PUTIN SI MERKEL SE PREGATESC SA IMPARTA BASARABIA. Violente intre UNIONISTI si RUSOFILI la Balti

8-08-2012 5 minute Sublinieri

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a sugerat pe 31 iulie că Transnistria este îndreptățită la auto-determinare, ceea ce implică ruptura de Moldova. În cadrul forumului Camp Seliger, sponsorizat de Kremlin, Putin a răspuns întrebărilor referitoare la această chestiune prin următoarea afirmație:Multe puncte nevralgice au apărut după destrămarea Uniunii Sovietice, iar Transnistria este unul dintre ele. Numai oamenii care locuiesc în Transnistria își pot determina singuri soarta. Comunitatea internațională, inclusiv Rusia, nu poate decât să respecte alegerile lor.” (Ria Novosti, 31 iulie). Cu puține zile înainte, Secretarul de Stat și Adjunctul Ministrului Afacerilor Externe, Grigory Karasin, a folosit, într-un articol din cotidianul cu tiraj zilnic al guvernului rus, sintagma: ”Aspirațiile Trasnistriei la auto-determinare.” Karasin supraveghează în mod direct activitatea diplomaţiei ruse pentru conflictul transnistrean. (Rossiyskaya Gazeta, 23 iulie).

Rapiditatea cu care aceste declarații s-au succedat este una atent calculată. Trimiterile la auto-determinare sunt laitmotivul retoricii Moscovei referitorare la conflictul din Transnistria.Putin adaugă o și mai mare greutate acestor afirmații prin asemănarea situației din Transnistria cu a celei din celelalte enclave din fosta Uniune Sovietică, care pretind la rândul lor dreptul de auto-determinare (Karabakh, Abkhazia și Osetia de Sud, zone în care s-au semnalat purificări etnice). Putin realizează însă că pretențiile auto-determinării sunt slab argumentate, pentru că nu există o etnie ”transnistreană” (moldovenii sunt alcătuiți dintr-o pluralitate de populații, în care etnicii ruși și ucrainieni formează al doilea și al treilea procent din populație). De aceea Putin a schimbat formularea clasică din ”poporul transnistrean” în ”oamenii care locuiesc în Transnistria”. Punerea pe tapet a perspectivei ”auto-determinării” este destinată amplificării presiunii psihologice asupra Chișinăului și măririi mizei în procesul internațional de negociere 5+2.

În data de 2 august Putin a semnat decretul prezidențial de numire (mai exact de reconfirmare) a Vicepremierului Dimitry Rogozin înt-un post adițional, ca Reprezentant Special al Președintelui Rusiei în Transnistria (“po Pridnestrovyu”). Fostul președinte (acum prim-ministru), Dimitry Medvedev, îl numise pe Rogozin pe același post adițional în luna martie anul curent (vezi EDM, 23 martie). Cu toate acestea Putin a decis să întărească autoritatea lui Rogozin, accentuând faptul că acesta deține mandatul în continuare și cu acordul lui Putin însuși. (Interfax, 2 august).

În aceeași zi Rogozin il primea la Moscova pe liderul Transnistrean, Yevgeny Shevchuk. Amândoi au omis să menționeze titulatura statului suveran Moldova (fără să mai menționăm de integritatea sa teritorială), mai puțin atunci când Rogozin a atacat Chișinăul. Acesta a exclus practic orice potențială rezoluție a negocierilor pentru soluționarea conflictului: ”Atât timp cât Chișinăul se pregătește pentru unirea cu România, ar fi stupid să vorbim de soluții în Transnistria.” Aceștia au discutat despre ajutorul economic rusesc pentru populația din Transnistria formată din ”cetățenii și compatrioții Rusiei de pe teritoriul Transnistriei [sic]” (Interfax, Olvia-Pres, 3 August).

Termenul ”Compatrioți”, o denumire fără nici un temei legal, se aplică practic tuturor cetățenilor ex-sovietici dar și descendenților acestora, ceea ce acoperă un spectru larg al operațiunilor politice rusești în teritoriile vizate. Moscova pretinde drepturi invazive cu scopul de proteja atât acești compatrioți sau cetățeni ai Rusiei, creați ilegal prin ”pașaportizarea” teritoriilor secesioniste (în pofida faptului că legea rusească obligă la domiciliu stabil în Rusia și nu admite dubla cetățenie).

În cadrul unei apariții comune a lui Rogozin și Shevchuk, după întâlnirea oficială dintre cei doi, steagul de stat al Rusiei și ”steagul de stat” al Transnistriei au fost afișate pe poziții de egalitate.Atât pe steagul cât și pe stema Transnistriei sunt prezente simboluri sovietice, secera și ciocanul și steaua roșie (www.president.pmr.gov.org, accesat pe 5 august), simboluri interzise în restul Moldovei (vezi EDM, 18 iulie). În timpul celei mai recente vizite ale sale la Chișinău, Karasin a apărat indignat steagul sovietic, cu secera și ciocanul si cu steaua roșie: ”Am subliniat un lucru în toate aceste întâlniri: Aceste [interdicții] sunt o blasfemie, un afront la adresa noastră. Cred însă că forțele sănătoase din Moldova vor protesta, la momentul oportun, impotriva acestor interdicții și vor încerca o reanalizare juridică a acesteia” (Kommersant,30 iulie). Această ultimă remarcă a încurajat deschis Partidul Comunist din Moldova, care s-a conformat solicitărilor și a protestat împotriva înterdicțiilor atât în stradă cât și în instanță.

Rogozin l-a primit, de asemenea la Moscova și tot în aceeași zi, și pe Mihail Formuzal, șeful executiv al Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia din Moldova. Populația găgăuză este în genere pro-Rusia, iar Formuzal practică un soi de echilibristică între Chișinău și Tiraspol. Acesta a început să apeleze frecvent la aluzii referitoare la autonomie în numele anumitor localități din inima Moldovei și de pe malul drept al Nistrului. În cadrul aceastei întâlniri Rogozin a acceptat invitația de a vizita Găgăuzia, din nou fără a face nici o referire la Moldova (Interfax, Olvia-Pres, 3 august).

Pretextul folosit de Rogozin pentru justificarea aceastei vizite este faptul că ”Găgăuzia e ortodoxă.”Asta deși mai mult de 90 % din populația Moldovei este și ea ortodoxă, ba chiar maroitatea acestui procent este sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse.O separare de aceast gen, dintre găgăuzi și restul Moldovei, este o modalitate de a încuraja demarcarea (independența) lor politică. O vizită a lui Rogozin sau a oricărui alt oficial rus în Găgăuzia Autonomă va presa Chișinăul, sporind spectrul solicitărilor găgăuze pentru o autonomie ”sporită” sau pentru ”federalizare”, așa cum sugerează destul de des și Formuzal.

Ultimele declarații ale lui Putin, Rogozin și ale lui Karasin au venit ca urmare a aniversării a douăzeci de ani de ”apărăre a păcii” din Moldova de către Rusia. În cadrul aniversării din 28 iulie, Rusia a mai făcut câțiva pași în vederea ne-recunoașterii integrității teritoriale a Moldovei, cu scopuri practice (vezi EDM, 27 și 31 iulie). Declarațiile Moscovei din 31 iulie și 2 august adaugă noi elemente acestei tăgăduiri, prin sporirea îndemnurilor la ”auto-determinare” a Transnistriei și prin recunoașterea atributelor ”statale” (teritoriu, steag). Ultimele declarații par să extindă intruziunea politică a Rusiei în zonele aflate pe flancul drept din inima Moldovei, încurajând agitația comunistă și potențialele tendințe centrifugale ale liderilor găgăuzi din sudul Moldovei.

–Vladimir Socor

traducere pentru razbointrucuvant de G.

Sute de persoane protestează acum în centrul orașului Bălți împotriva unioniștilor. Chiar dacă forțele de ordine au făcut mai multe garduri vii în jurul protestatarilor veniți să se manifeste împotriva marșului, acțiunea a degenerat în acte de violență.

UPDATE, ora 19.02: La Comisariatul de Poliție din Bălți au fost aduși patru bărbați, dintre care doi s-au ales cu dosare penale pentru huliganism și instigare la violență. Totodată, polițiștii au mai reținut un băiat de 17 ani, în stare de ebrietate, care venise cu un steag roș-albastru la proteste.

UPDATE, ora 18.14: Polițiștii au deschis două dosare penale cu privire la actele de violență săvârșite astăzi în timpul protestelor de la Bălți. „La locul manifestațiilor au fost detașați 670 de polițiști. Din datele noastre preliminare au participat la proteste 4.000 de oameni, din toate taberele implicate”, a declarat ministrul de Interne Dorin Recean.

UPDATE, ora 16.20 „A venit timpul ca patrihoţilor să li se spună «davai dosvidania»”, scrie pe pagina sa de Facebook secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, cu referire la evenimentele de la Bălți și partidele implicate în acțiunile de violență.

„Aștept materiale de la MAI și vom reacționa conform legii”, a comentat Oleg Efrim, ministrul Justiției.

UPDATE, ora 15.50Portalul Unimedia informează că, în timp se îndreaptau spre autocare pentru a pleca la Chişinău, reprezentanții Acțiunea 2012 au fost atacaţi de locuitori ai oraşului Bălţi, care aruncau în ei cu roşii, ouă şi pietre. Unioniştii sunt însoţiţi de poliţişti şi de scutieri, care au format un cordon pentru a-i proteja. Între timp, un cameraman Unimedia a fost lovit cu o piatră, la fel ca şi un reporter de la Jurnal TV, care a fost transportat la spital.

UPDATE, ora 15.34:Primăria orașului Bălți a anulat autorizația unioniștilor de a mărșălui pe străzi, chiar dacă, ieri, instanța a permis organizarea evenimentului, informează jurnal.md.

Trei bărbați au fost luați pe sus de polițiștii sosiți pentru a stabili ordinea publică la Bălți, în cadrul mișcărilor de astăzi declanșate de unioniști. În același interval de timp a început și manifestul grupurilor „Garda Tânără”, „Patrioții Moldovei“ și „Ileri” din Găgăuzia. Printre protestatari au fost văzuți comuniștii și foștii lor colegi de partid Iurie Muntean, Victor Stepaniuc, dar și bașcanul Găgăuziei Mihail Formuzal.

Mai bine de 500 de unioniști s-au adunat în centrul orașului cu steaguri tricolore și mesaje patriotice. Ei au menţionat că scopul acestui marş, pe lângă cel de promovare a ideii unioniste, este de a atrage atenţia opiniei publice asupra încercărilor Partidului Comuniştilor de a destabiliza Republica Moldova prin tentative de desprindere administrativă după modelul regiunii transnistrene.

Cancelarul german Angela Merkel va vizita Chişinăul, pe 22 august, a anunţat premierul Vlad Filat. Aceasta va fi prima vizită a unui şef al guvernului de la Berlin în Republica Moldova.

Premierul Vlad Filat a menţionat că până vineri urmează să fie stabilite toate detaliile vizitei, informează Agerpres.

Filat şi Merkel au avut două întrevederi oficiale în ultimii doi ani, timp în care Germania şi-a activizat rolul în privinţa reglementării transnistrene. În acest context, unii analişti de la Chişinău susţin că Germania ar sprijini ideea federalizării Republicii Moldova, poziţie similară cu cea a Moscovei.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Germania, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Traduceri, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “PUTIN SI MERKEL SE PREGATESC SA IMPARTA BASARABIA. Violente intre UNIONISTI si RUSOFILI la Balti

  1. Grea cruce au avut mereu fratii nostrii basarabeni.Of,Doamne…

  2. La ce bine mai pot spera acum românii patrioţi, în privinţa Basarabiei?

  3. @cristi_g
    e şi crucea noastră, sîntem un trup a cărui suferinţă a venit Hristos să o sfinţească

  4. @viorica
    Frumos spus.Ar trebui sa ne urcam impreuna cu Basarabia pe cruce,dar am uitat de noi,ce sa mai spunem de fratii nostrii de aici sau de aiurea…

  5. Ei vor Transnistria, noi vrem Bugeac-ul, ar merita un astfel de schimb. Din pacate sunt frati romani in ambele regiuni. Doar bunul Dumnezeu mai poate reintregi tara aceasta care a fost si este ,,vaca de muls” a marilor imperii.

  6. Pingback: FEDERALIZAREA MOLDOVEI, LA PACHET CU CEA A UCRAINEI? Germania si Rusia isi impart ESTUL Europei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. http://www.timpul.md/articol/micarea-unionista-ii-mica-adepii-spre-rasarit–36250.html

    La o săptămână de la protestele violente din Bălți, se pare că miza în toată această comedie cu sfârșit trist a fost pusă exclusiv pe promovarea intereselor forțelor prorusești din Moldova și ale Moscovei în special.

    Nu e vorba despre interesele concetățenilor noștri ruși, nici ale moldovenilor unioniști, fiindcă mulțimile care au ieșit în stradă în ambele tabere au fost evident manipulate. Bieții oameni au fost chemați în apărarea unor idei mărețe, dar realmente au fost folosiți întru satisfacerea scopurilor înguste ale organizatorilor, ca și carne de tun. Slavă Domnului că tancurile și tunurile încă nu și-au scos nasul pe străzile din Bălți.
    Ce caută Formuzal la proteste?
    Prin așa-zisele proteste de la Bălți, cineva a încercat cel mai degrabă să arate Moscovei că în RM ideea Unirii cu România încă este valabilă și că acest fapt nemulțumește cumplit etnia rusă. Și asta chiar dacă atât organizatori Marșului Unirii, cât și contramanifestanții știu cu siguranță că Unirea este astăzi imposibilă, este o utopie mai mult, de vreme ce nu și-o doresc nici RM, nici România, nici SUA, nici Europa, nici alte forțe importante, care dictează mișcările de pe scena politică mondială. Să fi fost altfel, vă asigur că Mihail Formuzal n-ar fi pierdut timpul ca să vină la Bălți. Îl cunosc pe bașkan personal, ca pe un om destul de serios, care n-ar bate niciodată câmpii pe ulițe de dragul protestului și care este gata să se lanseze într-o luptă numai cu un scop precis. Nu cred că ar fi făcut drumul la Bălți nici alți lideri ai partidelor de stânga, cu excepția lui Garbuz, care se pare că nu are altă ocupație, și poate a lui Șelin. Însă în acea zi, în „capitala de nord”, s-au prezentat pentru un modest și nevinovat Marș al Unirii următoarele fețe: deputații Mark Tkaciuk, Iurie Munteanu, Ion Ceban, bașkanul Mihail Formuzal, liderul PSD Victor Șelin. Unii dintre ei, dacă nu toți, probabil, au pregătit din start mulțimea pentru o confruntare, fapt demonstrat și de investigațiile poliției, care a descoperit la protestatari bâte și alte arme. După ce premierul Filat a dat asigurări că acțiunile de la Bălți vor avea loc fără incidente, organizatorii au făcut tot posibilul pentru a declanșa ciocniri între manifestanți, ca să demonstreze inclusiv faptul că guvernarea de la Chișinău nu poate controla situația în țară. De aceea au și servit manifestanții cu băuturi alcoolice. Iar pentru ca evenimentul să fie cât mai mediatizat, s-a lovit și în jurnaliști.
    Cine a avut de câștigat din protestele de la Bălți?
    În urma debandadei din Bălți, la Moscova a ajuns cu adevărat un mesaj de care Kremlinul are nevoie. Pentru a-și menține influența în țara noastră, pentru a ne atrage în Uniunea Vamală Euroasiatică, Moscovei îi trebuie cu orice preț ca în satele și orașele Moldovei să se vorbească cât mai des despre Unire, iar în consecință să izbucnească conflicte. În fond, nimeni altcineva în afară de Rusia nu putea să se bucure de cele întâmplate, fiindcă România privește la „marșurile unirii” ca la ceva exotic. Mai mult, Marșul Unirii de la Bălți a urmat încercării autorităților orașului de a organiza un referendum în vederea extinderii municipiului. Iar faptul că Guvernul a rezolvat neîntârziat situația n-a calmat tensiunile în orașul din nordul republicii. În contextul ultimelor evenimente, pornind de la această criză etnică formată artificial, Moscova ar putea sprijini crearea unei noi autonomii la Bălți, similare celei găgăuze, lărgindu-și astfel controlul în RM. Totodată, din nebunia de la Bălți au de câștigat partidele proruse de la noi care, grație unor asemenea incidente, pot încasa mai mulți bani de la sponsorii lor, invocând că au nevoie de finanțare pentru stârpirea ideii românismului. De aceea președintele Nicolae Timofti are perfectă dreptate atunci când afirma că în RM există anumite grupări politice deranjate de susţinerea acordată țării noastre de către Occident şi cheamă cetățenii și instituții ale statului la nesupunere civică, încearcă să înlocuiască însemnele noastre naționale cu unele false, cer referendumuri locale și naționale pe teme confuze, manipulează grupuri sociale, inclusiv religioase, pentru ca acestea să se opună ordinii constituționale.
    Pentru cine joacă unioniștii noștri?
    Aici ar trebui să fim foarte atenți la acțiunile strategice premergătoare protestelor, care mai mult ca posibil au fost bine planificate din timp, pentru a porni violențele, anume la acest Marș al Unirii. Deși sunt proromân în suflet, văd în acest marș prima provocare sau mai bine zis mănușa aruncată prorușilor pentru a-i motiva să aplice forța. Firește, fiecare are dreptul la întrunire și la exprimarea propriilor convingeri, însă orice mișcare politică, care luptă, chipurile, pentru binele cetățenilor, trebuie să se gândească ca în țară înainte de toate să persiste liniștea și în acest scop să evite consecințele nefaste atunci când își invită adepții la acțiuni de stradă. Păcat de tinerii care au fost folosiți în acțiunile de la Bălți și care cred sincer în ideea Unirii, fiindcă cei care i-au organizat, dacă ar fi avut intenții la fel de sincere, nu cred că s-ar fi băgat la Bălți, în gura focului, de dragul marșului. E ca și cum ai turna gaz pe foc, în loc să fii precaut și să stingi flăcările. Eu n-aș vrea să cred că unii dintre liderii mișcării unioniste din Moldova sunt finanțați de ruși, însă în cazul acesta nu m-aș mira de-aș afla că anume așa este.
    Pușcăria e pentru organizatori, nu pentru manifestanți
    Păcat și de bălțenii simpli de etnie rusă, care la fel au fost atrași fără știrea lor în acest joc periculos. Am citit cu multă tristețe declarațiile pensionarului Vasile Antoniuc, făcute publice ieri. El îşi cerea scuze că a aruncat cu pietre în manifestanţi şi a tras cu piciorul în camera de luat vederi a unui operator TV: „Mă adresez întregii societăţi, rog să mă ierte. Nu voi mai face aşa ceva niciodată. Aşa cum eu deja sunt pensionar, dracul m-a împins să fac aşa ceva… I-am spart camera unui operator şi am aruncat o piatră în tabăra unioniştilor. Ei strigau mesaje în care spuneau că vor unirea Moldovei cu România, dar eu sunt contra acestui lucru. Regret mult cele întâmplate…”. Acest om, în vârstă de aproape 70 de ani, riscă până la cinci ani de închisoare. Rămâne să vedem ce va face poliția – va căuta dracii care i-au întunecat sărmanului om mințile sau va rămâne devotată tradiției autohtone moldovenești de a băga în pușcării doar pionii, lăsând regii nelegiuirii să se desfete la libertate. De data aceasta, modul în care va acționa MAI este de o importanță primordială, pentru că în joc este soarta acestei țări.
    Un articol de: Pavel Păduraru

  8. Pingback: MERKEL LA CHISINAU sau “ZIDUL BERLINULUI DE PE NISTRU” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: NOUA ORDINE EST-EUROPEANA A BERLINULUI, independenta Rep. Moldova si cum a semnat Romania TRATATUL PRIVIND FRONTIERELE DIN 2010 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: VIZITA PREMIERULUI FILAT LA MOSCOVA. Putin intoarce cutitul in rana lui 1812, premierul Moldovei spune ca MERKEL l-a indemnat sa aiba RELATII BUNE cu Rusia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Presa rusa vorbeste despre RAZBOIUL GAZELOR intre Rusia si Republica Moldova. ROGOZIN: ”Moldova trebuie sa respecte dreptul Rusiei de a-si apăra cetatenii” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. "A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova - Budapesta" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Eveniment grav: PUTIN A DARUIT PRESEDINTELUI PRO-RUS IGOR DODON HARTA MOLDOVEI MARI. Presedintele rus a insistat pentru reluarea planului de FEDERALIZARE a MOLDOVEI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare