PROPAGANDA EXASPERATA. Cardul de sanatate ar intra in vigoare abia in 2015

7-06-2013 4 minute Sublinieri


CARDUL DE SANATATE s-a blocat si va intra in… de medialert

Cardul naţional de sănătate trebuia să ajungă în posesia asiguraţilor acum 6 ani. Prezentat ca soluţie pentru eliminarea fraudelor din sistemul sanitar, cardul întârzie să apară. Deşi sistemul nu e funcţional, cardul a înghiţit deja 50 de milioane de euro. Imprimeria Naţională, care trebuie să producă 20 de milioane de carduri, aşteaptă bazele de date cu asiguraţii. Din momentul în care va începe producţia, va mai dura un an şi jumătate până când asiguraţii vor primi cardul.

Ideea cardului de sănătate a apărut încă din anul 2006. Şi de atunci au început amânările. În 2010, guvernul Boc a alocat aproximativ 17 milioane de euro pentru ca Imprimeria Naţională să cumpere plasticul şi cipurile necesare fabricării cardurilor.

Soluţia informatică a mai costat statul român alte peste 20 de milioane de euro. Când proiectul a fost anunţat, se spunea că fiecare asigurat va trebui să plătească doi euro pentru a primi cardul. Până la urmă, anul trecut s-a decis ca aceşti bani să fie suportaţi tot de la bugetul de stat.

În teorie, procesul de emitere al unui astfel de document este foarte simplu. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are obligaţia de a elibera cardul electronic. Ministerul Sănătăţii este însă instituţia care plăteşte Imprimeriei Naţionale banii pentru producerea cardurilor goale, cu cip încorporat. Apoi, cardul ajunge la Direcţia Paşapoarte a Ministerului de Interne, care le imprimă cu numele asiguraţilor. Abia la finalul acestui proces, cardul ar trebui să ajungă la pacient, prin intermediul medicului de familie. La cabinet vor fi introduse datele medicale ale asiguratului. Apoi, pacientul va trebui să prezinte cardul oriunde solicită servicii medicale – la farmacie, la medicul de familie sau la spital.

Imprimeria Naţională poate produce un milion de carduri pe lună

Până acum, acest circuit a rămas doar pe hârtie. Numai câteva sute de carduri s-au dat la Arad în cadrul unui proiect pilot, dar procesul de emitere a fost sistat ulterior. Reprezentanţii Imprimeriei spun că ar trebui să primească bazele de date până la sfârşitul acestei luni, iar apoi ar putea produce un milion de carduri pe lună.

Toate cele 20 de milioane de carduri ar putea fi astfel emise până la sfârşitul lui 2014. Ceea ce înseamnă că abia în 2015 vor primi card toţi asiguraţii. Cu acest card, sistemul sanitar va fi mai greu de fraudat, au spus de-a lungul timpului oficialii din Sănătate.

Internările fictive sau eliberarea de reţete pentru persoane care nu sunt adevăraţii beneficiari ai medicamentelor nu ar mai fi posibile. Medicii de familie au spus însă în repetate rânduri că vor refuza să dea ei cardurile asiguraţilor pentru că nu ar mai avea timp şi de consultaţii.

Cardul de sănătate a fost testat la Arad. Pacienţii s-au declarat mulţumiţi

Românii aşteaptă de 6 ani cardul electronic de sănătate. Din 2014, toţi ar fi trebuit să-l avem, însă documentul a rămas doar o promisiune. Aproape 50 milioane de euro a cheltuit statul până acum, pentru materia primă şi softul care stau nefolosite în depozitul Imprimeriei Naţionale. Ministrul Sănătăţii acuză Casa de Sănătate că nu s-a îngrijit să transmită datele asiguraţilor, dar aceasta susţine că şi-a făcut treaba. Până una alta, programul a fost testat la Arad.

320 de asiguraţi din Arad au primit la sfârşitul lunii ianuarie cardurile de sănătate şi le-au folosit timp de o lună la medicii de familie şi în câteva farmacii dotate cu cititoare speciale.  Primul pacient a fost Elena Moldovan. „E foarte util, un lucru foarte bun zic eu, toată lumea ar trebui să îl aibă şi să îl folosească”, susţine femeia.

Şi medicii de familie au fost mulţumiţi. „A decurs bine, am putut să intorducem datele. Nu am avut probleme. Noi am lucrat cu programul SIUI de la bun început şi nu am avut probleme”, a spus medicul Kokeny Eugenia.

Cardul conţine informaţii despre istoricul pacientului: numele medicului de familie, boli, internări, tratamente şi date de contact ale familiei.

Vor fi emise 20 de milioane de carduri

Sistemul electronic ar trebui să fie funcţional de anul viitor. Este însă greu de crezut că, în 6 luni, autorităţile vor face ceea ce n-au făcut în 6 ani: Imprimeria Naţională trebuie să realizeze 20 de milioane de carduri pentru toţi românii.

Nu este clar unde anume s-au împotmolit lucrurile: la Ministerul Sănătăţii, care nu a alocat la timp banii necesari sau la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care nu a transmis Imprimeriei datele asiguraţilor. „Noi am plătit deja la Imprimeria Naţională avansul. Din păcate, din ce ştiu încă nu s-au transmis datele de la Casa Naţională”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Cei de la CNAS au răspuns prin vocea preşedintelui Doru Bădescu: „Noi am trimis baza de date. Am şi o adresă în acest sens, comunicată Imprimeriei Naţionale şi Ministerului Sănătăţii. Chiar ieri am trimis adresa că am expediat peste 200.000 de întregistrări”.

Paşii de urmat până când cardul va ajunge la pacienţi

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are obligaţia de a elibera cardul electronic. Ministerul Sănătăţii este însă instituţia care plăteşte Imprimeriei Naţionale banii pentru producerea cardurilor goale, cu cip încorporat. Apoi, cardul ajunge la Direcţia Paşapoarte a Ministerului de Interne, care le imprimă cu numele asiguraţilor.

Abia la finalul acestui proces, cardul ar trebui să ajungă la pacient, prin intermediul medicului de familie. La cabinet vor fi introduse datele medicale ale asiguratului. Apoi, pacientul va trebui să prezinte cardul oriunde solicita servicii medicale – la farmacie, la medicul de familie sau la spital.

Chiar dacă vor fi produse în acest an, cardurile nu pot fi folosite în lipsa unor cititioare speciale care ar trebui instalate în cabinetele medicale, spitale şi farmacii. Însă nici doctorii, nici farmaciştii nu sunt de acord să facă asemenea investiţii.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “PROPAGANDA EXASPERATA. Cardul de sanatate ar intra in vigoare abia in 2015

  1. Pingback: Rafuiala pe CARDUL DE SANATATE. Autoritatile vor sa puna presiune pentru introducerea CARDULUI - Recomandari
  2. Pingback: ABUZ IN FORMA CONTINUATA: Cristian Busoi, seful CNAS, confirma CONTOPIREA BULETINULUI CU CARDUL DE SANATATE si anunta, totodata, distribuirea CARDURILOR DE SANATATE pentru cei care nu-si schimba buletinele - Recomandari
  3. Pingback: A INCEPUT DISTRIBUIREA CARDURILOR DE SANATATE/ Proiect legislativ: TRANSPLANT DE ORGANE fara consimtamantul familiei - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare