REFORMA IN SANATATE FACE VICTIME IN CONTINUARE: nu se mai fac OPERATII PE CORD pentru NOU-NASCUTII cu malformatii cardiace

3-10-2012 4 minute Sublinieri

Situatie dramatica in sistemul sanitar romanesc: incepand de astazi, singura clinica din tara, cea din Targu Mures, unde se operau bebelusii cu malformatii la inima, nu mai face astfel de interventii.

Motivul: cei doi anestezisti specializati timp de opt ani in acest tip de operatii au ales sa mearga in sectorul privat, unde sunt mult mai bine platiti. Ultima operatie a fost facuta ieri, cand medicii au salvat viata unei fetite de sase saptamani.

Deaa Maria este primul copil in familia Loghin si parintii s-au simtit in al noualea cer cand medicii din Targu Mures au acceptat sa o opereze. Din nefericire, insa, alti parinti si copii lor nu vor avea aceeasi sansa.

Ani de zile, nou-nascutii cu malformatii cardiace au fost operati la Targu Mures, mai intai la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant, apoi, dupa desfiintarea acestei insitutii in urma cu un an si jumatate, la sectia specializata din cadrul spitalului judetean.

Operatiile in cazul acestor pacienti trebuie facute in primele sapte saptamani de viata si sunt extrem de dificile, iar medicii s-au specializat ani de zile in strainatate. Acum, cei doi anestezisti vor pleca la o clinica privata din Brasov.

Fireste, seful clinicii din Targu Mures a delegat atributiile celor doi anestezisti, unui medic tanar, insa pregatirea lui pentru operatii atat de delicate poate dura luni sau chiar ani. Pana atunci, copiii care se nasc cu malformatii cardiace vor trebui trimisi in strainatate, insa cu costuri mult mai mari.

In tara noastra, 200 de copii se nasc in fiecare an cu diverse probleme cardiace.

Medicii din Spitalul Judeţean Târgu Mureş nu vor mai face nicio operaţie pe cord pentru copii, iar de la începutul anului nu au putut realiza niciun transplant de inimă, întrucât Institutul de Boli Cardiovasculare a fost reorganizat de Guvernul Boc iar fondurile nu au mai ajuns la vechea instituţie.

Declaraţia a fost făcută de profesor doctor Radu Deac, vicepreşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant şi fost şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, care, prin reforma sănătăţii, a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş.

“Nu se vor mai putea face operaţii pe cord în spital întrucât doi medici chirurgi cardio-vasculari şi asistente medicale vor pleca în străinătate. Din nefericire, guvernul Boc a desfiinţat politic o instituţie care funcţiona foarte bine, respectiv Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş. Până în luna iunie 2012, în spital nu a fost adus nicun reactiv necesar pentru transplantul de cord, deşi există bani în programul naţional pentru intervenţiile de transplant. Pleacă anestezişti, pleacă medici cardiologi pediatri, chirurgi cardiovasculari în condiţiile în care numărul lor este extrem de mic în România, a spus profesorul Radu Deac, prezent la Congresul Romtransplant care are loc la Bucureşti..

El a adăugat că a fost închisă o unitate sanitară pe criterii politice, iar cei care au făcut acest lucru au toată responsabilitatea.

Institutul de Chirurgie Cardiovasculară nu avea nicio datorie şi funcţiona foarte bine, fiind unitate de referinţă pentru România, dar a fost unită cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, care era plin de datorii, a mai spus Radu Deac.

El a precizat că din datele pe care le are, în 2010, 16 copii au fost trimişi în străinătate pentru operaţii pe cord, pentru ei plătindu-se sume de aproape şase milioane de euro, cu care s-ar fi putut construit “un spital nou de sus până jos”.

Au făcut aceste demersuri ca să mă scoată pe mine din spital. Am plecat, dar nu s-a îndreptat nimic. Fostul Institutut de Chirurgie Cardiovasculară a fost distrus şi de aceea nu vor mai putea fi făcute operaţii pe cord pentru copii”, a mai spus profesorul Deac.

El a adăugat că la nivel naţional se nasc anual 950 de copii cu malformaţii congenitale, iar sute dintre ei decedează întrucât nu ajung să facă aceste intervenţii. În spitalul din Târgu Mureş erau operaţi 350 de copii.

“S-a închis Terapia Intensivă, s-a redus numărul de asistente medicale de terapie intensivă, au existat şase clinici de chirurgie cardiovasculară adulţi şi copii, dar acum aproape nu mai există nimic. Cel mai grav este ca o instituţie de performanţă să fie desfiinţată politic. Într-o situaţie aproape similară s-a aflat şi Institutul “C.C. Iliescu” Fundeni, dar acesta a scăpat. Institutul de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş a fost înfiinţat în urmă cu 15 ani de ministrul Mincu şi a fost distrus dintr-un condei de Guvernul Boc, în condiţiile în care în România bolile cardio-vasculare sunt pe primul loc, iar mortalitatea prin aceste suferinţe de asemenea“, a conchis profeosrul Radu Deac, fost director al Institutului Clinic de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş.

Şi profesorul Irinel Popescu, preşedintele Congresului Romtransplant 2012, a susţinut că desfiinţarea institutului a fost o greşeală.

Peste o sută de persoane, între care pensionari, medici, studenţi, membri ai USL şi fostul şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş profesorul universitar Radu Deac, au participat în iunie la o acţiune în Piaţa Trandafirilor din centrul oraşului, cerând “redeschiderea” institutului. În cadrul acţiunii intitulate “Împreună, să redăm inima oraşului” a fost creat un lanţ uman în formă de inimă, participanţii ţinând o panglică roşie, simbol al solidarităţii.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, declara atunci că Guvernul “nu-şi propune să facă vreo restauraţie” şi că va analiza “cu cifre” situaţia Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, care, prin reforma sănătăţii, a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Guvernul acesta nu-şi propune să facă vreo restauraţie. Guvernul acesta sau Ministerul Sănătăţii îşi propune să echilibreze sistemul, din toate punctele de vedere. Pentru a decide dacă e nevoie sau nu e nevoie să dăm personalitate juridică unei instituţii medicale care a avut-o şi nu o mai are la ora actuală trebuie o analiză prealabilă – să vedem care sunt avantajele dacă facem acest lucru, dacă avem vreun avantaj, dacă nu avem niciun avantaj. Dacă e vorba doar de o părere personală, din ce ştiu eu despre Institutul Inimii (IBCvT – n.r.), el funcţiona foarte bine când era independent şi se pare că la ora actuală sunt oareşce probleme. Necunoscând detalii însă, nu pot să vă dau un răspuns. E vorba şi de alte institute din ţară, vom analiza şi vom vedea dacă decizia a fost corectă, dacă avem rezultate şi e mai bine aşa sau e mai bine altfel. În funcţie de această analiză vom lua o decizie, spunea atunci Vasile Cepoi.

Prefectul judeţului Mureş, Alexandru Petru Frătean, spunea că va întreprinde toate demersurile posibile pentru reînfiinţarea IBCvT Târgu Mureş, cunoscut ca Institutul Inimii, arătând că “desfiinţarea prin comasare a acestui incontestabil brand al judeţului s-a luat prin decizie politică, nejustificat şi fără a se ţine cont de opinia şi necesităţile comunităţii”, iar reînfiinţarea institutului se impune.

Fostul şef al IBCvT Târgu Mureş profesorul universitar Radu Deac declara că desfiinţarea institutului a constituit “o gravă eroare a Ministerului Sănătăţii”, care a avut “influenţe politice” şi că speră că aceasta va fi “corectată”.

El spunea că în momentul în care IBCvT a devenit secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a motivat că se doreşte îmbunătăţirea performanţei şi eficientizarea, însă institutul avea atunci “zero lei datorii”, în timp ce spitalul în care a fost înglobat avea 70 de milioane de lei datorie.


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “REFORMA IN SANATATE FACE VICTIME IN CONTINUARE: nu se mai fac OPERATII PE CORD pentru NOU-NASCUTII cu malformatii cardiace

  1. Pingback: DEZASTRUL ”REFORMEI” SANATATII: spitale de psihiatrie devenite ”LOCURI DE CAZARE CU GRATII” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Rascoala CAPUSELOR PRIVATE din sanatate si GOARNA propagandistilor basisti. CUM A REACTIONAT ”SISTEMUL PRIVAT” LA DECIZIA MINISTRULUI NICOLAESCU DE A LE TAIA FONDURILE DE LA STAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare