Patriarhul ecumenic: coronavirusul NU se transmite prin SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE. În schimb, Patriarhul Bartolomeu a purtat mască în timpul liturghiei… (Video)

10-08-2020 1 minut Sublinieri

OrthodoxTimes:

Patriarhul ecumenic: coronavirusul nu se transmite prin Sfânta Împărtăşanie

Patriarhul ecumenic a avut o intervenție plină de semnificaţie și forță astăzi la Constantinopol, adresându-se mai multor persoane cu privire la problema Sfintei Împărtășanii. El a arătat limpede că Biserica Ortodoxă nu este dispusă să treacă sub negociere problema modului în care este oferită Sfânta Împărtășanie.

Patriarhul ecumenic s-a aflat la metocul mănăstirii athonite Sfântul Pantelimon din Galata, unde, conform calendarului iulian, a avut loc pomenirea sfântului. Acolo, el a spus: „Nu există niciun pericol de a contracta coronavirusul prin primirea Sfintei Împărtășanii.” El a amintit, de asemenea, că Patriarhia ecumenică nu a modificat modul în care Sfânta Împărtășanie este oferită credincioșilor.

„Vă felicit pentru că ați venit sa primiţi Sfânta Împărtășanie, cea mai importantă dintre Taine. Știți deja că în ultima vreme a existat o dezbatere despre Sfânta Împărtășanie. Credem cu tărie că nu există pericolul de a contracta coronavirusul la primirea Trupului și Sângelui Domnului. De aceea, noi, Patriarhia Ecumenică, nu am schimbat modul în care este oferită Sfânta Împărtășanie”, a spus Patriarhul Ecumenic credincioșilor la Biserica Sfântul Pantelimon.

Patriarhul s-a adresat de asemenea credincioșilor de origine rusă care, în ciuda deciziilor Bisericii Ruse de a se rupe de comuniunea deplină cu Patriarhia ecumenică din cauza problemei autocefaliei Bisericii din Ucraina, au venit să participe la cinstirea Sfântului Pantelimon. Patriarhul ecumenic a vorbit din nou, în semn de împăcare, despre o „binecuvântată întâlnire între părinte și copii”.

„Dacă toți rușii binecredincioşi sunt consideraţi fii duhovniceşti ai Bisericii-mame din Constantinopol, atunci voi, cei care trăiți aici, sunteți considerați drept copiii noștri, deoarece în acest loc națiunea rusă a îmbrățișat creștinismul și, prin urmare, a fost luminată și botezată. De aceea am venit astăzi la voi pentru a ne ruga împreună”, a adăugat Patriarhul ecumenic.

Se reamintește că Patriarhul ecumenic a cerut, într-o scrisoare pe care a trimis-o celorlalți capi ai Bisericilor Ortodoxe, să fie informat despre poziția pe care o vor lua cu privire la problema Sfintei Împărtășanii. În plus, el a afirmat că nu crede să existe vreun motiv pentru a schimba ceva. Conducatorii și Sinoadele locale au răspuns în același mod și, prin urmare, au încheiat oficial discuția pe această temă.

Singura Biserică ce a ales să urmeze o cale proprie, chiar și în prezent, a fost Biserica Rusă, care a introdus folosirea diferitelor linguriţe care vor fi dezinfectate cu alcool înainte și după oferirea Sfintei Împărtășanii fiecărui credincios (Arhiepiscopia ortodoxă greacă din Canada folosește lingurițe multiple pentru Sfânta Împărtășanie – n.n.).


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Patriarhul ecumenic Bartolomeu

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Patriarhul ecumenic: coronavirusul NU se transmite prin SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE. În schimb, Patriarhul Bartolomeu a purtat mască în timpul liturghiei… (Video)

 1. Esplicația cu uite masca/nu e masca este f f simplă: păr Bartolomeu, datorită poziției sale în Biserică, știe ezact, când tropăie covizii pe-acolo și când se potolesc….

 2. In timpul sfințirii Darurilor masca e “obligatorie”. La Împărtășanie toți preoții din același Sfânt Potir. Nu se simte ridicol Patriarhul Constantinopole?

 3. Cristian
  La ce lupte sunt după uși ..
  A mărturisit . Nu sunt in măsura sa îl judec .
  Dar , zic așa : copilul ( 6 ani ) meu se împărtășeste duminica de duminica de când ni s a permis sa ne împărtășim . Si asta a fost după o lupta după uși . Mărturisire . Dar , si el , copilul meu merge la împărtășanie cu masca . Cezarul cu ale lui , iar in fata lui Hristos – fără ale lui Cezar . Simplu . Aceasta e regula in Biserica . Știu , stramba , dar asta e . Contează Împărtășania , ca se face liturghia ..

 4. Pt petru: eu am fost într-o biserică în care niciun copil nu purta mască; nici la împărtășire, nici în spațiul bisericii. Nici adulții nu au mers la împărtășire cu botnițe/ măști! Vorbesc de cei are aveau măști pe acolo, căci erau care n-aveau deloc.
  Iar la împărtășanie unii au fost acolo și pe timpul celor 2 luni de stare de urgență. Fără binecuvântarea chiriarhului, dar ceea ce nu știe, nu-i face rău. Deci- se poate!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare