SCANDAL IN JURUL FINANTARII CATEDRALEI. Clodilde Armand, de la USB, cere REFERENDUM privind finantarea Catedralei Mantuirii Neamului

2-08-2016 5 minute Sublinieri

catedrala

Consilierul local USB Clotilde Armand acuză lipsa de transparenţă privind proiectul de finanţare a Catedralei Mântuirii Neamului cu zece milioane de lei din banii Primăriei Sectorului 1, afirmând la RFI că s-ar impune un audit şi o consultare a bucureştenilor.

Proiectul a picat la vot în Consiliul Local al Sectorului 1. Clotilde Armand etichetează cererea de finanţare drept neprofesionistă. În primul rând, o privesc ca pe ceva foarte neprofesionist. Este o cerere foarte mare. Sunt mai mult de 2,5 milioane de euro. Am primit-o în ziua precedentă, n-a fost foarte bine fundamentată, în nici un caz, n-am primit un plan de finanţare, aşa cum sunt eu obişnuită la birou şi după o zi a fost supusă Consiliului Local”, a spus aceasta.

“Miza a fost explicată pe moment de un părinte profesor doctor, trimis de la Patriarhie, care ne-a explicat atunci miza şi într-adevăr este o miză importantă, din câte am înţeles: şantierul nu mai are bani, sunt nişte muncitori care ar pleca acasă, şantierul ar rămâne nesupravegheat, ar deveni o ruină, adică ni s-a pus o presiune foarte mare acolo. Totuşi, lipsa de transparenţă, lipsa unui studiu clar care să ne arate cum ar fi folosiţi aceşti bani este o problemă. Noi am pus problema principial, în primul rând, să ştim că există o dezbatere publică şi că această temă este clar o temă pe care o vor bucureştenii. Al doilea lucru este să fim siguri de felul în care vor fi folosiţi banii în mod transparent, cu un audit. Aceste două lucruri ne lipseau”, a declarat consilierul local USB.

Clotilde Armand nu exclude ca USB să propună un referendum privind finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului. “Studiem acum care sunt sistemele folosite în alte oraşe. Am dat exemplul de la Barcelona, un exemplu recent. Era o stradă în Barcelona care putea să fie pietonală, asta era propunerea Primăriei şi evident, avea un impact pentru locuitorii din zonă. Au organizat un referendum electronic, un sistem destul de ieftin, trei-cinci mii de euro, locuitorii au avut posibilitatea timp de o lună să se exprime (…). Noi nu ştim dacă vom organiza un referendum, dacă vom organiza nişte dezbateri cu asociaţii care reprezintă locuitorii, adică oameni şi religioşi şi mai puţin religioşi. Dacă ne dăm seama că va fi dificil, pentru că nu există cultura aceasta sau nu există asociaţii care reprezintă bine cetăţenii (…), atunci probabil o să hotărâm să facem chiar un mic referendum, care să fie adaptat, adică să nu fie într-o singură zi, într-un singur fel, ceva care nu ar costa mult pentru locuitorii Sectorului 1 (…). Dar nu va fi organizat numai de USB, vrem să fie organizat cu Primăria Sectorului 1. Dacă Primăria Sectorului 1 se opune şi nu vrea, atunci va trebui să facem noi ceva special şi în afara Primăriei”, a spus aceasta.

La Sectorul 1, mai bănos decât câteva județe mai scăpătate la un loc, se votează sprijinirea Catedralei Neamului cu 10 milioane de euro. Clotilda ot USB zice că momentan două milioane ar fi suficiente, urmând să se mai discute. Toată presa şi feisbucul conservator tăbară pe Clotilda, fără să vadă că, de fapt, PNL-ul fesenizat s-a opus categoric şi acestui compromis propus de franțuzoaică.

PNL a devenit mai secularist decât USB?! A înnebunit lumea! În plus, citesc pe pagina unui parlamentar PNL care zicea că este un conservator – Ovidiu Raețchi – luări de poziție ale membrilor şi simpatizanților partidului care ar face să pălească de invidie şi pe fanii lui Remus Carnea.

Să cânte muzica! (alai, confetti, fanfară, larmă generală, hlizeli)

 • Adevarul:

USB:Am propus alocarea a 2 milioane lei pentru Catedrala Neamului şi consultarea cetăţenilor pentru a da bani spitalelor

Consilierul USB la Sectorul 1 Clotilde Armand a declarat, vineri, într-o conferinţă organizată în faţa Primăriei de sector, că USB s-a abţinut
la votul privind alocarea unei sume de 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, propusă de consilierii PSD, însă a dorit
alocarea a două milioane de lei şi consultarea cetăţenilor privind oportunitatea cheltuirii restului de bani pentru spitale.

Clotilde Armand a arătat că reprezentanţii USB în Consiliul Local au primit cu o zi înainte de şedinţă proiectele aflate pe ordinea de zi şi cele de pe ordinea suplimentară.

Referitor la proiectul consilierilor PSD, de acordare a unui sprijin de zece miioane de lei pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, Armand a spus că reprezentanţii USB nu au avut timp să studieze acest proiect.

”Proiectul a fost dezbătut cu o zi înainte în Comisia de buget din Primărie, nu s-a ajuns la nicio concluzie. Noi, chiar dacă nu am avut timp să îl studiem, ştim că este un proiect de ţară important, de 100 de ani românii ortodocşi îşi doresc această catedrală, dar am spus de asemenea că este o sumă destul de mare (..) şi trebuie o dezbatere publică”, a spus vicepreşedintele USB.

Clotilde Armand a mai arătat că este nevoie să se ceară părerea locuitorilor Sectorului 1 pentru astfel de proiecte, iar USB a insistat să se aloce sume de bani pentru spitale.

”Suma pusă de domnul primar a fost de 250.000 de euro, de zece ori mai puţin”, a explicat el.

Armand a ţinut să precizeze că nu este împotriva acestui proiect de alocare de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

”Vom organiza o dezbatere publică, şi pe internet şi prin întâlniri cu oamenii, cu cetăţenii din Sectorul 1, dar şi cu ONG-urile, şi vom avea o părerea despre ce îşi doresc oamenii”, a arătat ea.

Clotilde Armand a mai spus că, în paralel, USB doreşte să se propună un alt proiect nu doar pentru sănătatea spirituală, ci şi pentru cea fizică, pentru spitale.

Ea a explicat că USB a dorit să facă un compromis, astfel încât să se dea doar suma de două milioane de lei pentru Catedrala Neamului, iar pentru restul sumei, de opt milioane, să fie făcută o dezbatere publică privind modul de utilizare a banilor.

”Din păcate, şi PSD şi PNL au blocat această propunere”, a adăugat Clotilde Armand, menţionând că reprezentanţii USB s-au abţinut la propunerea PSD privind alocarea întregii sume, de 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului.

”PNL, la toate propunerile, a votat împotrivă”, a precizat Armand.

Un proiect de acordare a sumei de 10 milioane de lei din bugetul Sectorului 1 a fost pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi. Proiectul a fost respins, după dezbateri aprinse în şedinţa CL al Sectorului 1.

Dan Tudorache: Patriarhia BOR a cerut tuturor primăriilor de sector câte 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat, vineri, că Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române şi Patriarhul Daniel au solicitat oficial suma  de 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, iar o astfel de cerere a fost făcută către toţi primarii de sector, consilierii PSD de la Sectorul 1 asumându-şi să înainteze această propunere printr-un proiect, în şedinţa de Consiliu Local.

Primarul Sectorului 1 a arătat că propunerea privind alocarea sumei de 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mânturii Neamului a fost făcută în Consiliul Local de către reprezentanţii PSD, la propunerea Patriarhului Daniel.

”Proiectul depus de PSD a fost depus pe ordinea suplimentară a şedinţei de ieri (joi – n.r.) a Consiliului Local, a ajuns în şedinţa de comisie şi proiectul nu a trecut”, a spus Tudorache.

El a ţinut să precizeze că solicitarea a venit din partea Patriarhiei şi, din câte ştie, această solicitare pentru alocarea sumei de 10 milioane de lei a fost făcută la fiecare primărie de sector.

”Toţi primarii au spus că au primit această solicitare, era normal ca PSD să o treacă pe ordinea de zi. Nu a trecut, asta este”, a adăugat el. 

”Este normal ca fiecare administraţie să dea câte un pic şi pentru spitale, şi pentru cultură, şi pentru… mă refer la chestii naţionale”, a mai spus el.

Întrebat dacă a existat o consultare a cetăţenilor Sectorului 1 privind alocarea sumei de bani pentru Catedrala Mânturii Neamului, primarul a răspuns: ”Aceasta este o solicitare a unui grup din cadrul Consiliului. E o cerere din partea Patriarhiei. Eu vin în faţa Consiliului şi Consiliul şi consilierii sunt reprezentanţi ai cetăţenilor Sectorului 1. Înseamnă că, dacă această cerere nu a trecut, locuitorii nu au dorit această atribuire de fonduri”. 

Despre propunerea USB de a se acorda acum două milioane de lei pentru Catedrală şi apoi să se organizeze o consultare a cetăţenilor, Dan Tudorache a spus că trebuie făcută consultare mai întâi. ”Poate cetăţenii nu vor 2 milioane, poate vor 3, sau 3 jumătate, sau 4 milioane. Ori consultăm populaţia, ori atribuim ce solicită Patriarhia. Nu eu, Primăria, am venit, ci un grup a venit şi a propus”, a explicat el de ce propunerea USB a fost respinsă în şedinţa Consiliului Local.

Întrebat dacă, în calitate de ordonator principal de credite, Primăria Sectorului 1 are bani pentru a da două milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, Tudorache a spus că Primăria are aceşti bani. 

”Bugetul îşi permite să dea şi pentru şcoli, şi pentru Catedrală, şi pentru un spital. Deci, îşi permite. Acesta este avantajul Primăriei Sectorului 1”, a arătat el. 

Primarul Sectorului 1 a spus că, deşi proiectul PSD a fost respins în şedinţa de joi a Consiliului local, orice alt grup politic poate veni cu o altă propunere, în celelalte şedinţe.

Despre consultarea pe acest proiect, Dan Tudorache a afirmat că acest lucru se poate face numai printr-un referendum, pentru a fi o consultare pertinentă. ”O consultare adevărată, pe un proiect major, se face printr-un referendum”, a mai arătat el, precizând că până acum la Sectorul 1 nu s-a făcut niciun astfel de referendum, dar nu exclude acest lucru.

”Eu sunt dispus la orice este legat să facem pentru locuitorii Sectorului 1, şi vreau să fie totul transparent”, a mai afirmat el. […]


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

47 Commentarii la “SCANDAL IN JURUL FINANTARII CATEDRALEI. Clodilde Armand, de la USB, cere REFERENDUM privind finantarea Catedralei Mantuirii Neamului

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Tot mai bine decat nimic, cam asa se pune problema am impresia… Pt ca, din cate inteleg, Patriarhia a cerut cate 10 mil de la fiecare sector. Prin urmare, 15 mil in loc de 60 e totusi sub asteptari…

  Secundo: ce se mai aude cu moscheea? Ce parere are USB de o dezbatere publica pe tema moscheii? Daca tot e sa fim principiali, eu n-am nimic impotriva, ba din contra! Dar sa fim pana la capat si sa facem dezbateri publice cu privire la toate chestiunile importante privind Capitala – de la planurile jalnice si obscure de urbanism, pana la moschee si altele.

  @FlorinM:

  Te citez:
  ‘Eu zic sa ne calmam cu “analizele” si sa urmarim ce alte alocari de fonduri va mai bloca “partial”, Madam Clotilde. ‘

  Tu ce-ai fi intelege din asta daca ai fi in locul meu? Exact ce scrie, nu? Ca madam Clotilde blocheaza fondurile! De unde se deduce ca daca nu ar fi madam Clotilde fondurile nu ar fi blocate, nu? Si din faptul ca sariti doar la gatul lui madam Clotilde nu tot asta e firesc sa deduc? Ca ea e sursa tuturor relelor si nimeni altcineva?

  Zi-mi tu unde e eroarea de logica aici, te rog. Stii cum e: daca nu gresesc inseamna ca am dreptate. Iar daca gresesc, spune-mi exact in ce consta greseala!

 2. Felicitari Gabrielei Firea! Nu sunt inca f lamurita cati bani s au cerut de fapt administratiei locale:10 mil de la fiecare primarie de sector, 15 de la PMB, 15 in total? Oricum, pare a fi un succes aprobarea acestor 15.

  Articolul lui Aurelian Mihai (deputat PNL in diaspora!) postat de Carmen mai sus este excelent si cred ca merita toata atentia (‘Toate tunurile pe Biserica’). Si imi place sa cred ca denota existenta unui nr mai mare de pnlisti romani care nu au luat o inca pe aratura.

 3. @Doroteea
  Pai e eroare de logica si ma surprinzi ca nu intelegi.

  Eu zic sa ne calmam cu “analizele” si sa urmarim ce alte alocari de fonduri va mai bloca “partial”, Madam Clotilde.

  1. Am scris “ce alte alocari de fonduri va mai BLOCA “PARTIAL””, deci nu am scris ca ea e cauza, sau ca ea (si numai ea) a blocat banii pt Catedrala. Nici acum, nici in comentariile dinainte n-am scris asta.
  2. Accentul in propozitie cade pe ALTE ALOCARI DE FONDURI, pe care “Madam Clotilde” le va mai bloca “partial” (sau total, de ce nu?).
  3. Vad ca, totusi, continuam cu analizele, mai mult analize pe text…

 4. Pingback: Lamuriri si raspunsuri privind finantarea CATEDRALEI NATIONALE/ Intalnirea Tinerilor Ortodocsi la final. Un eveniment ignorat de mass-media si ironizat de publicul “secular-umanist”. TINERII ORTODOCSI VOR IMPLICAREA BISERICII IN APARAREA FAMIL
 5. Pingback: Lamuriri si raspunsuri privind FINANTAREA CATEDRALEI NATIONALE, la care duminica, in cadrul ITO 2016, s-a savarsit PRIMA SFANTA LITURGHIE/ Intalnirea Tinerilor Ortodocsi la final. Un eveniment ignorat de mass-media si ironizat de publicul “secular-u
 6. Pingback: Vasile Banescu despre initiativa USR de decuplare a CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI de la BANII PUBLICI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare