PATRIARHUL ANTIOHIEI, IOAN AL X-LEA, IN MOLDOVA: “Suntem aici și ca să dăm un strigăt de pace pentru Orientul Mijlociu. Ne-am săturat de promisiuni și de călcarea drepturilor omului. SE PARE CA DREPTURILE OMULUI SE FORMEAZĂ DUPĂ INTERESELE CELOR PUTERNICI AI LUMII”/ Cuvântul de intampinare al IPS Teofan

24-09-2016 8 minute Sublinieri

Cu prilejul aniversării a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, împreună ierarhi români și antiohieni, a oficiat duminică, 25 septembrie 2016, Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în incinta curții așezâmântului monahal, după cum ne-a relatat Tudorel Rusu.

Din soborul de arhierei români au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Delegația antiohiană a fost reprezentată de Înaltpreasfinţitul Părinte Gattas Hazim, Mitropolit de Bagdad şi Kuweit, și Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar Patriarhal.

De asemenea, din sobor au mai făcut parte și 40 de stareți și preoți din zona Moldovei.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic Eustatie Protopsaltul al Mănăstirii Putna.

După citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de bun venit Patriarhului Antiohiei în România.

Din cetatea sfântă a Damascului, aflată la câteva zeci de kilometri de locul unde s-a petrecut minunea relatată în Sfânta Evanghelie, a venit în țara noastră Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al Antiohiei și al Întregului Orient. Preafericirea Sa a venit să participe atât la sărbătoarea din această zi – 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, cât și pentru a fi împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul, care a avut legături strânse cu creștinii vorbitori de limbă arabă din Siria, din Liban sau din alte zone atât de frâmântate astăzi , pentru care suntem datori să ne rugăm. În numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în numele Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în numele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, a ierarhilor prezenți și a părintelui stareț Melchisedec Velnic, precum și a tuturor credincioșilor, spunem un din inimă «Bine ați venit, Preafericirea Voastră, Părinte Patriah Ioan!», a spun Înaltpreasfinția Sa.

La rândul său, Patriarhul Antiohiei a mulțumit pentru invitația de a vizita România, amimtind totodată și de legăturile istorice dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă din Antiohia.

Suntem într-o legătură deosebită cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu Biserica Ortodoxă Română. Am vizitat mai multe locașuri sfinte din Moldova în aceste zile și am văzut cu ochii noștri importanta legătură istorică dintre Biserica Ortodoxă Română, dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Biserica Antiohiană. Vizita noastră nu este decât o reînnoire a acestei legături istorice. Credința ortodoxă comună ne-a adunat în această zi împreună și ne-au adunat împreună și sfinții, care ne-au binecuvântat prin prezența lor. De când am pus picioarele pe acest pământ și am fost primiți de către Înaltpreasfinția Voastră ne-am simțit ca și cum am fi împreună cu familiile noastre a spus Preafericirea Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, doi viețuitori ai Mănăstirii Putna, părintele Ieremia și părintele Anania, au fost hirotoniți întru ierodiacon, respectiv ieromonah.

La chinonic, în timpul împărtășirii clericilor slujitori, Corul de copii Fiii Putnei a susținut un concert de cântări religioase, după care au urmat cuvintele de mulțumire ale Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și ale starețului Putnei, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic.

După Sfânta Liturghie, a avut loc un program artistic conceput special pentru aniversarea Putna 550, realizat de către grupul vocal tradițional Ai lui Ștefan noi oșteni al elevilor de la Liceul Ion Nistor din Vicovu de Sus.

De asemenea, după oficierea slujbei, Patriarhul Antiohiei a participat la o sinaxă duhovnicească, o  întâlnire a Preafericirii Sale cu obștea Mănăstirii Putna.

Duminică seara, studenții de la ASCOR și de la alte organizații studențești, precum și tineri din zonă, vor organiza o retragere cu torțe de pe Dealul Crucii, aflat lângă mănăstire. La final, tinerii vor susține un program de cântări patriotice și religioase.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, se află, începând de ieri, 23 septembrie, într-o vizită oficială în România, la invitația Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Întâistătătorul Bisericii din Antiohia va participa la evenimentele dedicate împlinirii a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, precum şi a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna.

Ieri, la primele ore ale dimineții, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea a ajuns la Iași, unde a fost întâmpinat pe aeroportul din localitate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Înaltprea­sfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea, din delegația antiohiană venită în România mai fac parte Înaltpreasfinţitul Părinte Gattas Hazim, Mitropolit de Bagdad şi Kuweit, Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, arhim. Alexi Nassour, arhim. Parthenios Allati, pr. Athanasios Chehwan, diac. Meletios Shattahi și dl Husam Salibi.

La Catedrala Mitropolitană din Iași, delegația din Antiohia și ierarhii au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, după care acesta a oficiat slujba de Te Deum, în prezența a numeroși preoți, monahi și credincioși, care au umplut până la refuz locașul de cult. La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de bun venit delegației din Antiohia:

„Nutrind adânci simțăminte de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darul făcut nouă de a vă avea în mijlocul nostru, vă adresăm în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, al Sinodului Mitropolitan al Sfintei Mitropolii a Moldovei și Bucovinei, al clerului și binecredinciosului popor creștin din această parte de țară, un călduros bun venit în România, în Moldova, un bun venit din toată inima în cetatea istorică a Iașilor. Biserica Ortodoxă Română comemorează anul acesta 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul. Deoarece acest mare Părinte al Bisericii noastre a avut o legătură deosebită cu creștinii ortodocși de limbă arabă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a considerat de cuviință să vă invite pe Preafericirea Voastră la acest moment spiritual important pentru întreaga Biserică Ortodoxă. În chip minunat, această prăznuire a marelui Ierarh Sfânt Antim Ivireanul coincide cu împlinirea a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a sfintei Mănăstiri Putna. Dat fiind faptul că obștea mănăstirii are o relație specială cu clerici și monahi din Patriarhia Antiohiei, s-a considerat de bine ca Preafericirea Voastră să participe duminica aceasta în marea lavră a Putnei, la rugăciunea adusă lui Dumnezeu pentru gândul cel bun înrădăcinat în mintea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt de a zidi această mănăstire. Ne bucurăm în Domnul pentru prezența Preafericirii Voastre în mijlocul poporului creștin din Moldova și nădăjduim că vom avea parte împreună de clipe binecuvântate aici la Iași și la sfânta Mănăstire Putna, iar săptămâna viitoare, la București și în Oltenia. Sperăm că împreună cu ierarhii, cu preoții și cu tot poporul lui Dumnezeu din ținuturile moldave și valahe ne vom învrednici de momente duhovnicești ziditoare de suflet, de clipe de îm­pre­u­nă-așe­zare ­înaintea lui Dumnezeu în rugăciune”.

Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitația de a vizita România și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru primirea în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. De asemenea, Preafericirea Sa dorește să transmită prin această vizită un mesaj de pace pentru Orientul Mijlociu și pentru întreaga lume:

„Suntem aici și ca să dăm un strigăt de pace pentru Orientul Mijlociu și în mod deosebit pentru Siria. Ne-am săturat de terorism, de takfirism și de răpirea oamenilor. Ne-am săturat de promisiuni și de călcarea drepturilor omului. Se pare că drepturile omului se formează după interesele celor puternici ai lumii și încă nu s-a găsit soluția pentru rezolvarea crizei din Siria, precum și a crizei celor răpiți, printre care cei doi mitropoliți din Alep – Ioan și Pavel, caz despre care lumea se face că nu există.

Noi nu cerem compătimire, nici lacrimi pentru oamenii din Siria. Opriți terorismul și takfirismul și veți vedea cum sirienii pot să ajungă la un consens, în ciuda tuturor diferențelor de opinii! Suntem aici să ne rugăm și pentru Liban, pentru stabilitatea lui, care a suferit foarte mult din cauza violențelor și încă suferă din pricina vidului consti­tu­țional. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a Antiohiei nu se înfricoșează, pentru că Domnul este centrul ființei sale și El este puterea ei și Căpitanul cârmei, indiferent de înălțimea valurilor acestor vremuri. Râvna și băr­bă­ția cre­dincioșilor din Antiohia vin din bărbăția lui Andrei, din răbdarea lui Pavel, din entuziasmul lui Petru, din iubirea lui Ioan”.

Programul de ieri a mai cuprins vizitarea muzeului Catedralei Mitropolitane din Iași și a mănăstirilor Galata și Ce­tățuia din municipiu. După-amia­ză, delegația a făcut un popas la Mănăstirea Po­păuți, iar seara a ajuns la Mănăstirea Putna.

Preafericirea Voastră, Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre,

Domnule Primar, Domnule Subprefect,

Iubiți preoți, Iubiți credincioși,

Fiii și fiicele Sfintei Mitropolii a Moldovei și Bucovinei trăiesc în aceste zile un moment de aleasă bucurie duhovnicească, prin vizita în mijlocul lor a Preafericitului Părinte Ioan, Patriarhul Sfintei Patriarhii Apostolice a Antiohiei și întregului Orient, însoțit de un sobor de ierarhi și preoți. Este un moment de întărire și mângâiere sufletească pentru noi toți, un timp al unirii între frați și al părtășiei la taina cea mare a dragostei creștine. Căci, spune Psalmistul David: „ce bine şi frumos este a locui fraţii în unire, căci acolo unde este unirea, acolo a poruncit Domnul binecuvântarea şi viaţa până în veac” (Psalmi 132, 1-3).

Suntem încredințați că prezența Preafericitului Părinte Patriarh Ioan în mijlocul dreptcredincioșilor creștini din România la invitația Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezintă petrecerea în unire, atât a celor de față, dar și petrecerea în legătura cea tainică a iubirii, a tuturor celor pe care îi purtăm în cuget și în inimă; iar Preafericirea Voastră purtați cu durere în suflet, într-un moment de cumpănă pentru creștinismul ortodox din Orient, întregul popor dreptcredincios al Bisericii Antiohiei.

Preafericirea Voastră,

Nutrind adânci simțăminte de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darul făcut nouă de a vă avea în mijlocul nostru, vă adresăm în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, al Sinodului Mitropolitan al Sfintei Mitropolii a Moldovei și Bucovinei, al clerului și binecredinciosului popor creștin din această parte de țară, un călduros „bun venit” în România, în Moldova, un din inimă „bun venit”  în cetatea istorică a Iașilor.

Biserica Ortodoxă Română comemorează anul acesta 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul. Deoarece acest mare Părinte al Bisericii noastre a avut o legătură deosebită cu creștinii ortodocși de limba arabă, Preafericitul Părinte Daniel a considerat de cuviință să invite pe Preafericirea Voastră la acest moment spiritual important pentru întreaga Biserică Ortodoxă.

În chip minunat, această prăznuire a marelui ierarh sfânt Antim Ivireanul coincide cu împlinirea a 550 de la punerea pietrei de temelie a Sfintei Mănăstiri Putna. Dat fiind faptul că obștea Mănăstirii are o relație specială cu clerici și monahi din Patriarhia Antiohiei, s-a considerat de bine ca Prefericirea Voastră să participe duminica aceasta, în Marea Lavră a Putnei, la rugăciune adusă lui Dumnezeu pentru gândul cel bun înrădăcinat în mintea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, de a zidi această Mănăstire.

Ne bucurăm în Domnul pentru prezența Preafericirii Voastre în mijlocul poporului creștin din Moldova și nădăjduim că vom avea parte împreună de clipe binecuvântate aici, la Iași și la Sfânta Mănăstire Putna, iar săptămâna viitoare la București și în Oltenia. Sperăm că Preafericirea Voastră împreună cu ierarhii, cu preoții și cu tot poporul lui Dumnezeu din ținuturile moldave și valahe, ne vom învrednici de momente duhovnicești ziditoare de suflet, de clipe de împreună așezare înaintea lui Dumnezeu în rugăciune.

Preafericirea Voastră,

În ultimii ani, credincioșii pe care îi păstoriți sunt cuprinși de drama unui război care a adus după sine multă vărsare de sânge, lacrimi și suferință. Credincioșii ortodocși din România au urmărit și urmăresc cu mare compasiune starea de mucenicie în care se află frații lor în Hristos din Patriarhia Antiohiei. Am aflat cu durere faptul că sunt foarte mulți locuitorii creștini și necreștini care și-au părăsit casele, și-au pierdut pe cei apropiați, le-au fost răpite persoane dragi, le-au fost distruse bunuri materiale, culturale și spirituale. Au fost distruse biserici și mănăstiri și mulți creștini, clerici și mireni din ținutul apostolic al Siriei pătimesc răstigniri de tot felul, mulți dintre ei pentru singur fapt că mărturisesc credința în Domnul Hristos.

Această situație cu totul specială și greu de înțeles pentru vremea noastră, V-a implicat personal pe Preafericirea Voastră, atât în calitate de  Întâistătător al Bisericii Antiohiei, dar și prin drama răpirii propriului frate al Preafericirii Voastre, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pavel de Alep. Toate aceste evenimente dramatice prin care trec frații noștri în Hristos din Orient încercăm să le trăim intens și noi, creștinii ortodocși din România, cu atât mai mult cu cât, printr-o situație asemănătoare, chiar dacă nu cu aceeași intensitate, a trecut, în perioada comunistă, și Biserica Ortodoxă Română.       

Pentru aceasta, dorim să Vă încredințăm de rugăciunile noastre, nădăjduind că prin mila lui Dumnezeu, peste pământul binecuvântat al Siriei se va așterne pacea și viața își va relua cursul ei firesc.

Preafericirea voastră,

Legăturile ce au existat de-a lungul timpului între Mitropolia Moldovei și Biserica Antiohiei sunt consemnate istoric prin nume de credincioși, clerici, ierarhi și Întâistătători ai Patriarhiei Antiohiei care au vizitat, au viețuit chiar pe meleagurile Moldovei. Amintim vizitele pe care le-au efectuat de-a lungul vremii, în Moldova, venerabilii Patriarhi ai Antiohiei: Patriarhul Macarie al III-lea dimpreună cu diaconul său Pavel de Alep, Patriarhul Ioachim al V-lea, Patriarhul Athanasie al III-lea, Patriarhul Neofit, Patriarhul Silvestru ș.a.

Menționăm, de asemenea, și faptul că la Mănăstirea Sfântul Sava din Iași a funcționat o tipografie ce realiza tipărituri în limba arabă pentru creștinii ortodocși din Orient, tipografie care a tipărit între anii 1745-1747 mai multe cărți de cult și de apărare a credinței ortodoxe.

Dincolo, însă, de aceste legături istorice, există o relație profundă și duhovnicească pe care o avem cu frații creștini din Orient, pe temeiul cinstirii și al evlaviei comune pe care o avem față de sfinții proveniți din Patriarhia Antiohiei, cum sunt: Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Efrem Sirul, Isaac Sirul, Sfântul Ioan Damaschin ș.a. O evlavie deosebită o arată credincioși noștri față de Sfântul Simeon cel din Muntele Minunat, originar din Edessa Antiohiei, ale cărui sfinte Moaște se află de 500 de ani la Sfânta Mănăstire Neamț.

Purtând în suflet toate cele menționate până acum, vă încredințăm de dragostea și prețuirea noastră în Hristos și rugăm pe Bunul Dumnezeu să Vă dăruiască tărie duhovnicească, pace, sănătate și împlinirea năzuințelor celor duhovnicești, pentru a păstori pe calea mântuirii poporul binecredincios din Siria și întregul Orient.

Vă rugăm să ne purtați în rugăciunile Prefericirii Voastre pentru ca Dumnezeu să se îndrepte cu milostivire asupra noastră, a tuturor, să ne dăruiască tărie și răbdare în lupta cea bună pe care o dăm fiecare dintre noi pentru moștenirea Împărăției celei veșnice.                                                                                         

Spunându-Vă încă o dată „bine ați venit”, Vă rugăm să adresați cuvânt de binecuvântare și mângâiere duhovnicească poporului binecredincios din Moldova, care încearcă să păstreze credința cea adevărată și să o mărturisească cu fidelitate.

 


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, IPS Teofan, Manastirea Putna, Pagini Ortodoxe, Patriarhia Antiohiei, Siria, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PATRIARHUL ANTIOHIEI, IOAN AL X-LEA, IN MOLDOVA: “Suntem aici și ca să dăm un strigăt de pace pentru Orientul Mijlociu. Ne-am săturat de promisiuni și de călcarea drepturilor omului. SE PARE CA DREPTURILE OMULUI SE FORMEAZĂ DUPĂ INTERESELE CELOR PUTERNICI AI LUMII”/ Cuvântul de intampinare al IPS Teofan

  1. In iulie Patriarhia Antiohiei se pozitiona transant impotriva Sinodului din Creta si a documentelor sale.Asteptam cu interes cuvantul Patriarhului pe aceasta tema.Primirea calda a distinsului oaspete aduce parca un duh de liniste.Doamne ajuta! http://www.atitudini.com/2016/07/patriarhia-antiohiei-nu-recunoaste-marele-sinod-ortodox-din-creta/

  2. Pingback: SARBATOAREA SFANTULUI IERARH MARTIR ANTIM in prezenta PATRIARHULUI ANTIOHIEI si a reprezentantului PATRIARHULUI GEORGIEI. Fratietate ortodoxa in jurul icoanei antimiene a IUBIRII FARA GRANITE si a MARTURISIRII ADEVARULUI PANA LA MUCENICIE. Mesajul sfasiet
  3. Pingback: MITROPOLITUL ATANASIE DE LIMASSOL A SOSIT LA IASI, PENTRU SARBATOAREA CUVIOASEI PARASCHEVA. Ierarhul cipirot, care NU a semnat documentul ecumenist al Sinodului din Creta, a adus Moastele Sfantului Neofit Zavoratul. CINE ESTE IPS ATANASIE? | Cuvântul Ort
  4. Pingback: MITROPOLITUL ATANASIE DE LIMASSOL A SOSIT LA IASI, PENTRU SARBATOAREA CUVIOASEI PARASCHEVA. Ierarhul cipirot, care NU a semnat documentul ecumenist al Sinodului din Creta, a adus Moastele Sfantului Neofit Zavoratul. CINE ESTE IPS ATANASIE? | Cuvântul Ort
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare