Studiu. Creștinismul ar face parte integrantă din IDENTITATEA românilor, care resping în proporții covârșitoare CĂSĂTORIILE HOMOSEXUALE. Ce se află, însă, dincolo de cifre?

31-10-2018 3 minute Sublinieri

Luni, cercetătorii Pew Research Center au publicat rezultatele unui sondaj efectuat la nivelul întregii Uniuni Europene, cu privire la nivelul toleranței în societate, filiația creștină, dar și ”orgoliul” cultural al națiunilor care compun UE. De pildă, România e pe locul al treilea în UE atunci când vine vorba despre convingerea că propria cultură este superioară altora. Afirmația: “Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora” e foarte adevărată pentru 66% dintre noi, primele locuri fiind ocupate de greci (89%) și bulgari (69%).

În cea mai mare parte a primei jumătăți a acestui secol, Uniunea Europeană era formată aproape exclusiv din state ale Europa de Vest (Franța, Italia, Belgia ș.a.). Acest lucru s-a schimbat în 2004, când UE s-a extins pentru a include unele țări din fostul bloc sovietic din Europa Centrală și de Est, inclusiv Ungaria, Polonia și Estonia.

În timp ce UE și-a integrat noile state membre în structurile sale, apăreau diferențe semnificative în atitudinile publice dintre țările din Europa de Vest și țările Europei Centrale și de Est, potrivit unei noi analize a Centrului de Cercetare Pew efectuate de-a lungul a doi ani.

De pildă, adulții din statele Europei Centrale și de Est ale UE tind să fie mai puțin probabil favorabili acceptării musulmanilor sau evreilor în familiile, sau în cartierele lor, decât cetățenii din Europa de Vest.

 În același timp, cei din Europa Centrală și de Est sunt însă mai predispuși decât europenii occidentali să vadă creștinismul ca fiind o componentă importantă a identității lor naționale și să-și exprime niveluri mai înalte de angajament religios.

1. România are cel mai redus nivel de toleranță privind acceptarea vecinătății musulmanilor

Doar 29% dintre români ar accepta musulmani sau evrei ca membri ai familiei lor sau ca vecini, arată datele sondajului Pew Research Center. Românii sunt urmați de Bulgaria, unde procentul ”toleranților” urcă la 32%. În general, mai arată datele publicate, în Europa de Est nivelul de respingere e mai ridicat decât în Vest.

Asta în timp ce în majoritatea țărilor occidentale, mai mult de jumătate dintre adulți spun că ar accepta un musulman în familia lor. În Finlanda, 66% spun acest lucru iar în Spania, 74%.

2. Trei sferturi dintre români se opun căsătoriilor homosexuale

În interiorul UE, occidentalii europeni acceptă căsătoria între persoane de același sex, în vreme ce est-europenii se cam opun. Circa 88% dintre adulții din Suedia și 75% din germani se pronunță în favoarea acestui tip de mariaj.

La polul opus se află România (74% dintre români se opun mariajului între același sex) și Bulgaria (79% dintre bulgari se opun). Această împărțire a atitudinilor este reflectată și în legislația celor două blocuri europene: în timp ce majoritatea țărilor din Europa de Vest permit căsătoriile între persoane de același sex, acestea sunt interzise în cele mai multe națiuni din Europa Centrală și de Est.

3. Trei sferturi dintre români spun că e ”importantă” sau ”foarte importantă” componenta religioasă ca parte a identității naționale

Statele din Europa centrală și de Est sunt mai predispuse decât vest-europenii să considere religia drept o componentă centrală a identității lor naționale. În aproximativ jumătate din țările din Europa Centrală și de Est chestionate, majoritatea spun că a fi creștin (catolic, ortodox sau luteran) este un element important în a te defini “cu adevărat lituanian” sau “cu adevărat polonez” etc. 

Campionii acestei credințe sunt România (74% ) și Bulgaria (66%). 

Acest sentiment este considerabil mai puțin răspândit în țările din Europa de Vest, unde majoritatea cetățenilor nu leagă credința de identitatea națională.

4. Circa 66% dintre români sunt de acord cu afirmația:”cultura noastră este superioară altora”

Cei din Europa Centrală și de Est sunt mai predispuși decât cei din Europa de Vest să considere propria cultură superioară altora. Centrul Pew le-a adresat respondenților întrebarea dacă sunt de acord cu afirmația: “Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora”. Cele cinci țări din UE în care mai mult de jumătate dintre respondenți declară că sunt de acord cu această afirmație sunt: Grecia (89%), Bulgaria (69%), România (66%), Polonia (55%) și Republica Cehă (55%).

În plus, cei din țările Europei Centrale și de Est sunt mai predispuși decât cei din Europa de Vest să lege locul nașterii de identitatea națională. De exemplu, aproximativ opt din zece polonezi spun că dacă ești născut în Polonia (82%) sau ai origini acolo (83%) ești ”cu adevărat”  polonez. În Germania, procentul celor care cred asta e de 48% și, respectiv, 49%.

5. În România, 98% dintre adulți se identifică drept creștini

Ponderea europenilor care se identifică drept ”creștini” tinde să fie mai ridicată în Europa Centrală și de Est decât în ​​Occident. 

De exemplu, 98% dintre adulți se identifică drept creștini în România, comparativ cu 71% în Germania. Mai mult, s-a înregistrat chiar o scădere semnificativă a ponderii celor care se identifică ca fiind creștini în țările din Europa de Vest. În Spania, de exemplu, 66% dintre respondenți se identifică în prezent ca fiind creștini, în comparație cu 92% care spun că au fost crescuți în creștinism. 

Vest-europenii din UE sunt de asemenea, mai puțin angajați din punct de vedere religios decât locuitorii din Europa Centrală și de Est. În plus, e mai puțin probabil pentru occidentali decât pentru est-europeni ca religia este ocupe o parte foarte importantă în viața lor, să se roage zilnic sau să participe puțin lunar la serviciile religioase. De exemplu, doar 11% în Germania și 10% în Regatul Unit spun că religia este foarte importantă în viața lor, comparativ cu 55% dintre adulții din Grecia și 50% din România.

Detalii despre sondajul Pew Research, aici

Realitatea e că în viața de zi cu zi, concret, a devenit mai degrabă o problemă să fii creștin în România. Deja se simte o reacție de respingere din partea multora când te identifici creștin. E cool să fii ateu. 

Realitatea e că românii sunt mult mai toleranți decât vesticii sau americanii, ce să mai vorbim de asiatici sau orientali. Sunt needucați adesea, folosesc cuvinte urâte, dar consecințele nivelului lor de intoleranță sunt minore față de consecințele intoleranței civilizate din alte state.

În privința superiorității culturii, să fim serioși. E doar declarativ. Complexele românului sunt enorme, îi e rușine și că mănâncă mici și nu melci. Iar pe francezi și nemți nu-i întrece nimeni la aroganță. Nici pe socialiștii nordici la rasism real și arianism aplicat. 
Deci…cifre. Cifre care manipulează, derutează, schimbă politici și atitudini. 

Asta înseamnă adesea știința statisticii. Un instrument de manipulare aparținând celui mai puternic. Și cu siguranță, nu România și Bulgaria sunt cele mai puternice state din UE.
Cam așa se citește corect un sondaj. Analfabetismul e însă cronic printre intelectualii români.


Categorii

1. DIVERSE, Homosexualitate, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Studiu. Creștinismul ar face parte integrantă din IDENTITATEA românilor, care resping în proporții covârșitoare CĂSĂTORIILE HOMOSEXUALE. Ce se află, însă, dincolo de cifre?

 1. S-a vazut la referendum cit de crestin e poporul roman si aproximativ procentul de crestini (caci printre votanti s-au numarat si necrestini si cei indiferenti religios). Statisticile sint clar mincinoase.

 2. @Daciana

  Nu sunt mincinoase, ci pot lasa impresii gresite. Una e sa existe atitudini pe diverse teme/subiecte, altceva e sa te angajezi in actiuni concrete fata de acestea…

 3. Doar 51% dintre greci considera homosexualitatea un pacat. Vai de fundul homosexualilor din Grecia!

  https://www.nbcnews.com/news/world/young-migrants-trapped-greece-find-life-west-isn-t-what-n863801

 4. “Trei sferturi dintre romani sunt impotriva casatoriilor homosexuale”…… !!!!?????
  Si unde au fost la referendum ???? Daca le reprosezi celor care nu au fost la referendum se simt jigniti ca li se cere socoteala, considera ca ei au procedat bine si ca ceilalti au votat ca sa se afle in treaba, ca au fost manipulati ceilalti, nu ei. Oamenii astia si daca vin cutremure, furtuni, incendii, razboaie peste noi din cauza pacatelor in care traim, ei tot orgoliul lor orb or sa-l vada si altii vor fi vinovati. Ei merg la biserica si stau la slujbe, ba merg si la Sf. Maslu si la sfintiri de biserici ca sa treaca prin altar, ei nu au nevoie sa se manifeste intr-un referendum pentru apararea valorilor crestine ale poporului roman. Se simt credinciosi in egoismul lor singular. Este o vorba: Tipic, tipic si la inima nimic !

 5. Aceasta este o fraza memorabila: “Analfabetismul e însă cronic printre intelectualii români.”

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare