Presa germana: UE IL SUSTINE PE AUTOCRATUL BASESCU DIN CAUZA AUSTERITATII

19-01-2012 1 minut Sublinieri


[…] În privinţa preşedintelui Traian Băsescu, acesta nu ar trebui să se teamă prea mult pentru fotoliul său, conform publicaţiei Frankfurter Rundschau:

Manifestanţii nu pot spera la susţinerea Uniunii Europene pentru că, prin politicile de austeritate, autocratul de la Bucureşti încă este bine-văzut.

Mandatul preşedintelui – ultimul, conform Constituţiei – se încheie abia în 2014. Dar acest lucru nu va însemna neapărat ieşirea sa din viaţa politică: pseudonimul său, ‘Putinescu’, evocă o perspectivă sumbră.

În peste 4.000 de cuvinte, preşedintele Traian Băsescu nu a găsit loc astăzi să vorbească despre mişcările de protest din România, fiind mai interesat de securitatea din Orientul Mijlociu decât de liniştirea românilor.

Singurele cuvinte pe care le-a găsit au fost legate de Fondul Monetar Internaţional şi FMI, asigurând pe ambasadorii acreditaţi în România că “prioritatea pe linia reformelor se menţine şi în 2012”.

Preşedintele le-a spus ambasadorilor care este lecţia învăţată de România: “Principala lecţie învăţată este că o atitudine responsabilă în plan politic şi economic constituie o premisă fundamentală împotriva crizelor“. […]

Străin de diplomaţie, Traian Băsescu s-a folosit de diplomaţi. Ca să arunce o găleată de tăcere peste vuietele ălora care o ţin de aproape o săptămână tot într-o “întinsoare” – vorba decadentului de Mateiu Caragiale – prin pieţe.

Diplomaţii, oameni răbdători prin natura meseriei şi mult ştitutori de la câte treburi de mirare au văzut, au ascultat atent, au moţăit neutru şi au încercat să analizeze discret, în sine, toleranţa timpanului prezidenţial la zgomotul colectiv. Nu ştiu ce concluzie au tras ambasadorii, care au plecat în urechi cu ecourile vocii unui preşedinte care, ciudăţenie, părea într-o armonie aproape de ideal cu România.

Cu România cuminte şi silitoare, care-şi plăteşte datoriile la centimă şi care-şi flutură cochet batistuţa către învestitorii căzuţi pradă farmecului său. Cu România care se pasionează de Primăvara arabă, nu de Iarna de la Universitate. Cu România care simpatizează cu naţia palestiniană, dar nu pentru că-şi scoate pălaria în faţa palestinianului Arafat (Raed).

După întâlnirea cu preşedintele, ambasadorii, obligaţi la echilibru, vor găsi tâlcul corect al tăcerii prezidenţiale (care n-are nimic eroic) şi sensul exact (care n-are nimic misterios) al vuietului din stradă.

După întâlnirea cu ambasadorii, preşedintele şi-a oprit un rest de tăcere. Pentru uz personal. Nu, nu este un caz de autohipnoză. E doar pentru trecerea treptată într-un vis agitat. Despre România care nu-l înţelege. Şi care, deocamdată, a aruncat somniferele.

Indira Crasnea este redactor-şef adjunct al agenţiei Mediafax


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, PROTESTE ROMANIA 2012, Revolte populare, revolutii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Presa germana: UE IL SUSTINE PE AUTOCRATUL BASESCU DIN CAUZA AUSTERITATII

 1. 1. La Frankfurter Rundschau est un quotidien allemand de langue allemande publié à Francfort au format tabloïd et disposant d’une diffusion nationale.
  (http://fr.wikipedia.org/wiki/Frankfurter_Rundschau)

  2. FRANKFURTER RUNDSCHAU quotidien national allemand à ligne éditoriale sociale démocrate. (http://www.2424actu.info/index.php/revues-medias/la-presse-non-francophone/revue-de-presse-allemande)

  3.Le Frankfurter Rundschau, un journal allemand qui joue sa survie

  publié le 03/07/2011 (http://www.lexpress.fr/actualites/1/economie/le-frankfurter-rundschau-un-journal-allemand-qui-joue-sa-survie_1008685.html)

  Opinia a fost preluata de Romania Libera (sau invers)

 2. @c2:

  Interesant. Articolul l-am gasit pe presseurop, agregator de media europeana, care nu a dat pana acum semne ca ar fi ostil puterii.

  Oricum, pe fond, presedintele chiar are suportul eurocratilor.

 3. daca o tara intreaga ai dat-o strainilor, cum sa nu ai sustinerea europenilor, americanilor, si a altor natii parsive? Ar fi de prost gust din partea lor sa te abandoneze acum. A… daca faci niste sonticarii contra lor… eh, atunci se modifica schimbarea si, sa vezi ce repede te dau jos de pe tron iar numele ti-l uita si mai repede…
  In concluzie: cat timp basescu cu clica lui vor face jocurile strainilor nu avem nici o sansa ca ei sa fie inlaturati. Ap putea oare spera sa faca vreo greseala?

 4. De ce nu facem noi o revolutie ca in Islanda?Ar fi frumos,si imi permit sa visez(desi cu atat voi ramane)ca poporul nostru ar avea puterea sa faca ceva asemanator cu ce au facut islandezii acum cativa ani.
  Ar fi un vis prea frumos si o dovada ca ne iubim tara intr-adevar!

 5. @Ana:

  Pentru ca 1) nu suntem insula 2) vecina cu Groenlanda si Polul Nord, 3) nu avem doar cateva sute de mii de oameni drept locuitori si 4) nu avem un premier “lesbian”, unic in lume, care vine la pachet cu revolutia.

 6. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt
 7. Pingback: Guvernele eurocratiei tehnocrate NEGOCIAZA FALIMENTUL GRECIEI SI LIBERALIZAREA ECONOMIEI ITALIEI - Razboi întru Cuvânt
 8. Pingback: BASESCU MERGE PANA LA CAPAT, adica pana la VARSARE DE SANGE? Pericolul unei DICTATURI adevarate, satanice si sangeroase. PENTRU CE NE RUGAM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: Cine spune ca nu mai putem trai pe datorie? AUTORII MORALI AI INDATORARII ROMANIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRESEDINTELUI – opinii in raspar cu propaganda orwelliana a “intelectualilor” de casa ai regimului Basescu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: DE CE E CRUCIAL REFERENDUMUL? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: BOICOTUL, DIKTATUL SI DECONTUL/ Adevarata fata a “anticomunistului” Basescu: MOSTENITORUL SECURITATII SI RETEAUA SUBTERANA DE ALIMENTARE A PROPAGANDEI (Articolele saptamanii dinaintea REFERENDUMULUI) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: Gandurile unui preot ortodox catre Traian Basescu inainte de referendum: “NU NE MAI ARUNCATI INTR-O ALTA NOAPTE NEAGRA! NU VA MAI LUPTATI CU POPORUL ROMAN!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: INTRAREA IN NOAPTEA RAZBUNARII (I) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: Ilie Serbanescu si Iulian Iancu despre TRATATUL FISCAL european insusit de Traian Basescu: COLONIALISM INJUST PRIN CARE NE CONDAMNAM LA SARACIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: CUM SA PORNESTI O REVOLUTIE [video]. Film documentar subtitrat in romana despre TACTICILE REVOLUTIILOR MODERNE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare