ONU pregateste propriul tratat de CONTROLARE SI CENZURARE A INTERNETULUI, la initiativa Rusiei si Chinei

22-02-2012 2 minute Sublinieri

control internet

sursa imagine

Pe 27 ianuarie (februarie), la Geneva va începe un proces diplomatic care i-ar putea da Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) puteri fără precedent în ceea ce priveşte controlul asupra internetului. 

Zeci de ţări, printre care şi Rusia şi China, fac presiuni pentru a ajunge la un consens în privinţa controlului asupra internetului până la sfârşitul anului 2012. În iunie 2012[1], premierul Vladimir Putin a declarat că scopul acestor negocieri este obţinerea controlului internaţional asupra internetului, prin intermediul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), organizaţie care funcţionează sub auspiciile ONU, scrie în The Wall Street Journal Robert McDowell, comisar al Comisiei Federale de Comunicaţii.

Din Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor fac parte 193 de state (printre care se numără şi România) şi 700 de corporaţii şi instituţii academice. În luna decembrie 2012, reprezentanţii UIT vor lua parte timp de zece zile la o conferinţă organizată în Dubai. În cadrul acestui eveniment ar putea fi transpuse într-o lege internaţională următoarele propuneri:

– Supravegherea internaţională a ameninţărilor de securitate digitală şi a schimbului de informaţii private.

– Companiile de telefonie mobilă vor putea percepe tarife suplimentare pentru traficul web “internaţional”. Spre exemplu, românii care vor vizita site-uri americane vor putea fi nevoiţi să plătească în plus pentru fiecare click pe care îl dau, pe acelaşi sistem ca apelurile telefonice efectuate în străinătate.

– UIT va ajunge să aibă un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte organizaţiile care asigură funcţionarea internetului, cum ar fi ICANN, organizaţia care coordonează adresele web.

Ţările în curs de dezvoltare vor avea cel mai mult de pierdut în urma adoptării unei astfel de legi, astfel că India şi Brazilia se opun din răsputeri unui internet împărţit pe regiuni. O structură internaţională de reglementare a internetului de la vârf în jos este în contradicţie cu arhitectura internetului, care este de fapt o reţea de reţele fără graniţe şi limitări geografice, scrie Robert McDowell.

Dacă ACTA este o problemă, un tratat despre care se crede că-l negociază statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite începând de pe 27 februarie la Geneva ar putea fi o ameninţare mult mai mare, consideră Robert M. McDowell, comisar al Comisiei Federale de Comunicaţii în „Wall Street Journal”.

Conform „Wall Street Journal”, procesul diplomatic va începe să renegocieze regulile din 1988 asupra internetului, care la acel moment a liberalizat această piaţă. În acel an, 114 naţiuni s-au adunat în Australia care a liberalizat dramatic telecomunicaţiile internaţionale. Acest lucru a izolat internetul de reglementările economice şi tehnice obişnuite şi a devenit cea mai de succes poveste de dereglementare.

În 1995, la scurt timp după ce internetul a fost privatizat şi nu a mai fost doar apanajul unor institute şi ale unor state, 16 milioane de oameni îl foloseau la nivel global. În 2011, două miliarde de persoane au acces online, iar numărul creşte cu jumătate de milion anual. Această creştere explozivă ar fi influenţată şi de faptul că guvernele au stat departe de reglementare internetului.

Cu toate acestea, Rusia şi China, împreună cu 193 de state membre vor să renegocieze tratatul din 1988 şi să-şi extindă influenţa în zone nereglementate până acum, susţine McDowell. Conform acestuia, în decembrie la Dubai s-a citit o listă de propuneri care conţinea:

– Securitatea online şi intimitatea datelor trebuie să fie supuse controlului internaţional.

– Companiile de telefonie străină vor avea voie să pună taxe internaţionale pe traficul de internet, poate la modul „per click”, pentru a aduce profituri mari.

– Stabilirea clară a tarifelor de roaming.

Multe ţări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare sunt intrigate de aceste idei. Chiar dacă internetul este un mod de a educa populaţia, unele guverne se simt excluse din această ecuaţie.  Robert McDowell de la „Wall Street Journal” consideră că amendarea legislaţiei internaţionale a internetului ar împărţi lumea online în două, despărţite de un zid asemănător cu cel al Berlinului, deoarece unele ţări nu vor dori să accepte aceste reglementări.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “ONU pregateste propriul tratat de CONTROLARE SI CENZURARE A INTERNETULUI, la initiativa Rusiei si Chinei

  1. S-au gandit ei “cum sa mai facem noi rost de niste bani, pe ce sa mai punem taxa? Pe orice produs comercial am pus, pe tranzactii comerciale, pe servicii, pe transporturi, pe energie am pus, pe sanatate am pus, pe apa si pe aer (fara emisii poluante) am pus, ce mai ramane? Hm… Pe internet! Click-ul si taxa”… Cata dreptatea avea Parintele Arsenie Boca: “Vor pune impozite, taxe şi alte îngrădiri. Vă vor lua totul!”

  2. Doamne ajuta, fratilor!

    Cu permisiunea vostra m-am gindit sa comentez un pic ceea ce se intimpla acum in marea aceasta digitala numita internet..
    Pozitiile se radicalizeaza pe zi ce trece, avem pe de o parte guvernanta mondiala care stringe surubul cenzurii iar in cealalta tabara miscari de genul ANONYMOUS , un fel de Assange razbunatorul , varianta online !
    Aceasta miscara devine foarte populara , au foarte multi activisti si ma tem ca pot fi in curind catalogati ca o cyber-armata.
    Am observat ca folosesc lozincile anti-sistem arhicunoscute , fac un fel de demascare a “iluminatilor” de prin institutiile globaliste, avem insa si toate ingredientele unei manipuilari masive probabil orchestrate de “inteligenta” spre a-i justifica pe cei din prima tabara.
    Razboiul ce vine se anunta a fii foarte dur, se vor contra state cu state, culturi cu culturi, ideologiile se vor ciocni iar internetul se va cutremura si el…
    Cum inchid acum site-urile de torente, probabil asa vor disparea destul de curind si cei care sustin prea vocal principii de ev mediu…(nu neaparat antisistem).
    Tocmai citeam undeva despre isprava ANONYMOUS de a sparge site-ul Ministerului Justitiei din Grecia, proferind amenintari intersante, cum ca , in curind vor avea posibilitatea sa dea jos servere din care sa stearga efectiv bazele de date aferente datoriei grecilor de rind catre banci.

    Ei spun asa :

    Cetateni ai Greciei,

    Noi suntem Anonymous.
    Noi supraveghem in fiecare zi cum guvernul vostru abandoneaza constitutia si institutiile democratice ale tarii.
    Vedem cum sunteti impinsi tot mai mult catre saracie.
    Vedem cum trec legi care va afecteaza demnitatea.
    Vedem cum tara voastra este aservita FMI si bancilor.
    Stim despre cantinele saracilor din scoli.
    Stim ca tara voastra a votat ACTA in speranta de a inchide gura vostra.
    Stim totul …
    Republica Grecia a murit!
    A murit atunci cind un guvern neales a venit la putere, de atunci timpul discutiilor a trecut.
    Nu negociem cu acesti criminali.
    Puteti sa ne vinati cit vreti, chiar puteti sa capturati pe citiva dintre noi, oricum alti 5, 10, 100 se vor ridica si ni se vor alatura.
    Acum toti grecii sunt ANONYMOUS.
    Suntem milioane impotriva voastra…(mesajul continua)

    Asta da miscare populara, nu!?

    Desi ,aparent, lumea se bucura de o acalmie relativa, totusi supa fierbe. Eu asa simt, ca sunt energii nerefulate care stau sa explodeze, nu imi dau seama insa care ar putea fi pretextul fatal care sa declanseze acest razboi, care dincolo de cel armat va fi si un razboi al nostru cu frati de-ai nostri, cu casnici de-ai nostri, cu noi insine.

  3. Pingback: Comentariul zilei despre jocul “la doua maini” pentru controlul internetului si despre LUMEA CA UN CAZAN IN CLOCOT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Cine te SPIONEAZA pe internet?/ ACTA BLOCAT/ Cum sunt SUPRAVEGHEATE retelele sociale prin CUVINTE CHEIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Rezolutie ONU contra cenzurii internetului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare