PAUL KINGSNORTH, cunoscutul scriitor britanic convertit recent la ortodoxie într-o parohie românească din Irlanda, despre ce ne arată APOCALIPSA COVID. „Chiar dacă ar fi să fiu convins că aceste vaccinuri funcționează în siguranță, nu aș putea niciodată să-mi obțin un pașaport pentru vaccin și să accept segregarea tehnologică a societății. Nu mi-aș putea scana codul fără să tremur. NU POT SĂ PARTICIP LA ASTA”

26-11-2021 13 minute Sublinieri


Caricatura înfățișează un „vaxxer” care distruge un „antivaccinist” într-un joc video si este preluată de Paul Kinsgnorth de la polemistul C J Hopkins

Momentul Vaccinului, prima parte. Despre zilele revelației

Paul Kingsnorth | Substack

O fi din pricină că sunt englez sau o fi de vină vârsta mea sau poate este doar o prejudecată oarbă, dar când mă trezesc cu vestea că guvernul austriac a impus internarea unei treimi întregi din populația sa naţională ca fiind un „pericol pentru sănătatea publică”, un fior îmi curge pe şira spinării.

Austria, îmi zic. Ah.

Mă uit la fotografiile de la știri cu polițiști înarmați, mascați, îmbrăcați în negru, care opresc oamenii pe străzi pentru a le cere actele digitale și citesc poveștile altora care au fost arestați pentru că și-au părăsit casa mai mult de o data pe zi – cât este permis – și îi aud pe politicienii austrieci declarând că cei care refuză să-şi facă injecția trebuie să fie ocoliți și transformaţi în țapi ispășitori până când vor accepta. Apoi mă uit la interviuri cu „oameni obișnuiți” și aceştia spun că cei „nevaxaţi” o căutau cu lumânarea. Unii dintre ei spun că toți ar trebui închiși, acești dușmani ai poporului. În cel mai bun caz, „anti-vaxxerii” sunt paranoici și dezinformați. În cel mai rău caz, sunt rău intenționați și ar trebui pedepsiți.

Câteva zile mai târziu, mă mai trezesc cu câteva știri despre Austria: de anul viitor, toată lumea din țară va avea parte de un vaccin covid introdus în ei cu forţa de către stat, trecând peste dreptul lor la ceea ce anumiți oameni, care în ultima vreme au devenit extrem de tăcuţi, numeau „autonomie corporală”.

Apoi mă uit peste graniță la Germania. Văd că, în Germania, politicienii iau în considerare și internarea „ezitantului vizavi de vaccinare” și, de asemenea, au fost de acord recent să impună vaccinarea fiecărui cetățean. Până la sfârșitul iernii, spune înviorător de sincerul ministru al sănătății german, nemţii vor fi „vaccinați, vindecați sau morți”. Se pare că nu există a patra opțiune.

Au fost ocupați în Germania. Recent au pus garduri în unele orașe pentru a-i separa pe nevaccinaţii cei rău de vaccinaţii cei buni la târgurile de Crăciun. În aer liber. Poate că vor oferi celor buni și pietre pe care să le arunce peste acele garduri. Când văd caricaturi ca cea din partea de sus a acestei pagini, care a apărut recent într-un ziar german cunoscut, cred că acea situaţie nu e prea îndepărtată. Aici, bărbatul de pe canapea și-a cumpărat un joc cu împușcături cu care se poate distra ucigând oameni nevaccinati. Va fi, spune caricaturistul, „o lovitură de succes sub bradul de Crăciun.”

Ha ha ha, mă gândesc. Germania. Garduri. Internare. Injecții forțate. Poliție înarmată. Scanați-vă codul. Omorâți-i pe nevaccinaţi.

Ha ha ha.

Urmăresc toate acestea din Irlanda, țara care are cea mai mare rată de vaccinare din Europa de Vest, la peste 94% din populația adultă. În același timp, în mod curios, avem şi una dintre cele mai mari rate de infectare cu covid din Europa de Vest. Guvernul nu a putut explica acest fapt, dar este o tendință care s-a manifestat recent și în alte locuri foarte vaccinate: Gibraltar, Israel, Flandra de Vest. Nivelurile ridicate de vaccinare nu par să fie în tandem cu niveluri scăzute ale bolii; deseori e chiar invers.

În alte părți ale lumii se întâmplă şi lucruri ciudate. Cum e în Africa, de exemplu. Populația Africii este cea mai mare, cu cea mai rapidă creștere și cea mai săracă din punct de vedere material de pe orice continent. Puține guverne de acolo își pot permite să furnizeze oamenilor lor vaccinuri corporative scumpe pe care noi, în Occident, ne-am mizat națiunile. Doar 6% din populația Africii este vaccinată, iar sistemele naționale de sănătate abia există în multe locuri, totuși OMS descrie continentul drept „una dintre cele mai puțin afectate regiuni din lume” de virus. De fapt, părțile mai bogate, mai „dezvoltate” ale lumii par să sufere cel mai rău din cauza pandemiei.

Nimeni nu pare să poată explica nimic din toate acestea, dar asta nu a schimbat mersul oficial al lucrurilor. Cu siguranță, în Irlanda, scenariul rămâne același. De șase luni trăim cu apartheid-ul vaccinului, cu cei „nevaxați” excluși din marea parte a societăţii, dar nu a funcționat. Ratele de infecție cresc odată cu sosirea iernii – așa cum v-ați putea aștepta de la un virus respirator. Recent, ni s-a spus tuturor să lucrăm de acasă, iar un alt lockdown e în cărţi. Recent, s-a impus un orar de închidere la miezul nopţii pub-urilor și cluburilor de noapte. Acest lucru este ciudat, deoarece doar persoanele vaccinate au fost lăsate să intre în ele în ultimele luni de zile și am fost asiguraţi în mod repetat că e sigur să te afli în preajma persoanelor vaccinate.

Într-o societate onestă, toate acestea ar fi făcut obiectul unei dezbateri publice intense. Am fi văzut oameni de știință de toate orientările dezbătând deschis la TV, la radio și în presă; filmuleţe de toate felurile difuzate pe rețelele de socializare; jurnalişti investigând riguros rapoartele atât despre succesele vaccinurilor, cât şi despre pericolele lor; explorări serioase ale tratamentelor alternative; dezbateri publice despre echilibrul dintre libertățile civile și sănătatea publică și chiar ce înseamnă „sănătate publică”. Dar nu am văzut asta și nici nu o vom vedea, pentru că dezbaterea, ca și opoziţia, sunt demodate. Mass-media de aici, din Irlanda, nu a pus o întrebare critică nimănui aflat în funcţiile de autoritate de cel puțin 18 luni. Algoritmii Google sunt ocupați să îngroape date incomode, în timp ce canalele de social media de la care majoritatea oamenilor își primesc viziunea asupra lumii elimină sau suprimă opiniile critice, chiar dacă acestea provin de la virusologi sau editori ai British Medical Journal.

Zi de zi m-am trezit întrebându-mă: ce se întâmplă?

Internare. Medicaţie forţată. Segregarea unor secțiuni întregi ale societății. Demiteri în masă. Un consens mediatic la semn. Cenzurarea sistematică a opoziţiei. Crearea deliberată de către stat și presă a unui climat de teamă și suspiciune. Ce ar putea justifica acest lucru? Poate combinația dintre o pandemie teribilă care a ucis sau mutilat procente mari dintre cei pe care i-a infectat și existența unui medicament sigur și de încredere, care s-a dovedit că previne răspândirea acestuia. Aceasta, desigur, este ceea ce se spune că trăim. Aceasta este Narațiunea.

Dar este suficient de clar până acum că Narațiunea nu este adevărată. Covid-19 este o boală urâtă care ar trebui luată în serios, în special de către cei care sunt deosebit de vulnerabili la ea. Dar nu este nici pe departe suficient de periculoasă – dacă ar putea fi ceva vreodată – pentru a justifica crearea unui stat polițienesc global. Cât despre vaccinuri – ei bine, să recunoaștem doar că vaccinarea a devenit un subiect despre care este practic imposibil de discutat cu calm sau claritate, cel puțin în public. Ca în aproape orice altă problemă importantă din Occident de astăzi, opinia este împărțită de-a lungul liniilor tribale și filtrată prin mlaștina fetidă a rețelelor anti-sociale, pentru a se ivi monstruoasă și scurgându-se în lumină.

Adesea, într-o ceartă, motivul pentru care oamenii cred că se ceartă nu este adevăratul subiect al dezacordului, care este mai profund și adesea nespus, dacă este chiar înțeles. La fel este şi aici. Separările care s-au deschis în societate cu privire la vaccinurile covid nu sunt deloc despre vaccinurile covid: sunt despre ceea ce simbolizează vaccinarea în acest moment. Ce înseamnă să fii „vaxxat” sau „nevaxxat”, sigur sau periculos, curat sau murdar, sensibil sau iresponsabil, obedient sau independent: acestea sunt întrebări despre ce înseamnă să fii un membru bun al societății și ce este societatea însăşi și ele se detonează ca niște încărcături de adâncime sub suprafața culturii.

Acest lucru nu înseamnă că dezacordurile de suprafață nu contează. Contează. Există o mulțime de motive întemeiate pentru a fi îngrijorat cu privire la aceste medicamente și la utilizarea lor forțată. Aici avem o tehnologie nouă, nefolosită până acum la o astfel de scară sau în acest scop, folosită pentru a crea o serie de vaccinuri care au fost lansate spre milioane de oameni înainte chiar ca studiile lor clinice să fie finalizate. Aceasta este o situație fără precedent – la fel și vaccinarea împotriva unui virus respirator în mijlocul unei pandemii, despre care unii oameni cu experiență serioasă avertizează că poate agrava situația, mai degrabă decât să îi pună capăt. Companiile care produc aceste lucruri realizează profituri fără precedent clipă de clipă, iar istoria lor lungă de rea credinţă și mușamalizări, plus faptul că sunt imuni din punct de vedere legal la orice răspundere pentru problemele care decurg din aceste vaccinuri, face imposibil să fie luate în serios garanţiile lor privind siguranța. Și când asistăm la o campanie activă de stat/media împotriva tratamentului timpuriu al unei boli – exact opusul a ceea ce fiecare medic este învăţat la facultatea de medicină – împreună cu un refuz de a raporta oricare dintre dovezile tot mai mari ale efectelor secundare pe termen scurt, ar trebui să fie clar că se întâmplă ceva care nu poate fi explicat prin povestea care ni se spune.

Pentru toate aceste motive și pentru multe altele, nu m-am vaccinat împotriva covid și nici nu plănuiesc să o fac. Mă aștept ca cititorii acestui eseu să poată polemiza cu mine în legătură cu decizia mea dacă asta simt să facă și mă aștept să pot să le aduc contraargumente. Cu toții am putea arunca unul celuilalt studii evaluate de colegi pe care nu le înțelegem cu adevărat și toate ar rata obiectivul, deoarece nu vaccinul este punctul esențial. Ideea este ceea ce el simbolizează – și modul în care este folosit pentru a construi ceva.

Sunt scriitor. Știu să construiesc povești. Știu ce le face să reușească sau să eșueze și am fler pentru a şti când o poveste nu stă în picioare. Narațiunea covid este doar o astfel de poveste. Nu se leagă, nici măcar în proprii săi termeni. Ceva este în neregulă. Povestea de suprafață nu reflectă ceea ce se află dedesubt. Și ceea ce se află dedesubt este ceea ce mă interesează acum.

Trăim într-un timp apocaliptic, în sensul originar al cuvântului grecesc apokalipsis: revelație. Ceea ce se întâmplă la suprafață dezvăluie ceea ce a stat întotdeauna dedesubt, dar care în vremuri normale este ascuns vederii. Toată acțiunea acum este în lumea subterană. Sub argumentele legate de a face sau nu un vaccin care poate sau nu să funcționeze în siguranță, zace ceva mai vechi, mai profund, mai lent: ceva cu tot timpul din lume. Un mare spirit a cărui muncă este să folosească aceste timpuri fracturate pentru a ne dezvălui tot ceea ce trebuie să vedem: lucruri ascunse de la întemeierea lumii moderne.

Covid este o revelație. Ea a scos la iveală rupturi în țesătura socială care au fost întotdeauna acolo, dar care ar putea fi ignorate în vremuri mai bune. A dezvăluit conformitatea mass-media și puterea Silicon Valley de a organiza și controla conversația publică. A confirmat necinstea vicleană a liderilor politici și supunerea lor supremă față de puterea corporatistă. A arătat „Știința” ca o ideologie compromisă ce este.

Mai presus de toate, a dezvăluit tendința autoritaristă care se află sub atât de mulți oameni și care apare întotdeauna în vremuri de frică. Numai în ultima lună am urmărit comentatorii mass-media care cer cenzura adversarilor lor politici, profesorii de filosofie justificând internarea în masă și grupurile de lobby pentru drepturile omului păstrând tăcerea despre „pașapoartele pentru vaccin”. Am văzut mare parte a stangii politice trecand pe faţă în mişcarea autoritarianist, mișcare care probabil a fost întotdeauna astfel, și nenumărați „liberali” care făceau campanie împotriva libertății. Pe măsură ce libertăţile au fost luate una după alta, am văzut intelectual după intelectual justificând toate. Mi s-a adus aminte de ceea ce am știut întotdeauna: inteligența nu are nicio legătură cu înțelepciunea.

Am învățat mai multe despre natura umană în ultimii doi ani decât în precedenţii 47. Am învățat și câteva lucruri despre mine însumi și nu-mi plac nici ele în mod deosebit. Am observat tentația mea continuă de a deveni partizan: să-i judec și să-i condamn pe cei de cealaltă parte a problemei – acele oi, acei dușmani răuvoitori ai Adevărului. Am observat tendința mea de a căuta doar surse de informații care îmi confirmă convingerile. Revelația nu este niciodată confortabilă.

Deasupra a toate, însă, ceea ce mi-a dezvăluit apocalipsa covidului este că atunci când oamenii sunt speriați, pot fi controlați cu ușurință.

Controlul: aceasta este povestea vremurilor. În întreaga lume, asistăm la o pretenție fără precedent de a controla de către forțele statului, în alianță cu forțele capitalului corporatist, asupra vieții voastre și a mea. Toate acestea converg către simbolul dezvăluit al epocii noastre: codul QR de pe smartphone care, cu o viteză înspăimântătoare și aproape în tăcere, a devenit noul pașaport pentru o viață umană împlinită. Ca întotdeauna, uneltele noastre s-au întors împotriva noastră. O altă revelație: nu au fost niciodată uneltele noastre de la început. Noi eram ai lor.

Printre mulțimea de fapte contestate care se învârtesc în jurul acestui virus ca un murmur de grauri, întunecând cerurile și amețind mintea, unul iese în evidență. Este singurul fapt care face o gaură în formă de catedrală în strategia urmată de guverne în prezent și care oferă o privire în criptă. Este faptul că aceste vaccinuri, indiferent de eficacitatea lor în alte domenii, nu împiedică transmiterea virusului.

Acest fapt unic – care este cunoscut de mult timp, dar abia de se menționează vreodată – distruge argumentele în favoarea pașapoartelor pentru vaccin, segregării, blocării celor „nevaxați” și a tuturor măsurilor similare. Chiar dacă credeți (sau vă prefaceţi că credeţi că) acest virus este suficient de periculos pentru a justifica noile forme radicale de autoritarism care au apărut în jurul lui – și cu siguranță nu cred – acele forme oricum vor eșua dacă atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate îl pot răspândi; ceea ce știm că pot.

Care poate fi, deci, justificarea sistemului de control și monitorizare tehnologic care a apărut în jurul nostru cu o rapiditate și o fluiditate curioasă în ultimul an? Și ce ar putea explica limbajul ciudat de asemănător în care guvernele lumii explică și justifică acest sistem, pe care atât de mulți l-au adoptat în moduri similare, cu tehnologii similare, în perioade de timp similare? Pretextul este faptul că „nevaxații” sunt un pericol pentru societate și că „vaxații” trebuie protejați de ei. Dar așa cum vedem pe teren în Irlanda, pretextul este lipsit de temei.

Dacă am opera, așa cum pretindem că o facem, pe temeiul rațiunii – dacă am fi cu adevărat „adepţi ai Științei” – atunci am demonta aceste sisteme în acest punct. În schimb, ne mişcăm mai adânc în ele. Suntem conduși într-un viitor în care scanarea unui cod pentru a dovedi că ești un membru sigur și ascultător al societății va fi o trăsătură permanentă a vieții, la fel de indiscutabilă precum cardurile de credit și permisele de conducere. Ne îndreptăm către vaccinarea obligatorie forțată a întregii populații – inclusiv copiii – și pedepse cu închisoarea pentru cei care refuză. Până la sfârșitul iernii, am putea trăi într-o lume în care statul a preluat controlul complet asupra corpului nostru, iar singura noastră șansă de a rămâne membri activi ai societății este să ne supunem fiecărei instrucțiuni și să acceptăm monitorizarea digitală permanentă pentru a ne dovedi supunerea.

În urmă cu optsprezece luni, oricine sugera că aceasta va fi direcția de deplasare atunci când acest virus a apărut ar fi fost respins ca un fan paranoic al lui David Icke. Dar în acele optsprezece luni am trecut fără probleme de la „două săptămâni pentru a aplatiza curba” la „injecții obligatorii pentru a evita închisoarea”. Am normalizat acest lucru și am acceptat-o. Nu am pus întrebări. Cei care s-au opus au fost cenzurați, reduşi la tăcere, hărțuiți și abuzați.

Chiar și în timp ce scriam acest eseu, situațiile din Germania și Austria au fost eclipsate de știrile din Down Under. În acest weekend, armata australiană a început să transfere persoanele infectate cu covid în tabere de stat. Părți din Teritoriile de Nord ale Australiei au intrat într-un „lockdown dur”, în care nimeni nu își poate părăsi casa pentru niciun motiv, cu excepția unui tratament medical urgent. Cei care au contactat virusul sau pur și simplu au fost în contact cu cineva care a avut, vor fi acum „transferați” cu forța de către soldați într-o tabără condusă de guvern unde vor fi ținuți până când statul decretă că sunt suficient de în siguranță pentru a fi eliberați.

Aceste „facilități obligatorii de carantină sub supraveghere” au fost folosite pentru a pune în carantină călătorii care vin în ultimul an. Acum sunt folosite pentru a „reține” cetățenii australieni. Şi mai multe sunt construite pentru o utilizare viitoare. Puteți urmări această măsură anunțată de guvern aici. Puteți vedea un alt politician australian fulminând despre „nevaxați” și despre ce i-ar plăcea să le facă aici. Dacă după aceasta nu ești plin de presimțiri sumbre, atunci nu știu ce să-ți spun.

Propriul meu sentiment de presimțire se adâncește zilnic. Sub suprafață, în acele adâncimi, sunt departe de a fi singurul care poate vedea ce iese. Narațiunea nu se leagă, povestea nu se adună, totuşi își face treaba. Este folosit pentru a invoca și justifica o tehnocrație autoritară fără precedent, care ne blochează pe toți fără consimțământ, fără dezbateri și fără drept de renunțare.

În doi ani scurti, dar importanți, acesta este ceea ce am devenit. Noi, cei din Occident, care am petrecut decenii, dacă nu secole, dând lecții restului lumii despre „libertate” și, uneori, încercând să-i bombardăm ca să o accepte. Noi cei care am inventat chestia asta numită „liberalism”; noi care acum o îngropăm. Nu a fost nevoie de mult, nu-i așa, pentru ca cuvintele noastre să fie dezvăluite ca fiind goale?

În urmă cu aproape un deceniu, am scris un eseu numit The Barcode Moment [Momentul Codului de Bare]. Este cules în cartea mea Confessions of a Recovering Environmentalist, dar puteți citi și versiunea originală, în trei părți, aici, aici și aici. Era vorba despre avansul tehnologiilor intruzive, iar întrebarea pe care o punea era: unde îți vei trasa linia? Încercam să găsesc singur răspunsul la această întrebare, care mă sâcâie ani de zile. În ce moment devine direcția de mers a Mașinii atât de evidentă, atât de intolerabilă, atât de înspăimântătoare, încât nu mai poți achiesa? Care este punctul de rupere? Pentru unii oameni au fost smartphone-urile. Pentru alții ar fi putut fi rețelele sociale. Zilele astea cred că oamenii cu adevărat deștepți au coborât din carusel în perioada modemurilor dial-up și au plecat în liniște în pădure.

Acel eseu a fost ușor de scris în comparație cu acesta. În urmă cu zece ani, m-am înfiorat la vederea noii tehnologii Glass de la Google, care, privind în urmă, a fost o imagine timpurie a unui prototip al metaverse și am scris despre ce ar putea prevesti. Se pare că este de o mie de ori mai ușor să scrii despre un viitor al controlului tehnologic care ar putea fi după colț decât să scrii despre el manifestându-se în jurul tău.

Dar asta se întâmplă astăzi. În ultimele șase luni am scris despre evoluția vastei rețele de control tehnologic pe care o numesc Mașină: de unde a venit, ce o dă putere, cum o manifestăm în cultura noastră și în viața noastră individuală. În următoarele câteva luni, plănuiam să scriu despre cum se manifestă aici și acum, în politica, societatea și cultura noastră. În continuare voi face asta, dar mă trezesc depășit de evenimente. Până când voi termina de scris aceste eseuri, vom trăi într-o lume foarte diferită de cea în care am trăit când le-am început. Deja trăim în ea.

Pandemia covid s-a dovedit a fi experimentul controlat perfect pentru lansarea următoarei etape a evoluției Mașinii. Aceasta este piesa lipsă din puzzle fără de care restul nu poate fi descifrat. Narațiunea nu are sens până când nu înțelegem că privim o nouă formă radicală de tehno-autoritarism care se desfășoară în fața ochilor noștri. Nu este un accident și nu este temporar. În UE, permisele de vaccin pe smartphone-uri sunt disponibile cel puțin din 2018. Întregul scenariu de pandemie a fost exersat cu mai puțin de un an înainte de a se întâmpla. Tehnologia era gata, iar strângerea rotiţelor era de mult anticipată. Era nevoie doar de un eveniment declanșator. Așa cum am scris în ultimul meu eseu aici, viitorul într-o societate care se prăbușește este o combinație atât de dezmembrare, cât și de restricționare. Si asa incepe.

Nu este necesară nicio „teorie a conspirației” pentru ca acest lucru să fie adevărat. Nu înseamnă că virusul nu este real sau că Bill Gates vrea să vă injecteze microcipuri (ei bine, ar putea, dar asta-i altă discuţie…) Nu e nevoie ca vreo cabală ocultă să dețină controlul. Oamenii care dețin controlul – sau cel puțin, care tind spre asta – sunt la vedere și au fost de ani de zile, iar majoritatea dintre noi fie nu observă, fie nu le pasă. Suntem prea ocupați să ne jucăm cu jucăriile pe care le fac pentru noi.

Ceea ce vedem este că Mașina face ceea ce a făcut mereu; ceea ce am urmărit prin istoria sa în ultimele șase luni. Profită de evenimente pentru a-și consolida dominația. Ne colonizează societățile, corpurile și mințile. Înlocuiește natura cu tehnologie și cultura cu comerț. Ne face parte din matricea sa operațională și se folosește de frica noastră pentru a justifica încleştarea. Când ne este frică, primim controlul, salutăm autoritarismul, întâmpinăm cu braţele deschise lideri puternici care ne vor salva pe Noi excluzându-i pe Ceilalţi. Renunțăm de bună voie la libertatea noastră pentru siguranță și nu ajungem la niciuna. Frica noastră ne conduce de mână către următoarea etapă a lungii noastre călătorii departe de Pământ și între artificii; departe de libertatea umană și în rețeaua digitală.

Poate crezi că asta sună exagerat. Isteric, chiar. Cu doar câteva luni în urmă s-ar putea să fi fost şi eu de acord. Cu un an în urmă, aproape sigur aș fi făcut-o. Dar acum un an nu văzusem ce am văzut acum. Nu văzusem pașapoartele smartphone-urilor, scanerele QR, conformarea publicului, ridicarea deliberată a fricii și a urii de către liderii politici. Nu văzusem ordinele de vaccinare obligatorie. Nu văzusem taberele.

Săptămâna viitoare voi scrie mai multe despre ceea ce văd că se întâmplă și încotro se îndreaptă. Dar, deocamdată, este suficient să spun că Momentul meu personal de vaccinare a sosit. Acolo unde eram cândva pe gard, acum sunt ferm în afara lui. Chiar dacă ar fi să fiu convins că aceste vaccinuri funcționează în siguranță, nu aș putea niciodată să-mi obțin un pașaport pentru vaccin și să accept segregarea tehnologică a societății. Nu mi-aș putea scana codul fără să tremur. Nu pot să particip la asta.

Cu toții avem un punct de rupere, și cu toții ar trebui să-l avem, pentru că acesta este mijlocul prin care intuiția noastră umană ne strigă că ceva nu este în regulă. Acesta este al meu. Nu voi fi de acord cu ceea ce se întâmplă. Nu voi valida ceea ce iese la iveală. O să-i rezist. Mă voi opune cu hotărâre.

Ceea ce a fost interesant în ultimele zile doar, cât m-am luptat căutând modul în care să mă exprim aici, este că un număr mare de oameni au ieșit în stradă pentru a spune același lucru: Destul! Pe măsură ce presiunea crește, încep exploziile. În urma revoltelor și a grevelor larg răspândite în SUA în ultimele săptămâni, sute de mii de oameni din întreaga Europă au început să iasă în stradă pentru a se opune supunerii realizate prin tehnologie. Puține dintre aceste demonstrații vaste au fost raportate în mass-media – un altul dintre acele fapte care, dacă lumea ar fi ceea ce pretinde a fi, ar declanşa alarma, dar cu care ne-am obișnuit în epoca Spectacolului.

Ceva se întâmplă acolo, însă. Este ca și cum Momentul Vaccinului ar fi un fel de gândire ce are formă, plutind prin aer, așezându-se asupra a milioane dintre de noi deodată ca o ploaie blândă. Sau poate e mai degrabă o ceață care s-a ridicat brusc. Poate că tot mai mulți oameni vin să vadă că ceea ce se întâmplă acum este Rubiconul epocii noastre. Nimic nu va mai fi la fel după aceasta și nu se dorește să fie la fel. Dacă nu vrem ca viitorul să arate ca un cod QR care pâlpâie pe chipul uman pentru totdeauna, va trebui să facem ceva în privința asta.


Categorii

Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Stat politienesc, Traduceri, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la “PAUL KINGSNORTH, cunoscutul scriitor britanic convertit recent la ortodoxie într-o parohie românească din Irlanda, despre ce ne arată APOCALIPSA COVID. „Chiar dacă ar fi să fiu convins că aceste vaccinuri funcționează în siguranță, nu aș putea niciodată să-mi obțin un pașaport pentru vaccin și să accept segregarea tehnologică a societății. Nu mi-aș putea scana codul fără să tremur. NU POT SĂ PARTICIP LA ASTA”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Pingback: Kingsnorth: Nu este un accident și nu este temporar! - Demnitatea
 2. @fraților,
  (Iertați adresarea, nu vreau să mă transpun în “poziția” Apostolului, nu sunt demn să fac asta)
  Observ, de ceva timp, că, pe aici, este cam prea multă și suspectă, liniște!!!!!! Și la articole, și la comentarii… Sunt convins că fiecare joacă un fel de poker… cu mână moartă. De ce!?!?! Unde sunt discuțiile cu firu’ despicat în șaiș’pe?!?! Unde sunt articolele despre subiecte zilnice și actuale?!
  Tocmai acu’ ne-a apucat economia de cuvinte și încercăm să ascundem gunoiul sub preș prin ne-cuvânt?!?!
  Acum, când #fericitulpreafericit anunță ” schema completă”, când #miaunelbălănel își dă(oare?) seama că a fost ridicol de partizan al vaccinului/vaccinării? Încă mai considerați că “totul-pentru-unitate”? Care “unitate”? A cui cu cine?!
  Sunt convins c-ați obosit! Sunt niște ani de când ne duceți în spate!
  DAR
  mai bine 2 cuvinte CLARE, decât NIMIC!

  Iertați-mă!
  DAR
  Sunt convins că MULȚI din cei ce erau zilnic aici îmi dau dreptate!… dacă mai citesc încă pe aici…

 3. Pingback: PAUL KINGSNORTH, cunoscutul scriitor britanic convertit recent la ortodoxie într-o parohie românească din Irlanda, despre ce ne arată APOCALIPSA COVID. – MAGAZIN CRITIC
 4. Fane
  Cred ca lumea nu mai scrie pt ca a obosit , unii s au vaccinat si aici pe site Trendul e antivaccinare si nu vor discuții , alți au pierdut ceva drag si …
  Eu iti zic clar ca :
  De mine iti zic ca sunt sănătos cu mila Lui , sotia si copii is sănătoși tot prin mila Lui . Am treburile obișnuite ,job , școala copii , una alta ..
  Clar iti zic ca sunt voios . Ca altfel nu pot , am avut demult , demult , deznădejdii de credeam ca nu mai ies din ele . Da mila Lui ..
  Am o tristete in mine : au murit cunoscuți de ai mei care au in jur de 50 ani . Nu despic firu cu Covid . Nu ma interesează covid , e o realitate , dar traiesc cu realitatea asta fără sa fac drame . Si după un an jumate , m am luat cu sotia amândoi si ne am vaccinat prin octomvrie 2021 anu Domnului . . No nu putem trage la căruță unu hăis si altu cea … Duhovnicul ei i a recomandat sa se vaccineze , al meu duhovnic din Mânăstire l am părăsit o vreme ( da si el s a vaccinat ) .. si ma spovedesc la preot din Biserica dim zona unde locuiesc . Nu l am mai întrebat de covid ca nu am legătura strânsă cu el . Si așa nu îmi mai pasa prea mult , faca se voia Lui . Am crezut ca ma voi tulbura ca trebuie sa ma vaccinez . Da am o liniste . Ca nu îmi mai pasa . Prea multă zarva pe tema asta ma tulburat . Dar acum sunt linistit . Doar ma frământ ca nu izbutesc sa pun piciorul pe o treapta din scara , ci ramân tot pe betonul asta de lume . Nu prea am ce sa iti mai zic , doar am transat un porc cu cumnatu , am făcut cârnați , caltaboși , afumături .. da No m-am lins Numa pe degete , postu i post .. ce ma bucur ca i dezlegare de peste azi , No vezi ca nu pot urca o treapta ? Am făcut o salata din conserva de tom mărunțit cu macaroane , ceapa mărunțită , salata verde si ulei de măsline si a fost a naibi de gustoasa . Cu o limonada făcută din apa , socata si lămâie a fost excelenta masa de seara . No si amu stau in pat , iti scriu , tre sa merg sa pup copii de noapte buna si o vorba ..
  Te las si sper sa nu ma judeci prea tare .
  Noapte buna

 5. Petru,
  Cu o postare mai inainte de aceasta, Mitropolitul Neofit ne spune: Planul lor este ca vaccinatii sa se lupte cu nevaccinatii. Si ne da un sfat: Vaccinatii sa se roage pentru nevaccinati, si invers.
  Asa ca, “trendul” este sa inmultim rugaciunea, nadajduind la mila Domnului.

 6. @Fane, cam greu cu despicatul firului în șaiș’pe… Poate adminii nu mai au timpul de altădată. Mie ca noutăți în ultimul timp mi-a atras atenția Papa cu inaugurarea sediului religiei mondiale în curând și grafenul descoperit în vaccinuri și care mă face să cred că are rolul de a forma în corp antenele despre care spunea Pr. Elpidie în 2013.
  Cât despre Patriarh, încă dinainte de plandemie mi-am dat seama că nu ne mai putem baza pe el și că ne-a lăsat ai nimănui – dar Dumnezeu nu ne-a lăsat! “Dumnezeu nu se lasă batjocorit” – mai bine poate nu spunea vorba asta ca nu cumva să se întoarcă ca un bumerang împotriva lui.
  Pe mine m-a lăsat cu o oarecare tristețe faptul că Petru s-a vaccinat… După atâția ani de despicat firul pe acest site minunat, atâtea articole postate de admini – ar fi trebuit cumva să fim toți în același “trend”. Dar uite că cu Petru de acum poți despica firul în șaiș’pe despre caltaboși… acum s-a vaccinat, a scăpat de prigoană, e voios și are liniște.
  Cu cât crește procentul celor vaccinați cu atât crește și îndrăzneala torționarilor. Bine nu va fi dar nici nu cred că va fi cum vor “ei”, altfel venirea Antihristului nu-și va mai avea rostul – nu ar mai avea pe cine să prigonească. Din spusele Pr. Elpidie și ÎPS Neofit înțeleg că urmează criza, războiul și Antihristul… apoi pacea veșnică pentru cei ce vor răbda până la urmă…

 7. @Petru, dacă nu e cu supărare, pot să te întreb de ce nu ai așteptat măcar până nu se dădea legea cu certificatul obligatoriu? Dacă legea s-ar fi dat în octombrie, atunci link-ul pe care l-ai postat ar fi fost mai în context. Mă faci să cred că te bătea nevasta mai ceva ca guwernul(glumesc, sper că nu te superi). Cei nevaccinați pot și ei merge la servici încă și pot avea și ei masă de Crăciun(doar că fără condimente din copii avortați). Nu știm cum lucrează Dumnezeu și lucrurile se pot schimba când nu ne așteptăm. Spui că ai liniște dar mie mesajul tău î-mi sună a depresie(poate greșesc). Eu îți doresc neliniște, neliniștea cea bună și să revii în “trend” după un plâns bun și o spovedanie la un preot și el în trend cu articolele postate pe acest site! Doamne ajută!

 8. @Denis, Petru
  Si pe mine m-a intristat, vestea, dar am zis sa tac. Acum ca Denis s-a exprimat, am ales sa -mi exprim si eu parerea de rau, dar nu vreau sa judec pe nimeni.

 9. Denis
  Nu ma supăr de nimic . Absolut de nimic . Am zis la final ca sper sa nu fiu judecat prea tare . Pot sa nu mai scriu , pot sa nu mai citesc aici , dar multă putere am luat din cuvinte de pe site . Pt ca eu am nevoie de cuvinte . Doar citind .. Deci , ma asteptam . Denis , te întreb – mi am pierdut definitiv mântuirea ? Ca eu ( fără nici o smerenie ) știu 100 la suta ca nu sunt vrednic de Imparatie . De ce ? Uite iti zic , ca fără rusine mereu am cerut de la El si de la Maica Lui . In contextul in care eu sunt așa cum sunt , am cerut soție , copii , casa , etc .. făgăduind ceva in schimb ( lăsare de patimi ) . Si No am luptat cu patimile da nu le am biruit . Mie rusine pt darurile Lui si pt neputința mea . Nu sunt vorbe de doi lei ci e adevarul . Doar ca cu cât îmi e mai rusine , El ma iubește . Fiecare Il cunoaște după putința lui , după darul Lui . Fane a dorit sa vb despicând in saispe . Eu am despicat in paișpe despre mine . Pe Patriarh nu îl cunosc . E după asemănarea noastră .. De Papa nu ma interesează , sa fie sănătos . Ce vroiai Denis ? Sa ma despart de soție ? E o cădere in aceasta lupta . Ți se părea ca petrica e vreun stalp pe aci ? Sunt linistit nu pt ca m am vaccinat , ci fiindcă e liniste in familie . Așa iti zic : nu m a interesat vaccinul sau covid ul . Si nu știu cu legile , dar văd ca vor sa oblige pe toți . Deci Denis ce faci dacă obliga pe toți ? Cu toate ca mulți cunoscuți de ai mei au murit.. il fericesc pe Titus ca e singurul din familia lui care nu s a vaccinat ..
  Nu Denis , nu am depresie , copii ma refac . Am avut o demult , o deznădejde urâta . Multe am pierdut atunci .. dar din căderea aia am ieșit cu o nădejde nebuna . Zis am in inima mea ca nu voi mai cădea – trufie – si învăț sa nădăjduiesc mai mult in El . Viitorul nu e al profeților , ci al nostru .
  Despre caltaboși ( culoare discuției ) – hai sa vezi ca e o tradiție tăierea porcului . De copi de când ma știu , tăiem porc toți ai familiei . Si de vreo 15 ani , când toți mănâncă porcul ( am primit si dezlegare de la duhovnic , dar am preferat peste ) , eu sunt cu pestele . Mândrie ? Nu știu , știu ca nu mai am pofta de el . Da Denis , am neliniștească cea buna . Încă din tinerețile mele o am . Si nu am pus încă piciorul pe scara . Știu doar ca El ma iubește . De aia is linistit . Tre sa plec . Da iti mai scriu dacă dorești .

 10. @petru ( dar și @denis ),
  :-))) culmea coincidenței, frate, zilele trecute, când ai scris primul răspuns, citeam chiar din “Scara” sf. Ioan Scărarul, deci gândul tău cu “treptele” era cumva pe frecvența mea.
  Iar în privința vaccinare vs mântuire, eu (“prostul-satului”) zic, stai liniștit, dacă conștiința ta e împăcată, dacă încă nu ți-ai pierdut “busola”, nici mântuirea nu e în primejdie, pentru că tu, frate, nu ești în postura Ierarhilor noștri, pe care îi socotim ca
  REPERE ÎN ORICE SITUAȚIE
  și de la care așteptăm sfat și îndrumare,
  uitând că, și ei sunt, de fapt, TOT OAMENI…
  În paralel cu “Scara”, am reușit să finalizez Tâlcuirea la Rugăciunea Sf. Efrem Sirul, care se încheie cu minunatele cuvinte:
  “…și să nu osândesc pe fratele meu…” ,
  deci voi încheia, rugându-vă cu stăruință, pe toți cei vizați de vreun comentariu al meu:
  IERTAȚI-MĂ, fraților!

  Doamne, ajută!

 11. @petru: Am vrut sa scriu aseara, apoi am sters. M-am gandit la tine, te-ai gandit la mine si acum spui ca ai nevoie de cuvinte. Iata cuvintele.

  Ca sa invie pana si Hristos a trebuit sa moara un pic. Si ce a zis atunci? Dumnezeul meu de ce m-ai parasit? si Parinte, in mainile tale imi las sufletul. Asa si Petru e linistit ca Hristos in sambata dinaintea invierii. Caci fiecare soldat lupta pana ce poate iar de soarta bataliei se judeca generalii.

 12. @Petru, nu te-am judecat sau condamnat. Ți-am vorbit ca unui apropiat că doar suntem de-ai noștri pe aici, mai o glumă… uite azi am primit și eu niște preparate din porc tradiționale de la niște vecini bătrâni, peste 70 de ani care mi-s dragi – și au făcut și ei ca tine – doar au gustat când au tăiat porcul că în alți ani nu gustau că-i post și le ieșea ba prea sărat, ba invers. S-au vaccinat și ei – nevinovați ca niște copii – televizorul e singura lor realitate, nu le au cu internetul că sunt bătrâni, și nu au avut de unde afla de vreo latură duhovnicească a vaccinului. Și când am avut ocazia să vorbim prima dată pe acest subiect, mi-au spus că au deja ambele doze făcute. Preotul nostru la predică nu vorbește pe acest subiect deși în particular pare să fie contra; copiii li-s în occident unde pandemia cu toate ale ei a fost luată pe bune și îi sunau pe bătrânii lor părinți încă din prima fază ca să fugă la vaccinat ca să nu îi răpună virusul. Imediat după vaccin pe bătrân la apucat o durere mare de picior din cauza circulației sangvine, care l-a ținut câteva luni – timp de o lună a primit injecții în acest sens și nici nu vroia să audă că vaccinul ar fi putut fi cauza. A zis că o să-l facă și pe al treilea că doar după primele două nu a avut nimic…
  În cazul tău am rămas un pic surprins, că te știu de mult pe aici și cred că ai citit și multe alte lucruri pe lângă ce prezintă TV-ul. Și nu, nu cred că ți-ai pierdut mântuirea, iar asta nu o spun de la mine că aș ști eu cum stau lucrurile ci o deduc din vorbele unor oameni luminați în care am încredere, cum ar fi Mitropolitul Neofit de Morfou care – cum spunea Cititor – îi îndeamnă pe vaccinați și nevaccinați să se roage unii pentru alții și că el îi primește la Liturghie și pe unii și pe alții, iar Pr. Elpidie spune că doar Sf. Împărtășanie poate anula ceea ce este în aceste vaccinuri – asta însemnând că există o revenire din această stare de după vaccin. Ți-am scris din perspectiva cuiva care crede că vaccinarea cu aceste seruri anti(?) covid este păcat, și nu unul mic – așa cred eu. Pentru aceasta am și scris că îți doresc să revii în “trend”. Iar despre divorțuri – Doamne ferește! – din cauza vaccinării nu am auzit încă. Adică dacă soții ar avea păreri diferite cu privire la un anumit lucru să fie oare aceasta motiv de divorț? Când într-o familie unul trage “hăis” iar celălalt crede că asta i-ar afecta mântuirea, atunci cred că cu siguranță celălalt trebuie să tragă “cea” fără însă a dezlega hamurile proprii sau ale celuilalt ca nu cumva vreo unul să părăsească căruța – preotul nostru de multe ori ne spune că și soțul/soția și copiii pot fi o cruce pe care trebuie s-o ducem, să o răbdăm. Și asta o spun după învățătura Apostolului Pavel care   spune că există doar un singur motiv pentru care se permite divorțul, dar și în acel caz nu este obligatoriu.
  Cât despre ascultarea de preoți – am pățit și eu nu o dată să fiu îndemnat de duhovnic să fac păcatul/răul cel mai mic(cu privire la un anumit lucru pe care vroiam să nu-l mai fac, dar oarecum mă vedeam constrâns să-l fac) pe motiv  că dacă voi alege să nu-l fac deloc o să fiu ispitit tare și să nu cad într-un păcat mai mare. Și la început aveam și eu – cum spui tu – liniște, că na, fac ascultare, dacă greșesc e vina duhovnicului… dar după un timp conștiința lucrează, vin gânduri, te apasă și știi că acel rău “mic” care era destul de convenabil pentru mine, nu-i plăcut lui Dumnezeu… iar la următoarea spovedanie i-am spus duhovnicului că nu pot face răul cel “mic” că-i păcat, și a lăsat la alegerea mea dacă vreau să lupt cu păcatul în cauză sau nu. Vreau să spun cu asta că ascultarea de preot/duhovnic, ca și ascultarea de Cezar sau dintre soți – trebuie să fie până la păcat.
  Despre Patriarh(nu cred că l-am judecat prin ce am spus), Papă și celelalte am scris și eu ce lucruri “noi” am mai aflat – la aluziile lui Fane că s-au rărit postările și e liniște mare pe aici… Dar na, uite că am reușit să facem oleacă de gălăgie… Doamne ajută!

 13. @fane

  Nu e vorba de a ascunde ceva sub pres, insa se intampla ca au intervenit niste schimbari majore in viata unora dintre noi si analize detaliate, rafalele de stiri pe actualitate… au cam devenit imposibil de sustinut. Pagina de actualitati necesita un efort considerabil, consistent, zilnic, tocmai că presupune tăierea firului în șaișpe, iar asta, in acest moment, nu mai e posibil. Uite cat timp a luat formularea unui simplu raspuns la un comentariu. Dacă mai reușim câte o traducere, încă e bine. Exista insa pagina de „acasa”, unde pot fi citite predicile acelor părinți care spun răspicat adevărul.

  Nu am fost noi oricum niciodată de principiul „totul pentru unitate”… Despre Patriarh se spune că s-ar fi vaccinat mai degrabă din gură, iar lipsa lui de entuziasm e totuși clară. Nu la fel stau lucrurile cu „Miaunel Bălănel”, dacă ne gândim la aceeași persoană, care a devenit o voce toxică și care e foarte pornit pe cei care îndrăznesc să cârtească față de serul cel ”pur”. A existat acea scrisoare deschisă către sinodali, legată de certificatul „verde”. Unii ierarhi s-au pronunțat răspicat împotriva acestuia, dar n-ar fi exclus, după semnalele publice, ca Patriarhiei să-i fi fost oferită o exceptare a certificatului de la slujbe în locul tăcerii asupra certificatului la locul de muncă.

  Nu știu dacă am răspuns potrivit așteptărilor frăției tale… Și nu am înțeles prea bine despre ce trebuiau să fie cele două vorbe clare? Sau asta cu poker cu mână moartă, nici pe asta n-am prins-o…

 14. @admin,
  Iertare, pentru dojană! Nu numai că nu se cădea, dar nici măcar nu aveam dreptul! Prostia omenească însă, trebuie să strige, altfel nu se simte bine! Uit mereu că toți suntem oameni și fiecare are limitele sale. Dacă atâția ani ați fost cei care mi-au alinat durerile și la care am găsit cuvânt potrivit cam în toate situațiile, acum, când apar neputințe sau probleme și la voi, mă rățoiesc de parcă voi ați fi fier forjat! Încă odată, iertare!

  În privința celorlalte, nu contează ce-am mai scris la “clocot”, contează doar că ați rămas așa cum vă știam și pentru asta vă urez să vă poarte Dumnezeu în brațele Sale și aici, și dincolo!

 15. Fane , Titus
  Mulțumesc fraților !
  Domnul v a dat gând bun sa iubiți mila înaintea dreptăți/judecați . Unde e dragoste , nu mai e osândă .

  Denis
  Sper ca discuția frățească dintre noi sa folosească cuiva . Mulțumesc pt cuvinte . Domnul sa iti dăruiască înțelepciune si înțelegere fata de neputința celui de lângă tine .

  Mi a plăcut întotdeauna poezia
  Dăruiesc tuturor o poezie

  Mergeam prin intunerec, undeva.
  Faclie-aveam, gatita dinadins;
  Dar iata ca din umbra mi-o a stins
  Si m-a luat de mana Cineva.
  N-am intrebat nimic. Paseam arar
  Si-asa-mi parea cararea de fierbinte,
  Ca tainic gandul staruia in minte:
  Sa nu-mi atarne haina jos in jar.
  Simteam dogoarea flacarei in jur
  Si ma uimeam ca nu-i vedeam lucirea.
  Mergand, stiam ca las in urma firea
  Si-am inceput sa vad, ca printr-un ciur.
  Cuvinte, cum nu pot sa prind in voi,
  Simtirea mea, in voi ca sa ramana?
  Mergeam prin flacari negre, mana-n mana,
  Topiti in vesnicie, amandoi.
  Si-atat era de dulce acest mers,
  Incat as fi dorit ca niciodata
  Sa nu atingem tinta-ndepartata.
  Dar bezna-n jur s-a sfasiat, s-a sters.
  N-am cunoscut pe Cel ce ma ducea,
  Si nici n-am vrut. Lumina se marise,
  Paseam prin alb, vecia-ncaruntise
  Si flacara din juru-mi stralucea.
  Cu ochii beti de albul mult, catam
  Sa vad un chip: o umbra sau o raza.
  Ci ochi-mi n-au avut nimic sa vaza,
  Decat lumina alba. Inotam
  In valuri de lumina, undeva.
  Si n-am stiut ca asta e iubire,
  Sa treci din bezna in nemarginire,
  Cu mana stransa-n mainile Cuiva.
  Cand ne-am oprit, s-a-ntors privirea mea
  Spre Cel ce ma dusese. Si uimita,
  Am cunoscut lumina nesfarsita,
  Ca toata, valuri, de la El venea.

  Zorica Latcu – Răpire

 16. Ma bucur totusi ca s-a iscat aceasta discutie. Si eu am observat de ceva vreme o penurie de materiale pe acest site, desi pe cel de “acasa” apar materiale interesante – predicile diversilor parinti.

  Trebuie sa spun ca situatia cu vaccinul este una cu adevarat interesanta! Avem Manastirea Essex care s-a vaccinat in frunte cu Pr. Zaharia. Avem Biserica Greaca care pare sa sustina in mare masura discursul pro-vaccin. Am multe cunostinte, oameni care se duc la biserica regulat, se spovedesc si se impartasesc etc care s-au vaccinat. Si care, pina acum, nu par sa aiba probleme!

  Si exista cealalta parte: Romania, daca compar cu Grecia si cu Anglia, este de de parte cea mai anti-vax atit la nivel de ierarhie religioasa cit si de populatie.

  Care este semnificatia a ceea ce se intimpla m-am intrebat? Oare pina la urma se pune problema in termenii cine are dreptate si cine nu? Vaxxerii sau ne-vaxerii?

  Si dincolo de duhovnici, de ce spun unii si altii m-am intors …. la mine. Ce-mi spune inima mea, constiinta mea, sentimentul acela greu de definit si greu de articulat rational dar care vine din strafunduri si care nu m-a inselat niciodata….atunci cind m-am decis sa-l ascult. Chestie care s-a intimplat foarte rar din pacate, Si pentru mine ideea de vaccin, a acestui vaccin, imi pune o piatra pe inima, simt ca ceva se scufunda in interior la gindul de a baga in mine chestia asta.

  Si decizia a fost: il voi evita. Acum intrebarea care se pune este: il voi evita cu orice pret sau pina la o anumita limita? Si asta este o intrebare la care inca nu pot sa raspund.

  Acesta este insa perimetrul MEU. Ceea ce voi face EU. Pentru mine, personal ideea de vaccinare este unaputernic repulsiva.

  Pe de alta parte este clar ca acest vaccin nu este o cadere din har! Orice ar spune unii. Pr. Zaharia si o intreaga pleiada de alti duhovnici mari, mult mai inaintati duhovnicesti decit alde mine si alde multi altii ca mine ar fi realizat lucrul asta. Ei fac ascultare! Vaccinul in sine nu este o problema de dogma. El este o problema de libertate personala de alegere, o problema medicala, o problema de monitorizare si de intruziunea masiva in viata fiecaruia, este o platforma de introducere a sistemului unitar de monitorizare prin ID unic care sa cuprinda inclusiv numarul de vaccinuri, etc dar NU este inca o problema de dogma.

  Este f.probabil ca parinti ca Pr. Zaharia ZAahrou sa fi adoptat aceasta atitudine pe pricipiul: nu ne putem opune la ceva ce este foarte inaintat. Nu are sens sa ne consumam energiile cu o lupta inutila cu marea ordine mondiala; vaccinul nu este o cadere din har…inca – asa ca mai bine mergem cu acest curent si continuam sa ne intarim duhovniceste pentru ca asta este de fapt mult mai important decit sa ne incaieram intre noi. SI trebuie sa recunosc ca asta chiar este o pozitie inteleapta…..Dar, mi-am zis, asta este o pozitie inteleapta pentru situatia LOR, a acestor parinti.

  Eu insa nu sint in locul lor! Situatia mea este oarecum diferita. Pentru MINE aceasta alegere nu mi se pare benefica sau ca ar ramine fara consecinte pentru sanatatea mea corporala sau/si pentru cea psihologica. Singurul lucru pe care insa il accept din pozitia lor este ca trebuie sa incetez sa-i maijudec pe cei care se vaccineaza! ASTA este important! In rest….. continui sa cred ca opozitia la vaccin este importanta si o dovada de sanatate mentala sociala… pentru noi astia, laicii.

  Cam asta este pozitia mea dupa toata aceasta tevatura.

  Si inca ceva, vaccinati sau nevaccinati – sa nu ne facem iluzii: acesta chiar este platforma pe care se va instala mult (ne)asteptatul semn al diavolului sau mai bine zis tehnologia lui. Tot asa cum codul de bare a fost si el un preludiu desi mai indepartat …. oarecum… a ceea ce se intimpla acum si se va intimpla. Numai ca noi am folosit codul de bare fara probleme zeci de ani… pina acum….

  Oricum ideea este una: s-a strans funia de par. Foarte mult! Cei care se vaccineaza inchipuindu-si ca nu va mai veni momentul in care vor trebui sa se confrunte cu alegerea reala a caderii din har – sint pur si simplu strutzi. DE ce le este teama nu vor scapa! Adica de acea alegere importanta.

  Ceilalti care ne inchipuim ca o oarecare “cunoastere” dincolo de cortina propagandei oficiale ne va da putere sa rezistam la ce va veni iarasi ne inselam amarnic!!

  Singura semnificatie cu adevarat importanta a ceea ce se intimpla acum nu este cit de prosti sint vaxxerii si cit destepti sint ne-vaxxerii – ci semnalizarea faptului ca nu mai avem timp – am cam ajuns la capatul cursei si ca TREBUIE sa inasprim pregatirea duhovniceasca fiecare cum poate.Ca trebuie sa ne imbunatatim interiorul, sa ne schimbam inima, sa ne mai infrangem din egoisme, aroganta, invidie, zgarcenie etc. Ca roadele Duhului sint: dragostea si toate celelalte care se tot spun la slujbe – ori numai dragoste nu avem noi atunci cind incepem sa ne impartim in tabere.

 17. @petra,
  1.-“Ce-mi spune inima mea…[…] Si decizia a fost: il voi evita. Acum intrebarea care se pune este: il voi evita cu orice pret sau pina la o anumita limita? Si asta este o intrebare la care inca nu pot sa raspund.” -DA, sunt 100% de acord, pe același “arbitru” mă bazez și eu. Si DA, greu de spus acum până unde putem “întinde plapuma” dar sper să nu se întâmple niciodată. Cine știe ce capcane ne va întinde vrăjmașul dibaci caruia i-am dat permisiunea să ne cunoască atât de bine?!?
  2.-“Pe de alta parte este clar ca acest vaccin nu este o cadere din har! “—Zici?!
  Faptul că vaxx-urile au fost dezvoltate pe linii de celule prelevate de la fetuși avortați, sau că au o componentă pe care cercetătorii/producatorii au denumit-o Luciferază (pură coincidență sau simplu răutăcism?), sau că comportamentul/mentalitatea multora din cei vaxxinați a suferit schimbări radicale, extreme, sau că există studii publicate că vaxx-urile reușesc să modifice iremediabil structura de ADN și multe alte motive care nu-mi acum în minte, să nu aibă nici o legătură cu harul???? Eu unul, în prostia mea, aș zice mai degrabă că este o cădere fin har dar care poate fi îndreptată prin pocăință. Problema este că, din ceea ce văd zi de zi, vaccinații caută spre stânga, spre îndreptățire, decât spre dreapta, spre pocăință și continuă să se “boost-eze” cu voioșie!
  4.-“Este f.probabil ca parinti ca Pr. Zaharia ZAahrou sa fi adoptat aceasta atitudine pe pricipiul: nu ne putem opune la ceva ce este foarte inaintat.” :-ooo ! Ori nu pricep eu zicerea, ori e ceva greșit! Păi…asta cam înseamnă că de acum să nu ne mai opunem la nimic că, oricum, toate sunt foarte înaintate (evoluate). Ce să așteptăm, un nou început??? :-))))
  5.-“Singura semnificatie cu adevarat importanta a ceea ce se intimpla acum nu este cit de prosti sint vaxxerii si cit destepti sint ne-vaxxerii”—corect! Cred că tuturor ne repugnă deja toată tirada asta de reproșuri reciproce “ba tu! ba tu…” dar, din păcate, mulți cădem pradă instigărilor voite și fățișe/explicite venite dinspre cei de la conducerea țării.
  Singura semnificație este că…e mai multe :-)))) dintre care (pe langă cea foarte importantă că nu mai avem timp DE PIERDUT) ar fi și faptul că războiul împotriva nevaccinaților (cred că ești de acord că nu prea sunt șanse să nu se declanșeze), va îmbrăca niște forme asemănătoare celor în care s-au aflat cândva mucenicii primelor veacuri creștine…probabil că și asta e tot pură coincidență. Știu, deocamdată, între nevaccinați sunt încă destui ne-credincioși/ne-creștini dar mă duce gândul la mucenicie pentru că nu cred că va putea cineva să ducă acest război până la capăt, fără a apela la ajutorul Celui Atotputernic (care îl va izbăvi într-un fel sau în altul… )
  Doamne, ajută!

 18. @ Petra, “Vaccinul in sine nu este o problema de dogma”… copii avortați, modificare ADN, controlul persoanei și altele – după mine cred că au o mare problemă cu dogmele Bisericii și este evident. Și nu înțeleg de ce în discursul public bisericesc aceste aspecte lipsesc cu desăvârșire. Unii insistă că vaccinul acesta este o chestiune medicală, dar eu nu văd nimic medical în el – cum spunea zilele astea ÎPS Teodosie(aproximativ) : “ce fel de imunizare dacă te îmbolnăvești(după vaccin) și vaccinații pot infecta mai mult decât ceilalți(pt că nu au restricții)”. Eu văd că ce se întâmplă acum ține mai mult de “dogmatic” decât de “medical” doar că aceste aspecte pe care le-am enumerat mai sus și care sunt recunoscute oficial legate de aceste seruri, fie nu le sunt cunoscute episcopilor fie se evită intrarea pe acest teren – oare nu pentru că chiar ating dogmele și asta ar însemna că ar trebui condamnate aceste substanțe? Și cine are curajul să facă asta în public?! Dacă in public nu te menții pe linia “pro”, “neutru” sau “medical” – fie apar dosare fie te pune la punct Bănescu cu vreo vorbă că trebuie să stai o săptămână cu dexu în mână ca s-o înțelegi. Despre căderea din har, îți zic doar că în zona unde locuiesc(în Ro.), dar am auzit că și pe la greci – preoți care după vaccinare spun că nu mai pot sluji sau citi din evanghelie, parcă nu mai sunt ei… nu știu dacă are vreo legătură cu harul.
  Doamne ajută!

 19. Daca premiza si scopul ar fi reducere si control.Daca mai calculam si ingredientele “minunate” din…jab…Atunci…mere (cu)carul/sistemul,pere harul.Caci de discutii “medicale” e…propic a se chatui doar pe aleea strutzulescu la…subsol.
  Ps:Cred ca,de fapt,biliboi gretz,cind vorbea de faimosul 15% scos cu multa treaba buna,se gindea ca atitia vor ramine mai apoi,nu invers…A fost doar un…miscomunicat piaresc.

 20. At. 17 , apelați la un SOFISM când afirmați că duhovnici renumiți și nu numai, dar și mănăstiri așa-zis faimoase s-au vaccinat, unii devenind propagandiști chiar ai acestui act siluitor, în fond.

  Această perioadă de cca 2 ani de zile a dovedit gradul de infestare al Credinței Ortodoxe cu învățături eretice. Ele au început să contamineze Credința Ortodoxă cu cca 7 decenii în urmă. Acum doar se arată efectele în toată splendoarea (sic!) lor.

  În Sf. Scriptură îndemnul este de a urma Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Doar Lui! Nu vreunuia dintre semeni, fie ei chiar Sfinți autentici și nu autodeclarați sau proclamați de diverse grupuri sau grupări pe bază de interese MUNDANE. Niciun Apostol nu a spus urmați-mă pe mine. Nici nu putea să o facă, fiind om, este NEDESĂVÂRȘIT. DESĂVÂRȘIREA în Credința Ortodoxă este întruchipată exclusiv de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În celelalte erezii (religii), de oamenii din vârful administrației. Vezi papalimsmul, ca să dau cel mai comun și ușor de priceput exemplu.

 21. @fane,petra
  Referitor la primul punct :”Acum intrebarea care se pune este : Il voi evita cu orice pret sau pana la o anumita limita . Si : Greu de spus pana unde putem intinde plapuma, dar sper sa nu se intample niciodata.” Raspunsul se afla si in acest videoclip al Aspaziei Otel Petrescu despre cipuri. ” Cel care va alege sa nu primeasca cipul, va da dovada de un eroism supra, pentru ca alege moartea civila. Nu va putea sa se hraneasca, nu va putea sa se imbrace, nu va avea unde sa locuiasca. Deci este osandit la moartea civila.” Raspunsul este personal pentru fiecare, si tine de alegerea pe care fiecare o va face , atunci cand se gandeste la ce spune la Apocalipsa, cu cine primeste semnul.

 22. @ Fane. – f. bune observatiile si am sa incerc sa le raspund cu ceea ce este opinia mea strict personala pe tema. Cred ca o sa fie cam lung din pacate.

  Toata aceasta tevatura iscata are o caracteristica foarte importanta: ambiguitatea!
  Ambiguitatea asta porneste in primul rind de la lipsa informatiilor verificabile si mai ales credibile.
  Este insa clar de acum ca in niciu un caz sursele oficiale nu sint o sursa de informatie credibila. Problema este ca structurile de conducere in colaborare cu mass-media si mai ales cu sistemul de sanatate s-au organizat in asa fel incit sa detina monopolul unor surse din informatii fundamentale: numarul de morti/bolnavi grav/ infectati din spitale – este o informatie care nu poate fi verificata indiferent in ce tara te afli. Asta pentru ca au facut in asa fel incit au centralizat si monopolizat informatia prin structuri de tip DSP complet controlate la nivel de guverne peste tot in lume. Miscarea a fost extraordinr de bine coordonata!

  Aceasta implica deci ca noi nu cunoastem mai nimic despre vaccin, la modul direct si credibil.
  De exemplu in mod normal ar fi trebuit ca acest vaccin, compozitia lui sa fi fost supusa unei verificari oficiale la nivel de ….. microscop – adica sa se verifice ca ce se indica pe hartie ca are in compozitie este si in realitate. Aceasta nu s-a intimplat la nivel oficial si de oameni de stiinta neafiliati Pfeizer.

  Si atunci, in aceste conditii singurele mijloace de informare ramin cele indirecte dar mai ales observatiile personale. Surse indirecte includ aici marturiile diversilor oameni de stiinta care au avut curajul sa vorbeasca impotriva acestei situatii. Si, foarte important, raman observatiile personale, care in acest context au o valoare deosebita.

 23. Problema informatiei ramine insa: trebuie sa avem o capacitatea importanta de discernere a unor informatii care miros a veridic de informatii care sint exagerari facute cu sau fara intentie. Ori asta nu este un lucru usor.

  Trebuie insa inceput de la lucruri concrete general acceptate si 100% verificabile. Si primul aspect apropos de acest vaccin care nu poate fi negat de nimeni este ca: pentru prima oara in istoria omenirii, se conditioneza accesul la servicii esentiale a intregii umanitati de introducerea in corp a “ceva”! ASTA este primul aspect fundamental ciudat si ingrijorator!Pentru ca acesta este exact principiul de care se vorbeste in Apocalipsa apropos de numarul fiarei. Si acolo se spune ca ceva aflat pe sau in corp va conditiona accesul la servicii esentiale: a cumpara si a vinde.

  Biblia da detalii destul de clare: va fi pe mana sau pe frunte si va contine numarul 666. Pina una alta, acest vaccin nu contine o tehnologie care sa implice fruntea sau mana. Evident…. nu INCA!
  Noi insa stim ca aceasta tehnologie exista si face posibila aplicarea ei la nivel de mase.

  Apoi se pune intrebarea ce inseamna mai exact numarul fiarei, de ce cei care accepta vor cadea din har? Este o afirmatie foarte dura! Eu cred,tinind seama de tehnologiile care se dezvolta acum, ca se va incerca anularea vointei libere prin introducerea a “ceva” (chip, nanorobot, schimbari genetice etc) care sa produca acest control.

  Si atunci are ACEST vaccin un efect de anulare a liberului arbitru? Chiar se produc schimbari de comportament? Aceasta este o intrebare fundamentala din perspectiva crestina.

  Putem noi acum sa verificam raspunsul la aceasta intrebare in conditiile dificile apropos de informatie expuse mai sus?!. Raspunsul meu este ca singura modalitate credibila este sa observam personal, direct ,ceea ce se intimpla cu cei din jurul nostru, rude, prieteni, colegi, cunoscuti – inainte si post vaccinare.

  Rezultatele observatiilor mele personale sint…. amestecate si ambigui: cunosc oameni care si-au facut vaccinul si care nu par sa fi suferit nici o schimbare de comportament sau de atitudine fata de vaccin ( de exemplu nu au devenit promotori infocati ai acestuia); dar cunosc si cazuri, nu putine, care m-au surprins prin radicalitatea schimbarii de atitudine: oameni care inainte de vaccin erau sceptici sau le era frica pur si simplu; dupa vaccinare au devenit adevarati promotori ai acestuia. Si am observat asta in biserica, in parohiile unde ma duc – greaca si sarba. Inclusiv la preoti, Da, deci, am observat schimbari de atitudine fata de vaccin. Sa fie asta o consecinta directa a manipularii liberului arbitru prin vaccin? Sau sa fie o reactie psihologica prin care se incearca acoperirea lipsei de consecventa fata de vaccin prin adoptarea unei atitudini pro – ca o scuza pentru acceptarea a ceva ce initial nu era de acceptat? Nu stiu!
  S-au petrecut si alte schimbari care sa tina de comportamentul duhovnicesc?! – aici nu am observat vre-o schimbare vizibila, palpabila.
  Urmatoarea mare problema este: totusi de unde aceasta scindare de opinie intre biserici? Oare un Pr. Zaharia si intreaga manastire de la Essex sa fi cazut, asa, in corpore, din har pentru ca au acceptat vaccinul? Pr. Zaharia are la activ realizari duhovnicesti la care noi, astia, nici macar nu puteam sa visam. Deci, sa fi cazut din har Pr. ZAharia, cei de la muntele Athos? Si, in schimb, eu un om oarecare, un pigmeu care nu sufera comparatie, dintr-o data am devenit atit de imbunatatit si, deci, superior acestor duhovnici?! Eu nu cred chestia asta!
  Cit despre compozitia exacta a vaccinului – iarasi sint ambiguitati. De exemplu eu am incercat sa verific versiunea cu blue tooth- ul sau wifi-ul de pe mobil care ar putea sa detecteze un cod al vaccinatului – cineva vaccinat a acceptat- si nu am gasit detectat nimic pe tema asta. Am incercat si afacerea cu magnetul- si nici asta nu s-a verificat. Sigur, putem sa speculam si sa presupunem (de exemlu, cel vaccinat era in strainatate nu in Romania si s-ar putea sa fie o compozitie diferita, poate acel “ceva” poate fi detectat cu un alt apparat mai puternic decit cu Blue toodth,etc – dar asta inseamna sa jonglezi cu o doza foarte mare de ambiguitate si de incertitudini si de informatii destul de greu de verificat!
  Ori acesata ambiguitate in sine ar trebui sa indice ca acesta nu este semnul final …nu INCA. Dumnezeu nu pedepseste pe cineva atit de radical cum este taierea de la mantuire pentru ca nu stie, nu e sigur.
  Eu cred ca in momentul final lucrurile vor fi mult mai putin ambigue decit sint acum, alegerea va fi mult mai clara si informata, pentru ca atunci se va sti!

 24. M-am intins foarte mult cu raspunsurile bazate pe argumente sa le spunem logice.
  Dincolo de toate acestea eu am doua repere foarte clar: atitudinea duhovnicilor mei! Si propria mea constiinta.

  Nici unul dintre duhovnicii pe care-i stiu, oameni cu multa experienta duhovniceasca nu crede ca aceasta ar fi pecetea. Separat de opinia acestora nici eu nu cred. Dar faptul ca ei gindesc in acelasi fel imi da mai multa singuranta.
  DAR
  Nici unul dintre ei nu sustine ca acest vaccin ar fi o treaba “KUsher” – Nici pe departe! Ba din contra! Sfatul lor clar este: sa evitam pe cit posibil aceasta chestie. Dar nu stabilesc criterii sau paliere – pina cind si pina unde, sau cu ce pret. Adica exact ceea ce simt si eu apropos de afacere.

 25. Pingback: PAUL KINGSNORTH: Momentul vaccinului, partea finală. Despre narațiunea MARII RESETĂRI, pașapoartele de sănătate și sistemele de identificare digitală: „astea sunt vremurile care vin și ne conduc direct și intenţionat către ținta principală
 26. @ Neimportant – nu este un sofism este un rationament logic. De altfel eu nu am vorbit deloc de a urma modelul, exemplul celor din Bis Greaca si deci a celor de la Essex. Ba chiar din contra! Am spus ca aceasta este alegerea lor personala datorita situatiei de ascultare pe care o fac fata de Patriarhia lor. La mine nu este cazul asta.
  Pe de alta parte daca dvs. va considerati superior unui Pr. ZAharia pentru ca evitati vaccinul…. ce sa zic, fiecare cu alegerea lui….si cu ce-si inchipuie fiecare ca e “mai corect”.

  @Cristina – nu este deloc clar ca in aceste vaccinuri – acestea de acum ar fi chip-uri. Nu este o informatie solid verificata pina acum dupa cum spuneam. Asta nu inseamna ca intr-un viitor oarecare se va intimpla afacerea – dar atunci vom sti fara prea multe ambiguitati. Vom face alegerea in cunostinta de cauza….pe bune! Nu asa cum este acum!

 27. @Cristina. Multumesc pentru link-ul cu D-na Aspazia! Am observat de ceva vreme ca are observatii excelente apropos de aceste lucruri.
  Mie mi se pare ca tot ceea ce spune dansa confirma cele spuse aici: vom face alegerea in cunostiinta de cauza; miza este liberul arbitru; si cea mai importanta miza este departarea de Biserica si de Tainele ei care ar anula aceste efecte. Pina una alta nu am observat la cei care s-au vaccinat o departare a lor de Biserica. o incetare a rugaciunii sau o subtiere a cozilor la impartasit… ma refer la situatia din state, gen Anglia, cu majoritate zdronitoare vaccinata inclusiv in biserici.

  S-ar putea intelege de aici ca as incuraja lumea sa se vaccineze… nici pe departe! In mod normal ar trebui evitat din foarte multe motive ! De la sanatate pina la facilitarea instaurarii platformei care va lansa pecetea finala. Dar… de la caz la caz si de la situatie – nu putem INCA sa judecam cu o singura masura toate aceste situatii. Asta este parerea mea la acest moment!

 28. Nu este inca pecetea.
  Dar, deja se întrevede ca … e implementata cu viclenie. Tehnica broaștei opărite treptat.
  Si acceptarea acestei opăriri treptate slăbește puterea de a te împotrivi in final.
  Petra a relatat niste cazuri de cunoscuți care din oameni reticenți fata de vaccin , au devenit promotori înfocați ai lui.
  Fiecare cedare va slabi si mai mult aceasta putere de a te împotrivi in final.
  Cei care își doresc sa reziste pana la capăt sunt acei oamenii care pun înaintea vieții asteia pământești viață vesnica impreuna cu Iisus Hristos.
  Vor fi … probabil nu f multi. Dar vor fi!

  Si pe urma: de ce atâtea întrebări despre vaccinuri?
  Sa ne uitam la cine vor sa ni le inoculeze cu orice preț si la mijloacele pe care le folosesc.
  Acești oameni nu par sa aibă vreo legătură cu Dumnezeu. Asta este clar.
  Pai atunci:
  “Ce legătură are dreptatea cu faradelegea?
  Ce însoțire are lumina cu întunericul?
  Ce împărtășire are Hristos cu Veliar?”

  Daca răspundem la aceste întrebări vis a vis de tot ce se întâmpla acum in lume, nu mai au sens altele.

 29. @petra,
  Scuze pentru revenire, dar trebuie să insist. N-am spus că avem de-a face cu “pecetea”. Nu încă, exact cum spui și tu.
  Vorbeam însă despre pierderea harului, cu toate ambiguitățile din jurul vaccinuRILOR (pentru că nu-i vorba doar despre ăla, sau ăla, ci despre TOATE).
  Există, din ceea ce știi, cumva posibilitatea ca monahii de la Essex, sau alții din Athos, să se fi vaccinat în totală ne-cunoștință de cauză? Că atunci e cumva normal să fie cu conștiința împăcată că ceea ce au făcut e ok. Ei poate au luat totul, cu curăția și inocența unor copii. Iisus ne îndeamnă la această curăție și inocență, poate Pr. Zaharia exact așa a judecat lucrurile! Ce crezi?

 30. AnaR
  Excelenta observatia dvs.! Cine si in ce mod?
  Zilele trecute, cand tot auzeam despre noi si noi “variante” ale virusului, mi-a venit in minte un gand: desteptii s-au abonat la “variante” si pe prosti ii obliga sa se aboneze la vaccinuri.
  Buna treaba, nu?

 31. @ Fane. Raspunsul este: nu stiu! Oamenii astia nu mi-au facut niciodata impresia unor naivi – ma refer la Essex. Ceea ce stiu cu o oarecare certitudine este ca au primit ordin de la Patriarhia Constantinopolelui sa se vaccineze. Si au facut ascultare. Acuma, cit de convinsi sint de acest vaccin si cit nu, imi este imposibil sa spun pentru ca Manastirea a fost inchisa de cind cu covid-ul si chiar si atunci cind au mai deschis cit de cit eu nu am apucat sa ma duc. Acum s-a inchis din nou. Toate convorbirile mele au fost prin telefon cu un duhovnic de acolo. NU am discutat cu el despre vaccin stiindu-le situatia. Dar nici el nu mi-a facut apologia vaccinului in momentul in care mi-a scapat ideea ca mi-este teama de chestie. Am avut impresia ca este foarte prudent pe tema.

  @AnaR – da, sint de acord! Ba chiar broasca incepe deja sa simta dogoarea…..si tot se preface ca nu se intimpla.

  Fane si AnaR – va referiti la o cadere din har gradata dupa cite imi dau eu seama. Asta este o chestie foarte fina. PIna la urma toti cadem din har mia mult sau mai putin in timpul vietii in functie de ceea ce facem. Apropos de tehnologie: folosim calculatorul – as we speak :); folosim cardul de banca si codurile de bare de aproape 30 de ani. Toate aceste tehnologii sint pasi concreti catre pecete. Si totusi asta nu ne impiedica mantuirea. Pentru ca …. asta e! Dumnezeu a facut iconomie, adica a mai lasat de la El – nu e nevoie sa faci pe heremitul fara sa fie inca nevoie.

  Si daca ar fi sa murim acum chiar nu cred ca Dumnezeu la judecata va stabili acceptarea sau nu a vaccinului ca un criteriu de mantuire! Lipsa dragostei fata de Dumnezeu si de oameni, invidia, avaritia, patimile de toate felul, etc astea sint problemele noastre la zi. Inclusiv judecata altora si inchipuirea de sine.

  DEci, pina una alta….sa ne tinem caii si sa ne intarim pe verticala ca sa rezistam pe orizontala!. Fiecare cum poate…

 32. @admin, si toti cei de aici

  Va urez un Craciun cu pace si sanatate!

  @admin- va multumesc pentru tot efortul vostru de-a lungul anilor, destul de multicei. Va multumesc si pentru excelentele voastre analize! Foarte rar mi s-a intimplat sa intilnesc analisti care sa fie atit de coordonati cu ceea ce gindesc eu in atit de multe lucruri pe un timp atit de indelungat. Pina la urma este si acesta o comunitate de idei chiar daca este online.

  Nasterea Domnului sa ne lumineze pe fiecare in acord cu situatia fiecaruia!

 33. At. 28, exprimarea dvs. (limbajul) trădează faptul că fie sunteți în etapa de familiarizare cu semnificațiile și scopul Credinței Ortodoxe, fie altceva (care îmi displace profund!).
  Dacă realmente este vorba de prima ipostază din cele 2 amintite imediat anterior mă bucur – motiv pentru care se impune să amintesc că Ortodoxiei nu-i sunt specifice segregările de tipul om superior/inferior. Așa că nu intră în discuție nicicum o plasare a mea pe o poziție superioară preotului pe care l-ați menționat sau altora menționați. Pur și simplu el (și alții) nu reprezintă un reper în ce privește raportarea mea la tot ceea ce implică Credința Ortodoxă.
  În fine, SOFISM tocmai asta înseamnă -raționament logic, corect formal deci. Însă pentru VERIDICITATEA unui raționament nu este suficientă logica. Este necesară, dar nu și suficientă. Atenție la acest aspect, dar mai ales la ipotezele de la care pleacă raționamentul și la concludența, pertinența și esențialitatea argumentelor pe care raționamentul se fundamentează.

 34. Craciun cu liniste si sanatate tuturor. Dumnezeu sa aiba grija de noi asa cum stie El.

 35. Adminilor, comentatorilor si cititorilor, doresc sa va bucurati in liniste si pace de Nasterea Pruncului Sfant!
  Sa ne invrednicim si de mila, grija si acoperamantul Maicii Sfinte, ca unii ce ne bucuram de Nasterea Fiului sau!

 36. Bucuria Nasterii Mantuitorului sa va lumineze inimile, frati admini si tuturor cititorilor acestui site ! Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va aduca mangaiere tuturor !

 37. Un videoclip cu IPS Neofit de Morfou – Ce vrea Hristos de la crestini in pandemie

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare