BISERICA ORTODOXA SI CONFLICTUL DIN UCRAINA. Patriarhia Ecumenica, implicata in tentative de creare a unei BISERICI UCRAINENE AUTOCEFALE
In luna februarie 2015 au avut loc vizite si intalniri intre delegatiile organziatiilor ecleziastice ucrainiene ortodoxe din SUA, care se afla sub autoritatea Patriarhiei Ecumenice, si cele din Ucraina – fie canonice, anume Biserica Ucrainei ce tine de Patriarhia Moscovei, fie nerecunoscute, din randul celor necanonice locale (“Patriarhia” Kievului, “Biserica Autocefala” si altele). Desi a trecut mai mult timp de la aceste vizite, redam stirile, considerand ca subiectul este de interes pentru intreaga ortodoxie. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Ucrainene a SUA invoca autoritatea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, considerand ca autoritatea Patriarhiei Moscovei asupra Ucrainei este ilegitima. Acest lucru nu poate decat sa raceasca si mai mult relatiile intre Moscova si Constantinopol, iar tensiunile vor avea impact si asupra Sinodului PanOrtodox (Nota Cuvantul Ortodox).
- TheOrthodoxChurchInfo:
Ziua a treia – 19 februarie 2015 – a vizitei delegatiei Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Statelor Unite in Ucraina (Biserica Ortodoxa Ucraineana din SUA – asumata de Patriarhia Ecumenica) ca parte a Conferintei Permanente a Episcopilor Ortodocsi Ucraineni de Peste Hotare (PCB) in diferitele jurisdictii ecleziastice din Ucraina a fost una extrem de ocupata cu discutii importante si pelerinaje la diferite monumente ucrainene.
Prima runda a discutiilor a avut loc in sala de conferinte a hotelului, cu Preasfintitul Arhiepiescop Ihor (Isichenko), liderul Diocezei Autocefale a Harkovului din estul tarii (organizatie necanonica – n.C.Or.). Acesta a intreprins lunga calatorie pana la Kiev pentru a impartasi istoria si statutul actual al diocezei sale cu episcopii americani si canadieni: Arhiepiscopul Iurie, Arhiepiscopul Antonie, Ilarion, Andrei si Daniel. Viata in dioceza este dificila pentru clerul si credinciosii din regiunea Harkov. Totusi, in ciuda dificultatilor, Biserica este inca activa in propovaduirea mantuirii lui Hristos.
Raspunzand intrebarilor membrilor PCB si ai delegatiilor americane si canadiene, Arhiepiscopul Ihor si-a exprimat convingerea ferma ca unitatea Bisericii Ucrainene se va adeveri la un moment dat – insa calea va fi lunga si dificila si va necesita cooperarea unor membri dedicati si responsabili ai tuturor bisericilor separate pentru a construi o fundatie ferma si de durata -, declarandu-se dornic de a face parte din acest efort care va schimba fata natiunii ucrainene.
Vietuirea in regiunile de est ale Ucrainei printre atacurile separatiste si amenintarile la adresa populatiei a cauzat mult stres si teama locuitorilor acelor regiuni. Nu intr-atat de profund incat sa distruga viata normala, insa amenintarea perceputa rareori dispare din constiinta cetatenilor.
La scurt timp dupa intalnirea cu Arhiepiscopul Ihor, delegatiile americano-canadiene au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev (Manastirea Pesterilor) pentru a-l intalni pe Cancelarul Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliata Patriarhiei Moscovei (BOU), Arhiepiscopul Antonie (Pahanich), loctiitor al Preasfintitului Onufrie, liderul bisericii, care nu se afla in oras. Arhiepiscopul Antonie si-a exprimat credinta ca Biserica de care apartine este cea mai mare si singura Biserica Ortodoxa canonica din Ucraina, iar unitatea ecleziastica poate fi atinsa doar prin mijloace canonice, invitand bisericile din diaspora sa se alature eforturilor pentru atingerea acestei unitati, cand si daca aceasta va fi posibila.
Arhiepiscopul Iurie a salutat BOU din partea Patriarhului Ecumenic, descriind intalnirea recenta a delegatiei sale cu Patriarhul Constantinopolului. Acesta a subliniat misiunea PCB si a delegatiilor bisericesti in Ucraina de a comemora EuroMaidanul si Nebesna Sotnya.
Preasfintitul a mai pus accentul si pe anormalitatea dezbinarii ecleziastice actuale, expunand opinia Bisericii Mama a Constantinopolului si a diasporei ca anexarea Mitropoliei Kievului de catre Moscova la 1686 a fost necanonica si
invalida, rezultand in situatia disfunctionala de astazi. Mai mult, Arhiepiscopul a mai afirmat ca Patriarhul Ecumenic este dispus sa faciliteze si sa medieze normalizarea acestei situatii. De asemenea, s-a subliniat bunavointa Patriarhului Bartolomeu de a binecuvanta un al doilea Simpozion al Ortodoxiei din Ucraina, care sa continue munca de atingere a unui consens intre bisericile ortodoxe ucrainene. Primul astfel de simpozion a avut loc in Toronto in mai 2014 si a adus la un loc carturari ucraineni si ortodocsi din intreaga lume.
Arhiepiscopul Antonie (Scharba) a exprimat dorinta Bisericii Americane de unitate si solutionare pasnica a conflictului actual din estul Ucraine, constientizand totusi ca procesul va fi unul indelungat. Acesta a subliniat dorinta puternica a imigrantilor in SUA de-a lungul secolului 20 ca BOU sa fie autocefala si unita. Acestia fusesera fortati sa fuga din tara din motive economice, politice si spirituale si toti aveau dorinta ferma de a-si vedea natiunea libera si biserica independenta inainte de a-si incheia calatoria prin aceasta viata, iar dorinta a fost transmisa mai departe copiilor lor. Arhiepiscopul a mai afirmat necesitatea existentei unei vointe puternice si de neclintit din partea tuturor jurisdictiilor ortodoxe ucrainene pentru a se putea ajunge la unitate.
Urmatoarea oprire a delegatiilor a avut loc la Muzeul Holodomor, evenimentul incepand cu o rugaciune de comemorare a victimelor foametei in fata statuii “Amintiri amare din copilarie”, urmata de depunerea de coroane. In timpul turului, a devenit foarte clar rolul crucial purtat de acest muzeu in constientizarea genocidului prin infometare din Ucraina anilor 1932 – 1933, nu numai in tara victima, ci si in multe alte tari din lume, incluzand SUA si Canada. Este o expozitie ampla, dar foarte profunda si interesanta, care patrunde adanc in inimile si sufletele celor binecuvantati sa o vada.
Dupa amiaza, ambele delegatii s-au intalnit cu 3 reprezentanti ai Fratiei Stavropighiale Sfantul Andrei din Lviv. Acestia si-au exprimat si ei dorinta pentru unitate si si-au expus punctele de vedere cu privire la cum s-ar putea realiza aceasta plecand de la cele doua biserici stavropighiale din Ucraina. Mai mult, cei 3 reprezentanti au prezentat informatii detaliate despre istoria de 700 de ani a Fratiei si a eforturilor acesteia de a apara Sfanta Ortodoxie. Arhiepiscopul Antonie le-a multumit acestora in numele tuturor participantilor, aratand ca Fratia a fost intotdeauna foarte pretuita de catre toti Patriarhii Ecumenici. Patriarhii au raspuns intotdeauna Fratiei deoarece cred in actiunile responsabile ale acesteia de a proteja Ortodoxia indiferent de circumstante. Aceste eforturi sunt la fel de importante in situatia ecleziastica dificila de astazi, deoarece Fratia este uneori capabila sa spuna lucrurilor pe nume mai direct decat o pot face ierarhii.
Ultima intalnire din aceasta zi a avut loc la sediul Bisericii Ucrainene Autocefale a Ucrainei (organizatie necanonica – n.C.Or.), adiacent Manastirii Sf Mihail. Ierarhii acestei biserici, condusi de Arhiepiscopul Metodie al Ternopilului, Arhiepiscopul Andrei al Ivano-Frankivskului si Arhiepiscopul Macarie al Lvivului si-au expus punctele de vedere cu privire la situatia actuala a vietii bisericesti in Ucraina. Cei 3 ierarhi au acoperit puncte importante privind comportamentul moral necesar, intelegerea istoriei si nevoia disperata a aparitiei unui lider calificat si carismatic pentru ca eforturile pentru unitate sa aiba vreo sansa de succes. Arhiepiscopul Iurie a subliniat inca o data vizita recenta a delegatiei canadiene la Patriarhia Ecumenica si dorinta Patriarhului de a ajuta in orice fel posibil. Arhiepiscopul Antonie a vorbit despre nevoia Bisericii de a-si recapata rolul de constiinta a natiunii ucrainene, mentionand insa ca aceasta se poate realiza doar prin obtinerea increderii credinciosilor.
Vineri, 20 februarie, delegatia s-a intalnit cu Ambasadorul SUA in Ucraina, Geoff Pyatt. Ambasadorul a oferit o imagine profunda si clara a perspectivei americane asupra Ucrainei – plecand de la evenimentele de pe Maidan, pana la razboiul care devasteaza regiunile estice Luhansk si Donetsk. Acesta si-a impartasit perceptia asupra diferitor aspecte ale guvernarii ucrainene si ale vietii civile si bisericesti, dobandita in urma activitatii extensive in aceasta tara. Iubeste natiunea ucraineana ca pe o cultura mandra, independenta si bogata, extrem de rezilienta in ciuda atacurilor, represiunilor si suprimarilor suferite de-a lungul istoriei. […]
Mai tarziu, delegatiile s-au adunat pe strada Istytutska pentru pomenirea celor mai mult de 100 de studenti morti care au ales sa se opuna guvernului corupt si sa ceara o viata mai buna pentru tara lor.
Ulterior, in timpul intalnirii cu presedintele Ucrainei, Arhiepiscopul Antonie si Episcopul Daniel au discutat cu Patriarhul Filaret al Patriarhiei Kievului (organizatie necanonica – n.C.Or.), iar mai apoi au vizitat Centrul Patriarhal din Kiev, rezultand intr-o conversatie de cateva ore care s-a intins pana dupa cina. […]
Patriarhul a oferit, impreuna cu membrii Sinodului sau, o descriere detaliata a evenimentelor ce au urmat uciderii Nebesnya Sotnya (Cei 100 de ingeri [n.tr. The Heavenly Hundred]) pe Maidan pe 18-20 februarie 2014. El a informat delegatia despre efortul urias depus de ierarhi, cler si credinciosi, precum convertirea cladirii bisericii Sf Ioan Teologul din cadrul Manastirii Sf Mihail intr-un spital pentru a trata ranitii de pe Maidan si folosirea intregii manastiri drept refugiu pentru cei care fugeau de trupele guvernamentale. Acestea sunt doar cateva dintre multele eforturi depuse de-a lungul anului trecut de catre Biserica in intreaga tara. Cel mai recent si mai important efort de dupa inceperea luptelor separatiste in est a fost achizitionarea a 18-20 de ambulante si folosirea acestora in regiunile afectate pentru a aduce soldatii raniti inapoi acasa la Kiev pentru tratament.
[…]
Sambata, 21 februarie, ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Statelor Unite au parasit capitala inspre Lviv, pentru a oferi soldatilor raniti si familiilor lor sprijin financiar din partea credinciosilor.
Marti, 17 februarie 2015
In discursul introductiv, seful statului Petro Poroshenko le-a multumit participantilor pentru sprijinul oferit statalitatii, suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei. “Va cer sa continuati pazirea populatiei in aceste vremuri dificile, deoarece sprijinul spiritual si vorbele bune pot fi mult mai eficiente decat sprijinul material. Impreuna, putem fi un exemplu de parteneriat stat-biserica in solutionarea problemelor dificile si in vindecarea ranilor natiunii si a tarii”, a afirmat presedintele.
Acesta a reamintit ca rugaciunea si sprijinul parintilor spirituali ai diferitelor comunitati religioase i-au ajutat pe ucraineni in timpul Revolutiei Demnitatii. “Cuvantul lui Dumnezeu a fost auzit zi si noapte. Ne ghida si ne incarca cu energie.” […]
Seful statului a multumit reprezentantilor bisericilor si organizatiilor religioase care au curaj sa munceasca in Crimeea. “Este foarte important, deoarece reprezinta o forma de prezenta ucraineana in Crimeea temporar ocupata”, a accentuat acesta.
Poroshenko a mai subliniat ca toate bisericile si organizatiile religioase din Ucraina au drepturi egale, atragand atentia ca razboiul informational al Rusiei foloseste chestiunile religioase pentru a diviza natiunea ucraineana. Aproape 20% din propaganda se concentreaza pe religie. “Nu am niciun dubiu ca vom combate aceasta agresiune informationala.”
La randul lor, reprezentantii bisericilor au mentionat ca se roaga zilnic pentru Ucraina si armata sa din regiunea ATO. Intampinandu-i pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Statelor Unite, Arhiepiscopul Antonie si Episcopul Daniel, si pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Canadei, Arhiepiscopul Iurie, Episcopul Ilarion si Episcopul Andrei, presedintele si-a exprimat recunostinta fata de liderii comunitatilor ortodoxe din diaspora pentru rugaciunile si diferitele initiative caritabile din aceste vremuri.
Arhiepiscopul Iurie l-a asigurat pe seful statului de rugaciunile si sprijinul credinciosilor, reamintind de asemenea de contributiile primului Arhiepiscop al Bisericii din Canada, care mai inainte de a emigra fusese Arhiepiscop de Kholm in Ucraina. Acesta a punctat si deschiderea in curand a muzeului despre viata Arhiepiscopului Ilarion si contributiile acestuia in Biserica Ucrainei.
Raspunzand primirii presedintelui, Arhiepiscopul Antonie s-a declarat profund miscat de invitatia presedintelui de a participa la intalnirea Consiliului Bisericilor, simtindu-se aproape nevrednic intre “frati” deoarece acestia sunt cei care sufera zilnic in pastorirea credinciosilor, ca urmarea a invadarii teritoriului ucrainean. Ierarhul a subliniat, totusi, ca presedintele si toti cei prezenti ar trebui sa stie ca si cei de peste ocean sufera in mod egal in urma evenimentelor din tara natala. Si el a tinut sa-l asigure pe seful statului de rugaciunile credinciosilor la fiecare liturghie din aproape fiecare zi. Arhiepiscopul a mai declarat ca era bine informat despre situatia din Ucraina de catre mass-media si internet, insa a descoperit dupa ce a ajuns in Ucraina si a inceput sa se uite la televizor – pe aproape toate canalele -, o realitate nealterata a luptei impotriva terorismului.
Participantii la intalnire au mai discutat si problema desfiintarii comisiei de experti pentru protejarea moralului public. Presedintele a atras atentia ca societatea ar trebui sa fie protejata de pasii care darama moralul public, insa nu ar trebui sa fie sarcina unui corp birocratic care s-a autodiscreditat.
La final, seful statului le-a multumit liderilor religiosi din tara si diaspora pentru participarea la intalnire si, citand din Sfanta Scriptura, a afirmat ca este responsabilitatea sacra a fiecarui cetatean si prieten al Ucrainei sa-si puna viata pentru fratii sai de dragul pacii, iubirii si a dreptatii.
Arhiepiscopul Antonie si Episcopul Daniel i-au daruit presedintelui “Istoria Bisericii Ortodoxe Ucrainene” de Prof. Ivan Wlasovsky si o reproducere a Statuii Libertatii, simbol universal al libertatii pentru intreaga lume. Statuia, reprezentand SUA, este un simbol al libertatii si pentru cetatenii Ucrainei din aceste vremuri tulburi.
traduceri pentru Cuvantul Ortodox de B.D.
- RAZBOIUL din Ucraina si BISERICA ORTODOXA
- BISERICA ORTODOXA UCRAINEANA a cerut gruparilor inarmate “ilegale” din estul Ucrainei sa depuna armele. Mitropolitul Onufrie s-a intalnit cu presedintele Porosenko/ Delegatia romana si mesajul Patriarhului Daniel la intronizarea primatului ortodox de la Kiev
- Mitropolitul ONUFRIE de Cernauti si Bucovina a fost ALES INTAI-STATATOR AL BISERICII ORTODOXE UCRAINENE. Are o orientare conservatoare, anti-UE si pro-Rusia, dar este si acuzat ca duce o politica anti-romaneasca
- PATRIARHIA MOSCOVEI reclama UCIDEREA UNUI PREOT ORTODOX UCRAINEAN si acuza violente ale greco-catolicilor si schismaticilor impotriva clericilor sai
- Care vor fi efectele conflictului geopolitic din Ucraina asupra Bisericii Ortodoxe Ruse si asupra intregii lumi ortodoxe?
Dar de ce vor ucrainenii neaparat in UE care vad cum am juns noi de saraci.Ce ne-a oferit.Ei nu vad asta?
http://vzcz.church.ua/en/2015/03/19/chairman-of-department-for-external-church-relations-decr-of-ukrainian-orthodox-church-meets-with-a-delegation-of-the-world-council-of-churches/
http://cyprus-mail.com/2015/03/27/russian-orthodox-church-suspends-priest-who-blessed-ukraine-bound-fighters/
Cred ca autocefalia bisericiii ortodoxe ucrainene este bine venit, dar nu cred ca Rusia este o a treia Roma asemanatoare vechii Rome.Poate sa ajute Ucraina sa nu intre in UE, dar sa nu uitam ca si noi suntem in UE.
Cred ca sunt neintelegeri legate de cine sa fie capul tuturor bisericilor autocefale.Eu, ca un mirean as propune sa se faca un consiliu format din toti conducatorii bisericilor autocefele, si bine ar fi ca numarul acestui consiliu sa fie impar ca sa se poata vota si adopta propuneri facute.