Cum a disparut ROSIA ROMANEASCA din piete din cauza IMPORTURILOR si intermediarilor

11-05-2012 2 minute Sublinieri

Un kilogram de roşii din import a ajuns să coste în supermarket-uri cât unul de căpşuni, în condiţiile în care producătorii autohtoni de legume susţin că au renunţat la culturile de tomate pe care anul trecut s-au văzut nevoiţi să le vândă intermediarilor chiar şi cu 20 de bani kilogramul.

„Ne sufocă importurile de legume. Problema cea mai mare este importarea masivă în perioada în care noi ieşim cu trufandaua noastră”, a declarat pentru gândul Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe Matca. Fermierii din cadrul asociaţiei gălăţene cultivă o treime din suprafaţa de leguminoase din ţară.

În total, suprafaţa cultivată cu tomate a fost anul trecut de circa 49.000 de hectare, producţia fiind de circa 881.000 de tone, în creştere cu 14,6% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). În ciuda anului agricol foarte bun, Croitoru susţine că fermierii au renunţat la culturile de roşii deoarece nu sunt deloc profitabile şi nu au cum să concureze cu preţurile tomatelor de import.

„În alte state europene se practică TVA diferenţiat pentru produsele de bază, nu 24% cum e la noi. Sămânţa, folia, motorina, toate s-au scumpit, iar noi nu avem cum să mărim preţurile. Cum să fiu competitiv când eu dau 6 lei pe benzină la pompă şi în altă ţări fermierii au subvenţie de 50% la carburant”, a explicat Croitoru.

O altă problemă de care se plâng producătorii o reprezintă intermediarii care controlează pieţele din marile oraşe. De multe ori, producătorii ajung să-şi vândă recolta la preţuri foarte mici, produsele fiind foarte perisabile. „Fermierii care produc roşii nu au acces la pieţe şi n-au de ales. Trebuie să-şi vândă marfa prin intermediari. Şi dacă tu ai roşii ajunse la maturitate, ele nu ţin mai mult de 3-4 zile. Eşti nevoit să le dai mai ieftin, decât să nu iei nimic pe ele”, a precizat pentru gândul Mircea Velica, primarul comunei Izbiceni, localitate în care mare parte a cetăţenilor se ocupă de cultivarea legumelor.

Soluţiile de criză ale fermierilor: Cultivă răsadurile pe care le vând în afară şi viceversa

Din ce în ce mai mulţi fermieri aleg să cultive doar răsaduri. Acestea sunt vândute în străinătate, cultivate acolo, iar legumele se întorc în ţară la preţuri mult mai mari.„Noi nu practicăm aşa ceva, aici la Matca. Au venit la mine însă din ce în ce mai mulţi fermieri care să îmi propună aşa ceva, dar noi aici cultivăm răsaduri numai pentru producţia proprie”, a explicat Croitoru.

Practica este mai des întâlnită în rândul fermierilor din sud, din judeţele situate mai aproape de graniţă, ne-au explicat producătorii de legume. Chiar şi cultura răsadurilor este însă costisitoare, susţin ei. De aceea, mulţi fermieri au ales o altă soluţie: cumpără răsadurile din străinătate şi aleg soiuri care pot fi valorificate mai bine.

Costurile cultivării unui hectar de răsaduri se ridică la circa 14.000 de euro. Estimarea s-a făcut luând în calcul folia protectoare necesară (2.500 de kilograme), seminţele (40.000-50.000), reparaţiile solarelor afectate de ninsorile şi vijeliile din sezonul rece, substanţele cu care sunt tratate plantele, îngrăşămintele folosite, munca investită, costul curentului electric şi al apel pentru irigaţie, precum şi al combustibilului necesar pentru tranportul plantelor. „Nu este rentabil decât dacă produci răsaduri la nivel industrial, adică atunci când este vorba despre milioane de fire de roşii”, a mai precizat Velica.

Fuia, fost ministru al Agriculturii: Preţul alimentelor se dublează de la producători până pe rafturile supermarket-urilor

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, a precizat că scumpirile alimentelor au loc pe lanţul de aprovizionare. Reprezentanţii producătorilor spun însă că supermarket-urile sunt cele care fixează preţurile.

“Modul de producţie în sectorul de legume-fructe este unul primar. Fiecare produce legume pe o suprafaţă mică. Niciun supermarket sau nici cei care fac export nu vor veni să cumpere cu sacoşa de la fiecare. Şi fermierii trebuie să înţeleagă cu unul dintre principalii piloni ai modernizării agriculturii în România îl constituie asocierea”, a spus Fuia, la emisiunea “După 20 de ani”, difuzată de Pro TV.

“Eu aseară am văzut roşii într-un supermarket cu 10,5 lei kilogramul. Noi când ieşim cu trufandaua noastră, e undeva la 3,5-4 lei. E o diferenţă enormă”, a spus Croitoru.

Legaturi:

***


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Criza preturilor, criza alimentara, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Cum a disparut ROSIA ROMANEASCA din piete din cauza IMPORTURILOR si intermediarilor

  1. Si eu cultiv gogosarul in Franta :-)), pe cuvant. Aici nu exisra ardei gogosar, il cultiv pentru familia mea, ca sa avem gogosari murati iarna, dar am in vedere sa-l cultiv la sc

  2. Ma scuzati, am batut gresit o tasta si a plecat mesajul neterminat :))

    Vroiam sa spun ca am in vedere sa cultiv ardeiul gogosar la scara mai mare si sa-l vand pe piata.
    Fiindca aici, daca esti declarat ca producator individual, chiar cu cantitati mici, te poti prezenta sa vinzi pe piata, platind desigur o mica taxa pentru taraba.

  3. Din punctul meu de vedere mai exista inca un factor – si nu poate fi neglijat – pentru faptul ca romanii au ajuns sa “pape” numai rosii de import (si este si cazul altor culturi, nu numai la tomate): dorinta cumparatorilor de a lua numai ce e frumos in piata, chiar daca gustul lipseste… Si pot face oricui demonstratia live, daca sunteti din Craiova sau din Ramnicu Valcea. Rosiile romanesti cu gust nu sunt la fel de tari (deci rezistente la zile intregi de transport) si nici la fel de aspectuoase (sunt uneori diforme, prezinta crapaturi) ca rosiile de import sau ca rosiile cultivate in Romania, dar din seminte de import…

  4. Pingback: DISPARE laptele romanesc de pe piata in favoarea celui de IMPORT? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Dr. Mencinicopschi: ce alimente sunt recomandate in vreme de canicula - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Mihai Gotiu despre exterminarea micilor agricultori: de la COLECTIVIZAREA COMUNISTA la COMASAREA si INDUSTRIALIZAREA CAPITALISTA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: CE IMPORTAM: varza, prune si cartofi... - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Consilier prezidential despre “STRATEGIA BASESCU” PE AGRICULTURA. Romania ar trebui sa devina MARE PRODUCATOR REGIONAL prin cultivarea …ORGANISMELOR MODIFICARE GENETIC - Recomandari
  9. Pingback: Trilateralii de la BNR au agenda: DISTRUGEREA AGRICULTURII DE SUBZISTENTA, “EXECUTAREA FARA MILA A UNEI POPULATII SARACITE” - Recomandari
  10. Pingback: MANCAREA DIN ROMANIA E MAI SCUMPA DECAT CEA DIN GERMANIA! Ambasadorul Norvegiei: FAPTUL CA IMPORTATI ALIMENTE ESTE O NEBUNIE/ Corporatiile “inghit” tot mai multe TERENURI AGRICOLE in EUROPA - Recomandari
  11. Pingback: Semnal de alarma al irlandezului din Romania, Peter Hurley: TARANII ROMANI SUNT ABANDONATI IN FAVOAREA MARELUI AGRO-“BUSINESS”! | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: SCRISOARE DESCHISĂ PRIMULUI-MINISTRU DACIAN CIOLOŞ DE ZIUA NAŢIONALĂ – semnal de alarmă al irlandezului din România, Peter Hurley: ŢĂRANII ROMÂNI SUNT ABANDONAŢI ÎN FAVOAREA MARELUI AGRO-“BUSINESS”! “Esenţa României iz
  13. Pingback: FENOMENUL ACAPARARII PAMANTULUI TARANILOR DE CORPORATII. Noi NU mai vrem pamant? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare