Comisia Europeana forteaza adoptarea obligatorie de CARTI DE IDENTITATE CU CIP BIOMETRIC

23-05-2012 3 minute Sublinieri


Comisia Europeană intenţionează să schimbe regulile privind documentele de identitate în întregul spaţiu comunitar şi să introducă cipuri biometrice inclusiv pentru cărţile de identitate personale, nu doar pentru paşapoarte, transmite Euractiv. Propunerea Comisiei Europene va întâmpina cu siguranţă o opoziţie acerbă din partea mai multor grupuri care susţin drepturile omului, dar şi din partea unor ţări în care nu există acte de identitate personale.

Comisarul european Neelie Kroes va prezenta la începutul lunii iunie o propunere legislativă europeană care intenţionează să „faciliteze tranzacţiile electronice transnaţionale” prin adoptarea de semnătură electronică, identitate electronică şi servicii de autentificare electronică unificate la nivelul întregii Uniuni Europene. Iniţiativa este prevăzută în cadrul unui document intern al Comisiei Europene consultat de portalul Euractiv.

Directiva cipului biometric

O directivă a Comisiei Europene din anul 1999 prevede stabilirea unui cadru comun la nivel european pentru semnătura electronică. Documentul susţine că apariţia unei astfel de identităţi electronice general recunoscute la nivelul Uniunii Europene va facilita schimburile comerciale dincolo de graniţele naţionale.

Euractiv precizează că în ciuda eforturilor de creştere a securităţii semnăturilor şi documentelor electronice, cetăţenii şi guvernele europene nu s-au grăbit să le adopte. În vreme ce paşapoartele cu cipuri biometrice sunt din ce în ce mai numeroase în Uniunea Europeană, unele state membre ale uniunii nu au nici măcar documente de identitate obligatorii – cum este cazul Marii Britanii. Cărţi de identitate electronice dotate cu biocipuri există în acest moment doar în Belgia, Estonia, Germania, Italia şi Olanda, însă nici acestea nu sunt armonizate la nivel legislativ.

Opoziţia britanică

Marea Britanie a introdus cărţile de identitate personale pentru scurtă vreme în decursul celui de-al Doilea Război Mondial, însă ideea a fost abandonată după încheierea conflictului. Când guvernul laburist al lui Tony Blair [si Gordon Brown – n.n.] a lansat ideea introducerii cărţii de identitate, britanicii s-au coalizat într-o mişcare civilă de anvergură care a dus la abandonarea proiectului. Nici Irlanda şi nici Danemarca nu au cărţi de identitate pentru cetăţenii lor.

În ciuda acestor dificultăţi, mai multe departamente din cadrul Comisiei Europene analizează în prezent posibilitatea introducerii unei legislaţii care să prevadă înfiinţarea unor cărţi de identitate electronice general valabile şi obligatorii în întreaga Uniune Europeană. Aceste noi acte de identitate ar urma să fie dotate cu un cip de memorie care să cuprindă datele biometrice şi de identificare ale posesorului. Aceste acte de identitate ar urma să fie legate de semnăturile electronice ale cetăţenilor europeni.

Nota noastra:

In prezent nu exista directiva sau regulament european care sa oblige statele membre UE sa adopte carti de identitate electronice. Directivele si regulamentele sunt acte legislative OBLIGATORII pentru statele membre – iar pasapoartele biometrice, de exemplu, sunt prevazute in aceasta categorie legislativa constrangatoare a UE (respectiv in regulamentul nr. 2252/2004).

In contextul noilor planuri de introducere a unor carti de identitate electronice, autoritatile romane au vrut sa profite de lipsa de informare a opiniei publice romanesti si sa prezinte proiectul cartilor de identitate cu cip drept aliniere la standardele europene. Nu exista insa nicio obligativitate, la acea data, pentru statul roman, sa introduca asemenea acte electronice, chiar daca eurocratii asta vor, in fapt, si e greu sa vorbesti de standarde cand fiecare tara a facut cum a stiut in aceasta privinta. In urma protestelor diferitelor asociatii, printre care si unele ortodoxe, autoritatile au dat inapoi si au prevazut in proiectul de lege alternativa pentru cartea de identitate. A existat chiar si un proiect legislativ, initiat de deputatul Iulian Iancu, prin care se incerca interzicerea unor astfel de acte electronice dotate cu cip, respins insa de Parlament.

Iata insa ca CE nu sta degeaba si lucreaza la impunerea unei legislatii obligatorii pentru statele membre. Va reusi?

Legaturi:

***


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, George Damian, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Comisia Europeana forteaza adoptarea obligatorie de CARTI DE IDENTITATE CU CIP BIOMETRIC

 1. O metoda de “gatit” permisul auto la cuptor. Marturisesc ca l-am reinnoit obligat fiind in 2010, si a facut plici la microunde.
  http://www.youtube.com/watch?v=vxYSsdELTxk

 2. Nu e vorba de 5 min ci numai de cateva secunde pana face plici cu luminite.

 3. Pana acum, cartea mea de identitate franceza (ca am dubla cetatenie) nu are cip. E valabila pana in 2015. Sa vedem dupa aceea, ca oricum nu te obliga sa o schimbi inainte de data expirarii, in Franta.
  Cat priveste cartea de identintate romaneasca, mi-a expirat anul trecut, trebuie sa cer una noua, credeti ca mi-o impune cu cip ?

 4. @Hrisanti:

  Pai in prezent nici nu exista carti de identitate cu cip. E la stadiul de proiect.

 5. Pingback: Comisarul European de Interne, Neelie Kroes, promotor al DIRECTIVEI BIG BROTHER SI ACTELOR CU CIP, MEMBRU AL BILDERBERG [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare