PS MACARIE in vizita la CAMELIA SMICALA: “Nu trebuie abandonată lupta”/ Cum a fost la protestul din fata AMBASADEI FINLANDEI din Bucuresti (Video)

22-05-2017 4 minute Sublinieri

După demonstrațiile de solidaritate națională desfășurate ieri la Ambasada Finlandei, în București, și în Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Babadag, Botoșani, Iași și Constanța și Toronta, Finlanda a decis să replice prin amenințări la adresa copiilor Smicală, scoase din repertoriul fenomenului “reeducării” de la Pitești. Astfel, ieri, Mihai, băiatul de 12 ani separat de sora sa, Maria, în vârstă de 11 ani, imediat după inceperea manifestațiilor de protest a fost luat de la casa de plasament din Tampere și transportat la o casa de copii “cu probleme de adaptare”, aflată izolată, într-o pădure, la 100 km de oraș, unde nu va mai avea acces la o instituție de învățământ publică. Seara a fost adus înapoi cu explicația că “acolo va ajunge”, ne-au informat apropiați ai familiei Smicală. Amenințarea este implicită.

 Ministerul de Externe al României a recunoscut într-un documentar al situației transmis ActiveNews și ulterior opiniei publice, în preambulul demonstrațiilor de solidaritate de ieri, că nici ambasadorul nici consulul nu au mai avut acces la cei doi copii, deși aceștia sunt cetățeni români, în urma refuzului autorităților finlandeze, furnizat Ambasadei României printr-o scrisoare trimisă prin Poștă. În acest moment Finlanda, stat UE, la fel ca și România, încalcă mai multe Convenții europene în materie de drepturi parentale și ale copilului cât și articole din Declarația Universală a Drepturilor Omului, fără să dea semne că i-ar păsa de aceasta sau de menținerea unor relații diplomatice de parteneriat firesc între două state ale Uniunii Europene. Se pune întrebarea firescă: ce va face statul român, altceva decât a a da din umeri?

În completarea solidarității aratate de români din țară și străinătate, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi s-a deplasat azi în Finlanda, pentru a o încuraja pe Camelia-Mihaela Smicală. Contactat de ActiveNews, ierarhul Bisericii Ortodoxe Române și-a exprimat dorința de a-i vedea la rândul său pe cei doi copii, ca fii duhovnicești ai Bisericii naționale. Le va fi oare refuzat copiilor și acest drept inalienabil, dreptul la credință? Rămâne de văzut.

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord ne transmite că PS Macarie a mers în Tampere, Finlanda, pentru a o întări sufletește pe Camelia-Mihaela Smicală, mama româncă ai cărei copii au fost luați de Protecția Copilului.

Ierarhul român a încurajat-o pe femeia îndurerată, rugându-se pentru izbăvirea din necazuri a familiei sale și pentru copiii săi, Johan-Mihai și Maria-Alexandra. Părintele Episcop Macarie a îndemnat-o pe mamă să își pună nădejdea în Hristos și în Maica Domnului, aducând aminte de cazuri similare care, în cele din urmă, au avut un deznodământ pozitiv. De asemenea, ierarhul a apreciat că recentele manifestații de solidarizare cu Camelia-Mihaela Smicală nu vor rămâne fără ecou. 

„Nu trebuie abandonată lupta și nici pierdută nădejdea, ci înmulțită rugăciunea și continuate, pe toate căile, demersurile de remediere a situației”, a transmis Preasfințitul Macarie. De la început Preasfințitul Episcop Macarie s-a implicat în cazul Cameliei-Mihaela Smicală, oferind, împreună cu păstoriții săi din Scandinavia, asistență duhovnicească și materială, mai informează Episcopia. Dumnezeu să-i răsplătească!

Zeci de români susţin din stradă lupta Cameliei Smicală, mama care îşi cere înapoi copiii luaţi de statul finlandez. Oamenii au protestat în faţa Ambasadei Finlandei din Bucureşti. Şi au cerut autorităţilor de la noi să ajute familia să se reunească.

Chiar în timpul protestului de la Ambasada Finlandei, participanţii i-au transmis direct Cameliei Smicală mesaje de susţinere şi încurajare.

Camelia Smicală se luptă de doi ani să îi ia înapoi pe cei doi copii ai săi, Mihai şi Maria, plasaţi în două centre separate din Finlanda. Mama îi poate vedea odată la 3 săptămâni, timp de o oră şi jumătate.

Minorii au fost luați de stat după ce femeia a divorţat de soţul finlandez şi a vrut să se întoarcă în ţară.

Filmarea dramatică în care micuţii sunt smulşi de lângă mama lor a şocat o lume întreagă.

Şeful comisiei pentru românii din afara ţării va discuta la finalul lunii cu autorităţile finlandeze despre acest caz.

Şi Ministerul Afacerilor Externe a avut ieri o reacţie. Pe pagina oficială, arată demersurile făcute pe lângă statul finlandez, pentru repatrierea copiilor în România. Nu au dat însă rezultate, pentru că atât copiii, cât şi mama acestora, au cetăţenie finlandeză.

Zeci de persoane s-au adunat la Ambasada Finlandei la Bucureşti, pentru a protesta faţă de modul în care este gestionat cazul Cameliei Smicală, ai cărei copii, Mihai şi Maria, au fost reţinuţi de către autorităţile finlandeze.

O parte dintre protestatari au afişat steaguri ale României, port tradiţional românesc şi icoane. Dintr-o boxă amenajată în faţa misiunii diplomatice au răsunat imnul României, dar şi diverse cântece. La un moment dat, din sistemul de sonorizare s-au auzit ţipetele unor copii. Respectivul sunet a fost un mesaj către ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, Paivi Pohjanheimo, a afirmat Victor Roncea, reprezentant al Asociaţiei Civic Media. “Să audă şi modul cum au fost răpiţi doi copii minori de la mama lor. Era un strigăt de ajutor disperat”, a spus Roncea.

Roncea a afirmat că manifestări similare sunt organizate în Timişoara, Botoşani, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa.

Potrivit lui Roncea. protestul este programat să se încheie cu un document semnat şi înaintat Ministerului Afacerilor Externe (MAE) prin care se cere “eliberarea copiilor care sunt reţinuţi, încarceraţi practic în aceste lagăre de copii, fără a li se respecta drepturile de cetăţeni europeni”.

El a spus că protestatarii cer statului român o atitudine “mult mai fermă”.

“Vom protesta cu toate mijloacele pe care ni le permite democraţia”, a spus el.

Prezent la protest, George Muntean a spus că a aflat de cazul Cameliei Smicală de pe internet. “În cazul acesta nu am văzut nicio reacţie a ambasadei noastre, a Ministerului de Externe, dovadă că nu le pasă de noi”, a opinat el.

La protest au fost prezenţi şi parlamentarii Doru Coliu şi Constantin Codreanu. Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum “Finnish, it’s Time to Finish”, “Hands Off Our Kids” şi “MAE, reuneşte familia Smicală’.

Ei au scandat “Hoţii de copii”, “Mihai şi Maria sunt România” şi “Copilărie, nu puşcărie!”. De asemenea, au interpretat cântece religioase. Unul dintre protestatari a depus, pe gardul ambasadei, o icoană.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe a publicat, sâmbătă, pe site-ul instituţiei, un rezumat al eforturilor făcute în cazul Smicală.

“Doresc să vă aduc la cunoştinţă faptul că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Helsinki s-au implicat în mod prioritar în sprijinul cetăţenei române Camelia (Smicală – n.r.) Jalaskoski, încă de la început, din anul 2015, la momentul sesizării cu privire la instituţionalizarea celor doi copii minori ai acesteia”, a postat ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, pe pagina sa oficială de Facebook.

Potrivit acestuia, MAE şi misiunea diplomatică română din capitala Finlandei “a stabilit şi menţine o legătură permanentă cu cetăţeana română în cauză, în favoarea căreia a întreprins multiple demersuri de asistenţă consulară, intervenind în repetate rânduri pe lângă serviciile locale de asistenţă socială şi protecţie a copiilor, autorităţile judiciare competente şi Ministerul Afacerilor Externe finlandez”.

“Precizăm că atât doamna Camelia Jalaskoski, cât şi ambii minori rezultaţi din căsătoria încheiată în Finlanda deţin dublă cetăţenie, română şi finlandeză, şi au domiciliul pe teritoriul Finlandei. Din perspectiva autorităţilor finlandeze, cetăţenia efectivă atât a mamei, cât şi a minorilor, este cea finlandeză, care prevalează în raport cu cetăţenia română, aspect învederat constant de către partea finlandeză cu ocazia solicitărilor şi demersurilor diplomatice şi de asistenţă consulară ale Ambasadei României la Helsinki”, arată MAE.


Categorii

1. DIVERSE, Confiscarea copiilor de catre stat, PS Macarie Dragoi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PS MACARIE in vizita la CAMELIA SMICALA: “Nu trebuie abandonată lupta”/ Cum a fost la protestul din fata AMBASADEI FINLANDEI din Bucuresti (Video)

 1. Laudabil. Doamne ajuta sa-si recapete copiii Camelia. Ma gandesc insa la cate familii si copii nevinovati au distrus “democratiile” ultimului mileniu si despre care noi nu stim nimic.

 2. Laudabil. Subscriu, Ileana.

  As adauga: si orice alta forma a imbracat minciuna ucigasa, pe langa forma “democratiei”.

 3. Pingback: "NE E DOR DE MAMA, NE E DOR DE ACASA". Autoritatile finlandeze nu i-au permis PS MACARIE sa viziteze copiii Cameliei Smicala
 4. Da laudabil acolo au fost prezenti romani si din alte orase, veniti special ingrijorati de
  1 drama acelei femei romance
  2 sistemul care face posibil asa ceva.
  Camelia a spus prin telefon ca s-au dat bani autoritatilor de la noi sa implementeze acest sistem si aici. Sa ne uitam la tv daca nu apar cazuri cu copii abuzati pentru ca asa se motiveaza introducerea unui asa sistem.
  Ce e acolo e o teroare de neimaginat. Parca 25000 de copii din familii finlandeze sunt internati cu forta.
  MAE al nostru nu a facut nimic, degeaba spun ca s-au implicat, ei tac inexplicabil, ca si in alte cazuri, aici sunt aspecte ale neomarxismului acceptate de cei care tacit il sustin. Si asta face parte din ideologie, sustinatorii homosexualitatii apara si aceasta incalcare a drepturilor.
  Poate ca asta face parte din acel mecanism de teroare pe care l-a impus Lenin si aplicat acum din nou.
  Reprezentantii acestei gandirinu vor ca parintii sa-si mai educe copii… o sa o faca altii invatandu-i ce e mai gresit in comportamentul unui om, dar mai ales ceea ce stim ca este un pacat.
  M-am bucurat sa merg acolo pt a protesta impotriva unui sistem diabolic ce a cuprins tarile nordice si nu numai. Daca ne ingrozesc aceste stiri, trebuie sa participam toti la protestul democratic impotriva unor asa reprezentanti.

 5. Pingback: PREASFINȚITUL MACARIE împreună cu enoriașii de la Stockholm, alături de CAMELIA SMICALĂ (video, text): "SUNTEM ÎMPREUNĂ! Aceasta înseamnă Biserica. SĂ TE DOARĂ ATUNCI CÂND FRATELE TĂU ESTE ÎN DURERE. Este cumplit atunci când dragostea
 6. Pingback: PREASFINȚITUL MACARIE împreună cu enoriașii de la Stockholm, în rugăciune CU și PENTRU CAMELIA SMICALĂ (video, text): "SUNTEM ÎMPREUNĂ! Aceasta înseamnă Biserica. SĂ TE DOARĂ ATUNCI CÂND FRATELE TĂU ESTE ÎN DURERE. Este cumplit atunc
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare