Actualizare: PATRIARHIA ECUMENICĂ INTERZICE EXPLICIT FOLOSIREA DE MULTIPLE LINGURIȚE/ Sinodul Patriarhiei Ecumenice pe tema Sfintei Împărtășanii: „TAINA EUHARISTIEI NU ESTE NEGOCIABILĂ”. De asemenea, consideră că modul de administrare NU trebuie schimbat, lăsând însă loc de „iconomie” în diaspora.

27-06-2020 2 minute Sublinieri

Sursă foto: https://www.romfea.news/the-decisions-of-the-holy-synod-of-ecumenical-patriarchate/

Comunicatul Patriarhiei Ecumenice referitor la Sfânta Impărtășanie

Sfântul și Sacrul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a emis un comunicat de la Chambésy, Elveția, unde s-a întrunit.

Comunicat

Între 23 și 25 iunie 2020, Sfântul și Sacrul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a fost convocat pentru ședința sa periodică din luna curentă la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambésy, Geneva. În prima zi, președinții comisiilor sinodale au fost implicați în activitatea lor de colaborare. De asemenea, mulți dintre Ierarhi ai Tronurilor (Patriarhale) din Europa au fost prezenți.

În cadrul acestei întâlniri, Scrisorile oficiale ale Preafericiților Patriarhi ortodocși primite până acum ca răspuns la scrisoarea Patriarhului Ecumenic către aceștia din 17 mai a acestui an, cu privire la problema referitoare la modul de administrare a Sfintei Împărtășanii, care a apărut după pandemia de coronavirus au fost citite și discutate. S-a stabilit în mod satisfăcător că opinia lor coincide cu cea a Patriarhiei Ecumenice.

Aceasta constă în următoarele:

a) Taina Euharistiei divine nu este negociabilă, deoarece credem că prin ea este transmis credincioșilor Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos „spre iertarea păcatelor și a vieții veșnice” și este imposibil ca prin aceasta Taină a Tainelor ar putea fi transmisă orice fel de boală celor care iau parte la ea. Din acest motiv, Biserica rămâne neclintită și neschimbată în privința învățăturilor sale referitoare la esența Tainei Sfintei Împărtășanii.

b) În ceea ce privește modul de administrare a negrăitelor Taine către credincioși, Biserica, respectând Sfânta Tradiție care este împletită în mod inextricabil cu practica ecleziastică de zi cu si și cu experiența chenotică, și ca pazitor și păstrător atent al acestor tradiții transmise de la Sfinții Părinti, nu găsește că are vreo nevoie de schimbare a acestui mod, mai ales sub presiunea factorilor externi.

În același timp, Biserica-mamă, conștientă de nevoile speciale ale copiilor ei din Diaspora, îi îndeamnă pe păstorii Ierarhi care slujesc în Diaspora ca, facând dovadă de sensibilitate, responsabilitate și conștiință pastorală, să găseasca temporar, prin iconomie, solutii pentru situațiile problematice care decurg din legile locale ale statului respectiv, spre folosul spiritual al poporului creștin, întotdeauna în coordonare cu Centrul Patriarhal al Fanarului.

Geneva, 25 iunie 2020
De la secretariatul șef
al Sfântului Sinod

The Orthodox World

Patriarhia ecumenică: Fără binecuvântare pentru mai multe lingurițe de împărtășanie

Printr-un gest rar și fără precedent din partea Patriarhiei Ecumenice, a fost emisă astăzi (26 iunie, n.n) o a doua declarație (în grecește, în original), care urmează celei dintâi, emise ieri, pe tema Sfintei Împărtășanii și a modului de administrare a acesteia.

Clarifică, pentru puținele persoane care au pervertit sensul declarației inițiale, că utilizarea mai multor lingurițe nu este „binecuvântată”, ci este interzisă. Cea de-a doua declarație afirmă în mod explicit că trebuie menținută administrarea tradițională a Sfintei Împărtășanii, „transmisă de Sfinții Părinți”.

Acest lucru contrazice complet interpretarea inițială oferită de Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă din America în comunicatul său emis în urma primei declarații a Sfântului și Sacrului Sinod.

Cu declarația de astăzi, Patriarhia Ecumenică a lămurit lucrurile pentru toată lumea, în conformitate cu învățăturile ortodoxe, umilindu-l (în mod indirect) pe arhiepiscopul Elpidophoros prin această luare de poziție.

A doua declarație arată în mod clar că sunt necesare două criterii pentru a exercita orice tip de „iconomie” în ceea ce privește Sfânta Împărtășanie. Primul este că trebuie să existe o lege națională sau statală care să interzică Sfânta Împărtășanie și, chiar dacă lucrurile ar sta așa,ar fi în continuare necesare consimțământul și permisiunea Bisericii Mamă din Constantinopol… nu există „libertate pentru preoți” așa cum a afirmat AOGA.

În timp ce unii au deformat prima declarație în avantajul lor, această a doua declarație nu lasă loc de negocieri.

Poziția de ieri a Arhiepiscopului Elpidophoros:

Ce este mai important pentru noi toți? Împărtășania, trupul și sângele Domnului Nostru Iisus Hristos, sau felul în care primim trupul și sângele? Răspunsul este simplu. Nu este felul în care le primim. Împărtășania însăși este cea care ne salvează și ne dă viață veșnică. 

Sinodul Permanent al Bisericii Greciei a răspuns scrisorilor PF Daniel și PF Bartolomeu: TAINA EUHARISTIEI RĂMÂNE NENEGOCIABILĂ. „Procedura administrării dumnezeieștii Împărtășanii credincioșilor RĂMÂNE PRECUM ESTE”/ Ierarhii greci cer clerului să nu participe la manifestările ROTARY

PATRIARHUL DANIEL ar fi cerut într-o scrisoare, ca și PATRIARHUL BARTOLOMEU, o poziție COMUNĂ a BISERICII ORTODOXE în fața atacurilor împotriva Tainei Euharistiei. De ce nu este publică scrisoarea?/ Sinodul Bisericii Cretei: SFÂNTA EUHARISTIE NU E NEGOCIABILĂ!/ Scrisoare-apel a unor credincioși ai Bisericii din America: „De ce sunt bisericile transformate în bastioane ale retoricii politice seculare?”

Comunicate ferme ale SFINTEI CHINOTITE ale Sfantului Munte si ale SINODULUI BISERICII GRECIEI, care DEZAVUEAZA CATEGORIC “ridiculizarea Sfintelor Taine”, dar si “declarațiile publice care pledeaza pentru ABTINEREA DE LA SFANTA IMPARTASANIE”: “Nu este cu putinta sa fie obligati credinciosii sa fie lipsiti de CEA MAI MARE TAINA A BISERICII”

PS PRODROMU al Madagascarului: „Sfânta Împărtăşanie NU transmite boli, este izvorul vieţii, iar noi trăim acest lucru în fiecare zi în AFRICA, unde intrăm în contact cu nenumărate boli”/ Mitropolitul Augustin al Germaniei (Patriarhia Ecumenică): ÎMPĂRTĂȘIM CU LINGURIȚA DE PESTE O MIE DE ANI. Nu este problema statului!/ Consiliul de Stat al Franței critică guvernul pentru ATINGEREA GRAVĂ adusă LIBERTĂȚII CULTULUI RELIGIOS

Deschiderea bisericilor – cu ce pret? “AMANAREA” IMPARTASIRII CREDINCIOSILOR la Sfanta Liturghie – DOAR O MASURA TEMPORARA sau INCEPUTUL CELEI MAI GRAVE CAPITULARI in fata abuzului autoritatilor, in numele “ratiunii practice”?! “Biserica este Euharistie, este Potir” – DE CE ACCEPTAM SANTAJUL STATULUI si ne multumim cu firimiturile pe care ni le arunca? “Tot delirul asta e la inceput si va urma un razboi aproape inevitabil”

RECOMANDARILE INJOSITOARE ALE I.N.S.P. PENTRU BISERICA si reactii MARTURISITOARE ale corpului eclezial. IPS TEODOSIE: “E o imixtiune in cultul bisericii. Nu facem compromisuri”. PREOTI SI MIRENI INDIGNATI pentru tentativele de modificare brutala a RANDUIELII SFINTEI IMPARTASANIEI si a raportarii la sfintele icoane, dar si fata de DECLARATIILE ECHIVOCE ALE LUI VASILE BĂNESCU: “Nu idolatrizam lingurita de la Impartasanie, dar nici nu renuntam la ea”


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Actualizare: PATRIARHIA ECUMENICĂ INTERZICE EXPLICIT FOLOSIREA DE MULTIPLE LINGURIȚE/ Sinodul Patriarhiei Ecumenice pe tema Sfintei Împărtășanii: „TAINA EUHARISTIEI NU ESTE NEGOCIABILĂ”. De asemenea, consideră că modul de administrare NU trebuie schimbat, lăsând însă loc de „iconomie” în diaspora.

  1. Istoria Bisericească:
    “Pentru prima dată, s-a despărțit sărbătoarea Nașterii Domnului de cea a Botezului, serbându-se Ia 25 decembrie, în Biserica de Antiohia, in jurul anului 377 apoi la Constantinopol, în anul 379, cînd Sfîntul Grigorie de Nazianz a ţinut celebra sa predică festivă: «Hristos se naște, slăviți-L ! Hristos din ceruri, întîmpinați-L». In cuvîntarea ţinută la 25 decembrie 386 sau 388, la sărbătoarea Naşterii Domnului, în catedrala din Antiohia, Sfîntul Ioan Gură de Aur spune că această strălucită sărbătoare s-a introdus în Răsărit de aproape zece ani.”

  2. Destul de tarziu,intre timp crestinii,uni dintre ei,i-a luat valul.

  3. @ Gheorghe:

    Nu e prea tarziu. Dar pentru ceea ce (nu) a facut Patriarhia/BOR, acolo este raspunderea pentru sufletele pierdute.

  4. Pingback: SFÂNTA EUHARISTIE INTERZISĂ de către guvernul orașului Toronto, Canada. Părintele Fanourios Pappas: „PERSECUȚIA BISERICII CONTINUĂ” (Video)/ Statul California a INTERZIS CÂNTATUL în biserici
  5. Pingback: PS CALINIC BOTOȘĂNEANUL - NOUL ARHIEPISCOP AL SUCEVEI/ Sfândul Sinod „a luat act” de faptul că TOATE BISERICILE ORTODOXE rămân fidele „tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor dintr-un singur Potir sfințit și cu o s
  6. Pingback: Patriarhul ecumenic: coronavirusul NU se transmite prin SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE. În schimb, Patriarhul Bartolomeu a purtat mască în timpul liturghiei... (Video)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare