Reactia curajoasa a unui consilier judetean din Timisoara fata de SAPTAMANA PRIDE: „Nu cumva chiar ideea de toleranță a devenit astăzi intolerantă?”

7-06-2019 2 minute Sublinieri

În Timișoara va avea loc prima săptămână PRIDE a comunității LGBTQ+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer). Vor fi workshopuri legate de această comunitate, dar și un picnic și o petrecere.

Manifestările încep de joi, 6 iunie, și continuă pe durata a mai multe zile, evenimentul fiind organizat de eQuiVox, cu sprijinul MozaiQ, alături de parteneri.

„Anul trecut a fost marcat de încercări şi opoziţii, dar asta ne-a făcut mai puternici, mai uniţi, mai hotărâţi să luptăm pentru drepturile noastre. PRIDE vine să celebreze comunitatea LGBTQ+ din Timişoara, să o întărească şi să o facă mai vizibilă. În spiritul PRIDE, vrem să anunţăm, cu încredere şi mândrie: suntem aici!”, transmit organizatorii.

Program:

 • Joi, 6 iunie, 19.00 – Inside Out: L+G+B+T++=♥ – Workshop pentru comunitate
 • Vineri, 7 iunie, 18.00-20.00, Universitatea de Vest din Timișoara, sala A01 – Conferința LGBT Încotro? Perspective și retrospective
 • Sâmbătă, 8 iunie, 15.00-18-00, Parcul Poporului – Picnic Cards against Humanity. LGBT against discrimination @Launmomentdat in parc 2019
 • Sâmbătă, 8 iunie, 22.00, Capcana – Loud and Proud Party
 • Duminică, 9 iunie, 17.00 – eveniment surpriză

Identity.Education a pregătit pentru zilele de 3-7 și alte evenimente.

Evenimentul este organizat de eQuiVox, având ca parteneri OSUT, FITT, UVT, Capcana, @PRIDE Romania (Cluj), Launmomendat in Parc. Finanțare: MozaiQ prin Fondul Comunitar și donații individuale.

Consilierul judeţean Mihăiţă Bojin a luat atitudine împotriva manifestările din seria Pride care au loc la Timişoara zilele acestea. Acesta este de părere că este trist că am ajuns vremuri în care, nu realizările care fac posibile progresul uman, ci opțiunile sexuale au devenit motiv de mândrie (asta înseamnă, de fapt, PRIDE).

„Cu privire la ceea ce se întâmplă azi în Timișoara, am câteva întrebări. De ce, oare, să ieși în public cu teme care țin de privat? Sau este orientarea sexuală singura „realizare”, elementul definitoriu al celor care fac din asta motiv de paradă? Din afară, așa se vede situația.

Deja e stereotipic răspunsul: „să celebrăm diversitatea”. Diversitatea merită celebrată atunci când aceasta duce la progres (social, cultural etc.)! În alte situații, diversitatea trebuie acceptată, tolerată. Mă întreb, în cazul orientărilor homosexuale, în ce constă progresul, de s-ar cuveni „celebrate”? Un alt slogan super-uzat: „homosexualitatea e normalitate”. Și, totuși, de când am ajuns să celebrăm „normalitatea”?

Creștin fiind, privesc și analizez lumea printr-o lentilă iudeo-creștină. Conform acestui „worldview”, homosexualitatea este un indicator al decadenței morale, nicidecum a progresului social. O idee care a dominat cercetarea istorică din sec. XVIII și XIX conchidea că marile culturi și civilizații umane s-au prăbușit la un moment dat din cauza imoralității. Astăzi ideea a cam dispărut din cercetarea contemporană. Oare de ce?

Ducând mai departe această observație, mă întreb, din nou, unde este motivul de celebrare? Și de când ar trebui să ne lăudăm cu propriile decăderi? Punând problema în felul acesta, mi se pare regretabil că evenimentele din această săptămână se desfășoară cu implicarea unor institutii ale statului. De când are politicul și academia interes să promoveze și să celebreze decăderea? Sau sunt ele însele parte din același trend al decăderii? Răspunsul cred că îl știm deja.

În ce privește toleranța la care m-am referit mai sus, cred cu tărie că trebuie să fim toleranți față de orice fel de minoritate. Dar oare nu cumva chiar ideea de toleranță a devenit astăzi intolerantă? Nu întâmplător, criticii sociali de azi vorbesc despre dictatura minorității sau despre „intoleranța toleranței”. Chiar ar trebui să tăcem, de teama de a nu fi etichetați „intoleranți”, atunci când în Parcul poporului se organizează un așa-zis picnic care are drept scop promovarea homosexualității în rândurile copiilor? Eu unul nu pot să tac. Căci în cazul acesta nu mai vorbim de existența minorității sexuale ci de inexistența minimului bun simț! Și, apropo, sunt curios să văd cu câtă toleranță vor fi citite aceste rânduri de cei care strigă în mod constant „toleranță, toleranță!”.

Să nu fiu înțeles greșit: am scris aceste rânduri nu dintr-o inimă încărcată de ură, ci dintr-o inimă plină de iubire. Iubire față de Dumnezeu, în primul rând, și iubire față de poporul meu creștin și față de Timișoara. În calitate de consilier județean, consider că orașul meu și județul meu merită mai mult. Merită să celebreze valori, realizări, progrese. Cu tot respectul, dar spălatul așternuturilor din dormitor în spațiul public nu e motiv de mândrie. Și mai scriu aceste rânduri din iubire față de familia mea: soția mea, fetele mele și nepoțica mea. De dragul lor nu pot să tac; căci îmi doresc ca urmașii mei să trăiască într-o societate care își sărbătorește progresul, nu decadența.  Dragă Timișoara, în această săptămână nu ai nici un motiv de „pride”, a transmis, marţi, consilierul judeţean Mihăiţă Bojin.


Categorii

1. DIVERSE, Homosexualitate, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Reactia curajoasa a unui consilier judetean din Timisoara fata de SAPTAMANA PRIDE: „Nu cumva chiar ideea de toleranță a devenit astăzi intolerantă?”

 1. Domnul Dumnezeu sa binecuvinteze si sa apere pe curajosul consilier judetean timisean! Sa il pomenim la rugaciune!

 2. Cinste lui și Slavă Domnului pentru că mai are asemenea robi, mai mult sau mai puțin ascunși, care nu-și pleacă “genunchii lui Baal”!!! Foarte bine, temeinic argumentată opinia d-lui consilier Mihăiță Bojin !!! Dar, restul consilierilor unde sunt ??? Bunul Dumnezeu să îi și să ne lumineze și să ne întărească în neputințele noastre pe toți !!! Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 3. Respect Domnule Mihaita Bojin.

  Aveti coloana vertebrala si curaj sa afirmati adevarul.
  Romania are nevoie de exemple ca Dumneavoastra nu de politicieni fanarioti.
  Acum haita perversilor va incepe sa urle si sa va atace.

  Sant cu totul de partea Dumneavoatra si va sustin.
  Doamne ajuta!

 4. Uraciunea pustiirii se lasa peste lume daca majoritatea tace din lasitate sau indiferenta.Un bun crestin totdeauna a fost si un bun politician, insa daca doar un singur om ia atitudine impotriva uraciunii pustiirii arata cat de perfizi sunt majoriatatea politicienilor romani, atunci cum vor romanii sa mearga ceva bine in RSR?

 5. Pingback: „BUCHAREST PRIDE 2019”, organizat sub egida GUVERNULUI ROMÂNIEI, celebrează alianța contra Referendumului pentru Căsătorie/ Reprezentație BLASFEMICĂ la Cluj Pride: „Aici nu e vorba că eşti sau nu creştin, ci de capacitatea ta de a înţele
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare