NOUL CARD DE IDENTITATE ELECTRONIC SI BIOMETRIC VA AVEA SI FUNCTIE DE CARD DE SANATATE. Ministerul de Interne schimba, din nou, buletinele, integrand noi date personale/ TEORETIC, INCA SE MENTINE ALTERNATIVA “SIMPLA” PENTRU MOTIVE DE CONSTIINTA SAU RELIGIOASE, practic… ne indreptam vertiginos catre DOCUMENTUL UNIC si catre CONTROLUL TOTAL

19-03-2017 2 minute Sublinieri

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează asigurarea premiselor necesare punerii în circulaţie a unui nou document de identificare – electronic.

“În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români”, se arată într-un comunicat transmis de MAI.

“În concret, reglementările propuse vizează asigurarea premiselor necesare punerii în circulaţie a unui nou document de identificare – electronic – care să asigure, cetăţenilor, garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document”, menţionează comunicatul.

Cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, în sisteme informatice terţe ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice extinse bazate pe certificat calificat, în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.

Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacţiunii cu autorităţile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.

Textul propus prevede posibilitatea obţinerii unei cărţi de identitate simple de către persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice de identitate.

Opţional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi.

De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:

a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

c) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Cartea electronică de identitate conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

În format electronic se înscriu:

a) datele din formatul tipărit (numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu excepţia semnăturii olografe a titularului;

b) prenumele părinţilor titularului;

c) un certificat şi, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001;

d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, „funcţionalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul naţional de sănătate îşi încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate.

“Producerea cărţilor electronice de identitate, a cărţilor de identitate simple, a cărţilor electronice de rezidenţă şi a cărţilor de rezidenţă se realizează, centralizat, de către Imprimeria Naţională. Personalizarea documentelor se va realizeaza, centralizat, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne”, informează comunicatul emis de MAI.

“Imprimeria Naţională este abilitată să achiziţioneze şi să pună la dispoziţia structurilor Ministerului Afacerilor Interne responsabile, precum şi a Ministerului Afacerilor Externe, echipamentele şi produsele software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate, a cărţilor de identitate simple, a cărţilor de identitate provizorii, a dovezilor de reşedinţă, a cărţilor electronice de rezidenţă şi a cărţilor de rezidenţă”, menţionează documentul citat.

Punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple se realizează, în mod eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

Stabilirea şi actualizarea contravalorii cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple se fac de către Imprimeria Naţională, cu avizul Direcţiei generale ajutor de stat, practici neloiale şi preţuri reglementate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

CITIŢI AICI PROIECTUL DE LEGE

Nota noastra

Insistenta autoritatilor in a avansa cu acte de identitate digitalizate ce unifica tot mai multe date personale ar fi demna de o cauza mai buna si mai urgenta. Trebuie reamintit ca buletinele electronice biometrice au probleme de securitate si, de asemenea, au primit aviz negativ de la Comisia pentru Drepturile omului din Camera Deputatilor, intr-una din primele tentative ale autoritatilor de a le introduce.

Mai mult decat atat, dupa ce au bagat zeci si sute de milioane de euro in sistemul informatic de digitalizare a sanatatii, care include si cardul de sanatate, un sistem, de altfel, care functioneaza foarte prost, acum autoritatile elimina cardul de sanatate, ce este “comasat”, pentru cei ce vor opta pentru noul buletin electronic, cu cardul de identitate.

Motiv pentru a crede ca urmatorul pas va fi “comasarea” cardului de identitate cu cel bancar. Mai ales ca noul card electronic poate fi folosit, inca de pe acum, in efectuarea de diverse servicii online, inclusiv bancare…

De retinut, insa, ca in actualul proiect, exista posibilitatea alternativei – a optarii pentru o carte de identitate simpla. 


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “NOUL CARD DE IDENTITATE ELECTRONIC SI BIOMETRIC VA AVEA SI FUNCTIE DE CARD DE SANATATE. Ministerul de Interne schimba, din nou, buletinele, integrand noi date personale/ TEORETIC, INCA SE MENTINE ALTERNATIVA “SIMPLA” PENTRU MOTIVE DE CONSTIINTA SAU RELIGIOASE, practic… ne indreptam vertiginos catre DOCUMENTUL UNIC si catre CONTROLUL TOTAL

 1. A existat si-n fostul proiect de lege privind cardul de sanatate, optiunea de a opta pentru un document fara cip. Ce a rezultat? Umiliti si batjocoriti de functionari, majoritatea s-au conformat si au primit cardul de sanatate. De ce ar sta lucrurile diferit acum? Diferenta e totusi mare. Un buletin electronic care va contine date biometrice, te indeparteaza usor, dar sigur, de Dumnezeu.

 2. Un nou motiv de scandal si politic si religios.PSD-ul si-o face cu mana lui.Aceeasi demnitari condusi cu usurinta din umbra.

 3. Pasi mici si siguri spre dictatura lui antihrist.

 4. Se va realiza concret cand va zbura porcul…deja acel cip este depasit tehnic, nu e contactless, e doar un SIM realizat cu protocolul SLE4401… poate fi dezactivat/viciat cu usurinta.Bani aruncati pe Dunare, furtisaj pe fata!

 5. Orice card cu cip poate fi “CITIT” de la distanta cu echipamente speciale de structuri securiste si de grupuri infractionale organizate – Distante de la cativa centimetri pana la sute de metri in functie de capabilitati – Existau pe Net niste filme facute intr-un spatiu public cu multe persoane ale caror carduri erau citite de la cateva zeci de metri prin metoda rezonantei ,iar datele erau vizualizate pe un calculator in timp real – Nu mai gasesc nimic.

 6. Si In Norvegia , serviciile de informatii sunt in subordinea CIA care le foloseste pentru a santaja spectrul politic Norvegian – Asemanari clare cu ce se intampla in Romania – de la minutul 11:40
  Si ceva despre metodele prin care Norvegia a fost fortata sa-l aleaga pe Obama pentru premiul Nobel.

  https://www.youtube.com/watch?v=VCKhulxohsI

 7. Pingback: MINISTRUL DE INETRNE, Carmen Dan, ne asigura ca NOILE BULETINE ELECTRONICE, CU CIP SI AMPRENTA DIGITALA, NU AR FI OBLIGATORII (video). MAROTA sigurantei sporite a datelor si a imposibilitatii falsificarii actului. COMUNICATUL MANASTIRII PETRU-VODA: "
 8. @stef
  Psd-ul cel mai probabil vrea sa dea un tun financiar cu aceste buletine electronice si biometrice, inainte de alegerile din 2019, cand probabil Firea va castiga alegerile si vor avea toata puterea la discretie. Problema reala o reprezinta instaurarea dictaturii biometrice, cum bine se subliniaza in titlu, ne indreptam spre controlul total al populatiei, adica ce vrea diavolul. Majoritatea celor din Psd care sustin introducerea acestui buletin se gandesc doar la comisionul pe care-l va incasa partidul, putini probabil au idee ce se urmareste cu adevarat.
  Am citit o stire ca Firea a dat anul acesta 55 milioane de lei pentru Bisericile din Bucuresti(inainte ma bucuram), incepe sa-mi sune a ce spuneau Sfintii despre vremurile din urma, pe de-o parte se vor poleii cu aur Bisericile pe de alta parte se va instala dictatura lui antihrist.
  Poate Patriarhia ne va surprinde cu un comunicat oficial pe tema buletinelor electronice, ar fi cazul.
  Doamne, ajuta!

 9. RobertCr*
  cu siguranta Patriarhia ne va surprinde… intr-un mod neplacut, ca si data trecuta.

 10. Pingback: ApTI atrage atentia asupra problemelor puse de NOILE BULETINE ELECTRONICE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare