REFERENDUMUL CIANURILOR: Rezultat pozitiv, dar NEREPREZENTATIV pentru exploatarea de la ROSIA MONTANA si… unde se intalneste ANTENA3 cu TRAIAN BASESCU!

10-12-2012 4 minute Sublinieri

Procesul electoral la referendumul desfăşurat duminică în mai multe comune şi oraşe din Alba s-a încheiat la orele 23,00, cu două ore mai târziu decât la alegerile parlamentare, fără a fi înregistrate incidente.

Pentru ca referendumul să fie validat, prezenţa la vot trebuie să fie de jumătate plus unu dintre alegătorii înscrişi în listele electorale permanente, respectiv ca aproximativ 36.500 de persoane să-şi fi exercitat dreptul de vot. Până la orele 18,00, când a fost raportată ultima prezenţă, aproape 37% dintre alegători au votat în cele 63 de secţii monitorizate de către Biroul Electoral Judeţean, dintr-un total de 148 de secţii organizate în judeţ. Până la ora respectivă, au votat 13.176 de persoane, din aproximativ 36.000 înscrise pe listele din cele 63 de secţii. Prezenţa cea mai ridicată a fost înregistrată la secţiile de votare din comuna Roşia Montană.

O temă importantă pentru Antena 3 este referendumul desfăşurat duminică în judetul Alba, privind mineritul şi Rosia Montană. Potrivit un exitpoll CCSB, la cererea Antena 3, rezultatele sunt următoarele:

La întrebarea de referendum Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Muntii Apuseni şi a exploatǎrii de la Roşia Montanǎ?” cum aţi rǎspuns?

DA:   74 %
NU:   21%
Nu ştiu / Nu răspund:  5 %

Exploatarea resurselor minerale poate fi un motor de creștere economică, o cale pentru depășirea crizei și austerității în România. Nimeni nu spune că nu trebuie exploatate resursele, mai ales că și piața internațională este favorabilă în acest sens. Prețul aurului va depăși 2.000 de dolari pe uncie în anul 2013.

Dar atunci când vorbim despre resurse naturale, este necesară transparența – să știe tot românul cât câștigă statul, cât câștigă  investitorul, cât câștigă românii și mai ales ce s-a întâmplat cu banii intrați la buget. România poate să spună da exploatării resurselor naturale cu două condiții: creșterea participației statului și majorarea redevenței pentru matalele neferoase. Avem un bun natural, putem să îl agregăm în economia națională.

Putem să creștem astfel pensiile și salariile și să facem investiții în drumuri, școli și spitale. Dar avem nevoie de transparență în actul decizional, în modul de cheltuire a banului public. Aici intervine rolul societății civile, care trebuie să apere democrația și interesele cetățenești.  De aceea, este timpul să se treacă de la o opoziție sterilă, bazată demagogie, la o opoziție constructivă din  care să câștigăm cu toții și statul și noi toți, românii de rând.

Referendumul din Apuseni este despre repornirea mineritului într-o zonă cu tradiție minieră, acolo unde a existat industrie și locuri  de muncă bazate din minerit. Se pare că oamenii din Apuseni își leagă  viitorul tot de minerit și de exploatarea resurelor naturale. Rezultatele participării la vot indică o prezență destul de mare la referendum, dovadă că oamenilor le pasă. Este un referendum al lor, despre viitorul lor. De asta poate prezența la referendum este mai mare decât participarea la parlamentare.

Nota noastra:

A se observa tusa groasa publicitara in care este scris articolul de mai sus, punandu-se accent nu pe nereprezentativitatea referendumului ci pe votul DA in favoarea exploatarii. De asemenea, a se remarca avantul proletar in favoarea RMGC, chipurile cerandu-se doar “transparenta” si o redeventa mai mare – lucruri care se pot face de ochii lumii foarte usor!

Niciun cuvant despre cianuri! Pur si simplu articolul de pe antena3.ro (si prezentarile de la stirile aceluiasi canal) sunt materiale de marketing in favoarea exploatarii cu cianuri a RMGC care, in mod cert, nici nu va aduce vreun beneficiu dpdv al veniturilor pentru stat… Iata cum cel mai mare puternic si inversunat inamic mediatic al lui Traian Basescu ajunge sa se intalneasca in mod neasteptat cu acesta pe un subiect extrem de sensibil, manifestand interese comune si facand campanie la fel de necinstita pentru exploatarea companiei Gold Corporation… Vezi, de altfel, si:

Sa vedem daca asta anunta sau nu o “reorientare” a USL fata de Rosia Montana in perioada care urmeaza…

  • Referendumul legat de repornitul mineritului în Munții Apuseni a fost ”inventat” peste noapte, localitățile fiind alese într-un mod mai mult decât discutabil;
  • Decizia luată în contratimp a făcut imposibilă o dezbatere reală în zonă; singura ”informare” a fost cea organizată de către principalul beneficiar al mascaradei: compania privată RMGC;
  • Informarea” a constat în promisiuni aberante, minciuni (sute și mii de locuri de muncă promise în fiecare localitate, liste cu viitori angajați (!), sugestii că pensionarii nu-și vor mai primi pensia ori că etnicii romi nu vor mai primi ajutoarele sociale de la Primării), mii de pungi cu cadouri și intimidări ale opozanților; mii de banere, spoturi TV difuzate agresiv în ultimele săptămâni, la care se adaugă anii de propagandă publicitară masivă în mass-media autohtone;
  • În ziua votării au fost înregistrate sute de sesizări și reclamații din partea observatorilor, oameni transportați pe bandă rulantă la secții; interpretarea discreționară a deciziei Biroului Electoral Central (care a decis că referendumul va fi organizat în secții separate de secțiile pentru referendum – dispoziție ”rezolvată” prin organizarea secțiilor în aceeași sală, dar despărțite de un paravan de pânză…), primari în secții făcând propagandă în timpul votării și amenințând observatorii etc. (asupra întregului mecanism de fraudare, voi mai reveni însă, pe larg).
  • Cireașa de pe tort: un sondaj de opinie CCSB aruncat ”pe piață”, imediat după închiderea urnelor, care anunța un răspuns de 74% DA, respectiv 21% NU.

Și totuși. În ciuda timpului extrem de scurt (aproximativ 10 zile), Centru pentru Resurse Civice a reușit să mobilizeze și să acrediteze 67 de observatori-voluntari. Veniți din toate colțurile țării, de la Cluj, Timișoara, București, Alba, Hunedoara. Conform estimărilor preliminare, prezența la vot a fost în jur de 40%, aproximativ 60% votând DA, și 40% NU. La un calcul simplu, și ținând cont de întrebarea referendumului, rezultă că doar aproximativ 18-20.000 dintre cei 72.000 de locuitori ai Apusenilor chemați la vot suțin mineritul. Un procent de aproximativ 74-75% au votat NU sau au boicotat referendumul. Iar dacă doar aproximativ 25% dintre locuitorii din Apuseni susțin mineritul (conform întrebării de la referendum),  se mai pune o întrebare: câți dintre aceștia susțin tipul de minerit propus de RMGC (cu cianuri, în exploatare de suprafață, cu riscurile și distrugerile de mediu și patrimoniu cultural implicite)?

Voi reveni cu toate datele din procesele verbale oficiale din secțiile monitorizate, precum și cu alte (numeroase) amănunte ale fraudării unui rezultat, care, chiar și în aceste condiții, arată dincolo de orice dubiu cât de slabă este susținerea populară (chiar și în zona controlată propagandistic și politic de RMGC) a proiectului minier de la Roșia Montană.

O notă proastă (din nou) pentru institutele de sondare a opiniei publice (revedeți prognoza CCSP și estimarea pe care mi-o asum și comparați-o în cursul zilei de astăzi cu datele din procesele verbale oficiale), precum și pentru cea mai mare parte a reprezentanților mass-media. Care, deși au fost acreditați într-un număr mare în zonă, au rămas la căldurică, prezentând, cică ”de pe teren”, comunicate oficiale, în loc să ia zăpada din jurul secțiilor de vot în vârful bocancilor.

Legaturi:

***


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “REFERENDUMUL CIANURILOR: Rezultat pozitiv, dar NEREPREZENTATIV pentru exploatarea de la ROSIA MONTANA si… unde se intalneste ANTENA3 cu TRAIAN BASESCU!

  1. Romanii care au votat cu DA isi merita soarta,problema grava este ca din cauza lor vor suferi multi romani dar si viitoarele generatii care vor vedea ca traiesc intr-o tara care candva avea resurse si industrie iar parintii lor si-au batut joc de ele prin simplul fapt ca sa lasat pacaliti de niste firme oculte. Le vor da cativa ani un amarat de salariu dar dupa ce vor lua tot aurul ii vor lasa din nou in bezna saraciei iar viitoarele generatii ce vor face?

  2. sunt mot din zona respectiva si sa stiti ca acest referendum a fost cea mai mare capcana intinsa vreodata motilor.
    daca ei mergeau masiv la vot si ziceau DA, politicienii si RMGC dadeau apoi vina pe ei pentru dezastru ce-l va lasa in urma acest proiect mizerabil.
    din fericire insa motii se trezesc, si au boicotat porcaria asta de referendum.
    din cei mai putin de 40% care au fost la vot doar 70% au spus DA.
    Asadar peste 75% din cei de pe liste NU sunt de acord cu CIANURA in APUSENI!
    ROSIA MONTANA REZISTA!

    PS: prin rugaciunile unor parinti/monahi din Apuseni Domnul a dat o ninsoare abundenta inainte de referendum si astfel oamenii situati la distante mari fata de sectiile de vot nu s-au prezentat. Slava Tie Doamne!

  3. completare:
    Referendumul NU va fi validat: prezenta la vot estimata este sub 40%…
    SI ASTA IN CONDITIILE IN CARE 60 de masini de teren au adus oameni la referendum toata ziua de duminica, de pe dealurile si de pe satele departate ale Apusenilor.
    Cu toata coruptia, minciuna si manipularea oamenilor simpli, tot nu au obtinut ceea ce au vrut si aceste rezultate spun clar un lucru:
    RMGC du-te-acasa si lasa-ne!!

  4. incepe sa+mi para rau pentru votul meu. sper ca noii guvernanti sa fie cu mare bagare de seama. RMGC sa plece.suntem cu ochii pe ei. oamenii de acolo sa fie cu ochii in patru. sa fim si noi informati. si nu vom sta degeaba. uniti vom fi .si vom face presiuni. sa ne ajute Dumnezeu!

  5. Ar fi de dat si nota lui Rogozanu pe subiect, destul de realista si la obiect, in umila mea opinie.

    Şi nota cu Roşia pentru Mihai Goţiu

    Am citit cu interes relatările de la Roşia Montană scrise de Goţiu. Referendumul a fost de un cinism total, un blat între autorităţi locale şi marii afacerişti, blat la scară mică repetat de fapt în mii de forme şi la nivel de ţară. Aici sîntem de acord. Unde nu-s de acord este să spui că referendumul (care nu a fost validat din lipsă de prezenţă la vot) spune de fapt clar NU exploatării miniere pentru că ăia care au stat acasă au votat indirect împotrivă – e un mod băsescian de-a dreptul de a vedea referendumul. E bine că nu a fost validat, dar ce rost au iluziile astea de doi bani?

    Mihai, cît timp tu şi alţii nu vedeţi în ce constă cinismul real al situaţiei nu ne vom putea vreodată înţelege pînă la capăt. Eu nu cred nici în micul grup de proprietari care visează la turism în Roşia. Acolo sînt mii de oameni complet excluşi care visează la ORICE soi de loc de muncă. Alternativa pentru ei, pentru aceia fără pensiuni, fără bani, fără proprietăţi, este cam aşa: le mai iei nişte bani ălora cu aurul sau mori ca prostul ignorat pînă la capăt. Dacă aş fi avut 3 copii, niciun job, foame cît casa, aş fi apărut într-o reclamă la Roşia, ba chiar şi într-una anti-exploatare, dacă marcaţi banul. Aici e problema?

    Presiunea pe Guvern trebuie să fie: nu exploatării şi DA unui plan de dezvoltare a zonei care să fie urgent şi clar (unul care să nu fie baliverna cu turismul). Altfel, vom putea face referendum cu oameni din zone sărace nu doar din Roşia cu întrebarea “v-aţi tăia o mînă pentru 10 000 de euro?”, iar răspunsul, te asigur, va fi un DA cinstit, fără turism electoral, fără fraude. Poate nu va fi prezenţă destulă pentru că n-ar fi siguri de seriozitatea întrebării.

    de aici: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/separatismele-de-toate-formele-maghiari-olteni-saraci-ardeleni-financial-times-si-o-nota-cu-rosia-montana-88191.html

  6. https://www.facebook.com/ProiectulRosiaMontana

    RMGC-ul e pe Feisbuc si prezinta in felul sau propriul izbanda de la referendumul cel nastrusnique.

    Mie unul, mi-au dat lacrimile de emotie cand am aflat ca Romania va deveni numarul 1 pe piata aurului din Uniunea Eoropiana.
    Da’ io is mai emotiv asa, ma stiti, devin repede sentimental, lacrimez (draga Stolo) si trec mai departe ca un insensibil.
    Nu de alta da’ numa boii ie consecventi.

    Am zis totusi sa impartasesc si cu domniile voastre aceste marete realizari ale RMGC.
    Ah, sa nu uit, dragi cetateni romani de origine maghiara, iesiti la vot.

  7. din documentarul Home
    https://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU&wide=1

    Mesajul de baza e cu suprapopularea, incalzirea globala, oamenii fiind
    cel mai mare rau care s-a intamplat bietei planete dupa miliarde de ani
    de evolutie!!! Daca crezi afirmatiile frumos enuntate, iti pare rau ca
    existi, mi se pare ca si agricultura se numara ca prima forma de
    alteratie a paradisului la care ‘mama natura’ a lucrat (orbeste!!!) cu
    atata daruire si pricepere din vremuri imemoriale (furnizate noua cu
    oarecare exactitate). In sfarsit, nu de asta il pun in discutie, ci
    pentru ca arata rezultatele exploatarii miniere masive si a taierii
    padurilor in parti ale lumii sarace unde asa ceva s-a dus la indeplinire
    deja. In plus, imaginile filmate din avion sunt nemipomenite, nu se
    pot inlocui cu niste fotografii, chiar si din avion.

    – 33:10, 59:20 : cum arata o zona exploatata minier

    – 52:30, 53:10 : cum arata Haiti si Madagascar din cauza taierii padurilor

  8. Pingback: Cum functioneaza LOBBY-ul Rosia Montana. COALITIA CORPORATIILOR AMERICANE si “DOMNIA LEGII” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare