Presa rusa vorbeste despre RAZBOIUL GAZELOR intre Rusia si Republica Moldova. ROGOZIN: ”Moldova trebuie sa respecte dreptul Rusiei de a-si apăra cetatenii”

4-11-2012 3 minute Sublinieri

Un război al gazelor este pe punctul de a izbucni între Moscova şi Chișinău, susține cotidianul rus “Kommersant”, precizând că luna decembrie este termenul limită pentru semnarea Acordului de furnizare a gazelor către Republica Moldova și tranzitul acestuia spre Europa.

Conform ziarului rus, preluat de agenția Unimedia, negocierile privind prelungirea Acordului au intrat în impas, fapt care amenință cu declanșarea războiului gazelor. În relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au acutizat două aspecte politice majore care complică serios dialogul bilateral: conflictul transnistrean și problema nerezolvată a gazului, scrie “Kommersant”.

„Autoritățile moldovenești, care inițial au avut o atitudine binevoitoare față de deschiderea consulatului general la Tiraspol, au început să evite abordarea subiectului. Problema Consulatului ar putea fi rezolvată pozitiv, în cazul în care nu ar fi existat declarații ambigue din partea Moscovei. Deschiderea Consulatului în Transnistria ar putea fi interpretată drept un pas spre recunoașterea independenței acestei regiuni. Despre acest lucru au vorbit surse din cercurile diplomatice de la Chișinău”, scriu autorii articolului.

„În problema gazului, Chișinăul are îndoială că în cadrul reuniunii comisiei interguvernamentale privind furnizarea gazelor poate fi pus punct. De cealaltă parte, persoane de la Moscova implicate în aceste negocieri avertizează că amânarea deciziei privind problema în cauză ar putea genera un război al gazelor,” se mai spune în articol.

La începutul lunii septembrie, presa de la Chișinău informa că Rusia intenționează să ia în considerare ieftinirea gazelor și reducerea datoriei Moldovei, dacă guvernul de la Chișinău va renunța la acordurile din domeniul energiei cu Uniunea Europeană. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak propunea în acest sens ca Moldova să denunțe protocolul privind aderarea la acordul de cooperare energetică cu Uniunea Europeană.

Negocierile dintre Moscova și Chișinău au intervenit în contextul în care Rusia se află într-un conflict deschis, încă din luna septembrie, cu Comisia Europeană, privind tarifele şi condiţiile în care operează compania rusă Gazprom pe piaţa europeană. După ce gigantul rus Gazprom a fost vizat de o anchetă a Comisiei Europene, preşedintele Vladimir Putin a pus sub controlul şi protecţia statului companiile ruseşti “strategice” care operează în străinătate, inclusiv Gazprom.

Rusia a folosit, cu succes, în ultimii ani, problema furnizării de gaze ca o adevărată armă strategică, în relațiile cu fostele state sovietice, în special cu Ucraina și Republica Moldova. Cel mai important episod rămâne cel de la începutul anului 2009, când inclusiv europenii au avut de suferit aproape două saptămâni de pe urma întreruperii livărilor de gaz ale Rusiei, în plină iarnă, din cauza unui diferend legat de plata facturilor și de prețul gazului intervenit între Kiev și Moscova. UE primește din Rusia 25% din necesarul de gaz, iar 80% dintre aceste livrări trec prin Ucraina, care este țară de tranzit.

„Federația Rusă respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar Republica Moldova trebuie să respecte dreptul Federației Ruse să apere drepturile cetățenilor noștri”. Despre aceasta a scris reprezentantul special al preşedinţiei ruse pentru Transnistria pe pagina sa de Facebook, transmite UNIMEDIA. Declarația a fost făcută în contextul solicitărilor de a permite deschiderea unui Consulat al Federației Ruse la Tiraspol.

UNIMEDIA reamintește că reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse la Tiraspol, Dmitri Rogozin va întreprinde în perioada 16-17 noiembrie curent o vizită de lucru la Chișinău și Tiraspol.

Scopul principal al vizitei reprezentantului special al preşedintelui Federaţiei Ruse la Tiraspol, Dmitri Rogozin, va fi deschiderea a două consulate în regiunea transnistreană. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul rus în cadrul unei vizite de lucru la Centrul de Cercetare Științifică și Inginerie Tehnologică din regiunea Moscova, informează UNIMEDIA cu referire la agenția de presă Ria Novosti.

„Voi insista. Este poziția mea principală, dacă plec (în Republica Moldova), o fac doar pentru a ridica problema deschiderii consulatelor”, a declarat Rogozin.  Vicepremierul rus a subliniat că intenționează să facă o vizită de lucru la Chișinău și Tiraspol în perioada 16-17 noiembrie curent. „Problema anulării vizitei nu există”, a mai spus el, comentând informațiile apărute recent în mass-media.

Potrivit lui Rogozin, autoritățile Republicii Moldova refuză deschiderea celor două consulate ale Federației Ruse în Transnistria, deoarece consideră că ar fi o recunoaștere de facto a independenței Transnistriei. Totodată, oficialul rus a subliniat că Rusia respectă integritatea Republicii Moldova, dar vrea să deschidă consulate în două orașe unde locuiesc un număr mare de cetățeni ruși: Tiraspol și Bălți.

Vicepremierul rus a reamintit că între Rusia și Republica Moldova există un dezacord cu privire la pachetul energetic trei al UE. „Noi considerăm că ei ne sunt datori bani. Dacă Transnistria este parte a Moldovei, atunci datoriile sunt comune. Ei spun că nu,” a declarat Rogozin cu privire la problema furnizării gazelor ruse.

Livrarea gazelor ruseşti către Republica Moldova şi semnarea contractului cu Gazprom va fi posibil doar în cadrul negocierilor. Republica Moldova are drept scop independenţa energetică. Despre aceasta a vorbit premierul Vlad Filat în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul naţional de televiziune Moldova 1, informează UNIMEDIA.

„Noi nu vrem daruri, noi nu vrem subvenţii din partea Rusiei, noi dorim ca preţul să iasă din formula de calcul ca şi la alţi parteneri, nu doar pentru Republica Moldova”, a declarat Filat. In context, şeful Executivului a menţionat că nu este cazul să facem presupuneri „ că vom rămâne fără gaz începând de la 1 ianuarie”.

„Oferta Republicii Moldova este una care răspunde la toate întrebările care au fost indicate din partea partenerilor noştri ruşi. În tot acest timp discuţiile au fost în derulare. Nu este uşor, este un proces foarte complicat. Trebuie să avem o înţelegere de principiu. Nu este secret că aceste contracte şi relaţii în domeniul energetic au conotaţie politică”, a mai menţionat premierul.

Totodată, acesta a subliniat că Republica Moldova are drept scop independenţa din punct de vedere al securităţii energetice.

În cadrul emisiunii, Filat a vorbit şi despre rezolvarea conflictului Transnistrean, apelând la promisiunile pe care le-a făcut şi în campania electorală. „Nu pot să spun nimic, decât să reiterez ceea ce am spus la preluarea mandatului meu: dacă va trebui să zbor pe lună pentru rezolvarea conflictului transnistrean, eu voi face acest lucru. Dacă e nevoie să merg la fotbal, merg la fotbal. Să prind peşte, merg să prind peşte. Oriunde”, a concluzionat sursa.

UNIMEDIA precizează că în decembrie 2006 a fost semnat contractul cu Rusia pentru furnizarea şi livrarea gazului pentru perioada 2007-2011. Acesta a expirat la 1 ianuarie 2012, iar un nou contract încă nu a fost semnat, din cauza divergenţilor între Moscova şi Chişinău privind preţul şi condiţiile de livrare a gazului. Ulterior, s-a convenit asupra prelungirii contractului până la sfârșitul acestui an. În prezent Moldova plătește cca 400 dolari pe mia de m cubi de gaz, preț despre care Vlad Filat a declarat că e prea mare pentru țara noastră.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Presa rusa vorbeste despre RAZBOIUL GAZELOR intre Rusia si Republica Moldova. ROGOZIN: ”Moldova trebuie sa respecte dreptul Rusiei de a-si apăra cetatenii”

  1. ”Conform mãrturiilor locuitorilor din regiunea transnistreanã, procesul de obținere a cetãțeniei ruse decurgea mai repede. Mai mult de atât, în aceastã perioadã a avut loc și un incident diplomatic între cele douã țãri – Federația Rusã a cerut deschiderea unui consulat la Tiraspol, motivând prin faptul cã pe teritoriul transnistrean se aflã foarte mulți cetãțeni ruși care necesitã asistențã consularã și cãrora le este destul de dificil sã meargã la Chișinãu pentru a-și rezolva anumite probleme.
    Autoritãțile Republicii Moldova au refuzat însã deschiderea Consulatului, motivând prin faptul cã, de facto, acest teritoriu nu se afla sub controlul autoritãților constituționale și Republica Moldova nu poate asigura buna funcționare a Consulatului. Atunci, în pofida refuzului, autoritãțile ruse au deschis un centru care, deși nu are statut de Consulat, este vizitat de douã ori pe sãptãmânã de cãtre ofițeri consulari din cadrul Ambasadei Ruse din Chișinãu și care oferã asistența respectivã.” (IULIAN CHIFU, OAZU NANTOI, OLEKSANDR SUSHKO – Percepția Rusiei în România, Republica Moldova și Ucraina, ed Curtea Veche, București, 2010)

    Nu-i nimic asigură Rogozin funcţionare oricărei instituţii a RM la Tiraspol..

  2. Pingback: Rusia vs Romania. Rogozin: RUSIA NU TINE CONT DE PAREREA ROMANIEI/ Ambasadorul Rusiei despre SCUTUL ANTIRACHETA, TEZAUR SI GAZE/ Ministerul de externe al Romaniei CONTRAZICE afirmatiile ambasadorului Rusiei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Presa ucraineana despre planul rusesc al TRANSNISTRIEI MARI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Republica MOLDOVA IN HAOS POLITIC SI DEZBINARE SOCIALA [video]. Dan Dungaciu: "NE-A IESIT TOT URSS" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: update - Risc de razboi in TRANSNISTRIA? Ideologul Eurasiei, Al. Dughin: RUSIA VA FOLOSI FORTA DACA NATO VINE IN MOLDOVA - Război întru Cuvânt
  6. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. “A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova – Budapesta” - Recomandari
  7. Pingback: Rusia prinde Europa in cleste prin GAZPROM. Cu complicitatea Germaniei - Recomandari
  8. Pingback: VICEPREMIERUL RUS ROGOZIN PROVOACA SI UMILESTE ROMÂNIA. Printre altele, oficialul rus ameninta ca va reveni in tara cu un BOMBARDIER/ Armata ucraineana isi trimite TANCURILE in regiunile separatiste ce vor organiza REFERENDUMURI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare