PS Gurie al Devei si Hunedoarei: DRAGOBETELE, JALNIC CONCUBINAJ AL DESFRANARII. Protest fata de CASATORIA DE PROBA “oficiata” de primarii din eparhie

24-02-2012 5 minute Sublinieri

casatorii-de-proba-sf-valentin

Am primit pe mail:

In atasament va trimit o scrisoare deschisa a PS Gurie adresata primarilor din toate satele si orasele din cuprinsul judetului Hunedoara (in special Deva si Orastie). Cand PS Gurie a aflat ca unii primari au oficiat casatorii de o zi s-a suparat si a trimis presei locale acest articol. Nici un ziar local nu a publicat scrisoarea, [care] poate fi gasita si pe siteul episcopiei Devei si Hunedoarei. Primarii au tratat cu ignoranta pozitia preasfintitului. Primarul din Orastie [de fapt din Deva, n.n.] a spus ca nu se lasa influentat de oricine si ca tine la traditiile strabune, motiv pentru care nu va renunta la acest tip de casatorii de o zi numite si casatorii de proba. Aceste casatorii de o zi au fost facute cu ocazia Dragobetelui si Valentine`S Day.

Domnia Voastra,

Va rugam sa transmiteti la cat mai multi cititori acest foarte binevenit mesaj al bisericii noastre catre cei care, in general pot pune stavila multor derapaje periculoase pentru mantuirea noastra,a copiilor nostri si a nepotilor nostri.

Bunul Dumnezeu sa ne ajute.

ps-gurie-episcopul-devei-si-hunedoarei

Domnule Primar,

Vă scriu aceste rânduri din pricina preţuirii şi a dragostei pe care v-o port, dar şi din grija părintească şi duhovnicească cu care sunt dator înaintea lui Dumnezeu pentru toţi cei încredinţaţi mie spre păstorire – după spusa proorocului:

„Şi pe tine, fiul omului, te-am pus Eu străjer casei lui Israel şi tu vei auzi cuvânt din gura Mea şi îl vei vesti din partea Mea. Când Eu voi zice păcătosului: „Păcătosule, vei muri”, şi tu nu-i vei grăi nimic, ca să vesteşti pe păcătos să se abată de la calea lui, atunci păcătosul acela va muri pentru păcatele sale, dar sângele lui îl voi cere din mâna ta” (Iezechiel 33, 7-8).

Cu bucurie constat că generaţiile tinere îşi regăsesc rădăcinile şi identitatea în dimensiunea românească a existenţei prin redescoperirea unor sărbători care au dat oarecând cheag şi sens existenţei sociale. Printre ele se numără şi Dragobetele – un prilej de a prăznui negrăita taină a iubirii feciorelnice şi care recapitula şi ordona tinereţea într-o profundă viziune morală înspre pregătirea pentru o viitoare căsnicie.

Generaţiilor vârstnice le revenea cândva (şi le revine şi astăzi) datoria de a veghea cu fermitate gingaşă (care nu strivea farmecul libertăţii iubirii, dar nici nu îngăduia să fie confiscată de biologie) sentimentul îndrăgostirii şi taina căutării şi întâlnirii tinerilor. Sărăbătorile la români, precum Dragobetele, reuşeau să aducă şi să păstreze la un loc bucuria lui Dumnezeu pentru viaţa omenească şi bucuria omului pentru viaţa cerească. Pe-trecerea (vorba lui C. Noica) era prilej de a sesiza ceea ce este trecător şi ceea ce este veşnic din clipele existenţei pământeşti. „Trecătorul”(nestatornicul din taina timpului, adică vremelnicul) era cu înţelepciune îndreptat şi cuprins în albia veşniciei. Aşa au trăit românii în istorie şi de aici minunea statorniciei româneşti în valurile vitrege ale istoriei.

Cu durere negrăită constat că regăsirea rădăcinilor româneşti ale existenţei de către generaţiile tinere alunecă tot mai des şi tot mai mult în derizoriu. Praznicele creştine, sărbătorile din popor (unele cu rădăcini de dinaintea încreştinării noastre, dar transfigurate apoi de Întruparea Domnului Hristos) sunt parcă destructurate sistematic, sunt golite de conţinutul transcendent (adică de sâmburele mai presus de timp şi de istorie şi care a generat şi „timpul românesc” şi istoria noastră creştină) şi aruncate în orizontul unui spirit de bâlci şi carnaval. Naşterea Domnului, Învierea Domnului şi alte praznice care, în dimensiunea creştină românească, suprimă distanţa dintre cer şi pământ, pe acesta din urmă şi viaţa omenească umplându-le de sens şi scoţându-le din orice provizorat, sunt reduse la spiritul de „supermarket”, de profit al pieţei.

Dragobetele, din sărbătoare a iubirii neprihănite, ce înalţă tinereţea în bucuria supremă de a fi, este transformat într-un jalnic concubinaj al desfrânării! Cine şi de ce o face? Cine sunt cei care dezbracă iubirea de sfinţenie şi o rezumă la instinctele unei discoteci?

Generaţiile vârstnice, datoare să vegheze ca duhul creştin românesc să nu moară în copiii noştri, se transformă în jalnici agenţi matrimoniali de o zi. Primarul – omul reper moral, intelectual şi gospodăresc al unei comunităţi, părintele fără veşminte preoţeşti al celor din „parohia”(primăria) ce i-a fost încredinţată – joacă rolul unui oficiator al unei iubiri şi căsătorii de probă! Normalizează, adică, alungarea lui Hristos din cetate! Domnule primar, oricare ai fi, aceasta este o blasfemie! O blasfemie împotriva lui Dumnezeu atunci când participi şi sapi la temelia instituţiei sacre a familiei creştine încheind căsătorii de o zi! Este o blasfemie împotriva neamului românesc, a identităţii sale exprimată şi în sărbătoarea Dragobetelui, atunci când sanctifici iubirea redusă la concubinajul de o noapte! Este o crudă blasfemie împotriva iubirii, căci iubirea singularizează pe om în rândul tuturor formelor de existenţă şi înveşniceşte comuniunea între doi tineri! Te-ai gândit vreodată că cei doi tineri cărora le oficiezi curvia de o zi ar putea fi copiii sau nepoţii tăi?! Nu te cutremuri de judecata istoriei pe care o scoţi din devenirea românească şi creştinească de dragul a 30 de arginţi (adică voturi)?!

Îmi pare că Primarului (cu majusculă) nu-i este îngăduit să devină primar (cu literă mică)! Oare n-ar trebui noi ca părinţi ai tinerilor să profităm de Dragobete şi petrecerea lor s-o transformăm într-o seară de taifas unde în loc de parodierea Tainei Cununiei să ne ascultăm unii pe alţii mărturisindu-ne povestea iubirii, taina îndrăgostirii. Să le povestim că neamul nostru românesc, de Dragobete, fetele şi băieţii se îmbrăcau în haine de sărbătoare şi în cete porneau cântând să caute primele flori de primăvară, simbol al înmuguririi iubirii întâia oară în sufletul unui adolescent. Că fetele strângeau ghiocei, viorele şi tămâioase pe care le puneau la icoane până la Sânziene când le aruncau în apele curgătoare pentru a le duce precum dorul duce inima celui îndrăgostit către cel drag. Şi că de Dragobete tinerii se adunau şi-şi făceau făgăduinţe sau chiar jurăminte de prietenie. Şi, mai mult, Dragobetele însemna şi aflarea perechii potrivite în lumea păcătoşilor, care începeau a-şi construi împreună cuiburile. În seara de Dragobete tinerii de azi ar putea afla că numele sărbătorii vine din spaţiul vechi slav în care „Glavo- Obretenia” desemna sărbătoarea „Aflării capului Sfântului Ioan Botezătorul”, şi, prin urmare, prietenia tinerilor trebuie să fie o mergere înaintea lui Hristos şi o pregătire a căsniciei în Calea Domnului, precum fusese misiunea Sfântului Ioan.

Domnule Primar, dacă noi, sarea pământului şi lumina acestei lumi, consimţim la gesturi care justifică imoralitatea şi desfrâul între tineri prin ideea de căsătorie de probă sau de o zi, atunci la ce va mai fi bună sarea dacă e stricată şi cum va mai lumina lumina devenită ea însăşi întuneric?!

Biroul de Presă al Episcopiei Devei şi Hunedoarei

Precizare:

Această scrisoare nu vizează o persoană (un primar) anume. Ea vizează o stare de fapt care sapă la temelia sfinţeniei şi unităţii familiei creştine româneşti şi implicit a vieţii umane. Ne detaşăm de orice iniţiativă instituţională (publică) sau personală care ar încerca să se folosească trunchiat de Scrisoarea noastră în mod tendenţios în scopuri electorale sau în rivalităţi partidice.

***

Comunicat de presă

Episcopia Devei şi Hunedoarei îşi menţine poziţia cu privire la pseudocăsătoriile de o zi oficiate de către unii primari din cuprinsul judeţului Hunedoara, fapt care contravine flagrant moralei creştine şi sacralităţii Sfintei Taine a Cununiei.

Dorim să exprimăm public faptul că demersul Episcopiei Devei şi Hunedoarei este unul care se doreşte a fi exclusiv moral şi duhovnicesc, fiind lipsit de orice conotaţie de natură politică. Prin această luare de poziţie noi dezavuăm gestul în sine de a relativiza, chiar şi în glumă, căsătoria, care, potrivit învăţăturii creştine, este un act fundamental, care stă la temelia stabilităţii şi progresului unei societăţi, fără a nominaliza sau ataca anumite persoane politice care au organizat astfel de evenimente.

Prin urmare, Episcopia Devei şi Hunedoarei se desolidarizează faţă de orice acţiune mediatică ce foloseşte comunicatul nostru în scopuri electorale sau de discreditare publică a unor persoane politice, luarea noastră de poziţie având scopul de a-i conştientiza pe cei care se află în fruntea comunităţilor locale asupra pericolului moral care planează asupra societăţii prin ducerea în derizoriu a unui act cu conotaţii spirituale şi sociale atât de profunde, cum este căsătoria.

Astfel, acţiunile de presă care deturnează scopul şi sensul demersului nostru, încercând să-i imprime o conotaţie politică pe care noi nu am dorit-o şi nu o dorim în nici un fel, considerăm că sunt intolerabile şi contravin întru totul profesiei şi deontologiei jurnalistice.

Biroul de Presă al Episcopiei Devei şi Hunedoarei

Sursa online: http://www.episcopiadevei.ro/

casatoria de o zi

Nota noastra:

E vorba despre:

Episcopul Devei şi Hunedoarei ia atitudine faţă de căsătoriile de o zi, care au fost oficiate simbolic de mai multe administraţii locale.  Biroul de presă al Episcopiei devei şi Hunedoarei au trimis o scrisoare deschisă „Primarului”, nu unul anume, ci adresată în general celor care au decis să serbeze în acest fel „iubirea”.

De exemplu, în data de 12 februarie, edilii din Deva au decis să celebreze iubirea în avans, iar Primarul Devei, Mircia Muntean, a oficiat „Căsătorii de probă” pentru pe toţi îndrăgostiţii care au dorit să-şi dovedească, o dată în plus, sentimentele. Nu este primul an în care se întâmplă acest lucru şi, mai mult, unii dintre îndrăgostiţi s-au căsătorit între timp cu acte în regulă. Anul trecut, nu mai puţin de 40 dintre perechile care şi-au unit “de probă” destinele în februarie, s-au căsătorit oficial şi au intrat în posesia premiului de 1000 de lei oferit de Primăria Deva. În acest an, însă, Episcopul devei şi Hunedoarei a luat atitudine printr-o scrisoare deschisă în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de acest fel de « căsătorii de o zi ».

Atitudinea PS Gurie este absolut laudabila, cu singurul amendament ca Dragobetele sunt contestate si ca sarbatori traditionale, dupa cum e relatat aici:

Mai vezi si:

Pe subiectul casatoriei de proba si a concubinajului:


Categorii

Cultura desfraului, PS Gurie, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “PS Gurie al Devei si Hunedoarei: DRAGOBETELE, JALNIC CONCUBINAJ AL DESFRANARII. Protest fata de CASATORIA DE PROBA “oficiata” de primarii din eparhie

  1. “Primarii au tratat cu ignoranta”???
    Dar astia pe ce lume traiesc, mai fratilor? Se cred nemuritori??
    Cum sa tratezi cu ignoranta cand Episcopul locului ti se adreseaza cu “Vă scriu aceste rânduri din pricina preţuirii şi a dragostei pe care v-o port”, cum sa ramai indiferent, cat sa fii de incuiat in “convingerile” tale??

    Oricum era clar ca toata aceasta generatie de tineri, de care se plang atatia, nu este decat rodul indepartarii de Dumnezeu a parintilor lor in special si a celor mai “varstnici” si a noastra, in general. Asa ca toata vaicareala unora, referitoare la tinerii “de azi” nu e decat propriul cantec de jale, dar cine sa priceapa asta?

  2. Se practica si in Bistrita: http://www.mediafax.ro/life-inedit/bistrita-13-cupluri-s-au-casatorit-pentru-o-zi-de-dragobete-9341630

    O femeie de 48 de ani şi un bărbat de 52 de ani din Bistriţa s-au căsătorit pentru o zi, vineri, de Dragobete, alături de 12 cupluri de adolescenţi, toate căsătoriile fiind oficiate de primarul Ovidiu Creţu, sub o “Poartă a sărutului” improvizată pe pietonalul din centrul oraşului.
    La Primăria Bistriţa s-au înscris iniţial pentru a fi căsătorite pentru o zi 14 perechi, însă una nu s-a prezentat şi până la urmă au rămas doar 13, majoritatea de adolescenţi şi una formată din Aurel Bolboacă, de 52 de ani, şi Lucreţia Filip, de 48 de ani.

    Cu toţii au fost invitaţi la ora 14.00 pe pietonalul din centrul istoric, unde li s-a cerut acordul pentru căsătoria de o zi de către primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, îmbrăcat în costum popular.

    El le-a înmânat cuplurilor certificate de căsătorie valabile 24 de ore, dar şi invitaţii la Balul Dragobetelui care are loc vineri seară la Colegiul Tehnic Infoel din Bistriţa. Mirii de o zi au semnat certificatele, au fost serviţi cu pâine şi sare şi asupra lor s-a aruncat cu orez, în semn de belşug.

    Totul s-a petrecut lângă o “Poartă a sărutului” amenajată în stil popular pe pietonal, cu ocazia sărbătoririi Dragobetelui sub sloganul “Iubeşte nebuneşte, iubeşte ardeleneşte, iubeşte româneşte!”.

    Cei prezenţi s-au prins într-o horă a îndrăgostiţilor, în centrul istoric.

    Tot vineri, pe pietonalul din centrul oraşului a avut loc şi un târg de mărţişor la care au participat mai mulţi meşteri populari din judeţ.

  3. Este foarte bine ca un ierarh a gasit de cuviinta sa mustre aceasta uraciune!

    In familia mea am observat ca atunci cand spun ca nu sunt de acord cu concubinajul, cei tineri (23 – 30 de ani) se rusineaza si nu ma contrazic. Mai mult decat atat, in casa mea se jeneaza sa doarma impreuna. In schimb, incep cu tot felul de scuze prostesti tocmai parintii lor si cei mai varstnici, asa cum spune si Florin M.

  4. Daca va uitati la pozele siteului Episcopiei Devei si Hunedoarei la sectiunea Adunarea Eparhiala, il veti vedea membru al adunarii pe ….Domnul Primar de Orastie https://picasaweb.google.com/114705491811983391057/AdunareaEparhiala2010#5472261282678783330

  5. @ser:

    Foarte rau… pentru primar si foarte bine ca PS Gurie nu se impiedica de acest lucru atunci cand critica atat de vehement acea practica libidinoasa.

  6. Un semnal de alarma pentru “iubaretii fara limite” si mai ales “fara obligatii”, ce zboara din floare-n floare, de-ajung intr-un spital mare.
    Un documentar care-i poate pune pe ganduri. Pretul platit pentru placerea de-o clipa.

    http://www.youtube.com/watch?v=Lo6M4NddxeI&feature=related

    Documentarul este tradus si in romana, asa ca “nimeni nu va mai putea spune vreodata…Nu mi-a spus nimeni. Nu am stiut”. Recunosc, documentarul s-ar putea sa fie putin deranjant pentru unele persoanele pudice, desi nu are nimic obscen, dar abordeaza un limbaj direct, deschis, fara false pudibonderii, accesibil si placut, indeosebi tineretului.
    Poate avea legatura si cu subiectul “casatoriilor de proba”, caci aceasta expresie nu face decat sa ascunda ceea ce aceasta lectie de viata o spune cu subiect si predicat.

    Liber la distractie? … Nu se stie cu ce te intorci!

  7. Nu exista informatii oficiale legate de pozitia primarilor fata de aceasta scrisoare a Episcopiei.

    Sunt din Orastie, si va pot spune cu siguranta ca primarul a luat in considerare cererea Presfintitului Gurie si nu a mai oficiat acele casatorii de proba, programate pentru vineri seara intr-o discoteca a orasului. Un lucru îmbucurator !

    Ar fi bine sa retrageti “Primarii au tratat cu ignoranta pozitia preasfintitului. Primarul din Orastie a spus ca nu se lasa influentat de oricine si ca tine la traditiile strabune” fara o confirmare a acestor informatii.

  8. http://www.rtv.net/casatoriile-de-proba-motiv-de-scandal-intre-episcopul-devei-si-primarul-orasului_17750.html

    Din aceasta stire video reiese ca primarul Devei, Mircia Muntean a spus că “nu se lasa influentat de oricine si ca tine la traditiile strabune, motiv pentru care nu va renunta la acest tip de casatorii de o zi numite si casatorii de proba”, si nu primarul Orastiei care e renuntat la aceasta practica.

  9. @Florin, @Ioana

    Si mie mi-a venit in minte aceeasi indoiala cu privire la varstnicii de azi.
    Nu demult ma gandeam la cei din generatia tatalui meu, care are 75 de ani, si care se comporta uneori mai rusinos decat unii adolescenti.
    Stiu ca spun vorbe grele si ca poate nu este bine, dar cand vezi la cum se comporta si ce “principii” au mare parte a varstnicilor de azi, ti se face frica. Fiindca daca cei ajunsi la o varsta care ar trebuii sa fie a intelepciunii aproba chefurile desantate, avortul (stiu mame care-si imping fetele sa avorteze daca raman insarcinate), curvasaria, smecheria, si fel de fel, atunci ce sa ceri de la tineri care inca nu au o personalitate formata ?

    Sa ma ierte Dumnezeu, insa nu este de mirare cum a ajuns tineretul de azi, cand vezi cum au evoluat generatiile dinainte care l-au educat.
    Cred ca tineretul de azi intr-un fel este mult mai responsabil si-si da seama ca nu este bun mersul societatii actuale din toate punctele de vedere, dar nu are repere, si daca nu are repere bineinteles ca deviaza in comportament.Tinerii devin agresivi nu intotdeauna din cauza ca sunt rai, ci de cele mai multe ori din cauza ca le este frica de viitor, ca nu au perspective morale intr-o societate in care imoralitatea, violenta si ferocitatea domina ! Si pentru asta nu sunt ei de vina, ci generatiile care le-au “pregatit” asta si care-i indeamna sa le accepte ca niste zombie…

    In consecinta este “normal” ca un primar adult sa-si bata joc de niste tineri “casatorindu-i” de proba, si mai ales sa nu aiba nicio remuscare….

    Vai de tinerii de azi, dar si mai vai de batranii de azi care vor da socoteala pentru felul in care i-au mutilat sufleteste pe copiii si nepotii lor…

    Ceea ce spun este spus din suflet, cu sinceritate si ca rezultat a unor lucruri traite, suportate mai bine zis, sub “jugul” unei mentalitati care m-a “stricat” si m-a facut sa pacatuiesc grav, nestiind atunci ca uneori este mai bine sa nu urmezi educatia care ti se da.

    Am descoperit ce inseamna cu adevarat viata crestina poate cam tarziu…dupa ce facusem deja o gramada de pacate de moarte la indemnul parintilor, familiei.

    Nu o luati ca pe o judecata a parintilor din partea mea, ci ca pe o spovedanie…si ca pe un indemn pentru tinerii care citesc si scriu pe acest site (eu am 47 de ani) sa nu asculte de batrani, daca acestia le spun altceva decat Hristos spune !!!

  10. Sa umplut cupa răutăţii
    (Demult) și dă pe dinafară
    Și-n râuri curge spurcăciunea
    Și toată fapta de ocară.

    Trufia ultra instruită
    L-a refuzat pe Dumnezeu
    Și și-a zidit ea însăși totul,
    Cum a voit; (Ea și cel rău).

    Tot ce ne’a dat cerul spre viaţă
    Am convertit și am stricat,
    Zidind o lume-a’neascultării
    Și a’nrobirii în păcat.

    Pământul are altă faţă
    C’am mutilat toată natura
    Iar păsăretul nu mai cântă
    Căci urlă’n în eter…,”cultura”.

    Ne dezgolim trupul în public
    Și ne’admirăm nerușinarea,
    (Satanic nu c’Adam și Eva,
    Când au făcut neascultarea).

    Am nimicit în noi respectul
    Și dragostea de Dumnezeu,
    Și-am coborât-o la instincte,
    În chip satanic și la “eu”.

    Omul e rupt azi de firescul
    Și de divinul din natură,
    Cu chip hidos, sluţit de rele
    De fals, de trufaș și de ură.

    Am transformat zidirea sfânta
    Care ne-a dat-o Dumnezeu,
    Strvindu-i viul, recreând-o
    Sintetic, chimic, cu cel rău.

    Curând vom căuta cu lacrimi
    O urmă sfânta în natură,
    Un colţ ne’atis de spucăciune,
    De lacomie și de ura.

    Curând ne va hrani doar roada
    Care’n trufie sa lucrat,
    Și vom fi robii “libertăţii”
    Care’am ales-o (prin păcat).

    Curând ne va vorbi pe faţă
    Și ne va tortura cel rău
    Că nu-l l’am vrut Tată pre TATĂL
    Și’am răstignit pe Fiul Său.

    Curând nelegiuirea lumii
    Va fi stăpână pe pământ
    Și vom căta un strop de apă
    Și un cuvânt curat și sfânt.

    Curând nu va mai fi pe lume
    Decât o urmă de credinţă
    Neântinată de “cultură”
    Și nestricată de știinţă.

    Curând trufia omenească
    Va rămânea cu ce’a lucrat
    Și cu acel de care sincer
    Și’n mod voit a ascultat.

  11. Felicitam initiativa Preasfintitului Gurie!!De astfel de reactii profetice si curajoase avem nevoie acum când asistam la o adevărată luptă de dezrădăcinare a valorilor crestine si romanesti autentice din sufletele tinerilor nostri. Faptul că cei în cauză au sărit ca arsi, denotă opţiunea lor pentru vinderea sufletelor tinerilor în schimbul unor amarâte de voturi; dau suflete si iau voturi!! Oare aceasta sa fie politica? Cum sa am incredere in cel care gireaza astfel de actiuni de compromitere a constiinţelor si de diluare a valorilor crestine în sufletele tinerilor care asteapta de la cei mai mari invatatură în razboiul cu instinctivitatea care se ridică năvalnic impotriva lor. Un astfel de gest (concubinajul de o noapte) comportă consecinţe grele si nemasurate in timp. Cine va da seama de ele, domnule primar?! Apoi, de ce, domnule primar, purtati haine de secol XIII (semn ca va place cum se imbracau pe atunci!!!) si in acelasi timp pareti foarte postmodern in vorbire. Nu este o schizofrenie in propria dumneavoastra infatisare!? Haina pe care o purtati graieste impotriva a ceea ce vorbiti. Dumneavoastra cu cine tineti!? Cu cel imbracat sau cu cel care vorbeste? Daca nu vreti sa va hotarati riscati sa fiti considerat un impostor.
    Multumim Preasfintitului Gurie si tuturor celor care au pus umarul la arhitectura acestei reactii!!

  12. Nu ştiu, nu am cunoştinţe juridice legate de această acţiune a oficialilor locali ai statului, dar.întreb pe cunoscători, acţiunea aceasta are o bază legală, implică responsabilăti cuiva în vreun fel ?

    Toată dragostea, toată susţierea şi preţuirea pentru IPS Gurie, care îşi face datoria faţă de sine, faţă de aproapele, de păstoriţi şi în primul rând faţă de Dumnezeu.

    Aceasta este adevărata iubire ortodoxă.
    Iubite şi stimate autorităţi vă bateţi joc de legile divine, de ortodoxie, de popor şi tradiţia străbună, de om şi de familie, de voi îşivă.

    Asemenea atitudini le aşteptăm de la sinod de la înaltii păstori de la fiece preot şi credincios.

  13. Pingback: CE SPUNE BISERICA DESPRE 8 MARTIE SI MARTISOR? Care este “ziua femeii” crestine? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: “Familia ortodoxa”: INTERVIU CU PARINTELE NICOLAE TANASE DESPRE FEMEIE, SEXUALITATE, CASATORIE, TELEVIZOR… -
  15. Pingback: Maica Nina despre relatiile dinaintea casatoriei. DESPRE VAMPE, VIATA TRAITA LA MAXIM SI “PARTENERUL IDEAL” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Maica Nina Krighina despre CAPCANELE “CASATORIILOR DE PROBA”, “lacrimile femeii” (II). De ce e pacat CONCUBINAJUL si DE CE SUFERA FETELE? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: ADEVARURI IMPORTANTE SI GRELE extrase din Pastorala de Craciun a P.S. GURIE, Episcopul Hunedoarei: “In ‘societatea succesului’ de astazi, condusa de o ideologie explicit ANTI-CRESTINA, nimeni nu mai are ochi pentru SUFERINTA!” - Ra
  18. Pingback: Parintele Dionisie de la Albac: scrisoare de VALENTINE'S DAY: NU VA AMAGITI CU "IUBIREA" SUROGAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Familia Ortodoxa: CUM IUBESTE TANARUL "GOOGLE"? De la Fat Frumos si Ileana Cosanzeana la moda „emo" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: CUVINTE CATRE TINERI de la parintii Constantin Coman si Hrisostom de la Putna. CUM SE POATE BIRUI DESFRANAREA SI PASTRA FECIORIA? Care sunt conditiile unei casnicii fericite? -
  21. E bine ca un ierarh al bisericii a luat atitudine in aceasta privinta. Totusi parca primar nu mai este dl. Mircia Muntean. Poza este mai veche. Pe site-ul http://episcopiadevei.ro/ nu am gasit totusi articolul despre care pomeniti.

  22. @ George:

    Pentru ca este din 2012.

  23. http://www.mesagerulhunedorean.ro/mircia-muntean-nu-mai-vrea-biserici-in-oras/

    E acelasi fist primar din deva care apare in articol: Mircia Muntean

  24. Sper ca actualul primar Petru Marginean(2012-2016) dar si viitorii primari ai Devei sa nu permite astfel de casatorii de probably si sa nu incurajeze prin aceasta Sexul ca fostul primar Mircia Muntean a carui mandat a expirat in 2012.

  25. Ieri, PSRO Hunedoara a organizat o conferinţă de presă pentru a clarifica situaţia candidaturii fostului edil Mircia Muntean (foto), dar şi pentru a arăta prevederile protocolului semnat între preşedintele partidului, Mircea Geoană şi PNL. Cu aceeaşi ocazie, Mircia Muntean a arătat care sunt proiectele cu care vrea să vină la conducerea Primăriei Deva şi care ar fi capcanele care i se întind în cursa electorală de către contracandidaţi, pe care încearcă să le ocolească.
    Geoană vine în judeţ
    Potrivit preşedintelui PSRO Hunedoara, Răzvan Mareş, cu siguranţă Mircia Muntean va candida din partea acestei formaţiuni politice, contrar unor zvonuri că acesta ar fi viitorul candidat al UNPR. Liderul judeţean al partidului a mai spus că protocolul încheiat la nivel naţional între liberalii lui Gorghiu şi Blaga cu socialiştii lui Geoană vizează o colaborare postelectorală dar şi susţinerea guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş. Însă, la alegerile locale din acest an, ambele partide vor merge pe liste proprii. Răzvan Mareş a spus că între cele două formaţiuni politice se încheagă un program de guvernare pentru o reformă socială, bazată pe principiul lucrului bine făcut. Preşedintele PSRO Hunedoara a mai declarat că vor avea candidaţi la primăriile urbane din judeţ, iar lansarea lor oficială va avea loc pe 4 martie în prezenţa lui Mircea Geoană.
    „Mă voi opune construirii de biserici”
    Fostul edil al Devei timp de patru mandate consecutive, deputatul Mircia Muntean, a afirmat că doreşte să continue proiectele bune pe care le-a desfăşurat municipalitatea sub conducerea sa, arătând că are şi câteva noutăţi. „Trebuie continuat proiectul cu terenurile date pentru tineri pentru construirea de case, anveloparea şi mansardarea blocurilor dar şi amenajarea spaţiului de agrement din zona Grigorescu. (…) Voi opri construirea bisericilor în Deva, 20 de biserici pentru toate cultele sunt suficiente. Pe lângă asta, trebuie terminate mai întâi lăcaşele de cult începute. Mă voi opune construirii a altor şapte biserici în alte cartiere din municipiu”, a declarat Mircia Muntean. În privinţa candidaturii la Primăria Deva, acesta a arătat că speranţa sa este ca la alegerile locale din 5 iunie să nu apară pe buletinul de vot tizul său Mircea Muntean, pentru a nu crea confuzii în opţiunile alegătorilor, experienţă prin care a trecut la alegerile precedente. La finalul întâlnirii cu presa, Răzvan Mareş a mai precizat că protocolul cu liberalii semnat la nivel naţional trebuie pus în practică la nivel judeţean în maximum 21 de zile. Lucru care se pare le dă bătăi de cap socialiştilor lui Geoană din judeţ, dată fiind relaţia candidatului pe care-l susţin la Primăria Deva cu PNL Hunedoara.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare