UCRAINA va cere oficial Patriarhiei Constantinopolului infiintarea unei Biserici Ortodoxe AUTOCEFALE. CUM A REACTIONAT IPS ILARION ALFEYEV, reprezentatul extern al BORu

23-04-2018 1 minut Sublinieri

Crearea unei Biserici independente „are aceeași importanț㔑 precum acordul de asociere la Uniunea Europeană, liberalizarea regimului de vize sau aderarea la UE și NATO, a declarat joi președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Liderul de la Kiev a propus parlamentului crearea unei Biserici ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei. O decizie pe care o consideră de importanță „geopolitică”.

Astfel, urmează să fie trimisă o petiție cu cererea președintelui Poroșenko către Patriarhia de Constantinopol, primind pentru acest demers sprijinul a 268 de deputați. Această decizie merge mult dincolo de mediul ecleziastic. Este vorba despre independența noastră definitivă față de Moscova. Aici nu vorbim doar de religie, ci de geopolitică”, a explicat Poroșenko în fața Radei Supreme (legislativul ucrainean), informează Agerpres.

Autodescriindu-se drept un credincios convins, liderul ucrainean a insistat că este în joc „securitatea națională și apărarea în fața războiului hibrid’ rus, întrucât „Kremlinul vede în Biserica Ortodoxă Rusă unul dintre principalele sale instrumente de influență în Ucraina”.

„Nu vom rămâne indiferenți în fața ingerinței unui alt stat în problemele noastre ecleziastice, în fața încercărilor sale de a exploata în propriul interes sentimentul unei părți a ortodocșilor ucraineni”, a mai spus Poroșenko

Crearea unei biserici autocefale nu este un proces care sa fie declansat de autoritati seculare (de stat) pentru ca, dupa cum e bine stiut, Biserica este separata astazi de stat, iar statul nu trebuie sa manipuleze Biserica, fie in campanii electrorale fie pentru alte scopuri politice.

Ideea crearii unei biserici locale in Ucraina, care sa fie separata de Biserica Rusiei, se bazeaza pe ideea ca unui stat independent ar trebui sa-i corespunda o biserica independenta. Daca am aplica, insa, acest principiu, atunci Biserica Alexandriei ar trebui sa fie impartita in peste 50 de biserici, pentru ca ea cuprinde intreaga Africa; Biserica Antiohiei ar trebui sa fie impartita in mai multe, ca si Biserica Ierusalimului. Doar dusmanii Bisericii ar beneficia de astfel de scheme si idei. […]

Desigur, am auzit recent de negocieri duse de presedintele ucrainean Porosenko cu patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. Am auzit de diverse iniative ale schismaticilor, de calatorii in Fanar. Am auzit de daruri bogate aduse acolo… Stim toate acestea, asa cum stim si alte lucruri pe care nu vrem sa le facem publice. In acelasi timp, de multi ani auzim o pozitie ferma exprimata de patriarhul Constantinopolului care a spus intotdeauna ca il recunoaste doar pe Mitr. Onufrie drept intaistatator canonic al Bisericii Ortodoxe Ucrainiene. Iar aceasta nu are nicio intentie de a rupe legaturile cu Biserica Rusiei.

Suntem o singura biserica nascuta in Kiev, si, desigur, nici Patriarhia Constantinopolului, nici alta biserica nu poate proclama unilateral autocefalia acestei biserici sau a alteia. Astfel ca noi consideram ca, in ciuda galagiei mediatice, si aceasta initiativa va avea aceeasi soarta ca si celelalte.

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Mitropolitul Ilarion, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “UCRAINA va cere oficial Patriarhiei Constantinopolului infiintarea unei Biserici Ortodoxe AUTOCEFALE. CUM A REACTIONAT IPS ILARION ALFEYEV, reprezentatul extern al BORu

  1. Pingback: Presedintele Ucrainei declara BISERICA ORTODOXA subordonata Patriarhiei Moscovei AMENINTARE LA ADRESA SECURITATII NATIONALE/ Tezele de la Tusnad ale lui VIKTOR ORBAN: fiecare tara are dreptul sa-si apere cultura crestina si modelul familiei traditionale.
  2. Pingback: AUTOCEFALIA UCRAINEI - TACIUNELE FIERBINTE CARE RISCA SA INCENDIEZE INTREAGA ORTODOXIE. Decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Rusiei - TEXT INTEGRAL/ Analize si comentarii despre implicatiile conflictului dintre Patriarhia Constantinopolelui si Patriarhi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare