Rusia contraataca pe frontul estic: RELUAREA REVENDICARILOR DE FEDERALIZARE A MOLDOVEI SI “REECHIPAREA” TRUPELOR RUSESTI DIN TRANSNISTRIA

1-08-2012 3 minute Sublinieri

Moscova si-a sarbatorit cea de-a 20-a aniversare a “mentinerii pacii” in Moldova prin multiplicarea obstacolelor din calea aplanarii conflictelor. Secretarul de Stat si Ministru Adjunct al Relatiilor Externe Grigory Karasin, citind la Tiraspol un mesaj din partea presedintelui Vladimir Putin, a dat o noua definitie operatiunii rusesti de “mentinere a pacii”: “In forma sa actuala, aceasta operatiune este garantul principal al continuitatii procesului politic de rezolvare a conflictelor. Fortele noastre de mentinere a pacii sunt garantul atingerii unei solutii acceptabile atat pentru Transnistria, cat si pentru Moldova”.

Aceasta noua idee infatiseaza prezenta armatei ruse ca premiza a oricaror negocieri politice (in timp ce situatia ostaticilor este lasata la latitudinea Tiraspolului). Aceasta redefinire reface jocurile, impiedicand orice propunere din partea Moldovei sau a Europei de Vest de inlocuire a fortelor rusesti cu o misiune internationala cu caracter civil. Moscova scoate din ecuatie discutarea problemei, atata timp cat nu s-a ajuns inca la un consens asupra solutiei politice.

Trupele rusesti au in Moldova doua misiuni distincte, dar care se intersecteaza: “mentinerea pacii” si apararea vastelor rezerve de munitii ramase din perioada sovietica. Apararea acestor munitii ofera un pretext aditional. Incepand cu 2004, Moscova a continuat sa pretinda ca nu poate retrage sau recicla munitiile fara aprobarea liderului transnistrean, Igor Smirnov, care bineinteles ca a refuzat. Se pare ca Moscova foloseste aceeasi tactica si cu noua conducere. Conform declaratiei lui Karasin, “munitia poate fi retrasa doar in urma unui acord dintre Rusia si Transnistria”; iar Rusia nu “va satisface apetitul” acelora care preseaza pentru retragere, daca tot ei cer si reorganizarea operatiunii de mentinere a pacii.

In discursul sau din cadrul conferintei de la Tiraspol “A 20-a aniversare a operatiunilor de mentinere a pacii pe Nistru: provocari geopolitice ale vremurilor noastre”,Karasin a descris Memorandumul Primakov din 1997 si Memorandumul Kozak din 2003 ca fiind singurele propuneri solide pentru o intelegere politica favorabila ambelor parti. Dupa Karasin, blocajul actual este din vina celor care au “rupt” acele documente (o organizare federala/confederala a Transnistriei si o ramasita moldoveana, sub garantiile politice si militare ale Rusiei). Karasin mai sustinuse ideea si intr-un articol din Rossiyskaya Gazeta din 23 iulie, intarind-o mai apoi intr-un interviu acordat Kommersant. Acolo, el a criticat legea promulgata de Moldova in 2005 care stabilea intelegerile de tip federativ/confederativ ca fiind incompatibile cu principiile politice, cerand Chisinaului sa abroge aceasta lege “deoarece exclude orice efort viitor in aceasta directie”. “Cu timpul, politicienii moldoveni vor intelege aceasta. Federalizarea este o solutie. Ramane ca Transnistria si Moldova sa decida.”

Ce se poate intelege din toate acestea: a) Pentru Rusia optiunea e clara: ori federalizare ori deloc; b) Tiraspolului i se da puterea sa blocheze procesul; c) Rusia poate astepta la nesfarsit. Citand “instructiunile lui Putin”, Karasin a cerut Tiraspolului si Chisinaului sa trateze problema de pe picior de egalitate. […]

Prim-Ministrul Adjunct al Rusiei si proaspat reprezentant prezidential pe probleme transnistrene, Dmitry Rogozin, s-a adresat celor prezenti printr-un apel video. Spre deosebire de Ministrul de Externe, care nu elimina in totalitate posibilitatea retragerii trupelor, Rogozin aproape ca a reusit: “pana cand vom avea o pace consolidata, stabila, poate chiar eterna”. Trupele rusesti mentin pacea pe “teritoriul nostru, teritoriu locuit de oameni care au facut parte din Uniunea Sovietica si care si-au capatat independenta” (aluzie la “independentele” Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria).

Colonelul General Valery Yevnevich, actual consilier al Ministrului Apararii rus Anatoly Serdyukov, a anuntat la Tiraspol ca ministerul a decis sa reechipeze trupele rusesti din Transnistria cu armament de ultima generatie. Yevnevich a justificat decizia prin faptul ca acesti soldati sunt parte integranta a armatei rusesti. Yevnevich a condus Grupul Operational al Fortelor Ruse in Regiunea Transnistria a Republicii Moldova intre 1995 si 2002, supraveghind mai apoi toate fortele de mentinere a pacii. Intentia reinarmarii fusese declarata inca din aprilie.

Nu s-a spus insa nimic despre cererea aprobarii Moldovei pentru reechiparea trupelor ruse de pe teritoriul moldovean. Este posibil ca oficialii rusi sa creada ca nu este necesara o astfel de aprobare (care, dupa cum probabil stiu si ei, ar fi refuzata de catre Chisinau). Insasi prezenta militara a Rusiei violeaza principiul “acordul-tarii-gazda” al stationarii fortelor straine. Reinarmarea acelor trupe prin decizie unilaterala nu va face altceva decat sa avanseze procesul incremental de “dez-recunoastere” a integritatii teritoriale a Moldovei. Ar stabili un precedent si pentru Ucraina, unde Rusia isi propune reinarmarea flotei sale de la Marea Neagra.

Ca sa concluzionam, Rusia s-a folosit de aniversarea de 20 de ani pentru invierea unor cereri inacceptabile si pentru adaugarea altora, ca pre-conditii pentru solutionarea conflictului. Lista actualizata include: 1) Prezenta militara rusa ca premiza nu numai pentru solutionare, ci si pentru negocieri in acest sens; 2) Retragerea munitiei necesita aprobarea conducerii Tiraspolului, ca si pana acum; 3) Federalizarea Moldovei sau nimic; 4) Abolirea legii moldovene anti-federalizare din 2005; 5) Reinarmarea trupelor rusesti indiferent de parerea Moldovei; 6) Relatii ruso-transnistrene directe, excluzand autoritatile moldovene din proces, tratand cele doua parti ale Moldovei ca entitati diferite, institutionalizand de fapt divizarea tarii.

Aceste cereri si conditionari se adauga celor prezentate de Rogozin in aprilie la Chisinau, intarindu-le. Suprapunandu-se cu lista lui Karasin, cererile lui Rogozin erau: 1) Moldova si Transnistria ca parti egale la negociere (prin eliminarea diferentelor de statut legal dintre ele); 2) Evaluare comuna a celor doua parti a conflictului armat din 1992 (in care Rogozin sustine ca ar fi condus voluntari rusi impotriva Moldovei); 3) Normalizarea relatiilor economice dintre Moldova si Transnistria; 4) Recunoasterea din partea Moldovei a rolului Rusiei de “singura tara cu autoritate politica si militara din zona”; 5) Orice intelegere politica viitoare va fi posibila numai pe o baza federativa sau confederativa, creand un “stat comun” (conform Memorandumului Primakov).

traducere pentru razbointrucuvant de B.D.

  • Timpul.md: 

Șevciuk calcă pe urmele lui Smirnov: “Pacificatorii ruşi apără Transnistria de naţionaliştii români”

,,Pacificatorii ruşi protejează şi menţin pacea de 20 de ani pe malurile râului (n.r. Nistrului), inclusiv contra naţionaliştilor, care sunt determinaţi să rezolve conflictul prin mijloace militare”, a declarat liderul separatist Evghenii Şevciuk într-un interviu acordat publicaţiei Izvestia.

Şevciuk a precizat că hotărârile politice cu privire la contingentul rusesc din regiunea transnistreană nu trebuie să fie influenţate de opiniile naţionaliştilor. „Noi vedem cum se comportă naţionaliştii români. Şi auzim cât de radicale sunt declaraţiile lor. Nu cred că deciziile politice ar trebui să se bazeze pe opiniile naţionaliştilor”, este de părere liderul de la Tiraspol.

În cadrul aceluiaşi interviu, Evghenii Şevciuk a explicat de ce ar fi nevoie de un referendum în regiunea separatistă pentru a afla în ce cadru vor să trăiască oamenii cuprinşi în aşa-zisa “rmn” şi care este destinaţia celor 500 de milioane de ruble oferite de Federaţia Rusă.

CUM comentează ANALIȘTII și COMUNIȘTII modificarea statutului municipiului Bălți

Decizia Guvernului de astăzi privind modificarea statutului municipiului Bălți este comentată diferit atât de analiști, cât și de opoziția comunistă. PCRM consideră că aleșii locali din Bălți au obținut o victorie. Pe de altă parte, analiștii spun că victoria aparține locuitorilor municipiului, iar o asemenea inițiativă era așteptată de mult timp. Vă prezentăm mai jos câteva reacții la proiectul Guvernului privind acodarea unui statut similar municipiului Bălți cu cel al municipiului Chișinău: […]


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Rusia, SUA versus Rusia, Traduceri, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Rusia contraataca pe frontul estic: RELUAREA REVENDICARILOR DE FEDERALIZARE A MOLDOVEI SI “REECHIPAREA” TRUPELOR RUSESTI DIN TRANSNISTRIA

  1. Mda, dictat in toata regula, si fara drept de apel. Chisinaului nu ii mai ramane decat faptul implinit. Accepta totul ca de negociat nu mai este nimic de negociat. Deci dictat rusesc si nimic mai mult. Acesta este delirul rusesc in toata maretia lui, se pare ca nu au invatat nimic din istorie.

    Cred ca mai degraba mesajul se adreseaza vestului si Romaniei, ca oricum Chisinaul nu mai conteaza pentru ei. Au spus-o foarte direct — Trupele rusesti mentin pacea pe “teritoriul nostru, teritoriu locuit de oameni care au facut parte din Uniunea Sovietica si care si-au capatat independenta”— Deci este teritoriul lor adica a Rusiei.

    Astfel UE si Romania nu le mai ramane decat in a forta Chisinaul sa accepte realitatea de forta a Rusiei. Daca nu vor, ei au sugerat foarte clar la punctul c — Rusia poate astepta la nesfarsit.—

    Tovarsii de mai sus mentionati uita ca nimeni in istorie nu a avut puterea pe timp nelimitat, ca o sa vina o zi in care Rusia nu va mai fi ce este astazi, ce tragic ca o spun chiar sfinti lor. Cat despre vest in special Germania se pare ca s-a tras gardul de sarma ghimpata, cat despre Kaliningrad nici sa nu le treaca prin cap vreo ideie.

  2. Din pacate, sa speram ca se vor opri la timp in a face o alta gresala istorica, caci odata legitimata Rusia in zona, Germaiei si vestului nu mai ramane decat privirea peste gard. Cu pareri de rau cu tot.

  3. Pai de fapt e o imparteala, ca si pana acum, in istorie. Deci nu o sa ramana careva cu buzele umflate, decat cei aflati in menu…

  4. Ultima data imparteala a iesit cu scantei, ma tem ca in final si de data asta va fi la fel. Nu cred ca o imparteala talhareasca poate fi egala oricat ai incerca s-o faci. Mai devreme sau mai tarziu unul dintre talhari se va simti inselat de celalat, desi prostia lui a contribuit din plin. De aceia spun ca nu vad ce mare castig ar avea Germania pe termen lung in anula orice influenta in zona. Da, Rusia ar fi foarte castigata in asi delimita teritoriul cu acceptul tacit al celorlalti.

    In WW2 Germania a acceptat imparteala nefavorabila ei ca oricum avea in gand sa atace UESS-ul, asa ca nu conta ca pe termen scurt iesea in paguba. Dar acum ?

  5. Pt Gheorghiţă: în RM2, ambele ţări aveau de gând să o atace pe cealaltă; Hitler doar l-a devansat pe Stalin cu 2 săptămâni! Acum cam tot aşa gândesc şi Rusia, şi Germania, cu diferenţa, că Germania mai are în spate şi Bruxelul, dar mai ales Washingtonul.
    Însă admin are dreptate, în orice caz de conflict, tot noi vom avea de suferit, aviz profeţia păr. Arsenie Boca. Deci problema cea mai mare în acest context: oare când ne vom trezi şi noi românii din somnul cel de moarte,despre care spune Andrei Mureşanu, şi nu ne vom mai baza pe nimeni când este vorba de siguranţa statului nostru (Basarabia incl.)?

  6. Cateva materiale cu legatura:

    UNGARIA SE ORIENTEAZA CATRE RUSIA. Se contureaza tot mai mult spectrul IZOLARII Romaniei?
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/04/25/ungaria-rusia-south-stream/

    Alegeri in Rusia si scenariul unui nou “PACT” RUSIA-GERMANIA. E credibila ipoteza?
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/03/03/alegeri-in-rusia-si-scenariul-parteneriatului-rusia-germania-e-credibila-ipoteza/

  7. @Cristian: Istoric nu este chiar asa, Stalin stia ca un razboi direct cu Germania este catastrofal. Asa ca astepta ca Germania sa intre intr-un razboi de uzura cu Franta si Anglia. Ulterior acestui razboi el lua in calcul sa atace Germania slabita .Caderea brusca a Frantei la dezamagit pe Stalin, el intelegand acuma la ce pericol masiv se putea astepta. De aceia a dus o politica foarte favorabila la adresa germaniei pana in ultimul moment. Ideia ca si Rusia ar fi planuit un atac impotriva Germaniei nu are nici o sustinere istorica, Stalin era constient ca epurarile masive din randurile armatei o faceau asa de slabita incat facea tot posibilul ca sa castige timp. Si asta s-a vazut in primi ani ai razboiului cand armata rusa se retragea continu pe tot frontul.

    Totusi se stie din memorile lui Molotov ca Rusia in acel moment si-a indreptat atentia catre zona balcanilor, iar Romania ii statea in cale. La ultima discutie intre Molotov si Hitler, acesta din urma realizeaza ca Rusia vrea toata Moldova si nu partea pana la Prut. Enervat la culme Hitler il da afara pe Molotov. Cand Molotov ii spune ce s-a intamplat lui Stalin, acesta ii reproseaza ca nu trebuia sa procedeze asa de inflexibil si ca mai trebuia sa negocieze.

    Si astazi Rusia ne reproseaza ca din cauza noastra Hitler a atacat Rusia, deoarece din cauza diferendului Moldovean au ajuns ei sa fie atacati. Poate ar trebui sa ne cerem scuze Rusiei ca noi ca popor Roman avem in componenta si moldoveni. dar nu este vina noastra ca Dumnezeu a hotarat ca printre banateni, dobrogeni, ardeleni, olteni, munteni, sa fie si moldovenii. Sa nu uite Rusia cea flamanda ca si moldovenii si romanii sunt frati lor ortodocşi.

    Nu stiu de ce am impresia ca istoria se repeta, poate se repeta pentru ca ultima oara nu s-a terminat cum trebuie. Dar in orice caz noua imparteala talhareasca daca va fi tot nu va aduce nimic bun nimanui. Si totusi te contrazic, trebuie sa ne bazam pe cineva, dar acel cineva este doar Dumezeu, doar el poate ridica aceasta poavara a Rusiei pe care oropsitul popor Roman a avut-o de indurat in istorie.

  8. Pingback: PUTIN SI MERKEL SE PREGATESC SA IMPARTA BASARABIA. Violente intre UNIONISTI si RUSOFILI la Balti - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: FEDERALIZAREA MOLDOVEI, LA PACHET CU CEA A UCRAINEI? Germania si Rusia isi impart ESTUL Europei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: PACT “SECRET” INTRE RUSIA SI TRANSNISTRIA: Moscova continua sa inarmeze regimul secesionist/ RAZBOI RECE deasupra Basarabiei/ MARSUL UNIRII LA BUCURESTI [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. "A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova - Budapesta" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Republica MOLDOVA IN HAOS POLITIC SI DEZBINARE SOCIALA [video]. Dan Dungaciu: "NE-A IESIT TOT URSS" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: NOUA ORDINE EST-EUROPEANA A BERLINULUI, independenta Moldovei si cum a semnat Romania TRATATUL PRIVIND FRONTIERELE DIN 2010 - Recomandari
  14. Pingback: MERKEL LA CHISINAU sau “ZIDUL BERLINULUI DE PE NISTRU” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare