IOANNIS TATSIS: Despre dialogul cu catolicii de la Viena

27-04-2010 1 minut Sublinieri

Ierarhia Bisericii Eladei, în şedinţa ei ordinară din octombrie trecut, doar cu câteva ore înainte de inaugurarea lucrărilor Comisiei Mixte de Dialog Teologic între ortodocşi şi romano-catolici (papistaşi), a luat hotărârea definitivă de a trimite reprezentanţi la dialog, dându-le însă anumite directive.

În Comunicatul respectiv pe care l-a emis, Ierarhia era încredinţată de “nevoia de informare mai deplină pe viitor a Sfântului Sinod al Ierarhiei asupra acestor chestiuni importante. S-a declarat şi faptul că de acum înainte Ierarhia va fi informată de toate fazele dialogului’’.

Permanenţa Sfântului Sinod, în şedinţa ei din luna ianuarie 2010, “a hotărât să fie trimise Înaltpreasfinţiţilor mitropoliţi textele referitoare la dialogul între Biserica Ortodoxă şi romano-catolici şi observaţiile reprezentanţilor Bisericii noastre de la recenta întrunire a Comisiei Mixte Teologice care a avut loc în Pafos, Cipru’’.

Conform Comunicatului pe care l-a emis Comisia Mixtă de Dialog după dezbaterea neproductivă care s-a desfăşurat în Cipru în octombrie trecut, continuarea dialogului “va avea loc la Viena, Austria, între 20 şi 27 septembrie 2010, şi va fi găzduită de către cardinalul Christoph Schönborn’’.

În aşteptarea amânatei convocări a Ierarhiei şi ca expresie a neliniştii asupra viitorului dialogului adresăm filial către păstorii noştri întrebările de mai jos:

  1. Biserica Eladei va participa la lucrările Comisiei Mixte de dialog teologic la Viena în septembrie sau va exista posibilitatea refuzului participării, cum a făcut Patriarhia Bulgariei printr-o hotărâre sinodală faţă de întâlnirea din Cipru?
  2. Ierarhii noştri sunt de acord că “papismul este matricea ereziilor şi rătăcirilor” şi că “singura modalitate pentru restabilirea comuniunii noastre cu ereticii este denunţarea de către ei a rătăcirii şi pocăinţa, aşa încât să existe o unire şi o pace adevărată’’, cum au proclamat prin ’’Mărturisirea de Credinţă împotriva ecumenismului’’ peste 20.000 de clerici, monahi şi laici ai Bisericii Ortodoxe? Sau consideră papismul Biserică soră” în care Botezul şi celelalte taine sunt valide? Menţionăm că ’’Mărturisirea de Credinţă’’ a fost semnată până în acest moment şi de trei mitropoliţi, membri ai Ierarhiei Bisericii Eladei.
  3. Dacă în cele din urmă se va hotărî participarea reprezentanţilor Bisericii Eladei la dialogul de la Viena, participarea va fi fără obiecţii referitoare la tema dezbaterii, care este “primatul” papal, din moment ce nu s-a pus în discuţie diferenţele noastre dogmatice faţă de catolici şi, în special, “filioque”-le, şi alte teme a căror dezbatere a fost semnalată ca necesară de către profesorul Tselenghidis?
  4. Biserica Eladei va accepta ca partener egal de dialog din partea catolicilor pe “episcopul” unit (greco-catolic) de Karkavia, Dimitrios Salaha? Nu constituie acest act o legiferare indirectă a uniaţiei (greco-catolicismului) în Elada?
  5. În sfârşit, ce episcopi vor reprezenta Biserica Eladei la dialogul de la Viena? Selecţia se va face din nou după criteriile formaţiei “ştiinţifice” sau vor fi preferaţi episcopii cu activitate anti-catolică şi dispoziţie mărturisitoare?

Întârzierea sinodală în luarea deciziilor asupra temelor deosebit de importante ale Credinţei, dar şi livrarea de către Arhiepiscop a acestor teme iniţiativei Fanarului este un motiv întemeiat pentru crearea unei nelinişti în poporul credincios.

Din nefericire, asigurarea Ierarhiei către poporul credincios că “urmăreşte şi va continua să urmărească cu atenţie tema dialogurilor Bisericii Ortodoxe cu eterodocşii” (Comunicat al Ierarhiei, octombrie 2009) nu pare suficientă pentru a linişti pe priveghelnicul popor credincios, care, dincolo de dialogul desfăşurat în cadrul Comisiei Mixte, urmăreşte zi de zi deschiderile ecumeniste ale multor episcopi, care se comportă ca şi cum unirea cu catolicii a avut loc deja.

(trad. I.F., sursa:

http://thriskeftika.blogspot.com/2010/04/blog-post_2686.html)


Categorii

Ecumenism, Ierarhi greci, Papa (Papism), Traduceri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “IOANNIS TATSIS: Despre dialogul cu catolicii de la Viena

  1. Cum te opui cum ori dai faliment ori avionul ti se prabuseste… mai “ce-ti este si cu coincidentele astea…”

  2. Doamne ajuta,
    As dori sa aflati despre un eveniment care se va desfasura in zona Timisoarei cu ocazia Zilei Europei. Filarmonica Banatului este invitata sa tina un concert in incinta Manastirii Timiseni de langa Timisoara cu ocazia zilei EUropei. Ce parere aveti despre acest eveniment? Au ajuns manastirile si bisericile noastre sali de concert? Cum am putea opri acest eveniment intr-un mod ortodox?

  3. Se pare (conform unor declaratii facute aici de un episcop occidental “sort-of ecumenist”, desi nu se stie sigur) ca pricipala tema/cerinta a ortodocsilor la aceast dialog va fi pozitia papei si renuntarea la infailibiliate (ceea ce mie imi eate f greu sa cred ca se va intampla vreodata…). Tot acest episcop “ecumensit” a spus ca “oricum timpul o sa fie suficient atat cat sa poata bea o cafea si manca o prajutura”…si ca orice decizie luata un cadrul unor astfel de dialoguri, daca nu este acceptata in final de poporul credincios nu are nici o valoare!” SE pare ca mai sunt vladici, care participa la aceste “dialoguri” fiind stransi cu usa de ierarhii lor (unii chiar sub presiuni extraordinare) si ca o data ajunsi acolo se straduiesc sa “traga mata de coada”…numai Dumnezeu stie

  4. @ ellaina:

    Si noi am auzit ceva similar. Dar putina presiune si mai multa vigilenta nu strica. S-ar putea ca acesta sa fie totusi un front fals, o pista falsa pentru realizarea planurilor masonice in legatura cu biserica, ca sa ne tina atintiti in alte directii decat cele unde chiar se vor intampla lucruri grave in directia sincretismului si a “reformarii” bisericii pentru Antihrist. Dar ramane de vazut.

  5. Hristos a inviat!

    @Ionut
    Si eu am auzit ca se va tine un concert simfonic in curtea Manastirii Timiseni Sag de langa Timisoara pe 9 Mai. Ni se pare grav chiar daca e in curtea manastirii, ne-am gandit sa citim Acatistul Sf Ilie poate trimite o furtuna si se anuleaza concertul si Acatistul Sf. Ioan Botezatorul ocrotitorul manastirii. Altceva ce sa facem? Voi ce ziceti?

  6. dorina, daca trimite Sfantul furtuna vor muta evenimentul in biserica. ceea ce-i mai grav. sa ne rugam sa le dea Domnul ierarhilor nostri putina minte si curaj ca sa opreasca bazaconia.

  7. Acum 2 ani a fost cam aceeasi situatie cand trebuia sa se tina un concert al Filarmonicii in Saptamana Luminata (sau cam asa ceva), in Catedrala din Timisoara. Oamenii s-au suparat atunci cand orchestra a vrut sa faca repetitii in Catedrala tocmai in Saptamana Mare.
    Cineva a inceput sa stranga semnaturi impotriva acelui concert si a mers la IPS Nicolae cu listele cu cateva sute (sau mii) de semnaturi. Concertul a fost anulat. Din cate am inteles ierarhul a fost destul de intelegator si nu s-a opus celor care au venit cu acea solicitare.

    Deci se poate anula probabil si concertul de la Man. Timiseni daca va exista o initiativa si o argumentatie buna.

  8. S-a inceput strangerea de semnaturi pentru anularea concertului simfonic de la Manastirea Timiseni, saptamana viitoare se va merge cu semnaturile la IPS Nicolae. Sa ne rugam pentru IPS Nicolae sa-l ajute Dumnezeu, sa-i lumineze mintea.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare