UDMR – adusa din nou la guvernare, acum de PSD. Sustinatorilor autonomiei Ardealului li se promite “solutionarea” UMF Mures, a “steagurilor secuiesti” si a “REORGANIZARII” in functie de “TRADITIILE” REGIONALE

4-03-2014 4 minute Sublinieri

Adrian Ursu despre cum a cerut MARKO BELA “STATUT SPECIAL AL ARDEALULUI” la Televiziunea Publica:


Adrian Ursu: UDMR vrea statut special al Ardealului… de medialert

din emisiunea Q&A cu Alessandra Stoicescu (Antena 3) – 1 martie 2014

 • Gandul: 

PSD şi UDMR s-au înţeles să rezolve prin lege problema steagului secuiesc. Acordul integral semnat de Ponta şi Kelemen

PSD, UDMR, UNPR şi PC au semnat astăzi cele două acorduri pentru cooptarea reprezentanţilor maghiarilor la guvernare: unul politic şi unul de colaborare guvernamentală. Continuarea Autostrăzii Transilvania, descentralizarea, bani pentru administraţiile locale, dar şi o lege pentru arborarea steagurilor administraţiilor locale pe lângă drapelul naţional sunt câteva dintre condiţiile puse de UDMR şi acceptate de PSD pentru susţinerea unui nou Guvern.

În textul celor două acorduri semnate astăzi – unul guvernamental, între Kelemen Hunor şi Victor Ponta – şi unul politic – între cei patru lideri PSD, UDMR, PC şi UNPR – se prevede că noua Coaliţie nu va înainta proiecte legate de modificarea Constituţiei, regionalizare, soluţionarea problemei de la UMF Târgu Mureş fără un consens prealabil.  

În acelaşi timp, la cererea UDMR, partidele se angajează să susţină, după “o largă dezbatere” o lege comună “pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţiile proprii  alături de steagul UE şi al României, steaguri ale unităţilor admnistrativ-teritoriale pe care le reprezintă”.

Alte două revendicări agreate de Ponta au fost finanţarea guvernamentală “corespunzătoare” a Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale şi accelerarea restituirilor în cazul cultelor religioase.

Semnarea acordurilor a fost justificată de Victor Ponta prin “nevoia de stabilitate, mai ales acum, că la graniţa noastră există conflicte“. Cu UDMR la masă, Ponta i-a anunţat însă şi pe liberali, ca şi pe PPDD-işti, ca “parteneri de dialog”. “Pentru mine, PNL, ca şi PPDD sunt în opoziţie, dar sunt parteneri de dialog”, a arătat el, complimentând la schimb UDMR pentru “competenţă şi seriozitate, şi când am fost parteneri, şi când am fost adversari”.

La momentul oficial, premierul l-a salutat pe Korodi Attila cu apelativul “domnule ministru”, în dreptul lui Cseke Attila, al cărui nume a fost în discuţie pentru un post guvernamental, spunând doar “N-a fost să fie”.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, că prevederile din protocolul semnat cu UDMR sunt cele cuprinse în programul de guvernare, arătând că nu este vorba despre acceptarea unei descentralizări pe criterii etnice şi nici de înfiinţare a unei universităţi în limba maghiară la Târgu Mureş.

Întrebat în legătură cu prevederile din protocolul cu UDMR în care problema reorganizării administrative teritoriale a României se va face ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, Ponta a spus: “Nu este vorba de criterii entice, nici UDMR nu a cerut aşa ceva. Nu există ideea de criterii entice”.

El a adăugat că în protocol nu scrie nici despre înfiinţarea unei universităţi în limba maghiară al Târgu Mureş.

“Nu scrie nicăieri de înfiinţare a unei Universităţi în limba maghiară la Târgu Mureş, nici de ceva cu steagul secuiesc. Nu se pune problema, nu scrie aşa ceva. E un acord care se încadrează sută la sută în programul de guvernare. E vorba de un acord între profesorii români şi maghiari de la Universitate, încheiat sub ministeriatul doamnei Andronescu şi acum îl punem în aplicare“, a explicat Ponta.

Acordul semnat de liderii USD şi UDMR, luni, prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, prin legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a maghiarilor în instituţii şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu-Mureş.

Părţile se angajează, de asemenea, să promoveze, în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, iniţiativele politice referitoare la modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrative teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, printr-o legislaţie adecvată.

Acordul mai prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, dar şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş. Părţile semnatare se vor consulta, potrivit Acordului politic, în legătură cu toate problemele care ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţilor maghiare.

În privinţa oricărei modificări a legii învăţământului, se precizează că părţile se vor consulta şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale. Acordul semnat, luni, de USD şi UDMR mai prevede, la articolul 9, faptul că părţile vor susţine o iniţiativă legislativă care să reglementeze cadrul legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora steaguri proprii pe instituţii, pe lângă cel al Uniunii Europene şi al României.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a fost, începând din 2011, subiectul unor controverse, în care formaţiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la învăţământ în limba maternă aşa cum prevede Legea educaţiei 1/2011, iar cele româneşti, că se vrea “scindarea”. O Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF. Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea. Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu. În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş.

În actualul context, în care Romania are nevoie de răspunsuri urgente cu privire la probleme de maxim interes public (situaţia medicamentelor, preţurile la carburanţi şi la alimente, nevoia de măsuri de relansare economică şi de creare de noi locuri de muncă, combaterea evaziunii şi a corupţiei actualei administraţii etc.), tema schimbărilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş este total nepotrivită. Nu este, domnule premier, acest subiect o prioritate pentru România în acest moment!

Trebuie să privim spre priorităţile autentice, spre viitor, spre soluţii europene şi să abandonăm formule care ne ţin pe loc şi care redeschid răni ale trecutului. Lăsaţi Universitatea în pace şi concentraţi-vă pe ceea ce aveţi, ca prim-ministru, de făcut în prezent. Ar fi mai eficient pentru toată lumea să vă orientaţi energia şi eforturile către problemele care afectează în prezent milioane de români loviţi de criză.

Lăsaţi UMF Târgu-Mureş în pace şi îndreptaţi-vă energia spre lucrurile care nu funcţionează în România!

Am citat fără ghilimele, cum se obişnuieşte, din scrisoarea deschisă adresată de Victor Ponta, la sfârşitul lui februarie 2012, premierului de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu. Combătea atât de bine, încât nu mai e nimic de adăugat. Astăzi, proaspăt încuscrit cu UDMR, combate la fel de bine, dar pe dos.

Din punctul meu de vedere, în România pot exista universităţi cu  predare în swahili sau în limba dispărută gyz. Nu mă deranjează nici că – vorba vicepremierului Dragnea – USD nu se poate alia cu o persoană fizică. Bine că s-a putut alia cu o asociaţie culturală. Pentru că UDMR nu va avea niciodată interesul să devină partid. Întâi c-ar pierde sponsorizările generoase de la Budapesta şi, în al doilea rând, că partidele etnice sunt o ciudăţenie în  Europa (nu şi în Africa însă, unde sunt mai numeroase ca mangotierii).

Ce-am vrut să spun în acest text inutil? Doar că personalitatea lui Victor Viorel Ponta nu încetează să mă fascineze.

Pe lângă acordul guvernamental, Victor Ponta, alături de Daniel Constantin și Gabriel Oprea, au semnat cu UDMR și un acord politic luni după-amiază. Ponta a semnat două acorduri separate cu UDMR după ce a fost avertizat că dacă schimbă programul de guvernare este nevoie de o nouă desemnare a premierului la Cotroceni. Ca să evite o astfel de situație, Ponta a semnat două acorduri cu UDMR, unul guvernamental și unul politic.

Acordul politic semnat cu UDMR, luni, prevede printre altele, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, prin legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a maghiarilor în instituţii şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu-Mureş.

Acordul politic integral semnat de Ponta cu UDMR. Ce li s-a promis maghiarilor, conform documentului de mai jos:


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “UDMR – adusa din nou la guvernare, acum de PSD. Sustinatorilor autonomiei Ardealului li se promite “solutionarea” UMF Mures, a “steagurilor secuiesti” si a “REORGANIZARII” in functie de “TRADITIILE” REGIONALE

 1. O otrava, asta este clasa politica de limba romana sau -mai grav- de limba maghiara de la noi, de un sfert de veac incoace.
  A trebuit sa ma racoresc cu cateva cuvinte de bun simt romanesc ale actorului
  Florin Zamfirescu,incepand cu ora/minutul 1.4o., de aici:

  http://www.youtube.com/watch?v=MkQec1-EDic#t=6015

 2. Totul este făcut intenţionat.
  Este extrem de grav ce se întâmplă. Este o sfidare pe faţă a majorităţii cetăţenilor acestei ţări care nu sunt de etnie maghiară.
  Este o sfidare pe faţă, o bătaie de joc să numeşti ministru al culturii, un om care nu are nimic în comun cu etnia, cultura şi valorile româneşti, într-un stat în care maghiarii sunt o minoritate etnică. Este inadmisibil să numeşti la Ministerul Culturii un om care nu are legătură cu aspiraţiile majorităţii de etnie românească!!

  În Ungaria a fost numit vreodată la Ministerul Culturii vreun ministru de etnie română din “Comunitatea Romanilor din Ungaria”??

 3. Pentru putere. Pentru ciolan.
  Se sacrifică tot (ce aparține celorlalți, neamului, țării şi credinței).

  Duhul Sfânt a spus (prin David, în cartea psalmilor): “când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni”

 4. @fabiana
  Nu mai poate fi adaugat nimic ,la interviul lui florin zamfirescu ,multmesc.

 5. Pingback: “Tinerele sperante” ale Guvernului PONTA 3: ministrul “varza de Bruxelles” care crede ca romanii din Serbia sunt “vlahi”, absolventa de Harvard si USTUROIUL EVAZIONIST, angajatul OMT-PETROM la ENERGIE. Bonus: consilier
 6. -Nu cred ca prostimea a votat aceasta combinatie de partide. Asa cum s-a spus au votat o coalitie anti- Basescu dar care nu includea grupari minoritare revizioniste. Cred ca la ora actuala cei care au votat au fost inselati . probabil ca totul este o cacialma Base – Ponta pt a grabi regionalizarea si dizolvarea structurilor administrative actuale profitind de nervozitatea datorata turbulentelor de la granita si prostia romanului care inghite in aceste cazuri galușca mai mica. Cred ca actuala clasa politica trebuie demisa si adusi romani din diaspora sa formeze un guvern tehnic. S-a vazut cum si un Daianu trage de ciolan, si …isi permite cu greu sa renunte la 30% din salariu, ca 9000 eur e…. un minim de trait!…

  – Pt MinistrulCulturii trebuie initiata o petitie deschisa pentru schimbarea lui.

 7. @ Fabiana:

  Un fonfleu sau un balon spart deja, nu o bomba. Nu scrie in constitutie ca nu au dreptul cei care au DUBLA cetatenie. Udemeristii au si cetatenia romana. Problema UDMR e alta, si inca de la infiintare, ca e o formatiune pe criterii etnice, asta e aberant si probabil ilegal, dar tolerat de la bun inceput, pe de o parte din motive de corectitudine politica, pe de alta din motive de real politik. Adica, totusi, nu e realist sa ne imaginam o viata politica fara o formatiune reprezentativa pentru maghiari (asa cum a fost si in perioada interbelica). Ceva trist este ca cetatenia maghiara si-au luat-o si multi romani… Asta e mai de neinteles decat ca maghiarii au dubla cetatenie.

 8. Pingback: UDMR la guvernare: AGENDA IZOLATIONISTA FATA DE MINORITATEA MAGHIARA CONTINUA CU SPRIJIN DE LA PSD: steagul secuiesc ca “FAPT IMPLINIT”, discriminarea romanilor din HarCov, regionalizarea “culturala” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare