SCANDAL IN JURUL FINANTARII CATEDRALEI. Clodilde Armand, de la USB, cere REFERENDUM privind finantarea Catedralei Mantuirii Neamului
Consilierul local USB Clotilde Armand acuză lipsa de transparenţă privind proiectul de finanţare a Catedralei Mântuirii Neamului cu zece milioane de lei din banii Primăriei Sectorului 1, afirmând la RFI că s-ar impune un audit şi o consultare a bucureştenilor.
Proiectul a picat la vot în Consiliul Local al Sectorului 1. Clotilde Armand etichetează cererea de finanţare drept neprofesionistă. “În primul rând, o privesc ca pe ceva foarte neprofesionist. Este o cerere foarte mare. Sunt mai mult de 2,5 milioane de euro. Am primit-o în ziua precedentă, n-a fost foarte bine fundamentată, în nici un caz, n-am primit un plan de finanţare, aşa cum sunt eu obişnuită la birou şi după o zi a fost supusă Consiliului Local”, a spus aceasta.
“Miza a fost explicată pe moment de un părinte profesor doctor, trimis de la Patriarhie, care ne-a explicat atunci miza şi într-adevăr este o miză importantă, din câte am înţeles: şantierul nu mai are bani, sunt nişte muncitori care ar pleca acasă, şantierul ar rămâne nesupravegheat, ar deveni o ruină, adică ni s-a pus o presiune foarte mare acolo. Totuşi, lipsa de transparenţă, lipsa unui studiu clar care să ne arate cum ar fi folosiţi aceşti bani este o problemă. Noi am pus problema principial, în primul rând, să ştim că există o dezbatere publică şi că această temă este clar o temă pe care o vor bucureştenii. Al doilea lucru este să fim siguri de felul în care vor fi folosiţi banii în mod transparent, cu un audit. Aceste două lucruri ne lipseau”, a declarat consilierul local USB.
Clotilde Armand nu exclude ca USB să propună un referendum privind finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului. “Studiem acum care sunt sistemele folosite în alte oraşe. Am dat exemplul de la Barcelona, un exemplu recent. Era o stradă în Barcelona care putea să fie pietonală, asta era propunerea Primăriei şi evident, avea un impact pentru locuitorii din zonă. Au organizat un referendum electronic, un sistem destul de ieftin, trei-cinci mii de euro, locuitorii au avut posibilitatea timp de o lună să se exprime (…). Noi nu ştim dacă vom organiza un referendum, dacă vom organiza nişte dezbateri cu asociaţii care reprezintă locuitorii, adică oameni şi religioşi şi mai puţin religioşi. Dacă ne dăm seama că va fi dificil, pentru că nu există cultura aceasta sau nu există asociaţii care reprezintă bine cetăţenii (…), atunci probabil o să hotărâm să facem chiar un mic referendum, care să fie adaptat, adică să nu fie într-o singură zi, într-un singur fel, ceva care nu ar costa mult pentru locuitorii Sectorului 1 (…). Dar nu va fi organizat numai de USB, vrem să fie organizat cu Primăria Sectorului 1. Dacă Primăria Sectorului 1 se opune şi nu vrea, atunci va trebui să facem noi ceva special şi în afara Primăriei”, a spus aceasta.
- Iulian Capsali: PNL e călare. Pe calul mort
La Sectorul 1, mai bănos decât câteva județe mai scăpătate la un loc, se votează sprijinirea Catedralei Neamului cu 10 milioane de euro. Clotilda ot USB zice că momentan două milioane ar fi suficiente, urmând să se mai discute. Toată presa şi feisbucul conservator tăbară pe Clotilda, fără să vadă că, de fapt, PNL-ul fesenizat s-a opus categoric şi acestui compromis propus de franțuzoaică.
PNL a devenit mai secularist decât USB?! A înnebunit lumea! În plus, citesc pe pagina unui parlamentar PNL care zicea că este un conservator – Ovidiu Raețchi – luări de poziție ale membrilor şi simpatizanților partidului care ar face să pălească de invidie şi pe fanii lui Remus Carnea.
Să cânte muzica! (alai, confetti, fanfară, larmă generală, hlizeli)
- Adevarul:
Consilierul USB la Sectorul 1 Clotilde Armand a declarat, vineri, într-o conferinţă organizată în faţa Primăriei de sector, că USB s-a abţinut
la votul privind alocarea unei sume de 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, propusă de consilierii PSD, însă a dorit
alocarea a două milioane de lei şi consultarea cetăţenilor privind oportunitatea cheltuirii restului de bani pentru spitale.Clotilde Armand a arătat că reprezentanţii USB în Consiliul Local au primit cu o zi înainte de şedinţă proiectele aflate pe ordinea de zi şi cele de pe ordinea suplimentară.
Referitor la proiectul consilierilor PSD, de acordare a unui sprijin de zece miioane de lei pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, Armand a spus că reprezentanţii USB nu au avut timp să studieze acest proiect.
”Proiectul a fost dezbătut cu o zi înainte în Comisia de buget din Primărie, nu s-a ajuns la nicio concluzie. Noi, chiar dacă nu am avut timp să îl studiem, ştim că este un proiect de ţară important, de 100 de ani românii ortodocşi îşi doresc această catedrală, dar am spus de asemenea că este o sumă destul de mare (..) şi trebuie o dezbatere publică”, a spus vicepreşedintele USB.
Clotilde Armand a mai arătat că este nevoie să se ceară părerea locuitorilor Sectorului 1 pentru astfel de proiecte, iar USB a insistat să se aloce sume de bani pentru spitale.
”Suma pusă de domnul primar a fost de 250.000 de euro, de zece ori mai puţin”, a explicat el.
Armand a ţinut să precizeze că nu este împotriva acestui proiect de alocare de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
”Vom organiza o dezbatere publică, şi pe internet şi prin întâlniri cu oamenii, cu cetăţenii din Sectorul 1, dar şi cu ONG-urile, şi vom avea o părerea despre ce îşi doresc oamenii”, a arătat ea.
Clotilde Armand a mai spus că, în paralel, USB doreşte să se propună un alt proiect nu doar pentru sănătatea spirituală, ci şi pentru cea fizică, pentru spitale.
Ea a explicat că USB a dorit să facă un compromis, astfel încât să se dea doar suma de două milioane de lei pentru Catedrala Neamului, iar pentru restul sumei, de opt milioane, să fie făcută o dezbatere publică privind modul de utilizare a banilor.
”Din păcate, şi PSD şi PNL au blocat această propunere”, a adăugat Clotilde Armand, menţionând că reprezentanţii USB s-au abţinut la propunerea PSD privind alocarea întregii sume, de 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului.
”PNL, la toate propunerile, a votat împotrivă”, a precizat Armand.
Un proiect de acordare a sumei de 10 milioane de lei din bugetul Sectorului 1 a fost pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi. Proiectul a fost respins, după dezbateri aprinse în şedinţa CL al Sectorului 1.
Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat, vineri, că Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române şi Patriarhul Daniel au solicitat oficial suma de 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, iar o astfel de cerere a fost făcută către toţi primarii de sector, consilierii PSD de la Sectorul 1 asumându-şi să înainteze această propunere printr-un proiect, în şedinţa de Consiliu Local.
Primarul Sectorului 1 a arătat că propunerea privind alocarea sumei de 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mânturii Neamului a fost făcută în Consiliul Local de către reprezentanţii PSD, la propunerea Patriarhului Daniel.
”Proiectul depus de PSD a fost depus pe ordinea suplimentară a şedinţei de ieri (joi – n.r.) a Consiliului Local, a ajuns în şedinţa de comisie şi proiectul nu a trecut”, a spus Tudorache.
El a ţinut să precizeze că solicitarea a venit din partea Patriarhiei şi, din câte ştie, această solicitare pentru alocarea sumei de 10 milioane de lei a fost făcută la fiecare primărie de sector.
”Toţi primarii au spus că au primit această solicitare, era normal ca PSD să o treacă pe ordinea de zi. Nu a trecut, asta este”, a adăugat el.
”Este normal ca fiecare administraţie să dea câte un pic şi pentru spitale, şi pentru cultură, şi pentru… mă refer la chestii naţionale”, a mai spus el.
Întrebat dacă a existat o consultare a cetăţenilor Sectorului 1 privind alocarea sumei de bani pentru Catedrala Mânturii Neamului, primarul a răspuns: ”Aceasta este o solicitare a unui grup din cadrul Consiliului. E o cerere din partea Patriarhiei. Eu vin în faţa Consiliului şi Consiliul şi consilierii sunt reprezentanţi ai cetăţenilor Sectorului 1. Înseamnă că, dacă această cerere nu a trecut, locuitorii nu au dorit această atribuire de fonduri”.
Despre propunerea USB de a se acorda acum două milioane de lei pentru Catedrală şi apoi să se organizeze o consultare a cetăţenilor, Dan Tudorache a spus că trebuie făcută consultare mai întâi. ”Poate cetăţenii nu vor 2 milioane, poate vor 3, sau 3 jumătate, sau 4 milioane. Ori consultăm populaţia, ori atribuim ce solicită Patriarhia. Nu eu, Primăria, am venit, ci un grup a venit şi a propus”, a explicat el de ce propunerea USB a fost respinsă în şedinţa Consiliului Local.
Întrebat dacă, în calitate de ordonator principal de credite, Primăria Sectorului 1 are bani pentru a da două milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, Tudorache a spus că Primăria are aceşti bani.
”Bugetul îşi permite să dea şi pentru şcoli, şi pentru Catedrală, şi pentru un spital. Deci, îşi permite. Acesta este avantajul Primăriei Sectorului 1”, a arătat el.
Primarul Sectorului 1 a spus că, deşi proiectul PSD a fost respins în şedinţa de joi a Consiliului local, orice alt grup politic poate veni cu o altă propunere, în celelalte şedinţe.
Despre consultarea pe acest proiect, Dan Tudorache a afirmat că acest lucru se poate face numai printr-un referendum, pentru a fi o consultare pertinentă. ”O consultare adevărată, pe un proiect major, se face printr-un referendum”, a mai arătat el, precizând că până acum la Sectorul 1 nu s-a făcut niciun astfel de referendum, dar nu exclude acest lucru.
”Eu sunt dispus la orice este legat să facem pentru locuitorii Sectorului 1, şi vreau să fie totul transparent”, a mai afirmat el. […]
- ESTE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI O EREZIE? Sensul unei false acuzatii lansate de Gabriel Liiceanu
- PARINTELE CIPRIAN, duhovnicul de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si SALVAREA CONTINUA DE VIETI PRIN DONAREA DE SANGE. Urmand pildei lui Hristos si in cele omenesti, BISERICA ISI DA SANGELE SAU INCLUSIV CELOR CARE O HULESC SI O BATJOCORESC. Mai vreti spitale fara catedrale, tovarasi propagandisti #Colectiv?
- ”SMERENIA” META-FARISEILOR. Trupa Taxi si o pleiada de vedete de lux au pornit o …cruciada ANTI-CATEDRALA ORTODOXA. Anticlericalism pentru tinerii frumosi si liberi. REACTII la “virusul” perfid al lemnului si spatiilor mici. GRIGORE LESE SE DEZICE DE PROIECT: “Eu nu am probleme cu construcția Catedralei, nu am ce căuta într-o poveste din asta. O să cer să mă scoată afară din videoclip!” (UPDATE)
Merita urmarita si marturia pe viu a Clotildei, proaspat iesita de la Primarie: http://www.activenews.ro/stiri-politic/USB-prin-Clotilde-Armand-a-BLOCAT-alocarea-sumei-de-10-milioane-de-lei-pentru-Catedrala-Nationala-de-catre-Primaria-Sectorului-1-desi-a-admis-ca-e-un-proiect-de-tara-135377
@Carmen
Tanti zice ca intelege ca este o tara crestina majoritar
Erata: nu intelege.
Sectorul 1 are peste 90% din valoarea funciara a
.Romaniei!!! Datorata speculatiilor imobiliare.
Tinand cont de cat valoreaza ei, da, sa plateasca pentru un proiect de tara.
De straini de Tara,Neam si Credinta; care sa ne invete ce sa facem cu banii bugetului Romaniei; suntem arhiplini…
Constructia Catedralei Mantuirii Neamului e o datorie pe care o avem fata de cei care ne-au dat numele; de cei care si-au dat viata pentru apararea si reintregirii Tarii, a credintei si Bisericii stramosesti; fata de cei care dorm sub glie somnul eroilor si matririlor de la Posada pana la Plevna ; de la Stalingrad pana langa Viena; o datorie fata de fata de cei din gropile comune nestiute ale gulagului romanesc si sovietic.
Asta nu priveste pe cineva care n-ar nimic romanesc in fiinta sa.
Cotcodacelile acestei uratoare de Romani nu trebui luate in serios.
Pai din cate inteleg eu, cel care a blocat propunerea – si cea de compromis si cea initiala – este PNL.
Altfel, ce spune ea are sens – o suma mare strecurata pe ordinea de zi cu o zi inainte, fara justificare, fara dezbateri fara nimic. Din cate inteleg eu, ea nu propune referendum, ci propune o dezbatere publica privind modul de distribuire a fondurilor, si nu in sine alocarea unei sume de bani pt proiectul Catedralei. Ea, in esenta, spune asta: e o suma f mare, mi s-a cerut votul f rapid, fara sa mi se ofere nici un criteriu obiectiv de evaluare, in conditiile in care sunt si alte proiecte si in conditiile in care nu stim cu adevarat ce ar prefera cetatenii. Ma bucura ca PSD-ul e dispus sa sprijine financiar proiectul Catedralei, dar ce denunta ea aici e un pattern de luare a deciziilor, care s-ar putea sa ne convina in cazul asta dar care in multe alte cazuri e probabil sa se intoarca de fapt impotriva noastra, pt ca e fundamental deficitar si incorect.
Eu una m-as bucura sa existe consultare si dezbatere publica reala asupra tuturor chestiunilor importante, pt ca sincer nu ma simt cu adevarat reprezentata de insi pe care nici nu-i cunosc. De ce sa ne temem de dezbaterea publica si de referendum, pana la urma? Si, mai ales – dar mai ales! – asupra construirii moscheei. Gabriela Firea a promis, din cate tin eu minte, asta. Deci n-am nimic impotriva unui astfel de precedent, pt ca daca suntem consultati asupra finantarii Catedralei, cu atat mai mult mi se pare normal sa fim consultati cu privire la constructia moscheei.
Pana la urma, daca vrei sa lupti pt biserica ta, lupti. Dar corect si cu curaj, ca acesti parizieni:
https://www.rt.com/news/354430-sainte-rita-church-demolition-paris/
Eu as propune sa dea madame banii inapoi din asa zisa supervizare a contractului cu Bechtel. Si sa o lase mai moale cu printipurile, ca tocmai mneaei nu le are.
Ce blestem o fi pe neamul asta de isi permit toti potlogarii sa ne dea lectii de moralitate, cand tocmai ei ar trebui primii sa taca?!
@ Doroteea: pai tocmai asta se pare ca este miza – initierea de catre usb a dezbaterii publice / referendumului pv finantarea Catedralei si obtinerea acceptului majoritatii bucurestenilor. Castiga usb prin initiativa si reclama favorabila, gratis, inaintea alegerilor din toamna. Psd, prin proasta inspiratie avuta, aceea de a strecura proiectul pe ordinea de zi, n-a facut decat deservicii.
@costel
Stilul asta agresiv, bazat exclusiv pe emotii si nu pe argumente ne descalifica, din pacate, in orice dezbatere si aduce multe prejudicii de imagine ortodocsilor romani.
Nu o sustin nici nu o contest pe ‘madam’, dar hai totusi daca avem o teza sa venim cu niscai argumente serioase si o minima informare prealabila, istericalele nu ajuta la nimic. Cand Bechtelul a plecat din tara ea inca lucra la gdf Suez. Directoare egis a devenit DUPA rezilierea contractului cu Bechtel (contract incheiat si mentin de statul roman).
Doi (si pt a doua oara): daca iti propui sa citesti cu atentie ceea ce comentezi, ai sa observi in acest caz ca cei care au blocat complet cererea de finantare a Patriarhiei – total, nu partial cum a propus ea – au fost romanii de la PNL.
Chiar daca locul constructiei acestei catedrale a fost ales in Bucuresti, catedrala va fi a tuturor romanilor. Nu inteleg de ce trebuie sa repunem in discutie un proiect deja in derulare si sa ne uitam in gura oricarui coate-goale-mate-fripte strain aciuat pe la noi intru grabnica imbogatire, care ne judeca deciziile.
Aduceti-va aminte ce prostii se vehiculau in anii ’90 despre casa Republicii- actuala a Poporului: s-o darame; s-o dinamiteze; sa nu se mai cheltuie bani nici macar pentru conservare-darmite pentru aducere la stadiul de utilizare.
Doar asa putem sa ramanem o tara fara constructii semnificative; simbolice; admirabile, uluitoare; de recorduri; sa poata rade in continuare de noi gunoaiele de straini care ne calca pragul si gatul cu cisma.
Domnul Dumnezeu sa ajute sa auzim sfanta Liturghie ortodoxa a Sf. Vasile cel Mare in aceasta catedrala a Mantuirii Neamului !
“…Precum se risipeste fumul si nu mai este; precum se topeste ceara de la fata focului, asa sa piara toti cei care urasc pe …”romani si Romania !!!
@Doroteea
Ai dreptate, nici Radu Herjeu nu este de acord cu stilul asta agresiv, bazat exclusiv pe emotii si nu pe argumente!
“O văzusem pe dna Clotilde la televizor, la un interviu ceva mai nonconformist, și mi-a plăcut de dânsa. Părea că aduce un aer proaspăt în spațiul politic dâmbovițean”, a scris Radu Herjeu.
“Dar, cu două zile înainte de alegeri, îmi pică sub ochi pe net o scrisoare atribuită doamnei Clotilde, în care-și lua la rând contracandidații și ștergea cu ei pe jos. Din nou, ca un om care a scris un manual despre manipulare, am căutat originalul misivei, ca să fiu sigur că îi aparține. L-am găsit chiar pe pagina dânsei de facebook. Și, parcurgându-l, am simțit nevoia să-mi dau niște palme în oglindă!
Așa revărsare de abjecții manipulatorii, de conexiuni ilogice, de jumătăți de adevăruri amestecate cu minciuni transparente, n-am mai văzut din perioada de glorie a revistei România Mare.”
http://www.dcnews.ro/radu-herjeu-cum-era-sa-imi-iau-eapa-cu-clotilde-armand_507714.html
@M
Ceea ce incerc sa spun este ca subiectul in discutie nu e nici Clotilde nici Catedrala. Daca nu incercam sa intelegem asta cadem in greseala care ii face pe altii sa stearga pe jos cu noi. Greseala de a privi mereu la persoane in loc de fapte. Sa ma explic:
1) Asa cum a subliniat si Capsali, a ne pica paraponul pe madam Clotilde in conditiile in care consilierii PNL s au opus acceptarii cererii de finantare e cel putin bizar. Mai mult, ea a propus o acceptare partiala a cererii (2 mil in loc de 10) si – atentie! – NU respingerea celorlalte 8 mil, ci amanarea discutiei asupra lor in functie de optiunea cetatenilor care ar urma sa fie consultati direct, dat fiind ca primaria mai are si alte obiective de finantat, cum ar fi Spitalul de Arsi. Asadar, cetatenii sa decida cum ar fi mai bine sa distribuie fondurile. Tineti cont ca cererea Patriarhiei este una noua, nu e vorba aici de a se retrage niste fonduri deja alocate! Or PNL ul s a opus si acestei propuneri. Romanii nostri de la PNL au zis NU. Cererea Patriarhiei pur si simplu trebuie respinsa. Total. Fara dezbateri, fara sume partiale, fara amanari. Deci cine a blocat cererea de fapt, ar fi intreb mea? Ca daca PNL ul vota pro, propunerea Clotildei nici n ar fi avut nici un efect.
2) argumentele ei sunt de bun simt si, la o privire atenta, noua de fapt ne convin. Pt ca avem interesul sa fim consultati, mai ales in ce priv moscheea. Ne ar conveni un astfel de precedent.
3) argum ei sunt corecte. Nu strecori pe ordinea de zi o cer de 10 mil lei cu o zi inainte de dezbateri, fara o analiza, fara un proiect fara nimic. Nu e corect, e politica punerii in fata faptului umplinut. Daca vrem sa facem un lucru, hai sa l facem cum trebuie, corect, ca sa nu fim apoi vulnerabili.
3) prin urmare, cand spun ca suntem emotionali ma refer la reactiile astea standard, gen ‘strainii de neam ne vor raul’ etc, reactii care irup din noi automat, fara o analiza prealabila a faptelor si argumentelor partilor, ci pe baza unei nevoi viscerale de a uri pe cineva, de a gasi vinovati in loc de solutii. Emotionalit asta vine uneori la pachet cu agresivit manifesta, de a dreptul badaraneasca, gen ‘cotcodaceli’, ‘sa dea bani ca au de unde’ sau mai stiu eu ce. Reactii care nici crestine nici democrate nu sunt.
4) bineinteles ca abordand lucrurile asa, emotional si pe baza stereotipiilor mentale, ne scapa si adevarata probl, care nu e madam C, ci chiar conationalii nostri. Capsali nu s a lasat dus de val si a observat o f bine, atragandu ne si noua atentia. In zadar, din pacate.
@Doroteea cu D mare, ca e nume de persoana
Nu-ti fie cu suparare, dar dumneata tocmai sarit la gatul meu prin comentariul care l-ai postat. Nu cred ca ar trebui sa ma pun in genunchi pentru ati asculta predica.
Am citit cu atentie acest post si imi sustin in continuare comentariul! Post cu folos!
@Costel:
Multumesc, Costel! Tocmai mi-ai confirmat pe viu teoria mai sus expusa despre dezbaterea la romani 🙂
@Unul:
“…Precum se risipeste fumul si nu mai este; precum se topeste ceara de la fata focului, asa sa piara toti cei care urasc pe …”romani si Romania !!!”
???? Blasfemie, (in text era ‘DOMNUL” – e oare acelasi lucru cu Romania si romani??), blestem, atitudine antihristica (impotriva lui Hristos, Care ne spune sa ne rugam pt vrajmasi si sa binecuvantam pe cei ce ne blestema, pt ca altfel vom fi ca paganii). Si asta in post, pe CO, nu pe fb!
https://www.youtube.com/watch?v=gx0iFP9VIus
E buni si agresivii isterici si neinformati la ceva! :))
Dezbatere ar trebui sa însemne respect pentru persoane chiar daca afirmam ca noi nu imbratisam ideile lor.
Ce veselie pe unii in a propune referendumuri taman cand unul cu o tema serioasa e pe cale a fi convocat. Eu cred ca madame a fost servită la fileu: – Fa, madame, spune-o pe aia cu Catedrala… gen “mama spune-i ca-i gusata, pana nu iti spune ea”.
Ca exercițiu spiritual meditativ, in seara asta, o sa gandesc pozitiv la adresa lui madame… mi-o imaginez protestand ( cu ridicatul poalelor in cap aferent), cerându-le bechtel si firmei de unde mănâncă si gura ei o bucata de pâine, sa dea banii inapoi la băștinași, ca n-are săracii bani de catedrala… Sa nu o supere firmele astea, ca cere referendum! Ca ea are prinţip!
Tu, ce-ai facut azi? :))
@Doroteea
Ar fi OK, dar Madam Clotilda pune in antiteza banii pentru CNM si banii pentru spitale.
NU, NU ESTE CORECT SI NICI DE BUN SIMT: nici modul de a proceda, nici “argumentele” dumneaei.
Se foloseste de ceva OK, dar pune in opozitie proiectul CNM cu sumele destinate spitalelor. Partea OK este propunerea venita pe ultima suta de metri, care, chiar asa? – nu avea timp sa o analizeze – ce era de analizat? ai sau nu ai banii, vezi de unde-i poti aloca, de unde poti sa scazi – daca e nevoie – iar din cate inteleg de la primarul sect. 1, BANII EXISTA. Dar ce urmeaza e pur si simplu acelasi “Vrem spitale, nu catedrale”.
Asta a fost buna… :)))
@Florin M:
Ba nu pune deloc in antiteza. Ai ascultat o pe ea insasi? A postat Carmen justificarea ei. Tipa face f clar distinctia intre “nevoile fizice” si “nevoile spirituale”, aratand astfel limpede – pt cine stie sa asculte, desigur – pe ce pozitie se situeaza ea din aceasta perspectiva.
Ti se pare ca atunci cand o institutie – fie ea si BOR – cere de la o primarie – fie ea si Prim. Sect. 1 – asa, moka, 2,5 mil euro este firesc sa nu insoteasca cererea de un proiect care sa arate clar cum vor fi folositi concret banii?
Daca da…atunci ce sa zic mai Florine…ne cam meritam soarta.
In rest, nimeni pe aici vad ca nu e indignat de pozitia consilierilor PNL. Care nici macar nu au simtit nevoia sa se justifice 🙂
Femeia asta a incercat sa ne puna o arma in mana. Dar noi uram prea mult pe ‘neromani’ incat sa mai si avem istetimea sa observam asta si sa profitam. Timp in care, evident, exact ai nostri ne faulteaza linistiti pe la spate.
Repet: nu e cruce ce isi face omul cu mana lui. Altfel se cheama 🙂
@Doroteea
Femeia asta nu ne-a pus NOUA o arma in mana, ci ei insisi si celor care sunt contra catedralei. Ah, ca lucrul poate fi intors in favoarea noastra, e altceva.
Daca era atat de cinstita, nu punea in antiteza.
Privi video-ul de aici, fiti atenta cum pune problema. Sub PRETEXTUL ca “este o suma mare”, a bagat fitilul cu banii putini pentru spitale. Fiti atenta cum pune problema despre “detinerea adevarului”:
Cat despre faptul ca nu se stie pentru ce se cer banii… sa fim seriosi, chiar ea recunoaste ca stie. Daca pretindem ca destinatia acestor bani nu este cunoscuta, atunci suntem mai catolici decat papa… Madam Clotilda nu pentru ca nu e cunoscuta destinatia banilor a blocat banii, ci pentru ca POATE, ca si consilier, sa ceara ca totul sa fie “ca la carte”.
In concluzie: este de rea-credinta, aceeasi “vrem spitale, nu catedrale”, fie ca vreti sa deschideti ochii, fie ca preferati sa va pacaliti, simpatizand-o, chiar daca nu recunoasteti. De ce nu propune sa votam pentru TOT BANUL PUBLIC, daca e atat de cinstita?? Vreti sa luam bugetul PS1 la puricat, sa demonstram ca sunt sume MULT mai mari care se aloca, dar pentru care nu se voteaza? Asta daca tot facem pe hiper-corectii…
Si linkul cu declaratia ei VIDEO:
Clotilde Armand: Am cerut alocarea a 2 milioane de lei din cele 10 pentru Catedrală şi organizarea unor dezbateri despre ceea ce îşi doresc oamenii
In principiu, OAMENII isi doresc aceasta Catedrala. Romanii au nevoie de ea, chiar daca momentul n-ar fi cel mai potrivit.
Am cateva intrebari pt dvs si cei ca dvs, care dati credit acestor pacalici: ce se intampla, daca, oamenii voteaza 50-50 in ce priveste alocarea banilor pt CNM? Credeti ca se vor aloca, pentru cei 50% care au votat pentru? Eu inclin sa cred ca… NU. Ba chiar sunt sigur ca NU.
Ce se va intampla cu Catedrala, daca se vor derula lucrarile cu greutate? E construita cam 50%. Pe langa faptul ca f posibil nu va fi gata in 2018, s-a gandit cineva “de buna-credinta” (buna-credinta fata de aceasta Clotilde…) ce urmari vor fi?? Ei, as!
Apoi, s-a gandit cineva “de buna-credinta” ca se va crea un precedent? Vreti sa se voteze, de acum inainte, la constructia oricarei biserici? Se gasesc motive de votat / contestat orice.
Dar pentru stadioane (de exemplu) DE CE nu mi-a cerut nimeni votul? Se vor mai construi si altele. De ce nu cere aceasta Alba ca Zapada, sa se voteze si la construirea acelora?
In Bugetul PS1 pe 2016, sectiunea “Cultura, recreere si religie” are alocati in total 124 milioane RON, din care consolidarea monumentelor istorice 13Mil, iar intretinerea bazelor sportive si de agrement 88Mil. Aici nu votam nimic? Sunt, totusi, 124 milioane, din care 88 pt parcuri, baze sportive etc! Mai dau exemple?
In filmuletul postat pe Active News, din comentariul lui Carmen (nr1), Clotilde Armand spune ca o dezbatere publica dureaza intre 6 luni si 2 ani. Asadar si prin urmare: CE SE INTAMPLA IN ACEST TIMP, se sisteaza lucrarile la CMN? Din punctul meu de vedere, rezulta ca se doreste ca sa nu fie gata Catedrala Neamului in 2018.
Vi se pare prea rapida concluzia de mai sus?
Nu-i problema. Pentru cine vrea sa inteleaga, il rog sa reia urmatoarele:
– ce simbolizeaza Catedrala Mantuirii Neamului pentru (crestinii ortodocsi din) Romania?
– cine a dorit-o, de la bun inceput si de ce?
– cui foloseste?
– ce cuprinde intregul complex, in afara de Catedrala propriu-zisa? de exemplu, stiati ca va avea si SPITAL cu unitate de primiri urgente? In aceste conditii, cum justifica doamna Armand aceasta “alegere” la care-i supune pe oameni, daca sa dea bani pentru Catedrala, sau pentru spitale, cand catedrala cuprinde in complexul ei si spital? Credeti ca nu stie lucrul asta? Hmm… Stie prea bine, NOI nu stim, oamenii de rand nu stiu, acestora le va fi bagata sub nas “alternativa”: catedrala sau spital? Li se va spune (mai mult sau mai putin indirect) ca de-asta n-au de niciunele, pt ca banii merg la BISERICI.
– cine ar avea de castigat daca CMN nu e gata la 1 dec. 2018 (100 de ani de la Marea Unire, la care Biserica a avut o contributie foarte importanta)?
– cine doreste sa se creeze un precedent cu acest referendum pentru Catedrala Neamului?
Poate, trecand prin aceste intrebari (poate ca nu sunt singurele, nici nu sunt cele mai bune/inspirate), se vor intelege mai bine mizele din spatele acestui “referendum” cerut de doamna consilier, Armand.
q.e.d.: http://www.nasul.tv/dezvaluiri-experimentul-clotilde-alerteaza-contraspionajul/
@carmen:
adineauri am vazut comentariul tau si mi s-a facut rau…si tu, Brutus? ‘Qed” ce, draga Carmen? 🙂
@FlorinM:
Draga Florin, hai sa incercam, totusi…
Nu cred ca e nevoie sa imi explici de ce e necesara Catdrala – nu mie cel putin. Ma numar printre cei care au sustinut acest proiect inca de la inceputul lui, intr-o vreme cand nu toti ortodocsii (credinciosi) romani erau atat de unanimi in a o face…ba din contra!
NU despre oportunitatea proiectului e vorba aici, ci de cu totul altceva. Vorba unei prietene de-ale mele: ‘vreau Catedrala…dar nu cu orice pret”. Eu una, ca si crestin, nu functionez pe principiul ‘scopul scuza mijloacele”.
Propun asadar sa incercam un exercitiu de obiectivitate si logica. O sa abordez problema punctual, si astept sa imi raspunzi la fel, pas cu pas, la fiecare din punctele de mai jos. Adica hai sa ne tinem totusi de un fir al dezbaterii si sa nu aruncam cu argumente pe langa. Repet: NU despre oportunitatea Catedralei discutam aici. Ci despre oportunitatea si logica de a sari toti – in acest caz particular – la gatul Clotildei. Sau, si mai exact: despre cum pot fi manipulati romanii si despre spiritul democratic al romanilor. Sa incepem:
1. Iata mai jos componenta CL sect. 1
http://www.primariasector1.ro/componenta-consiliu-local.html
Avem, asadar, 26 de consilieri. Si o cerere de alocare fonduri (10 mil lei = 2,5 mil euro).
Avem trei propuneri de raspuns la aceasta cerere: a) DA; b) Da PARTIAL (2 mil la inceput si dezbatere pt restul); c) NU (respingerea cererii).
Ce stim:
– ca 11 consilieri au votat DA (varianta a) )
– ca Clotilde a votat Da PARTIAL (varianta b) )
– ca a castigat varianta c) (NU)
Ce deducem (logic):
– ca cel putin 13 consilieri si cel mult 14 (ALTII decat Clotilde) au votat NU
– NU din cauza Clotildei nu a trecut cererea. Daca era dupa ea, macar 2 mil si tot ar fi luat Patriarhia. Asa, nu a luat nimic.
Asa stand lucrurile, intrebarea mea (ca si a lui Capsali) e: de ce nu ne casuna pe aia 15 si ne casuna pe Clotilde?
Raspuns (unic posibil): pai pt ca suntem fraieri si manipulabili, de-aia. Daca vrei sa manipulezi pe romani, e simplu: gasesti un personaj care sa concentreze toata ura colectiva si care sa serveasca drept tomberon de varsare a frustrarilor nationale. Timp in care adevaaratii vinovati isi fac de cap. Asta imi aminteste de cainele nostru de la tara: o lupoaica superba, care are insa boala pe pisici Atat de rau, incat ne si gandeam -daca esti hot si vrei sa o distragi pe Maya e suficient sa ii arunci o pisica in zona, ca e clar ca o va lua valul si se duce dupa ea. In timp ce predecesorul ei – aceeasi rasa dar cu totul alta stofa (si crescut de altcineva) – nu se lasa niciodata prins in capcana si nu isi uita niciodata adevarata menire. Lasa in pace pisicile casei si daca aparea vreun necunoscut la poarta nimic nu il putea sustrage de la sarcina lui de a apara ograda.
Clotilde e ‘pisica’ aruncata unui caine amator. Noi, in loc sa ne pazim ograda de cei care vor sa o fure, si in loc sa ii identificam pe aceia, ne lasam distrasi de orice pisica mai mieunatoare – cum e Clotilde. Toata lumea a sarit la gatul ei, in timp ce 14 consilieri ROMANI din CL 1 sunt decisi sa nu ingaduie alocarea de fonduri catre Catedrala. Despre asta e vorba.
2) Prietene, ‘in paralel’ nu este acelasi lucru cu ‘in antiteza”. Daca vrem sa fin analisti politici trebuie sa incepem prin a citi corect si a intelege ce vrea preopinentul sa spuna EXACT. Ca daca doar lecturam in cheia proprie de interpretare, atunci nu avem nicio sansa. Te las pe tine sa descoperi la ce ma refer.
3) Nu, nu e normal sa ceri 10 mil lei fara sa spui cum vor fi folositi CONCRET. Chiar nu e normal, ORICARE ar fi institutia implicata. Iar daca Patriarhia face astfel de lucruri – repet, vorbim de o cerere NOUA! – atunci chiar si eu, o mare sustinatoare a Patriarhiei, incep sa am suspiciuni. S-a facut o comedie celebra cu un astfel de subiect (The Producers, 1968, de Mel Brooks): cum sa faci bani cerand investitii intr-un proiect, fara sa le justifici. Investitorii dau – nici ei nu stiu exact pt ce – proiectul falimenteaza, si tu ramai cu banii. Sigur, exista sincope in scenariul asta, dar ideea de baza asta e. Asa ceva NU SE FACE, nu e de bun simt. Si ma simt rusinata, ca si crestin ortodox, ca Patriarhia noastra recurge la astfel de stratageme pentru a cersi bani – fie si pt atat de doritul proiect al Catedralei.
4) Asa. Si daca cetatenii sect. 1 nu or sa vrea catedrala? Ce? Sa le luam bani ci forta?? Asa e crestineste? Asa e democratic? Scopul maret scuza mijloacele? Pai de ce ne miram ca am avut parte de dictatori cand noi insine nu dam doi bani pe vointa colectiva. Eu nu cred ca Hristos vrea Catedrala cu asemenea pret. Pana la urma, ‘Domnul cladeste casa”, nu oamenii. Si daca Domnul vrea si ne considera vrednici, se vor gasi fonduri si fara a forta vointa celor care nu-si doresc Catedrala.
Sau poate esti si tu dintre aceia – mai erau si pe-aici – care sunt de parere ca e f firesc ca crestinismul a fost impus cu sabia. Si, probabil, e la fel de firesc sa fortam oamenii sa dea bani pt Catedrala impotriva vointei lor, nu? Ei, uite ca eu – desi o mare sustinatoare a proiectului – nu cred asta. Daca ajungem sa ridicam Catedrala cu forta – luand bani de la cei care nu o vor si nu doar prin eforturile celor care o vor – atunci ma tem ca ca degeaba o ridicam.
A, inca ceva:
La intrebarea ta:
‘cine doreste sa se creeze un precedent cu acest referendum pentru Catedrala Neamului?”
am un raspuns: EU!!!
@ Doroteea; fii pe pace, eu functionez in alti parametri. Qed – o oportunitate prinsa din zbor de usb si valorificata, fireste. – initierea de catre usb a dezbaterii publice / referendumului pv finantarea Catedralei si obtinerea acceptului majoritatii bucurestenilor. Castiga usb prin initiativa si reclama favorabila, gratis, inaintea alegerilor din toamna – ideea nu-mi apartine mie, ci unui politician invitat intr-un studio tv.
De altfel, dupa brexit, s-a speculat ideea ca vom intra intr-o societate matriarhala (scopul nedeclarat al teoriei genului, asta-i alta poveste) – trio-ul merkel, le pen (pe banca de rezerva), teresa ray. Si lista ramane deschisa – papa cu diaconitele… singura ortodoxia inca mai pastreaza legi si randuieli invechite…….
cine doreste sa se creeze un precedent cu acest referendum pentru Catedrala Neamului?
Nu cred ca de precedent e vorba aici, ci de capital electoral. Castigul este impartit: usb-ul cu imaginea favorabila, noi cu banii pt CMN. Si totul in cadrul unui posibil test.
https://octavianracu.wordpress.com/2012/08/18/marea-revolutie-matriarhala/
@Doroteea
E nevoie de ceva mai mult timp ca sa raspund punctual pentru ce ati scris mai sus.
Pana atunci, insa: spre deosebire de ceilalti consilieri (care au votat impotriva), doamna Armand si-a motivat decizia prin necesitatea spitalelor. Da, n-o fi votat NU, ci DA partial (exista si varianta asta?? aflu acum), dar, vazand ca oricum “nu trece” propunerea, ce-avea de pierdut sa se pozitioneze mai “nuantat”? Ar fi avut si varianta sa voteze DA, stiind ca oricum iese nu, cu mentiunea ca, pe viitor, astfel de cereri din partea Patriarhiei sa vina bine fundamentate. Poate decizia dumneaei a fost una sincera, nu exclud din start aceasta varianta, dar este cam ciudata in context – asta e parerea mea.
Apoi, insasi suspiciunea ca Patriarhia ar sifona bani… mi se pare a nu fi tocmai in regula, fiind vorba tocmai de o institutie atat de auditata si unde nu s-au gasit nereguli pana acum, in timp ce se incheie (deci se aproba) atatea alte contracte pe care le fac autoritatile, cu institutii sau companii cu probleme si nu se face atata tam-tam in presa…
La acest moment, chiar nu stiu daca are rost sa mai revin la punctele enumerate de dvs., daca nu observati aceste minime detalii: te iei de banii pentru CMN lasand sa planeze suspiciuni asupra corectitudinii folosirii lor si asupra unei Institutii respectabile, care continua sa faca ceva pentru Romania, cam la toate nivelurile (OK, poate fi si greseala Patriarhiei ca n-a fundamentat mai bine cererea – desi, marturisesc ca nu stiu cum au fundamentat-o, daca o fi fost chiar atat de “praf”), aduci in aceeasi discutie banii pentru spitale ca si cum ar fi vorba despre aceiasi bani (lasand sa se inteleaga ca prin asta BOR ar lua de la gura spitalelor si bolnavilor), sa faci tam-tam la TV cand stii ca e o tema sensibila si atat de usor de deturnat…
Va rog sa-mi permiteti sa nu cred ca e o simpla neatentie din partea acestei doamne, macar pentru motivele de mai sus.
In plus, cred ca avem atatea, mai bune de facut, in afara de a lungi discutia pe acest subiect. Sa dea Domnul sa fie bine. Doamne, ajuta!
Din pacate, Florin, discutia asta spune mult despre nivelul analizei in aceasta tara. Raspunsul tau denota ca nici nu ai citit atent cum s au desfasurat lucrurile si nici justificarea ei. Ea inca a simtit nevoia sa se justifice public! Cei 14 – de care observ stupefiata ca insisti sa nu zici nici pis – nici macar nu au simtit aveasta nevoie. Si nici nevoia de referendum. De ce? Pt ca ii doare pe ei in cot de opinia celor pe care sunt chemati sa i reprezinte. Si stii ce? Cand vad cat de usor ne pot pacali…chiar ii inteleg! Cum sa nu prinzi gustul puterii cand e asa usor sa o exerciti abuziv fara ca nimeni sa se sesizeze??
@carmen
Ok, am priceput 🙂
So what? Cata vreme avem de castigat din asta, tr profitat, nu?
http://catedralaneamului.ro/_dev/
Daca tot tipa lumea ca in caz de necesitate nu suntem pregatiti, ca nu avem spitale si adaposturi, ete ca se construieste unul. Daca tot se joaca unii cu rachetele si scuturile antiracheta, de parca ar fi petarde, in caz de Doamne fereste, Catedrala Mantuirii Neamului, ar fi cel mai mare Adapost Colectiv din Capitala. Un Adapost Colectiv, bine structurat si semnalizat, in caz ca i-ar da prin cap unui beligerant sa comita genocid pe fata. Intr-o Catedrala nu se pot adaposti decat non-beligeranti, adica populatie civila. Si in cazul unui cutremur, Adapostul Colectiv cu care este prevazuta cladirea catedralei, este binevenit. Despre spitalul de la Catedrala a vorbit mai sus @Florin M.
Sa nu stie aceasta Gavroche a administratiei publice despre toate astea? Avem cladiri care stau sa cada in caz de cutremur, avem cladiri care nu sunt prevazute cu adaposturi colective in caz Situatie de Urgenta, toti se plang si trag semnale de alarma (!!!!), dar cand e aproape gata unul sa fie construit, sar de fund in sus ca nu e bun pe motiv de rugaciune. Ortodocsii astia au naravul sa se roage la Dumnezeu, deci nu e bun.
Era in stare Gavroche sa protesteze in piata publica, atunci cand a ramas fara coledzi, poate o iesi lumea in strada sa se faca vreo 25 de tururi de scrutin, poate s-o alege si ea, iar acum cand are nobila misie sa salveze Romania, ea e contra. Mai Gavroche, Adaposturile Colective salveaza vieti! Pricepi matale?
Gavroche care are misiunea de a salva Romania de romani, stie toate lucrurile despre care am vorbit mai sus, numai ca ea are alta partitura de interpretat.
„Pas d’argent pour l’hôpital
C’est la faute à Cathédrale”
@Costel
„Pas d’argent pour l’hôpital
C’est la faute à Cathédrale”
Superba asta, vine de minune aici.
@Doroteea
E si “greu” de sesizat ca, in timp ce unii tac si (nu) fac, altii isi trag si spuza electorala din asta. Si, bineinteles, “periculosi” sunt doar aia care foarte curand vor deveni nesemnificativi (ca astazi, PNT-ul), urmare a actiunilor lor, pe cand cei care sunt in ascensiune cu sloganuri/actiuni anti-nationale si anti-biserici, sunt laudati si dezirabili…
Ciudat cat de usor suntem pacaliti, cunosc destul de multi frati intru Domnul, pacaliti de acesti clowni cu impresia unei (hiper?)corectitudini afisate (doar afisate), de care suntem obsedati. Din cauza copacilor, am ajuns sa nu vedem padurea.
Eu zic sa ne calmam cu “analizele” si sa urmarim ce alte alocari de fonduri va mai bloca “partial”, Madam Clotilde. Cel putin eu, asta voi face. Precum am mai scris: sa dea Domnul sa fie bine, nu dupa faptele/gandurile noastre, ci dupa Mila Sa!
http://www.dcnews.ro/mobile/nicusor-dan-cere-explica-ii-de-la-biserica-ortodoxa-privind-construirea-catedralei_513087.html
N-au cum ei sa se dezica de “electoratul” frumos si liber #colectiv, chit ca sotul Clotildei e credincios practicant si nici Nicușor n-ar fi fost străin, însă, deh, acum altii sunt stăpânii, iar ordinul e ordin!
Aha, stadiul lucrarilor – inteleg ca-i nevoie, la fel si banii necesari, calendarul lucrarilor – si asta inteleg ca trebuie stiut, dar banii primiti pana in prezent si mai ales de la cine, chiar ca nu pricep la ce-ar folosi.
@carmen
Corect. Bine, e firesc ca cel care investeste sa stie daca fondurile primite pana in prezent au fost utilizate chibzuit – si si mai firesc ar fi ca ai nostri (Patriarhia) sa vina ea insasi cu astfel de informatii, fara sa se puna in situatia penibila de a fi supusa unui interogatoriu ale carui limite synt stabilite de cel care intreaba. Dar, intr adevar, care sunt sursele acestor fonduri nu e treaba Ps1 de nici o culoare.
Florin, deci sa inteleg asa: daca nu era Clotilde Armand in CL, cererea trecea fara probleme! Femeia asta malefica a izbutit sa intoarca din convingerile lor 15 consilieri care altfel – daca nu era ea, frantuzoaica asta ticaloasa, infumurata si straina de nevoile neamului – ar fi votat DA pt cererea Patriarhiei fara sa clipeasca! Bietii oamenii aia au fost manipulati diabolic de aceasta Messalinda, si e normal sa nu se atinga nimeni de ei decat eventual cu o lacrima de compasiune. Jigodia asta nenorocita e eminenta cenusie din spatele CL1 si ii invarte p aia pe degete ca pe niste spalati pe creier. Corect?
@Doroteea
daca atat ai inteles din ce am scris eu, asta e
Ps: intrebarea de mai sus e adresata si lui @Costel. Ca il vad asa…mai incisiv, mai pasional.. 🙂
http://www.aktual24.ro/firea-a-cerut-consilierii-psd-au-votat-sume-uriase-din-banii-bucurestenilor-merg-catre-biserici/
Tocmai s-a votat. Se acorda 15 milioane pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Poate trebuie editat titlul sau un articol nou.
http://www.mediafax.ro/social/consiliul-capitalei-decis-alocarea-15-milioane-lei-catedralei-mantuirii-neamului-firea-pledoaria-finantare-votati-acordarea-acestui-sprijin-financiar-deoarece-e-mult-biserica-15557597
Daca ramane acea Biserica ne-terminata, la scara la care este, oare va ajuta imaginea Bucurestiului, turismul etc? Si pe cine ar deranja sa vina turistii si la altceva sa se uite in afara de Casa ‘Poporului’…? Ca este peste tot promovata. In 5 ani o sa se invate la scoala ca Ceausescu era un om mare erou si facuse un muzeu de arta pentru popor de fapt, in ritmul asta.
Cu totii poate am avea modificari virtuale aduse acestei Catedrale, ceva ce ar fi mai frumos sau mai altfel… Eu spre exemplu zic ca ar arata mult mai bine daca nu ar face si ansamblul de cladiri de pe langa Biserica, ar amenaja un parc acolo sau o gradina. Si ar ramane Catedrala in mijlocul unui parc, chiar daca mai mic, care ar atrage pe oameni si sa se plimbe pe acolo duminica, sambata.. poate intra in Catedrala ;-)… si turistii ar fi si mai atrasi etc. Turistii nu vin neaparat la cumparaturi si party in cluburi cum ne fac sa credem investitorii in turism in Romania. Dar ce sa faci?
15 milioane nu mi se par multi bani mai ales ca in curand vor incepe decorarea interiorului care ar fi frumos sa fie completa, cu picturi si icoane, sper sa nu lipeasca prefabricate aurite cum ar reiesi din randari. Eu as da aceste 15 milioane si numai unui grup de pictori de icoane si sculptori pentru decorare ca sa fie pictura iconografica autentica. 🙂 Ca e uriasa si daca va fi pictata complet va dati seama la fiecare coltisor si fiecare coloana un alt moment spiritual si nimeni niciodata nu ar mai zice ca e prea mare sau urata doar ca o vad acum la rosu.
Dar acum vedem ce va fi.
http://www.agerpres.ro/politica/2016/08/11/gorghiu-despre-sprijinul-pentru-catedrala-mantuirii-neamului-banii-ar-trebui-cheltuiti-cu-mai-multa-grija-16-06-53
http://www.stiripesurse.ro/atac-dezlan-uit-la-usb-din-cauza-catedralei_1146735.html
http://www.stiripesurse.ro/toate-tunurile-pe-biserica_1146754.html
Gabriela Firea a făcut o serie de clarificări în ceea ce privește redistribuirea fondurilor de la bugetul local:
“S-a facut observatia ca intr-o luna si cateva zile de la inceputul mandatului noii administratii, aceasta ar fi prima suma importanta alocata, de circa 3 milioane de euro, pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. Suma solicitata PMB si proiectul de Hotarare pe care vi-l supun votului se refera la contributia municipalitatii pentru finalizarea obiectivului national care este pe teritoriul Capitalei. Baza legala este ordonanta de urgenta din 2005. Este vorba nu doar despre un lacas de cult, ci de un loc in care vor exista : cantină socială, scoala de duminica, after school, biblioteca, cabinet medical, sala de spectacole de muzica sacra, alte spatii sociale, educationale, culturale si spirituale. Functionalitatea nu e strict teologica, ci transcede mult spre zonele : social, educatie, cultura.
In ultimele zile s-a afirmat ca dam banii pentru o biserica, dar e mult mai mult decat atat. Înteleg logica in care ne desfasuram activitatea, ecuatia politica si precampania electorala, va ascult pe fiecare in parte, dar vreau sa va spun ca cele afirmate in ultimele 2-3 zile nu sunt lucruri reale. Cu privire la planul de modernizare a spitalelor din Capitala, in cateva zile va fi gata inventarul necesarului de dotati pentru cele 19 spitale, iar planul de investitii e mult mai ambitios decat alocarea a 3 milioane de euro, ca in cazul Catedralei.
Citește și: Catedrala Mântuirii Neamului, fonduri suplimentare de la Primăria Capitalei
Mentionam ca edificarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului se supune prevederilor legale speciale pentru acest monument si anume: Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.19/2005 privind realizarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, aprobata prin Legea nr.261/2005 si completata prin Legea 376/2007.
Astfel, art.1, alin.2 al OUG nr 19/2005, completat prin Legea nr.376/2007 prevede ca „…fondurile destinate construirii Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, de catre Guvernul Romaniei, in limita sumelor alocate anual cu aceasta destinatie, prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, precum si de catre autoritatile administratiei publice locale”.
In acest context, si avand in vedere solicitarea venita din partea Patriarhiei Romane privind „alocarea in regim de urgenta a sumei de 15.000.000 de lei pentru continuarea lucrarilor la Catedrala intr-un regim sustinut si respectarea termenelor de finalizare stabilite”, a fost supus spre dezbatere si aprobare proiectul privind alocarea acestor fonduri catre Patriarhia Romana, se precizează în comunicatul citat.
Acest obiectiv a fost inclus în Programul național „România 100″, pentru aniversarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea Statului Național Român Modern, program instituit prin H.G. 24/2014.
De la demararea lucrărilor și până în prezent, Primăria Municipiului București a susținut lucrările de realizare a Catedralei, alocând până în prezent peste 26 milioane de lei, după cum urmează:
2011 – 9.700.000 lei
2012 – 9.498.875 lei
2014 – 5.000.000 lei
2015 – 430.000 lei
2016 – 2.000.000 lei
Sprijinul financiar pentru unitățile de cult se face cu respectarea prevederilor O.G. nr.82/2001 si H.G. nr. 1470/2002 privind aprobarea Normelor Metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței și prin hotărârea H.C.G.M.B.
În ceea ce privește monumentul istoric – Mănăstirea Antim, cei 4.5 milioane de lei sunt necesari pentru lucrări de reparații, consolidare, reabilitare și organizare spații muzeale (biserica, paraclisul istoric, capela și vechile chilii). Solicitarea a fost făcută, de asemenea, de către Patriarhia Română, conchide comunicatul PMB.