TURCIA ACUZA DIN NOU RUSIA DE INCALCARE A SPATIULUI AERIAN/ Romania – considerata pe locul doi in TOPUL INAMICILOR RUSIEI

31-01-2016 2 minute Sublinieri

Un nou incident aerian riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile între Turcia şi Rusia. Ankara a anunţat că un avion militar al Moscovei a intrat ieri, fără permisiune, în spaţiul aerian al Turciei.

Pilotul a fost avertizat să păstreze distanţa, dar nu a ţinut cont de recomandări şi a încălcat frontiera, susţin turcii. Oficialii turci susţin că aparatul a fost de tip Suhoi 34.

Ambasadorul rus la Ankara a fost convocat la Ministerul de Externe pentru explicaţii.

În plus, preşedintele Recep Erdogan a anunţat că vrea să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin. Iar şeful Alianţei Nord-Atlantice a cerut Moscovei să ia toate măsurile necesare, pentru a nu mai încălca spaţiul aerian al unei ţări membre NATO.

În replică, Moscova a negat acuzaţiile.

Acum trei luni, Turcia a doborât un avion rusesc care îi încălcase spaţiul aerian, iar incidentul a afectat grav relaţiile între cele două state.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sambata ca vrea sa se intalneasca cu omologul sau rus Vladimir Putin dupa ce un bombardier rus de tip Su-34 a incalcat vineri spatiul aerian turc, in zona din apropierea granitei cu Siria, scrie Reuters.

Ministrul de Externe turc sustine ca avionul rus a intrat in spatiul aerian turc in pofida unor avertismente radar.

In urma unui inciden similar in luna noiembrie, Turcia a doborat un avion de lupta rus care efectua o misiune deasupra Siriei, spunand ca i-a incalcat spatiul aerian. Incidentul a declansat o ruptura diplomatica intre cele doua tari, Rusia impunand sanctiuni economice.

Ambasadorul rus a fost convocat in legatura cu acest incident vineri seara tarziu, precizeaza ministerul intr-un comunicat, adaugand ca aceasta incalcare arata in mod clar ca Rusia vrea ca problemele dintre cele doua tari sa escaladeze.

“Adresam un indemn clar Federatiei ruse sa nu incalce spatiul aerian turc, care este totodata spatiu aerian NATO”, se arata in declaratie.

“Subliniem inca o data ca consecintele nedorite ale unui asemenea comportament iresponsabil vor apartine in totalitate Federatiei ruse”, avertizeaza ministerul turc.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a indemnat sambata Rusia sa “ia toate masurile necesare” penru a se asigur ca spatiul aerian al NATO nu va mai fi incalcat.

Reprezentantii opozitiei siriene a calificat discutiile avute la Geneva cu mediatorul ONU Staffan de Mistura ca fiind “foarte pozitive”, insa conditioneaza ramanerea la Geneva si negocierile cu reprezentantii regimului Bashar al-Assad de luarea unor masuri umanitare de catre puterea de la Damasc, anunta Reuters. 
La randul sau, secretarul de stat american John Kerry a lansat un apel, duminica, la regimul si opozitia din Siria sa continue negocierile de pace de la Geneva, in pofida unui atentat revendicat de Statul Islamic, comis duminica in apropierea moscheei siite Sayeda Zeinab din sudul capitalei Damasc, in care au murit peste 60 de oameni.
Opozitia siriana, reunita de luni la Riad, a decis vineri sa participe la negocierile de pace indirecte cu regimul care au inceput la Geneva sub egida ONU.
Un inalt responsabil al opozitiei siriene a precizat ca HCN (Inaltul comitet de negocieri), o larga coalitie de opozanti politici si grupuri armate siriene formata in decembrie in Arabia Saudita in perspectiva discutiilor de la Geneva, va trimite “in jur de 30 pana la 35 de persoane” la negocieri.
HCN a refuzat sa inceapa negocierile in timp ce continua bombardamentele asupra civililor si localitatilor.
Delegatia opozitiei se va duce la Geneva dar nu va negocia, a subliniat HCN: “HCN confirma ca se va duce la Geneva pentru discutii cu ONU si nu pentru negocieri”, a afirmat opozitia siriana pe Twitter.
Seful delegatiei HCN, Assaad al-Zoabi, a explicat, la randul sau, la Sky News Arabia, ca opozitia a decis sa participe la discutiile de la Geneva dupa ce a primit garantii in special de la Statele Unite si Arabia Saudita asupra punerii in aplicare a masurilor umanitare prevazute prin rezolutia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU.
Aceasta rezolutie prevede mai ales oprirea bombardamentelor asupra zonelor civile si un acces in localitatile asediate.
Delegatia opozitiei siriene a ajuns la Geneva in acest weekend.

România figurează pe locul al doilea într-un top al ţărilor percepute drept inamice ale Rusiei de către analiştii agenţiei ruse Regnum – pe primul loc găsindu-se Ucraina, ţară în care se desfăşoară un război civil în urma intervenţiei militare a Moscovei. Ungaria, Bulgaria şi Grecia sunt considerate prietenoase faţă de Rusia.

Analiştii agenţiei de presă Regnum au evaluat relaţiile bilaterale ale Moscovei cu ţările din spaţiul ex-sovietic şi din vecinătate pe o scară de la 1 la 100, unde 1 semnifică relaţii ideale, iar 100 înseamnă că există un război.

Ucraina şi apoi România

Conform acestei clasificări Ucraina a primit 90 de puncte – deşi este în desfăşurare un război, deocamdată el nu se poartă deschis între forţele armate ale celor două ţări. În cadrul acestui clasament România vine pe locul al doilea din punctul de vedere al inamiciţiei faţă de Rusia – fiind cotată cu 75 de puncte din cele maxim 100 posibile, la doar 25 de un eventual război.

România este plasată în categoria ”Mica Europă” alături de Bulgaria (50), Ungaria (30), Grecia (30) şi Polonia (50). Ţările nordice (Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia), unde de doi ani de zile există periodic alerte asupra depăşirii frontierelor de către nave şi aeronave ruse, sunt cotate între 50 şi 60 de puncte, mult mai puţin decât România. Turcia – a cărei aviaţie militară a doborât recent un avion rus de bombardament – este cotată mai prietenoasă decât România faţă de Rusia – cu 70 de puncte din cele 100 posibile. Republica Moldova a primit şi ea o cotaţie impresionantă, de 70 de puncte, fiind alături de Turcia.


Categorii

1. DIVERSE, George Damian, Rusia, Siria, Turcia, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “TURCIA ACUZA DIN NOU RUSIA DE INCALCARE A SPATIULUI AERIAN/ Romania – considerata pe locul doi in TOPUL INAMICILOR RUSIEI

  1. Pingback: SUA TRIMITE TRUPE SI ARMAMENT GREU IN ROMÂNIA SI ALTE TARI DIN ESTUL EUROPEI/ Marea Britanie acuza RUSIA in negocierile pentru SIRIA/ Propunere discriminatorie a sefului Comisiei Europene: ELIMINAREA AJUTOARELOR SOCIALE DIN MAREA BRITANIE PENTRU IMIGRANT
  2. Pingback: SUA TRIMITE TRUPE SI ARMAMENT GREU IN ROMÂNIA SI ALTE TARI DIN ESTUL EUROPEI/ Marea Britanie acuza RUSIA in negocierile pentru SIRIA/ Propunere discriminatorie a sefului Consiliului European: ELIMINAREA AJUTOARELOR SOCIALE DIN MAREA BRITANIE PENTRU IMIGR
  3. Pingback: MAE RUS ACUZA ROMÂNIA CA ”RESCRIE ISTORIA” CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL. MAE român răspunde, dar nu e clar de ce/ RUSIA VA LUA ”MASURI COMPENSATORII” IN RAPORT CU DECIZIA SUA PRIVIND INARMAREA EUROPEI DE EST/ NATO acuza RUSIA de simulari d
  4. Pingback: NATO discuta trimiterea de TRUPE si ARMAMENT in Estul Europei (Video)/ MOSCOVA acuza Romania si alte tari de agitarea “isteriei” amenintarii ruse/ CHOMSKY: NEBUNIA COLECTIVA SI PERICOLUL UNUI RAZBOI NUCLEAR/ Un think-tank american a mai gasit
  5. Pingback: ATENTAT LA AEROPORTUL DIN ISTANBUL. Vreo legatura cu RELUAREA IGNORATA A RELATIILOR dintre RUSIA si TURCIA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare