Think-tankul The Jamestown Foundation: ARMATA RUSIEI SE PREGATESTE DE UN RAZBOI DE TEREN MAJOR PE DIRECTIA STRATEGICA SUD-VEST. Fortele armate rusesti par a viza invadarea Ucrainei si pregatirea unei replici, inclusiv NUCLEARE, fata de o posibila INTERVENTIE a VESTULUI in regiunea Marii Negre

26-09-2016 3 minute Sublinieri

kavkaz20162

Dupa ce praful s-a asezat, ca o concluzie a exercitiului militar Kavkaz din 5-10 septembrie a.c., Fortele Armate Ruse au intrat intr-o batalie bugetara cu Ministerul de Finante. Cum alegerile pentru Duma erau apropiate ca termen, procesul de schitare a unui buget pentru 2017 a fost amanat, precum si masurile nepopulare de taiere a cheltuielilor si crestere a taxelor pentru a face fata deficitului in crestere. Alegerile probabil nu vor conta prea mult, de vreme ce Duma nu va fi mai mult decat o institutie de fatada sub autoritatea Kremlinului. Insa, acum, unele decizii amanate trebuie luate.

Ministerul de finante ar fi cerut o taiere cu 6% a cheltuielilor cu apararea pentru a putea atinge tinta de 10% reducere per total a cheltuielilor bugetare. Corpul militar a reactionat; o reducere nominala cu 6% ar insemna, de fapt, mult mai mult in ceea ce priveste taierea finantarii inarmarii, din cauza inflatiei. O lipsa de competitiei mai inseamna, de asemenea, ca inflatia din industria militara tinde sa fie mai mare decat nivelul national preconizat. Conform amiralului (r) Vladimir Komoyedov, fost comandand al Flotei Marii Negre si presedintele comitetului de aparare din Duma, “orice taiere a cheltuielilor de aparare este inoportuna si va submina serios securitatea nationala” (Interfax, Sept. 9).

Oficialii au anuntat, initial, ca numarul trupelor ce au luat parte la exercitiul Kavkaz din 2016 a fost de 12 500, insa s-a dovedit ca informatia a fost o pacaleala tipica sovietica EDM, Sept. 8). Pe masura ce masivul exercitiu se desfasura, numarul doi in comandamentul Armatei Ruse, seful Statului Major General si adjunctul ministerului apararii, generalul Valery Gerasimov, a anuntat, brusc, ca numarul real al celor implicati a fost de 120 000. Acest act neasteptat de transparenta ar putea reflecta dorinta armatei de a sublinia necesitatea cheltuielilor masive cu apararea. Numarul a fost confirmat intr-o conferinta tinuta la Ministerul Apararii de catre Gerasimov. Acesta a explicat ca numarul avansat initial, de 12 500, se referea la numarul de oameni implicat in exercitii cu foc armat in perimetrele special desemnate. Au fost folosite 280 tone de munitie si 35000 tone de combustibil in timpul exercitiului (Mil.ru, September 14).

Fortele Aeriene Rusesti s-au desfasurat, de asemenea, masiv, in cadrul Kavkaz, participand cu “100-120 de avioane in zbor simultan”. Avioanele si unitatile anti-aeriene au fost folosite pentru exercitii de respingere a unui atac aerian masiv si un atac cu rachete. Gerasimov a laudat capacitatea Flotei Marii Negre de a distruge potentialul dusman inainte de a pleca din port “iar, in Bosfor, avem capacitati de recunoastere si targetare pe o raza de 500 km, rachete anti-nave cu o raza de actiune de 350 km, precum si submarine cu rachete Kalibr, avioane de atac navale, bombardiere strategice cu rachete si altele”. Conform lui Gerasimov, “dusmanul nu se va apropia niciodata”. (Interfax, Sept. 14).

“Directia strategica sud-vest” este vazuta ca o prioritate de Armata Rusiei, a insistat Gerasimov. O noua divizie motorizata (a 150-a) este formata in Districtul Militar de Sud, alaturi de o noua armata de camp: “acestea sunt inca in formare, dar au participat la Kavkaz 2016”. La exercitiu au fost chemati sa participe 4000 de rezervisti. Dar, spre deosebire de predecesorul sau sovietic, actuala Armata Rusa se pregateste, de fapt, pentru un razboi major de teren fara sa se bazeze pe mobilizarea masiva a rezervistilor, ci utilizand doar fortele armate active.

Gerasimov a spus jurnalistilor ca unitatile combatante de prima linie – asa zisele batalioane tactice – vor fi alcatuite din soldati aflati sub contract pentru a le pregati gradul de disponibilitate, precum si noi unitati logistice speciale de teren.Conform lui Gerasimov, armata rusa alaturi de corpurile de marina si trupele aeropurtate au 66 batalioane tactice – batalioane mecanizate, intarite cu tancuri, arme grele, sisteme de lansare a rachetelor, artilerie, capacitati anti-aeriene, detasamente de geniu, precum si alte auxiliare ce pot fi adaugate in misiuni. Un astfel de batalion poate contine de la 600 la 900 membri. Gerasimov a anuntat ca in urmatoarele luni (pana la finele anului), numarul batalioanelor tactice va fi crescut cu aproape 50%, “pentru a avea doua batalioane in fiecare brigada sau regiment”. Anul viitor va fi operata o noua crestere a batalioanelor tactuice – catre 115, in 2018, la 125.  (Ng.ru, Sept. 15).

Iulie a.c., la summitul de la Varsovia, NATO a decis sa desfasoare patru batalioane tactice in republicele baltice si in Polonia pentru a contracara amenintarea rusa (EDM, iul. 14). Acum, Moscova raspunde desfasurand aproape 100 de batalioane tactice. Daca ceea ce spune Gerasimov este real, pana in ianuarie Moscova va avea capacitatea sa duca un razboi major de teren, putand sa mobilizeze in mai putin de o saptamana de la 150 000 la 200 000 soldati (armata, marina, fortele aeriene, auxiliarele).

Un astfel de razboi in regiunea baltica nu pare probabil – e clar ca Rusia nu e pregatita sau nu vrea sa se confrunte frontal cu NATO. In ciuda superioritatii numerice a batalioanelor tactice, exista deficiente in echipamentele moderne ale Rusiei, de vreme ce programul de inarmare costisitor abia demareaza, in timp ce Vestul are o clara superioritate in aer si pe apa. De asemenea, o incursiune masiva de teren a trupelor ruse in Siria, care sa-l ajute pe presedintele bashar Al-Assad sa castige razboiul civil, nu pare probabila. Ucraina pare a fi singura tinta de razboi viabila pe termen mediu (incepand cu ianuarie) care ar putea justifica aceasta crestere intensa a batalioanelor tactice, desi Gerasimov a subliniat ca “Kavkaz 2016 nu are legatura cu Ucraina”. (Militarynews.ru, September 14).

O forta masiva de 70-80 de batalioane tactice alaturi de fortele separatiste din Donbas ar putea zdrobi armata ucrainiana, punand capat in mod abrupt incercarii Ucrainei de a-si castiga independenta. Kavkaz 2016 ar putea fi un exercitiu de pregatire in eventualitatea in care Vestul ar interveni pentru a salva Ucraina trimitand forte navale si aeriene in regiunea Marii Negre – acestea fiind intampinate si descurajate de Flota Marii Negre si Fortele Aeriene. Pe 9 septembrie, cand Kavkaz se apropia de final, armata rusa a testat o racheta intercontinentala Topol modernizata. Gerasimov a refuzat sa nege sau sa confirme ca testul a facut parte dintr-un posibil scenariu de escaldare nucleara care sa fie repetat in cadrul Kavkaz. (Interfax, September 14).

traducere Cuvantul Ortodox

kavkaz2016


Categorii

Al treilea razboi mondial, SUA versus Rusia, Traduceri, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Think-tankul The Jamestown Foundation: ARMATA RUSIEI SE PREGATESTE DE UN RAZBOI DE TEREN MAJOR PE DIRECTIA STRATEGICA SUD-VEST. Fortele armate rusesti par a viza invadarea Ucrainei si pregatirea unei replici, inclusiv NUCLEARE, fata de o posibila INTERVENTIE a VESTULUI in regiunea Marii Negre

 1. Sa speram ca scutul de la Deveselu poate distruge rachetele Satan rusesti.

  “Satan” – the most powerful rocket in the world, weighs 211 tons.
  https://www.youtube.com/watch?v=njhI5HSO9VU

 2. “Un astfel de razboi in regiunea baltica nu pare probabil – e clar ca Rusia nu e pregatita sau nu vrea sa se confrunte frontal cu NATO. In ciuda superioritatii numerice a batalioanelor tactice, exista deficiente in echipamentele moderne ale Rusiei, de vreme ce programul de inarmare costisitor abia demareaza, in timp ce Vestul are o clara superioritate in aer si pe apa. ”

  Ce interes ar avea sa atace? Rusie investeste mai ales in arme de APARARE (in ultima vreme si in tancuri,submarine etc) .Destul de masiv as zice.Motiv pentru care orice tara intreaga la cap se gandeste de doua ori inainte sa atace Rusia.Suprematia tehnologica e oarecum in avantajul occidentalilor.Nu pentru mult.Oricum,mult prea “overrated” aceasta tehnologie pe care se cheltuiesc miliarde.

  https://en.wikipedia.org/wiki/1999_F-117A_shootdown

  Cautati si “stealth overrated?” .

  http://www.ziaruldegarda.ro/pentagonul-pregateste-invazia-asupra-rusiei/

 3. @M
  Nu exista pe lumea asta scut antiracheta, care sa te protejeze de cele mai avansate rachete rusesti, o spun chiar si americanii.
  SS-18 Satana va fi depasita de predecesorul sau RS-28 Sarmat, cu mult mai puternica pana in 2020. RS-28 Sarmat este capabila sa distruga un teritoriu cat cel al Frantei de 700 si ceva de mii de km patrati , in decurs a catorva minute, RS-28 Sarmat mai este si poreclit distrugatorul de continente.

 4. Am inteles ca rachetele alea cu nume deocheat sunt sfintite.

  Defilarile astea sunt din categoria: cum decid un exercitiu militar si o desfasurare de trupe in Rusia presedintele Americii.

 5. @kamil
  Scutul antiracheta nu apara Romania, este facut in incercarea de a da timp SUA, pentru o riposta sau pentru un atac, in eventualitatea unui conflict nuclear. Dar degeaba le explici propagandistilor.

 6. Retired Green Beret Warns “We Haven’t Been This Close To Nuclear War In A Long Time”
  http://www.zerohedge.com/news/2016-09-22/retired-green-beret-warns-we-havent-been-close-nuclear-war-long-time

 7. NATO si Rusia se indreapta spre razboi, crede fostul comandant suprem adjunct al fortelor Aliantei in Europa, generalul Shirreff
  In cartea sa “2017: The War With Russia”, Shirreff argumenteaza ca evenimentele din Crimeea au distrus cadrul creat dupa Razboiul Rece si au creat drumul spre inceperea unui conflict ale carui prime scene ar urma sa se deruleze inca de anul viitor.
  In carte, generalul critica Marea Britanie pentru “emascularea” capacitatilor militare conventionale, mizand pe faptul ca scena internationala nu se va deteriora.
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21004435-nato-rusia-indreapta-spre-razboi-crede-fostul-comandant-suprem-adjunct-fortelor-aliantei-europa-generalul-shirreff.htm

 8. Defapt numele satana nu a fost de rusi, ci e o clasificatie NATO, e si normal atit timp cit baga frica in toti 🙂

 9. @Gheronda
  Americanii trebuie sa fi gresit cand i-au dat numele Satan, de vreme ce preotii pravoslavnici “binecuvanteaza” rachetele balistice

 10. Russia: Priests bless Topol-M ICBMs ahead of Victory Day
  https://www.youtube.com/watch?v=DAKPgu5yDrM

 11. Vladimir Putin, azi in fata Dumei: Trebuie sa realizam dreptul suprem istoric al Rusiei de a fi o tara puternica
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21334267-vladimir-putin-discurs-fata-dumei-unde-nu-mai-exista-niciun-opozant-trebuie-realizam-dreptul-suprem-istoric-rusiei-tara-puternica.htm

  Vladimir Putin in iunie 2015: Forţele nucleare ruse vor primi în acest an peste 40 de rachete balistice intercontinentale capabile să străpungă orice sistem de apărare antirachetă
  http://www.mediafax.ro/externe/vladimir-putin-fortele-nucleare-ruse-vor-primi-40-de-rachete-balistice-intercontinentale-reactia-nato-14460850

 12. Pregatiri pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu in Suedia, Franta (pentru cei care au abandonat scoala), Germania si Romania.

  Suedia reintroduce serviciul militar obligatoriu. La şase ani de când s-a renunţat la el, ţara consideră că este cazul să fie din nou instituit. Noua măsură va intra în vigoare în 2018.
  Germania, are de gând să reintroducă serviciul militar obligatoriu la care a renunţat încă din 2011, din motive geopolitice.
  De la începutul anului viitor, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Moţoc, a anunţat că va intra în vigoare Legea rezerviştilor voluntari. Mai exact, o perioadă de formare de aproximativ trei luni pentru tinerii care doresc să acceadă în Armată. Potrivit Agerpres, aceştia vor primi şi stimulente financiare.
  http://tv-h.ro/stiri/multe-tari-reintroduc-serviciul-militar-15827

  War preparation? Doctors in Germany are being recruited for military service
  http://www.newstarget.com/2016-09-13-war-preparation-doctors-in-germany-are-being-recruited-for-military-service.html

  Forced military service for school dropouts in France?
  Nicolas Sarkozy, wants it to be for France’s 100,000 school dropouts. Can it work?
  https://www.thelocal.fr/20160916/would-forced-military-service-for-school-drop-outs-work-in-france

 13. Pingback: Seful diplomatiei Germaniei: PERICOLUL UNEI CONFRUNTARI MILITARE ESTE CONSIDERABIL. TRAIM O PERIOADA MAI REA DECAT RAZBOIUL RECE/ Rusia a adus rachete ce pot transporta focoase nucleare aproape de Tarile Baltice/ AMBASADORUL RUS DESPRE BRIGADELE MULTINATI
 14. Pingback: Seful diplomatiei Germaniei: PERICOLUL UNEI CONFRUNTARI MILITARE ESTE CONSIDERABIL. TRAIM O PERIOADA MAI REA DECAT RAZBOIUL RECE/ Rusia a adus rachete ce pot transporta focoase nucleare aproape de Tarile Baltice/ AMBASADORUL RUS DESPRE BRIGADA MULTINATION
 15. Pingback: AMENINTAREA RAZBOIULUI, Frontul Estic si profitul industriei de armament americane/ OPTIUNEA TRUMP – posibila iesire din spirala razboiului si a propagandei paranoice din Estul Europei?/ PUTIN LA ISTANBUL. Rusia si Turcia au incheiat acordul Turkish
 16. Pingback: SUA VERSUS RUSIA. De la Putin democratul la Putin demonizatul. VA (MAI) REUSI ADMINISTRATIA TRUMP DESTINDEREA RELATIILOR CU KREMLINUL? Cu istoricul Stephen F. Cohen despre politica externa americana | Cuvântul Ortodox
 17. Pingback: UCRAINA si RUSIA se intreaba catre un RAZBOI DE IARNA? Fortele navale rusesti au sechestrat trei nave ucrainene/ Intalnirea TRUMP - PUTIN, anulata/ Orban ia partea Kievului
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare