VASILE BANESCU, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, despre parteneriatul civil: BISERICA NU POATE FI DE ACORD CU O FORMA ALTERNATIVA LA CASATORIE. Pozitia BOR NU este o noutate, ci concorda cu pozitia Sinodului din Creta

27-03-2018 2 minute Sublinieri

Biserica Ortodoxă Română consideră că parteneriatul civil este o formă de legalizare a concubinajului care diminuează importanța căsătoriei, în detrimentul „interesului major al copiilor” care, „doar în cadrul familiei formate prin căsătorie poate fi împlinit adevărat”.

”Poziția Bisericii Ortodoxe Române cu privire la parteneriatul civil rămâne una fermă, în sensul că nu poate fi de acord cu o formă alternativă la căsătorie. Aceasta, în primul rând, din rațiunea legată de interesul major al copiilor care doar în cadrul familiei formate prin căsătorie poate fi împlinit adevărat. În acest sens Biserica îndeamnă la asumarea responsabilității depline între cei doi soți și la primirea binecuvântării lui Dumnezeu în cadrul Tainei Sfintei Cununii”, a declarat pentru HotNews purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Acesta a adăugat că Biserica nu poate fi de acord cu parteneriatul civil pentru că „este o formă de legalizare a concubinajului și contribuie la diminuarea importanței căsătoriei și a familiei, precum și la schimbarea structurii și rolului determinant pe care familia îl joacă în societatea românească”.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că vrea să analizeze „oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil”, pentru că „nu putem să nu analizăm și situația unei minorități din România”, ”e o minoritate pe care nu ne putem face ca nu o vedem sau ca nu exista”. În același timp, Dragnea a anunțat că Legea referendumului intră luni la votul final în Senat, urmând să ajunngă să fie adoptată de urgennță la Camera Deputaților și ulterior pentru promulgare la președintele României.

„Am discutat despre modificarea Legii referendumului, astăzi intră în votul final de la Senat, sperăm să se adopte modificările și să ajungă la Camera Deputaților, urmând ca aici, în procedură de urgență, să o adoptăm, după care să o trimitem la promulgare. După ce președintele o promulgă, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vom decide imediat să se continue procedura în Senat, respectiv votul efectiv pentru revizuirea Constituției și stabilirea datei referendumului”, a declarat luni Liviu Dragnea, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PSD.

Una dintre temele aflate pe agenda Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe care s-a întrunit în 2016 în insula Creta a fost Taina Căsătoriei. În dezbaterile pe acest subiect s-a acordat atenție relativizării valorilor familiale, inclusiv prin inventarea contractelor de coabitare cunoscute și sub denumirea de parteneriate civile.

„Presiunea care se exercită în lumea contemporană prin recunoașterea a noi forme de coabitare constituie o adevărată amenințare pentru creștinii ortodocși”, menționează documentul final semnat de ierarhii celor zece Biserici Ortodoxe Autocefale în a patra zi de lucrări sinodale.

„Criza căsătoriei și a familiei, sub multe aspecte, îngrijorează profund Biserica Ortodoxă, nu numai din cauza consecințelor negative asupra structurii sociale, ci și din cauza amenințării asupra relațiilor particulare din sânul familiei tradiționale. Victimele principale ale acestor tendințe sunt cuplul și, în principal, copiii, care, din păcate, prea adesea, suportă martiriul încă din fragedă copilărie, fără să fie vinovaţi”.

„Căsătoria civilă dintre un bărbat și o femeie înregistrată legal nu are un caracter sacramental, ci ea constituie un act de coabitare asigurat de stat, diferit de căsătoria binecuvântată de Dumnezeu și Biserica Sa. Membrii Bisericii care contractează o căsătorie civilă trebuie tratați cu responsabilitatea pastorală necesară, pentru ca ei să înțeleagă valoarea Tainei Cununiei și binecuvântările care decurg din ea”.

Sfântul Sinod din Creta a reiterat faptul că Biserica Ortodoxă nu acceptă ca membrii ei să încheie parteneriate civile și nici o altă formă de coabitare diferită de căsătorie.

„Biserica nu acceptă ca membrii ei să încheie contracte de coabitare (cu persoane n. tr.) de același gen, precum și nici o altă formă de coabitare diferită de căsătorie. Biserica trebuie să depună toate eforturile sale pastorale astfel încât membrii ei care se angajează în astfel de forme de coabitare să poată înțelege adevăratul sens al pocăinței și al iubirii binecuvântate de Biserică”.

Prin intermediul documentului despre Sfânta Taină a Cununiei, ierarhii ortodocși au lansat un apel tuturor membrilor Bisericii Ortodoxe și tuturor oamenilor de bunăvoință „să apere fidelitatea față de sacralitatea familiei”, în pofida tuturor problemelor cu care se confruntă societatea contemporană.

Te-ar putea interesa și: Poziția Bisericii Ortodoxe Române față de parteneriatul civil


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “VASILE BANESCU, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, despre parteneriatul civil: BISERICA NU POATE FI DE ACORD CU O FORMA ALTERNATIVA LA CASATORIE. Pozitia BOR NU este o noutate, ci concorda cu pozitia Sinodului din Creta

 1. Vasile Bănescu: „Poate că cel mai redutabil adversar al Bisericii nu este în afară, ci înăuntrul ei, și constă în nevrednicia unora dintre slujitorii săi! În exterior, Biserica, și creștinismul în general, se confruntă azi cu adversari ideologici și ideologizări, cu asaltul neomarxismului cultural asupra normalității și naturii umane”.
  “Evident că o prezență mai frecventă în pațiul mediatic, atât a Patriarhului, cât și a celorlați înalți ierarhi ar fi binevenită. Dar fiecare alege modul cel mai potrivit de comunicare și adecvat personalității sale”. De remarcat că, pe vremea când era mitropolit al Moldovei și Bucovinei, PF Daniel era mult mai prezent în mass-media.
  http://evz.ro/laicul-imaginea-bisericii-ortodoxe-romane.html?&page=2

 2. Pingback: PARTENERIATUL CIVIL pentru persoanele de acelasi sex realizat de CNCD si ONG-urile GAY, posibil sa fie adoptat INAINTEA REFERENDUMULUI/ Iohannis a iesit din mutenie pentru a IRONIZA si RESPINGE implicit organizarea referendumului in mai: "Nu cred că
 3. Pingback: Reactie ferma a COALITIEI PENTRU FAMILIE fata de tentativele de blocare si deturnare a REFERENDUMULUI: „3 000 000 de cetățeni români nu sunt o masă de manevră, nu sunt o masă de iobagi” / VASILE BANESCU despre pozitia Patriarhiei pe tema referen
 4. Evident ca pozitia BOR este una corecta, dar de ce trebuia sa se intemeieza pe “hotararile” sinodului din Creta? Aceasta pozitie se intemeiaza pe cu totul altceva. Nu mi se pare in regula ca dl. Vasile Banescu se foloseste de aceasta ocazie ca sa legitimeze adunarea aia din Creta. Nu e deloc in regula, atat timp cat numitul sinod nu se poate legitima in fata oamenilor prin sine insusi.

 5. @ Titus:

  Corect!

 6. TitusL
  Si eu gândesc la fel

 7. Pingback: IOHANNIS, VARFUL DE LANCE AL CORECTITUDINII POLITICE/ VISKI duce o "BATALIE pentru EUROPA DE EST". Impotriva cui si pentru cine?/ De ce este NECESAR referendumul pentru casatorie?/ Florin Iordache, PSD: „Întâi referendumul, apoi putem discut
 8. Pingback: LA LOC COMANDA! Dragnea mai tradeaza o data? AMANA sine die MITINGUL PENTRU FAMILIE, EVITA ORICE DECIZIE SI ORICE CALENDAR PRIVITOARE LA REFERENDUM, in schimb "lucreaza" cu ONG-urile LGBT la LEGALIZAREA PARTENERIATULUI CIVIL!/ Se ofera in contin
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare