PROBLEMELE punctului de vedere formulat de Sinodul BOR asupra CARDULUI DE SANATATE

21-01-2015 6 minute Sublinieri

sfantul-sinod-patriarhul-daniel

La solicitarea Patriarhiei Române, Ministerul Sănătăţii a precizat avantajele generale, pentru pacienţi şi furnizorii de servicii medicale ale Cardului Naţional de Sănătate.

La rândul său, Colegiul Naţional al Medicilor din România a menţionat că, din punct de vedere etic, nu mai există nicio raţiune de a respinge cardul de sănătate. Singura problemă care trebuie rezolvată este elaborarea unei soluţii alternative pentru acei pacienţi care din motive de conştiinţă şi religie refuză cardul, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a promis că pentru astfel de persoane va căuta şi va propune o metodă alternativă.

În urma discuţiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale şi sociale, Sfântul Sinod a hotărât:

1. ia act de scrisoarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (nr. 13.486 din 19 septembrie 2014) adresată dlui. prof. dr. Vasile Astărăstoae, Preşedintele Colegiului Medicilor din România, şi dlui. Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii, prin care se solicită un punct de vedere asupra impactului pe care implementarea Cardului Naţional de Sănătate îl are asupra unor credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum şi de răspunsul că, „din punct de vedere etic, nu există nicio raţiune pentru respingerea cardului de sănătate” (dl. prof. dr. Vasile Astărăstoae).

2. aprobă ca Biserica Ortodoxă Română să susţină demersurile Colegiului Medicilor din România pe lângă autorităţile abilitate pentru identificarea unei metode alternative ca răspuns la solicitările acelor pacienţi care din motive de conştiinţă sau religioase refuză Cardul Naţional de Sănătate.  

3. aprobă ca ierarhii să îndemne clerul, monahii şi credincioşii ca, în contextul tulburării provocate de opiniile confuze şi contradictorii din mass-media cu privire la Cardul Naţional de Sănătate, să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, să cultive mai întâi sănătatea sufletească prin rugăciune şi fapte bune, şi să decidă raţional, nu emoţional, totdeauna cu calm şi înţelepciune.

Prezenta hotărâre a fost comunicată tuturor eparhiilor din ţară şi străinătate în vederea adoptării măsurilor necesare pentru punerea în aplicare.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Nota noastra:

Este bine ca Sinodul cere alternativa pentru cardul de sanatate si ca, in acest demers, este sustinut de seful Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.

Este, insa, o eroare majora afirmatia, transformata, acum, in punct de vedere oficial al Sinodului, ca “din punct de vedere etic, nu există nicio raţiune pentru respingerea cardului de sănătate”. Incercam, mai jos, sa aratam in ce consta aceasta eroare si care e problema etica.

Eroarea: Daca nu exista probleme etice legate de cardul de sanatate, atunci cum se mai justifica cerinta formulata de Sinod si de CM (Colegiul Medicilor) de a exista o alternativa pentru cei care “din motive de constiinta sau religioase” nu vor sa-l primeasca? Care e fundamentul ei? Daca Sinodul si CM recunosc drept legitime motivele de constiinta si/sau religioase, atunci inseamna ca avem o problema etica. Daca Sinodul si CM NU recunosc drept legitime, intemeiate, sustinute, indreptatite, motivele de constiinta si religioase invocate de cei care nu vor card, atunci de ce sustin alternativa pentru acestia? Nici Sinodul, nici CM, nu arata rationamentul in urma caruia au ajuns la concluzia ca nu ar exista problema etica, ceea ce face din pozitia lor oficiala, asa cum e cunoscuta pana in prezent, o pozitie slaba, contradictorie care, in plus, vulnerabilizeaza pozitia celor care resping cardul. Deoarece, daca Sinodul si CM afirma ca nu exista motive etice de respingere, atunci sustinerea alternativei pare a fi un fel de “pogoramant”, un fel de concesie facuta unora care au revendicari, in ultima instanta, irationale.

Care sunt problemele etice? 

La nivel general, s-a aratat aici o problema etica:

din punct de vedere creştin, FOR nu poate accepta instrumentalizarea persoanei umane prin metode sofisticate de control şi evidenţă a populaţiei şi expunerea electronică a intimităţii sale. În mod evident, introducerea cardului de sănătate depăşeşte o limită etică dincolo de care funcţiile de supraveghere şi identificare a persoanelor ce beneficiază de politici publice devine nelegitimă.

Pe baza acestor observaţii, FOR cere Ministerului să asigure organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect legislativ, pe care normele unei bune guvernări şi ale respectului faţă de statul de drept o cer a fi suspendată.

Probleme etice sunt explicate, tot la nivel general, si in acest material: LEVIATANUL ELECTRONIC (va invitam sa cititi indeosebi ultima parte, unde este prezentata chestiunea teologica; chiar daca este mai lunga, recomandam parcurgerea lui pentru a intelege lucrurile in ansamblul lor).

Reluam aici, aplicat strict la cardul de sanatate, cateva probleme punctuale, facand precizarea ca, in realitate, chestiunea aflata in discutie nu este doar cardul de sanatate ca atare, ci intreg SISTEMUL INFORMATIC care cuprinde si DOSARUL DE SANATATE, sistem in care cardul e doar una din functionalitati (anume, “cheie de intrare”):

1. Premisa acestui sistem informatic este ca utilizatorii din josul ierarhiei sociale (pacientii si medicii) sunt potentiati fraudatori, pe cand utilizatorii din susul ierarhiei (administratori, decidenti, servicii secrete, companiile private implicate) sunt gardienii si garantii folosirii corecte a fondurilor din sanatate si a datelor personale de sanatate ale tuturor romanilor asigurati.

O astfel de premisa inseamna, practic, ca medicii si pacientii sunt tratati pe baza prezumtiei de vinovatie. In plus, nu exista nicio garantie institutionala ca pretinsii gardieni ai fondurilor si datelor personale vor proceda corect. Reamintim ca autoritatile au refuzat, pana in acest moment, sa faca audit de securitate si audit financiar independente ca sa demonstreze ca vorbele lor (securitatea datelor, eficienta sistemului informatic) nu sunt doar vorbe in vant;

2. Cardul de sanatate este atat cheie de acces la serviciile sistemului de asigurari, cat si instrument prin care autoritatile culeg datele personale de sanatate ale romanilor. Milioane si milioane de date, PERSONALIZATE, se afla stocate deja in serverele CNAS. Problema etica la acest nivel tine, in primul rand, de ideea in sine de a culege aceste date, care tin de intimitatea persoanei. La nivel de riscuri, reamintim ca datele personale de sanatate sunt cele mai cautate si vanate de hackeri, printre altele si din cauza faptului ca ele pot deveni

a) MARFA TRANZACTIONATA pe piata industriei farmaceutice. Datele de sanatate sunt o comoara pentru aceste companii; nu exista nicio garantie de protectie reala a acestor date de interese nelegitime comerciale. Or, transformarea in marfa a datelor personale e o problema etica prin excelenta

b) prilej de ABUZURI asupra unor persoane/personalitati publice. Sa ne readucem aminte ca, de pilda, un cunoscut lider politic american cerea date biometrice despre diversi oameni politici. Cat de legitim ar fi un asemenea procedeu, ce fel de garantii exista ca aceste lucruri nu se vor intampla? 

E greu de inteles pozitia lui Vasile Astarastoae, care, in repetate randuri, a atras atentia asupra acestor tipuri de probleme (aici si aici). Avand in vedere ca NU exista audit pe chestiuni de securitate si nu e clar cum anume vor fi supravegheati controlorii sistemului, bazele de date personale sunt depozite uriase strategice aflate intr-o zona obscura fata de controlul publicului, pazite si gestionate de companii private

3. Cardul de sanatate poate duce la grave acte de discriminare sociala intre cei care au drept la servicii si cei care nu au, in conditiile in care care este vorba de contribuitori la sistemul de asigurari de sanatate.

4. Oamenii – pacienti si medici – sunt obligati, trecandu-se peste consimtanantul lor, sa accepte sa participe la acest sistem informatic care este construit in jurul datelor personale, nu in jurul mecanismelor de manageriat al fondurilor, pentru a avea parte de serviciile de sanatate.

Iata doar cateva din marile semne de intrebare care NU sunt acoperite de raspunsul autoritatilor si care au un caracter etic. Recapitulam: intimitatea, protectia datelor, discriminarea, consimtamantul sunt teme etice GENERALE (care nu tin doar de motivele de constiinta sau religioase concrete ce pot fi invocate de diverse grupuri sociale) la care autoritatile nu au avut raspunsuri. Ramane ca Sinodul si Colegiul Medicilor sa-si expliciteze pozitia care, in acest moment, se situeaza in registrul absurdului si al contradictiei.

Asta in timp ce Leviathanul creste vazand cu ochii…

Peste 3,8 milioane de români au dosar electronic de sănătate, la întocmirea acestor documente contribuind 6.200 de medici, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, purtătoarea de cuvânt a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Mihaela Tănase. 

“Odată cu implementarea dosarului electronic de sănătate (DES), toate datele medicale, începând de la consultaţii, trimiteri, analize, reţete, foi de observaţii, dar şi antecedente şi istoric medical, vor fi colectate în DES, dar numai cu acordul pacientului. Orice persoană îşi poate consulta oricând şi de oriunde dosarul medical. Până în prezent au fost deschise peste 3,8 milioane de dosare electronice de sănătate la care au contribuit cu informaţii peste 6.200 de medici”, a explicat Mihaela Tănase.

Fiecare român, indiferent dacă este asigurat sau nu, va avea un astfel de dosar electronic.

Dosarul electronic de sănătate va conţine toate informaţiile medicale care, în mod normal, sunt în fişele de observaţie, foile de observaţie şi registrele de consultaţii ale pacienţilor. Iniţializarea dosarului se face cu ocazia unui prim consult.

Foarte importante sunt informaţiile din istoricul medical al pacientului, utile în situaţii de urgenţă şi considerate a fi vitale: alergii, grupa de sânge, boli cronice, proteze, dispozitive, internări şi ultimele prescripţii, ultimele două introduse la cererea medicilor.

La dosarul electronic au acces proprietarii datelor, adică pacienţii şi medicii curanţi. Accesul la dosarul electronic de sănătate se poate face fără acceptul pacientului numai în situaţii de urgenţă.

“Punctul zero” al dosarului electronic de sănătate a fost în 20 aprilie, când a început iniţializarea datelor în sistem electronic. Acest proces se face printr-o consultaţie, indiferent dacă aceasta se face la medicul de familie, în ambulator sau la spital. Din acel moment, toate datele existente în sistemul Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internările, reţetele şi analizele, sunt adunate în dosarul pacientului.

Dosarul poate fi accesat de toţi medicii care au cod de parafă, sunt specialişti şi au semnătură electronică. Sunt în această situaţie 35.000 de medici. Accesul se poate face pe baza a două chei: cardul de asigurări de sănătate, introdus în cititor sau matricea de securitate, şi semnătura electronică.

Matricea de securitate este elementul alternativ la card, care reprezintă combinaţii de cifre de pe orizontală şi diagonală, aceasta fiind proprietatea pacientului.

Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara în 2014 că fraudarea în sistemul sanitar nu va mai fi posibilă prin folosirea dosarului electronic al pacientului şi cardului naţional de sănătate.

CNAS şi UTI România au semnat, în 28 martie 2013, contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru DES.

 


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Ierarhi romani, Panopticon, Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

43 Commentarii la “PROBLEMELE punctului de vedere formulat de Sinodul BOR asupra CARDULUI DE SANATATE

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. >2. aprobă ca Biserica Ortodoxă Română să susţină demersurile Colegiului
  >Medicilor din România pe lângă autorităţile abilitate pentru identificarea
  >unei metode alternative ca răspuns la solicitările acelor pacienţi care din
  >motive de conştiinţă sau religioase refuză Cardul Naţional de Sănătate.

  Sfantul Sinod a jucat cartea diplomatiei, si a evitat abordarea frontala a problemei, asa cum ne-a avertizat explicit Sf Paisie Aghioritul, in Semnele vremurilor: SINGURA PE CARE O CONSIDER ARGUMENT SERIOS.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/01/05/cuv-paisie-aghioritul-despre-semnele-timpului-antihrist-si-pecetea-666/

  Va obtine probabil maximum din ce se putea obtine: cei in stare de trezvie, sa evite deocamdata indosarierea electronica. Cine a avut ochi si a inteles avertismentul Sf Paisie, s-ar putea sa aiba alternativa. Ceilalti… Oricum ar fi fost greu sa-i convingi.

  Este un succes al ortodoxiei pe internert. Faptul ca un colegiu al medicilor – ca organizatie – pune problema explicit. Sa vedem cum se va sfarsi…

 2. De fapt Colegiul le-a raspuns politicos, aratand ca problema e a Patriarhiei, atat timp cat “nu mai exista probleme de ordin etic”, ci doar de ordin religios! Iar Patriarhia plaseaza problema Colegiului, afirmand ca le sustine demersurile! Iar Colegiul nu va mai face nimic pentru ca ” nu mai sunt probleme de ordin etic”!
  Evident ca PROBLEME sunt si de ordin etic!!!
  Sunt curios, Patriarhia si Colegiul isi vor da mana la a contribui la sinuciderea lenta a celor care refuza cardul, punandu-i in situatia de a nu mai avea acces la servicii medicale, desi le platesc? Caci asta inseamna lipsa lor de interventie!

 3. Pardon, nu e sinucidere, ci mucenicie!

 4. Din punctul meu de vedere acest sistem informatic este conceput de companiile private din industria farmaceutica si cea de asigurari. Informatiile vor fi gestionate clar in vederea obtinerii de profituri cat mai mari si asta fara nici un compromis. Devenim cobai intr-o cusca securizata si culmea, platim pentru a avea acces la ea. Sistemul medical ar fi putut sa fie atat de simplu incat orice platitor sa poata avea acces la el, dar dupa cum stim intentiile sunt altele si anume colectarea informatiilor private tocmai pentru a aduce cat mai mult profit. Sper sa reusim cat mai multi sa ne dam seama de pericolul generat de aceste sisteme create. Sincer ma intristeaza foarte mult lipsa de atitudine a celor care ar fi trebuit sa o aiba, Dumnezeu sa ne lumineze mintea si sa ne deschida inimile spre a lua cele mai bune decizii.

 5. @ Pavel:

  Mda, dificil de spus.

 6. Principala problemă etică ridicată de platforma informatică a CNAS, prin componentele sale, e că mă lipseşte pe mine de libertatea de a decide în privinţa datelor medicale. Pur şi simplu nu vreau ca informaţii pe care eu le consider intime să fie păstrate pe servere, oricât de securizate, de la Bucureşti ori aiurea. Aceste informaţii nu au nici o relevanţă pentru CNAS întrucât nu privesc chestiuni de decontare a serviciilor.

  În condiţiile implementării acestui sistem eu devin un spectator care, teoretic, are posbilitatea de a observa cum sunt pasate de ici-colo, o serie de informaţii pe care eu personal nu le vreau a fi împărtăşite nimănui, în afara medicului meu sau a persoanelor pe care eu aleg să le învestesc cu încredere. În interpretarea autorităţilor, nici măcar spectator întru-totul nu pot fi.

  Or, eu vreau ca bubele mele să fie păstrate pe hârtie în biblioraftul albastru din cabinetul medicului meu. Vreau ca prescripţia medicală ce mi-a fost eliberată să-mi fie ştearsă din sistem imediat după validarea serviciului. Atunci când voi considera că dosarul electronic şi restul sunt benefice pentru mine, îmi doresc să am acces la aceste instrumente fără nicio discriminare (să apuc eu ziua asta!). La fel, îmi doresc să nu fiu discriminat nici atunci când optez pentru dosarul de hîrtie cu care să mă duc frumuşel, în format fizic, la medicul specialist.

  Poate că nu ar fi rău ca cineva să reunească într-un document avantajele dosarului medical pe hârtie şi să pornească o petiţie în acest sens, în favoarea DHP (dosarul de hârtie al pacientului) iar nu DES.

 7. Ce gresita INTERPRETARE dau doctorii cuvantului si termenului de “ETICĂ”

  Cum să fie ETICĂ…IMPUNEREA unui document electronic in rândul pacienţilor care LE POATE AFECTA “siguranţa” datelor şi informaţiilor medicale referitoare la sănătatea lor ba chiar si VIATA?

  Cum sa fie “ETICĂ” procesarea unor date si informatii pe cardul de sanatate FARA STIREA pacientilor?

  Cum să fie “ETICĂ” crearea de catre Medici si de catre Ministerul Sanatatii a unei OPORTUNITATI pentru MAFIA DE TRAFIC DE ORGANE care actioneaza la nivel mondial si care SE INFORMEAZA de sanatatea ORGANELOR unor oameni care sunt “pe moarte” tocmai de la MEDICII de familie care ii supravegheaza??

  Cum să fie “ETICĂ” deposedarea şi HĂCUIREA DE ORGANE a unor oameni, chiar şi morţi pentru ca ALŢII SĂ LE VÂNDĂ şi să FACĂ ZECI şi SUTE de mii de euro sau de dolari de pe urma CORPULUI LOR?

  Medicii trebuiau sa spuna ca nu sunt probleme de ordin “LEGAL”, dar nicidecum de ordin…”ETIC”? Fiindca STIM ca DE MULTA VREME notiunile de “etic” si “legal” nu se mai suprapun si nu mai sunt identice…! (apropo facilitatile “pro…homosexualitate” facute de catre GUVERNELE unor state de pe mapamond sunt “ETICE” sau doar “legale”??!!)

  Sunt situati in care, CHIAR UNII medici de familie FAC PARTE din RETELE MAFIOTE, care ii informeaza pe traficantii de organe cu privire la “PROSPATURI” pe care LE POT furniza in cel mai scurt timp…numai ca mai trebuie sa rezolve problema ACCELERARII MORTII acelor pacienti pe care ii supravegheaza !

  Ce este oare “ETIC” în colaborarea dintre anumiti medici FARA CONSTIINTA “ETICĂ” şi REŢELELE MAFIOTE?
  Si oare AR FI “etic” chiar sa presupunem ca unele CINICI PRIVATE AR CUMPARA LEGAL ZECI de organe ca apoi SA LE REVANDA la suprapret celor care au nevoie urgenta de ele??

  Probabil s-au gandit membrii unor retele mafiote ca este MULT MAI AVANTAJOS ca sa faca BANI din vanzarea de organe decat din traficul de droguri sau din prostitutie…numai ca AU NEVOIE de Pacienti “PROSTI” si “neatenti” care sa se increada orbeste in medici si care SA faca dragutul si “simpaticul” GEST de a muri mai repede…si de a-i ajuta pe ei sa intre mai repede in POSESIA organelor lor…!

  Prin ceea ce am spus pana acum NU vreau sa se inteleaga ca am aruncat o BATJOCORA la adresa TUTUTOR medicilor…caci stim ca sunt si INGERI de astfel de oameni in aceasta NOBILA profesie care nu numai ca SALVEAZA mii si sute de mii de vieti omenesti, ci II SI AJUTA pe multi dinrre pacientii lor ca sa AFLE CALEA MANTUIRII si ca SA PORNEASCA pe ea…asa cum fac unii medici PSIHIATRI sau cum au INCEPUT SA FACA cei 18 MEDICI din Timisoara care au fost recent decorati de catre Patriarhul Romaniei!

  PACAT ca putini oameni SURPRIND si SESIZEAZA acest SOFISM…nemernic…ca nu ar fi probleme de ordin ETIC…in privinta implementarii cardurilor de sanatate in randul populatiei statului roman… pe care il propaga colegiul medicilor…cu nonsalanta…
  Poate ca nu sunt probleme DE DISTRIBUTIE…dar nu de ordin ETIC…!
  Se vede ca in acesta “apreciere” a medicilor in privinta ETICII sau a legaturii ei cu Religia sau ACTELE JURIDICE Normative…nu au o competenta la fel de riguroasa ca in domeniul pe care il practica…fiindca incurca si confunda termeni si notiuni filosofici si stintifici…fara sa aiba CALIFICAREA sa o faca!

  Si la fel de grav este ca PATRIARHIA care are ZECI DE MII DE TEOLOGI calificati NU A FACUT UN STUDIU amplu despre cat de “etica” este IMPLEMENTAREA cardului de sanatate electronic si a celorlalte documente electronice de identitate…. in randul CREDINCIOSILOR lor..pe care SA-L FI PUS pe masa Ministerului Snatatii sau a Guvernului, si ASUPRA CARUIA sa fi ATRAS ATENTIA PRESEI, prin COMUNICATE de Presa sau prin intalniri organizate cu presa, anume pentru ascest motiv…!

  Doar atunci cand vor ajunge sa SE LAUDE pe Internet Traficantii de Organe ca au si DETIN organe prevalate de la PREOTI si ca sunt numai bune si “potrivite” pentru gruparile OCULTE care fac magie neagra…fiindca au SANGE de Crestin si DE PREOTI in ele (pe internet am citit ca in Orientul Mijlociu se vinde cu 100000 – o suta de mii de dolari- STICLA de SANGE de Crestin de catre JIHADISTI…iar printre clientii care sunt INTERESATI de cumpararea de “SANGE de Crestin” sunt: VRAJITORI, SAMANI, GURU INDIENI…)…poate ABIA atunci SE VOR TREZI din Letargia LOR…Pastorii nostri in sutane, iubitori de “PACE sociala” si IMPACIUITORI fata de LUPII care ravnesc pana si la trupul si madularele si sangele pastoritilor lor…

  Dumnezeu sa aiba MILA de noi toti…!

 8. @G.Vela

  Pare că ne concentrăm prea mult pe exemple, argumente şi ipoteze extreme care sunt şi foarte greu de susţinut. Formulaţi acuzaţii directe şi indirecte, mai ales în privinţa industiei transpaltului şi a traficului de organe care nu pot fi primite dpdv al dezbaterii în care ar trebui să ne angajăm.

  Concret, daţi-mi un singur exemplu de caz de transplant abuziv care a avut loc la noi în ţară, într-o industrie care numără câteva sute de intervenţii la o populaţie de 20 de miloane. Raportat la acel exemplu de trafic de organe sau la altă conduită abuzivă pe care le cunoaşteţi, arătaţi-mi cum anume funcţionează DES-ul şi restul componentelor în favoarea abuzului. În funcţie de rezultatele acestui ultim probatoriu putem formula apoi critici consistente faţă de reforma sănătăţii în varianta actuală. Până atunci, cred că raportarea hiperbolizată la abuzuri ipotetice ne trimite spre marginal şi ne sabotează procesul elaborare a unei opoziţii coerente.

  S-ar putea să greşesc eu, dar mi se pare că avem suficietă muniţie împotriva cardului şi fără a apela la exemple care par, cel puţin ochilor mei, duse spre extrem.
  Iertaţi-mă. Doamne, ajută!

 9. @ VELA GHEORGHE

  Subscriu in totalitate la ce ai scris mai sus.

 10. @ Laurian

  Extrem, extremism, extremist. O eleganta introducere pe nesimtite in categoriile lumii de azi-maine.

  Dar… Adevarul e extrem si realitatea larga ce vine din Adevar e extrema. Asta e dintotdeauna si nu se va schimba niciodata.

  Din pacate si in acest caz situatia trista impune rezistentei sa apara in fata ighemonului pentru a se justifica si a se milogi folosindu-se chiar de … metodele sistemului, ale ighemonului! Ceea ce nu va duce nicaieri bun.

  @ toti cei de pe forum

  Argumentele “acceptabile” intr-un cadru organizat al contextului socio-politic de azi ce inseamna de fapt?!
  Care cadru? Si cine-l organizeaza? Ce nivel de constiinta si ce autoritate au participantii? Si mai ales ce dorinta sau … ce interes? Cat de treji sunt ei? Deci ce duh sau duhuri stapanesc in toate aceste lucruri?
  Concretetea dovezilor, dincolo de toate cele enumerate mai sus in acest subiect si in altele asemenea, presupune sa simulezi intr-un fel tocmai sistemul pe care controlorii incearca sa-l impuna. Cine poate face aceasta simulare? Si cum, cu ce resurse? Ne adunam noi o caciula de oameni, mergem la guvern, batem la usa si le cerem sa ne filmeze cum simulam mal-utilizarea sistemului?
  Cat despre traficul (international) de organe si conduita abuziva, astea sunt dovezi la fel de usor de procurat ca stelele de pe cer… despre care avem certitudine desavarsita ca-s acolo, multe, mereu.

  Aceste discutii si negocieri se petrec intre doua tabere: una a celor ce impun (constient sau nu, dar incremental) sistemul noii lumi prin toate mijloacele posibile; a doua, a rezistentei difuze si confuze de multe ori sau clara si cristalizata mai rar, a unui numar in scadere accelerata de oameni, care cu mila lui Dumnezeu nu si-au bagat inca in coma (sau in fumul impresiilor) constiintele.
  Dar va mai intreb: daca un protest impotriva sistemului (sub orice motiv) are nevoie de si se desfasoara doar dupa ce primeste voie tocmai de la sistemul pe care incearca sa-l evite / inlature pentru a se intampla – cum ati numi voi asta?
  Principiul acesta viclean e generic si generalizat in lumea de azi. Sa cercetam in jur si sa vedem realitatea asa cum e.
  Diavolul castiga la masa avocateasca terenul, dupa cum zicea cineva chiar aici, pe forum.

  Daca se va putea arata dinainte demonstrativ vreo bresa in sistem ca putand fi folosita abuziv, aceasta va fi “reparata” si gura rezistentei astupata apoi cu si mai multa brutalitate.
  Intelegeti similitudinea: in lume, cel mai mare si mai groaznic trafic se face cu sprijinul institutiilor care au in grija sa-l stopeze, drogurile se distribuie la fel, mafia la fel, etc.

  In final, fara ortodoxie, pocainta si ortopraxie nu se va indrepta nimic. Nici macar nu se va incetini pravalirea…

 11. @Laurian,
  cred ca nu ma insel,dar chiar dr.Astarastoaie, acumui an, a spus la tv.acelasi lucru,ce-l afirma Vela, intrun interviu, bineinteles mai putin incisiv.DOAMNE AJUTA!

 12. Intrebare pentru autoritati.
  Care este statutul datelor din Dosarul Electronic de Sănătate în raport cu decizia Comisiei Europene din data de 31 Ianuarie 2011, dată în temeiul directivei 95/45/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind nivelul de protecţie a datelor cu caracter personal asigurate de Statul Israel?
  Decizia Comisiei Europene din 31 Ianuarie 2011 se poate citi aici
  http://old.eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32011D0061:RO:HTML
  In lipsa unui raspuns explicit se poate intelege de unde vine graba si indarjirea guvernantilor pentru indosarierea electronica a datelor de sanatate.

 13. @Lucian:

  Laurian are dreptate. De altfel, tocmai pentru ca se umple vazduhul cu tot felul de teorii si bizarerii, lucrurile alea simple care trebuie neaparat spuse si care nu pot fi trecute cu vederea de autoritati, in acest moment, sunt trecute cu vederea. Aici e vorba de a avea o oarecare constiinta a spatiului public, a unor lucruri care POT FI FOLOSIE si care ar fi FOARTE EFICIENTE daca ar fi valorizate. E usor sa facem bravada de curajul nostru imaginar care nu a fost pus nicio centima la incercare, pana acum, e mult mai greu sa te informezi, sa incerci sa pui REALE dificultati autoritatilor.

 14. @Gheorghe:

  A zis, insa a zis si ca nu sunt probleme etice la card. Deci?

 15. @Mircea:

  Intrebare pentru cei care au venit cu intrebarea aia:

  ce legatura este intre datele personale de sanatate ale romanilor si datele personale de care face vorbire directiva CE?

  ce au inteles din directiva CE mentionata?

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/03/06/usa-deschisa-internationalizarii-datelor-personale-despre-o-decizie-a-comisiei-europene-implicatiile-reale/

 16. @ Admin, Laurian
  Iertati-ma fratilor. Poate aveti dreptate…
  Daca aveti nevoie de ajutor in ceva, trebuie doar sa-mi spuneti si fac ce pot.

  Doamne, ajuta.

 17. @Lucian:

  Tocmai ca e nevoie de implicarea celor care au oarecari abilitati, care stapanesc niste termeni, concepte, pot cauta mai usor pe internet pe astfel de teme. E nevoie de argumente la obiect, fie pe linie juridica, fie pe linie etica. Evident ca suntem ortodocsi, deci problema o intelegem ortodox. Insa daca vrem sa facem, pe langa baza absolut necesara (rugaciune, pocainta, marturie), anume implicare in aceste tematici, trebuie sa o facem cu modestie, aducand contributii concrete, legate exact de subiectul pus in discutie. De pilda, tema e “etica legata de cardul de sanatate”. Cardul de sanatate e parte, insa, din tot sistemul informatic al sanatatii. Nu sunt multe astfel de sistemele informatice ca cel din tara noastra, anume organizat incat sa centralizeze datele personale de sanatate. Insa, evident, interesul si intentia de a se construi astfel de sisteme exista si se manifesta si in alte parti. Ei bine, cu siguranta exista, deja, o literatura despre probleme etice ridicate de aceste sisteme ehealth, id cards, database, etc., pe zona de sanatate si nu numai. Poate exista chiar rapoarte oficiale, ale unor institutii. Ele trebuie cautate, puse la dispozitie, traduse eventual. Autoritatile se prevaleaza de faptul ca “nu inteleg” argumentele invocate de cei care refuza cardurile. Pai hai sa le aducem argumente pe care nu vor avea cum sa le ocoleasca pentru ca sunt deja intrate in circuit, validate, fac parte dintr-un sistem de referinta pentru autoritati (nu neaparat pentru noi). Autoritatile ocolesc fara niciun fel de gratie o multime de probleme etice si juridice iar noi le ajutam invocand lucruri “mai mult sau mai putin de inteles”, ca sa-l citez pe seful CNAS. E usor sa ne arumcan in afirmatii colaterale, sa facem copy paste, eventual, dupa texte duhovnicesti despre vremurile in care traim, insa cati isi pierd timpul cautand sa vada ce precedente exista in lume in privinta informatizarii sistemelor de sanatate? Ce riscuri au fost detectate, ce literatura critica exista. ce cazuistica? Si, din cauza asta, raman, la final, putine argumente concrete care pot fi utilizate pe foarte putinele “ferestre de oportunitate” pe care autoritatile, vrand-nevrand, sunt obligate sa le mai deschida, din cand in cand, pe agenda asta.

 18. Cardul acesta de sanatate precede momentul concentrarii tuturor datelor personale intr-un un document unic si anume in Cartea de Identitate.
  Ma surprinde faptul ca multi din corespondentii dumneavoastra expatriati nu au adus in discutie acest aspect.
  Romania nu si-a permis impunera directa a centralizarii informtiilor personale in actul de identitate din motive lagate de reticentele populatiei si imposibilitatea anularii acordurilor de comercializare a cardurilor.
  Belgia este modelul pe care il va urma fortat, majoritatea tarilor europene.
  Corelarea datelor administrative cu cele de sanatate, fara sa mai vorbim de posibilele informatii privind orientarea politica a cetatenilor reprezinta in mod cert o incalcare a drepturilor civile.
  In Belgia cetatenii nu au fost consultati in momentul comasarii datelor personale intr-un singur document.
  S-au trezit pur si simplu ca in farmacii nu si-au mai putut ridica medicamentele cu cadrul de sanatate (SIS) ci cu cel de identitate, ca le este admis accesul in spitale doar prezentand acest act pe care sunt obligati sa il arate oricarei autoritati ce il solicita. Ingrijorator, nu?
  BORul este la curent cu aceste realitati cu care se confrunta reprezentantii sai in Capitala Europei. Oare nu au inteles respectabilii nostri Inalti Ierarhi incotro duc compromisurile de circumstanta?
  http://www.mc.be/la-mc/soins-sante-remboursements/carte_sis/disparition_2014.jsp

 19. Pfui! “Argumente mai mult sau mai putin de inteles”! Daca ministrul si cei de la CNAS ar fi ascultat majoritatea luarilor de pozitie bine argumentate de la dezbatere si tot ar fi inteles mai mult!
  http://asociatialibertatearomanilor.ro/dezbaterea-din-data-de-16-01-2015-pe-tema-cardului-electronic-de-sanatate-inregistrare-video/
  Daca toti oamenii rationali, de bun simt, si-ar pune mintea si resursele la dispozitie si ar face munca de documentare cum spune administratorul site-ului, atunci domnii care incearca sa ne impuna un sistem periculos, profitand de lenea, inertia sau atitudinea noastra de a astepta tot timpul ca altii sa se implice in locul nostru, atunci domnii acestia nu ar mai avea ce face.
  Iata un link interesant. In partea de jos a paginii sunt alte linkuri interesante.
  https://www.eff.org/deeplinks/medical-privacy

 20. Munca de documentare pentru a se construi memorii bine documentate(pe tema aticii sistemului electronic medical, de ex) sau orice alte actiuni coerente si rationale pe care le poate exercita societatea civila pentru a se apara de masuri care pot deveni abuzive daca nu exista vigilenta. Asta pe langa rugaciune, bineinteles. Articol, nota si comentarii foarte bune, de inalta tinuta si pertinente. Poate cel mai bun articol pe care l-am citit in ultima perioada in blogosfera ortodoxa si nu numai. Felicitari!

 21. Eu altceva nu pricep: DACA recunoastem in canonul Noului Testament si cartea Apocalipsei si acolo spune clar ca: “Si pe toti (…) ii face sa-si puna semn pe mana lor cea dreapta sau pe frunte…”, apoi cum e de bun simt sa credem ca se va ajunge acolo cu masele de oameni, avand in vedere istetimea dobandita a celui viclean, dupa ce ne-a umplut sinaxarele cu sfinti?

  Apai, nu prin pasi mici, prin viclenie, aratand oamenilor (pe parcursul a mai multor generatii) doar cate un copac, si inca unul, si inca unul (proces bine descris de admini in Leviatanul Electronic) pt a nu vedea astfel “intreaga padure”, adica lucrarea malefica de ansamblu ce se lucreaza in timp CHIAR SUB OCHII NOSTRI?

  Dar, se vede, precum au proorocit Parintii, SE CONTINUA cu acel “asta nu-i nimic, cealalta nu-i nimic”. Mostra din materialul de mai sus: „din punct de vedere etic, nu există nicio raţiune pentru respingerea cardului de sănătate”. Noi, poporul, trebuie sa ne preocupam de a cultiva “…mai întâi sănătatea sufletească prin rugăciune şi fapte bune, şi să decidă raţional, nu emoţional, totdeauna cu calm şi înţelepciune.” Somn usor!

  Doamne, ajuta!

 22. http://science.hotnews.ro/stiri-tehnologie-19140919-informatiile-medicale-din-toata-europa-sunt-folosite-pentru-imbunatatirea-ingrijirii-pacientilor.htm

  Asta apropo de prelucrarea anonimizată a datelor medicale din DES despre care am citit într-un proiect de norme metodologice ale DES, publicate în comentariile unui articol anterior.

  Să presupunem că ar putea fi un lucru bun. Totuși, mie chiar nu mi se recunoaște niciun cuvânt în chestiunea asta. Îs doar o vită bună de măsurat, cântărit, analizat etc.? Laur din Hîrlău are dreptul să zică nu, nu vreau să particip, aşa cum se întâmplă la actualizările de software care cer date depersonalizate, de pildă?

  Apoi, cam la asta se referă motivaţia refuzului de utilizare a cardului şi iniţializare a DES vizând presiunea Big Pharma şi ale asigurătorilor pentru această imensă bază de date. Este interesant că domnii sunt deja pregătiţi cu infrastructura, numai să intre datele-n sistem odată! Aceeaşi presiune şi acelaşi interes motivează şi încercările de compromitere/spargere a respectivelor baze de date, aşa cum s-a întâmplat şi în Marea Britanie de exemplu.

  Imaginaţi-vă ce avantaj ar avea o companie Big Pharma care ar avea acces la date calitative şi cantitative privind evoluţia unor patologii naţionale. Practic o astfel de analiză statistică reprezintă cel mai fidel plan de afaceri pentru cel puţin 10 ani. Ştii ce boli există, încotro se vor dezvolta, ce nevoi vor apărea etc. Nu există capacitate reală pentru realizarea unui studiu d epiaţă atât de fidel la o astfel de dimensiune.

  Desigur, că totul spre binele nostru. Pentru îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor, cum altfel.

 23. Am citit cometariile de mai sus, am vazut ca fratele admin a intervenit foarte intelept, punand accentul pe “resposabilitatea” IMPLICARII atat in discutiile despre cardul de sanatate pe care le facem in spatiul virtual si public, cat mai ales in demersurile de DEMONSTRARE concreta in fata Autoritatilor statului a tuturor “carentelor/neajunsurilor/risucurilor si chiar PRIMEJDIILOR” pe care le presupune implementarea cardurilor in randurile cetatenilor si folosirea acestor carduri de catre cetateni.

  Fiindca inn comentariul precedent am fost nitele cam incisiv si caustic si malitios la adresa Pastorilor nostri, s-ar putea intelege ca am ceva cu ei, ca nu le respect autoritatea lor sacerdotala pe care o au in Biserica sau si mai rau ca le-as contesta bunele lor intentii si GRIJA lor PARINTEASCA pe care o au fata de noi credinciosii care le-am fost haraziti de Dumnezeu spre pastorire si…mantuire.

  Prin prezentul comentariu simt nevoia sa spun (ca o CONFESIUNE…) CA NU-I URASC pe Pastorii Legiiuti ai Bisericii, nu le contest autoritatea, nu-i detest, nu-i dispretuisc si nu-i NESOCOTESC…
  Ca fiu al Bisericii INTELEG ca mai intai de toate Pastorii trebuie sa fie foarte echilibrati, PASNICI, si sa judece la rece toate problemele credinciosilor lor…am
  Regret ca am scris acel cuvant pe care acum il consider nepotrivit…”letargie”, fiindca adevaratii Pastori de suflet sunt VII, VIGILENTI, GRIJULII si nicidecum nepasatori…
  Si gandidu-ma mai inainte la faptul ca fara sa vreau sau…dintr-o neveghere am JIGNIT Ierarhia, am incercat sa ma rog…si parca nu-mi tihnea nici rugaciunea…
  Si mi-am adus aminte cum alta data nu numai ca scriam pe acest site, ci credeam EFCETIV…ca FARA PASTORI NU NE PUTEM MANTUI…
  Mai mult decat atat cred ca TREBUIE SA-I AJUTAM si SA LE FIM mereu aproape in orice situatii s-ar gasi, fiindca ei isi pun viata si mantuirea in joc si ETERNITATEA pentru noi…!
  Asa ca daca am ceva de ADAUGAT si de INDREPTAT la cele spuse despre Pastori este acest lucru si anume ca CRED din toata fiinta mea ca Bunul Dumnezeu VA LUCRA si prin Ierarhii si prin Preotii si Diaconii si prin Teologii si prin Intelectualii Biasericii, si ca BISERICA VA DA in curand UN RASPUNS la aceasta “PROVOCARE” pe care tehnologia de azi si oamenii politici de azi, cu concursul carora se implementeaza in randul cetatenilo, o fac Bisericii, ca POPOR AL CREDINCIOSILOR ORTODOCSI care CRED in Iisus Hristos Cel Rastignit si Inviat, si in Evanghelia Lui!

  De asemenea ma simt nitel apasat in constiinta ca am exagerat si cu “introducerea IN ACEEASI” oala a medicilor de familie, lasand sa se inteleaga ca peste noapte TOTI vor intra in legaturi dubioase cu memebrii un retele infractionale de trafic de organe…
  (Insa am avut in vedere un reportaj/film documnentar, pe care l-am vazut nu de mult, despre unii MEDICI de familie din America care au introdus CIPOURI cu DOZE de medicament la unii pacienti ai lor, si care PRIN WIERELESS le administrau de la distanta LA ORE ANUMITE dozele de medicamnet care erau incorporate in CIPURI, si ca ca uneori puteau sa comita ERORI medicale…contribuind la accelerarea mortii pacientilor lor…spre exemplu daca GRESEAU DOZA sau intervalul de aniministrare, fiindca medicamentul care era administrat prin unde wireless devenea in organism UN VENIN care SE VARSA mereu si mereu in organism…grabind producerea decesului…)
  Am vrut sa spun pri urmare ca prin “SCRIEREA DE DATE” direct pe memoria cipului de pe cardul de sanatate si in DES, medicii de familie (SI cei BUNI si MORALI si CINSGTITI si CONSTINCIOSI) contribuie la USURAREA accesului la informatii a hakkerilor si “oamenilor” care sunt reacolati de traficanti de organe si care au cunostinte serioase in IT…

  Oricum caA cetatean si ca jurist A RAMAS pentru mine NECLARA problema DONARII de organe…! si despre asta va trebui sa mai scriu un coemtariu altadata, acum doar antamand unele idei pe care va trebui sa le pun in dicutie:

  -Hai sa presupunem ca un cetatean roman moare DE MOARTE naturala sau intr-un accident -si ca are MULTE organe sanatoase si CA A AVUT CARD!
  De ce trebuie SA DONEZE organele? Si de ce trebuie sa ii fie luate/prevalate GRATIS, cand urmasilor mortului li se pot AHITA niste sume de bani…de catre cei care iau organele mortului?
  Daca in CARD va fi PREZUMATA DONAREA DE ORGANE se va ajunge ca in urma deceselor de acum incolo ale romanilor SA SE ACUMULEZE sute de mii de organe?
  Cine le va avea in pastrare, si cun le va folosi in folosul celor care AU CU ADEVARAT neviie de transplanturi?
  IN CONTUL CUI vor intra BANII pe care ii vor plati solicitantii de organe, si ii am in vedere pe cei cinstiti si suferinzi care au ca singura sansa de continuare si prelungure a vietii lor…transplantul? Oare in contul Ministerului Sanatatii, ai Bugetuui de STAT…?
  Iar daca vor apare BANCI ENORME DE ORGANE, in urma prevalarii pe banda rulanta de organe de la decedatii care si-au dat accordul sau LI S-A PREZUMAT faptul ca si-ar fi dat accordul, OARE nu este posibil FURTUL DE ORGANE din spitale…ca in Romania S-AU FURAT si ARNE, dar organe? Si atunci nu se vor imbogati unii nelgiuiti de pe urma mortii romanilor cinstiti si naivi…
  Dar va trebui sa imi ordonez ideile coerent si bine articulat!

  Cer Iertare fratilor cititori de pe site pentru mica mea sminteala pe care am creat-o cu comentariul precedent….
  Daca l-as fi scris in starea sufleteasca pe care o am acum ar fi fost mai temperat si mai bine judecat…!

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 24. Fratilor, ce zice admin este cat se poate de adevarat: scriu si vorbesc cu mandrie. Este o meteahna cu care ma lupt, cand ma lupt, cat pot; si este greu, fiind o obisnuinta de o viata, care nu se vindeca usor.
  Dincolo de aceasta stridenta uracioasa a mea si deranjanta pentru cine citeste aici ce scriu/comentez, mai e vorba de altceva: zburleala mea in exprimare inseamna o sincera strangere de inima si frustrare ce vine din faptul ca vad implinirea inexorabila a planurilor intunericului la care candva am contribuit oarecat fara sa-mi dau seama.
  Dar e mult de zis despre aceste lucruri si daca admin si altii (care pot cere adresa mea de la el) vor putem extinde discutiile in privat.
  Eu pot sa va ajut pentru inceput in acest demers traducandu-va din engleza ce materiale considerati necesare si utile. Pot parcurge informatie in romana si engleza si pot sa o organizez.
  Pot face aceste lucruri acum, cat mai pot. Si probabil si altele, dar mai vedem.

  Insa, sunt curios ce zic intre ei concetatenii nostri din SRI, etc. si ceilalti, cand citesc ce scriem si discutam noi aici.

  Astept iertarea si indicatiile voastre.

  Doamnul sa ne ierte si sa ne miluiasca!

 25. @Lucian:

  NU, stai putin, ca nu despre tine era vorba 🙂 , sau, mai corect, la mijloc nu era doar un raspuns la un comentariu al fratiei tale. Problema e generala si vizeaza modul in care noi toti ne raportam si contribuim cu comentarii la astfel de subiecte. Si era un indemn – general – la implicare mai responsabila, mai concreta.

  PS: am retinut si cu traducerile, bun lucru.

 26. @Lucian-Octavian Anghel!

  Acum eu achiesez si subscriu la inteleptele tale cuvinte si remarci…

  M-am dus intr-o zi (cu mai multi ani in urma) la un targ de carte in Bucuresti care se tinea la Muzeul National de Istorie de pe Calea Victoriei.
  Am colindat pe la mai multe standuri de carte, si in afara de cele ortodoxe, mi-a atras atentia un stand al Editurii Militare. Am intrat in vorba cu niste tineri care cred ca erau cadre militare, dar imbracati civil, ca sa aflu ca unul era colonel (imbracat in civil, in jur de 45-50 de ani). Si m-au intrebat daca ma intereseaza ceva. Le-am spus ca doresc sa cumpar un “TRATAT despre STIINTA MILITARA” si mi l-au aratat imediat. Era in 3 volume si l-am cumparat pe loc. M-au intrebat de ce doresc tocmai aceasta carte, caci asta si-o cumpara doar cadrele militare…si le-am spus ca o doresc fiindca nu am facut armata si vreau sa stiu macar teoretic ce inseamna stiinta militara a razboiului. La care Dl. Colonel mi-a spus cam asa…tinere esti un specimen de om mai rar…(redau din memmorie cuvintele sale).
  Cand am ajuns acasa m-am apucat sa “devorez” tratatul…
  Si unde vreau sa ajung…Citind despre felul cum se duce si s-a dus in trecut razboiul am ajuns sa citesc o explicatie ca…ARTILERIA SPRIJINA INFANTERIA care ARE NEVOIE DE FOCUL sau…ca sa poata inainta si ocupa parti importante din teritoriul inamic…Si fac o mica digresiune…in ani trecuti canalul TV National Geografic, daca nu ma insel a facut un documentar despre cel de-al doilea razboi mondial si la un moment dat in documentar se prezenta cel nai LUNG FOC DE ARTILERIE din Istoria omenirii si a razboaielor (ca durata de timp) a fost cel efectuat de armata sovietica langa Lacul LADOGA, cand inainta cu putere catre pozitiile Germaniei hitleriste…Atunci militarii sovietici au TRAS IN CONTINUU CU TUNURILE PESTE 5 ORE…fara intrerupere, nimicind orice pozitie inamica…
  Acum…dupa atatia ani IMI ADUC AMINTE ca si in viata cea duhovniceasca NU PUTEM FACE NIMIC, noi “crestinii-infanteristi” daca NU TRAGEM CU TUNRILE ARTILERIEI RUGACIUNII…Nu putem inainta si nu putem inainta si nu putem BIRUI nici o pozitie SOCIALA si PUBLICA pe care O OCUPA atat ideologic cat si institutional cei care NU IUBESC Biserica Ortodoxa si Ortodoxia!
  Cum spunea cineva despre faptul ca in Occident Homosexualii AU LUPTAT CRANCEN cu societatea civila si AU CASTIGAT centimetru dupa centimetru…ajungand SA-I IMPUNA ideologia si DREPTURILE in fata majoritatii si SA DICTEZE MAJORITATII…sa faca precum gandesc ei…
  Or, cred ca si fratele Lucian-Anghel ca TREBUIE SA NE INTOARCEM LA RUGACIUNE…si precum soldatii sovietici de la Lacul Ladoga din cel de-al doilea razboi mondial, ASA trebuie si noi SA TRAGEM NECONTENIT CU TUNURILE RUGACIUNII pana cand Domnul NIMECESTE NEVAZUT puterile in spatele carora se adapostesc NOI APOSTOLI ai noii lumi in care nu mai este loc de Crestinism!
  Sa ne punem pe suflet SA NE RUGAM mai mult SI NOI MIRENII! Fiindca nu numai calugarii si preotii au obligatia de a se ruga, ci si noi TOTI crestinii…si cred in urma TIRURILOR repetate de RUGACIUNE facuta impreuna unii cu altii…incepatoriile nevazute ale Intunericului care vegheaza in vazduh peste pamantul tarii noastre vor fi alungate…si indepartate…macar pana la o vreme…

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti! Amin!

 27. @Lucian-Octavian Anghel (#29):

  vaiii, cum e faza cu pizza!!

 28. @Lucian-Octavian Anghel:

  ‘zburleala mea in exprimare inseamna o sincera strangere de inima si frustrare ce vine din faptul ca vad implinirea inexorabila a planurilor intunericului’

  nu e chiar asa, stai linistit. Nici lor nu le ies planurile chiar ca-n branza. Daca privesti cu atentie in jur o sa vezi ca multi oameni – inclusiv neortodocsi!! – inteleg si incep sa se scarbeasca, sa se trezeasca si chiar sa lupte, si inca f eficient. Ori Dumnezeu nu lasa nerasplatite gandurile bune ale oamenilor. Exista sadar si o parte plina a paharului. ‘Ei’ stiu asta si de-aia apasa la greu pe acceleratie. Sigur, asta nu inseamna ca totul o sa fie vesel si pasnic, nicidecum. Dar nici atat de simplu cum se asteapta unii. Oamenii sunt mai isteti, mai buni si mai curajosi decat are dracul impresia.

 29. http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-19168366-cine-sunt-dracii-din-cardul-electronic-sanatate.htm

  Începând cu acest an, statul român devine posesorul celui mai complex şi masiv sistem informatic din Europa. Numit pe scurt SIUI (sistem informatic unic integrat), în acest uriaş container informatic se găsesc toate datele medicale ale românilor începând cu anul 2010 şi restul informaţiilor despre sistemul medical românesc. Un munte de aur informaţional a cărui valoare pe piaţa industriei medicale este inestimabilă. Cel care deţine accesul la toate aceste date devine, vorbim practic nu spiritual, Dumnezeul omniscient al sistemului medical românesc.

  încet încet, vorbim deschis despre aceste lucruri. din 2010 aşadar?
  păi parcă trebuia activat dosarul ca să fie păstrate datele astea?
  Ca şi în cazul legii Big Brother şi în cazul SIUI s-au înregistrat toate câte se puteau înregistra şi s-au păstrat ca atare. Acum caută să-şi legitimeze posesia datelor personale post-factum. Dacă tot activăm cardul.. îl activăm retroactiv. Asta o fi etic?

  Ar trebui totodată să recitiţi răspunsurile pe care le-aţi trimis la notificările de refuz din 2009 şi 2012, să vedeţi acolo câte garanţii pe legea nr.677/2001 sunt enumerate, doar că nu sunt aplicate.

  În altă ordine de idei:
  Cât mai e până discutăm de licitaţii pentru acces la date “depersonalizate”?
  Cât mai e până la privatizarea componentelor SIUI?
  Dacă e “un munte de aur” cu o valoare “inestimabilă”, cam ar părea “firesc” şi oarecum logic să fie exploatat muntele. Cam în direcţia asta mi se pare că începe să bată vântul. Greşesc?

 30. VELA GHEORGHE comentariu 8:
  Multumesc pentru curajul ce-l aveti si lipseste la mine.
  Doamne miluieste-ne.

 31. @Laurian:

  Nu, nu gresesti. Iar hotnews face treaba profesionist. Arata directia in care se gaseste problema reala, definind situatia, insa enumerand cateva probleme marginale care pot fi rezolvate de forma relativ usor. Problema esentiala, eludata, este insasi existenta muntelui. DE CE e nevoie de o astfel de baza de date personale de sanatate? In cel mai bun caz, avem de-a face cu o utopie functionalist-tehnocrat-tehnologica, total comunistoida, in care gestionari luminati ai sistemului pot planifica informatic sanatatea poporului. Pai stai asa, parca eram neoliberali? Nu ni se tineau lectiile alea despre risc, despre cunoastere failibila? Aici trebuie sa fim infaibili, sa stim totul despre toti si sa producem sanatate nationala pe baza de algoritm. De fapt, avem de-a face cu ciorditori ordinari de date pentru a face cacalau de bani pe spinarea pacientului roman. Iar in cazul cel mai probabil, avem de-a face cu o paranoia de putere si profit laolalta.

 32. Complicitatea statului la distrugerea acestui neam roman si ortodox a incheiat un mare capitol in toamna-iarna lui 2008, cand s-a semnat acea lege a telecomunicatiilor. Lucram in telecomunicatii, dupa ce am trecut printr-o facultate in telecomunicatii. Asta imi dadea posibilitatea sa inteleg ce se petrece: datele si acumularea lor se poate face tehnic foarte usor.
  Portile libertatii si protectiei informatiei nu sunt pazite doar tehnic, ci mai ales politic.
  In realitate, cand nu sunt pazite de politic (in mediul civil) si de tandemul politic-militar (in mediul militar), portile acestea sunt la fel de vulnerabile pentru cineva determinat si dotat cu resursele necesare, ca o bucata de aur ascunsa intr-o cutie facuta din…zahar cristalizat (poate parea ca e sticla, ca e flexiglass, ca e diamant, dar nu e…).
  Iar politicul este reprezentat de oameni care cred, gandesc si actioneaza in stat, in raport cu statul si in numele statului. Ce constiinte au oamenii acestia va afecta gradul de libertate al informatiei si al datelor personale ale cetatenilor. Mai pe scurt: cat de vulnerabili suntem lumeste.
  Situatia se cunoaste, a fost foarte bine expusa in articole aici.
  Metoda prin care s-a ruinat domeniul comunicatiilor se poate aplica oricarui alt domeniu; si se face intocmai, evident.
  Cativa dintre cei mai emeriti profesori din Facultatea timisoreana respectiva au vorbit in diferite ocazii, niciodata oficiale, despre nestiutele si nebanuitele cai ale tehnologiei electronice (pentru majoritatea covarsitoare a oamenilor).
  Va citez din memorie o afirmatie din una dintre expunerile memorabile pentru mine; vorbind despre tehnologia circuitelor integrate de la sfarsitul anilor 90 si inceputul noului mileniu profesorul respectiv ne-a spus cam asa: oamenii in naivitatea lor cred ca circuitele sunt descrise in foile tehnice civile in totalitate, dar in realitate intr-un chip cu utilitatea X in industria producatoare de orice exista incuibat un alt chip, nedescris in documentatia civila, care poate fi accesat la nevoie si utilizat clandestin, de catre cel care stie cum (detinatorul foilor tehnice complete, etc.).
  Asta e doar un minuscul exemplu, legat de o tehnologie veche de peste 15 ani, din domeniul civil, de la noi! Lucrurile stau mult mai grav, iar tehnologia pe care nu o vedem, dar o resimtim fara a o cunoaste vreodata este la lucru de o foarte indelungata vreme in lume. Sunt multe de zis. Asta pe langa toate celelalte.
  Dar nu asta e esential.
  In cursa cu metodele lumesti suntem fara sa stim in urma cu ani-lumina. Nu e o cursa pe care o vom putea castiga, ori prinde din urma. Si ca si crestini ortodocsi nici nu avem nevoie.
  Insa lucid trebuie sa ne revenim, ca sa putem recurge la singura aparare si putere de partea noastra: Hristos si Biserica Lui. Sa spunem raului rau pe fata si cu toata gura, fara teama; sa spunem pacatului pacat, la fel. Si sa ne lucram pocainta, ca puterea si ajutorul Domnului sa fie lucratoare catre noi.
  Cum bine ati zis si voi in diferite randuri in acest loc.

  Revenind la Posta Romana, ea insasi a fost gradual subrezita si i se doreste ruinarea. Cred ca aceste informatii pretioase pe care le-a furnizat vor grabi acest deznodamant.

 33. 38. Lucian-Octavian Anghel,
  Multumesc(dinUPT).
  Este necesar sa cunoasca aceste detatii IT cit mai multi oameni de dragul Adevarului, chiar daca nu avem sanse lumesti in mediul de supraveghere totala si nestiuta de prea multi.
  Doamne miluieste-ne.

 34. 39. Nicolae

  Doamne, ajuta!

  (Cred ca unii dintre profesorii care au mai vorbit despre lucrurile de acest fel inca sunt in UPT.)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare