PROGNOZE 2011: CRIZA SOCIALA SI ALIMENTARA, REVOLUTIILE FOAMEI/Impozitarea pamantului nelucrat – o forma ascunsa de expropriere/ CARDURILE BANCARE CU CIP DEVIN OBLIGATORII IN UE/ Polonia acuza controlorii rusi de zbor pentru tragedia de la Smolensk/ FENOMENE STRANII SI EXTREME: acum mor secerate vacile, in SUA (STIRI 14-19 IANUARIE 2011)

19-01-2011 17 minute Sublinieri

Azi in Tunisia, maine in toata lumea? O NOUA ERA A REVOLUTIILOR: scanteia revoltelor sare din Wikileaks, se propaga prin Facebook si ajunge la guvernare prin bloggeri.

CE ROL JOACA INTERNETUL IN CONFIGURAREA “NOII ORDINI MONDIALE”?

Iminenta directiva europeana pentru blocarea siteurilor si sperietoarea catastrofei mondiale cibernetice

  • Romania libera:

Documentul WikiLeaks care a stârnit criza tunisiană

Creşterea preţurilor la alimente şi şomajul ridicat au fost elemente cheie în dărâmarea guvernului de la Tunis, însă a pus paie pe foc şi un document dezvăluit de organizaţia lui Julian Assange, WikiLeaks. Potrivit Business Insider, o telegramă guvernamentală americană din iunie 2008, făcută publică de organizaţie, demască actele de corupţie ale familiei preşedintelui fugar, Ben Ali: accesul la afaceri importante din ţară şi capacitatea de a ocoli legile. Guvernul tunisian încercase la începutul lunii să blocheze accesul internauţilor tunisieni la WikiLeaks. În documentul diplomatic dezvăluit de WikiLeaks, familia prezidenţială a fost numită „Familia”. Busines Insider evidenţiază elementele esenţiale ale telegramei făcută publică. (…)În finalul notei diplomatice se emitea un avertisment: deşi găinăriile colcăie de puroi, excesele familiei preşedintelui Ben Ali sunt cele care insuflă furia în rândul tunisienilor. În timp ce tunisienii de rând se lovesc de efectele creşterii inflaţiei şi a ratei şomajului, etalările bogăţiei opulente ale “Familiei” şi zvonurile despre corupţie au pus gaz pe foc. Aşadar, în timp ce şomajul şi inflaţia au constituit bazele revoluţiei din Tunisia, dezvăluirea WikiLeaks ar putea fi scânteia care a întors poporul şi chiar şi guvernul împotriva conducerii, conchide Business Insider.

EFECTUL DE DOMINO. Un val de autoincendieri în ţări nord-africane ameninţă să extindă revolta din Tunisia Cât de contagioasă poate fi “Revoluţia Iasomiei”

Succesul „Revoluţiei Iasomiei” din Tunisia, izbucnită după ce un tânăr protestatar s-a autoincendiat în decembrie, generează un val de proteste extreme în statele arabe din nordul Africii, unde populaţia se confruntă cu dificultăţi economice, autocraţie şi corupţia autorităţilor. Nouă persoane s-au autoincendiat în 48 de ore în Egipt, Algeria şi Mauritania.

Aproape imediat după izbucnirea protestelor violente împotriva regimului preşedintelui tunisian Zine al-Abidine Ben Ali, analiştii lumii arabe, şi nu numai, au speculat cu privire la un posibil efect de domino în întreaga regiune din nordul Africii. Proteste de amploare nu au avut încă loc, însă previziunile care observau similitudinea condiţiilor socio-politice în întreaga regiune par să fi fost corecte. În ultimele două zile, nouă oameni s-au autoincendiat în public în statele arabe din nordul Africii, în semn de protest faţă de nivelul de trai, rata şomajului sau climatul politic. Protestatarii au ales autoincendierea inspiraţi de gestul lui Mahomed Bouazizi, vânzătorul ambulant de legume a cărui sinucidere-protest prin autoincendiere de la 17 decembrie a dat semnalul căderii autocraţiei lui Ben Ali.

Atmosfera în nordul Africii este cu atât mai tensionată cu cât în majoritatea ţărilor din Uniunea Arabă a Magrebului (Tunisia, Maroc, Algeria, Mauritania şi Libia), la fel ca şi în Egipt, largi părţi din populaţie sunt formate din tineri, de multe ori educaţi, dar fără oportunităţi sau perspective economice. (…)

  • Hotnews:

B.Houcem a discutat online despre revolta din Tunisia:Guvernul tunisian: primul guvern doborat de Facebook”

Acestei revolutii i-as da titlul: “Guvernul tunisian – cea mai mare victima a Facebook-ului” sau “Primul Guvern doborat de Facebook“. In timpul crizei, Facebook-ul a fost singura noastra sursa de informatie.

Tunisia era data in 2008 ca exemplu de seful FMI. Cum de a ajuns una dintre cele mai dinamice economii din zona, in pragul Revolutiei?

Rusia: Elita politica Rusia asteapta actiuni ferme din partea tandemului Medvedev-Putin pentru a evita “scenariul tunisian”

  • Adevarul:

Pe străzile Tunisiei gândul libertăţii a întrecut frica de moarte

Deşi ultimii reprezentanţi ai vechiului regim au demisionat marţi seara, masele vor mai mult. “Nu cred în noul Guvern”, a spus Shawki Sid (30 de ani), trebuie “să protestăm mai mult, mai mulţi, mai tare”.

Falsa minune economică

Regimul din Tunisia era dat ca exemplu pentru modul în care a dezvoltat economia ţării. Imaginea aceasta era însă una deformată. Ca să aibă parte de un nou început, ţara trebuie să pună capăt sistemului mafiot de cumetrii. Revoltele ­populare au reuşit să elibereze statul din robia unuia dintre cele mai represive şi totalitare regimuri din lume cu o rapiditate extrordinară. Este foarte adevărat că în spatele uşilor închise s-a discutat de-a lungul vremii, la ­Washington, dar şi în Tunis, despre un succesor al preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali. Cu toate acestea, ritmul prăbuşirii regimului din această ţară continuă să surprindă.  Evoluţiile din ultimele zile uimesc întreaga lume, mai ales pentru că Tunisia era considerată paznicul stabilităţii politice, dar şi povestea economică de succes a Africii de Nord. A explodat totul în momentul în care tânărul tunisian Mohamed Bouazizi, în vârstă de 26 de ani, şi-a dat foc de disperare şi de sărăcie, provocând un lanţ de proteste.

Cum se explică faptul că instituţiile şi organizaţiile internaţionale, începând cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială până la Uniunea Europeană, au lăudat atâta vreme succesele politicii economice tunisiene, când evenimentele din ultimele săptămâni au arătat că situaţia ţării este cu totul şi cu totul alta? Cum se explică situaţia redată şi de presă, că o generaţie întreagă de tunisieni tineri cu studii nu are niciun viitor? Să înţelegem că experţii şi politicienii care lăudau ţara pentru situaţia economică s-au înşelat?

Strauss-Kahn şi Zoellick, „pompierii“ lumii (ce ironie! poate incendiatoriii lumii…)

Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială sunt pompierii lumii fiind considerate ca de la sine înţelese când e nevoie disperată de ele, aşa cum se întâmplă acum. Iar Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI, şi Robert Zoellick, preşedintele BM – plasaţi de „Foreign Policy“ pe locul al doilea în „topul gânditorilor globali” –, au făcut o treabă excelentă în a explica modul în care incendiile ar putea fi prevenite (citeste provocate – n.n.) data viitoare. (…)

(…) Ceea ce doream să menţionez în special este simpatia cu care este privită în lumea arabă revoluţia tunisiană, un eveniment care a depăşit categoric ştirile despre secesiunea Sudanului, poate mult mai importante din punct de vedere politic. Practic, posturile de ştiri trans-arabe sunt urmărite cu sufletul la gură atunci când produc informaţii proaspete despre situaţia de-acolo. Acesta este un element menit a-i îngrijora pe liderii politici actuali care, dacă e să privim cu atenţie, sunt depăşiţi cu mult de realităţile actuale. Spre exemplu, este de-a dreptul interesant de privit cum regele Abdullah a încasat lovituri de imagine din partea bloggerilor arabi care-l critică pe faţă deoarece a permis azilul fostului preşedinte tunisian. O asemenea poziţie tranşantă era, până nu demult, destul de greu de crezut în Arabia Saudită.

Realitatea lumii arabe este total diferită faţă de imaginile care sunt livrate pe canalele oficiale de ştiri. Puţini ştiu că peste 80% din populaţia arabă trăieşte la limita sărăciei, iar ceilalţi 20% aparţin într-o majoritate covârşitoare ţărilor cu resurse de petrol. Există o diferenţă fundamentală între cele două lumi arabe. Statele bogate în petrol au regimuri care efectiv îşi mituiesc cetăţenii pentru a-şi asigura liniştea, în timp ce restul ţărilor au regimuri militarizate, în care se manifestă o polarizare socială extremă. Aşa cum spuneam înainte, lucrurile nu mai pot continua în acest fel, iar situaţia din Tunisia se poate constitui în scânteia care va schimba faţa lumii arabe. (…)

Avertismentul tunisian este doar începutul. Întreaga lume musulmană are nevoie de o reformă profundă, ceva similar Renaşterii, care să aducă noi forme de organizare socială şi statală. Nu ştiu dacă vom trăi să vedem un bloc politico-econmic similar UE în Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, dar tind să cred că lucrurile către aşa ceva converg.

Urâtă de popor, soţia fostului lider tunisian s-a asigurat că pleacă din ţară cu 1,5 tone de aur

Actualul fugar şi posibilul viitor „regretat” preşedinte al Tunisiei de Bogdan MUNTEANU

Autoincendieri după model tunisian

Un blogger şi un cineast fac parte din noul Guvern tunisian

Un disident cibernetic foarte activ, încarcerat în timpul “revoluţiei iasomiei” din Tunisia, Slim Amamou, face parte din noul Guvern de uniune naţională, de tranziţie, anunţat luni, dar şi cineasta Moufida Tlatli, numită la Cultură, relatează AFP. Arestat în ultimele zile ale regimului preşedintelui îndepărtat de la putere Zine el Abidine Ben Ali, Slim Amamou a fost eliberat la 13 ianuarie. Eliberarea sa a intervenit după un discurs al fostului preşedinte tunisian care anunţa eliminarea completă a cenzurii asupra site-urilor de Internet, după presiunea mulţimii ieşite în stradă, care l-a determinat în final să fugă din ţară. Amamou a fost numit secretar de stat pentru Tineret şi Sporturi. La rândul său, cineasta Moufida Tlatli va ocupa postul de ministru al Culturii. (…)

  • Antena3:

Preşedintele tunisian a fost înlăturat definitiv de la putere după ce a fugit în Arabia Saudită

Bilanţul revoluţiei din Tunisia – 150 de morţi. Un incendiu la o închisoare a provocat moartea a 42 de oameni

Nota razbointrucuvant:

Desi cauzele revoltei tunisiene sunt, asa cum se precizeaza mai explicit in materialele de mai jos, foarte concrete – foamea, saracia, si noua criza ce se profileaza la orizont, anume criza alimentara, totusi scanteia ce a provocat-o si manifestarea, precum si receptarea ei, sunt elementele de noutate ce trebuie evidentiate mai clar.

Este vorba despre rolul imens pe care a inceput sa il joace internetul – mediul virtual – in lumea reala. Nu e prima oara cand se intampla acest lucru: retelete de socializare de tip twitter au jucat un rol imens in ultimele alegeri prezidentiale din SUA, precum si in revoltele de la Chisinau. Insa aici deja am intrat intr-o etapa superioara. O revolutie reala, sangeroasa, este provocata de o scurgere de informatie de la Wikileaks, este intretinuta de reteaua de socializare Facebook si, ca procesul sa fie complet, un blogger disident ajunge in guvernul nou instaurat dupa alungarea tiranului. Avem aici componentele esentiale, in micro, ale noilor tipuri de revolte sociale in care internetul, prin intermediul siteurilor anti-sistem de dezvaluiri gen Wikileaks si prin intermediul retelelor de socializare si comunicare Facebook sau Twitter, joaca un rol esential in:

1. declansarea revoltelor,

2. conturarea, propagarea si directionarea lor si

3. configurarea noii puteri revolutionare.

Nu este izbitor contrastul? Toate aceste fenomene sociale generate de internet s-au petrecut in Tunisia, tara araba saraca, in care oamenii se revolta de …foame! Asadar, saracia si criza se manifesta oriunde si oricum, dar nu si in mediul internautic.

Si inca este abia inceputul. Atat in ceea ce priveste criza alimentara (a se citi importantul articol al economistului Lucian Davidescu, de mai jos), criza foametei, care ne pandeste, pare-se, dupa colt mai ales pe noi, romanii (dintre tarile europene) cat si in ceea ce priveste revoltele starnite de saracie, haos, coruptie, tiranie. Este un pattern ce se poate generaliza, ce indica o tendinta: pe de o parte, instaurarea unor regimuri autoritare, sfidatoare fata de populatie (cum este cazul si la noi), pe de alta parte, saracire, foamete, disperare sociala, apoi revolta/revolutie. Si, ca sa fie “sinteza” hegeliana completa, urmeaza apoi instaurarea noii puteri revolutionare, carismatice si purtatoare a unei noi fagaduinte de re-fondare institutionala completa.

In acest pattern internetul joaca un rol strategic esential, de frunte, dupa cum am aratat mai sus. Potentialul de manipulare, diversiune, mobilizare si programare sociala a internetului este pur si simplu infricosator de mare.

Sa retinem si rolul la fel de strategic jucat de FMI: institutia care dadea ca ca exemplu pozitiv, tara model, Tunisia, asa cum astazi noi suntem o tara model pentru implementarea agendei lor. Iata insa unde duce acest model, iata la ce serveste FMI – drept grup de presiune pentru adoptarea unor masuri care saracesc populatia si produc germenii revoltei si haosului, care apoi sa fie deturnate in directia dorita.

Sunt multe similaritati intre situatia din Tunisia si cea de la noi… Ceva ne spune ca Tunisia este un experiment reusit si nu intamplator este si primul “succes” concret pe linie revolutionara a diversiunii numite Wikileaks, despre care va rugam sa (re)cititi:

***

Rusia: Centrala nucleară iraniană ar putea declanşa un nou dezastru de tipul Cernobîl


Oficiali ruşi din domeniul nulcear au lansat avertismente în privinţa posibilităţii ca Iranul să se îndrepte spre un nou dezastru nuclear de tipul celui de la Cernobîl. Experţii ruşi susţin că reactoarele iraniene de la Bushehr sunt în pericol din cauza pagubelor produse de virusul Stuxnet, relatează Telegraph.co.uk, care citează informaţii ale servicilor de securitate vestice.

  • Gandul:

Iranul acuză SUA de un atac cibernetic asupra programului nuclear iranian

Negociatorul iranian în dosarul nuclear, Saeed Jalili, a acuzat Statele Unite că sunt responsabile pentru un atac cibernetic împotriva programului nuclear iranian, într-un interviu difuzat luni de postul de televizine NBC News, transmite AFP. Potrivit lui Jalili, o anchetă iraniană a permis să se stabilească faptul că SUA au fost implicate într-un atac cibernetic ce a afectat în noiembrie centrifugele iraniene, care produc uraniu îmbogăţit.

Iranul da in judecata Israelul pentru moartea unui om de stiinta iranian, implicat in programul nuclear al Teheranului

Familia Kaczynski acuză „atentatul” rus de la Smolensk

Controlorii de trafic aerian rusi de la aeroportul Smolensk, unde s-a prabusit avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski, au indus in eroare pilotii polonezi cu privire la pozitia aeronavei, a anuntat marti comisia poloneza de ancheta, relateaza AFP. Cu cateva minute inainte de aterizare, cand avionul polonez era, de fapt, “putin mai sus de 130 de metri si deviase cu 80 de metri de la axa pistei (…) controlorii rusi au spus ca pozitia aeronavei era corecta, in loc sa someze pilotii sa rectifice pozitia “, a declarat un membru al Comisiei in fata jurnalistilor. Potrivit sefului adjunct al comisiei guvernamentale poloneze, colonelul Miroslaw Grochowski, “controlorii, supusi unei presiuni imense, au facut multe greseli, fara a reusi sa sustina suficient echipajul avionului, in conditiile unei aterizari extrem de dificile. “Controlorii erau la capatul rezistentei psihice”, dupa aterizarea “la limita” a unui prim avion polonez. “Este greu de crezut ca acest aspect nu a fost inclus in raportul MAK”, prezentat in urma cu 6 zile de Moscova.

Update: Rusia va publica inregistrarile tuturor comunicatiilor intre controlorii aerieni si pilotii avionului presedintelui Lech Kaczynski, au anuntat marti oficiali rusi. “Ancheta nu a aratat nici un indiciu care sa sustina presiunea asupra controlorilor de zbor”, a declarat presedintele comisiei interguvernamentale de aviatie (MAK), Alexei Morozov, la televiziunea NTV.

***

UE renunţă la cardurile cu bandă magnetică în favoarea celor cu cip

Uniunea Europeană vrea să renunţe la cardurile cu bandă magnetică. Oficialii de la Bruxelles spun că în următorii ani toţi europenii ar trebui să aibă carduri cu cip. Astfel s-ar spori gradul de securitate al datelor şi s-ar combate fraudele. Cipul este mai greu de clonat prin metodele folosite acum în cazul cardurilor magnetice. Întregul proces ar urma să intre în aplicare în următorii ani.

Începând cu 2011, toate ATM-urile din ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să accepte şi carduri de credit cu cip. În prezent, 93 de milioane de carduri din Germania dispun deopotrivă de bandă magnetică şi cip. Din luna iulie a anului acesta, centrele comerciale din Germania vor accepta doar plata prin intermediul cardului cu cip şi, începând cu 2012, retragerea de numerar la ATM-urile germane se va putea face numai prin intermediul cardurilor cu cip, informează Deutsche Welle.

Studiu: Atacurile cibernetice ar putea provoca o catastrofă mondială

Atacurile cibernetice coordonate ar putea avea un efect catastrofal la nivel mondial, avertizează oamenii de ştiinţă din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). O succesiune de astfel de atacuri ar putea avea acelaşi impact negativ precum o pandemie sau un colaps al sistemului finaciar mondial. Autorităţile sunt sfătuite să elaboreze un plan de recuperare a sistemelor computerizate şi să consolideze legile privind securitatea cibernetică, în sensul extinderii lor la nivelul întregii populaţii a globului, se arată în studiul cercetătorilor.

„Autorităţile ar trebui să fie precaute în ceea ce priveşte o eventuală combinare a acestor evenimente- două atacuri cibernetice care ar putea avea loc simultan, sau un atac cibernetic care s-ar putea produce în timpul unui dezastru natural”, precizează raportul OECD, potrivit The Telegraph.

Oamenii de ştiinţă au descoperit o serie de evenimente pe fondul cărora un atac cibernetic ar putea produce un şoc la nivel mondial. Unul dintre aceste evenimente este o eventuală furtună solară care ar putea distruge canale de comunicare esenţiale, precum sateliţii. O astfel de furtună solară a avut loc în anul 1858, iar cercetătorii avertizează că un eveniment similar s-ar putea produce în perioada 2012-2013. Cercetătorii mai avertizează autorităţile şi asupra unei eventuale defecţiuni fără precedent a internetului şi a incapacităţii oficialilor de a ajunge la o înţelegere pentru a o remedia. Co-autorul raportului, profesorul Peter Sommer de la Şcoala de Economie din Londra, a precizat că limbajul folosit de autorităţi şi slaba capacitate de analizare a atacurilor cibernetice împiedică guvernele să dezvolte un plan de apărare cibernetică.

„Nu ne ajută cu nimic faptul că autorităţile utilizează termenii de „război cibernetic” pentru a descrie spionajul cibernetic sau atacarea site-urilor, precum am şi observat recent în cazul WikiLeaks. De asemenea, nu este de absolut nici un ajutor să asociem incidente care pot fi evitate, precum viruşii de rutină, cu încercările de a afecta infrastructura cibernetică la nivel naţional”, a declarat profesorul Peter Sommer.

Studiul mai arată că un „război cibernetic pur” are şanse foarte mici să se producă, însă autorităţile trebuie să fie pregătite pentru atacuri cibernetice în majoritatea războaielor care vor avea loc. „Armamentul cibernetic, în toate formele sale, va avea un rol-cheie, alături de alte metode, în războaiele care vor avea loc de acum înainte”, a declarat şi profesorul Ian Brown, de la Institutul de Internet al Universităţii Oxford.

  • Ziuaveche:

Afacerea semnăturilor digitale

E-Coşmar: omul cu memorie totală şi eternă

Insemnarea asta este o actualizare la ceea ce prezentasem in Septembrie anul trecut – Blocarea site-urilor de Internet prin ISP – o noua gogorita europeana – referitor la un proiect de directiva care ar crea infrastructura pentru blocarea site-urilor web in cadrul furnizorilor de acces la Internet.

Intre timp proiectul de directiva respectiva a ajuns in Parlamentul European -PE (desi se pare ca ar mai fi voci impotriva si in Consiliu). Raportul preliminar al raportorului din PE este mai degraba neclar, pendulind intre “blocarea optionala” (stabilita de fiecare stat in parte) si “auto-reglementarea” (ceea ce inseamna ca in cazul asta ISP-ul devine politist, procuror si judecator). De asemenea, orice parlamentar poate sa propuna si alte amendamente pina pe 20 Ianuarie care pot duce la un text mai dur sau mai putin dur, ori chiar la respingerea ideii. (ceea ce ar fi logica normala)

Proiectul va fi supus unui prim vot in Parlamentul European pe 3 Februarie, deci pina atunci cei interesati ii pot contacta pe membrii Parlamentului care vor vota pe acest proiect. (detalii aici)

Pentru mai multe detalii, vezi insemnarea trecuta si Brosura Blocarea Internetului (tradusa de Matei)

***

Perspectivele pentru o vizita a Papei Benedict al XVI-lea in Romania sunt bune, fiind posibila chiar anul acesta, a declarat, luni seara, seful diplomatiei romane Teodor Baconschi. Ministerul Afacerilor Externe lucreaza la pregatirea acestui eveniment, desi invitatia trebuie sa vina in primul rand din partea Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), relateaza Agerpres.

***


Tunisia este abia prima victimă a următoarei crize: Criza Alimentară

Revoluția din Tunisia a avut multe cauze, de la corupţia prezidenţială dezvăluită de Wikileaks, până la şomajul care a culminat cu autoincendierea tânărului Mohamed Bouazizi. Însă “dezinhibatorul” sutelor de mii de oameni care au ieşit pe străzi a fost foamea. Mâncarea tot mai puţină şi mai scumpă, principala cauză istorică a revoluţiilor. Săptămâna asta, au mai fost revolte din cauza preţului alimentelor în Algeria, India şi Bangladesh.
Poate că aceste ţări par foarte îndepărtate, undeva în lumea a treia. Ei bine, nu sunt!
Într-un top al vulnerabilităţii la creșterea prețului alimentelor, făcut de banca japoneză Nomura, Bangladesh este pe primul loc iar Algeria pe al treilea. India este pe 21 iar Tunisia – pe 18. România este pe 12, adică stă mai rău decât Tunisia şi mai rău decât orice altă ţară europeană.

Calculul ţine cont de importul net de alimente (1,1% din PIB în România), de procentul cheltuielilor populaţiei cu alimentele (49,4%) şi de PIB pe cap de locuitor (9300 de dolari). Următoarea cea mai prost clasată este Bulgaria – pe locul 19.

Chiar dacă efectele scumpirii alimentelor încă nu se simt în Europa, dacă Revoluţiile Foamei se vor extinde – vor şti pe unde să pătrundă.

La editia din 2008 a World Economic Forum, expertii si analistii au avertizat in legatura cu riscul ridicat al unei degrigolade mondiale, asa cum au facut si anul trecut in privinta datoriilor din zona euro

Noua amenintare: o criza sociala. De-a lungul anilor, Romania a preferat sa ignore aceasta reuniune, loc de intalnire si discutii pentru 2.500 de sefi de stat si de guvern, oameni de afaceri si bancheri. Ca in fiecare an, mica localitate el­vetiana Davos isi pierde in ultima saptamana a lunii ianuarie linistea unei statiuni obisnuite de schi. Pentru cinci zile, ea devine un fel de capitala a lumii, unde se grabesc sa ajunga sefi de stat si de guvern, mari intreprinzatori, influ­enti bancheri si economisti, experti de renume mondial. In total, aproximativ 2.500 de persoane vin la Forumul Economic Mondial (WEF). Programul de lucru este bine stabilit si functioneaza precum un ceas elvetian: sunt organizate conferinte, mese de lucru, seminarii, fiecare cu o anumita tematica si bene­ficiind de prezenta unor nume sonore din viata economica, financiara si politica a lumii. In 2010, lucrarile Foru­mului au fost deschise de prese­dintele Frantei, Nicolas Sarkozy, care se va folosi, de aceasta a 41-a editie a summitului de la Davos, pentru a contura agenda de lucru a G20, struc­tura internationala care grupeaza cele mai puternice economii ale lumii si a carei presedintie o detine in 2011. Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, va fi cel care va sustine discursul inau­gural. In ajunul reuniunii din acest an, profesorul Klaus Schwab, fondatorul si presedintele WEF, a estimat ca, daca problemele statelor vor fi rezolvate in detrimentul tinerilor, ome­nirea risca „un nou «Mai 1968»”. „Lumea indus­triala traverseaza o perioada de reducere a datoriilor sale”, constata Schwab. In opinia acestuia, „excesul datoriilor acumulate de proprietarii de bunuri imobiliare si de consumatori a fost raportat bancilor, care l-au transferat guvernelor si care sunt pe cale sa-l arunce pe umerii contri­buabililor”. Acest lucru, atrage atentia expertul,„produce o criza sociala, iar noi vom continua sa ne rezolvam proble­mele pe seama viitoarelor generatii. Intrevad o revolta a tinerilor, un alt «Mai 68», ale carei prime semne s-au consumat odata cu protestele studentilor din Grecia si Marea Britanie impotriva politicii de austeritate”.

Previziuni care s-au dovedit corecte

Forumul din 2010 s-a desfasurat sub deviza „Sa imbunatatim situatia mondiala: sa regandim, sa reformam si sa reconstruim”. Deschizand lucrarile, pre­se­dintele francez a recomandat, atunci, inasprirea proceselor de regle­mentare financiara, initiativa formulata, anterior, de Statele Unite, Germania si Marea Britanie, care se pronuntasera in favoa­rea limitarii riscurilor si a activitatii institutiilor bancare. In replica, sefii marilor structuri financiare si de afaceri au incercat sa-si apere pozitiile, apre­ciind ca aplicarea de masuri drastice si restrictive poate conduce la o incetinire considerabila a cresterii economice. Tot atunci, s-a vorbit despre pericolul care planeaza asupra zonei euro din cauza starii financiare incerte a Greciei sau a Spaniei, a patra economie ca amploare a Europei. Dezbaterile nu au trecut cu vederea pietele emergente, cu accent pe India, China si Brazilia, prezentate drept viitori stalpi ai revigorarii economiei globale. Anul acesta, cuvantul de ordine este „riscuri”. In raportul lor dat recent publicitatii, expertii Forumului eco­no­mic au intocmit o harta a acestor riscuri globale, 37 la numar.

Un viitor descris in culori sumbre

Riscurile identificate acopera toate domeniile de activitate ale omului si procese globale, de la schimbarile cli­ma­tice si volatilitatea ridicata a pre­tu­rilor la resurse energetice, la de­zechilibre fi­nan­ciare, discrepante econo­mice si fragili­tatea guvernarii mondiale. Autorii afir­ma, printre altele, ca instabilitatea eco­no­miei mondiale poate accen­tua inegalitatile sociale si recenta criza pla­netara a epuizat posibilitatile guver­nelor lumii de a face fata riscurilor. Capa­citatea liderilor de a reactiona, pe viitor, la eventuale alte seisme econo­mice a scazut „la un nivel critic” si, prin ur­mare, deprecierea activelor, intrarea in incapacitate de plata a statelor cu mari datorii si oscilatiile brutale ale cur­surilor valutare pot avea consecinte catastrofale. „Actuala crestere a econo­miei mondiale creeaza tot mai multi perdanti si tot mai putini invingatori. Marirea decalajului dintre bogati si saraci are darul de a antrena conflicte sociale. Exista un grad ridicat de proba­bilitate pentru renas­terea nationa­lis­mului, a populismului si a fragmen­tarii sociale”, cred expertii WEF. Ei au coma­sat riscurile mondiale in trei grupe prin­cipale:

  • Intrarea in incapacitate de pla­ta a anumitor state, incalzirea globala, imbatranirea populatiei, utilizarea ar­ma­mentului de distrugere in masa si atacurile cibernetice.
  • Economia subterana, ale carei tentacule se intind tot mai ame­nintator asupra statelor cu probleme. Potrivit raportului, volumul acestei economii ilegale, care include traficul cu arme, crima organizata si coruptia, a atins 1.300 mld. $ in 2009. Multe alte chestiuni, precum spionajul industrial, im­pun solutii.
  • Presiunile supradimensionate asupra resurselor de materii prime, generate de inmultirea populatiei globa­le si de cresterea nivelului de trai. Spe­cialistii WEF cred ca in urmatorii ani cererea la produse alimentare, apa potabila si energie va progresa intr-un ritm mai accelerat decat productia, ceea ce poate deveni o cauza conflictuala.
  • Daca aceste riscuri nu vor fi abordate cu atentia si responsabilitatea cuvenite, sustin autorii raportului, ele se vor amplifica, formand premisele aparitiei altor probleme mondiale. (…)

Asadar, ce urmeaza? Semne proaste anul are: Preţurile cerealelor cresc rapid, lumea îndreptându-se cu paşi repezi spre o criză a alimentelor. Ah, am uitat sa va spun: nu doar criza economica e o problema. Vom trece in premiera si printr-o criza a alimentelor (din cauza dezvoltarii nesustenabile) si o criza a energiei poate coroborata cu atingerea “varfului petrolului” (peak oil). Deci mai multe criza suprapuse. Inflatia, lipsa alimentelor, scumpirea energiei, miscarile sociale vor fi doar cateva din condimentele acestei crize prelungite. (…)

Sa trecem insa la stiri mai serioase si care intr-adevar ne pot face sa ne gandim serios la viitorul nostru. Deoarece este tarziu, stirile de mai jos le primiti brute, oricum orice comentariu e de prisos:

FMI: Europa a esuat in alungarea scepticismului cu privire la criza datoriilor:

The extra yield investors demand to hold Greece and Ireland bonds rather than German bunds “still remain very high, despite the rescue packages,” Shinohara said.

Municipalităţile se pregătesc pentru încă un an de austeritate după o scădere a veniturilor cu 10% în 2010:

Municipalităţile se pregătesc pentru un al treilea an de austeritate, după ce veniturile în 2010 au scăzut puternic în raport cu anul precedent, dar şi cu aşteptările iniţiale reflectate în bugetele aprobate la începutul anului. Marile oraşe au înregistrat în 2010 scăderi ale veniturilor într-o medie de 10% faţă de 2009. 2011 nu se arată deloc bun, în condiţiile în care administraţiile locale se aşteaptă la scăderi de venituri şi, pe de altă parte, vor primi mai puţini bani de la bugetul central din sumele defalcate din TVA.

Riscurile globale ale lui 2011. Raportul WEF

Volatilitatea cursului de schimb, crizele fiscale, datoriile bugetare sau dezechilibrele din balanţele comerciale se numără printre problemele economice majore cu care se confrunta omenirea.

Spaimele Bancii Mondiale pentru 2011

Banca Mondială se teme de  o revenire a bolilor economice care au întunecat începutul anului 2008, estimand ca urmeaza sa asistam la o încetinire a cresterii economice globale si la scumpirea materiilor prime, se arata in Raportul publicat aseara

France is worried by sharp rises in global food prices, Agriculture Minister Bruno Le Maire said on Tuesday as he called again for stricter regulation to avoid speculation on commodities leading to sharp market swings….The UN Food and Agriculture Organization said last week food prices hit a record high in December and could rise further on erratic global weather patterns.

France Says Concerned By Surging Global Food Prices

Toata Europa – fara a mai vorbi de America sau Australia – sta pe un munte de datorii. Ar trebui de adaugat, datorii gata sa explodeze! Datoriile au depasit chiar de multe ori valoarea PIB-urilor in nenumarate tari si, in mod extrem de grav, cresterea datoriilor surclaseaza cresterea veniturilor.

De unde vine si pericolul, caci, aproape peste tot, s-a ales sa se trateze datoriile cu altele noi, si mai mari! Cat va tine un asemenea tratament? Pana cand fragila tesatura se va rupe! Nimeni deocamdata nu poate spune cand si cum. (…)

El susţine că ‘ar fi preferabil să se injecteze cât mai rapid posibil capital în bănci’, iar aceasta să se întâmple ‘la nivel european, în loc ca fiecare ţară să fie lăsată să acţioneze singură’.

Banca Mondială (BM) va acorda asistenţă tehnică şi finanţare României în cadrul unui nou acord care va fi încheiat împreună cu FMI şi Comisia Europeană (CE), cel mai probabil pe doi ani, a declarat miercuri Peter Harrold, directorul de ţară pentru România al BM. Noul acord cu FMI şi Comisia Europeană va fi încheiat cel mai probabil pe o perioadă de doi ani”, a spus Harrold, precizând că Banca Mondială va participa prin acordarea de asistenţă tehnică, dar şi finanţare, la fel ca în programul actual. Oficialul Băncii Mondiale a precizat că perioada de doi ani reprezintă viziunea Fondului Monetar Internaţional, acest aspect nefiind încă discutat cu autorităţile de la Bucureşti. Harrold a menţionat că noul acord cu Banca Mondială va fi similar celui actual, iar ultimul împrumut, în valoare de 400 milioane euro, din actualul acord va fi inclus în noul aranjament, care va fi încheiat în următoarele luni.

Singura cale de ieşire pentru China este o uniune monetară. Nu obligatoriu una formală, pentru început, ci un mecanism de decontare ponderat cu ajutorul cărora să se facă plăţile internaţionale. China a spus deja asta pe şleau – ar vedea chiar DST-ul, moneda sintetică a FMI, drept un bun înlocuitor pentru dolar ca monedă a comerţului internaţional. Preferabil, cu o compoziţie modificată.

  • Gandul:

FMI: noul acord ar trebui să fie pe doi ani. Guvernul vrea ajutor doar până la alegeri

China a împrumutat în ultimii doi ani statelor emergente mai mulţi bani decât Banca Mondială

Băsescu: Vom începe să fim mai duri, să nu plătim alocaţiile dacă părinţii nu-şi şcolarizează copiii “Până acum am fost foarte flexibili, dar trebuie să facem ceva”, a mai spus preşedintele

Ministerul Muncii a propus desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel de ramură şi la nivel naţional, ceea ce va duce, conform reprezentanţilor patronatelor, la desfiinţarea organizaţiilor sindicale şi patronale, la desfiinţarea salariului minim pe economie şi la diminuarea bugetului de stat, prin încurajarea muncii la negru.

Birocrații statului au idei. Acum ne pregătesc un impozit de 400 de lei/ha pentru terenul nelucrat. După cu umblă vorba, această măsură va contribui la dezvoltarea agriculturii.

Dar pământul este un factor de producție. Ca el mai sunt numeroase alte resurse, naturale sau produse de om, care șad degeaba în loc să producă ceva. Prin urmare, în logica măsurii anunțate ar mai trebui introduse și următoarele impozite:

Impozitul pe munca nefolosită. Dacă ești șomer, trebuie să plătești impozit fiindcă irosești forța de muncă a națiunii. Să zicem 400 de lei pentru fiecare lună în care stai acasă în loc să lucrezi în fabrici sau pe ogoare. Nu contează că forța de muncă îți aparține, la fel ne aparține și pământul, dar de fapt nimeni nu este stăpân pe nimic, totul este al „poporului”.

Impozitul pe mașina nefolosită. Automobilul ținut în conservare în garaj sau în parcarea din spatele blocului reprezintă o pierdere pentru societate, pentru că nu produce nimic. El ar trebui să meargă și să contribuie la creșterea PIB, într-un fel sau altul. Dacă el este pornit în garaj, atunci se pune că este folosit, deoarece consumul de carburant crește PIB și aduce venituri la buget, în fine, face ceva util societății. Altminteri, ținerea autoturismului degeaba ar trebui impozitată cu 400 de lei pe lună.

Impozitul pe ideea nefolosită. Cu siguranță fiecare dintre voi are o idee pe care nu o pune în aplicare. Fiecare idee nepusă în practică înseamnă mai puține locuri de muncă, mai puțină bunăstare socială. În particular, acest lucru determină apariția unui decalaj între PIB real și cel potențial, cu efecte dezastruoase asupra capacității BNR de a ținti inflația. Pentru fiecare idee nefolosită ar trebui instituită o amendă de 400 de lei, dublă în cazul celor care au mai mult de 10 idei nefolosite. (…)

Acum, politica statului are un singur scop: să-i determine pe țărani să își vândă pământul. În prezent, țăranii nu își vând pământul pentru că apreciază valoarea acestui drept superioară prețului de piață (din indiferent ce motive, toate subiective). Ei pot crede că prețul pieței va crește în viitor (sau pot fi pasionați de salvarea planetei?), astfel încât consideră că este prematur să îl înstrăineze; poate momentul propice va fi atunci când nepoții lor vor ajunge la vârsta maturității, cine-știe.

Prin impozitare, statul le oferă pleașcă fermierilor bogați, deoarece oamenii vor fi siliți să renunțe la pământ contra voinței lor, ceea ce înseamnă că, practic, fermierii înstăriți vor avea posibilitatea să cumpere teren sub prețul pieței. Economic vorbind, vom asista la o redistribuție a avuției, care – atenție! – ironizează ideologia socialistă care stă la baza redistribuirii, deoarece direcția ei va fi de la săraci la bogați. Este un aparent paradox, totuși, pentru că orice om cu capul pe umeri știe că socialismul a cultivat pauperizarea în masă, în ciuda pretențiilor oficiale contrare.  (…)

***

***


  • Historia:

Lenin, găsit nevinovat de execuţia ţarului Nicolae al II-lea

Cum era urmărită elita militară a Basarabiei de poliția politică sovietică


Categorii

Acordul cu FMI, Agricultura/ Satul romanesc, Carduri electronice/ cipuri, Criza mondiala, Criza preturilor, criza alimentara, Egipt, Era Big Brother, Facebook, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Iran, Opinii, analize, Polonia, Revolte populare, revolutii, Tunisia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

48 Commentarii la “PROGNOZE 2011: CRIZA SOCIALA SI ALIMENTARA, REVOLUTIILE FOAMEI/Impozitarea pamantului nelucrat – o forma ascunsa de expropriere/ CARDURILE BANCARE CU CIP DEVIN OBLIGATORII IN UE/ Polonia acuza controlorii rusi de zbor pentru tragedia de la Smolensk/ FENOMENE STRANII SI EXTREME: acum mor secerate vacile, in SUA (STIRI 14-19 IANUARIE 2011)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Strainii abia asteapta sa puna mina pe agricultura Romaniei!”

    Pai asta era clar cam de mult si este interesant ca “minunatii” reporteri de la ProTV argumenteaza faptul prin “lenea” romanului. Mai, ce logica simpla si misto de-a dreptul!!!!!!!!!!!! Romanul este lenes deci este corect si bine ca strainii sa vina sa-i ia pamintul de sub nas si el, in tara lui, sa fie sluga la stapin. Sigur, uita sa spuna ca de fapt taranului roman i s-au luat toate mijlocele de a-si lucra pamintul. De la faptul ca UE si guv. roman au “uitat” sa dea ceva fonduri pentru re-tehnologizare(vezi SAPARD), ca li s-au jucat feste dure bietilor tarani romani cu semintele proprii si semintele Pioneer prin 1999-2000 cind din cauza acestei corporatii plus ajutorul decisiv al guvernului de atunci s-a realizat distrugerea rezervei de seminte naturale romanesti in favoarea celor artificiale Pioneer . Ca sa dau numai un exemplu. Sigur, ProTV mai uita sa spuna ca “harnicii” straini au venit cu un capital deja existent, in timp ce taranului roman i s-a refuzat orice facilitate, orice ajutor. Pentru ca agricultura intotdeauna a avut nevoie de rezerve de capital (sau mai bine zis taranul are nevoie de asa ceva) tocmai datorita caracterului impredictibil(vremea, daunatorii,etc) si al venitului care vine cu intirziere9semeni in toamna, culegi prin primavara-vara). Asta in comparatie cu micii fermieri greci care si la ora actuala isi permit sa traiasca “mia hara” adica binisor spre bine si spre foarte bine din micile loturi pe care la au tocmai pentru ca ei au profitat de sprijinul guvernului PASOK din anii 80 care le-a anulat datoriile pe care le aveau la stat (asociatiile agricole) plus fondurile agrare de la CE de care au profitat din plin in perioada in care morcovul UE inca era destul de mare, plus, plus alti factori.

    Si ceea ce mai uita sa spuna reporterii lu’ peste este ca stirea lor este de fapt incompleta apropo de nationalitatea “strainilor”. Nu ar fi fost chiar atit de groaznic (desi groaznic este oricum) daca francezii si englezii si chiar italienii ar reprezenta majoritatea celor care cumpara pamint pe nimic de la noi. De fapt marii cumparatori de pamint nu sint ei. Ar fi interesant daca cineva ar mai gasi acea emisiune de acum citiva ani in care “alesul” Becali vorbeste despre cui i-a vindut el pamintul din jurul BUcurestiului sau pamintul armatei. Scaparea lui este esentiala…..ba, s-a mai si laudat ca ce afaceri bune a facut cu ei….

    De fapt tonul reportajului se potriveste foarte bine cu logoreea celor de la antena 1,2,3, alde Stan, Badea et.comp. Romanii astia puturosi si prosti care chiar nu-si merita tara…..asa, ca hai sa ne dam la o parte si sa lasam pe strainii “cei alesi” sa ne preia totul……eventual, daca se poate sa disparem, asa, de pe fata pamintului cit mai repede ca sa nu le mai incurcam locul….satanistilor.

    Este cumplit! Este mizerabil! Si pun pariu ca marii reporteri sint si ei romani.

  2. @petra:

    Eu n-asi pune pariu ca toti “marii” reporteri sunt romani … Si apoi PROTV-ul al cui e, ca nu al romanilor … Si apoi cine a facut spalarea masiva si constanta a creierelor romanilor de 20 de ani incoace daca nu televiziunile prospere si oamenii de televiziune doldora de bani? Auzeam mai deunazi pe cineva ca ar merita sa dispara trei sferturi din populatia Romaniei, tara asta de tigani (citat din memorie).

  3. http://www.realitatea.net/de-ce-se-blocheaza-sistemul-de-la-casa-de-asigurari-de-sanatate-vezi-raportul_793538.html

    Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este un proiect al CNAS de a furniza o soluţie informatică unică, la nivel naţional, pentru 41 de case judeţene de asigurări de sănătate şi pentru CNAS. Un raport realizat de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti în luna decembrie a anului trecut arată că SIUI este un sistem cu o multitudine de probleme în ceea ce priveşte implementarea şi operarea.

    Timp de răspuns al sistemului foarte mare, blocări frecvente, resetare zilnică a sistemului, ergonomie în utilizare dezastruoasă, echipamente subdimensionate şi nefolosite. Acestea sunt doar câteva dintre principalele probleme ale sistemului de operare utilizat de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, potrivit unui raport, realizat în decembrie 2010.

    Timpul mediu de procesare a unei raportări complete de la un angajator este de 2 minute (în sistemul actual al CASMB, timpul mediu de procesare este de 20 de secunde). Acest lucru duce la procesare a 30 de raportări / oră / staţie de lucru, 210 raportări / zi / staţie de lucru, 460 raportări / zi / sector (2.2 staţii de lucru / sector), 2800 de raportări / zi / toate sectoarele, maxim 56.000 de raportări / lună / toate sectoarele (20 de zile lucrătoare). CASMB are un numar total de circa 90.000 de raportări pe lună.

    Acest timp de procesare este complet inacceptabil, în condiţiile în care se fac cozi de aşteptare foarte mari la depunerea declaraţiilor direct la ghişeu şi în conditiile în care nu se pot prelua toate raportările într-o lună, reiese din raport.

    Datorită blocării zilnice, sistemul este restartat zilnic de către un operator din compartimentul IT, uneori şi de două ori pe zi. Durata de indisponibilitate a sistemului la restartare este de 10-20 de minute, parte din raportările furnizorilor de servicii, în curs de procesare, pierzându-se.

    Meniul de navigare al aplicaţiilor este neinspirat ales. Nu se pot utiliza taste funcţionale (F1 – F12) sau combinaţii de taste uzuale pentru utilizarea aplicaţiilor. Funcţii uzuale de copy/paste (CTRL + C, CTRL + V) funcţionează aleator, simpla copiere a unui CNP dintr-un câmp fiind de multe ori o aventură în sine.

    Printre problemele sesizate şi reclamate de către furnizorii de servicii medicale clinice se numără şi “Modulul Tablou de bord”. Partea interesantă este că, deşi acest modul nu există, s-a făcut instruire pentru acesta.

    Pe de altă parte, din decembrie 2009 nu s-a mai efectuat nicio sesiune de training. Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care există în permanenţă migrare de personal în CASMB, aplicaţiile au suferit o serie de upgrade-uri, manualele de utilizare nu sunt actualizate şi nu au fost pregătiţi traineri ai CASMB, de cĂtre CNAS.

    În acelaşi raport se mai arată că în momentul predării sistemului informatic, CNAS a semnat în mod unilateral procesul verbal de acceptanţă funcţională, testele de funcţionare fiind făcute doar fictiv. CNAS nu are semnatură nici măcar din partea unui singur CJAS privind buna funcţionare a “sistemului informatic” şi nici din partea CASMB.

    Dezinformare la nivelul conducerii CNAS privind gradul de utilizare al SIUI în ţară

    Potrivit raportului, din declaraţiile conducerii CNAS, SIUI funcţionează în toată ţara, cu excepţia CASMB. Acest lucru a fost infirmat însă de 40 de CAS-uri.

  4. @antuza

    Slava Domnului ca “nu mor caii cand vor cainii”!!!
    Duamnezeu este cu neamul dreptilor. Toti acestia vor fi rusinati de bunul Dumnezeu. Doar noi sa ramanem cu El!

  5. @admin: treaba asta cu criza tunisiana e de studiat mai in amanunt – internetul a jucat rolul lui fiind esential insa numai intr-o anumita faza.
    pentru o mai buna intelegere a celor petrecute, as vedea aci utila o analiza (articol dedicat) temporala, intr-o prezentare a evolutiei evenimentelor pe cateva paliere (social/economic/politic).

  6. Apropo de dezinformarea prin televiziune, din invataturile Staretului Antonie:

    Foarte atenţi trebuie să fim cu aparatele electronice. Acestea, din aşa-zişi prieteni, într-o clipă se pot transforma în duşmani nemiloşi; orice receptor este în acelaşi timp şi un emiţător. Nu o singură dată am discutat despre aceasta cu oameni competenţi. Aceasta priveşte îndeosebi televizorul. Această „minune” a civilizaţiei iscă mari bătălii în jurul său. E vorba, cred, nu atât de televizor, cât de întrebuinţarea lui. Pe de o parte, oamenii timpului nostru au un surplus de comunicare cu oamenii, iar pe de altă parte, oricât ar părea de straniu, simt lipsa comunicării. Şi iată din ce cauză: comunicarea, ca, de altfel, tot ce face omul zilelor noastre, se produce în fugă. Comunicare; are loc fie la serviciu, fie pe drum, când omul e în¬tr-o dispoziţie nu tocmai paşnică – e neliniştit, obosit. Lipseşte atmosfera necesară pentru o comunicare liniştită. Omul zilelor noastre are o cantitate imensă de timp în plus; nu greşesc, pentru că „liber” înseamnă „în plus”. Şi aşa în toate: în ceea ce ţine de hrană, de haine, de locuinţă. Peste tot, ceea ce este în plus este dăunător pentru suflet. Dar cel mai mare pericol constă în timpul de prisos, pentru că însăşi apariţia timpului liber este o mărturie a lipsei vieţii duhovniceşti şi a unui mare răsfăţ în viaţa de zi cu zi. In contul a ce apare timpul liber? În contul lucrului? Nu, orice altceva, numai nu lucrul va rămâne pe ultimul loc. Despre oamenii decăzuţi, desigur, nu vreau să vorbesc, despre alcoolici şi narcomani. Tema aceasta, chiar dacă se înrudeşte cu a noastră, e totuşi diferită de ea. Deci, pentru omul societăţii contemporane, lucrul se află pe primul loc. Mai mult decât atât, chiar şi credincioşii, primăvara, se ocupă de lucrările pământului şi în zilele de duminică şi în săptămâna Patimilor şi în săptămâna Luminată; se produce un fel de nivelare, un fel de mitocănie generală. înseamnă că nu e timp de pierdut. Mai mult decât atât, toţi, literalmente, suferă din cauza lipsei de timp. Dar, totuşi, acest timp liber există şi încă e foarte mult, însă de unde se ia? Acesta e timpul care trebuie folosit pentru lucrările duhovniceşti – fie rugăciune, fie lecturi duhovniceşti – şi pentru comunicarea duhovnicească, folositoare pentru suflet. Numai că timpul acesta se foloseşte numai pentru distracţii. Aşa l-a învăţat satana pe om să-şi organizeze viaţa, ca din ea să lipsească cu desăvârşire timpul de liniştire, de cugetare asupra celor ce s-au întâmplat peste zi, pe parcursul săptămânii, a lunii. Toate acestea sunt înlocuite de distracţii. Iar în acest sistem de distracţii televizorul îşi are locul său de onoare, privilegiat. Cea mai mare parte a timpului liber el o „înghite”, acest idol al civilizaţiei contemporane. Iar eu aş zice că e un tiran înfricoşător şi un despot care ţine sub dominaţia sa cea mai mare parte a omenirii, aflată într-o robie nemaivăzută, pentru că robii îşi simt situaţia înjositoare în care au nimerit, căci au ajuns la aceasta fiind forţaţi. Iar aceasta e o robie benevolă şi, la prima vedere, chiar plăcută. Şi doar roadele amare ale desacralizării, ale cruzimii şi desfrâului dovedesc că şi în acest caz, ca în orice altă robie, de câştigat are doar stăpânul. Iar coarnele stăpânului se iţesc de după ecran. De aceea, în acest sistem de pregătire a oamenilor pentru venirea lui antihrist, televizorului îi este destinat rolul nu doar de mâncător al timpului liber – rolul său distructiv e mult mai mare. Se uită omul la ştiri, chiar şi ortodoxul, şi i se pare că lucrul acesta e necesar şi util sau, în orice caz, nedăunător. Numai ca propriu-zis ştirile ocupă puţin loc, iar restul e ocupat de analiza celor întâmplate, adică o anumită viziune asupra lucrurilor, care trebuie să i se inducă consumatorului tele-produsului. Numele celor ce comandă aceste opinii, a celor ce comandă informaţia servită, nici nu trebuie numite – şi aşa este clar. De aceea, sub acţiunea programelor TV, omul îşi pierde capacitatea de a gândi independent şi de a recepta maxim conştient evenimentele ce au loc şi, în sfârşit, să-şi creeze propria concepţie despre lume.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/10/09/a-doua-viziune-a-staretului-antonie-invataturi/+staretul+antonie+despre+televizor&cd=3&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » WIKILEAKS are ca misiune si destabilizarea Bisericii Ortodoxe?
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FMI VREA SA VINDEM TOT CE A MAI RAMAS SI DA DRUMUL BANCILOR STRAINE SA PLECE/ Cancer la robinet si o minunata pilda de rabdare muceniceasca in boala/ INTOTDEAUNA ESTE CINEVA CARE INCEARCA SA TE OPREASCA SA VORBESTI/ Cyberscep
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » LUMEA ARABA PARJOLITA DE “REVOLUTII”: din Egipt pana in Iordania si Yemen/ Solutia israeliana pentru terorism – paranoia biometrica totala/ UDMR PROMITE AUTONOMIE UNGURILOR. VOM RENUNTA LA 1 DECEMBRIE CA ZI
  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Cand secretul devine doar discret. AGENDA DE MODELARE SOCIALA SI CENTRALIZARE GLOBALA ESTE ACUM LA VEDERE. La ce ar trebui sa fim mai atenti cand “dezvaluirile” curg, care ar putea fi noile capcane si ce avem de f
  11. Pingback: Bilderberg: Agenda pentru sistemul de control centralizat la nivel global este publică şi expusă la vedere « Bucovina Profundă
  12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PRESEDINTELE S.U.A. AR PUTEA SA CONTROLEZE, PRIN LEGE, ACCESUL LA INTERNET SI ALTE COMUNICATII…/ Seful Google Egipt, rol cheie in declansarea revoltelor si agent de mobilizare pentru intretinerea lor/ FRUCTELE MANIEI. A
  13. Pingback: Război întru Cuvânt » DUHUL NIHILIST SI “MISTICA” REVOLUTIEI – marile ispite ale crestinului de azi
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IADUL INTR-UN PIXEL sau cum Google este nu doar ochiul ”atoatevazator”, ci si ”cartea mortii” in care sunt scrise… faptele noastre virtuale
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Google manipuleaza energiile umane. Oficial rus despre revolutia din Egipt
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Curtea Suprema din SUA decide ca parintii nu mai au dreptul de a da in judecata producatorii de vaccinuri. PRILEJ DE REFLECTIE SERIOASA ASUPRA MEGA-CAPCANEI CARE NI SE INTINDE ASTAZI, PRIN PROVOCAREA DISPERARII SI A REVOLTEI
  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARTICOLELE SAPTAMANII (3): Filiere revolutionare sau cum au fost scoliti bloggerii lideri ai miscarii egiptene si pe banii cui?
  18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » WIKILEAKS CONFIRMA DIN NOU: ROMANIA, AGENTUL “AMERICAN” DE PROMOVARE A ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC IN EUROPA
  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ONU ne va da sa mancam insecte? Se agita din nou teza: POPULATIE NUMEROASA = FOAMETE GLOBALA
  20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Julian Assange (WIKILEAKS) ridica steagul revoltelor si in Balcani, punandu-se in fruntea luptei contra ”totalitarismului digital transnational”
  21. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 1 AN DE LA TRAGEDIA DE LA SMOLENSK: Tensiuni intre Rusia si Polonia
  22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Țesături orwelliene in ”țara libertății”. CUM IA CHIP IN SUA SUPRAVEGHEREA OMNIPREZENTĂ
  23. Pingback: Razboi întru Cuvânt » De la minciuna incalzirii globale la criza alimentara si infometarea populatiei. CODUL MUNCII = LEGALIZAREA SCLAVIEI. MUNCA LA NEGRU = INCHISOARE!!
  24. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Analistul Gerald Celente ”profeteste” ca revoltele din tarile arabe si din Spania deschid calea razboiului mondial, pentru care a si fost provocata criza. SE AUDE ZANGANITUL ARMELOR? DE CE ROMANIA AR PUTEA FI UNUL DIN PRI
  25. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: Daca mai era nevoie de o confirmare… REVOLUTIILE ARABE NU SUNT DECAT LOVITURI DE STAT MILITARE MASCATE. Sau era in care conspiratiile devin si ele tot mai oficiale
  26. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DREPTUL LA INTERNET – DREPT AL OMULUI, considera Google, Facebook si… ONU!/ ROMANII SI REBELIUNILE VIRTUALE/ Noi victime ale retelei magice FACEBOOK: concedieri in companii si depresii la adolescenti. FACEBOOK NU-
  27. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DREPTUL LA INTERNET – DREPT AL OMULUI, considera Google, Facebook si… ONU!/ ROMANII SI REBELIUNILE VIRTUALE/ Noi victime ale retelei magice FACEBOOK: concedieri in companii si depresii la adolescenti. FACEBOOK NU-
  28. Pingback: Razboi întru Cuvânt » D’ale internetului: BLOGGERITA SIRIANA – LESBIANA, ACTIVISTA SI “RAPITA” DE FORTELE SIRIENE – NU EXISTA! In plus: despre hamsterizarea jurnalismului si despre ZVONUL VIRAL MACABRU PRIVIND MOARTEA
  29. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SANTAJUL FOAMETEI: Franta preseaza pentru un acord al G20 asupra agriculturii: ORI GUVERNANTA GLOBALA ASUPRA AGRICULTURII, ORI ”SECOLUL FOAMETEI”
  30. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (UPDATE) Ca si inteles cu U.D.M.R., Traian Basescu dicteaza: REGIONALIZAREA SE VA FACE! “Tinutul secuiesc” pe cale de a fi infiintat sub forma mascata
  31. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VIRALA NATIONALIST-ORTODOXISTA: despre inca un test social media. Cazul mobilizarii romanilor la Sfantu Gheorghe printr-un Apel de pe Youtube
  32. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RAPIRILE DE COPII: legenda urbana si psihoza sociala construita dupa manual. S-A AJUNS LA AGRESAREA AMBULANTELOR si s-a amplificat prin haznaua poporului, OTV. ANALIZA MECANISMELOR SI MIZELOR POSIBILE ALE DIVERSIUNII
  33. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INTERNETUL – MIZA ESENTIALA PENTRU MAI-MARII LUMII
  34. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Revolutia mondiala declansata prin internet, marea criza, noua ordine mondiala si elogiul catastrofelor: INGREDIENTELE NOII CONSTIINTE PLANETARE
  35. Pingback: "SFARSITUL DEMOCRATIEI, AL EUROPEI SI AL SUA?" Suntem pregatiti tot mai intens cu mesaje despre sfarsitul ordinii actuale a lumii prin criza economica, haosul revoltelor si razboiul mondial
  36. Pingback: "NOUA REPUBLICA" = noua diversiune cu pretentie de "alternativa", pusa in slujba regimului BASESCU-CIA-FMI. Despre manipularea miscarilor "ANTI-SISTEM"
  37. Pingback: Alegeri in Polonia: conservatorii lui Kaczynski au pierdut teren, miscare anticlericala cu primul deputat transexual din lume, in Parlament
  38. Pingback: SFARSITUL TARANULUI ROMAN PRIN DISTRUGEREA MICII PROPRIETATI AGRICOLE. Cum se pune la cale, in forme mascate, EXPROPRIEREA TARANILOR in favoarea MARILOR LATIFUNDIARI (I)
  39. Pingback: NEOIOBAGIE IN SECOLUL XXI (II). In plus: in Vest, PAMANTUL ARABIL este chestiune de SECURITATE NATIONALA. LA NOI, 1 MILION HECTARE SUNT DEJA INSTRAINATE (video)
  40. Pingback: Polonia: UN PROCUROR A INCERCAT SA SE SINUCIDA in timpul unei conferinte de presa pe tema PRABUSIRII AVIONULUI PREZIDENTIAL de la SMOLENSK - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare