PROTOCOLUL PENTRU CONSTRUIREA MOSCHEII A FOST SEMNAT. Cum explica premierul Ponta decizia (Video)

28-07-2015 2 minute Sublinieri

Protocolul prin care comunitatea musulmană din România primeşte în concesiune terenul pentru construirea unei moschei în Bucureşti a fost semnat, marţi, în document fiind menţionat că Muftiatul Cultului Musulman trebuie să raporteze trimestrial toate activităţile privind construcţia.

Secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi muftiul Muurat Iusuf, au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune, pe o durată de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri pătraţi situat pe bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, Sector 1.

Conform protocolului, Muftiatul Cultului Musulman este obligat să informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrărilor şi sursele de finanţare a lucrării.

În ce priveşte sursele de finanţare, muftiul Muurat Iusuf a declarat că, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o altă parte a sumei va fi obţinută din donaţii.

Potrivit documentului, moscheea va avea, pe lângă clădirea propiu-zisă a lăcaşului de cult, mai multe anexe în care va funcţiona un loc pentru spălări rituale, o casă parohială, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială.

Respectarea destinaţiei terenului va fi monitorizată de Secretariatului de Stat pentru Culte până la expirarea protocolului, în condiţiile în care “se interzice vânzarea, înstrăinarea sub orice formă, încheierea vreunui pact de opţiune, a unei promisiuni unilaterale sau bilaterale de vânzare a imobilului, constituirea vreunui drept de preemţiune, servituţi, clauze de uzufruct, constituirea oricărei forme de aport al vreunei societăţi comerciale, asociaţii sau fundaţii”.

Premierul Victor Ponta a vorbit marți într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt” de pe B1 TV, despre semnarea  către secretarul de stat Victor Opaschi, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, și de muftiul Murat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România a protocolului de predare-preluare a terenului din București, pe care va fi construită o moschee.

Șeful Guvernului a declarat că a primit confirmări din partea autorităților din Turcia că acestea sunt hotărâte să respecte partea lor din acord, referitoare la terenul destinat construirii unei biserici.

”Secretariatul de stat pentru culte a semnat protocolul, mai ales că săptămâna trecută am primit mesaj din partea autorităților din Turcia că în perioada următoare o să progresăm cu terenul la schimb. În Turcia nu au încă Guvern după alegeri, dar mi-a fost confirmat că sunt absolut hotărâți să își îndeplinească partea lor din acordul inițiat și promovat de domnul Traian Băsescu”, a spus Victor Ponta.

”Am vorbit cu partriarhul României care știe foarte bine despre ce este vorba. Este un regim special (…), dar există un acord, din punctul meu de vedere, foarte bun, negociat de domnul Traian Băsescu, cu președintele de atunci. Turcii nu s-au răzgândit, dacă au băut palma pe ceva, se țin de cuvânt”, a mai declarat premierul.

S-a semnat protocolul de predare-primire a terenului oferit de statul român Muftiatului Cultului Musulman din România, timp de 5 decenii.

Documentul menţionează că Secretariatul de Stat pentru Culte va monitoriza respectarea destinaţiei pentru care a fost acordat spaţiul. De asemenea, va fi informat despre activităţile desfăşurate în lăcaşul de cult, despre imamii care vor sluji acolo, dar şi în privinţa surselor de finanţare! 

Un lăcaş de cult, un spaţiu pentru ritualul de spălare, o casă parohială pentru imamii care vor veni din Constanţa pentru a sluji, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială.

Este pentru prima oară când într-un document oficial se specifică în mod clar ce se va construi pe terenul de peste 11.000 de metri pătraţi din Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti. Secretariatul de Stat pentru Culte a dat terenul spre folosinţă gratuită, timp de 49 de ani, Muftiatului Cultului Musulman din România, pentru a desfăşura activităţi religioase.

Reprezentanţii Muftiatului au 36 de luni la dispoziţie să intabuleze terenul şi 3 ani să ridice ansamblul de clădiri.

Muftiatul Cultului Musulman din România trebuie să prezinte spre avizare Secretariatului de Stat pentru Culte proiectul cu tot ce se va construi pe terenul pus la dispoziţie în Capitală. În protocolul de predare-primire a terenului se menţionează că Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie informat cu privire la stadiul lucrărilor, dar şi la sursele de finanţare, potrivit tvr.ro.

Ridicarea lăcaşului de cult va costa peste un milion de euro. Moscheea va avea o capacitate de maximum 1.000 de locuri şi va fi cea mai mare din România.

La schimb cu terenul oferit prin hotărâre de guvern pentru ridicarea unei moschei, Patriarhia Română va putea deschide la Istanbul un cămin pentru pelerini, deoarece legislaţia nu permite construirea unei biserici ortodoxe acolo.


Nota noastra:

Ne-am mai exprimat opinia despre construirea moscheii aici. Am mai remarca doua chestiuni:

1) scandalul anti-moschee are toate datele unei diversiuni galagioase, total artificiale, fabricate;

2) decizia reala tine de realitati si obligatii geopolitice “strategice” impuse cumva deasupra capului statului romaneventual singura intrebare care ar merita pusa ar fi daca premierul Ponta a incercat sau nu sa-si construiasca o relatie personala cu Erdogan inlesnind proiectul.


Categorii

1. DIVERSE, Proiectul de mega-moschee din Bucuresti, Turcia, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “PROTOCOLUL PENTRU CONSTRUIREA MOSCHEII A FOST SEMNAT. Cum explica premierul Ponta decizia (Video)

 1. As mai adauga inca doua chestiuni: oare refugiatii pe care urmeaza sa-i primim in cadrul protocolului, din Siria si Eritreea din cate am inteles, sunt crestini sau musulmani? Nu cumva islamizarea fortata a Europei este un mecanism cheie de compromitere a religiei si face parte din planul de trecere la acea religie unica care va multumi pe toata lumea? Raman intrebari deocamdata pentru ca raspunsul incepe sa prinda un contur dureros – religia fata in fata cu credinta.

 2. Dacă turcii au refuzat construirea unei biserici ortodoxe în Istambul atunci și romanii trebuia sa refuze construcția moscheii.
  E logică elementară, nu?

 3. Nu sunt de acord cu aceasta moschee.Nu cred ca se va construi in schimb o biserica ortodoxa in Turcia.Aici este pacaleala.Constructia este oarecum impusa de obligatii geopolitice ,,strategice” , asa cum s-a spus mai sus.Nu cred ca romanii sunt de acord.se tine cont de parerea noastra?Nu prea cred.

 4. Am observat ca unii cred ca este un FLEAC treaba asta cu marea moschee…

  Ca sa nu se inteleaga ca as avea ceva cu comunitatea musulmanilor, voi comuta simplu si direct argumentatia catre ORICE CLADIRE, mare sau mica, pe care au construit-o sau vor sa o construiasca ereticii pe aceste meleaguri INCRESTINATE de aproape doua milenii.

  In primul rand, chiar uitam DE CATE ORI si CAT DE DUR a pedepsit Dumnezeu in timpurile Vechiului Testament pe evrei dimpreuna cu conducatorii lor pt “crangurile de idoli”, pt tradarea si inselarea Domnului?

  Dar acum, in legea darului (Legea Desavarsirii, Legea dragostei lui Iisus Hristos, adica Sfanta Evanghelie ) noi, crestinii, noul popor ales, care avem sau ar trebui sa avem CUNOSTINTA, de ce pedepse suntem vrednici pt ca acceptam NEPASATORI, in masa, asa ceva??

  PS: Celor cu motivatia simplista “cat de draguti si buni” sunt si unii dintre cei de alta credinta le-a raspuns Sf Ignatie Briancianinov. Un link posibil mai jos (parca era intr-o vreme si aici pe site, dar nu gasesc linkul acum):

  http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/

 5. Pingback: Predica marturisitoare a PS AMBROZIE pe tema LEGII “ANTILEGIONARE” si a MOSCHEII de la Bucuresti: “NU MAI AVEM VOIE SA VORBIM DESPRE SFANTUL INCHISORILOR, DESPRE MIRCEA VULCANESCU; NE-AM SATURAT SA FACEM OBEDIENTA”… Aceasta e
 6. Pingback: Predica marturisitoare a PS AMBROZIE pe tema LEGII “ANTILEGIONARE” si a MOSCHEII de la Bucuresti: “NU MAI AVEM VOIE SA VORBIM DESPRE SFANTUL INCHISORILOR, DESPRE MIRCEA VULCANESCU; NE-AM SATURAT SA FACEM OBEDIENTA… Aceasta este rea
 7. Pingback: Predica marturisitoare a PS AMBROZIE pe tema LEGII ANTIROMANESTI si a MOSCHEII de la Bucuresti: “NU MAI AVEM VOIE SA VORBIM DESPRE SFANTUL INCHISORILOR, DESPRE MIRCEA VULCANESCU; NE-AM SATURAT SA FACEM OBEDIENTA… Aceasta este realitatea hada i
 8. Pingback: PS AMBROZIE “recidiveaza” in PREDICA DE LA HRAMUL MANASTIRII PUTNA, prin critici dure fata de conducatorii nevolnici, fata de proiectul MOSCHEII din BUCURESTI si fata de LEGEA CARE-I CONDAMNA PE SFINTII INCHISORILOR: “Nu se poate sa se s
 9. Pingback: PROTEST INEDIT impotriva MEGA-MOSCHEII din Bucuresti, cu 100 de CRUCI si cu o SLUJBA DE SFINTIRE (video, foto) | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: MEGA-MOSCHEE IN BUCURESTI, CENTRU ISLAMIC LA BUDAPESTA: proiectele TURCIEI in Romania si Ungaria/ Ce spune ambasadorul TURCIEI despre MOSCHEE/ NOU PROTEST CU CRUCI PE MAIDANUL MOSCHEEI (Video) | Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: MEGA-MOSCHEE IN BUCURESTI, CENTRU ISLAMIC LA BUDAPESTA: proiectele TURCIEI in Romania si Ungaria/ Ce spune ambasadorul TURCIEI despre MOSCHEE/ NOU PROTEST CU CRUCI PE MAIDANUL MOSCHEII (Video) | Cuvântul Ortodox
 12. Pingback: Vizita lui Iohannis la Ankara. ERDOGAN ANUNTA PUBLIC ”DEZVOLTAREA” PROIECTULUI MOSCHEII DIN BUCURESTI. In plus, presedintele României a criticat RUSIA in presa turceasca/ Erdogan socheaza: unul din TERORISTII din Bruxelles fusese EXPULZAT recent, iar
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare