PARINTELE METALLINOS la Iasi: Despre preotie si episcopat. CRITICA “PASTORATIEI” DE TIP PAPISTAS (VIDEO)

8-11-2012 1 minut Sublinieri


Pr. Prof. Georgios Metallinos la Seminarul din Iasi, noiembrie 2012. Sursa: Doxologia.ro

Ieri, 7 noiembrie, ora 10:00, pr. prof. Georgios Metallinos de la Facultatea de Teologie din Atena şi prof. Dimitrios Tselengidis de la Facultatea de Teologie din Tesalonic au susţinut, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi, un curs de Teologie Pastorală în faţa studenţilor teologi din anul IV, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a ţinut să le ureze bun venit în numele cadrelor didactice şi al studenţilor.

În prelegerea sa, pr. prof. George Metallinos a ţinut să menţioneze că „problema fundamentală pentru noi este să stabilim care este legătura noastră cu Cincizecimea, iar ultima perioadă de timp arată cât este de important rolul episcopului şi al preotului, care ne introduc pe noi în credinţă şi în viaţa în Hristos. Episcopul este purtător al Tradiţiei, purtător al credinţei apostolice, profetice şi patristice şi nu poate să lucreze în afara acestui spaţiu al credinţei noastre; de aceea, episcopul este purtător al succesiunii apostolice. După cum bine ştim, păstor nu se poate numi cineva care nu are turmă. Dar întrebarea este «cui aparţine turma?». În Evanghelia după Ioan, observăm cum Hristos îi aduce în atenţie lui Petru, şi prin el, nouă, tuturor, faptul că niciodată credincioşii nu sunt ai vreunui păstor, ci sunt ai Arhipăstorului, care este Iisus Hristos“.

La rândul său, prof. Dimitrios Tselengidis, întărind cele spuse de pr. prof. Metallinos, a ţinut să precizeze: „Între zidit şi nezidit există o mare prăpastie, iar singura posibilitate ca omul să comunice cu Sfânta Treime este însăşi dumnezeirea Sfintei Treimi. Pentru acest lucru Hristos a devenit om, acesta este scopul întrupării Lui. Ceea ce a pierdut Adam prin cădere în rai, acea prezenţă harismatică nezidită a Sfântului Duh, a dorit Dumnezeu să o redea prin întruparea Fiului Său. Dogmele Bisericii descriu şi asigură lucrarea harului Sfântului Duh, dar nu o epuizează. Aşadar, dogmele adevărate şi viaţa în Sfântul Duh sunt cele doua părţi ale identităţii creştine autentice“.

Pr. prof Georgios Metallinos este doctor în Teologie la Universitatea din Atena şi în Filosofie şi Istorie la Universitatea din Koln. A predat disciplinele Istoria şi viaţa duhovnicească în Răsăritul ortodox, Istoria şi teologia cultului şi Istoria bizantină la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena, fiind şi decanul acestei instituţii între anii 2004-2007. Opera sa de scriitor este una bogată şi variată, fiind autor a peste 40 de volume de specialitate, dintre care amintim: Politica şi teologia, Biserica în lume, Pentru Europa noastră cu dragoste, Mărturia teologică a cultului bisericesc.

[…]


Categorii

1. DIVERSE, Pagini Ortodoxe, Papa (Papism), Parintele Gheorghe Metallinos, Parinti greci si athoniti, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “PARINTELE METALLINOS la Iasi: Despre preotie si episcopat. CRITICA “PASTORATIEI” DE TIP PAPISTAS (VIDEO)

  1. Pingback: Parintele Metallinos si profesorul Tselengidis despre unitatea dintre DOGME SI FAPTE BUNE. Marturisire curat ortodoxa – DUHOVNICEASCA si ANTIECUMENISTA la IASI, o sansa rara pentru REVITALIZAREA TEOLOGIEI ADEVARATE IN ROMANIA - Razboi întru Cuvânt
  2. Pingback: Prof. Dimitrie Tselengidis: ADEVARUL DOGMATIC GARANTEAZA AUTENTICITATEA VIETII BISERICII [video integral] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Parintele Gh. Metallinos: Impotriva FORMALIZARII TAINELOR Bisericii. SINGURUL MOD DE A RAMANE IN TRUPUL LUI HRISTOS, BISERICA, ESTE ASCEZA [textul integral al conferintei Parohia - comuniune in Hristos] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare