CARE E SENSUL EXPERIMENTULUI CIPRIOT? Despre nationalizari, polarizare sociala si razboi ca “SOLUTII LA CRIZA” cu Ilie Serbanescu si Bogdan Chirieac (VIDEO)

1-04-2013 1 minut Sublinieri

A doua parte a emisiunii Panorama cu Oana Stanciulescu din 31 martie 2013, cu Bogdan Chirieac, Ilie Serbanescu si Mihai Voicu despre experimentele economice Cipru si Romania, jaful nationalizarilor mascate si sfarsitul capitalismului, polarizarea sociala extrema in Europa si razboiul mondial ca “solutie” a crizei, si despre Mark Gittenstein si Fondul Proprietatea (cu continuare in ultima parte)

Rezumat:

Bogdan Chirieac: “Solutia” Ciprului – nationalizarea – a fost luata la indemnul Berlinului via Bruxelles si Frankfurt. Pericolul polarizarii sociale intre bogati si saraci nu poate fi depasit, spre a nu ajunge la o revolutie, decat printr-o aplatizare. Vom vedea acest fenomen si in alte tari din UE, ca Italia, de pilda. Si, daca s-a inceput cu depozitele bancare, de ce nu s-ar trece si la cladiri? (i.e., sa fie confiscate).

Ilie Serbanescu: In Cipru nu mai exista capitalism; proprietatea a devenit un “moft“. E o deosebire fundamentala intre experimentul din Cipru si cel din Romania. In primul s-a luat ceva de la bogati, pe cand la noi s-a luat ceva de la saraci ca sa se dea la bogati. Este un capitalism “la patrat”, primar. 

Bogdan Chirieac: Slovenia mai are bani pentru pensii si salarii doar pentru cateva saptamani; in Ungaria Orban este pe cale sa nationalizeze bancile. 

Ilie Serbanescu: Situatia din Cipru este aceeasi in toata Uniunea Europeana. Ecartul dintre depozitele bancare si PIB-ul tarilor, care in Cipru era de 7 ori, este in toata UE in medie de 3,5 ori (depozitele bancare mai mari cu 3,5 ori decat PIB). Excrescentele bancare nu se pot trata cu ce produce fiecare tara. Doar in doua tari acest ecart nu exista: Romania si Bulgaria, pentru ca expansiunea “apocaliptica” a bancilor nu a beneficiat decat de o durata de 5 ani. 

Ilie Serbanescu: Fondul Proprietatea, la a carui conducere aspira fostul ambasador Mark Gitenstein, reprezinta a doua confiscare a averilor oamenilor abuziv deposedati de comunisti. 

cyprus-protest-4


Categorii

1. DIVERSE, Cipru, Criza mondiala, ILIE SERBANESCU, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “CARE E SENSUL EXPERIMENTULUI CIPRIOT? Despre nationalizari, polarizare sociala si razboi ca “SOLUTII LA CRIZA” cu Ilie Serbanescu si Bogdan Chirieac (VIDEO)

 1. Putem observa și concluziona anumite lucruri:

  1. Banii nu mai au siguranță și stabilitate (valorică) în bănci. Oamenii își vor scoate banii și-i vor ține în casă.

  2. Va crește numărul de jafuri și hoții (mai ales în România, unde pedepsele au fost micșorate în noile (actualele) coduri penal și civil grăbite cu insistență de inculpatul băsescu).

  3. Infracționalitatea crescândă va cere (chiar prin manipularea și aprobarea oamenilor) introducerea măsurilor draconice de evidență, control și supraveghere electronice, ca și a măsurilor de raționalizare a alimentelor și resurselor.

  4. Politicile de eugenie și selecție socială prin educație-medicație-alimentație și chiar prin războaie civile naționale și militare internaționale vor deveni atât de „pe față”, încât orice justificare mediatică oficială prin cosmetizare semantică (în scopul reformării, siguranței și progresului statelor) va fi considerată lege, chiar dacă este flagrant împotriva firii.

  5. Cu toate că atentatele împotriva oamenilor sunt tot mai multe și mai vizibile, totuși păstorii (clerici și mireni responsabilizați de grija) Bisericii care vorbesc despre acestea sunt tot mai puțini, politica „pumnului în gură” transformând principiul ascultării duhovnicești în obediență omenească.

  Să deschidem, dar, ochii și mintea ca să distingem duhurile și mișcările dușmanilor Bisericii și să ne putem organiza și solidariza în timp util, nu atât prin activisme
  violente, ci prin rugăciune și mărturisire în Duhul Sfânt și Iubitor al lui Dumnezeu!

 2. @Av.George P.
  Aveti multa dreptate si subscriu.

  O modalitate de a rezista va fi si contactul cu oamenii duhovnicesti. In momentele grele ne vom putea sustine duhovniceste unii pe altii. Acum mai putem face lucrul acesta si prin intermediul site-ului dar va veni vremea cand ne vor ramane doar micile comunitati pe care ni le-am creat in jurul duhovnicilor si al prietenilor care au acelasi crez. Aceste legaturi trebuie pastrate. Cred ca se apropie vreama cand biserica se va muta din nou in catacombe, asa cum spunea parintele Calciu. Parintele spunea ca in vremurile de prigoana ale Bisericii monahii vor parasi manastirile si se vor retrage in munti. Probabil ca in jurul acestora se va sluji in continuare si Sfanta Liturgie. Va trebui tot timpul sa ne rugam unii pentru altii chiar daca nu ne cunoastem cu numele. Sa-i imbratisam in rugaciune pe toti cei care au acelasi crez.

 3. @Nelu:

  Escrocii, clanurile si camatarii de astazi sunt puii elitelor comuniste de ieri.

 4. http://www.bursa.ro/fostul-ambasador-sua-mark-gitenstein-vrea-la-fp-mihai-david-americanii-ne-trateaza-ca-pe-un-bantustan-economic-202766&s=piata_de_capital&articol=202766.html

  […] Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica, care acuza, în aprilie 2011, că administratorul Franklin Templeton vrea să preia controlul unor societăţi energetice româneşti, unde deţine pachete minoritare, iar împotrivirea ambasadorului american la Bucureşti Mark Gitenstein faţă de crearea companiilor naţionale energetice este de fapt un sprijin acordat fondului american. Fostul director de la Hidroelectrica preciza atunci: “Toate sugestiile astea cu «voi nu vă pricepeţi, avem noi investitori»…, care vin după 21 de ani, nu le mai crede nimeni”.
  Americanii ne tratează aşa cum le permitem, ca pe un bantustan economic, consideră Mihai David, care mai apreciază că Gitenstein este doar un simplu exemplu între numeroase alte cazuri.
  Domnia sa ne-a explicat: “Aceasta este procedura: viitorul ambasador sprijină campania candidatului la preşedinţia SUA, după care primeşte un post diplomatic, de unde face lobby pentru marile corporaţii americane. Ulterior se întoarce pe o poziţie confortabilă, bine platită, în urma acţiunilor sale din perioada mandatului. Aşa este şi cu domnul Gitenstein“.
  În perioada mandatului său de trei ani, Mark Gitenstein s-a pronunţat împotriva donaţiei celor 400 de milioane de lei de către Romgaz la bugetul statului sau a criticat dur politica energetică a Guvernului român şi a cerut privatizarea sectorului ca mijloc de eficientizare.

  Fondul Proprietatea a fost creat pentru a rezolva politic o problemă economică, însă politicienii nu au avut şi o strategie pentru a integra în economia românescă o companie de o asemenea dimensiune. Fondul Proprietatea este cel mai mare fond de investiţii din România, dar autorităţile nu au creat şi instrumentele pentru a-l integra în economia românească, care a fost bazată pe principiul centralismului economic, iar acum noi ne dorim o economie de piaţă funcţională, adică vrem capitalism. Şi atunci interesele statului roman şi ale FP sunt în mare parte contradictorii.
  Autorităţile ar dori, de exemplu, menţinerea locurilor de muncă, mai ales în zonele mono-industriale, pe când pe cei de la Fondul Proprietatea nu îi interesează decât maximizarea profitului.
  Lipsa de viziune şi de strategie economica a celor care ne-au condus ţara ne-a adus la nivelul actual de dezvoltare economică.
  Cred că, în continuare, mergem în direcţia greşită şi nu avem o strategie clară de dezvoltare a ţării pe cinci – zece ani şi nici o viziune des-pre cum va trebui să arate economia Româ-niei în viitorii cinci -zece ani.
  În consecinţă, suntem o pradă foarte uşoară pentru capitalul străin.
  Nu americanii au o problemă, ci noi, românii, care nu putem să ne situăm pe poziţii egale, nici cu americanii, nici cu vest-europenii. Se comportă cu noi după cum le permitem, şi suntem o pradă foarte uşoară.
  Avem nevoie de mai mult patriotism în elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare economică în ţara noastră
  “.

 5. Pingback: GERMANIA are DATORII IMENSE catre Grecia/ Sinodul Bisericii Ciprului "CONDAMNA CU DEZGUST" deciziile liderilor nationali si europeni - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: "Vreau un nou sistem de expropiere". Procurorii PONTA si MACOVEI vor sa READUCA vremurile COMUNISMULUI: CONFISCAREA PROPRIETATII in absenta unei DECIZII JUDECATORESTI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: REVOLTA SOCIALA SI HAOS in Bosnia-Hertegovina [VIDEO]. Privatizarile, somajul si saracia au dus la MANIFESTATII VIOLENTE si la ASEDIEREA institutiei presedintelui - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare