REZERVE MARI DE GAZE NATURALE DESCOPERITE IN MAREA NEAGRA. Ce folos pentru popor, caci ele apartin CORPORATIILOR STRAINE?
…Profit record in Romania, inregistrat de OMV PETROM
- Gandul: Rezerve de gaze naturale de 3-6 ori cât consumul anual al României, descoperite în Marea Neagră
OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat miercuri o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
Acţiunile OMV sunt în urcare puternică pe bursa de la Viena, cu aproximativ 4,5%.
Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt pe cale să fie finalizate, se arată într-un comunicat transmis miercuri de OMV Petrom.
Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri, se spune în comunicat.
“ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, afiliată ExxonMobil corporation, şi OMV Petrom SA, subsidiară a grupului OMV, confirmă o potenţială descoperire semnificativă în largul ţărmului României (…) Este prea devreme în procesul de evaluare şi explorare pentru a determina dacă blocul Neptun se va dovedi în final exploatabil comercial sau nu. Totuşi, dacă viitoarele lucrări vor confirma fezabilitatea tehnică şi comercială a producţiei de gaze naturale la mare adâncime în blocul Neptun, viitoarele investiţii în fazele de explorare şi dezvoltare ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari, iar prima extragere ar putea avea loc cel mai devreme spre sfârşitul deceniului”, se spune în comunicat.
ExxonMobil şi OMV Petrom intenţionează să continue lucrările în acest an, rezutatele achiziţiei de date seismice urmând să determine următoarele etape, notează companiile. Piaţa românească a gazelor naturale a crescut anul trecut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate miercuri de OMV Petrom.
Astfel, descoperirea Exxon-Petrom din Marea Neagră este echivalentă cu de trei până la şase ori cererea internă anuală, la rezervele estimate de companii. Petrom a extras anul trecut 5,23 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 3% mai mult decât în 2010.
Celălalt mare producător de gaze din România, compania de stat Romgaz, produce cantităţi apropiate de cele extrase de Petrom. Consumul intern este acoperit atât din producţia Romgaz şi Petrom, cât şi prin importuri din Rusia, de la grupul Gazprom.
Producţia de gaze a OMV a stagnat anul trecut la aproximativ 8,3 miliarde metri cubi, reiese din datele prezentate miercuri de grupul austriac. Preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi, a declarat în octombrie că rezervele sigure de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii 15 ani, dar ar putea creşte după ce companiile care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră.
Rezervele sigure de gaze naturale se ridică la 109 miliarde metri cubi, iar rezervele potenţiale sunt de 660 miliarde metri cubi. România produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale, potrivit şefului ANRM. Printre companiile care deţin perimetre concesionate în Marea Neagră se numără OMV Petrom, ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia), Sterling Resources (Marea Britanie) şi MOL (Ungaria).
România producea spre sfârşitul anilor ’70 şi în anii ’80 peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu vârfuri la mai mult de 35 de miliarde, însă producţia a scăzut gradual după 1989.
Profitul Petrom pe 2011, cel mai mare înregistrat vreodată în România: 887 de milioane de euro
În plină criză, Petrom şi grupul austriac OMV, cel care deţine pachetul majoritar la compania românească au făcut un profit uriaş. Petrom a avut practic cel mai mare câştig din ultimele decade pentru o companie românească, având în 2011 un profit de aproape 900 de milioane de euro, în creştere cu 72 de procente. Astfel, Petrom a adus jumătate din cele două miliarde şi jumătate de euro câştigate anul trecut de austriecii de la OMV.
După vânzări fără precedent, de 5,3 miliarde de euro, profitul operaţional al Petrom, deci cel de dinainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor, s-a cifrat la peste un miliard de euro. La acesta au contribuit mai multe elemente, în special creşterea cu 40% a preţului mediu al petrolului Brent în 2011, comparativ cu 2010. Şi producţia de petrol şi gaze naturale a crescut anul trecut cu un procent, în timp ce vânzările de gaze şi energie au crescut în 2011 cu 18 procente, până la peste 855 de milioane de euro.
“Privind înapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide şi o performanţă operaţională remarcabilă. Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi preţurilor favorabile la ţiţei“, spune directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe într-un comunicat.
Analistul economic Ilie Şerbănescu spune însă la RFI că profitul nu e rezultatul unei conduceri admirabile, ci a monopolului deţinut de companie. “Nu trebuie să aibă management bun. În cazul monopolurilor nu trebuie să fi nici prea deştept, nici prea bun, nici prea formidabil manager… Dacă ai monopolul, faci ce vrei, exact ce face OMV în România. A primit monopolul de la statul român şi-l foloseşte în scopuri de profit. Nu e vorba de a exploata oportunităţi de piaţă, de a avea abilităţi manageriale… Nu. Pur şi simplu, doar responsabilitate şi restul ţi-l aduce monopolul, care aduce bani şi-n criză. Creşte preţul, pentru că-I permite monopolul, chiar în condiţiile în care scade consumul şi cererea. Scurt pe doi“, declară Ilie Şerbănescu.
Pierderi de 95 de milioane de euro
La capitolul pierderi, OMV a trecut peste 95 de milioane de euro, la care se adaugă provizionul de 120 milioane euro constituit în trimestrul al patrulea, pentru a acoperi amenda Consiliului Concurenţei. Acesta a anunţat în ianuarie sancţionarea mai multor companii, inclusiv a OMV Petrom.
Amenda a fost aplicată în urma unei investigaţii cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind concurenţa, ca urmare a retragerii de pe piaţa locală a sortimentului de benzină Eco Premium. O perdea de fum, crede analistul economic Ilie Şerbănescu. “În cazul în care Consiliul Concurenţei dorea într-adevăr să penalizeze acest cartel, se referea la cartelul zilnic care există şi care funcţionează zilnic, zilnic, zilnic… Ei, cum să spun, fac ce vor aici, pentru că statul român nu le dă peste mână. Ia să-i retragă însă licenţa, să vedeţi cum s-ar conforma şi asta nu în favoarea statului român, în favoarea consumatorilor!“, spune Şerbănescu.
Într-adevăr, anul trecut, pe fondul creşterii repetate a preţului la benzină, sute de şoferi au protestat în cele mai inedite moduri împotriva practicilor companiilor din distribuţia de carburanţi, fără succes însă. Şoferii au denunţat spolierea românilor.
Petrom spune însă că românii şi statul român au avut doar de câştigat. OMV Petrom este un pilon de stabilitate şi un partener de încredere pentru economia românească, din perspectiva taxelor plătite la bugetul de stat, a aprovizionării cu energie a consumatorilor şi a investiţiilor, susţine directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.
Potrivit companiei, Petrom ar asigura 35% şi 40% din consumul de energie, fie că vorbim de petrol sau de gaze. De asemenea, 10%–11% din veniturile bugetare ale ţării provin de la companie, care, în plus, ar contribui şi la creşterea economică a României prin investiţiile realizate. Acestea s-au cifrat la 30 de miliarde de lei noi în perioada 2005-2011, dar au scăzut anul trecut cu un procent, la 4,8 miliarde de lei.
“Un pahar de apă în ocean”
În opinia analistului economic Ilie Şerbănescu, toate aceste “contribuţii” la bugetul de stat sunt “un pahar de apă în ocean“, dacă ne gândim la cât a pierdut statul român vânzând compania către OMV. În prezent, grupul austriac deţine 51% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei peste 20% din titluri.
Anul trecut, statul a vrut să vândă, dar fără succes o parte din aceste acţiuni pe bursă, unde nu a obţinut însă un preţ convenabil. Să mai încerce acum, după bilanţul de succes al Petrom? Ilie Şerbănescu spune că oricum, nu mai contează, câtă vreme statul a pierdut controlul. “Mai are vreun cuvânt de spus statul român în deciziile pe care le ia OMV? Nu, aşa că mi-e foarte egal ce se întâmplă: dacă va vinde, dacă nu va vinde, tot se vor duce pe apa Sâmbetei“, consideră analistul economic.
În acţionariatul Petrom se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie tot de peste 20%. Anunţul privind profitul OMV Petrom în 2011 a dus la o creştere a preţului acţiunilor companiei. Acesta a atins cel mai ridicat nivel din vara anului trecut, de 0,40 de lei noi pe titlu.
Să mai spunem că anul acesta, compania intenţionează să plătească dividende din acest profit. O decizie va fi luată la Adunarea Generală a Acţionarilor din 27 aprilie. Anul trecut, compania a plătit dividende pentru anul 2010, în valoare de un miliard de lei.
O regula de bun simt ar spune ca n-ai de ce sa liberalizezi pretul la gaze cat timp nu cresti redeventele ridicole pe care le plateste Petrom in acest moment (vezi in consecinta profitul de 1 miliard de euro obtinut in 2011 inainte de ..amenda Consiliului Concurentei). Acum, OMV a gasit ditamai zacamantul in Marea Neagra (ce coincidenta, stirea a venit imediat dupa anuntarea rezultatelor fulminante pe 2011, ce convenabil pentru cei care aveau niste profit de marcat, nu?). Daca pana acum am fost tinuti pe loc de prevederile contractuale, dupa 2014 putem “actualiza” insa redeventele Petrom tinand cont de cantitatile suplimentare de gaz ce pot fi exploatate de companie, de marja consistenta de profit pe care au avut-o asigurata austriecii pana acum si de viitoarea liberalizare a pretului la gaze ce va obliga statul sa subventioneze o parte dintre facturile populatiei.
Redeventele pe titei si gaze variaza intre 3,5-13,5% din valoarea productiei brute, fiind in medie de aproximativ 6% pe titei si sub 9% pentru gazele naturale. Daca ne raportam la ce se mai intampla prin Europa in chestiunea asta ar trebui sa fie cel putin duble (iar daca privim la lumea araba ar trebui sa creasca de cateva ori-vezi Libia inainte de “eliberare” de pilda). Nu insist, s-a scris destul de mult pe tema asta. Contractul de privatizare a fost pagubos din start, cu jumatate din rezervele de gaze oferite ca “bonus” si redeventa inghetata 10 ani. Iata ca acum ne apropiem de momentul dezghetului. Preturile la titei si gaze s-au dezghetat de mult (ce pacat ca firma care a asigurat consultata in momentul privatizarii n-a anticipat cresterile ce urmau, ghinion Romania!) iar compania a descoperit gaze naturale in Marea Neagra, de cateva ori productia anuala interna.
In prezent, OMV preseaza de zor pentru liberalizarea pretului la gaze cu avocatul FMI in spate. Ar vrea sa vanda romanilor la pret de gaze…rusesti, asa cum si titeiul scos cu vreo 20 de dolari/baril e vandut la pret international. Statul va trebui sa subventioneze in curand facturile nevoiasilor (probabil din 2015) si cea mai sigura sursa pentru asta ar fi tocmai redeventele majorate pentru OMV. Cum ne jucam cartile in 2014? Sa speram ca “liberalizarea” redeventelor Petrom va fi una dintre temele campaniei prezidentiale din 2014 cu care se suprapune. Asta pentru ca dezbaterea generata sa reduca riscul unui nou plocon pasat austriecilor. Intre timp, statul va reincerca sa-si vanda un pachet minoritar prin bursa dupa esecul de anul trecut. Daca chiar vrem sa taxam in sfarsit capitalul austriac din energie cum… merita, poate n-ar trebui sa ne limitam la 10%. In definitiv, OMV s-a priceput mai mereu sa ascunda profitul pentru a nu-l imparti cu minoritarii acordand divindende (vezi benzinariile prealuate de Petrom de la compania-mama, politica “ambitioasa” de investitii, etc). Nu exclud ca in 2012 si 2013 OMV sa faca exceptii si sa vireze o parte mai mare din profit spre fondul de dividende, in scopul de a-si imbunatati imaginea si a obtine o redeventa mai mica, dar cine ii mai crede acum? (…)
Nota noastra:
Noi ne vom alege cu praful de pe toba… avand in vedere ca rezervele de gaze, estimate deja la o cantitate mult peste consumul nostru intern, apartin deja corporatiilor straine, mai ales OMV (austriecilor) si Exxon (americanilor). Nu lipsesc insa rusii (Lukoil) si nici macar ungurii (MOL).
Mai mult decat atat, aceste corporatii ne vor vinde PROPRIUL NOSTRU GAZ la preturi mari, cel putin la fel de mari ca Gazprom, producatorul rus! Pentru ca asta este logica liberalizarii pretului la gaze, de fapt – vor sa ne exploateze gazul si apoi sa ni-l vanda la fel de scump sau poate chiar mai mult decat o fac acum rusii.
Mecanismul a fost explicat de Ilie Serbanescu aici:
Ilie Serbanescu
– Presiunile pentru liberalizarea energiei provin de la marile companii straine; aceste companii – OMV, Gas de France, Eon, vor ca Romania sa plateasca acelasi pret pe care il platim pe gazul rusesc.
– Este absurd sa nu avem dreptul sa ne folosim de gazul nostru.
– Oamenii din Piata Universitatii nu se vor alege cu nimic daca vor avea parte, cu alta putere, de acelasi program al FMI ca acum. Este dezamagitor ca Ponta a declarat ca va continua colaborarea cu FMI.
– OMV a obtinut prin presiuni sa faca export cu gazul romanesc, lipsindu-ne de propria resursa. Este vorba de un colonialism abject.
– De ce sa nu incaseze poporul renta provenita din exploatarea gazului? De ce sa ia acesti bani Gas de France, OMV?
– Privatizarea se potriveste la comert, la industrie, dar nu si la MONOPOLURI, la RESURSE, LA DISTRIBUTIE.
– In plus, OMV si Gas de France SUNT COMPANII DE STAT, NU PRIVATE!
– Aceste resurse (strategice, cum este gazul) nu se dau! Se gestioneaza strategic de statul roman.
– Am ramas 19 milioane pentru ca ne-au epuizat astia. Asa ceva (scaderea populatiei in cativa ani) nu se poate, nu exista in anale.
Radu Tudor:
– Ne-a dat Dumnezeu bogatii naturale incat nu le putem contabiliza. Si totusi, Romania se plange de bani si plateste facturi de sute de milioane de dolari pentru gaz Rusiei.
-Statul roman nu a fost in stare sa creeze o companie de exploatare a resurselor, incasand, in schimb, de la companii straine, o redeventa absolut jenanta de 4% din tot ce se exploateaza aici.
– Avem bogatii ce depasesc suta de miliarde de euro si nu vom putea beneficia decat de maxim 10%.
– “O lume NOUA, nu voua...”
Legaturi:
Ia fiti domniile voastre atenti ce se intampla cand iluminatul public stradal este privatizat. Luxten si E.ON sa traiasca.
Din seria “beneficiile statului minimal care privatizeaza TOT“. Mai vreti? Ca mai am.
Unde nu-i cap, vai de picioare. De data asta, cam la propriu.
sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/oras-calamitat-afla-cum-se-traieste-intr-o-urbe-cufundata-in-bezna-totala-de-o-saptaman.html
Rinvolutia ne-a adus in feudalism. ROMANIA FEUDALA.