Seful FMI Christine Lagarde: Economia mondiala se confrunta cu riscuri, RESPONSABILII POLITICI TREBUIE SA AIBA CURAJUL DECIZIILOR NECESARE. Obama si Merkel raspund, pledand pentru ACTIUNI CONCERTATE LA NIVEL GLOBAL
- Hotnews:
Economia mondiala se confrunta cu riscuri “in crestere” si “optiunile de masuri” de sustinere sunt “mai reduse decat inainte”, a declarat sambata directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde. citata de AFP.
Raman insa solutii si actiunile de maniera hotarata “vor ajuta la disiparea indoielilor”, a adaugat ea, intr-un discurs sustinut la Jackson Hole, in vestul Statelor Unite, cu ocazia seminarului international de politica monetara al bancii centrale americane, Federal Reserve. “Economia mondiala continua sa creasca dar nu suficient, inca. Unele dintre cauzele principale ale crizei din 2008 au fost abordate dar nu de maniera adecvata”, a spus Christine Lagarde, potrivit textului discursului sau, distribuit presei.
Aceste riscuri “au fost agravate de deteriorarea increderii si sentimentul in crestere ca responsabilii politici nu au convingerea, sau pur si simplu vointa, de a lua deciziile necesare”, a adaugat ea.Reducerea deficitelor “ramane un imperativ” dar politicile macroeconomice “trebuie sa sustina cresterea”, avertizeaza directoarea FMI.“Politicile monetare trebuie sa ramana permisive, riscul recesiunii este mai ridicat decat cel al inflatiei“, a subliniat ea.
In Europa, tarile trebuie sa-si rezolve problemele de indatorare si bancile “au nevoie de o recapitalizare urgenta”. In Statele Unite, responsabilii politici trebuie sa “gaseasca justul echilibru” intre reducerea datoriei si sustinerea cresterii iar problemele legate de sectorul imobiliare, precum confiscarile sau preturile in scadere ale caselor trebuie reglate.
Vineri, presedintele bancii centrale a Statelor Unite, Ben Bernanke, in cadrul aceleiasi conferinte, ceruse si el guvernului si Congresului sa ia masuri bugetare pentru a completa actiunea Fed de sustinere a celei mai mari economii a lumii.
Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au discutat duminica despre criza din Zona Euro si despre turbulentele din pietele financiare, pledand pentru necesitatea unor “actiuni concertate” care sa impulsioneze cresterea economica globala, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de Reuters.
“Cei doi lideri au cazut de acord asupra importantei actiunii concertate, inclusiv prin G20, care sa raspunda provocarilor economice si sa injecteze cresterea si crearea de locuri de munca in economia globala”, se arata in declaratia Casei Albe.
Comunicatul nu ofera nicio precizare asupra tipului de actiuni pe care liderii politici le-ar recomanda pentru stimularea cresterii mondiale. Obama si Merkel au discutat despre procesul de pace din Orientul Mijlociu si au convenit sa continue lucrul la o declaratie a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu – Uniunea Europeana, Statele Unite, Rusia si Natiunile Unite – care sa ofere o baza pentru reluarea discutiilor directe intre israelieni si palestinieni.
Legaturi:
- SEFUL FEDERAL RESERVE, Ben Bernanke ”dezamageste” bursele, ROUBINI scade pretul aurului si ”analistii economici” sunt loviti de orbul gainilor cand scriu despre… NOUA ORDINE MONDIALA.
- In caz ca n-ati inteles mesajul, presedintele Bancii Mondiale va ajuta: ECONOMIA A INTRAT INTR-O FAZA MAI PERICULOASA
- Comisarul Olli Rehn: CRIZA NU MAI E DOAR A EUROPEI, E NEVOIE DE UN RASPUNS MONDIAL
- NOUA ORDINE SI DISCIPLINA EUROPEANA: ”Merkozy” (Merkel + Sarkozy) a dispus, Spania a executat MODIFICAREA CONSTITUTIEI
- SE TRECE LA FAPTE: Nicolas Sarkozy (Franta) si Angela Merkel (Germania) vor un GUVERN EUROPEAN CONDUS DE VON ROMPUY
- ORI COLAPS, ORI UNIUNE FEDERALA. Jacques Attali despre “solutia” crizei din zona euro
- EUROPA PROMITE INTERVENTII MASIVE SI SEMNIFICATIVE
- “LUMEA VA TREBUI SA TREACA PRIN CRIZE MAJORE, CHIAR CATACLISME!” O ‘analista’ Princeton face apologia catastrofelor necesare pentru … reforma ONU, multiplicarea UE si organizarea unui nou model economic!
- Continua scaderea burselor, bancile europene sunt in deriva. STATELE EUROPENE VOR FACE ORICE PENTRU SUSTINEREA BANCILOR. SE MERGE CATRE UN GUVERN EUROPEAN, O CENTRALIZARE A DECIZIEI. De ce nu o sa dispara zona euro?
- CHINA VREA COORDONARE CU SUA pentru a reface increderea pietelor financiare
Atat timp cat vor “recapitaliza” bancile, recesiunea nu se va opri, investitiile si consumul vor scadea, somajul si impozitele vor creste. In momentul cand vor lasa sa falimenteze bancile slabite din cauza proastei politici de investitii, atunci va putea incepe redresarea. Ei tot imbalsameaza “mortul”, dar pana la urma tot va intra in putrefactie si atunci “infectia” va fi chiar globala…
Chiar ne cred aşa de proşti, încât să nu mai ştim, că bună-starea vine de la producţia mai multă a celor mici şi de la schimbul mai intens de mărfuri şi servicii, şi nicidecum de la “capitalizarea” sau “recapitalizarea” marilor sau micilor bănci; care după ce că oricum nu aduc nimic în plus bunăstării, mai şi sustrag seva celor mai mici care chiar poduc ceva şi pt ei şi pt alţii.
Nu cred totuşi că ne văd aşa de proşti; mai degrabă au pus într-aşa hal mâna pe puterea politică, financiară şi mediatică, de nu îi mai doare pe niciunde de ceea ce ştim sau credem noi, ci marşează în forţă către obiectivul lor. Să-L rugăm pe bunul Dumnezeu, ca să ne ajute, să ne împotrivim acestei alunecări în măsura în care putem fiecare la locul său.