UPDATE: PRESEDINTELE UDMR: “Autonomia Tinutului Secuiesc se va realiza”/ Traian Basescu in secuime: UNGURIMEA INTELIGENTA SI MUNCITOARE vs. ROMANIMEA PROASTA SI LENESA

18-08-2012 10 minute Sublinieri

 • Romania libera:

VIDEO Băsescu: Nu ştiu dacă decizia CCR de marţi mă face optimist sau nu. Există VIAŢĂ şi după referendum

(…) Totodată, întrebat dacă vizita sa la Covasna poate fi interpretată ca un gest de simpatie faţă de secui, preşedintele suspendat a declarat: „Eu nu am nevoie să fac gesturi de simpatie faţă de secui, ei ştiu că sunt preşedintele care a venit tot timpul în secuime. Da, au specificul lor şi îi respect pentru asta şi îi apreciez. Şi cel mai mult îmi place că oricât ai umbla în Covasna şi Harghita, nu vezi nicio palmă de pământ necultivat şi am văzut foarte multe case noi, deci oameni care trăiesc în două judeţe despre care se spune că sunt sărace. Agricultura pare a fi principala ocupaţie..(…) Asta înseamnă că ceva se întâmplă în cele două judeţe, ceea ce e extraordinar”.Preşedintele suspendat a fost însoţit la Covasna de soţia sa, Maria Băsescu.

Băsescu, la Covasna: Maghiarii au înţeles modul ilegal cum a fost decapitată conducerea statului

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, afirmă că maghiarii au participat în număr redus la referendum deoarece ei au înţeles “foarte bine modul ilegal cum a fost decapitată conducerea statului” şi că ei “nu pot fi atraşi în jocuri politicianiste”, transmite corespondentul Mediafax. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, la Covasna, că maghiarii au înţeles, cu ocazia referendumului, că ţara are nevoie de o stabilitate.

“Nu pot să nu observ reacţia ungurimii faţă de referendum şi n-am decât să le mulţumesc“, a spus el. Întrebat cum explică prezenţa redusă a maghiarilor la referendum, Traian Băsescu a răspuns că ei au înţeles “foarte bine modul ilegal în care a fost decapitată conducerea statului”.Au înţeles foarte bine şi modul ilegal cum a fost decapitată conducerea statului şi că nu pot fi atraşi în jocuri politicianiste. Iar maghiarii se pare că au înţeles nevoia de stabilitate a ţării în perioada aceasta”, a spus Băsescu.

De asemenea, întrebat de jurnalişti cum califică modul în care procurorii fac anchetele privind referendumul, el a spus că nu doreşte să comenteze pentru a nu fi acuzat că, de la Covasna, conduce activităţile Parchetului. “Până acum se spunea că din garaj conduc activităţile astea, iar acum o să spună că de prin Covasna. Totuşi, am câteva zile libere…”, a spus, zâmbind, Băsescu. El a adăugat că a venit în această zonă pentru a scăpa câteva zile de aglomeraţia din Bucureşti.

“Am fugit câteva zile din aglomeraţia din Bucureşti. Eu mă simt bine în Covasna şi Harghita dintotdeauna, nimic nou sub soare. E plăcut aici”, a spus Traian Băsescu. El a menţionat că, vineri, a vizitat Lacul Sfânta Ana şi Băile Balvanyos. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a sosit, vineri, în staţiunea Covasna, fiind cazat la un hotel, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Conform surselor citate, Traian Băsescu îşi va petrece week-end-ul în judeţele Covasna şi Harghita, împreună cu soţia sa, Maria. Contactat de Mediafax, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui suspendat, a confirmat faptul că Traian Băsescu îşi petrece acest sfârşit de săptămână în Harghita şi Covasna, fără a da detalii despre programul acestuia.

Kerezsi Laszlo, custodele rezervaţiei naturale Lacul Sfânta Ana -Tinovul Mohoş, declara că a aflat de vizita preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, în momentul în care acesta a intrat în rezervaţie, la volanul unei Dacii Logan. “Am fost anunţat de băieţii pe care îi am în toată rezervaţia că se îndreaptă către noi şi atunci am mers să îl întâmpin“, declara Kerezsi. El susţinea că Traian Băsescu şi-a plătit biletul de vizitare a rezervaţiei cu maşina, în valoare de 20 de lei, după care s-a îndreptat către Lacul Sfânta Ana. “Nu a stat mult, a venit în jurul orei 13.30 şi a plecat în jurul orei 14.00. S-a plimbat în jurul lacului, împreună cu soţia sa”, spunea Kerezsi.

Precedenta vizită privată a lui Traian Băsescu în judeţul Covasna a avut loc în luna aprilie 2011. Atunci, Băsescu a fost cazat la vila de protocol din staţiunea Covasna. În decembrie 2010, Traian Băsescu a participat, în staţiunea Covasna, la cel de-al treilea Congres al Mişcării Creştin-Democrate Maghiare din România – platformă a UDMR, el spunând atunci că prezenţa sa este o dovadă de respect pentru partenerul de guvernare. În februarie 2009, şeful statului a vizitat de mai multe ori judeţul Covasna, el întâlnindu-se, la vila de protocol din staţiunea Covasna, cu primarii şi preşedinţii de consilii judeţene din Covasna şi Harghita, şi participând la Festivalul Internaţional de Pomana Porcului din staţiunea Balvanyos.

Nota noastra:

Multumirile adresate de Traian Basescu ungurimii pentru boicotarea referendumului si, deci, pentru ascultarea indemnului lui Viktor Orban, premierul Ungariei si prietenul sau politic, dupa cum a declarat Vocii Rusiei, au atras, pe buna dreptate, comentariile si criticile multora. Nu mai departe de cateva zile, un parlamentar FIDESZ, partidul lui Orban sprijinit oficial de Basescu, declarase in tabara de la Borzont ca peste cativa ani Ungaria va putea sa ceara revizuirea granitelor cu Romania.

Dar, dincolo de acest aspect al aliantei contra naturii cu un regim din ce in ce mai revizionst fata de Trianon, Traian Basescu nu a ratat ocazia sa mai faca o ticalosie si sa arate cat de presedinte al romanilor este el: astfel, ungurii ar fi inteligenti, ne-manipulati si adevarati patrioti ai Romaniei, de vreme ce nu au acceptat lovitura de stat si instabilitatea politica. Pe cale de consecinta, oltenii si moldovenii – si toti romanii participanti la referendum – sunt prosti (dar cam multi, deh!), primitivi, complici la lovitura de stat si vinovati pentru ca au tarat Romania in instabilitate.

Acest popor manipulat, pe deasupra, mai este si lenes. Caci Traian Basescu nu a ratat ocazia sa laude terenurile cultivate ale maghiarimii din HarCov, iar subintelesul este clar, mai ales la el: romanii, dupa ce ca sunt manipulati si dau lovituri de stat, deci sunt indisciplinati politic, mai sunt si lenesi, caci nu-si muncesc ogoarele.

Asa ticalosie mai rar. Pai da, maghiarii sunt disciplinati. Ei asculta ordinele venite de la Viktor Orban, premierul Ungariei, care le cere sa ramana in satele si localitatile lor de bastina, sa nu ingrase randurile imigrantilor, ci sa stea in teritorii asteptand integararea in marea natiune maghiara. Iar vorbele sunt dublate de lucruri concrete, investitii si bani, drepturi cetatenesti (vezi dubla cetatenie).

Spre deosebire, Traian Basescu este presedintele care a indemnat explicit oamenii sa-si paraseasca tara, seful clicilor care au continuat si adancit jaful national, au pastorit dezastrul din agricultura si au barat orice cale de dezvoltare rurala. Acum satele sunt pur si simplu pustiite de tineri si de oameni in putere de munca, in ciuda faptului ca in satul romanesc, daca a ramas ceva in sangele taranului, aceea este munca (si cam atat). De aceea ogoarele zac nelucrate! Ca nu mai are cine si pentru ce le munci, pentru ca exista o politica anti-nationala dusa de Basescu la cote supreme!

Marea frustrare a lui Basescu este ca romanii, asa loviti de hemoragia imigratiei, de saracie, boala si decrepitudine, totusi sunt.. indisciplinati. Dau semn ca inca mai misca, ceva-ceva tresalta din trupul unei Romanii deja in putrefactie. La asa ceva parca nu s-ar fi asteptat. De aceea, cel ma mare regret al lui Basescu este ca romanii nu sunt (inca) morti. Si, de aceea, ii prefera oricand pe unguri, adica pe strainiajungand, dimpreuna cu toti sustinatorii sai, platiti sau “doar” orbiti sa-si vanda constiintele si neamul, sub osanda Doinei eminesciene:

Cine-au indragit strainii
Manca-i-ar inima canii,
Manca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că autonomia Ţinutului Secuiesc nu este împotriva statului român şi a statului unitar, ci este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza, transmite corespondentul MEDIAFAX. Kelemen Hunor a fost întrebat, sâmbătă, la Catalina (judeţul Covasna), unde a participat la inaugurarea unui drum judeţean reabilitat din fonduri europene, cum comentează afirmaţia preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, conform căreia autonomia Ţinutului Secuiesc nu este permisă de Constituţie.

“Constituţia poate fi amendată, va fi amendată şi autonomia nu este împotriva statului român şi nu este împotriva statului unitar”, a spus Kelemen. Preşedintele UDMR a subliniat că autonomia este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza. “Autonomia nu înseamnă secesiune, autonomia este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza”, a conchis Kelemen Hunor.

Întrebat de jurnalişti ce părere are despre autonomia pe care o vor secuii, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a menţionat că “aici o să fie cinstit” deoarece “Constituţia are tot ceea ce trebuie să inţelegem din ce se poate în România”.

Presedintele suspendat, Traian Basescu, afirma ca in Harghita si Covasna “dezvoltarea economica este slaba“, intrucat “aici unii au promovat ideea sa vina numai investitori unguri, altii au spus sa vina numai investitori romani”, rezultatul fiind ca au venit “firme cu potential foarte redus”.

“Cred ca batalia aici trebuie sa fie in primul rand pentru dezvoltare, pentru ca asta ii afecteaza si pe unguri si pe romani. Sigur ca s-au facut progrese in dezvoltarea zonei si asta a fost una din prioritatile pe care cabinetele anterioare le-au avut, insa Covasna si Harghita vor fi bine ancorate in realitatile romanesti atunci cand vor fi tratate ca zone care trebuie sa fie sprijinite pentru crearea locurilor de munca, pentru creare de facilitati culturale, educationale, de cel mai inalt nivel. Trebuie sa recunoastem ca in cele doua judete dezvoltarea economica este slaba”, a declarat, sambata, la Izvoru Muresului, Traian Basescu, citat de Mediafax.

In opinia presedintelui suspendat, acest lucru se datoreaza “nationalismului”.

“Aici unii au promovat ideea sa vina numai investitori unguri, altii au spus sa vina numai investitori romani. Rezultatul: au venit firme cu potential foarte redus care nu au putut asigura dezvoltarea celor doua judete si mai ales frictiunile continue au creat impresia ca este posibil un conflict interetnic, ceea ce i-a facut pe investitori sa nu se apropie de cele doua judete, iar atmosfera sper eu sa se imbunatateasca pentru ca ea este singura care poate stimula investitiile serioase de aici si de care cetatenii, fie ca sunt de etnie maghiara, fie ca sunt romani de etnie romana, au nevoie”, a sustinut el.

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a fost rugat de jurnalisti sa transmita un mesaj romanilor din Harghita si Covasna, in conditiile in care ar fi existat semnale ca acestia s-ar fi simtit abandonati intrucat el a transmis un mesaj maghiarilor din zona.

“Eu, daca am vrut sa ma adresez minoritarilor unguri, m-am adresat pentru ca eram intr-o zona in care ei sunt majoritari. Romanii nu au de ce sa se simta frustrati in raport cu un presedinte cetatean roman, de nationalitate romana, crestin si ortodox. Intotdeauna ai grija de minoritari si asta trebuie sa facem noi, toti politicienii, trebuie sa ii facem pe minoritari sa vada ca avem aceeasi incredere ca si in conationalii nostri“, a afirmat Traian Basescu.

Intrebat daca politicienii nu ar trebui sa aiba grija si de romanii din cele doua judete, Traian Basescu a spus: “Pai vi s-a parut ca n-au?”.

Presedintele suspendat a fost intrebat de jurnalisti si despre afirmatiile unui reprezentant al FIDESZ care ar fi declarat saptamana trecuta, la tabara EMI din Harghita, ca in opt ani Ungaria ar putea cere regandirea granitelor si daca ar trebui sa ne temem de acest lucru. Basescu a refuzat sa comenteze afirmatiile parlamentarului ungar si i-a sugerat presedintelui interimar sa-i raspunda.

“A fost un politician lipsit de decenta care spunea “Vreau sa vad cum reactioneaza presedintele suspendat Traian Basescu”. N-o sa reactionez. Daca un presedinte ales, fie el si suspendat, se apuca se reactioneze la orice tiriplici, din orice partid, ar insemna sa stea cu declaratii de dimineata pana seara. Or, deocamdata, cred ca poate sa raspunda presedintele interimar, ca el nu e ales, el e accidental acolo”, a afirmat Traian Basescu.

Traian Basescu a petrecut, sambata, mai multe ore la Manastirea “Adormirea Maicii Donmnului ” de la Izvoru Muresului si s-a declarat placut impresionat de ceea ce a vazut.  El a afirmat ca manastirea este “un pilon de credinta ortodoxa romaneasca intr-o zona in care este bine sa ne mentinem traditiile si credinta”. Ulterior, Traian Basescu si sotia sa, Maria, au plecat cu masina de la Izvoru Muresului, indreptandu-se spre Maramures.

La randul sau, IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei si Harghitei, a declarat ca i-a prezentat lui Traian Basescu situatia romanilor din Harghita si Covasna si problemele cu care ei se confrunta.

“Se cunoaste in lume faptul ca aici ar trai numai maghiari, or aici traieste o importanta comunitate de romani, si nu de ieri, ci straveche, avem aici radacini adanci si de aceea fara sa facem deosebire de nicio coloratura politica am incercat totdeauna sa sensibilizam si sa prezentam viata noastra de aici atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere economic“, a spus IPS Selejan.

In opinia sa, factorul economic ar fi cel care ar putea detensiona relatiile dintre romani si maghiari care au nevoie de locuri de munca. El a dat exemplul minei de cupru din Balan, care ar putea fi redeschisa si ar putea oferi locuri de munca romanilor si maghiarilor. In discutiile cu presedintele suspendat, IPS Selejan l-a rugat pe acesta sa faca “tot ce ii sta in putinta pentru realizarea pacii sociale”.

Presedintele suspendat, Traian Basescu, si sotia sa, Maria, s-au aflat, de joi seara, intr-o vizita in judetele Covasna si Harghita. In cadrul acestei vizite, pe care Traian Basescu a apreciat-o drept “una relaxanta”, ei au fost in statiunea Covasna, Lacul Sfanta Ana, Balvanyos, iar sambata s-au aflat la manastirea de la Izvoru Muresului.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt declară, referitor la afirmaţia liderului UDMR, Kelemen Hunor, conform căreia autonomia Ţinutului Secuiesc se va realiza, că Ungaria susţine toate obiectivele definite de minorităţile maghiare din afara graniţelor statului vecin. Nemeth Zsolt a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, cum comentează declaraţia lui Kelemen Hunor potrivit căreia autonomia Ţinutului Secuiesc se va realiza, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Pentru minorităţile maghiare din afara graniţelor Ungariei este un lucru benefic ceea ce ele îşi definesc ca un lucru benefic şi care este în concordanţă cu reglementările internaţionale în vigoare. Noi nu dorim să spunem de la noi ceea ce este bun şi ce este bine pentru aceste comunităţi, dar susţinem toate aceste obiective pe care singure şi le definesc”, a spus diplomatul ungar.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că autonomia Ţinutului Secuiesc nu este împotriva statului român şi a statului unitar, ci este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza. Kelemen Hunor a fost întrebat, sâmbătă, la Catalina (judeţul Covasna), unde a participat la inaugurarea unui drum judeţean reabilitat din fonduri europene, cum comentează afirmaţia preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, conform căreia autonomia Ţinutului Secuiesc nu este permisă de Constituţie.

“Constituţia poate fi amendată, va fi amendată şi autonomia nu este împotriva statului român şi nu este împotriva statului unitar”, a spus Kelemen. Preşedintele UDMR a subliniat că autonomia este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza. “Autonomia nu înseamnă secesiune, autonomia este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza”, a conchis Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Catalina, în judeţul Covasna, că aşteaptă ca maghiarii să dea dovadă de “o solidaritate puternică” în 1 septembrie, când la Sfântu Gheorghe se va organiza un protest amplu faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului “Székely Mikó”.

“Aştept o solidaritate puternică din partea comunităţii maghiare, şi nu numai, fiindcă este vorba despre un caz care, dacă nu suntem atenţi şi dacă justiţia nu e atentă, s-ar putea crea un precedent periculos, o renaţionalizare a proprietăţilor care au fost naţionalizate de comunişti şi care au fost retrocedate în anii ’90 şi după 2000”, a spus Kelemen, citat de MEDIAFAX.

În 1 septembrie, bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza un protest amplu în municipiul Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului “Székely Mikó”, manifestarea fiind susţinută şi de partidele maghiare, dar şi de mai multe organizaţii civice.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul local al UDMR, declara, joi, într-o conferinţă de presă, că zeci de mii de maghiari din toată Transilvania sunt aşteptaţi în 1 septembrie la Sfântu Gheorghe, susţinând că aceasta va fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani “într-un caz maghiar”.

Antal a afirmat că decizia Judecătoriei Buzău în cazul retrocedării Colegiului “Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, în urma căreia secretarul de stat Marko Attila şi alte două persoane au fost condamnaţi, este “nedreaptă”. Antal a susţinut că sunt două variante prin care se poate interpreta tot ce s-a întâmplat în acest caz.

Potrivit edilului, prima ar fi aceea că este vorba de o eroare judiciară, despre eroarea unui judecător din Buzău, care se va corecta la Curtea de Apel. Primarul a adăugat că a doua variantă ar fi aceea a unei comenzi politice şi că unii doresc să întoarcă timpul şi tot ce s-a dat înapoi comunităţii maghiare să fie luat, încetul cu încetul, şi asta în condiţiile în care foarte multe imobile încă nu au fost retrocedate bisericilor tradiţionale maghiare.

Fostul secretar de stat Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului “Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, a fost condamnat anul acesta la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, decizia instanţei nefiind definitivă.

În acest dosar au mai avut calitatea de inculpaţi Tamaş Maroşan şi Silviu Clim. Maroşan a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi acuzaţie, instanţa stabilind în cazul acestuia un termen de încercare de cinci ani.

Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.

Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, informa DNA.

Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999.

Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, conform procurorilor, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic “Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei, având competenţe în privinţa examinării legalităţii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susţinerea cererilor şi de adoptare a deciziilor în concordanţă cu aceste documente, susţineau procurorii.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzaţii au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului, au spus procurorii.

 


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “UPDATE: PRESEDINTELE UDMR: “Autonomia Tinutului Secuiesc se va realiza”/ Traian Basescu in secuime: UNGURIMEA INTELIGENTA SI MUNCITOARE vs. ROMANIMEA PROASTA SI LENESA

 1. Un scurt extras dintr-o recenzie a cărţii Quo Vadis, Romania?, Junimea, 2011

  Cartea vine la timp pentru ca, în ultima vreme guvernantii nostri sunt preocupati sa modifice Constitutia, sa reorganizeze administrativ statul invocând reglementari internationale sau imperative europene. Fals. România nu are nevoie de schimbari care sa serveasca interese meschine de partid sau oculte din afara. Nimeni nu ne cere sa nu fim români pentru a deveni europeni.
  Ion Diaconu se întreaba: ,,Constituie agitatia din jurul reorganizarii tarii si a stergerii judetelor ca forme traditionale de organizare teritoriala, un prilej de a formula pretentii, de a santaja si impune solutii daunatoare României?”. Întrebarea prilejuieste autorului recursul la o abordare juridica a experientelor istorice si social-politice care conduc la alegerea formei de organizare statala.

  Nu modificam din ratiuni politice conditia unei entitati statale, nu facem un stat federal sau confederal acolo unde istoria a determinat si a impus o organizare unitara. Abordarea juridica este de o acuratete remarcabila. Cât de bine stapânesc guvernantii si parlamentarii nostri reglementarile, normele dreptului international atunci când se aventureaza în adoptarea de legi pe terenul fundamental al constituirii si organizarii statului?
  Dar atunci când îsi propun ambitia de a modifica Constitutia? Dar atunci când asista buimaci sau vinovati de-a dreptul la pasii facuti pentru regionalizarea pe criterii etnice, daca nu chiar federalizarea tarii pe calea autonomiei? ,,În conformitate cu doctrina în aceasta materie, scrie dr. Ion Diaconu, trebuie subliniat, din capul locului, ca dreptul la autodeterminare – astfel cum acesta este consacrat în dreptul international – este irelevant pentru diversele proiecte de autonomie. Este, generalmente, împartasita opinia, dupa cum se stie, ca titulare ale dreptului la autodeterminare sunt doar popoarele” (pag. 11o).

  Pentru a înlatura orice suspiciune de parti pris, sa amintesc, în treacat, analiza situatiei din Spania.,,În Spania, scrie dr. Ion Diaconu, unitatea sa realizat prin mentinerea formatiunilor statale care au urmat regatelor spaniole; stabilirea republicii în 1931 a oferit posibilitatea unor autonomii regionale si culturale în provinciile cu o istorie, cultura si economie comuna. Catalonia a stabilit un asemenea statut, apoi Tara Bascilor si Galicia. Regimul franchist a reprimat toate cererile de autonomii; Constitutia spaniola din 1978 a recunoscut principiul autonomiei pentru toate regiunile, referindu-se în mod expres la patru regiuni: Catalonia, Tara Bascilor, Galicia si Andaluzia. Dupa 1983, toate cele 17 regiuni ale Spaniei au obtinut statutul de autonomie care nu este, deci, acordat pe baze etnice” (pag. 121).

  Conventia europeana a autonomiei locale adoptata de Consiliul Europei în 1985 ,,defineste conceptul de autonomie ca incluzând dreptul si capacitatea efective ale colectivitatilor locale de a reglementa si gestiona în cadrul legii, sub propria lor responsabilitate si în beneficiul populatiei respective, o parte importanta a treburilor publice.
  În mod expres se prevad anume unitatile administrativ-teritoriale unde sunt alese organele acestor colectivitati. Nu se face nici o legatura între autonomia locala si existenta minoritatilor
  (pag. 120).

  Dr. Ioan V. Maxim foloseste experienta dobândita în lunga sa cariera de functionar ONU si al Comisiei de conciliere si arbitraj a OSCE, pentru a trata problema, la fel de actuala pentru România, a autonomiei teritoriale.
  ,,Constitutia României proclama si garanteaza persoanelor apartinând minoritatilor nationale toate drepturile si libertatile fundamentale, precum si drepturile si libertatile specifice menite sa le asigure pastrarea si dezvoltarea identitatii lor”. (pag. 96).

  De doua decenii, prin organizatia sa politica UDMR, minoritatea maghiara se afla la guvernarea tarii conducând ministere si institutii centrale. Tratatul politic româno-ungar din 1996 a reprezentat actul de vointa al celor doua state iar relatiile cu Ungaria au intrat în normalitate.
  ,,În ciuda acestor importanti pasi înainte mai exista, totusi, cetateni români de origine maghiara care se arata mereu nemultumiti; se creeaza obstacole menite parca sa întretina aceasta stare. Avem în vedere, pe de o parte, unele masuri recente ale actualului guvern de la Budapesta care risca revigorarea tentatiei nationaliste si iredentiste (legile cetateniei, respectiv stabilirea datei de 4 iunie ca <> în care se comemoreaza <> din 4 iunie semnarea Tratatului de la Trianon) , iar pe de alta parte, eforturile si insistenta UDMR de a complica situatia prin propunerile sale la proiectul statutului minoritatilor nationale. Este vorba de înfiintarea unor autoritati paralele cu cele ale statului român, si anume, a unor consilii nationale autonome cu personalitate juridica si putere de decizie în domeniile culturii, educatiei si al celor înrudite, delegarea de catre Parlament, Guvern sau alte organe ale administratiei publice locale a unor atributii în favoarea respectivelor comisii nationale de autonomie…Multe dintre prevederile acestui proiect se îndeparteaza în mod simtitor de textul Constitutiei (României, n.n.), cât si de prevederile Conventiei cadru europene privind protectia minoritatilor nationale”.

  Autorul prezinta normele internationale, reglementarile europene si practicile din relatiile altor state care au minoritati pe teritoriul lor pentru a se vedea, fara dificultate, cât de departe a mers ambitia guvernantilor români de a demonstra ca România este un model în materie de minoritati.

  La lansarea cartii – evoc momentul pentru ca este semnificativ – dr. Ioan V. Maxim a povestit o istorioara din vremea când era la Geneva functionar la Subcomisia ONU pentru drepturile omului unde avea coleg – si-i devenise prieten – un jurist de la Budapesta. Acesta invoca obsedant modelul elvetian confederativ de organizare unde traiesc germani, francezi si italieni în pace. Asa este, a spus juristul român, dar ai vazut vreodata la un meci de fotbal intre nationalele Elvetiei si Germaniei un german din Elvetia agitând steagul Germaniei? Elocvent, nu!

  Dr. Ion M. Anghel examineaza implicatiile generate de legile adoptate de Budapesta pentru acordarea dublei cetatenii unor grupuri etnice masive aflate dincolo de granita statului ungar. Subiectul este de mare actualitate si, împreuna cu alte derive nationaliste si iredentiste, începe sa irite pâna si pe campionii tolerantei de la Strasburg si Bruxelles.

  Dr. Ion M. Anghel surprinde subtilitatile acestei legi care nu sunt de ignorat. ,,Acordarea cetateniei pe criterii etnice forteaza acordarea autonomiei teritoriale, presând din exterior asupra statelor vecine Ungariei; acordarea cetateniei pe criteriul etniei apare ca o actiune externa – sprijinita sau tolerata de comunitatea internationala – care, conjugata cu actiunea interna a minoritatii pentru regionalizare, împinge si usureaza o evolutie propice spre autonomia regionala; o anumita regionalizare poate tine locul de substitut al autonomiei teritoriale pe criterii etnice pentru ca, în substanta, este vorba de acelasi lucru si scopul poate sa fie atins pe aceasta cale (a se vedea pozitia UDMR în aceasta problema)”. (pag. 54).

  Interpretarea trebuie pusa în conexiune cu refuzul pâna în zilele noastre a recunoasterii de catre orice guvern sau regim politic ungar a Tratatului de la Trianon, din 1920.

  Între altele, prin acesta era clarificata problema cetateniei minoritatilor din Imperiul austroungar, inclusiv a maghiarilor din România. Dar aceasta norma impusa prin Tratat este, ca si multe altele, ignorata de Budapesta cu obstinatie. ,,Dupa Primul Razboi Mondial, prin Tratatul de la Trianon din 1920 (art. 4), se recunoaste cetatenia româna oricarei persoane care facea parte din teritoriul transferat de la Austria si Ungaria”.

  Spiritul reglementarii îsi gaseste expresie particulara în Tratatul de la Craiova (1940) – anexa C, încheiat cu Bulgaria în conditiile de presiune impuse de puterile iredentiste României. Românii au obtinut, totusi, sa impuna o reglementare pornindu-se de la dreptul de optiune convenit la schimbul de populatie între România si Bulgaria si au reglementat aspectele decurgând din problema cetateniei; repatrierea, inclusiv pastrarea cetateniei, se putea face în principiu pe baza facultativa într-un termen de un an, dupa care cei ramasi în Cadrilater au devenit cetateni bulgari. În conventia (semnata la Paris, 28 oct. 1920) dintre România si Imperiul Britanic, Franta, Italia si Japonia, referitoare la Basarabia, s-a prevazut acordarea în exclusivitate a cetateniei române pentru resortisantii din Basarabia (art. 4), dar în termen de doi ani acestia aveau facultatea de a opta pentru orice alta cetatenie” (pag 43).

  Ma opresc aici, pentru a reveni la reglementarile de la Trianon privind cetatenii unguri. Maghiarii din România au avut de ales, de ,,optat”. Maghiarii care au optat pentru cetatenia ungara si-au pastrat marile proprietati dar, în urma reformei agrare si a exproprierilor, problema a ajuns în fata Tribunalului româno-ungar.

  ,,Decizia acestuia din 1927 a fost contestata de România care a sesizat Consiliul Societatii Natiunilor, ajungându-se la o reglementare pe cale diplomatica definitiva în urma acordurilor de la Paris (1930) prin constituirea unui fond agrar. Cetatenii unguri si-au primit drepturile toate. Atunci, este firesc sa ne întrebam la ce este de folos dubla cetatenie a maghiarilor din România?

  O parte din carte e disponibilă şi aici. Doamne, ajută!

 2. romanii ar trebui sa inteleaga odata pt totdeauna ca balamucul actual se datoreaza celor care NU au iesit la vot. Daca votau impotriva demiterii situatia ar fi fost acum clara si nu ar mai fi comentat nimeni nimic. Nu inteleg cum poti sa stai acasa, adica sa votezi impreuna cu mortii de pe liste, si dupa aia sa tipi ca s-a fraudat. Mi se pare un fel de lovitura lasa, o injunghiere pe la spate. Cred ca au stat acasa: mortii, lasii, rauvoitorii, nepasatorii, carcotasii si antiromanii, cei din urma la indicatia pretioasa a lui victor orban.

 3. Lasa,lasa,lasa, …c-om venii odata acasa…laaassaa!
  Cum mai visez la asta!

 4. Daca la nivel UE si al stapanului USA (care are totusi ultimul cuvant) ideea revizuirii Trianonului si froniterelor este acceptata, atunci cu/fara Basescu e greu ca tara sa te opui. Atunci e de inteles de ce, daca oricum jocurile le fac altii, noi (adica Base and Co) sa nu profitam de comision.

  Daca insa in UE sunt tari care nu se simt prea bine la melodia asta cu revenirea la Austro_Ungaria, atunci si nea Orban si nea Base risca.

  In ciuda scenariilor, unele din ele inchegate logic si foarte bine argumentate, nu intrevad o directie clara.

  Pacat ca Romania nu are servicii de informatii si nici diplomatie.

 5. Basescu s-a dus la le multumeasca ungurilor ca l-au sustinut ! Romanilor le-a trimis Procuratura !!!

  @emanuela
  “Cred ca au stat acasa: mortii, lasii, rauvoitorii, nepasatorii, carcotasii si antiromanii, cei din urma la indicatia pretioasa a lui victor orban.”

  CORECT !

 6. Errata (eu si CCR :-)) “..s-a dus sa le multumeasca ungurilor…”

 7. @ Ion:

  Mai bine nu mai visa. Urmeaza, probabil, doar un cosmar viu, peste ce ne-am putea noi imagina.

 8. @Utzu
  multumesc pentru trimitere la acea carte. Interesant intr-adevar. Intrebare:
  se poate comanda si on line sau se mai gaseste in librarii?

 9. draga emanulea, trebuie sa-ti spun ca pui problema foarte gresit. Pai, hai sa vedem cam cati sunt aceia care nu au iesit? Oare opinia lor – de a nu iesi, este tot o opinie in fond- sa nu conteze? Astfel de pareri nu pot decat sa adanceasca si mai mult clivajul social si nu cred ca aduce vreun bine societatii. Ce o sa facem, o sa ne intalnim pe strada si o sa ne injuram – asa, ca intre crestini – pe teme politice? O sa ne punem un semn in frunte sa se stie cine a votat si cine nu? E penibil. Pana una alta, a nu se uita ca exprimarea prin vot este un DREPT si nu o obligatie. De un DREPT beneficiezi daca vrei, daca ti-l ceri, in acest caz daca ti-l exerciti. Nu vreau sa iau apararea celor nu au votat -chiar daca au devenit, vad, oaia neagra a societatii – dar, nu sunt mai vinovati acum decat altadata cand au avut acelasi comportament pur simplu din lipsa de optiuni. Chestia asta “iliesciana” cum ca din doua rele trebuie ales raul cel mai mic o prinde la unii dar la crestini cel putin, nu ar trebui. Crestinul trebuie “sa voteze” cu binele, daca-l poate recunoaste, altminteri poate liber sa nu participe la viata unei obsti corupte.

 10. @gherasim:

  Toata problema noastra este ca nu am inteles, inca, faptul ca NU e vorba DOAR despre ”teme politice”, si ca daca esti intrebat daca mai vrei sau nu cu un decident care are, in mod clar si dovedit, o agenda anti-nationala, a te abtine inseamna, daca motivul nu este obedienta fata de acel decident, abtinerea de la gandire si de la a iti pasa ce se intampla cu tara asta si oamenii din ea. Nu e vorba aici de ”oi negre”, mai ales cand ceilalti, care au votat, sunt denuntati ca ”borfasi”, ”complici ai loviturii de stat” si atatea altele.

 11. astazi am retinut din predica de la Sfanta Liturghie cateva cuvinte care mi s-au parut foarte potrivite cu situatia prin care trecem azi. Spunea parintele care a tinut predica ( staret de manastire) ca in ziua de azi, din lipsa de discernamant duhovnicesc, crestinii fac doua greseli : vor sa fie mai drepti si mai buni decat Dumnezeu. Mai drepti in sensul in care osandesc cu usurinta multe caderi ale fratilor sai, pe care s-ar cuveni sa le ierte, si mai buni deoarece trec cu vederea, din falsa evlavie , pacate strigatoare la cer, pe care ar trebui sa le vadeasca si sa le osandeasca fara echivoc si fara sa se ascunda sub o falsa si gresit inteleasa mila crestineasca. El a spus ca avem in ajutorul nostru Sfanta Evanghelie pentru a stii cum trebuie sa ne purtam in diferite situatii concrete din viata noastra, fara sa cadem intr-o extrema sau alta.
  Parintele a conchis spunand ca ar trebui sa fim milostivi, pentru a primi si noi mila lui Dumnezeu si sa fim drepti, pentru a fi aparati. Cu alte cuvinte, cei care nu sunt drepti atunci cand situatia o cere, si nu osandesc raul, nu ar trebui sa astepte ajutorul Celui Drept atunci cand nedreptatea pe care nu au vadit-o la timpul potrivit, se va rasfrange si asupra lor.
  Mi s-a parut o viziune foarte corecta si folositoare, cu imediata aplicabilitate azi…

 12. @petra

  http://www.editurajunimea.ro/index.php?option=com_k2&view=item&id=84:quo-vadis-romania?&Itemid=133
  Cred oricum că ar trebui să sunaţi la editură mai întâi. Doamne, ajută!
  Scuzaţi-mi vă rog offtopicul!

 13. Pingback: UDMR si “rebeliunea” ungureasca de la 1 septembrie: PROTESTUL DE LA SF. GHEORGHE, unde sunt asteptati 10-20.000 participanti. AUTONOMIA, printre deziderate - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: TOAMNA MAGHIARA: mobilizare FARA PRECEDENT a ungurilor din Romania intr-o MANIFESTATIE AUTONOMISTA de amploare - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: Radu Portocala: REGIONALIZAREA SI FEDERALIZAREA ROMANIEI erau si pe agenda GERMANIEI NAZISTE. De la al treilea Reich si URSS la UE sau DINAMICA DEZMEMBRARII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: CARE ESTE SCOPUL REGIONALIZARII? [video] Prefectul Codrin Munteanu rechemat din functie de Ponta de dragul UDMR/ VULNERABILITATEA GEOPOLITICA A ROMANIEI SI STAREA COMUNITATII ROMANESTI DIN HARCOV - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: MITTING SECUIESC LA TARGU MURES CU PARTICIPAREA EXTREMISTILOR DE LA GARDA MAGHIARA. Diversionistul LASZLO TOKES striga "diversionistii"!/ A luat KELEMEN HUNOR indicatii de la Viktor Orban? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 18. Pingback: MITINGUL IREDENTIST MAGHIAR DE LA TARGU MURES: s-a cerut autonomie, ca prim pas spre independenta!/ CHESTIUNEA SECUIASCA la emisiunea "Punctul de intalnire" cu prof. RADU BALTASIU. Adevaruri istorice, manipulari contemporane [VIDEO] - Razboi în
 19. Pingback: Ce atata democratie? Dragnea vrea REGIONALIZARE PRIN ASUMAREA RASPUNDERII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 20. Pingback: Dinu C. Giurescu: REGIONALIZAREA, DESFIINTAREA STATELOR NATIONARE IN FAVOAREA EUROREGIUNILOR? Instrainarea pamantului agricol, a resurselor minerale si energetice - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: REGIONALIZAREA: propuneri, studii, opinii. Istoricul DINU GIURESCU contesta DIVIZAREA TRANSILVANIEI si reinventarea DENUMIRILOR REGIUNILOR ISTORICE (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. Pingback: REGIONALIZAREA: Kelemen Hunor ameninta cu PROTESTE STRADALE, Ponta primeste "EXPERTIZA GERMANA". Care-i interesul Germaniei in chestiune? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 23. Pingback: “DEMITIZATORUL” LUCIAN BOIA LEGITIMEAZA REVIZIONISMUL MAGHIAR: “Românii nu puteau invoca un DREPT ISTORIC asupra TRANSILVANIEI, care nu apartinuse niciodata României”. Care este sensul acestei noi teme lansate in aceasta perioada
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare