Se pregateste Rusia de razboi in Crimeea?/ CUTREMURUL GEOPOLITIC CE SE VA ABATE SI ASUPRA ROMANIEI/ Parintele Savatie despre miza SCHIMBARII MITROPOLITULUI KIEVEAN/ Batalia pe gazele si conductele UCRAINEI

26-02-2014 22 minute Sublinieri

harta-protestelor-din-ucraina

  • Romanian Military:

Sora vitrega Ucraina si cutremurul geopolitic care se va abate si asupra Romaniei

Ucraina, adica marginea slavilor estici, trece zilele acestea prin mari chinuri, chinuri care foarte probabil vor zamisli o stare de lucruri cu totul noua, dar nu neasteptata, la frontiera noastra de est. Din multe puncte de vedere, Ucraina este o sora vitrega pentru Romania, avand o istorie zbuciumata si in majoritatea cazurilor interesele sale au lovit in cele ale comunitatilor istorice romanesti, cu sprijinul Rusiei si uneori al Germaniei. Asta nu inseamna ca suferinta vecinilor nostri ar trebui sa ne bucure, pentru ca ceea ce se intampla acolo e foarte probabil sa ne afecteze si pe noi, cat de curand.

Dupa ce in perioada sovietica aceasta entitate statala, creata initial de Germania pentru a slabi Rusia, a fost folosita de Rusia sovietica ca pretext pentru a ingloba noi teritorii de la statele cu care se invecina, printre care si Romania, incepand cu 1990 statul independent numit Ucraina s-a mentinut pe harta tocmai datorita unei permanente echilibristici intre Est si Vest. Numarul mare de minoritati, mai ales cea rusa, inglobate in acest stat-tampon este foarte probabil sa duca la o fragmentare, prin regionalizare, federalizare sau chiar separare completa a anumitor teritorii, totul fiind accelerat de tendintele antagonice dintre Vestul «pro-european» si Estul tributar orientarii pro-ruse, sustinute de majoritatea rusa si cazaci.

Practic, in ultimii 15 ani prapastia intre cele 2 regiuni si orientari s-a adancit, iar luptele de strada de la Kiev din ultimele luni nu au facut decat sa confirme acest hau care se casca intre cele 2 lumi. Presiunile UE, pe de-o parte, si ale Rusiei lui Putin, pe de alta parte nu au facut decat sa radicalizeze cele doua tabere, iar armistitiul negociat cu mare profesionalism de ministrii de externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei cu Yanukovici doar amana un deznodamant, marele castig fiind insa incetarea temporara a violentelor.

Urmatoarele luni, marcate cu siguranta de o revenire in forta a Rusiei, ne vor spune daca alegerile anticipate reprezinta o solutie de separare cat-de cat pasnica, prin federalizare sau chiar secesiune de facto, sau de fapt doar o perioada de refacere dupa care taberele rivale, alimentate si incurajate din exterior, se vor angaja intr-o noua lupta pe viata si pe moarte, cu lectiile invatate din ultima confruntare.

CRIMEEADéjà amenintarile de separare de Ucraina au inceput sa curga dinspre zona estica si Crimeea si este foarte posibila o activare a Transnistriei, nu doar pentru o reglare de conturi cu Chisinaul, punand bazele unui nou status-quo pentru urmatorii 20 de ani in regiune, dar si pentru a-si adjudeca o iesire la Marea Neagra, prin Odessa, o zona fara o majoritate confortabila pentru ucraineni. O Transnistrie extinsa, pe modelul celei interbelice, dar ingloband de acesta data nu doar zona Balta, ci si Odessa precum si Bugeacul ar putea reprezenta o solutie mult-visata de geo-strategii de la Kremlin, echivaland si chiar depasind performanta obtinuta cu Kaliningradul la Marea Baltica. Astfel Rusia ar controla din nou, direct, nu doar Basarabia ci si gurile Dunarii si ale Nistrului, reducand la o fasie intre Odessa si Oceakov iesirea la mare a ceea ce ramane din Ucraina. Iar Odessa in sine, este un mare premiu, nu doar pentru flota rusa, dar si economic, ca al treilea oras ca marime in Ucraina dupa Kiev si Harkov. Pentru romanii din Transnistria si Bugeac, ca si pentru Romania, o astfel de rasturnare de situatie ar fi extrem de neplacuta, nu ca sub administratie ucraineana viata ar fi fost pe roze.

Revenind la situatia de ansamblu a Ucrainei, o campanie electorala cu tensiuni crescande si acuze reciproce, pe fondul unei degradari a situatiei economice si a lipsei unei finantari externe solide, poate da startul unui nou scenariu yugoslav. Iar minoritatea romana, ca si altele, se pot gasi confruntate cu un scenariu de epurare etnica din partea unor lideri de militii locale, militii care se pot dota in voie din nenumaratele depozite de armament si vehicule ramase din timpul armatei sovietice. Déjà legea cu privire la limbile regionale, printre care si cea romana, a fost abolita de Rada de la Kiev, lucru deplorabil deoarece semnifica nu numai reluarea asimilarii fortate a romanilor, dar si adoptarea unei pozitii de forta fata de cea mai importanta minoritate a Ucrainei, cea rusa. Iar asta Rusia nu va putea accepta!

Este interesant de vazut si ce masuri a luat statul roman, prin ministerele apararii si de interne, alaturi de cel de externe, pe masura ce situatia s-a degradat in Ucraina timp de 3 luni. Cat de apte pentru misiuni umanitare sau de protectia frontierelor sau pentru a ajuta la cerere Chisinaul, sunt fortele noastre armate, tinand cont de starea dezastruoasa in care se afla peste 60% din tehnica de lupta? Cate vehicule au fost reparate si revitalizate in aceasta perioada, cat s-a intensificat pregatirea soldatilor si jandarmilor romani in aceste luni?

Chiar daca pe moment lucrurile par sa se fi calmat, este probabil vorba doar de un respiro de cateva saptamani, cel mult luni.

Are de gand MAPN-ul sa refaca capacitatea de lupta macar pentru brigazile din Moldova si Transilvania (stim ca o brigada ucraineana de tancuri este incartiruita la Muncaci, in Ucraina), asta insemnand 3 batalioane de tancuri, batalioanele aferente de MLI-84 Jder si cateva batalioane de transportoare blindate, toate cu vehicule de acompaniere, care ar trebui sa fie complet operationalizate in acest timp? Am castiga o oarecare credibilitate ca si forta de descurajare si pacificare in apropierea granitelor Romaniei… chiar daca NATO se presupune ca ne vegheaza. Si mai importanta ar fi capacitatea de transport logistic, pentru operatiuni umanitare sau de alta natura, si aici parcul de vehicule 4×4 si camioane, alaturi de cel aerian, este esential. Daca pe partea de 4×4, Dacia Duster militarizata ar fi o solutie rapida atat pentru jandarmerie cat si pentru armata, parcul de camioane Dac ar trebui trecut prin revizie capitala si poate completat cu ceea ce se poate produce in cateva luni sau din putinele stocuri ale uzinei Camioane Brasov.

Ar trebui ca in virtutea acestei amenintari potentiale guvernul sa decida alocarea de urgenta a unei sume mai consistente pentru trecerea prin uzine si revitalizarea sau chiar modernizarea de urgenta a echipamentului aferent unitatilor pomenite mai sus, refacand macar partial capacitatea operativa a acestor unitati.

Altfel vom privi neputinciosi, fara atuuri militare sau diplomatice, cum altii fac istorie in locul nostru, decizand peste capul nostru cum va arata vecinatatea noastra estica, dar si ce se va intampla cu teritorii locuite de romani si instrainate prin tratate barbare de la trupul Tarii! In fapt acest lucru se intampla deja, dar este important sa avem si noi macar un cuvant de spus. Celor care se lupta cu tenacitate sa existe ca neam, le face Dumnezeu un loc al lor, insa cei care isi uita conationalii si se uita pe sine ca natie, preferand un loc caldut, fara sa faca nimic, la umbra altei puteri, vor fi stersi din istorie, ca si cand nu au existat vreodata.

Ce se va intampla cu Ucraina si cu ai sai cetateni, déjà banuim, dar ce va face Romania, depinde si de noi, chiar daca in mica masura! Cutremurul geopolitic pornit in Ucraina va schimba fata acestei regiuni a Marii Negre pana in Balcani si ne place sau nu, vom fi afectati!

Nu pot sa zic decat Doamne ajuta-ne si da-ne minte!

Marius Zgureanu

Editorial – V-ati asezat bine in fotolii?! Olimpiada s-a terminat!

Armata Rusa a inceput transferul unor unitati militare din zona Soci catre baze din Crimeea si zona de frontiera cu Ucraina. Astfel, fortele aeriene au efectuat numeroase zboruri catre bazele militare ale Federatiei Ruse din Crimeea intarind dispozitivele de acolo, iar flota militara rusa aducea si ea intariri catre bazele din Crimeea, scrie site-ul american International Business Times, citata de catre Timpul.md.

De asemenea, trupe rusesti suplimentare au fost semnalate si langa orasul rusesc Belgorod aflat la doar 40 de kilometri de Harcov. Tot in aceasta ordine de idei, bazele militare ruse din Rostov-pe-Don au fost puse in stare de alerta si sunt in curs de intarire si toate acestea pe fondul cresterii tonului dinspre Moscova. Premierul Federatiei Ruse, Dimitri Medvedev, a declarat ca nu recunoaste noua putere – care o fi aia – de la Kiev, iar legea cu privire la suspendarea drepturilor minoritatilor de a-si folosi limba materna in administratie a pus paie pe foc.

Azi nu vad parteneri legitimi ucrainieni pentru un dialog. Daca oameni ce trec prin Kiev purtand masti negre si Kalashnikovuri sunt considerati un guvern, va fi dificil pentru noi sa lucram cu un asemenea guvern. a declarat Medvedev. Tot premierul rus a anuntat ca amabasadorul rus la Kiev a fost chemat pentru consultari la Moscova, adaugand: Ambasadorul nostru la Kiev a fost rechemat pentru consultări. Cred că nu trebuie să vă explic ce înseamnă acest gest în practica diplomatică”.

Pe de alta parte, conform site-ului moldovean abcnews.md, legislativul local din Crimeea si-a cam proclamat independenta, desi stirea nu fost confirmata inca de o alta sursa. Pentru ca, dragi tovarasi, filmul “Aventura democratiei in Ucraina” continua sau, ca sa fim corecti, abia incepe. Pana acum am vazut un trailer care sa atraga lumea in cinematografe, dar de acum incolo incepe actiunea.

Asa cum am scris inca de cand au aparut primele manifestari la Kiev, Rusia nu va renunta la Ucraina nici in ruptul capului! Mircea Druc, fost premier la R. Moldova spunea sambata ca in Ucraina abia incepe show-ul, iar ministrul britanic de externe se referea la aceeasi Ucraina in termeni foarte circumspecti incheindu-si declaratia de presa spunand ca reactia Rusiei este in acest moment incerta…

Sa nu uitam ca Rusia rareori a lovit prima, specialitatea Kremlinului fiind razboiul “eliberator” dupa ce Maica Rusie a fost deja lovita intr-un fel sau altul. WW2, Georgia, etc… Iar rusii se lovesc deja de unii singuri, cu mana parlamentului ucrainean. Socant pentru mine cand am citit stirea conform careia una dintre primele griji ale parlamentarilor de la Kiev a fost sa scoata acceptarea limbii minoritatilor din folosirea in administratiile locale…

Socanta forta Rusiei in Ucraina, iar daca in parlament a putut face acest lucru ramane sa ne intrebam cam ce-ar mai putea face ivanii? Pentru ca din punctul meu de vedere decizia aberanta a Kievului este mana Kremlinului… Astfel, conform scenariului, eroul principal Ivan, impreuna cu cativa prieteni, abia acum isi sufleca mainile si va iesi in strada sa apere democratia, poporul si libertatea, cam la fel ca americanii care, ca sa fim corecti, isi poreclesc exact la fel actiunile militaro-economice si de impunere a dominatiei. Pentru ca toata lumea stie, marile minti se intalnesc undeva deasupra noastra. Tot instaurarea democratiei, a libertatii, respectarea legii se zice si pe americaneste la acest tip de conflict.

Deja presa internationala este plina de pozele “democratei” Iulia Timoshenko, privita ca o tanara speranta pentru binele natiunii, uitandu-se ca “stimata” doamna importa gaz din Rusia prin firmele proprii pentru un “mic” si “neinsemnat” comision, sa aiba si gura ei ce sa manance, se uita ca puscaria din care a fost scoasa era meritata cu varf si indesat pentru acte de coruptie. Nici europenii nu se incumetau sa spuna ca este nevinovata… Se uita ca pe vremea cat madama-cu-cozonacul-pe-cap batea din picior la Kiev, romanilor din Ucraina li se inchideau scolile, iar limba romana era interzisa, se uita de multele si desele mizerii pe care “europeanca” Timoshenko le facea Romaniei…

Revenind la proclamarea victoriei pro-europenilor nu pot decat sa-mi stapanesc un zambet amar… care victorie, cand lucrurile abia acum incep sa se dezvolte?

Ucraina este Mica Rusia – Rusia Kieveana – este teritoriu vechi rusesc, chiar primul, iar Kievul este la fel de rusesc precum Moscova, iar Rusia are interese gigantice in aceasta parte a lumii, astfel ca nu vad cum rusii ar putea macar concepe sa piarda Ucraina in favoarea transnistria-odessaoccidentalilor, mai ales ca rusii sunt la ei acasa, pe pamantul lor, cu oamenii lor, cu alte cuvinte…occidentalii, cat sunt ei de tari, joaca in deplasare ori se stie ca in astfel de situatii e usor sa marchezi primul, dar foarte greu sa castigi meciul pana la final. Practic, ivanii isi joaca cartile la ei in curte cu toata infrastructura informationala si de influenta la dispozitia lor, cu toti agentii directi si acoperiti.

Iar decizia parlamentului de la Kiev, cu privire la restrictionarea folosirii limbii materne in cazul minoritatilor, este o lovitura de Mare Maestru a agentilor rusi acoperiti, iar ce-i frumos merita aplaudat in picioare…

Iar Rusia a reinceput sa semene cu o superputere! La cea dea treia inscaunare, “Tarul” Vladimir Putin a fost clar si sincer: politica externa rusa va fi mult mai agresiva decat in trecut. Cine a avut urechi de auzit a auzit, iar vorbele lui Putin s-au adeverit cu varf si indesat pana acum, aratand ca Moscova isi recapata vlaga in ritm accelerat. Astfel, influenta Rusiei in America de Sud este in crestere si nu ne referim aici doar la Venezuela, ci si la Brazilia sau Argentina, Peru sau Bolivia. Legaturile economice dintre Rusia si tarile Americii Latine sunt din ce in ce mai mari si mai profunde, rusii permitandu-si sa-si sponsorizeze noile conexiuni cu credite peste credite.

Si Israelul a sesizat de ceva timp cresterea importantei Rusiei in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, de unde si restartarea pe alte principii a relatiilor dintre cele doua tari, restartare anuntata oficial de catre premierul israelian Netanyahu. Stoparea intentiilor de atacare a Iranului, oprirea interventiei vestice in Siria, reintoarcerea Moscovei in Egipt si privirea incruntata aruncata Arabiei Saudite sunt tot atatea indicii ca “slabiciunea” Rusiei este doar un banc prost si in acelasi timp semnele unei cresteri serioase ale influentei Moscovei in vechile terenuri, traditionale am spune, de vanatoare.

Economic nu stau rau, avand inca probleme pe structura economica, coruptia, etc, doar ca in Rusia, la fel ca in China, mai toate companiile importante tehnologic din lume sunt prezente, adevarat ca presa nu face acelasi tam-tam ca in cazul Chinei, dar inapoierea industriala a rusilor nu mai este astazi chiar un fapt cert, iar in viitor va fi doar o aducere aminte. In linii mari, nu vad de ce Rusia ar putea fi astazi considerata slaba si usor de pacalit, nu vad cum ar putea sa intre cineva in barlogul ursului si sa-i fure puiul (Ucraina) iar mai apoi sa si apuce sa povesteasca fapta.

Asa-zisa victorie a Vestului de la Kiev este doar o pauza intre Actul I si Actul II, act in care eroii principali isi vor face simtita prezenta. Cine isi inchipuie ca Timoshenko a iesit din inchisoare fara acordul tacit macar al Moscovei nu stie cum lucreaza rusii. In mod cert, Kievul si nu numai este plin de agenti rusi, de Spetsnaz, doar ca deocamdata nu au primit ordinul. Mai tineti minte 22 decembrie, Bucuresti, Piata Palatului?! Ei bine eu eram acolo in acea seara, cand din senin au inceput sa traga. Cine? Nici acum nu stim, ciudat este ca trageau in multime si in liderii proaspat emanati ai revolutiei dambovitene, lideri care erau in balcon, iluminati feeric de reflectoare…

Ori care lunetist nu i-ar fi luat la tinta?! Acum, dupa 23 de ani, inteleg si eu ca “emanatii” erau cei desemnati sa preia puterea, dar atunci in piata chiar ma miram ca nu i-a impuscat nimeni, din pacate. La fel si in cazul lui Timosenko si ai altor lideri ai revolutionarilor; daca ar fi fost cazul, intrega “revolutiune” ar fi fost terminata in cateva ore, dar intr-adevar, in realitate, lucrurile sunt mai complicate.

Ce va urma?! Pai in mod normal Actul II: Rusia se Intoarce! Sa nu uitam ca Harcovul a spus foarte clar ca nu va recunoaste deciziile guvernului de la Kiev, iar estul si sudul rusofon al Ucrainei au fost uimitor de linistite in aceste zile. Nu au fost acte de debandada, dar au inceput mitingurile pro-ruse si nimeni nu-i poate opri acum pe rusi sa traga o linie pe harta Ucrainei si sa zica: Stop Joc! Ca doar nu isi inchipuie cineva ca “revolutionarii” cu Timoshenko port-stindard vor navali in bazele militare rusesti sau in Crimeea. Rusii sunt la ei acasa, occidentalii sunt in deplasare, iar fata de forta Vestului in fata Rusiei sunt mai mult decat sceptic, mai ales la nivelul serviciilor secrete, acolo unde americanii inca mai au de invatat, iar europenii nu au o contrapondere politica si economica in fata Kremlinului, in timp ce rusii sunt maestrii…

Si ca un fapt divers, nu vi se pare ca revoltele din Venezuela si Ucraina au cam coincis?! Mie acest lucru imi aduce aminte de un alt “cuplu” celebru din 1989: Romania-Panama. Atunci cand tot mapamondul se holba la revolutiunea romana in direct –unul dintre primele reality-showuri din istoria TV, americanii, nestiuti si nefilmati de nimeni, invadau o tara suverana, omorau 5000 de oameni ca sa-l captureze pe Noriega. Aceasta actiune a armatei SUA a ramas intr-un cvasi-anonimat si astazi, pentru ca exact in aceeasi zi – 22 decembrie – la Bucuresti incepuse circul. Or, in acest moment toata lumea este focusata pe Ucraina, in timp ce in Venezuela situatia este la fel de dramatica si nu cred ca exista macar un cititor al RoMilitary care sa nu fie sigur ca in tara sud-americana este mana americanilor…

Asadar actul II, care a inceput deja in Crimeea…

GeorgeGMT

După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea. Mai mulţi parlamentari ruşi au sosit luni noapte în Crimeea, peninsula pro-rusă a Ucrainei, transmite Euronews, şi au fost întâmpinaţi de oficiali locali. Parlamentarii liberal-democraţi din Rusia au venit în Crimeea pentru a transmite mesajul că toţi locuitorii de aici pot solicita cetăţenie rusă.  Parlamentarii ruşi au transmis de asemenea că, dacă locuitorii din Crimeea preferă să se alăture din nou Rusiei, atunci decizia lor va fi susţinută de Moscova, transmite Euronews. Fostul lider sovietic Nikola Hruşciov a dăruit Crimeea Ucrainei în anii 50, în semn de prietenie între cele două ţări. În 2008, când a pornit războiul cu Georgia, Rusia susţinea că-şi protejează cetăţenii din Abazia şi Oseţia.

„Acum, Ucraina este în expectativă. Sperăm că, dacă va izbucni ceva, cum s-a întâmplat în Abazia şi Oseţia, Rusia nu va sta de-o parte”, explică pentru Euronews Anatoli Mareta, cazac şi protestatar din Crimeea.

Drapelul ucrainean a fost deja înlocuit cu cel rus

Deja, locuitorii din Sevastopol şi-au ales un nou primar, cu cetăţenie rusă. Aproximativ 20.000 de persoane au protestat duminică în oraşul-port faţă de schimbarea de putere de la Kiev, pe care o califică drept „lovitură de stat a fasciştilor”. Ei l-au ales primar pe Alexei Chalov, cetăţean rus şi cunoscut om de afaceri în regiune, transmite agenţia de ştiri Navitor din Crimeea, preluată de publicaţia „The Moscow Times”.  În întreaga peninsulă au loc astfel de manifestări de stradă. În oraşul estic Kerci, protestatarii au sfâşiat drapelul ucrainean, dându-l jos de pe sediul primăriei, şi l-au arborat în locul lui pe cel rus.

Deja, tot mai mulţi locuitori din peninsulă s-au înscris în grupări paramilitare pentru a se „apăra” de fascişti.  Crimeea a făcut parte din Rusia până când Hruşciov a dăruit peninsula republicii sovietice Ucraina. Două decenii după destrămarea URSS, mulţi ruşi încă mai consideră peninsula pământ rusesc. Săptămâna trecută, un oficial rus a anunţat că Rusia se va implica în acţiuni militare pentru a-şi menţine influenţa asupra Crimeei. „Dacă Ucraina se scindează, va izbucni un război. Vor pierde Crimeea în primul rând pentru că vom merge acolo şi o vom proteja, exact aşa cum am făcut în Georgia”, a declar oficialul sub protecţia anonimatului pentru publicaţia britanică „Financial Times”.

„Rusia a atacat Georgia în 2008 pentru a o împiedica să emită pretenţii asupra unui teritoriu separatist, Oseţia de Sud, ai cărei rezidenţi au fost curtaţi de Mosccova mai bine de-un deceniu cu daruri precum cetăţenie rusă şi beneficiile economice asociate”, scrie „The Moscow Times”. La Sevastopol, portul în care se află baza flotei ruse la Marea Neagră, 10.000 de oameni au strigat încă de duminică seară împotriva înlăturării de la putere a lui Ianukovici. În acelaşi ton cu declaraţiile preşedintelui demis şi ale Moscovei, ei consideră că schimbarea de gardă s-a făcut prin lovitură de stat.  Cu steaguri ruse şi mesaje pro-Moscova, ei au strigat „Mama Rusia, salvează-i de fascism pe copiii tăi abandonaţi” şi „Fasciştii au ajuns la putere în Kiev”, potrivit corespondentului AFP.   Aici, oamenii spun că au ieşit în stradă pentru a-şi apăra oraşul de „bandiţii fascişti de la Kiev”, însă o bună parte dintre protestatari nu sunt mulţumiţi nici de prestaţia regimului Ianukovici de la izbucnirea protestelor, la jumătatea lunii noiembrie. „Ianukovici nu mai este preşedintele meu, el a dat dovadă de laşitate trimiţând poliţişti neprotejaţi împotriva unor bandiţi înarmaţi”, explică un bărbat de 53 de ani.

Rusia este pregătită de război în cazul în care interesele ei din Peninsula Crimeea o vor cere 

Rusia a mobilizat nave cu trupe speciale în largul Peninsulei Crimeea, o reuniune autonomă a Ucrainei, în contextul în care Moscova refuză să recunoască Administraţia interimară de la Kiev, afirmă surse politice ucrainene citate de presa internaţională.

Potrivit surselor citate, nava rusească Nikolai Filcenkov, având la bord cel puţin 200 de militari, este staţionată în largul Peninsulei Crimeea, un fief al mişcărilor politice proruse. Conform site-ului britanic IBTimes, alte patru nave militare ruse transportând trupe speciale au plecat din portul rus Anapa şi se îndreaptă spre Sevastopol.

Informaţiile au fost confirmate de Oleh Tiahnibok, liderul formaţiunii naţionaliste ucrainene Svoboda. “Am primit un mesaj telefonic de la un oficial din cadrul serviciilor de securitate din Crimeea. Astăzi la ora 12.00, în Portul Sevastopol a ajuns nava militară Nikolai Filcenkov. Are la bord 200 de militari, 328 de membri ai Forţelor Navale şi transportoare blindate de tip 10 BTR-80”, a precizat el.

Postul Russia Today, citat de ziarul Corriere della Sera, a relatat că pe străzile din Sevastopol, atât în centru cât şi la periferia oraşului, sunt tancuri aparţinând armatei ruse. Aproximativ 26.000 de militari ruşi sunt staţionaţi la Sevastopol, unde se află nave ale Flotei ruse din Marea Neagră.

Oficiali ruşi au sugerat că Moscova ar putea declanşa o intervenţie militară în sudul Ucrainei, pentru a proteja etnicii ruşi precum şi obiectivele militare din Crimeea. “Dacă Ucraina se va scinda, va fi război. Prima dată vor pierde Crimeea, pentru că vom interveni cum am făcut în Georgia”, a avertizat, sub protecţia anonimatului, un oficial rus citat de Financial Times.

Rusia este hotărâtă să pornească un război în Peninsula Crimeea, din Ucraina, pentru a proteja populaţia rusă şi baza militară din zonă, a declarat, în anonimat, un oficial guvernamental de la Moscova, citat de Financial Times.

“În cazul în care Ucraina se destramă, se va declanşa un război, iar ei vor pierde Crimeea”, a mai spus oficialul. În august 2008, trupele ruse au invadat Georgia, după ce armata georgiană a lansat un atac-surpriză asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, într-un efort de a menţine dominaţia asupra acestei republici, care şi-a proclamat unilateral independenţa în 1990. Conflictul cu Georgia a dus Rusia în mod indirect împotriva SUA şi NATO. Statele Unite ale Americii au încercat, mai târziu, să îndrepte Georgia pe calea aderării la NATO.

Conflictul civil din Ucraina pare un scenariu similar pentru Crimeea, situată pe coasta de nord a Mării Negre, unde flota Rusiei este staţionată, şi unde ruşii reprezintă aproape 60% din populaţie, mai scrie Financial Times. Vladimir Konstantinov, purtător de cuvânt al parlamentului din Crimeea, a declarat, joi, că sevastopolregiunea ar putea încerca să se separe de Ucraina în cazul în care regimul se destramă, şi ar putea apela la Rusia pentru protecţie, conform agenţiei ruse Interfax.

Joi, la Moscova, Konstantinov a discutat criza ucraineană cu parlamentarii ruşi, inclusiv Serghei Nariskin, purtătorul de cuvânt al camerei inferioare din Parlament.
Tot joi, Vladimir Putin l-a trimis pe Vladimir Lukin, un fost diplomat liberal, să medieze pentru drepturile omului la Kiev, dar purtătorul de cuvânt al lui Putin a subliniat că acest lucru a fost făcut la cererea lui Viktor Ianukovici. Oficialul rus a mai precizat că Ucraina va râmâne în sfera de influenţă a Rusiei, iar Kremlinul nu va permite SUA şi Europei să pună stâpânire pe una dintre fostele state membre ale Uniunii Sovietice.

Potrivit site-ului rus de informații flot.com, nave militare rusești transportând soldați au ajuns pe coasta ucraineană a peninsulei Crimeea în ceea ce unele rapoarte și experți pretind că ar putea fi primele semne ale unei lovituri de stat a Rusiei în regiunea autonomă aprig disputată Crimeea, scrie, luni, portalul american de știri online International Business Times.

Nava rusească mare de debarcare Nikolai Filcenkov a sosit în apropierea bazei militare a Rusiei de la Marea Neagră Sevastopol, care este o bază operată de armata rusă în Crimeea.

Potrivit rapoartelor, nava transportă până la 200 de soldați și s-a alăturat unui număr de patru vase suplimentare transportând un număr necunoscut de soldați ai Forțelor Speciale. Flot.com a relatat de asemenea că pe 22/23 februarie, personalul de la unitatea 45 a Forțelor Speciale Aeriene și diviziuni suplimentare au fost transportate cu elicopterul la Anapa, un oraș de pe coasta rusă la Marea Neagră. Cu toate acestea, se crede că la Sevastapol sunt staționați 26.000 de militari, potrivit Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

Mai mult, rămâne de văzut dacă o Ucraină slăbită, în mijlocul unei revoluții pe scară largă, poate răspunde la evoluțiile militare rusești sau dacă NATO va adopta linia Statelor Unite spunând Rusiei să rămână în afara regiunii, notează ibtimes.com. Cu toate acestea, o invazie rusă a Crimeii pare a fi populară cu populația în mare măsură rusofonă a Crimeii, după ce un val de proteste proruse au cerut intervenția Moscovei.

În afară de Crimeea, există preocupări din partea Statelor Unite și guvernelor europene că Rusia ar putea încerca o intervenție mult mai mare la Kiev și restabili un guvern “prietenos” față de Moscova.

  • Barikada: 

Ultima oră: Zeci de autocare cu protestatari de pe Maidan au înconjurat mănăstirea Pochiaev

Mănăstirea Poceaev este din nou sub asediu. Zeci de autocare cu protestatari de pe Maidan au înconjurat zidurile locașului istoric, iar alte mașini și autocare continuă să vină, informează mai multe portaluri religioase din Ucraina și Rusia.

După ce săptămîna trecută informația despre asedierea lavrei Pochiaev a fost dezmințită de către portalul oficial al BORu pravmir.ru, Baricada.md revine cu noi informații despre starea de lucruri din Ucraina. La această oră Autocarele vin dinspre Ternopol și Kiev. Conform unor informații, protestatarii ar fi însoțiți de către guvernatorul regiunii Ternopol.

La această oră, se vorbește de zeci de autobuze cu protestatari înarmați cu bîte și scuturi, care însă, potrivit presei religioase patriarhale, nu au întreprins deocamdată operațiuni de atac. Pe de altă parte, protestatarii afirmă că scopul lor nu este de a ataca, ci de a păzi sfințeniile ucrainești să nu fie furate și duse la Moscova.

Reamintim că ieri Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate canonic Patriarhiei Moscovei, a schimbat ad-hoc mitropolitul Kievului, situație ce ar putea sta la baza înăspririi situației bisericești din Ucraina.

Patriarhul intră în foc. Sau cum citim schimbarea de mitropolit la Kiev

De SAVATIE BAȘTOVOI /

Schimbarea de mitropolit la Kiev a surprins ieri întreaga Patriarhie a Moscovei și nu doar. Titlul oficial al știrii de pe patriarchia.ru: “A avut loc o convorbire telefonică a Prefericitului Patriarh al Moscovei și a toată Rusia, Kiril cu țiitorul de loc al scaunul mitropoliei Kievului, mitropolitul Onufrie” lasă să se întrevadă caracterul neoficial al schimbării. Vrînd nevrînd, o astfel de formulare a știrii, trezește gîndul necuviincios că schimbarea de mitropolit s-a făcut prin telefon.

Mai întîi, e greu să vii la o ședință neanunțată a Sinodului, mai ales dacă sinodul numără 76 de ierarhi și aceștia toți trăiesc într-o țară atît de mare cum este Ucraina, într-o vreme cînd mai multe orașe sînt blocate. Era nevoie de cel puțin cîteva zile pentru a reuși episcopii să se adune, timp în care vestea ar fi făcut înconjorul pămîntului. De altfel, știrea de pe patriarchia.ru informează că votul a fost secret și nu indică numărul episcopilor prezenți la vot, pentru că e secret, normal. Un alt aspect este și acela că pe scaunul declarat vacant nu a fost numit, așa cum este practica de pretutindeni, decanul de vîrstă, mitropolitul Aghatanghel. Aceste și alte amănunte conferă schimbării mitropolitului de la Kiev caracterul unei operațiuni înfăptuite în plină stare de urgență dictată de realitățile vremii de război.

onufrieSchimbarea de mitropolit la Kiev era discutată de multă vreme, dată fiind bătrînețea și sănătatea slăbită a mitropolitului Vladimir. Dar, deși mitropolitul Vladimir e bătrîn de mai demult, schimbarea s-a făcut tocmai acum, cînd Kievul este în flacări și cînd televizoarele rusești arată armată de preoți și enoriași adunată în fața Lavrei Pecerska pentru a o apăra de protestatarii care au anunțat că vor trece toate sfințeniile Ucrainei sub mitropolitul Filaret, capul Patriarhiei Kievului, care are în subordine un sinod de 34 de ierarhi, nerecunoscut de Moscova și nici de alte Biserici Autocefale.

Toamna trecută bătrînul mitropolit al Kievului a făcut o declarație în care a afirmat că drumul firesc al Ucrainei este cel european. Bucurîndu-se de o mare autoritate în sînul Patriarhiei Moscovei pentru cărțile sale de predici, mitropolitul Vladimir, cu titulatura oficială de Fericit, a reușit să rupă pentru mitropolia Kievului o autonomie largă, avînd dreptul de a hirotoni episcopi. Deși formal episcopii hirotoniți la Kiev sînt acreditați de Moscova, tot mai mult se vorbea de faptul că mitropolitul Vladimir hirotonește episcopi ucraineni tineri nedoriți de patriarhul Moscovei. Există, așadar, în rîndul episcopatului ucrainean subordonat canonic Patriarhiei Moscovei episcopi cu vederi neagreate de Moscova. Acest lucru ar fi firesc, dacă Ucraina nu s-ar afla în pragul unei divizări teritoriale, fapt care se va răsfrînge și asupra stării de lucruri în Biserică.

Patriarhul Kiril și-a exprimat de acum temerea în fața unei schisme în Ucraina într-o adresare pe care o începe cu cuvintele: “De mai bine de 20 de ani, pe teritoriul Ucrainei au loc procese politice a căror urmare este scindarea tragică a Bisericii noastre”. Iată de ce, schimbarea fulgerătoare de mitropolit la Kiev trebuie citită doar în cheia situației de război pe care Kievul și Moscova o poartă atît pe tărîm politic, cît și bisericesc.

În ce măsură intrarea în focul de la Kiev a Patriarhului Kiril al Moscovei va păstra unitatea canonică a propriei Patriarhii, vom vedea în viitorul apropiat. Cert este că schimbarea de mitropolit, ca orice schimbare de altfel, va aduce o doză de tulburare. Important este ca această doză de tulburare să fie una admisibilă și să nu treacă în alte forme de protest, mai ales că schimbarea s-a făcut într-o clipă de foc pentru ucraineni. Dacă lucrurile vor scăpa de sub control, flăcările de la Kiev ar putea încălzi spiritele de la Chișinău și, mai ales, București.

Fostul campion la box Vitalii Kliciko s-a declarat, marţi, candidat la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai.

Vitali Kliciko, una dintre figurile centrale ale mişcării protestatare de pe EuroMaidanul din Kiev, Ucraina, vrea să îl înlocuiască pe Viktor Ianukovici. Deşi cota lui de popularitate a scăzut considerabil în ultimele săptămâni pe Maidan, fostul campion la box şi-a anunţat marţi intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 25 mai.

Marţi, Comisia Electorală Centrală a început să înregistreze candidaturile. Până acum, doar Iulia Timoşenko şi-a mai anunţat dorinţa de a candida, cu toate că ea nu şi-a oficializat încă demersul.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a pronunţat marţi împotriva organizării în Ucraina a unor alegeri prezidenţiale anticipate pe 25 mai, apreciind că acest lucru este contrar acordului cu privire la ieşirea din criză semnat la Kiev săptămâna trecută. 

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că acest acord, semnat vineri de către Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei în prezenţa unor mediatori europeni – dar pe care Rusia nu l-a semnat -, prevede ca alegeri prezidenţiale să fie organizate abia după adoptarea unei reforme constituţionale, proces preconizat să dureze până în septembrie.

De fapt, organizarea unor alegeri pe 25 mai “este deja o renunţare la acordul” cu privire la ieşirea din criză, a preciat Lavrov, într-o conferinţă de presă.

“Este foarte important, orice s-ar întâmpla, ca principiile acordului să fie respectate”, a insistat el.

Rusia a îndemnat deja în mai multe rânduri noua putere ucraineană să respecte acest acord, care prevede concesii majore acordate opoziţiei, între care organizarea unui scrutin prezidenţial anticipat în decembrie, formarea unui guvern de coaliţie în termen de zece zile de la semnarea acordului şi o reformă constituţională înainte de alegerile prezidenţiale.

Ianukovici, care nu este găsit de sâmbătă, a fost destituit din funcţia de preşedinte, iar un preşedinte interimar, Oleksandr Turcinov, a fost numit în locul său. Rusia este singura care continuă să evoce validitatea acestui acord.

Preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov, a cerut ca numirea unui guvern de unitate naţională să fie amânată până joi. Turcinov a avertizat asupra riscului de divizare a ţării. Mare parte din populaţia din estul ţării se opune instalării unei administraţii interimare proeuropene. Moscova se opune şi ea, dar a anunţat că nu va interveni. Rusia se opune şi demiterii lui Ianukovici şi organizării de alegeri prezidenţiale anticipate. Între timp, unul dintre liderii opoziţiei, boxerul Vitali Kliciko, şi-a anunţat deja candidatura la prezidenţiale.

Preşedintele interimar a declarat, în discursul rostit în faţa Radei Supreme că trebuie aleasă o coaliţie care să întrunească încrederea întregii naţiuni şi că ar trebui amânat până joi anunţul.

“Mă adresez liderilor facţiunilor şi grupurilor parlamentare şi vă cer să procedaţi astfel încât votul (pentru un guvern) să aibă loc joi”, a declarat preşedintele intrerimar Oleksandr Turcinov. El nu a precizat motivul amânării, dar a mai explicat că există încă pericolul ruperii ţării. Din acest motiv, se va întâlni cu reprezentanţii tututor instituţiilor de aplicare a legii ca să discute depre riscul separatismului în regiuni cu populaţie majoritară rusofonă, relatează BBC. E vorba de regiunile din estul ţării, dar şi de Peninsula Crimeea, unde de altfel se află baza navală rusească şi unde au existat proteste faţă de demiterea  preşedintelui Ianukovici.

“Este necesar ca decizia să fie adoptată joi. Nu putem aştepta mai mult”, le-a spus liderul interimar reprezentanţilor politici.

“Purtaţi consultări zi şi noapte, dar este necesar să fie un proces transparent”, i-a îndemnat Turcinov.

Ultimele reacţii internaţionale

OSCE, adică Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa,  a numit un emisar special pentru Ucraina şi a propus crearea unui Grup internaţional de contact pentru gestionarea crizei ucrainene, a anunţat preşedintele organizaţiei. Din acest grup ar trebui să facă parte “principalii actori internaţionali” în această criză, iar misiunea sa ar trebui să fie “susţinerea Ucrainei în această perioadă de tranziţie”. Cel mai dificil va fi să convingă Rusia să facă parte din acest grup. Or, Moscova încă acuză noile autorităţi că nu respectă armistiţiul semnat pe 21 februarie şi că au preluat puterea prin forţă.

OSCE a anunţat că ambasadorul elveţian Tim Guldimann este numit ca “emisar special personal pentru Ucraina” şi a anunţat că o echipă redusă OSCE a fost trimisă la faţa locului. Ambasadorul rus Vitali Ciurkin a declarat că Moscova contestă legitimitatea noilor autorităţi de la Kiev, vorbind despre un “regim neconstituţional”. Moscova a denunţat luni “metodele dictatoriale” ale noilor autorităţi ucrainene, după ce acestea au lansat un mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Ianukovici.

Apeluri la respectarea integrităţii teritoriale

Preşedintele francez François Hollande l-a îndemnat pe Vladimir Putin să susţină “integritatea teritorială” a Ucrainei şi o “tranziţie paşnică” în această ţară. Acelaşi apel a venit de la cancelarul german. Apelurile intervin după ce ieri autorităţile ucrainene au sporit măsurile de securitate la frontiere, pe fondul informaţiilor privind prezenţa trupelor ruse la graniţa estică, aşa cum relata agenţia Interfax Ukraine. Acuzaţia, că Rusia ar pregăti o invazie, a fost formulată şi de naţionaliştii din formaţiunea Svoboda.

Există însă un risc mult mai apropiat, de intrare în incapacitate de plăţi, şi iată de ce în cursul zilei de astăzi şeful diplomaţiei britanice se va întâlni la Washington cu omologul său american pentru a discuta despre asistenţa financiară de urgenţă pentru Ucraina. Oricum, mii de oameni încă sunt pe Maidan (Piaţa Independenţei), în aşteptarea sfârşitului crizei.

Este din ce în ce mai limpede că, de facto (chiar dacă, cel mai probabil, nu și de iure, cel puțin deocamdată), Ucraina se îndreaptă către o secesiune între regiunea de vest, prooccidentală, și cea de est, rusofonă. Acest lucru are efecte importante atât asupra valorificării resurselor de gaze naturale ale țării, inclusiv a celor neconvenționale, de șist, cât mai ales asupra sistemului ucrainean de conducte de transport gaze, de care depinde în bună măsură aprovizionarea Europei.

Sciziunea internă a Ucrainei împarte practic în două zăcămintele de gaze de șist ale țării, între rusofoni și prooccidentali. Mai mult, se pune problema controlului asupra resurselor de gaze naturale offshore ale Ucrainei, localizate în platoul continental al Mării Negre, proiect în care este implicată și OMV Petrom.

Cât privește sistemul de conducte de gaze, tabăra prorusă ar fi dispusă să cedeze Rusiei controlul asupra acestuia, în timp ce cea proocidentală ar dori o aliniere a sistemului la normele UE din energie, ceea ce ar avea consecințe dezastruoase asupra Gazprom, care își exportă producția în Occident prin conductele respective.

Fracturare hidraulică, dar și geopolitică

Ucraina dispune de două zăcăminte majore de gaze de șist. Unul dintre acestea este localizat la Oleska, în vestul țării, unde americanii de la Chevron ar putea începe operațiunile cel mai devreme în trimestrul al treilea al acestui an.

Chevron și autoritățile de la Kiev au semnat, în noiembrie anul trecut, un acord, în valoare de 10 miliarde de dolari, de împărțire a producției de gaze de șist de pe câmpul Oleska. Concesiunea se întinde în regiunile Lvov și Ivano-Frankivsk. Estimările oficiale indică o producție anuală, de pe această concesiune, cifrată între 5 și 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

În estul rusofon al Ucrainei se află un alt zăcământ major de gaze de șist, cel de la Yuzivska. Pe 24 ianuarie anul acesta, la Davos, Ucraina a semnat cu cei de la Royal Dutch Shell un acord pe 50 de ani, în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru explorarea și exploatarea respectivului zăcământ.

Rușii au recționat imediat

Shell intenționează să instaleze un număr de 15 sonde de explorare în cadrul proiectului, care va fi derulat prin intermediul unui joint-venture format cu o companie locală creată special în acest scop, numită Nadra Yuzivska.

Concesiunea Royal Dutch Shell din Ucraina ar putea conține până la 113 miliarde de metri cubi de gaze naturale, aproape cât totalul rezervelor confirmate de gaze ale Algeriei, unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii, susține guvernul de la Kiev. Potrivit autorităților ucrainene, Shell ar putea produce între 8 și 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar acoperi circa 20% din consumul total al Ucrainei.

La o zi după semnarea de catre ucraineni a acordului cu Shell, Gazprom a trimis monopolului de petrol și gaze al Ucrainei, Naftogaz, o factură de 7 miliarde de dolari, pe care pretindea că Naftogaz îi datorează pentru gazele contractate, dar neconsumate în 2012.

În perioada 2006 – 2009, Gazprom a tăiat de două ori aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, în timpul unor ierni deosebit de geroase. Acest lucru a dat peste cap alimentarea cu gaze a întregii Europe, întrucât gazul rusesc livrat de Gazprom partenerilor europeni tranzitează Ucraina, prin intermediul infrastructurii de conducte construite în epoca sovietică.

Offshore-ul a rămas în coadă de pește

Și mai importantă, și mai sub semnul întrebării, dat fiind evoluțiile politice din Ucraina, este soarta zăcământului convențional offshore de gaze naturale Skifska, de pe platoul continental al Mării Negre.

În septembrie anul trecut, Ucraina a încheiat un acord formal cu un consorţiu format din Exxon Mobil, Shell, OMV Petrom şi compania ucraineană de stat Nadra privind împărţirea producţiei care urmează să fie extrasă din perimetrul gazeifer Skifska din nord-vestul Mării Negre, în apropiere de granița cu România. Producția zăcământului respectiv este estimată la 8-10 miliarde de metri cubi anual, echivalent cu jumătate din consumul României.

Problema este că respectivul acord formal a rămas, deocamdată, literă moartă. În ianuarie anul acesta, semnarea unui contract ferm a fost amânată pentru a doua oară la rând de către autoritățile de la Kiev, din cauza instabilității politice din Ucraina. Amânarea a fost anunțată după ce, în decembrie 2013, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că că Rusia a acceptat să micşoreze cu o treime preţul gazelor pe care le exportă în Ucraina, de la peste 400 la 268,5 dolari/mia de metri cubi.

Rusia vrea controlul asupra conductelor de gaze ucrainene

Chiar dacă Rusia își va ține promisiunea de ieftinire a exporturilor de gaze către Ucraina, reducerea de preț nu va veni fără costuri. Practic, rușii le cer ucrainenilor trei lucruri: respingerea normelor energetice ale UE privind transportul gazelor, transferul către Gazprom al administrării sistemului național de conducte de gaze al Ucrainei și renunțarea la ideea de a importa gaze din alte surse decât Rusia, via Slovacia sau Turcia.

În ultimele trei luni, înalți oficiali ucraineni, începând chiar cu fostul președinte Ianukovici, au dat semnale că sunt gata să respecte toate cele trei condiții ale Rusiei.

La începutul anului 2000, Moscova și Kievul au discutat varianta ca Gazprom să închirieze de la ucraineni rețeaua de transport de gaze, pentru a asigura securitatea livrărilor către Europa, mai ales pe timp de iarnă. Tratativele au fost suspendate după venirea la putere a lui Viktor Ianukovici, pe o platformă politică pro-occidentală.

La acea dată, autoritățile ucrainene au susținut că închirierea și cedarea către Rusia a administrării rețelei de conducte de gaze ar pune în pericol securitatea națională. Refuzul Ucrainei a determinat Rusia să lanseze proiectele de gazoducte Nord Stream și South Stream, menite să asigure tranzitul gazelor rusești către Europa fără să mai fie nevoie de utilizarea conductelor ucrainene.

Însă potrivit publicației online prooccidentale ucrainianweek.com, chiar dacă cele două gazoducte ar fi construite și ar funcționa la capacitate maximă, asta tot nu ar permite Gazprom să se dispenseze cu totul de sistemul ucrainean de conducte de gaze pentru exporturile sale către Occident.

Pravda: Ucraina, câmpul bătăliei UE-Gazprom

Adevărata miză a conflictului din Ucraina este redistribuirea profiturilor de miliarde de dolari rezultate din activitatea de vânzare a gazelor naturale, fiind vorba nu despre o bătălie între Rusia și Ucraina, ci de una dintre Rusia și UE, a declarat economistul rus Said Gafurov, citat de Pravda.

“Sunt mulți bani în joc. Este vorba despre implementarea de către Ucraina a normelor UE privind interzicerea situației în care o companie deținătoare a unui sistem de conducte de transport de gaze este totodată și producător al gazelor transportate prin respectivul sistem de conducte”, a spus Gafurov.

Ca urmare a acestor norme, cuprinse în așa-numitul Al Treilea Pachet Energetic, Gazprom este obligată, pentru a continua să să rămână în business în UE, să permită altor companii accesul la conductele prin care își transportă gazele, iar dacă nu există doritori în acest sens, să păstreze liberă în permanență o anumită capacitate de transport de rezervă. Acest lucru reduce semnificativ profitabilitatea investițiilor Gazprom în majorarea producției sale de gaze naturale. Este, de altfel, unul dintre principalele motive pentru care Rusia este interesată ca Ucraina să nu intre în asociere cu UE.

Gafurov a mai arătat că, de la debutul conflictului din Ucraina, prețul acțiunilor Gazprom la bursă a fost extrem de volatil, investitorii temându-se de efectele asupra companiei ale unei eventuale alinieri a Ucrainei la standardele UE privind transportul de gaze naturale.

“Aceste norme sunt pur și simplu nerușinate, căci permit statelor membre UE să anuleze pur și simplu contractele pe termen lung semnate cu Gazprom. Ceea ce este bun pentru Gazprom este bun și pentru Rusia. Rusia este extrem de interesată ca Ucraina să nu adere la normele energetice ale UE, pentru că ar fi rău pentru economie, pentru exporturi și pentru balanța de plăți”, a conchis economistul rus.


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Basarabia, Parintele Savatie, Patriarhul Kirill, Rusia, SUA versus Rusia, Transnistria, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “Se pregateste Rusia de razboi in Crimeea?/ CUTREMURUL GEOPOLITIC CE SE VA ABATE SI ASUPRA ROMANIEI/ Parintele Savatie despre miza SCHIMBARII MITROPOLITULUI KIEVEAN/ Batalia pe gazele si conductele UCRAINEI

  1. Pingback: Cateva observatii pe marginea confruntarii dintre SUA si RUSIA de pe MAIDANUL UCRAINEI. Machiavelismul american, brutalitatea ruseasca si tragedia de a fi parte din menu - Recomandari
  2. Pingback: Cateva observatii pe marginea confruntarii dintre SUA si RUSIA de pe MAIDANUL UCRAINEI. Machiavelismul american, brutalitatea ruseasca si tragedia de a fi parte din menu - Recomandari
  3. Într-adevăr, acum se mişcă lucrurile şi se vor reaşeza. Acum este momentul în care românii tb să acţionăm şi după caz, reacţionăm. Dacă nu o facem noi, n-o va face nimeni pt noi, ci mai degrabă în dezavantajul nostru, precum a fost în ’39 şi ’40. Acum este momentul, ca să ne arătăm muşchii şi colţii. Şi românii din Ucraina, şi românii din Ţară!

  4. @cristian:

    Acum este momentul, ca să ne arătăm muşchii şi colţii.

    Scriam aici…

    In ce ne priveste, cand te uiti la halul in care arata politica interna de la noi si la ce statut avem in periferia Imperiului Atlantist, nu poti decat sa te rogi la Bunul Dumnezeu, caci nici macar nu trebuie sa se ajunga la un al treilea razboi mondial ca noi sa fim afectati foarte puternic de extinderea tulburarilor din zona. Unii isi fac iluzii ca, poate-poate, am reusi sa profitam de o eventuala destramare a Ucrainei pentru recapata teritoriile pierdute in al doilea razboi mondial. Pentru aceasta, insa, ar trebui sa facem parte dintre cei care stau la masa negocierilor, nu din categoria celor ce fac parte din meniu…

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/02/26/cateva-observatii-pe-marginea-confruntarii-dintre-sua-si-rusia-de-pe-maidanul-ucrainei-machiavelismul-american-brutalitatea-ruseasca-si-tragedia-de-a-fi-parte-din-menu/

  5. Pt admin: de acord cu voi, şi văd singur ce se petrece în România zilele acestea … Dar acum vine momentul când noi românii am putea face ceva pt noi şi Ţară. Desigur, prima măsură ar fi debarcarea de urgenţă a lui J(os) Băsescu, V Ponta, C Antonescu et co.! Dacă nu prindem trenul acesta, cine ştie când va mai veni următorul?!

  6. “…nu cred ca exista macar un cititor al RoMilitary care sa nu fie sigur ca in tara sud-americana(Venezuela, completarea mea) este mana americanilor…”
    Stimati cititori/specialisti dela RoMilitary, am citeva intrebari:
    1. Razboiul din Serbia in anii 1990 a fost pornit si dus de catre CIA si armata americana(NATO=SUA)?
    2. Evenimentele actuale din Ucraina sunt “orchestrate/stimulate” spre aceeasi desfasurare ca in trecutul apropiat in Serbia?

  7. >Urmatoarele luni, marcate cu siguranta de o revenire in forta a Rusiei

    Următoarele zile vor fi foarte intense din perspectiva vitezei derulării evenimentelor. După cum am explicat într-un articol anterior, susținătorii neonaziștilor ucraineni se bucură prematur. Faza fierbinte de-abia începe.

    http://romanian.ruvr.ru/2014_02_26/Crimeea-lupta-cu-autoritatile-de-la-Kiev-6110/

    Iulia Timoşenko, care a ieşit din închisoare, le-a spus celor care s-au adunat în Piaţa Independenţei că Ucraina va adera la UE şi toate problemele vor fi rezolvate.

    http://romanian.ruvr.ru/2014_02_26/Reteta-sarba-pentru-Ucraina-9985/

  8. De aproape fiecare localitate reprezentata pe harta de mai sus e legata cate o batalie din al doilea razboi mondial.

  9. “contrar acordului cu privire la ieşirea din criză semnat la Kiev săptămâna trecută”

    ce zice acordul asta si intre cine s-a batuta palma ? Noi am vazut Germania-Franta-Polonia de o parte si Ianukovici and Co de alta, iar acum Rusia pare “tradata” , sau cel putin nemultumita. Ce anume nu facea parte din plan ?

  10. Sa fereasca Dumnezeu de un razboi in Europa. Parerea mea este ca sintem cei mai vulnerabili dintre membrii UE. geostrategic -sintem prea aproape de teatrul potentialului conflict, si geopolitic- nu avem pe nimeni care sa ne sustina (alianta NATO si USA sint doar niste iluzii bine intretinute de ani de zile), militar – nu avem nici o capacitate de aparare, sistemul militar fiind dezmembrat dupa principiile mercenare, industrie de razboi nu avem pentru ca nu prea mai avem industrie; in loc de politicieni capabili sa ia decizii de un elementar bun simt, avem niste tradatori de cea mai joasa speta carora interesul propriu li s-a urcat atit de mult la cap incit i-a cretinizat de tot: ei nu realizeaza ca daca barca se scufunda se vor scufunda si ei cu ea in marea lor majoritate….dar pentru ca aroganta si egoismul i-au imbecilizat ei cred ca sint in virful lantului trofic.

    Asa ca….nu pot sa zic decit atit Doamne Fereste! SI asa sintem intr-un hal fara de hal asta era ultimul lucru care ne mai lipsea.

    Scuze pentru expresiile tari dar cumva situatia cu adevarat exploziva in care ne aflam le justifica.

  11. Petra, ai perfecta dreptate. Nu mai avem armata, suntem legati de maini si nde picioare si condusi de niste imbecili ticalosi si tradatori. nu vedeti ca acum se cerata intre ei, sunt ocupati ? Ii doare pe ei de Bugeac, de Cernauti ? Aiurea, ciolanul USL, USD, asta ii intereseaza. Si nu cumva sa ii supere pe stapanii de la Washington, Bruxelles, si Berlin.

  12. http://m.dw.de/romanian/mobile.A-17457819-10575.html…linkul pus de carmen.

    Zice Petre M. Iancu de la Deutsche Welle:

    ” După alungarea lui Ianukovici ministerul român de externe a considerat util să dea publicităţii varii declaraţii ameţite şi un comunicat interminabil. Unul în care, ca şi cum ar fi fost formulat de ministerul de externe de la Moscova, se exprimă prolix îngrijorarea în legătură cu abrogarea de către noile autorităţil de la Kiev a legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. Tardiv, după difuzarea acestui comunicat a înţeles se pare Titus Corlăţean că miza abrogării legii nu fusese defel dreptul copiilor din Herţa ori nordul Bucovinei de a studia în limba română, ci preeminenţa regională, din anumite zone, a limbii ruseşti.

    Evident, în lipsa explicaţiilor, abrogarea acestei legi de către noua putere ucraineană poate fi interpretată la rigoare ca un derapaj naţionalist. Iar preocuparea pentru dreptul sacrosanct al copiilor minoritari de a învăţa în limba maternă e cât se poate de legitimă. ”

    Oare le acorda si copiilor rusi acest drept de a invata in limba materna,caci dupa ce scrie,pare ca nu ?

    Sa nu ajunga rusii si crestinii precum evreii pe vremea lui Hitler,numai ca Hitler este acum globalizat,clonat in mii de variante,strecurat in guvernele multor tari.Si cred ca sint destui care i-ar dori prin lagare,daca nu dea dreptul extirpati,ca sa nu se mai impiedice nimeni la instaurarea dictaturii globale si exilarea lui Iisus Hristos Dumnezeu la marginea imperiului Gadarean din care fac parte din ce in ce mai multi.Ucraina se pare ca intra si ea pe aceasta orbita.

    Doamne,miluieste si mintuieste poporul Tau!

  13. http://www.dcnews.ro/2014/02/nato-avertizeaza-rusia-care-s-mobilizat-la-granita-ucrainei/

    S-au pus toti impotriva Rusiei!
    Trebuie sa iasa, la un momentdat, ursul din barlog! Si atunci sa vezi!
    Un lucru e cert, Rusia nu numai ca nu poate sa renunte la porturile de la Marea Neagra Sevastopol si Odesa, dar nici la restul teritoriului Ukrainei nu poate si nu vrea sa renunte, nu neaparat sa-l cucereasca ci sa-l aibe sub sfera sa de influenta, altfel spus sa nu fie nici in ue si nic in nato.

  14. Pingback: Parintele Savatie despre APOLOGIA FACUTA RAZBOIULUI de Patriarhia Moscovei in DUMINICA IERTARII - Recomandari
  15. Pingback: CRIZA DIN CRIMEEA. Inca o provocare: “ATAC RUS” … FARA ARME (!) asupra unor NAVE ucrainene. Care este explicatia MANIPULARILOR recente? CE URMARESTE SUA SI CUM SE POATE TRECE DE LA RAZBOIUL “SOFT” LA CEL “HARD”? -
  16. Pingback: Ministru eston: LUNETISTII CARE AU UCIS IN MAIDAN ERAU ANGAJATI DE PRO-EUROPENI/ Tulburari si ciocniri DONETSK [video]/ Surse: nava americana in Marea Neagra/ Romania si Polonia: gazde ale unui EXERCITIU NATO? - Recomandari
  17. Pingback: George Friedman: CARE E MIZA RUSIEI IN UCRAINA?/ Analist rus: “DE CE VA FI RAZBOI?”/ Dan Dungaciu despre posibilitatea unui CONFLICT MILITAR in Ucraina/ ROMANIA: IN PRIMA LINIE A OFENSIVEI OCCIDENTALE IMPOTRIVA RUSIEI. Seful Pentagonului vine
  18. Pingback: Editorialistul roman de la “Vocea Rusiei” crede ca RAZBOIUL VA IZBUCNI INTRE 11 si 15 MARTIE/ MERCENARI AMERICANI in Ucraina? [VIDEO]/ DEBKA: Kerry l-a avertizat pe Lavrov ca anexarea Crimeei VA INCHIDE CAILE DIPLOMATICE dintre SUA si RUSIA -
  19. Pingback: Cateva observatii pe marginea confruntarii dintre SUA si RUSIA de pe MAIDANUL UCRAINEI. Machiavelismul american, brutalitatea ruseasca si tragedia de a fi parte din meniu - Recomandari
  20. Pingback: Care vor fi efectele conflictului geopolitic din Ucraina asupra Bisericii Ortodoxe Ruse si asupra intregii lumi ortodoxe? - Recomandari
  21. Pingback: Patriarhia Moscovei reclama uciderea unui preot al Bisericii Ucrainiene canonice si acuza violente ale greco-catolicilor si schismaticilor impotriva clericilor sai - Recomandari
  22. Pingback: Mitropolitul primat al Bisericii Ucrainiene INVOCA PERICOLUL ROMANESC. Asezamantul de la BANCENI folosit de IPS Onufrie pentru a ilustra PERICOLUL “RAZBOIULUI RELIGIOS” - Recomandari
  23. Eu un lucru nu inteleg: la ce firme au concesionat ucrainienii platforma continentala a Buceacului? Am cautat o ora pe internet si nu am gasit nimic! Inseamna ca aici e cheia si motivul pentru care armata romana a fost dezarmata.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare