Se va ajunge la un text comun in cadrul Comisiei de “Dialog teologic” dintre ortodocsi si catolici de la Viena?

19-09-2010 1 minut Sublinieri

Se întruneşte la Viena în curând, adică de luni, 20 până în următoarea luni, 27 septembrie 2010 plenul Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic dintre ortodocşi şi romano-catolici (papistaşi). Pe reprezentanţii Comisiei Mixte îi va găzdui cardinalul Christoph Schönborn. Plenul Comisiei va continua dezbaterea temei „Rolul episcopului Romei în comuniunea Bisericii în primul mileniu”, care a început în timpul lucrărilor Comisiei în Cipru, în octombrie 2009.

Co-preşedintele din partea ortodocşilor va fi Mitropolitul de Pergam, Ioannis (Zizioulas), în timp ce Biserica Eladei va fi reprezentată de Mitropolitul Hrisostomos de Messinia.

De semnalat următoarele sublinieri – întrebări indispensabile:

1. La întrunirea anterioară a Comisiei în Cipru, Biserica Bulgariei a refuzat să participe şi s-a abţinut în urma unei hotărâri sinodale în sensul acesta. Dar nu se ştie ce va face la întrunirea de anul acesta, adică peste două zile.

2. Întrunirea Comisiei este anticipată de obicei de întruniri separate ale reprezentanţelor ortodocşilor şi catolicilor. Este cunoscut că între membrii ortodocşi nu există o totală conglăsuire (acord) asupra tezei despre primatul papal. În final, care va fi linia pe care o vor păstra reprezentanţii ortodocşi la Dialog?

3. Lucrărilor Comisiei de la întrunirea anterioară le-au precedat separat Dumnezeiasca Liturghie a ortodocşilor, la care au fost de faţă şi papistaşii, şi „messa” catolică la care au fost de faţă reprezentanţii ortodocşi. Se va continua şi de data aceasta tactica rugăciunilor în comun în cadrul lucrărilor Dialogului? S-a consfinţit deja începutul lucrărilor prin încălcarea Sfintelor Canoane, care interzic rugăciunile în comun?

4. Este aproape sigur că lucrările Comisiei vor sfârşi de data aceasta cu un text comun. Dacă aşa ceva nu se va întâmpla, atunci se va evidenţia desăvârşitul impas la care duce Dialogul, aşa cum deja a început să se vadă în Cipru. Care va fi teza despre primat pe care o vor semna împreună ortodocşii cu catolicii? Chiar aşteaptă cineva pocăinţa catolicilor şi proclamarea ereziei (kakodoxiei) papale a primatului? Sau, în final, va exista cunoscuta teologie „conciliantă” a „primatului diaconal (de slujire)” al papei?

În orice caz, Dialogul, în termenii, condiţiile şi cu persoanele de către care este desfăşurat, nu poate să conducă la mântuitoarea pocăinţă pentru catolici. Singurul lui scop, după cum arată toate, este promovarea unităţii pan-creştine ecumeniste cu cedări şi compromisuri reciproce. Însă o astfel de „unire” nu poate fi acceptată vreodată de clerul şi poporul credincios care urmăreşte priveghelnic mişcările catolicilor şi ale ecumeniştilor.

(trad. Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/09/blog-post_9996.html)

Sursa: Pelerin Ortodox


Categorii

Ecumenism

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Se va ajunge la un text comun in cadrul Comisiei de “Dialog teologic” dintre ortodocsi si catolici de la Viena?

  1. A aparut o scrisoare a Cuv Paisie despre ecumenism la (doua sites, aceeasi sursa, prima):

    http://www.orthodoxinfo.com/ecumenism/elder-paisios-the-athonite-letter-on-ecumenism.aspx
    http://www.oodegr.com/english/oikoumenismos/paisios_letter_ecumenism.htm

    Exista oare si in romaneste? 🙂

  2. Pingback: Război întru Cuvânt » De tinut cont in lucrarile comisiei de dialog ortodoxo-catolic de la Viena (20-27 sept.): EPISCOPUL AUGUSTIN KANDIOTUL DESPRE PAPISM
  3. Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri

    Sf. Ier. Fotie cel Mare (+895), Sf. Teodosie de la Pecerska (+1073), Sf. Gherman Patriarhul Constantinopolului (+1240), Sf. Grigore Palama (+1340), Sf. Ier. Simeon al Tesalonicului (+1429), Sf. Marcu, Mitropolitul Efesului (+1444), Sf. Maxim Grecul (+1555), Sf. Sfintit Mucenic Cosma Etolianul (+1779), Sf. Paisie de la Neamt (+1794), Sf. Nicodim Aghioritul (+1809), Sf. Ignatie Briancianinov(+1867) Sf. Ambrozie de la Optina (+1891), Sf. Teofan Zãvorâtul (+1894), Sf.loan de Kronstadt (+1908), Sf. Ier. Nicolae Velimirovici (+1956), Sf. loan lacob Hozevitul (+1960), Sf. Ier. Averchie Tausev (+1976), Sf. Iustin Popovici(+1979), Cuv. Filotei Zervakos (+1980), Cuv. Serafim Rose (+1982), Cuv Paisie Aghioritul (+1994),Cuv Ier Augustin Kandiotul (+2010) si ale tuturor sfintilor Tai , Doamne Iisuse Hristoase , Dumnezeul nostru , adu-Ti aminte de soborniceasca si apostoleasca Ta Biserica, pe care ai castigat-o cu scump sangele Tau ; intemeiaz-o, intareste-o, lateste-o, inmulteste-o, impac-o si o pazeste nebiruita de portile iadului in veci, iar intaratarile ce se pornesc asupra ei le potoleste ,pornirile ereticilor degrab le sfarama, le dezradacineaza si intru nimic le intoarce si ne da noua, cu o gura si o inimă a mari si a canta preacinstitul si de mare cuviintă numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.Amin

  4. Si ce pot hotara la aceasta intalnire ecumenica sau la viitoarele ? Vor crea un cult comun ? Daca capii ortodoxiei vor schimba ceva , Bisericile ortodoxe se vor sparge, patriarhii nu vor mai fi recunoscuti, vor aparea mai multe culte crestine ortodoxe.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare