update I – UCRAINA: LOVITURA DE STAT REUSITA. “Euromaidanezii” au pus mana pe toata puterea in stat, prin forta si l-au demis pe Ianukovici. Presedintele a vrut sa fuga in Rusia. SE PREGATESTE SECESIUNEA TARII

22-02-2014 13 minute Sublinieri

Fostul presedinte al Cehiei, euroscepticul Vaclav Klaus: “A pune Ucraina să aleagă între Est sau Vest se aseamănă cu dezintegrarea ei”

  • Mediafax:

Premierul Poloniei avertizează privind existenţa unor forţe care ameninţă integritatea Ucrainei: “Dificultăţile abia încep”

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă seara că există forţe care pun în pericol integritatea teritorială a Ucrainei, fără a preciza natura lor. 

“Nu zic acest lucru pentru a speria pe cineva, dar este clar că există forţe care ameninţă integritatea Ucrainei”, a declarat premierul polonez pentru postul de televiziune privată TVN24. “Putem spune ferm şi clar că un astfel de scenariu nu este posibil, dar ameninţările sunt reale”, a afirmat el.

În opinia lui Tusk, “va veni timpul şi şi lumea va afla exact cine şi de ce a acţionat pentru a slăbi şi a dezintegra Ucraina”.

“Nu există nicio îndoială că situaţia (din Ucraina) este dinamică şi din punct de vedere economic. Dificultăţile abia încep”, a apreciat premierul polonez.

Parlamentul ucrainean a votat DEMITEREA preşedintelui şi alegeri ANTICIPATE la 25 mai. Ianukovici ar fi încercat să ia un avion spre Rusia. Iulia Timoşenko A FOST ELIBERATĂ, a sosit la Kiev şi se îndreaptă spre Maidan

Parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai. Viktor Ianukovici “nu acceptă” decizia prin care a fost demis, potrivit unei purtătoare de cuvânt a preşedintelui. Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko a fost eliberată, părăsind spitalul din Harkov într-un scaun cu rotile, şi se îndreaptă către Piaţa Maidan, în centrul Kievului.

UPDATE 20:35 Iulia Timoşenko a sosit la Kiev şi depune flori la un memorial, în drum spre Maidan – presă

Opozanta Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă, la Harkov, depune flori la un memorial de pe strada Gruşevski din Kiev, în drum către Piaţa Independenţei, situată în apropiere, unde se va adresa mulţimii, potrivit Interfax Ukraine, relatează BBC News online.

Potrivit postului britanic, Timoşenko a coborât de la bordul avionului, cu care a sosit de la Harkov, pe aeroportul Juliani din Kiev. Ea se îndreaptă către Piaţa Independenţei, la marginea căreia au fost depuse sute de flori şi lumânări, în memoria celor aproape 80 de persoane ucise în confruntările violente care au avut loc în cursul săptămânii în capitala ucraineană.

UPDATE 19:04 Ianukovici a încercat să urce într-un avion către Rusia, afirmă preşedintele Parlamentului

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a încercat să urce la bordul unui avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri, a declarat sâmbătă preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, relatează AFP.

“A încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk”, o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov, citat de agenţia Interfax. […]

Zi istorică, sâmbătă, pentru Ucraina, după trei luni de proteste de amploare, care s-au transformat zilele trecute într-o adevărată baie de sânge. Parlamentul a votat demiterea lui Viktor Ianukovici şi stabilirea alegerilor prezidenţiale anticipate pentru 25 mai, după ce liderul ucrainean a anunţat, într-o intervenţie televizată, că refuză să îşi dea demisia şi că în ţară are loc o lovitură de stat. În cursul nopţii, Ianukovici a ajuns la Harkov, oraş de la graniţa cu Rusia, unde s-a întâlnit cu liderii regiunilor estice pro-ruse, care au adoptat deja o declaraţie separatistă şi contestă autoritatea Parlamentului naţional. Astfel, Ucraina are acum două posibile drumuri pe care ar putea ajunge: ruperea est-vest, cu riscul unui război civil, ori preluarea puterii de către opoziţie. Decisiv va fi acum rolul Rusiei. Într-o altă victorie pentru EuroMaidan, Iulia Timoşenko, unul dintre simbolurile mişcării protestatare, a fost eliberată din închisoarea din Harkov, acelaşi oraş în care s-a dus ieri şi Ianukovici. În scaun cu rotile din cauza problemelor de sănătate şi copleşită de emoţii, fostul premier a ajuns la Kiev şi le-a cerut oamenilor din Maidan iertare în numele întregii clase politice şi s-a arătat convinsă că ţara va face, în viitorul apropiat, parte din Uniunea Europeană.

[…]

În aceste clipe, se decide viitorul Ucrainei, cel mai mare vecin al României, aflat în pericol de secesiune şi război civil.

La o zi după semnarea unui acord între preşedintele Viktor Ianukovici şi Opoziţie, cu intervenţia Germaniei, Poloniei şi emisarului UE pentru Politică Externă, administraţia prezidenţială din Kiev este controlată de protestatari, potrivit BBC. În cursul nopţii, Ianukovici, a cărui demisie de urgenţă este cerută de Opoziţie şi de Maidan, ar fi ajuns la Harkov, oraş de la graniţa cu Rusia, unde s-ar întâlni cu liderii regiunilor estice pro-ruse.

Protestatari ucraineni au anunţat sâmbătă dimineaţa că au preluat controlul asupra sediului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, porivit agenţiei Reuters, relatează BBC News online. Potrivit BBC, poliţia antirevoltă care păzea sediul nu era prezentă la faţa locului. Nici Ianukovici nu mai este acolo, el părăsind capitala seara trecută.

Protestatarii au anunţat că nu vor să intre în sediul preşedinţiei, ci doar să îl păzească, adaugă postul. De asemenea, protestatari sosesc la sediul Parlamentul, unii fiind aduşi cu vehicule militare. Potrivit Pravda, protestatarii legitimează oamenii la aeroporturi, în încercarea de a depista oficiali din cercul lui Ianukovici care ar vrea să fugă din ţară.

UPDATE 17:30 Rada a votat demiterea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte şi a stabilit ca alegerile prezidenţiale anticipate să aibă loc în 25 mai. De remarcat că scrutinul va coincide cu ultima zi a alegerilor europarlamentare.

UPDATE 17:00 Armata a anunţat, printr-un comunicat, că „nu se va implica în conflict”.

UPDATE 16:35 Ianukovici a ieşit, în urmă cu puţin timp, cu un mesaj televizat pentru popor: “Ţara asistă la o lovitură de stat. Nu intenţionez să-mi dau demisia. Sunt un preşedinte ales legitim. Nu intenţionez să părăsesc ţara”. De asemenea, Viktor Ianukovici a numit evenimentele din Kiev acte de terorism, iar „revoluţia Maidanului” una fascistă, similară cu cea din Germania anului 1933. Ianukovici s-a mai plâns şi că parlamentarii din partidul său sunt persecutaţi.

Oricare ar fi fost promisiunile pe care le-a făcut Opoziţiei, se pare că s-a răzgândit. „Cu părere de rău, Ianukovici a arătat în ultima vreme că cuvântul lui nu e neapărat respectat”, avertiza ieri pentru gândul Serghei Hakman, de la Universitatea Naţională „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi.

UPDATE 14:50 Reuters, citat de The Guardian: Miniştrii numiţi de Ianukovici spun că vor realiza o tranziţie paşnică şi vor ceda puterea noilor miniştri din partea Opoziţiei.

UPDATE 14:20 Un purtător de cuvânt al Iuliei Timoşenko a anunţat că fostul premier a ieşit din închisoare, potrivit The Guardian.

UPDATE 14:17 Vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, comentează pe Twitter eliberarea de urgenţă a Iuliei Timoşenko: „Noi speranţe pentru democraţie”.

UPDATE 14:15 Reprezentanţii regionali din estul pro-rus au adoptat o declaraţie separatistă şi contestă autoritatea parlamentului naţional, potrivit Pravda.

UPDATE 14:07 Oleksandr Turcinov, apropiatul Iuliei Timoşenko ales sâmbătă preşedinte al Parlamentului, va asigura şi interimatul poziţiei de premier, anunţă Kyiv Post.

UPDATE 13:55 Preşedintele Viktor Ianukovici ar fi pregătit să demisioneze, potrivit site-ului ucrainean în limba rusă Versii.com, citat de BBC News online. Ianukovici, care se află la Harkov împreună cu oficiali de rang înalt pentru a discuta despre formarea unui Guvern separat în sud-estul ţării şi Crimeea, ar lua în considerare să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze securitatea acestor regiuni. Anterior, ministrul polonez de Externe, principalul negociator european de la Kiev, a declarat că preşedintele nu ar fi dispus încă să demisioneze.

UPDATE 13:50Rada din Kiev a adoptat un decret care să permită eliberarea de urgenţă a Iuliei Timoşenko, fără a mai fi nevoie de semnătura lui Viktor Ianukovici, anunţă Euromaidanul. Ieri, Parlamentul a scos din codul de procedură penală articolul în baza căruia a fost condamnată. Kyiv Post scrie că se aşteaptă ca Timoşenko să vină în Piaţa Independenţei imediat ce este eliberată. Totuşi, este puţin probabil să se întâmple acest lucru, date fiind problemele ei de sănătate.

Unul dintre liderii “revoluţiei portocalii” ucrainene din 2004, Timoşenko a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul, caz pe care l-a denunţat întotdeauna ca fiind o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări, în opinia acesteia, să o îndepărteze de pe scena politică. Pe Maidan, există un adevărat cult al personalităţii Iuliei Timoşenko, eliberarea fostului premier fiind una dintre revendicările manifestanţilor.

UPDATE 13:35 Poliţia ucraieană a declarat sâmbătă că este “alături de popor” şi că-i împărtăşeşte aspiraţiile cu privire la “schimbări rapide”, într-un comunicat publicat în numele efectivelor Ministerului de Interne pe site-ul oficial al instituţiei.

UPDATE 13:30 Parlamentul ucrainean l-a desemnat sâmbătă pe un apropiat al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, Arsen Avakov, în funcţia de ministru de Interne interimar.

UPDATE 13:20 Adjunctul Iuliei Timoşenko, Oleksandr Turcinov, a fost ales sâmbătă preşedinte al Parlamentului ucrainean, înlocuindu-l în funcţie pe un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici care a demisionat sâmbătă dimineaţa

Ianukovici a părăsit Kievul

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici se află la Harkov cu scopul de a pune capăt unei acţiuni separatiste din partea guvernatorului regiunii, Mihail Dobkin, relatează BBC News online.

Un jurnalist BBC a postat acest mesaj pe Twitter, afrmând că aceasta este “cea mai bună informaţie” pe care o deţine.

O deputată din cadrul partidului Regiunilor, al lui Ianukovici, Hanna Herman, a confirmat anterior pentru agenţia Unian că preşedintele se află la Harkov.

Anterior, Reuters a citat o sursă de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate ucrainene care a declarat că Ianukovici se află în continuare în Ucraina.

De asemenea, agenţia Intefax Ukraine a citat “o sursă informată”, potrivit căreia preşedintele Ianukovici a sosit la Harkov în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. El urma să participe la o reuniune a deputaţilor din Crimeea şi Sevastopol, însă sursa a declarat pentru agenţia ucraineană că “situaţia se schimbă în mod dramatic.

De precizat că în Harkov este închisă şi Iulia Timoşekno, protagonista unei alte ştiri importante din cursul zilei de vineri. Mai exact, Parlamentul de la Kiev a votat adoptarea unei legi care ar permite eliberarea fostului premier ucrainean, care se află în închisoare din 2011. Actul legislativ, însă, trebuie semnat de Ianukovici, avertizează serviciul de PR al EuroMaidanului. De asemenea, legislativul ucrainean a votat demiterea ministrului de Interne.

Unul dintre liderii “revoluţiei portocalii” ucrainene din 2004, Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul, caz pe care l-a denunţat întotdeauna ca fiind o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări, în opinia acesteia, să o îndepărteze de pe scena politică.

[…]

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a denuntat sambata o “lovitura de stat” si a refuzat sa demisioneze. “Asistam la intoarcerea nazistilor, la vremea cand in anii 1930 nazistii au ajuns la putere in Germania si Austria. Este la fel acum,” a mai spus el.

“Tara asista la o lovitura de stat. Nu am intentia de a imi da demisia. Sunt un presedinte ales legitim”, a declarat intr-un interviu inregsitrat pentru televizunea UBR Ianukovici, aflat la Harkov, scrie AFP.

“Nu vreau sa parasesc tara”, a adaugat el, promitand totodata sa faca “totul pentru a evita o baie de sange”, dupa ce 80 de persoane au fost ucise la Kiev marti, miercuri si joi. El a anuntat ca va calatori in sud-estul tarii. “Voi continua sa ma intalnesc cu oamenii. Voi ramane pe teritoriul Ucrainei. Voi face apel la observatorii si mediatorii internationale sa opreasca gangsterii”, a spus el, potrivit Reuters.

Refuzand sa recunoasca legitimitatea legilor si rezolutiilor aprobate de parlament sambata, Ianukovici a declarat: “Nu voi semna nimic cu gangsterii care terorizeaza intreaga tara”. El a declarat ca s-a tras asupra masinii sale, fara sa spuna cand si unde. “Nu mi-e teama. Sunt trist pentru tara mea”.

Opoziţia ucraineană este condusă de “extremişti înarmaţi“, iar acţiunile lor reprezintă o ameninţare directă pentru suveranitatea Ucrainei, a declarat sâmbătă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Sky News. Lavrov a cerut, de asemenea, Germaniei, Poloniei şi Franţei să îşi folosească influenţa pentru a asigura respectarea imediată a acordului din 21 februarie, relatează Reuters.

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a postat sâmbătă un mesaj pe reţeaua de socializare Twitter că evenimentele de la Kiev nu constituie o lovitură de stat.

“Nu este o lovitură de stat. Clădirile guvernamentale au fost abandonate. Preşedintele Consiliului a fost ales legal. Preşedintele Ianukovici are 24 de ore pentru a semna intrarea în vigoare a Constituţiei din 2004”, a scris ministrul.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat sâmbătă că nu va cruţa niciun efort pentru a pune capăt vărsării de sânge. Ianukovici a denunţat, de asemenea, o “lovitură de stat” în Ucraina şi a calificat membrii opoziţiei drept nişte “bandiţi”.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a îndemnat sâmbătă Guvernul şi opoziţia din Ucraina să respecte acordul semnat în vederea ieşirii din criză, potrivit unui comunicat emis de către minister. 

“De-acum depinde de cele două părţi aflate în conflict – atât de Guvern, cât şi de opoziţie – să respecte ceea ce s-a convenit şi să înceapă să construiască o relaţie de încredere”, se arată în comunicat.

“Situaţia rămâne deosebit de fragilă”, subliniază Steinmeier, în opinia căruia prioritară este “angajarea negocierilor în vederea formării unui guvern provizoriu (…). Este cel mai important lucru ca Ucrainei să i se ofere un guvern stabil, acceptat de ambele părţi”.

“Noi am oferit un cadru. Ceea ce va fi aşezat în acest cadru este necesar să fie aşezat de către ucraineni. Actuala conducere politică şi opoziţia au, în prezent, şansa unei apropieri, în baza acordului. Sper că această şansă va fi folosită (…). Poate că este ultima şansă să se ajungă la o evoluţie paşnică pentru viitorul Ucrainei”, insistă ministrul. […]

Reprezentanul președintelui în Parlamentul de la Kiev, Iuri Miroșnicenko, a declarat, sâmbătă, că nu știe unde este Viktor Ianukovici. Acesta a plecat aseară din capitală, cu destinația Harkov, oraș din estul țării unde se desfășoară un congres al deputaților din adunările regionale. Și Statele Unite știu că Ianukovici se află la Harkov, a declarat sub condiția anonimatului un oficial din Departamentul de Stat. Numai că aeroportul din Harkov a negat că aeronava prezidențială ar fi aterizat aici. Ulterior, un consilier al său a confirmat că președintele e la Harkov și a spus că va avea o apariție la televiziune.

ACTUALIZARE 13.10 Istoricul Armand Goșu spune că la Digi24 că în aceste zile soarta Ucrainei pare să se joace la Harkov.

„Probabil (Ianukovici) a fost tentat să-şi joace ultima carte. Toată Ucraina de Vest, Kievul este atent la acest congres. Acum se ia în considerare şi acest scenariu, pe care îl văd plauzibil după comunicatul Rusiei care anunţa că sprijină acordul politic între putere şi opoziție, dar că cere referendum pentru schimbări majore. Sugestia e că dacă se fac schimbări majore, s-ar putea să luăm în calcul şi varianta federalizării. Cred că se joacă mult viitorul pe termen scurt şi mediu al Ucrainei”, a spus Armand Goșu la Digi24.

ACTUALIZARE 13.05 Președintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat a Rusiei, Aleksei Pușkov, scrie pe Twitter că la congresul de la Harkov nu se discută despre separatism, ci, dimpotrivă, leit-motivul discursurilor participanților este că ei NU pregătesc divizarea țării.

ACTUALIZARE 12.53  Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluție prin care condamnă separatismul și cere serviciului de securitate să deschidă anchete în privința apelurilor la separatism adresate de unii lideri, a anunțat postul oficial de televiziune al Parlamentului.

Anterior, o sursă apropiată președintelui Ianukovici, citată de site-ul ucrainean de limbă rusă Vestii.com, susținea că liderul ucrainean discută la Harkov despre formarea unui guvern pentru sud-estul țării și Crimeea. Ianukovici ar avea de gând să-i ceară ajutorul președintelui Vladimir Putin pentru a garanta siguranța acestor regiuni. Aceeași sursă spune că Ianukovici ia în calcul demisia.

ACTUALIZARE 12.50 Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoșenko, este noul președinte al Parlamentului ucrainean, anunță UNIAN.

ACTUALIZARE 12.40 Consilierul Anna Herman a declarat pentru UNIAN că președintele se află la Harkov, unde are o „întâlnire cu alegătorii”. Ianukovici nu va lua parte, însă, la congresul aleșilor locali ce se desfășoară în localitate. El va promulga și legile adoptate ieri de Parlament și va avea o intervenție televizată, a spus Herman.

————————–

Miroșnicenko a subliniat că existră multe zvonuri și multă emoție și a promis că va anunța presei locul în care se află președintele de îndată ce va avea această informație.

Reședința lui Viktor Ianukovici din Kiev este goală și nu mai e păzită, relatează presa ucraineană. Este o zi a „ușilor deschise”. Jurnaliștii, inclusiv trimișii speciali ai Digi24, Laurențiu Rădulescu și Andrei Captarenco, au putut pătrunde cu ușurință în curtea reședinței prezidențiale din Kiev. La porţile palatului prezidenţial din Kiev s-au adunat deja sute de protestatari. Aceştia au înconjurat reședința, încep să construiască baricade și spun că sunt gata să forţeze intrarea în palat dacă Viktor Ianukovici nu-și dă demisia. În mod sigur, președintele nu ar mai putea intra în reședință, dacă se întoarce, transmite trimisul special al Digi24:

Între timp, liderii opoziţiei ucrainene cer Parlamentului, care s-a reunit sâmbătă dimineață, să forţeze chiar astăzi demisia preşedintelui Viktor Ianukovici. Legile votate ieri de Rada Supremă a Ucrainei, inclusiv revenirea la Constituția din 2004, au fost trimise la Președinție. Acestea trebuie să fie promulgate pentru a intra în vigoare. Zeci de deputați din Partidul Regiunilor, partidul lui Ianukovici, au plecat din partid în ultimele două zile. De asemenea, președintele Parlamentului și doi vicepreședinți au demisionat din funcție sâmbătă.

Liderii opoziției au cerut ca alegerile prezidențiale să fie organizate până la 25 mai, nu în decembrie, așa cum prevede acordul semnat ieri cu Ianukovici. În ciuda acestei înțelegeri, mii de oameni au continuat să rămână în piață în cursul nopții. Jurnalistul BBC Daniel Sandford scrie pe Twitter că cea mai bună informație pe care o are este că Ianukovici se află la Harkov (estul țării, aproape de granița cu Rusia) pentru a împiedica o mișcare separatistă inițiată de Mihail Dobkin.

Fostul preşedinte ceh Vaclav Klaus, recunoscut pentru opiniile sale eurosceptice, a acuzat, vineri, Uniunea Europeană de “lipsă de responsabilitate” în ce priveşte Ucraina, avertizând totodată împotriva “iluziei rezolvării crizei prin organizarea de noi alegeri”.

“În ce priveşte Occidentul, este vorba despre o enormă lipsă de responsabilitate sub forma alimentării ambiţiilor şi iluziilor radicalilor din Ucraina şi din Vest că ar exista în mod real o alegere între Est şi Vest”, a spus Klaus.

“A pune Ucraina să aleagă între Est sau Vest se aseamănă cu dezintegrarea ei”, a adăugat fostul preşedinte al Republicii Cehe (2003-2013).

“Ideea că această problemă poate fi rezolvată prin organizarea de alegeri anticipate nu este decât o altă iluzie”, a mai spus Klaus, potrivit căruia “Ucraina este, în mare măsură, un stat artificial care cuprinde teritorii anexate de URSS abia după al Doilea Război Mondial şi care reprezintă în acelaşi timp leagănul culturii ruse şi căminul a zeci de milioane de ruşi”.

Fostul preşedinte ceh a mai estimat că “Occidentul a contribuit la declanşarea unei crize pe care nu şi-o doreşte, de fapt, şi ale cărei consecinţe nu şi le-a asumat”, potrivit comunicatului difuzat înainte de anunţarea acordului între puterea şi opoziţia de la Kiev. 

Întrutotcinstiți arhipăstori și păstori, dragi frați și surori, fii ai bisericii!

Cu emoție, durere și tulburare am urmărit evenimentele din Kiev și din alte orașe ale Ucrainei. Kievul este locul de naștere al unei mari civilizații ortodoxe care a unit popoarele Sfintei Rusii. Kievul este cetatea scăldătoarei unice de Botez a cărui pomenere de 1025 de ani noi am sărbătorit-o recent împreună cu toate Bisericile Ortodoxe Locale. Pentru mine, Kievul este un oraș deosebit și drag pe care îl vizitez des, este orașul pe care îl iubesc și îl cunosc foarte bine. Este nesuferit de dureros să aud vești despre multele jertfe în acest loc sfînt, despre tulburările din diferitele zone ale Ucrainei.

Întreaga noastră Biserică multinațională se roagă fierbinte pentru pace pe pămîntul Ucrainei, pentru încetarea ciocnirilor civile. Frații și surorile noastre din Ucraina trăiesc acum unul din cele mai dramatice momente din istoria lor. Soarta de mai departe a poporului ucrainean depinde de cele ce se petrec acum. Deocamdată, slavă Domnului, a fost oprit războiul civil. Dar acest scenariu încă mai poate să se desfășoare. Asta se va întîmpla dacă Domnul va îngădui oamenilor să se depărteze de legile morale date de El și de moștenirea creștină a Ucrainei, dacă locuitorii Ucrainei vor lepăda respectul de sine și respectul față de lege.

Doresc să mulțumesc acelor reprezentanți ai episcopatului și clerului ucrainesc care, aflîndu-se în mijlocul sloganurilor și îndemnurilor de tot felul, au găsit putere să cheme în mod constant pe rebeli la pace și iubire frățească; pe cei care stau cu tărie pentru dreptul ucrainenilor de a trăi în acord cu credința și pietatea lor, pentru păstrarea valorilor morale și religioase tradiționale pentru Ucraina, izvorul cărora este scăldătoarea Botezului kievlean care a stat la baza dezvoltarii civiliziționale a Sfintei Rusii.

Deplîngînd din toată inima pe cei morți, compătimind pe apropiații lor, retrăind împreună cu cei răniți, eu rog pe păstorii și fiii Bisericii Ortodoxe Ruse să înalțe rugăciuni către Domnul Iisus Hristos și Preacurata Sa Maică. Să ne rugăm pentru odihna fraților și surorilor celor răposați, pentru vindecarea răniților și bolnavilor, pentru îmblînzirea inimilor împietrite, pentru încetarea dezbinării și tulburării din Ucraina, pentru aceea ca Domnul să ne trimită nouă tuturor duhul dragostei, al păcii, al iertării și al iubirii frățești în Hristos!

+ Kiril
Patriarhul Moscovei și a toată Rusia

21 februarie 2014

Sursa: Pravoslavie.ru
Traducere: Barikada.md

Nota noastra:

Militantii si demonstrantii din Kiev sarbatoresc victoria. Au loc aceleasi ritualuri ale cuceririi puterii centrale ca in alte situatii in care diversi tirani au fost alungati de revolte populare – instrumentate sau nu. Cel mai evident: intrarea revoltatilor in institutia prezidentiala. Ne aduce aminte de Gaddafi, Ceausescu si altii. Scopul este asocierea lui Ianukovici acestor dictatori care au condus represiuni sistematice.

La randu-i, Ianukovici acuza vehement “lovitura de stat”, aduce aminte de “puciul nazist” din anii interbelici si ii descrie pe demonstranti drept “gangsteri”. Rusia arata cu degetul la “extremistii” care au condus luptele de strada.

Vestul reactioneaza pe voci diferite. Germania, deocamdata, este retinuta si cere aproape acelasi lucru ca si Rusia: respectarea acordului incheiat intre Ianukovici si reprezentantii opozitiei. Polonia e cel mai implicat actor european de partea opozitiei, contrazicand varianta loviturii de stat. SUA, probabil, isi freaca mainile de satisfactie – a cam reusit ce si-a propus, adica a facut un maxim de probleme Rusiei, plus ca i-a compromis definitiv Olimpiada de la Soci (cine mai este atent la olimpiada cand se intampla inca o revolutie colorata in Ucaina?).

In mod cert, in Ucraina chiar are loc o lovitura de stat. La rezultatul actual s-a ajuns nu prin negocieri politice, ci prin presiunea strazii, iar strada chiar este organizata de trupe paramilitare, inarmate, ce apartin, majoritatea, gruparilor extremiste de dreapta. Nu ai cum sa descrii altfel ce se intampla, dupa toate normele in vigoare ale regimurilor politice constitutionale. Ianukovici este (sau era) presedinte legitim, din acest punct de vedere. Discursul lui, acum, pare un copy-paste dupa discursul lui Basescu din 2012. Insa, daca in ultimul caz, era vorba de un delir propagandistic fara legatura cu realitatea, in primul, chiar se suprapune peste realitate, chiar daca Ianukovici nu este, bineinteles, vreun om politic mai respectabil decat presedintele roman. Diferenta a facut-o nu realitatea, ci “spatele” politic. Basescu a fost sustinut de SUA, care i-a legitimat propaganda si a contribuit la invalidarea unui referendum legitim, la anularea unui act democratic. Acum, in Ucraina, a actionat exact invers (ca si in Egipt): a sustinut o actiune violenta, a unor factiuni extremiste inarmate, de rasturnare a unui presedinte si a unei puteri legitime democratic si constitutional.

In acest moment, propagandistii lui Basescu, portavocile Imperiului Atlantist, resping vehement aceasta realitate – ca rasturnarea lui Ianukovici NU ar fi fost posibila fara actiunea violenta a extremistilor. Pentru ei, ce s-a intamplat la Kiev si pe Euromaidan este “creuzet al democratiei”. Sa intelegem de aici ca, daca in 2012, Cotroceniul ar fi fost atacat de factiuni inarmate, atunci nu ar mai fi fost “puci parlamentar”, ci “creuzet democratic”? Nu, caci nu realitatea conteaza. Ci stapanul. Daca stapanul – in acest caz, SUA – spune ca o actiune flagrant antidemocratica, o lovitura de stat violenta este “democratie”, atunci e democratie. Daca SUA zice ca o actiune legitima si un vot democratic este “lovitura de stat”, atunci asa-i ramane numele. Ca asa e in lumea orwelliana americana….


Categorii

1. DIVERSE, Alerte, Opinii, analize, Patriarhul Kirill, Revolte populare, revolutii, Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Vaclav Klaus, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “update I – UCRAINA: LOVITURA DE STAT REUSITA. “Euromaidanezii” au pus mana pe toata puterea in stat, prin forta si l-au demis pe Ianukovici. Presedintele a vrut sa fuga in Rusia. SE PREGATESTE SECESIUNEA TARII

  1. Ce frumos comentează Viviane Reading. Cred că la fel ar fi comentat şi în 2012 dacă, în loc de referendum convocat de partidul lui Adrian Năstase, am fi avut un asalt armat al băsiştilor asupra Cotroceniului, căruia i-ar fi urmat o eliberare din puşcărie a Elenei Udrea prin rezoluţie parlamentară. Cât cinism la canaliile astea care aruncă popoare întregi în haos şi distrugere.

  2. Cred că la Harkov, al doilea oraş ca mărime, va fi capitala Ucrainei de Est şi Sud-Est. Restul ţării probabil că se va diviza în mai multe regiuni.
    Vom vedea care vor fi acele regiuni.

  3. Rusia prin postul sau de propaganda in Romania, Vocea Rusiei a amenintat deja ca se pregateste un scenariu de separare si in Republica Moldova.

  4. Acum ar fi fost ocazia, care se iveste o data la 100 de ani, sa ne recuperam nordul Bucovinei si sudul basarabiei (sau macar sa incercam !), dar cu cine sa faci Romania mare, cu tradatori si lichele ? populatia de acolo putea cere unirea cu Romania, dar nu se va face nimic, acest popor e terminat si condus de anti-romani.

  5. Deocamdată Rep. Moldova este de sine stătătoare. Mai degrabă să fim atenţi la mişcările politice cu UDMR-ul care vor avea loc cât de curând. Acolo este adevărata problemă a României căci vor fi agitate spiritele. Se va încerca probabil o divizare după modelul din Ucraina.
    După cum vedem în toate aceste mişcări dezlănţuite brutal este vizată inclusiv apartenenţa religioasă.

  6. Acum chiar ca sunt curios daca Rusia va interveni in ajutorul lui Viktor Ianukovici, dar nu numai prin simple declaratii asa cum au facut pana acum. Asta apropo de ce am mai comentat astazi la celalat articol despre Ucraina.

  7. @ioan:

    Ianukovici a incercat sa joace la ambele capete – doar propagandistii euroatlantici il descriu in termenii de “omul lui Putin”. Rusia, insa, s-a implicat deja foarte activ – a pus jos 15 miliarde, pe cand UE …a pus “reformele” la Vilnius. Si cu siguranta se vor implica puternic – dupa cum s-a aratat in atatea si atatea analize citate aici, Ucraina este vitala pentru securitatea Rusiei, deci nici macar nu se pune problema sa NU se implice. Pentru ei, “the worst case scenario” este ca Ucraina sa se duca in UE si catre NATO, care trebuie neaparat evitat.

  8. Alexandru Racu
    Timoşenko a fost eliberată printr-o decizie a parlamentului, şi tot printr-o decizie a parlamentului a fost suspendat Ianukovici. Întrebare: se prevede în Constituţia Ucrainei posibilitatea ca o majoritate parlamentară să voteze eliberarea unei persoane încarcerate în urma unei hotărâri judecătoreşti? Dacă da, înseamnă că nu se prevede separarea puterilor în stat în Constituţia Ucraineană. Dacă nu, înseamnă că ea tocmai a fost abolită printr-un act revoluţionar (bănuiesc că la fel stau lucrurile şi cu demiterea lui Ianukovici). Din câte se pare, din momentul de faţă Constituţia a picat, fără să fie supusă voinţei populare exprimată prin referendum, deoarece opoziţia s-a grăbit, încălcând astfel acordul semnat aseară şi împingând situaţia către vidul revoluţionar. Din momentul acesta ne putem aştepta la orice.

    Să remarcăm şi reacţia lui Barroso: “Salut eliberarea Iuliei Timosenko. O justitie independenta este esentiala pentru o Ucraina democratica”. La noi referendumul recunoscut ca valid de către Curtea Constituţională a fost etichetat drept lovitura de stat parlamentară. Acum, încălcarea grosolana a separaţiei puterilor în stat trece drept justiţie independentă. Trebuie de fapt să ne punem următoarea întrebare: independentă în raport cu cine? Şi, pe cale de consecinţă, dependentă de cine?

  9. Nu putea Parlamentul sa o elibereze dininchisoare si nici sa il demita pe presedinte. E clar ca acolo nu se mai respecta constitutia. Au o majoritate in parlament si au pus parlamentul sa adopte aceste lucruri ca sa aiba o acoperire de legitimitate si legalitate dar nu avea dreptul.
    ce nu inteleg eu este de ce Ianukovici a vrut sa fiuga in Ruisia si la fel si ceilalti doi, din harkov, daca tot vor sa se rupa de vest. Inseamna ca nu se simt nici acolo in siguranta……
    Ar avea posibilitatea sa mearga la odessa si sa se urce pe o nava militara a flotei rusesti, de acolo chiar nu il mai pot aresta decat daca il predau rusii. E insa slab ca om politic, daca fuge asa, cand inca jumatate de tara este de partea lui.

  10. cand ma uit la aceasta iula timosenko,il vad pe iliescu in 89, parca si el tot din inchisoare a iesit la revolutie,nu?
    in rest,se vede cat se poate de clar ca jocurile au fost facute cu muuult ,muult timp in urma.
    iar ianukovici si ceilalti doi au vrut sa fuga in Rusia,asa…,sa se creada ca ei sunt niste victime,ca nu stiu nimic din ceea ce urmeaza sa se intample,ca usturoi n-au mancat si gura nu le pute.
    Aproape toata conducerea [guvern si parlament] din Ucraina,stie exact ce urmeaza,care sunt consecintele si scopul final a ceea ce se intimpla acolo.
    Sunt acestia niste conducatori ucrainieni?categoric,nu.Sunt doar niste E..uri,niste inlocuitori.[acelasi lucru il cred despre toate guvernele si parlamentele din Europa,SUA si RUSIA ,cu totii stiu ce urmeaza si actioneaza cu totii conform planului,doar Israelul cred ca are o conducere cu adevarat nationala].
    .

  11. @ maria:

    Nu, Iliescu nu a fost niciodata in inchisoare.

    Partea a doua e cam absurda, ne iertati. Ianukovici nu avea cum sa fie parte din plan, ci va fi, probabil, inculpat international si doar Putin il poate proteja daca vrea asta. Altfel va avea soarta lui Milosevici sau a altor “tirani” aruncati peste bord de interesele euro-atlantice.

  12. M-am intrebat de mai multe ori, oare de ce in seara de 14 ianuarie 2012, atunci cand Piata Universitatii fusese ocupata de 10 mii de protestatari, jandarmii au reusit sa elibereze tot acel perimetru dintre TNB si Arhitectura in mai putin de 5 minute, utilizand numai gaze lacrimogene si cateva randuri de scutieri, iar in toamna anului trecut, atunci cand am participat la protestele anti-RMGC si cand duminici la rand 3-4 mii de oameni blocam carosabilul si chiar intersectia de la Universitate, jandarmii nu au intervenit niciodata, ci din contra, se purtau cu noi ca si cum ar fi fost de partea noastra, singura lor preocupare pe toata durata marsurilor desfasurate pe marile bulevarde bucurestene fiind aceea de a avea grija sa nu ne loveasca masinile ce treceau pe langa coloana de manifestanti. Subliniez faptul ca proteste din toamna nu au avut niciodata autorizatie de la primarie prin urmare jandarmii ar fi avut tot dreptul de a interveni in forta pentru dispersarea manifestantilor si eliberarea strazii.
    Acelasi lucru ma intreb si acum dar cu privire la ce se intampla in Ucraina. Oare de ce la noi jandarmii au fost capabili sa disperseze 10 mii de oameni in numai 3-4 minute, iar fortele de securitate din Ucraina au fost atat de incapabile in a elibera Maidanul de manifestanti.
    Am vazut ca si prin alte state occidentale politia utilizeaza frecvent gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru inabusirea protestelor iar interventiile lor reusesc de fiecare data. Deci de ce unii pot si altii nu? Nu pot sau nu vor?

  13. Poate nu sunt eu la zi cu datele problemei, dar nu inteleg un lucru: de cand are opozitia ucraineana majoritate in parlament? Prin ce mecanism?

  14. @Cristian:

    Pai nu stiti? E cu cantec: Democracy is coming… from the USA

  15. Cineva spunea ca de fapt miza miscarilor recente o constituie… gazele de sist din Ucraina.

  16. @Cristian:

    Nu gazele de sist ar fi primul motiv, ci faptul ca este vitala pentru securitatea Rusiei.

  17. De acord cu dvs., si eu cred ca de fapt scopul final Rusia este. Sa speram ca s-a invatat ceva din caderea Bizantului…

    Pragmatism american: au atacat Ucraina in timpul jocurilor olimpice din Rusia. Dupa faza asta cred ca vom asista la o escaladare a conflictului tot mai direct Rusia-USA. Cred ca faza politeturilor a trecut.

  18. Pingback: UCRAINA: “REVOLUTIE” SAU RAZBUNARE?/ Printre primele masuri ale noului regim: ABOLIREA LEGII LIMBILOR “REGIONALE”/ Linsarea celor banuiti ca sunt pro-rusi/ Manifestatie “antifascista” la SEVASTOPOL/ Perspectiva economic
  19. Pingback: UCRAINA: “REVOLUTIE” SAU RAZBUNARE?/ Printre primele masuri ale noului regim: ABOLIREA LEGII LIMBILOR “REGIONALE”/ Linsarea celor banuiti ca sunt pro-rusi/ Manifestatie “antifascista” la SEVASTOPOL/ Perspectiva economic
  20. Pingback: UCRAINA: “REVOLUTIE” SAU RAZBUNARE?/ Printre primele masuri ale noului regim: ABOLIREA LEGII LIMBILOR “REGIONALE”/ Linsarea celor banuiti ca sunt pro-rusi/ Manifestatie “antifascista” la SEVASTOPOL/ Perspectiva economic
  21. De ce ar fugi in Rusia primarul si prefectul de harkov cand ei sunt chiar la granita? Nu are logica. Nu cred ca e bine ca toata Ukraina sa incapa pe mainile ue. Poate ar trebui sa se desparta estul de vest. Nu stiu daca e mai bine dar asa pare avand in vedere ca apusului nu-i convine ruptura:

    http://www.mediafax.ro/externe/casa-alba-o-impartire-a-ucrainei-nu-este-in-interesul-nimanui-12134903

    http://www.mediafax.ro/externe/fran-ois-hollande-indeamna-la-respectarea-unitatii-si-integritatii-teritoriale-a-ucrainei-12136346

  22. @admin,
    Acuma da,stim cu totii cine este,ce a facut,ce rol a avut si cat de mult a iubit si iubeste el poporul acesta,care i-a acordat atata incredere.
    Eu ma refeream la ceea ce se vorbea atunci,la metodele folosite pentru castigarea acestei increderi,la faptul ca si iliescu a fost prezentat ca o victima a lui Ceausescu,a comunismului .
    Cu totii sunt implicati si au stiut ce se intampla.
    au asteptat momentul cand toate datele interne si externe,le-au pemis sa intervina ptr.distrugera poporului ucrainian.

    in parte a doua mi-am expimat o opinie personala,bazata pe ceea ce vad si citesc.

  23. Pingback: UCRAINA: “REVOLUTIE” SAU RAZBUNARE?/ Printre primele masuri ale noului regim: ABOLIREA LEGII LIMBILOR “REGIONALE”/ Linsarea celor banuiti ca sunt pro-rusi/ Manifestatie “antifascista” la SEVASTOPOL/ Perspectiva economic
  24. Pingback: UCRAINA: “REVOLUTIE” SAU RAZBUNARE?/ Printre primele masuri ale noului regim: ABOLIREA LEGII LIMBILOR “REGIONALE”/ Linsarea celor banuiti ca sunt pro-rusi/ Manifestatie “antifascista” la SEVASTOPOL/ Perspectiva economic
  25. Cu totii sunt implicati si au stiut ce se intampla.
    au asteptat momentul cand toate datele interne si externe,le-au pemis sa intervina ptr.distrugera poporului ucrainian.

    in parte a doua mi-am expimat o opinie personala,bazata pe ceea ce vad si citesc.

    Pai iata:
    http://www.antena3.ro/externe/ianukovici-cautat-pentru-crime-in-masa-s-a-emis-mandat-de-arestare-pe-numele-fostului-presedinte-244902.html

    Iliescu a fost doar disident fata de Ceausescu, fiind liderul gruparii kaghebist-gorbacioviste care a pus la cale din interior rasturnarea aceluia. Partea de contributie a serviciilor din partea cealalta a fost sa nu-l lase totusi sa directioneze Romania spre rusi, asa cum intentiona.

  26. Pingback: ROMANII DIN CERNAUTI FATA CU “REVOLUTIA” UCRAINEANA/ Mitropolitul Bucovinei a devenit primatul Bisericii Ortodoxe din Ucraina/ SCHIZOIDIA OCCIDENTALA – IULIA vs KLICIKO/ Reactie dura a premierului Rusiei/ - Recomandari
  27. Mi se pare ca pisica ucraineana a fost deja rupta:Ursul a luat coada si labele din spate;Cioara bicefala teutonica-ce reprezinta din plin interesele papusarilor-va domina capul.
    Vom vedea si auzi multe in zilele urmatoare despre transarea ciolanului numit ucraina, de cele doua mari hiene….
    Amandoua au traditie in astfel de trebusoare; daca ar fi sa amintim doar BrestLitovsk 917 si Moscova 939.
    Daca rusnacii ar lasa din mana toata ucraina ,Naţ-o ar fi la 30 de minute de F16 de Piata Rosie.
    Nici macar Mustata-Mica-Mica-si-hysterica n-a ajuns in pole position atat de aproape de tinta… !!! Fara sa traga un obuz si sa piarda macar un tanc !
    Nu s cine ar putea juca rolul din 918 a lui Inculet..

  28. Cand citesti aici sectiunea de stiri si comentariile aferente, parca citesti “Vocea Rusiei” si “Pravda”. Mai rasfirati, mai baieti, mai rasfirati…

  29. @Emil:

    Mai rasfirati cine, neuronii? Probabil vi se pare ca sunt prea multi, intr-adevar. Caci euroatlanticul fanatic nu suporta o critica obiectiva, disonanta cognitiva intre propaganda si realitate e mai mult decat poate duce…

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/07/30/putin-eurasia-si-ortodoxia-moscovita-ce-optiuni-nu-are-romania/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/08/08/rusia-lumea-ortodoxa-a-treia-roma/

    Ti se pare ca Stratfor este Pravda sau Vocea Rusiei?

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/01/29/ucraina-proteste-2014-razboi-civil/

    Aracan de noi…

  30. Pingback: Se pregateste Rusia de razboi in Crimeea?/ CUTREMURUL GEOPOLITIC CE SE VA ABATE SI ASUPRA ROMANIEI/ Parintele Savatie despre miza SCHIMBARII MITROPOLITULUI KIEVEAN/ Batalia pe gazele si conductele UCRAINEI - Recomandari
  31. Pingback: UCRAINA: “REVOLUTIE” SAU RAZBUNARE?/ Printre primele masuri ale noului regim: ABOLIREA LEGII LIMBILOR “REGIONALE”/ Linsarea celor banuiti ca sunt pro-rusi/ Manifestatie “antifascista” la SEVASTOPOL/ Perspectiva economic
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare