PENTRU O NOUA STRATEGIE MISIONARA A BISERICII

17-11-2014 1 minut Sublinieri

Biserica

Am primit pe mail:

Decizia recentă a Curții Constituționale privitoare la predarea religiei în școli, precum și ultimele evoluții de pe scena politică românească, obligă Biserica Ortodoxă să-și regândească strategia sa misionară. Dacă reprezentanții Bisericii nu vor face acest efort în mod sincer și în mod realist, atunci viața bisericească românească va fi mult afectată de loviturile care se anunță tot mai evident.

Aș enumera trei aspecte foarte importante pentru o nouă strategie misionară:

1. O sobornicitate reală, în conformitate cu Predania Ortodoxă, de la nivelul Sfântului Sinod până la nivelul celui mai mic protopopiat. Sobornicitatea a salvat de multe ori Ortodoxia din situațiile de presiune foarte puternică din partea factorului politic.

2. Toți cei care sunt angajați în activitățile misionare ale Bisericii, de orice tip, să fie ancorați înainte de toate într-o viață de rugăciune, într-o viață liturgică. O misiune de dragul misiunii, fără un suport duhovnicesc, nu este după Dumnezeu și nu convinge.

3. Reprezentanții Bisericii să știe să-și asume intelectualitatea ortodoxă și să-și dezvolte o rețea de asociații care să promoveze și să apere valorile credinței și valorile neamului.

Am să mă opresc puțin la acest ultim aspect. În cei 25 de ani de la căderea regimului comunist, reprezentanții Bisericii nu au știut în unele situații cum să-i atragă într-o lucrare misionară pe intelectualii ortodocși care se străduiesc să fie mădulare vii ale Bisericii celei Una. Dacă nu încercăm cu toții să reparăm această greșeală, va fi foarte greu în continuare. Observăm cum, la nivel mondial, mari centre de putere își spun punctele de vedere prin diverse ONG-uri „neutre” și „independente” care au un cuvânt foarte important. Dacă Biserica Ortodoxă, după 1989, și-ar fi dezvoltat, în profunzime, într-un duh de libertate și de responsabilitate, propriul sistem de asociații, am fi câștigat mai multe bătălii. De aceea, fac un apel către vlădicii noștri și către toți preoții ca să-i antrenăm pe credincioși într-o gamă largă de misionarism și prin asociații. Ce frumos ar fi dacă centrele episcopale sau mânăstirile ar organiza întâlniri între zecile de asociații creștine care există astăzi în România! Mulți dintre membrii acestor asociații așteaptă acest gest de încurajare.

Ar trebui consultați mai des duhovnicii cu experiență, pentru a recomanda de la scaunul spovedaniei, mireni de încredere, capabili să se implice în misionarismul Bisericii. Avem nevoie de organizații puternice ale studenților creștini. Avem nevoie să conlucrăm în această nouă strategie cu românii din diaspora dornici de o viață întru Hristos. Dacă nu ne vom adapta la noile paradigme ale societății românești, fără a altera în nici un fel Duhul și sensul Ortodoxiei, vom răspunde în fața lui Dumnezeu că nu am știut să ne păstorim turma încredințată nouă de Tatăl cel din ceruri.

Am ales această cale de a-mi face cunoscut punctul de vedere, din dorința sinceră de a contribui cât de puțin la schimbarea propriilor noastre mentalități. Dacă am supărat pe cineva sau am greșit cu ceva, vă rog să mă iertați.

Cu dragoste, părintele Ioan

sarbatoare_sf_dimitrie_cel_nou_0


Categorii

1. DIVERSE, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

63 Commentarii la “PENTRU O NOUA STRATEGIE MISIONARA A BISERICII

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Pingback: “De ce oare talharii se aduna imprejurul Bisericii si o batjocoresc?” PENTRU CA NU NE MAI DOARE SI NU MAI APARAM BISERICA ATUNCI CAND ESTE TERFELITA, “pentru ca nu ne mai identificam cu ai nostri“ (PREDICA AUDIO) -
 2. Admin,
  Da trebuie. Mulțumesc

 3. Eu doar am vrut să clarific un aspect, anume că Mântuitorul a afirmat că nu judecă pe nimeni, deşi nu prea are relevanţă în contextul articolului de faţă (după părerea mea). Chiar n-am vrut să judec pe nimeni. 🙂
  Una este a observa cu discernământ faptele celorlalţi şi a te raporta corect la ele şi alta este a condamna, a fi rău cu aproapele, nemilostiv (chiar şi în gând). Ochiul curăţit vede şi tămăduieşte paiele pătimaşe, dar numai după ce-şi scoate bârna propriului orgoliu. Chiar şi atunci nu judecă, ci se milostiveşte de ceea ce vede. Astfel şi Domnul judecă (vede) şi nu judecă.

  On topic, Biserica desigur că trebuie să judece (discearnă) bine situaţia în care ne aflăm şi să aibă o atitudine pe măsură, mai vie, mai caldă, mai… evanghelică. Ierarhizarea este de necesară, dar pentru tot trupul Bisericii, nu doar pt interese personale, nu doar pt orgolii şi mulţumire de sine. Toţi din ierarhia Bisericii ar trebui să slujească trupul ei din poziţia în care se află.

 4. http://www.dcnews.ro/declara-iile-gabrielei-firea-sunt-discriminatorii-arata-cncd_459935.html

  Ma astept ca orice strategie misionara a Bisericii sa fie amendata de CNCD. Aveti semnalul mai sus.

 5. @ Titus L:
  Exagerati. Doamna Firea se pare ca are o ura organica fata de Basescu. Acum a facut si domnia sa exact ceea ce condamna la Basescu – atunci cand acesta si-a permis sa-i judece familia.

 6. @ carmen, Titus:

  A fost un derapaj, totusi, clar, grosolan, facut din ratiuni electorale. Nu din ura fata de Basescu, fiindca aici nu era vorba de Basescu 🙂 Acolo macar ar fi avut justificare, fiind in aparare. Ideea pe care voia sa o transmita se putea formula mult mai decent si mai diplomat, daca voia sa transmita un mesaj legat de familie si copii. Practic, astfel de gafe si plusari inutile au reusit sa anuleze avantajul pe care-l puteau primi de la gafele “nefortate” ale lui Iohannis insusi, care se batea si singur cu “ghinioanele” lui, fara sa fie nevoie de a ingrosa tusele, pentru a-i da prilejul victimizarii.

  Cat despre noi, crestinii, cred ca vom avea de-a face cu ceva mai mult decat CNCD-ul, unde inca scapi ieftin.

 7. Sentimentul de ura nu face decat sa intunece ratiunea si ajungi sa faci exact ceea ce ai dezaprobat anterior. Legile duhovnicesti. Mai mult ca sigur ca ne asteapta vremuri grele cat de curand, nu sub forma torturii si a prigoanei, ci mult mai rafinat, sub forma ideilor care ne vor face sa credem ca sunt logice si de bun simt sau, si mai grav, ca sunt intru totul ale noastre.

 8. @ carmen:

  Asa e, dar chiar sunt convins ca va fi mai mult decat atat.

 9. admin:

  Nu exagerez pentru ca nu ce a facut doamna Firea era problema mea, ci ce amendeaza CNCD-ul. Este adevarat ca atacurile la Iohannis au fost josnice si venite cand nu mai era de partea PSD si totodata prost facute, dar CNCD a sanctionat ca discriminare o opinie ce ar fi putut fi luata drept crestina, nici macar o fapta. Ma gandesc ca in pofida faptului ca amenda a fost data doamnei Firea, mesajul era catre toti ceilalti: e OK, fara copii, simtiti-va bine.

 10. MOTTO : In vremi de mult apuse , doar popa stia carte !

  Ce-mi povestea bunicul , incerc sa mai refac
  Din vremuri departate , trecute in uitare
  Cand se adunau copiii , sa-nvete in cerdac
  O buchie de carte . Speranta si visare !

  In vremi de mult apuse , nu se stia de scoala
  Doar popa stia carte ! Spuneau mai toti in vorba
  Iar dupa inchinare , copii aveau parte
  Sa-nvete alfabetul si poate cate-o slova

  Si parca-l vad pe popa ! In dragostea-i divina
  Cum le vorbea in strana si-i invata de toate
  Avea multa rabdare , ca dascal si duhovnic
  Asa a fost o data ! Acuma , se mai poate ?

  16.09.2014
  Costica Popescu

  Eu mai pastrez doar amintirea
  Ceaslovul sfant , comoara vie
  E scris cu pana de la gasca
  Si nu l-as da , pe-o avutie !

 11. MOTO : Fii OM , fii intelept , fii o minune !

  Cand te-ai nascut din duhul de iubire
  Ai fost creeat frumos , invingator
  Nu incerca sa gusti din amagire
  Poti supara nespus , pe creator .

  Fii OM , fii intelept , fii o minune
  De poti traii cu tine impacat
  Tu esti OM BUN , traiesti cu rost pe lume
  Cand te cobori , tu iar te-ai ridicat !

  Ca tine sunt si eu in amagire
  Mi-e greu , dar ma tot lupt, sa ma ridic
  Cand reusesc sunt iar OM BUN cu tine
  Pentru ca eu , vreau totul sau nimic !

  27.07.2014
  Costica Popescu

 12. MOTO : Eu inutilul nu-l doresc

  Eu inutilul nu-l doresc
  Prea multe-s vorbe , fratii mei
  Vreau sa traim biruitori
  S-alegem viata , rostul ei .

  Cu ganduri bune si dorinti
  De vom trudii , putem mai mult
  Eu cred mereu si tot mai sper
  Sa implinim ce e mai sfant .

  Sunt zile , ani de asteptari
  Iar timpul nostru nu-i trecut
  De – asculta D-zeu din Cer
  Vom reusii ce e placut .

  28.08.2014
  Costica Popescu

  Voi intelege-ti ca-i mister
  Sa fie greu tot ce-i placut
  De-l invocam , asculta EL
  Si toti vom reusi mai mult .

 13. VA DARUIESC TUTUROR DIN DRAGOSTEA DIVINA PE CARE AM PRIMIT-O IN FAMILIA MEA ALATURI de bunicul meu CONSTANTIN POPESCU 1887-1981- cantor bisericesc ,la bisericuta noastra din satul GALCESTI – JUD. GORJ si PAROHUL ,, LUCHIAM MITRESCU 1910 -1989 – licentiat in teologie 1932 , diacon la manastirea HUREZ -VALCEA =10 ANI , COLEG SI PRIETEN AL PATRIAHULUI TEOCHTIST …….OM INTELEPT SI PLIN DE CREDINTA …. ce -mi marturisea ……constiinta , constiinta , har divin ,…tu care l- ai inaltat pe om peste toate vietuitoarele …

  MOTO : Bisericuta leagan sfant

  Bisericuta peste vremi ,
  Ai fost crez mare in nevoi
  Noi te pastram ca leagan sfant ,
  Ramai aici in sat , la noi .

  Cand viata se petrece-n picuri ,
  In sat ma-ntorc tot mai greoi
  Ca sa nu uit de rugaciune ,
  Eu ascult TOACA de la noi ..

  Peste o vreme , zarea-i plina ,
  Ritmul tot creste , e-ntetit
  TOACA din turla suna tare ,
  Chemarea-i sfanta , m-a trezit.

  Bunicii , parintii , stiu chemarea
  Iar soarel rasare mai vioi
  Copii sunt la inchinare ,
  Ramai , bisericuta de la noi !

  11.08.2014
  Costica Popescu

  De mic copil ascult chemarea ,
  Eu stiu de griji si de nevoi
  Tu ne-ai chemat la inchinare ,
  Bisericuta de la noi !

 14. MOTO : Ca sa nu-mi uit copilaria

  Ca sa nu-mi uit copilaria
  Ma-ntorc in satul meu in data
  Cu oameni buni , traind credinta
  Sunt vremi trecute , de alta data

  Ca sa nu –mi treaca amintirea
  Ma-ntorc mereu , sa-mi vad parintii
  Acum sunt plini de ani si viata
  Duc viata sfanta , ca si sfintii .

  Ca sa-mi mai pomenesc bunicii
  In graba merg la sarbatoare
  Bisericuta ma asteapta
  Ca si in alte dati , cu soare

  25.08.2014
  Costica Popescu

  Nici cand nu-mi uit copilaria
  Iubesc trecutul , in nevoi
  Ma-ntorc mereu , sa-mi vad parintii
  Traiesc iar clipa-n sat la noi .

 15. Trebuie aparata biserica noastra ca daca dispare nu stiu unde vom mai cauta alinare.Cat despre intelectualitatea ortodoxa este bine sa fie atrasa si nu cred ca sunt putini care pot ajuta , dar trebuie atentie si aici, caci sunt modele pentru societate si trebuie exemple bune.Pe mine m-a rugat parintele sa vin duminica la biserica, si de cateva luni ma duc mai des si o s-o fac, nu pot sa-l refuz, ca si dumnealui se roaga pentru mine.

 16. MOTO : Eu simt un dor , de casa noastra !

  Eu simt un gol ce ma desparte
  De satul meu cu vremuri bune
  Ma arde dorul meru in suflet
  Cu oameni dragi si bun renume

  Cand ma intorc cu bucurie
  In prag la casa parinteasca
  In satul meu am amintiri
  Si-mi place sa traiesc acasa .

  In del , in vale si pe campuri
  Tot ce-am trait , a fost iubire
  In satul meu plin de poveste
  Eu am gustat din fericire .

  Oriunde sunt in lumea aceasta
  Imi place viata , sunt OM BUN
  In sat imi traiesc amintirea
  Ce ma-nsotesc cu ea la drum .

  03.10 .2014
  Costica Popescu

  As vrea sa fiu in casa noastra
  Mi-e dor de fratii mei din sat
  Cand ma intorc sa-mi treaca dorul
  Simt ca traiesc inseninat !

 17. MOTO : Brancusi este prag de piatra

  De ma credeti si luati seama
  Brancusi este prag de piatra ,
  Intre Jiu si Zari Albastre
  Sta iubirea fermecata !

  Mai in jos , pe mal la vale
  Jiul curge , plin de fala
  Masa-i pusa in tacere
  Oaspetii veni- vor iara .

  Pe aleea fermecata
  Ca printesa din poveste
  Scaunele stau s-asteapte
  Pe drumetii fara veste .

  Semnele iubirii sfinte
  Sunt in dalta si in piatra
  Poarta are scris – pecete
  Vrea iubire necurmata .

  Sprijinita-n zari senine
  Sta coloana infinita
  Martorul iubirii noastre
  Pe campia nesfarsita .

  Costica Popescu
  16.07.2014

  Martorii iubirii noastre sunt la noi , aici pe vatra :

  Coloana nemarginirii ,
  Poarta trecerii prin viata ,
  Scaunele de-ndreptare ,
  Masa sfanta in tacere ,
  Si Jiul cargand la vale !

 18. MOTO: In satul meu , nu ma-ntorc rar

  In satul meu , nu ma-ntorc rar
  E locul de iubire
  Unde-am crescut si-am invatat
  Tot ce-i frumos pe lume .

  In satul meu , ma-ntorc mai des
  Sa fac o plecaciune
  La crucea tatalui meu drag
  Sa plang a mea iubire .

  In satul meu , mereu ma-ntorc
  S-o vad pe a mea mama
  Este averea ce-o mai am
  In lumea asta oarba .

  De-mi esti vecin , strain , pribeag
  Pastreaza-mi amintirea
  Si nu uita ca-n multe dati
  Ti-am daruit iubiea .

  Costica Popescu
  06.08. 2014

 19. Credinta este harul divin inspirit de Dumnezeu pe care numai cine nu vrea nu-l primeste !!!!!!!MOTTO : Pe ulita copilariei in vadul matcii de acasa

  Spuneau batranii , ca pe vremuri
  La noi in sat a fost o moara
  Unde isi macinau porumbul
  In zilele cu ploi de vara .

  A mai ramas doar drumul morii
  Ce trece -n vale , se coboara
  Iar de ajugi in vadul apei
  Mai vezi doar parii , de la moara .

  Cand incepea ploaia sa cada
  Din cer puhoi , odinioara
  Matca venea inspumegata ,
  Vartej , prin scocul de la moara .

  Satul intreg , coboara-n vale
  Cand se pornea roata la moara
  Ei rabdatori strangeau faina
  Sperand si-n alte ploi de vara .

  08.09.2014
  Costica Gigi Popescu

  Draga mi-a fost povestea asta ,
  Eu o pastrez , ramane vie
  Si parca vad cum sta bunicul ,
  Sa-mi povesteasca , numa-i mie ?

 20. M-am trezit pe lumea aceasta in casa bunicului meu Constantin Popescu 1887-1981 cantor bisericesc cu scoala si plin de credinta pentru primirea mantuirii sufletului de la bbunul Dumnezeu ….MOTTO : Matca , ramai in vadu-ti mare !

  Matca , ramai in vadu-ti mare
  Te-am intalnit mergand pe cale
  Aduna apa din izvoare ,
  Si linistita curgi la vale .

  Copil fiind , rugam parintii
  Sa-alergam prin apa-ti lina
  Iar de primeam incredintarea
  Matca , ai fost de glasuri plina .

  In zilele cu ploi de vara
  Cand adunai suvoi de ape
  Eu te-am vazut la noi pe vale ,
  Cu valuri mari , involburate .

  Stateam cu tata strans de mana
  In ploaia ce din cer coboara
  Si te priveam inspumegata ,
  Cum treci prin scocul de la moara .

  Draga mi-a fost copilaria ,
  Eu o pastrez , ramane vie
  Iar stralucirea ta din soare ,
  Noi o aveam pan’ la chindie .

  04.09.2014
  Costica Popescu

  Din tot ce spun , eu port in suflet
  E particica mea din viata
  Pe ulita copilariei ,
  In vadul matcii de acasa !

 21. In semn de recunostiinta pentru bunica mea , evlavioasa si solidara in credinta cu bunicul meu aduc aceste versuri pline de iubire si dragoste de mama …..MOTTO : Te rog maicuta draga , sa ma astepti in prag

  Te rog măicuţă draga sa ma astepti in prag
  Sa-mi dai o sarutare , cand o s-ajung acasa
  Eu chipul tau frumos , mereu il port cu drag
  Mai vreau o alinare , esti fiinta mea aleasa .
  Mi-e dor de vorba-ti calda si plina de iubire
  Cand incerca-i sa-nvat , ce este drumul drept .
  De reusesc s-ajung , mai repede la tine
  Te vreau pe tine mama , sa te mai strang la piept.

  Cu tine voi mai face atunci o rugaciune
  Caci vreau sa-i multumim lui Dumnezeu .
  De nu te – aveam pe tine , scumpa mama !
  Cum reuseam sa-mi stampar , dorul greu .

  26.09.2014
  Costica Popescu

 22. Pingback: HRISTOS SI PĂSTORII – Pastorala de Craciun a PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei, despre asaltul anticlericalist din zilele noastre si despre denigrarea si marginalizarea Bisericii din pricina caderilor unor slujitori -
 23. Pingback: Opinii si analize in APARAREA BISERICII, dar si pentru A TRAGE NISTE INVATAMINTE din “lectia” CRIZEI “COLECTIV”. Ce greseli ar fi de asumat, ce raspunsuri ar fi de dat? PROPAGANDA DE CASA TINE LOC DE MISIUNE AUTENTICA?/ Tinerii imb
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare