SANATATEA – PRETEXT PENTRU CONTROLUL POPULATIEI. Ministrul Banicioiu anunta intentia de a introduce din 2016 CARDUL DE SANATATE SI PENTRU COPII!/ Datele personale de sanatate – MAI VALOROASE SI MAI CAUTATE DECAT DATELE BANCARE (video)

1-10-2015 2 minute Sublinieri

card-sanatate-electronic

Şi copiii ar putea beneficia de consultaţii medicale doar în baza cardului de sănătate, începând din luna martie a anului viitor. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a declarat că ia în calcul această posibilitate.

Mai exact, şeful de la Sănătate a declarat că autorităţile din sănătate vor să extindă varianta de card şi pentru categoria 0 – 18 ani, singurii care beneficiază de consultaţii şi tratamente în lipsa documentului electronic.

„Ne gândim să facem lucrul acesta de anul viitor, probabil dau orientativ lunile martie-aprilie anul viitor, când ar putea intra în vigoare. Identificăm în momentul de faţă modalitatea cea mai uşoară de implementare”,

a declarat Băniciou, prezent la deschiderea „Zilele Institutului Clinic Fundeni”.

Hibele cardului de sănătate

În urmă cu o săptămână, peste 180.000 de pacienţi care aveau documentul electronic asupra lor şi se aflau fie la cabinetul medicului de familie, fie în farmacie sau în laboratoar pentru recoltarea de analize, au fost trimişi acasă şi reprogramaţi. Asta deşi doctorul Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că medicii pot face consultaţii şi atunci când sistemul informatic nu funcţionează.

Medicii pot acorda servicii, pentru că rămâne amprenta de timp în sistem şi au la dispoziţie 72 de ore pentru a urca serviciul, care le va fi ulterior decontat. Mai exact, dacă apare o problemă ca cea de luni, ei trebuie să îşi continue consultaţia. Spre exemplu, pacientul vine la medic, i se cere cardul, se introduce în cititor, se introduce PIN-ul şi chiar dacă apare eroarea card invalid, consultaţia trebuie făcută până la capăt”,

a explicat, pentru „Adevărul”, Vasile Ciurchea.

Însă furnizorii de servicii medicale se feresc să acorde consultaţii, în ciuda declaraţiilor făcute de autorităţi.

Medic de familie: „Riscăm să ni se impute servicii

Aceştia susţin că legislaţia este foarte clară şi că hotărârea de guvern care vorbeşte despre obligativitatea cardului de sănătate nu prevede posibilitatea acordării unor servicii medicale în sistem offline, clasic.

Scrie negru pe alb că în afara cardului nu putem acorda servicii. Iar dacă o facem riscăm ca ele să ne fie ulterior imputate, dacă vine un control al Curţii de Conturi, ceea ce ne va determina să apelăm şi la instanţă pentru a ne face dreptate. Este nevoie de un sistem de avarie pentru momentele în care nu funcţionează sistemul”,

a explicat doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

O estimare arată că informaţiile cu caracter medical se vând de 10 ori mai scump pe piaţă neagră decât informaţiile legate de carduri bancare.

Există îngrijorări că sistemele informatice din domeniul sănătăţii sunt vulnerabile în faţa unor atacuri cibernetice. Aşa, şi? Cu ce-l ajută pe un hacker să ştie că eu, Guran, am ruptură de ligament? Nu prea-l ajută, dar dacă-mi află detaliile asigurării medicale poate apoi să comande tratamente pe banii mei. Sau dacă pune mâna pe informaţiile de la un doctor, poate elibera reţete şi apoi să vândă medicamentele pe sub mână”,

a explicat Moise Guran, realizatorul emisiunii Biziday de la Digi24.

Doi cercetători americani raportează că au descoperit găuri uriaşe în apărarea cibernetică a unui gigant american din domeniul sănătăţii şi nu mai puţin de 68 de mii de sisteme medicale ale acelei companii sunt expuse în faţa unor atacuri.

Şi nu sunt singurele probleme de tipul acesta cu care se înfruntă companiile medicale. Acum doi ani, aproape jumătate din ele au raportat că au fost lovite informatic. În doar două astfel de atacuri au fost sustrase informaţii personale a peste 15 milioane de pacienţi din Statele Unite.

Datele extrase sunt de obicei vândute pe piaţă neagră, unde sunt mai căutate decât datele bancare. Folosind datele unei asigurări medicale obţinute astfel se pot face achiziţii de echipamente medicale şi medicamente care sunt apoi trecute în contul victimei. Sau, dacă atacatorii pot face rost de datele unui medic, le pot folosi pentru a elibera reţete pe numele acestuia.

Cercetătorii afirmă că furnizorii de servicii medicale, în special spitalele, au calculatoare şi programe învechite, ca atare un hacker poate sparge sistemul foarte uşor. De asemenea, aceştia profită de vulnerabilităţile cibernetice din aparatura medicală modernă, fie că vorbim despre scannere sau aparate de ventilaţie. După ce obţin controlul unui asemenea dispozitiv, atacatorii au acces la tot sistemul spitalului.

Îngrijorător este şi faptul că hackerii pot şterge sau manipula informaţiile din bazele de date ale spitalelor, alterând istoricul pacienţilor sau informaţii medicale importante pentru diagnosticarea acestora. Mai rău, ei pot controla aparatele medicale şi pot pune în pericol sănătatea pacienţilor. Şi asta este o temere legitimă, în condiţiile în care activismul cibernetic este în creştere, iar grupări precum ISIS se folosesc de atacurile informatice ca să provoace daune celor pe care îi consideră inamici.

(Întreaga emisiune „Biziday” o puteți urmări aici.)


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “SANATATEA – PRETEXT PENTRU CONTROLUL POPULATIEI. Ministrul Banicioiu anunta intentia de a introduce din 2016 CARDUL DE SANATATE SI PENTRU COPII!/ Datele personale de sanatate – MAI VALOROASE SI MAI CAUTATE DECAT DATELE BANCARE (video)

  1. Acest Moise Guran spune numai prostii si manipuleaza lumea cu zimbetul pe buze! Nu vreti sa folositi cardul de sanatate? Mergeti atunci la sectorul particular unde se plateste consultatia sau operatia. Nu este scump si nu este asa de scump o data ce vezi sute de mii sau milioane de romani la mare si la munte in vacante de lux! Vaccinarile trebuie categoric refuzate fara frica! Nu poate nimeni sa comanda tratamente pe banii altuia!

  2. MAI va inlocui actualele carti de identitate cu carti electronice. Acestea vor putea fi emise, la cerere, inca de la nastere si vor inlocui si cardul de sanatate. Documentele vor putea fi folosite pentru autentificari online
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21670065-mai-inlocui-actualele-carti-identitate-carti-electronice-acestea-vor-putea-emise-cerere-inca-nastere-vor-inlocui-cardul-sanatate-documentele-vor-putea-folosite-pentru-autentificari-online.htm

  3. Pingback: NOUL CARD DE IDENTITATE ELECTRONIC VA AVEA SI FUNCTIE DE CARD DE SANATATE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare