Semne rele sfarsitul de an are: “PE SEST”, GUVERNUL PONTA SCOATE LA VANZARE POSTA si CONCESIONEAZA PERIMETRE CU PETROL PE BANDA RULANTA
Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a anuntat vineri seara ca Guvernul a aprobat miercuri proiectul de Hotarare de Guvern care modifica strategia de privatizare a Postei Romane, in conditiile in care proiectul de act normativ a fost supus dezbaterii publice joi seara pe site-ul Ministerului. Adoptarea acestui act nu a fost anuntata nici la sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri. HotNews.ro a scris vineri dimineata, pe baza documentului descoperit pe site-ul MCSI, ca privatizarea Postei se va face prin majorare de capital cu aport de capital privat prin selectia unui investitor, care ar urma sa detina 51% din actiunile companiei. Anterior, strategia mentiona ca statul sa ramana actionar majoritar.
Redam mai jos comunicatul integral dat vineri seara de Ministerul Comunicatiilor:
“Bucuresti, 14 decembrie 2012 – Guvernul Romaniei a aprobat miercuri proiectul de Hotarare de Guvern privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul privatizarii. Hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial in zilele urmatoare. Actul normativ adoptat stabileste cadrul legal de implementare a metodei de privatizare prin majorarea capitalului social cu aport de capital privat prin selectia unui investitor, precum si strategia de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana S.A. prin care se stabileste ca investitorul va detine 51% din capitalul social al companiei.
Actualizarea strategiei de privatizare a C.N. Posta Romana S.A. a fost elaborata de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) in baza asistentei oferite de KPMG Romania. Actul normativ adoptat modifica si completeaza Hotararea Guvernului 761/2012, principalele amendamente aduse strategiei de privatizare fiind urmatoarele:
- dobandirea de catre un investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al C.N. Posta Romana S.A. in cadrul unei operatiuni de majorare de capital social prin aport in numerar;
- stabilirea metodei de selectie a investitorului prin licitatie cu oferta in plic combinata cu metoda licitatiei cu strigare precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori;
- stipularea posibilitatii ca Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale sa-si asigure conditii de profitabilitate maxima pentru un eventual exit.
Decizia oferirii unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social a fost luata avandu-se in vedere o serie de avantaje precum:
- procentul fix (51%) propus investitorului confera claritate procesului de privatizare si valorificare maximala a participatiei statului la momentul tranzactiei si in perspectiva, pasul doi, la momentul exit-ului;
- procentul de 51% confera potentialilor investitori dreptul de control asupra deciziilor financiare si operationale ale CNPR si asupra resurselor investite, crescand direct proportional valoarea oportunitatii investitionale;
- structura propusa a tranzactiei prin care investitorul devine actionar majoritar, largeste plaja potentialilor investitori, creand premisa obtinerii unui pret real si echitabil;
- contributia financiara aferenta majorarii capitalului social reprezinta un aport de numerar substantial adus de investitor, necesar pentru a finanta programe investitionale ale companiei si, totodata, arata seriozitate, interes si angajament din partea acestuia pe termen lung.
“Prin aprobarea acestui act normativ s-a atins un prim punct important in itinerariul strategiei de privatizare, validat acum de Guvernul Romaniei si care prevede cea mai buna modalitate de valorificare pe termen mediu si lung a capitalului Postei Romane si a pozitiei de actionar a statului. Modificarile recente vor permite selectarea unui investitor care, detinand un pachet de 51% din actiuni, va efectua investitii financiare si de know-how semnificative. Acestea se vor materializa intr-o diversificare si crestere a calitatii serviciilor oferite de companie in beneficiul tuturor clientilor sai. Specialistii cooptati in cadrul MCSI, alaturi de consultantii selectati vor demara in perioada urmatoare, conform itinerariului de privatizare, discutii cu potentialii investitori”, a declarat Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale”.
- Citeste si: Schimbare in privatizarea Postei Romane: Statul vrea sa atraga un investitor care sa detina 51% din actiuni
Despre Posta RomanaPosta Romana, companie de stat cu cea mai mare retea fizica de distributie de servicii postale din tara, este detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor – 75% din actiuni si de Fondul Proprietatea cu 25% din actiuni.
Anul trecut, Posta Romana a inregistrat o pierdere neta de peste 43,1 milioane euro (182,9 milioane lei), in crestere cu 50,1%, conform datelor de la Ministerul de Finante. Compania nu a mai inregistrat profit net la sfarsit de an din 2008, cand a obtinut un rezultat net de 32.793 de lei la afaceri de peste 1,4 miliarde de lei.
In 2011, Posta Romana a raportat o cifra de afaceri de 298,4 milioane euro (1,26 miliarde lei), in scadere cu 8,7% fata de anul 2010, mai arata datele de la Ministerul de Finante. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de peste 131,4 milioane euro (556,9 milioane lei) in crestere cu 4,3%. Numarul mediu de salariati s-a ridicat la 32.124 de persoane in 2011 (in 2010, acest numar a fost de 34.731 salariati).
Nota noastra:
Posta face parte din acele servicii esentiale si monopoluri de distributie care pur si simplu NU TREBUIE privatizate, ci pastrate in proprietatea statului, chiar daca, momentan, NU SUNT profitabile. Pe termen lung, aceasta neprofitabilitate de moment se amortizeaza sau chiar este depasita prin mentinerea unor costuri social acceptabile pentru populatie. Privatizarea sau spargerea acestui monopol de stat va duce, inevitabil, la scumpirea serviciilor, care vor deveni accesibile doar unei parti din clienti, in conditiile in care costurile sociale vor creste si ele. Mitul concurentei sau managementului privat care are tot interesul sa faca afaceri profitabile si mai accesibile clientilor este… doar un mit.
Este un semnal foarte prost pe care-l da actuala guvernare, care a decis privatizarea Postei Romane tocmai in acest moment critic, intr-un mod netransparent, dupa ce, in prealabil, a mai si decis sa reduca participatia statului!
Intamplator (?), tot in aceasta perioada tulbure, in care atentia este indreptata catre alegeri sau marcata de apropierea sarbatorilor, guvernul Ponta a inceput sa concesioneze pe banda rulanta perimetre de exploatare a petrolului unor companii private din domeniu, cf. site-ului Monitorului Oficial:
Monitorul Oficial nr. 0838 din 2012
Actul nr. 1184 din 04 Decembrie 2012
Emitent: Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 4 Tulca, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi CLARA PETROLEUM LTD
Monitorul Oficial nr. 0838 din 2012
Actul nr. 1185 din 04 Decembrie 2012
Emitent: Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 6 Curtici, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company împreună cu S.C. Expert Petroleum – S.R.L.
Monitorul Oficial nr. 0838 din 2012
Actul nr. 1186 din 04 Decembrie 2012
Emitent: Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 2 Tria, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi EAST WEST PETROLEUM CORP.
Monitorul Oficial nr. 0838 din 2012
Actul nr. 1187 din 04 Decembrie 2012
Emitent: Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 9 Păuliş, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi S.C. UNIVERSAL PREMIUM – S.A.
Monitorul Oficial nr. 0838 din 2012
Actul nr. 1188 din 04 Decembrie 2012
Emitent: Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 11 Buziaş, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi S.C. UNIVERSAL PREMIUM – S.A.
Nu stim in ce masura sunt aceste concesionari abuzive sau, dimpotriva, simple formalitati rezultate ale unor negocieri anterioare, insa aceasta suprapunere de concesionari peste un moment in care atentia opiniei publice e indreptata catre alte teme e suspecta.
Legaturi:
Ai, domnilor! Sau mai bine era tovarăși! Astea-s fleacuri! Să vedeți cînd o piscălii la taxe, impozite și TVA din ce în ce mai des și mai abitir. (piscălii = meșterii) Da cum (…) se face că guvernanții nu renunță la taxe, impozite și TVA, precum renunță la resurse și economia națională. Da! Să zică: nu ne mai trebuie și nu ne interesează chestiile astea. Abia atunci s-ar putea spune că sîntem liberi! Pînă atunci sîntem iobagi! (…)
Pentru cîteva procente din populația României perioada actuală e capitalism luxos, iar pentru restul, capitalism turbat sau comunism împuțit; adică sărăcia o administrează în comun.
Posta a fost vaca de muls pentru toate regimurile din 2000 incoace. Dupa ce am vazut tot, pot sa spun ca cel mai rau i-a daunat guvernul tariceanu care prin externalizari a CAPUSAT de fapt si a supt, dar supt nu gluma, sangele postei.
Astia care au venit apoi au luat tot ce-a mai ramas, tot, ca lacustele, orice faramitura.
Cel mai putin, dupa parerea mea si-a tras partea psd-ul.
Dar nu doar acest aspect este important: personalul specializat a fost dat la o parte si au adus toate pilele, lipitorii de afise, etc, pe functii de conducere, iar conducerea veche , care a mai ramas a plecat capul si s-a facut ca nu vede, pupand condurul, pentru a-si pastra scaunele si salariile imense (la nivel de directori ori sefi de servicii, ori chiar ionspectori).
Si eu zic ca NU ar trebui privatizata, este strategica aproape, are cam 50 imobile proprietate in fiecare judet, dar nu stiu ce ar mai putea-o scoate din ra…ul in care au adus-o!
Eu ma asteptam ca copy paste sa se vada cu alegerile castigate cu sprijin occidental pentru a scoate Romania la taraba occidentala pentru vanzare. Sa nu uitam ca copy paste este ruda cu masonul de grad mare in masonerie 33 george maior de la sri serviciu care sta in genunchi in fata stapanilor USA,ISRAEL,UE. Este grav ca romanii nu opresc acest jaf.Iar asta este doar inceputul pentru cum va impinge masoneria Romania spre un evu mediu.
Dupa 1989, toate lucrurile profitabile pentru cei de la putere s-au facut pe sest. Asa ca, de ce nu ar face la fel si guvernul acesta? La fel cum au facut si cele dinainte. Sa privatizezi pana si serviciile postale mi se pare o ineptie de strategie economica. Din ce sa mai traiasca statul roman si cetatenii lui? Din taxe, impozite si alte asemenea, atat de volatile? Si atunci normal ca ajungem la mila UE, la banii lor si ca atare facem ceea ce ne dicteaza ei!
Sunt din ce in ce mai dezamagit de clasa politica romaneasca!