update – Parintele Savatie Bastovoi: CRONICA VIZITEI PATRIARHULUI KIRILL IN MOLDOVA. Cum s-a rugat patriarhul Rusiei cu “AFURISITII” conducatori (VIDEO)

8-09-2013 11 minute Sublinieri

  • Savate Bastovoi: 

Stare de urgență la Noul Neamț. Călugării au hotărît: “Fără politică, rămînem cum am fost – cu Moldova”

Cu ocazia vizitei patriarhului Kiril în Transnistria, episcopul Sava de Tiraspol a organizat o conferință de presă în care a făcut declarații legate de mănăstirea Noul Neamț. Declarațiile poartă un character provocator și de dezbinare. Episcopul rus, care a îndeplinit la Moscova funcția de mediator între biserică și forțele armate și de ordine ale Federației Ruse și-a exprimat indignarea că o mănăstire aflată în zona transnistreană se supune Moldovei. Prea Sfinția Sa a mai spus că patriarhul vine la Noul Neamț să rezolve problema călugărilor care, zice el, se ocupă cu politica.

O încercare de subordonare a mănăstirii autorităților de la Tiraspol s-a făcut în 2001, cînd episcopul de atunci Iustinian a intrat în mănăstire cu armata. În urma unei îndelungi campanii de presă, cu implicarea demnitarilor de stat de la Chișinău, mănăstirea a rămas în obișnuita ei rînduială, fapt întărit printr-o decizie a Sinodului Patriarhal.

Ieri seara soborul mănăstirii s-a întrunit de urgență și a decis că orice implicare în politică este nepermisă și că mănăstirea va rămîne în rînduiala pe care a avut-o pînă acum: subordonată mitropolitului Vladimir în calitatea de sfințit arhimandrit a acestuia. Declarațiile episcopului Sava, care este nou în eparhie, contravin spiritului pașnic cu care au deprins călugării pe locuitorii Tiraspolului, Benderului și a satelor din împrejurimi care de peste douăzeci de ani vin să se roage în această mănăstire istorică.

Aflată într-o zonă de conflict, mănăstirea Noul Neamț este un exemplu rar de conviețuire pașnică, însuflată de dragostea creștină, între credincioșii de diferite naționalități. Slujbele bilingve care se oficiază în sfintele biserici, făcute în tradiția paisiană, îi fac pe toți să simtă că sînt în Casa Domnului, unde toate problemele politice și ambițiile umane se dau uitării.

Călugării au convingerea că, prin vizita sa la Noul Neamț, patriarhul Kiril va binecuvînta buna rînduială a obștii și va dovedi că vorbele aruncate în conferința de la Tiraspol nu sînt capabile să atingă integritatea mănăstirii.

Patriarhul s-a rugat la Chișinău împreună cu afurisiții

Cea mai importantă problemă pe care o avea de rezolvat patriarhul Kiril în Moldova, prin convocarea unui sinod ad-hoc, a rămas nerezolvată. Ba mai mult, problema a născut o alta nouă și mai mare. Mă refer la nesocotirea afurisaniei rostite asupra actualei conduceri de stat de către Sinodul Mitropolitan. Împreună-rugarea patriarhului cu cei afurisiți ridică pentru biserica noastră o gravă și fără precedent problemă ecleziologică.

Prin gestul său, patriarhul a golit de rost Sinodul episcopilor moldoveni. Dar oricît de neînsemnați ar părea la Moscova smeriții noștri episcopi, fiecare cu ale sale neajunsuri și virtuți, totuși în ei lucrează Duhul Sfînt de fiecare data cînd se întrunesc în Sinod. Iar ceea ce hotărăște un sinod, chiar și un sinod mic, doar de sinod poate fi dezlegat. Nici mitropolitul, nici patriarhul nu pot dezlega singuri o legătură pusă de sinod. Aceasta este o prevedere de netăgăduit a dreptului nostru canonic și a practicii de două mii de ani a creștinismului (nu de două sute).

Poate fi discut[at] contextual în care s-a luat această hotărîre, i se pot face reproșuri, dar nu poate fi pusă la îndoială legitimitatea ei. O hotărîre de sinod rămîne în picioare chiar și atunci cînd este greșită, nu pentru că Duhul Sfînt ar fi supus greșelii, ci pentru că Dumnezeu este sfios și de multe ori se ferește din fața ambiției omenești, mai ales dacă oamenii se întîmplă a fi și episcopi. Hristos însuși a făgăduit că tot ce se va lega pe pămînt, se va lega și în cer. De aceea, o hotărîre pripită sau greșită de sinod nu se topește de la sine, nu se nesocotește, ci se condamnă/abrogă de un nou sinod. În acest sens istoria Bisericii cunoaște celebrul caz al sinodului de la Stejar, numit ulterior “sinodul tîlhăresc”, la care a fost condamnat marele patriarch Ioan Gură de Aur. Sfîntul Ioan, chiar dacă verbal a înfruntat sinodul și a condamnat decizia ca pe una nedreaptă, totuși el s-a supus hotărîrii de a se opri de la slujire pentru a nu nesocoti instituția Sinodului.

Ceea ce s-a întîmplat azi la Chișinău, cînd în văzul unei țări întregi, patriarhul a nesocotit o decizie a sinodului local și s-a rugat demonstrativ cu afurisiții este un fapt fără precedent. De acum înainte creștinii opriți de la împărtășanie sau afurisiți pot să se supună sau nu hotărîrii preoțești, pentru că însuși sinodul moldovenesc e relativ. Iată o adevărată problemă bisericească ce urmează a fi rezolvată. Că pe celelalte le rezolvă lumea.

În fapt, întîmplarea trebuie citită în contextul deposedării sinodului Mitropoliei Moldovei de puterea pe care o are în baza tomusului de autonomie, alături de alte măsuri întreprinse de patriarh cu scopul de a limita autoritatea mitropolitului și de a-l transforma într-un fel de vicar patriarhal în teritoriu.

Patriarhul Kiril vs Rogozin: “Cine e mai șmecher”?

N-am avut acces la internet în ziua în care domnul Rogozin rostea la Tiraspol o frază care, sînt sigur că va face istorie: “O să vedem cine e mai șmecher”, a zis el (“posmotrim kto iz nas kruce). Se referea, desigur la armata rusă și Moldova. Domnule Rogozin, dați-mi voie să vă răspund eu la această întrebare: Armata rusă e mai tare decît Moldova, și Vladimir Putin e mai tare decît Iurie Leancă și chiar decît Vlad Filat!

Dar, domnule Rogozin, oare era nevoie să faceți atîta drum ca să ne spuneți asta?

Declarațiile lui Rogozin m-au jignit în ființa mea. Nu trebuia să ne sperie cu tăierea gazului și, mai ales, că vom îngheța la iarnă. Domnule Rogozin, moldovenii nu îngheață, nici măcar în Siberia. Bunelul meu preot a fost ținut o iarnă într-un bazin de beton îmbrăcat în cămașă de cauciuc și nu a înghețat. În sensul că nu a înghețat de tot, nu chiar atunci, nu în iarna aceea. A murit peste un an, la vîrsta de 37 de ani. Zeci de mii de moldoveni au fost duși de la iernile noastre blînde la iernile siberiene, dar au știut să se încălzească și acolo. Moldovenii nu îngheață, domnule Rogozin, niciodată. Dacă trebuie, vom face focul cu balegă și ne vom încălzi.

Domnul Rogozin a venit ca oaspete în țara noastră și nu trebuia huiduit. De cînd bărbații acestui neam huiduie? Huiduitul și purtatul pancardelor e treaba femeiască. Huiduielile pot scoate din fire pe oricine. Admit că Rogozin, ca un bărbat, și-a pierdut cumpătul la văzul celor care îl înjurau și a rostit niște cuvinte la mînie. Totuși el și-a continuat șarada de amenințări și la Tiraspol, unde nu l-a huiduit nimeni. Domnul Rogozin a uitat că nu a venit în nume propriu în Moldova, ci în numele marelui stat Rus. Șantajul este o armă drăcească și este folosit doar de oamenii mici. Și dacă un stat mare a ajuns să fie reprezentat de oameni mici, înseamnă că măreția lui e pe sfîrșite.

Partea proastă a declarațiilor lui Rogozin este că ele pica în poala patriarhului. Vizita de sîmbătă a patriarhului Moscovei se va face în mijlocul unui popor care tocmai a fost jignit în adîncul ființei sale de un înalt oficial al Kremlinului. Oare patriarhul își va cere scuze în numele lui Rogozin de la creștinii din Moldova? Sau ce altă lucrare pastorală ar putea întreprinde primul ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a tămădui rana jignirii care s-a tăiat în trupul acestui popor prea mult purtat prin frig în numele Moscovei?

Mă veți întreba, ce are patriarhul cu declarațiile lui Rogozin? Adevărat. Biserica nu are treabă cu politica. Dar ar fi frumos. Dacă tot se întîlnește cu Filat, poate se întîlnește vreodata și cu Rogozin, să-l mustre, să-l învețe. Iar dacă nu-l poate povățui pe Rogozin pe calea păcii și a înțelepciunii, cum îi va povățui pe ai noștri? Și atunci, la ce atîtea întîlniri, în plin scandal politic?

Dar de ce Filat și nu Voronin, vă voi spune mîine. Desigur, dăcă nu se va cere de la mine sufletul meu în această noapte…

Puncte tari și puncte slabe în agenda Patriarhului

Vizita patriarhului Moscovei este un eveniment îndelung și minuțios organizat. Vreme de cel puțin jumătate de an tot felul de experți sondează realitatățile văzute și nevăzute ale societății ce urmează a fi obiectul vizitei atît de înalte. Cu cît se apropie momentul vizitei, cu atît mai dese sînt deplasările ”grupei de protocol” a patriarhului. Cu alte cuvinte, suspansul este mare.

Cu toate acestea, vizitele patriarhului Kiril, de regulă, presupun și multe imperfecțiuni. De pildă, vizitele, tot mai frecvente, în Ucraina, merg din mai rău în mai rău. Altfel stă Moldova. Moldova, care nici ea nu este univocă în relația cu patriarhul Moscovei, totuși este mai primitoare. Dar ospitalitatea moldovenilor nu este dictată de calitatea oaspetelui, ci de un dat al firii și al obiceiurilor moldovenești.

Vizita de acum a patriarhului pică în plin scandal politic. Un scandal absolut previzibil, deoarece chiar Rusia l-a provocat. Vicepremierul rus Rogozin a venit cu declarații de război și șantaj la adresa Moldovei, săpînd astfel o groapă patriarhului Kiril. Ne-am fi așteptat ca alaiul venit de la Moscova să aibă de această dată, din pricina patriarhului, un aer mai blînd și mai plin de înțelepciune. Totuși, cu un așa înaintemergător, mă tem că luminarea Moldovei va fi anevoioasă.

Altfel stau lucrurile în Transnistria, punctul cel mai tare al vizitei patriarhale, fără îndoială. E de apreciat curajul patriarhului de a merge în această zonă și de a se întîlni cu liderii de acolo. Totuși doza mare de secret și taină care planează asupra celor două zile de sejur transnistrean slăbește mult din tăria întîmplării, riscînd chiar să treacă în contrariu, să confere patriarhului un rol de ”Naș” în sensul atribuit acestui cuvînt de mafia italiană, nu de Biserica Ortodoxă.

Un alt punct slab este dispariția din programul oficial publicat de Mitropolia Moldovei a celor două zile de aflare a patriarhului la Tiraspol. Prin aceasta Mitropolia își asumă responsabilitatea doar pentru sejurul din Moldova, e de înțeles, dar nu se absolvă de vina de a fi făcut posibilă această vizită. Nici vizita la mănăstirea Noul Neamț, pînă acum stavropighie a mitropolitului, nu este specificată în programul oficial, deși a fost. Din aceasta se poate înțelege doar că Transnistria nu e Moldova (nu e mare secretul!), iar mănăstirea Noul Neamț nu e parte a Mitropoliei Moldovei. Fără îndoială, acesta este rezultatul presiunilor care se fac asupra mitropolitului de către aparatul președintelui Timofti de a nu ceda mănăstirea istorică, iar găselnița de a scoate din program cele două zile de la Tiraspol are probabil un tîlc al ei, servit de către consilierii mitropolitani.

Așadar, prea mult timp acordat politicii și prea puțin bisericii. Două zile la Chișinău, două la Tiraspol. O liturghie la catedrala mitropolitană și o litie la moaștele mitropolitului Gavriil la Căpriana. Treizeci de minute pentru mănăstirea istorică Noul Neamț, aflată în zona de influență a administrației de la Tiraspol. În rest, întîlniri politice și de afaceri. Și aceasta este o latură slabă a programului pentru un patriarh care prea des este învinuit de marșuri politice sub flamura Kremlinului.

Cel mai slab punct din agenda patriarhului este întîlnirea cu Vlad Filat. De ce Filat și nu Voronin? De ce nu Dorin Chirtoacă sau, să zicem, Maia Sandu? Poate pentru că Filat a fost omul de legătură, în calitatea sa de prim ministru ce era, în pregătirea vizitei precedente a patriarhului, vizită care a eșuat prin abandonarea în ultimul moment a programului transnistrean.

Iată că acum Tiraspolul este gata și Chișinăul își ridică mîinile spălate în sus. Dar de ce, totuși, Filat, care nu mai e un om de importanță în statul moldovenesc, e un simplu lider de partid și nici măcar a unui partid majoritar? Sînt două răspunsuri posibile la această întrebare. Primul, că Filat a intrat prea adînc în planurile făcute la Moscova, adică a adus un aport prea însemnat pentru a putea fi scos din joc. De pildă vizita la Athos împreună cu Șevciuk și mitropolitul, dar și alte uneltiri cu Tiraspolul fac din Filat un actor important în această schemă care nu ține atît de politica națională, ci de afaceri strategice. A doua variantă discutată între preoții moldoveni este aceea că Filat, aflat în plină cădere liberă, a fost cooptat de administrația mitropolitană pentru a plăti cheltuielile înaltei vizite. Asta deloc nu înseamnă că banii strînși de la preoți în acest scop se vor pierde.

Întîlnirea cu Vlad Filat este cel mai slab punct din agenda patriarhului și pentru faptul că poate trezi serioase bănuieli de amestec a  bisericii în operațiuni de vindere (de către Moldova) și cumpărare (de către Rusia) a unor obiective strategice, cum ar fi aeroportul și Banca de economii în care Filat este implicat, dar și de cedare a unor zone de influență strategică legate de Transnistria. Dorința personală a patriarhului de a-și subordona mănăstirea Noul Neamț, scoțînd-o astfel de sub tutela mitropolitului Vladimir (exprimată printr-un înalt funcționar al Patriarhiei Moscovei trimis să consulte frații), face și ea parte din acest plan.

Oare patriarhul poate servi drept garant în pactul mai mult sau mai puțin secret ce se face în acest moment istoric între Tiraspol și Chișinău? Dacă acest lucru se întîmplă, care este locul preoțimii și al bisericii în general în societatea moldovenească? Vorba lui Caragiale: eu cu cine votez?

Patriarhul va fi primit la Noul Neamț ca Ceaușescu!

Vizita patriarhului Kiril la mănăstirea Noul Neamț, aflată în zona de influență a Tiraspolului, a stat sub semnul incertitudinii pînă în ultimele zile. Dar săptămîna trecută s-a decis: patriarhul vine și trebuie primit cum se cuvine.

Patriarhul va avea parte de o primire de care se bucura doar Ceaușescu. Se știe că în calea dictatorului se plantau în grabă copaci, flori, păpușoi și orice altă recoltă capabilă să bucure ochiul. Așa și la Noul Neamț, cu ocazia vizitei patriarhului, s-au tăiat nucii bătrîni și duzii din fața mănăstirii și s-a turnat asfalt. În asfalt s-au lăsat și niște parcele în care au fost înfipte flori. În curtea mănăstirii tot s-au tăiat copaci, care vor fi înlocuiți cu alți copaci, mai frumoși.

Ieri seara Evghenie Sevciuk a fost pe la mănăstirea Noul Neamț, într-o vizită neprotocolară, însoțit de starețul mănăstirii, arhimandritul Paisie. Era supărat că florile înfipte în țărînă pentru a bucura ochii patriarhului nu arată prea bine. Există riscul ca ele să se ofilească. Întîmplarea poate crește într-un adevărat scandal intern, deoarece firma care s-a ocupat cu plantarea florilor aparține fiului primarului Tiraspolului.

Poate tot din această cauză, starețul mănăstirii nici nu s-a dus azi să-l întîlneacă pe Patriarh la Chișinău. Probleme acasă…

Patriarhul Kiril a chemat la pace în predica ţinută, astăzi, la Catedrala Mitropolitană. Inclusiv, la înţelegere între guvernanţi şi popor. Conducerea ţării a dat o recepţie în cinstea venirii patriahului.

“Ne-am adunat, astăzi, aici nu pentru a înainta idei politice, nu pentru a apăra careva drepturi, nu pentru a ne opune împotriva cuiva şi nu pentru a triumfa împotriva altora. Ne-am adunat nu din curiozitate, nu pentru distracţii, dar pentru a înconjura acest loc dumnezeiesc, unde s-a oficializat Sfânta Liturghie”, a declarat capul Bisericii Ruse.

Patriarhul Kiril consideră că nu trebuie să existe conflicte între putere şi popor: Aş vrea ca în viaţa Moldovei, acel pilon spiritual care este format din credinţa profundă a poporului moldav să-şi găsească întruchiparea şi expresia în practica politică”.

Înaltul ierarh a venit în Moldova cu o chemare la pace şi armonie: “Pentru a stăvili confruntările, conflictele, să păşim împreună spre viitor, pornind de la temelia spirituală comună”.

Patriarhul este convins că locuitorii Moldovei vor găsi forţe pentru a depăşi problemele economice existente şi a făuri o viaţă mai bună. “Totu-i trecător şi trebuie să ţinem minte, problemele externe, inclusiv cele economice sunt trecătoare. Trec anii şi oamenii uită ce li s-a întâmplat”, a menţionat capul Biserici Ruse.

Patriarhul Kiril a dăruit Catedralei “Naşterea Domnului” icoana Măicii Domnului Hodighitria: “Să ajute poporul Moldovei, tuturor vouă, dragii mei şi Bisericii să vină pe calea salvării”.

Este a doua vizită a Patriarhului Moscovei şi Întregii Rusii în Moldova. Prima vizită a avut loc în anul 2010.

  • Unimedia: 

Patriarhul Kirill, întâmpinat de Timofti la Reședința prezidențială

Ieri, 7 septembrie, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere la Reședința prezidențială cu pe Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Preafericitul Kiril, aflat în vizită în țara noastră, notează UNIMEDIA.

Șeful statului și-a exprimat speranța că vizita Patriarhului Kiril va contribui la consolidarea comunității creștine din țările care împărtășesc religia ortodoxă.

„Într-o perioadă în care lumea este polarizată, Biserica are menirea să apropie oamenii”, a spus președintele Timofti. Acesta a apreciat drept pozitivă colaborarea între Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și autorități. „Noi credem în puterea dialogului”, a notat șeful statului.

Președintele Timofti i-a spus Patriarhului Kiril că Republica Moldova este fermă în decizia sa de a merge pe calea integrării europene, ceea ce, potrivit șefului statului, va fi și în beneficiul Bisericii Ortodoxe și a tuturor enoriașilor săi din Republica Moldova.

La rândul său, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, preafericitul Kiril, a vorbit despre importanța păstrării spiritualității și a moralității în rândul comunității creștine.

„Mă rog pentru ca Biserica să-i unească și să-i împace pe oameni”, a declarat Patriarhul Kiril. Sanctitatea sa a apreciat rolul Mitropoliei Moldovei în consolidarea suveranității țării și și-a exprimat încrederea că slujitorii Domnului vor veghea și de acum înainte asupra sufletelor enoriașilor.

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, preafericitul Kiril a fost însoțit la întrevederea cu președintele Nicolae Timofti de către ÎPS Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove.

UNIMEDIA precizează că, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, a sosit ieri, 7 septembrie, la Chișinău. Pe lângă flori și hulubi albi, șeful Bisericii ruse a fost întâmpinat și cu proteste.

(video, foto) Patriarhul Rusiei, Kirill, a sosit la Chișinău: Biserica din Moldova este parte a Bisericii ruse

Patriarhul Moscovei și întregii Rusii, Kirill, a sosit în această după-amiază în Republica Moldova. Pe Aeroportul Internațional Chișinău, șeful biseriicii ruse a fost întâmpinat de Mintropolitul Chișinăului, Vladimir, de Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Mukhametshindar și de câteva zeci de protestatari, transmite UNIMEDIA.

În cadrul briefingului de câteva minute, Kirill a declarat că scopul principal al vizitei sale în țara noastră este să se roage împreună cu poporul Moldovei pentru prezent și viitor.

„Aș vrea să îmi exprim sentimentul de satisfacție și bucurie în legătură cu faptul că pot să vizitez pământul creștin al Moldovei, în anul în care noi celebrăm 200 de ani de la înființarea Eparhiei Chișinău, care, după cum bine știm, a fost mai apoi reformată în Mitropolia Chișinăului”, a declarat Patriarhul Kirill.

Înaltul oficial a menționat și faptul că va merge la Mănăstirea Căpriana pentru a se ruga la moaștele Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni.

„Republica Moldova este o țară care trăiește prin credința creștin-ortodoxă. Tradiția nu este doar trecutul ci și prezentul care se transmite din generație în generație. Este foarte important ca în aceste timpuri tradițiile să fie păstrate, să fie vii și dătătoare de viață. Este important ca pe baza acestei tradiții să fie format un dialog național, care să includă în sine puterea, elita și poporul. Eu cred că puterea Domnului va ajuta poporul Moldovei să depășească greutățile prin care trece acum. Noi ne vom ruga pentru țara voastră, pentru poporul Republicii Moldova și pentri Biserica creștină, care este o componentă a Bisericii ruse. Noi suntem o mare familie creștină”, a declarat Patriarhul Kirill la scurt timp după aterizarea pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Șeful Bisericii ruse a fost întâmpinat la ieșirea din Aeroport și de câteva zeci de protestatari înarmați cu pancarde.

„Poporul moldovenesc este un popor cu tradiţii, un popor cu credinţă în Dumnezeu, ceea ce ne ajută să depăşim situaţiile dificile. Din aceste considerente, vizita Dumneavoastră este foarte importantă şi implică o puternică conotaţie spirituală”, a spus fostul premier Vladimir Filat la întrevederea cu Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, care se află în vizită în Republica Moldova.

Înaltul prelat a mulţumit pentru susţinerea acordată la organizarea vizitei şi a specificat că scopul principal al acesteia este să se roage pentru prezentul şi viitorul Moldovei.

Capul Bisericii Ortodoxe ruse şi-a exprimat încrederea că Republica Moldova va depăşi toate situaţiile dificile, pentru că este o ţară în care tradiţia creştină este păstrată şi promovată din generaţie în generaţie, pe ea se bazează trecutul, prezentul şi viitorul poporului moldovenesc multietnic.

„Mă voi ruga, împreună cu fraţii noştri, pentru binele şi prosperarea ţării Dumneavoastră. Eu iubesc mult Moldova şi sincer ţin la poporul ei”, a spus Patriarhul.

kirill-cantarean


Categorii

1. DIVERSE, Mitropolitul Vladimir Cantarean, Patriarhul Kirill, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “update – Parintele Savatie Bastovoi: CRONICA VIZITEI PATRIARHULUI KIRILL IN MOLDOVA. Cum s-a rugat patriarhul Rusiei cu “AFURISITII” conducatori (VIDEO)

  1. Admini, pe-asta nu cred ca ati vazut-o. Nici eu :). Am descoperit-o acum.
    http://p2.patriarchia.ru/2013/09/08/1235686559/2VAR_7166-1200.jpg
    Ce “plagiatura”! 🙂 Sa iei sfinti romani si sa ii pui la serbarea unei structuri bisericesti care tine de patriarhia rusa. Deci, in opinia lor acei sfinti (din cate am reusit sa citesc : Sfantul Ioan Iacob Hezevitul, Sfanta arascheva de la Iasi, Sfantul Stefan cel Mare, Sfantul M Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Sfantul Ierarh Dosoftei, Sfantul Paisie Velicikovsky, Sfantul Ierah Petru Movila) sunt sfinti rusi !!
    Din pacate, asta inseamna ca ei considera că si Moldova- cu capitala la Iasi, parte inegranta a Romaniei- este a lor!!! Fantastic! 🙁

    Sfintii romani sunt asezati chiar deasupra patriarhului Rusiei, poate ii mai lumineaza la minte: http://p2.patriarchia.ru/2013/09/08/1235686557/2VAR_7179-1200.jpg
    Sa nu-mi ziceti ca s-a slujit in romana ca asta ar fi chiar culmea: patriarhul Rusiei oficiaza liturghia in romaneste: http://p2.patriarchia.ru/2013/09/08/1235686567/2VAR_7220-%D0%BE%D0%B1%D1%80.jpg

    Din cate am observat, mitropolitul Gavriil Banulescu Bodoni e pictat asemanator cu Sfantul Ignatie Briancianinov. Spre comparatie, priviti aici portretul Sfantului Ignatie Briancianinov: http://www.ortodoxia.md/images/stories/ierarhi/ignatie-briancianinov.jpg
    si aici al mitropolitului Gavriil B.-B. : http://p2.patriarchia.ru/2013/09/08/1235686569/2VAR_7216-1200.jpg
    Probabil vor sa faca din acest mitropolit un al doilea Ignatie Briancianinov.

  2. Cred ca pagina ar putea fi pusa impreuna cu cea dedicata Siriei…marea Rusie e din ce in ce mai stramtorata, si da semne de nervozitate.

    Nu suna deloc linistitoare pentru Romania mesajele emisarilor rusi, cu sutana sau fara. Poate ne ajuta Dumnezeu si crapa lumea in alta parte si nu la noi.

  3. Pingback: Pr. Savatie Bastovoi: PATRIARHUL KIRILL SI TENTATIVELE COMUNISTOIDE DE SUBORDONARE A MAN. NOUL NEAMT TIRASPOLULUI. Diaconul A. Kuraev intreaba: CINE A INTEMEIAT BISERICA IN MOLDOVA? - Recomandari
  4. De ajutat sa crape lumea in alta parte slabe sanse.Asa ne trebuie daca n-am incercat macar putin sa comunicam cu rusii,macar de intelegere.Grecii de ce se inteleg bine cu ei si nu au renuntat la nimic din credinta lor?De ce nu putem si noi sa ne intelegem cu ei,sa colaboram,mai degraba decat cu UE si ai lor?
    Nu-i mai Rusia ce-a fost,nu am avea ce sa ne speriem daca intram cat de cat in sfera lor de influenta.
    O spun asta nu din alte motive decat din faptul ca in ziua de azi asistam la ultimele momente de libertate ale crestinilor dn UE,iar Rusia reprezinata(cel putin pt crestinii lor)un loc mai sigur din pdv al respectarii credintei.
    Daca noi am fi mai intelepti,am incerca cel putin sa ne intelegem,sa ne acceptam,dar asta e.

  5. @ admin

    Nu este bine spus ca Putin nu vrea investitii rusesti in Grecia,ca si cum ar avea ceva cu grecii.In primul rind,o investitie trebuie sa fie rentabila,astfel pierzi banii si in curind nu mai ai ce sa investesti,pierdere pentru toti.Apoi,daca nu ai un climat politic,economic,legislativ adecvat,iar nu merge,s-ar putea sa pierzi bani.Multi investitori rusi au pierdut zeci de miliarde de dolari in Cipru…banii acestia ar fi putut fi investiti in economia Rusiei,ar fi creat si locuri de munca si profit.
    Cred ca aceasta a vrut sa sublinieze Putin,mai ales.

    Este notoriu faptul ca SUA si-au sabotat economia nationala,inclusiv finantele, prin lipsa de impozitare a firmele americane care si-au mutat fabricile in China.Dind salarii mici muncitorilor chinezi,patronii americani au facut profituri uriase,dar au generat si somaj si pierderea locuintelor multor americani.

    Cred ca trebuie sa fie un balans intre acestea…eu sint o mie la suta de acord ca Romania sa iasa din UE si sa devina independenta,alaturi de alte tari central si est europene ( e un vis ),toate tarile din Europa daca se poate…si in zona de influenta politica,economica,religioasa a Rusiei.

  6. @sherlock:

    Ba e bine spus. 🙂

    Lasand gluma la o parte, nu ai sesizat ideea. Putin putea sa-l certe pe respectivul in privat si ramanea si prietenia cu Grecia si banul in tescherea. A preferat sa o faca PUBLIC pentru a emite un MESAJ PUBLIC NEGATIV despre Grecia. Si asta nu pentru ca moare de grija profitului investitorilor rusi (cu siguranta se descurca sa faca profituri formidabile si in Grecia) ci pentru ca, din varii motive, nu e clar care, vrea sa ocoleasca financiar Grecia.

  7. @ admin

    Pai daca investitorii rusi fac profituri formidabile in Grecia,de ce ar vrea cineva sa ocoleasca financiar Grecia ? Si de ce o fi Grecia datoare cu sute de miliarde de dolari,si multe greve si situatie instabila din multe puncte de vedere ?

    Un motiv al lui Putin este f clar,si a si spus-o.Sa investeasca in Rusia,sa-si ajute tara si oamenii ei,plus ca este mai sigura economic.

    ” Grecia este o tara buna, apropiata de noi spiritual, dar suntem deplin constienti de problemele sale economice. Daca un investitor alege o asemenea tara pentru investitiile sale, tara care este, in mod evident, problematica, pe care o prefera unei regiuni ca Rostov, atunci se pune intrebarea: De ce? Ce ne lipseste aici?””


    Mai bine le-ar fi sa iasa din UE ( politic,caci in Europa oricum sint ),sa retipareasca drahme si sa aibe control asupra propriei finante si economii,si poate i-or ajuta si rusii mai mult,nu stiu,zic si eu.

  8. @sherlock:

    Si ajutam Grecia sa iasa din UE dandu-i inca una in cap, in acelasi mod in care fac agentiile de rating. Am inteles, bun asa.

  9. Tare rabdator mai este Dumnezeu cu noi,cind persistam in greseli,sperind ca ne vom cai cindva,desi pentru cel care nu se pocaieste,si canonul este mai aspru.

    Pina la urma,o afirmatie ca aceasta,pentru un presedinte de tara,este chiar decenta.O reiau:

    “Grecia este o tara buna, apropiata de noi spiritual, dar suntem deplin constienti de problemele sale economice. Daca un investitor alege o asemenea tara pentru investitiile sale, tara care este, in mod evident, problematica, pe care o prefera unei regiuni ca Rostov, atunci se pune intrebarea: De ce? Ce ne lipseste aici?”

    Voi spuneti ca a gresit,facind-o public.Mai bine ii suna la telefon pe toti investitorii rusi si le-ar fi spus: Hei,ssst,sint Putin,aveti grija,s-ar putea ca guvernul grec sa va confiste banii investiti,la ordinele Troicii sau SUA,cum s-a intimplat in Cipru,aveti grija,nu spuneti la nimeni,sssttt,bye-bye!

    Cred ca trebuie sa facem diferenta intre o tara si conducatorii ei,cind acestia servesc interesele altora,si nu a celor care-i aleg.Atunci cind spui Romania sau Grecia,si te referi la guverne si clasa lor politica este una,si cind spui Romania sau Grecia si te referi la popoare,valori morale,credinte,etc…este altceva.

    Nu mai continui pe acest subiect.Fiecare e liber sa creada cum vrea,bine este sa aibe si alternative,puncte de vedere diferite si sa aleaga ce crede ca este mai bun.

  10. @sherlock:

    Nu exista cale mai clara de a demonstra greseala rusofililor neconditinati decat acest mod de a lua apararea unor putinisme cinice evidente.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare