Ungaria sfideaza Romania: AUTORITATILE DE LA BUDAPESTA AU CONVOCAT AMBASADORUL ROMAN. Litigiul: intentia Ungariei de a deschide CONSULATE in Targu Mures si Oradea/ Concomitent, UDMR pregateste un proiect de lege privind AUTONOMIA si REVIZUIREA CONSTITUTIEI

4-07-2014 2 minute Sublinieri

Acuzaţii ale oficialii de la Budapesta la adresa autorităţilor din România. Partea ungară susţine că oficialii români au refuzat deschiderea a două oficii consulare ale Ungariei la Oradea şi Târgu Mureş. Mai mult, maghiarii spun că nu au primit nicio explicaţie de la Bucureşti.

Potrivit Ministerului de Externe, România are dreptul suveran de a nu agrea extinderea reprezentării consulare a unui stat pe teritoriul sau, lucru pe care l-a transmis deja autorităţilor din Ungaria.

În plus, oficialii de la Bucureşti spun că au analizat cererea maghiarilor şi au ajuns la concluzia Ungaria are deja suficiente oficii consulare în ţară noastră.

Vecinii de la vest de graniţa consideră însă că această decizie este în contracdictie cu practicile Uniunii Europene./ […] integral pe digi24.ro

Ministerul ungar de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul României Alexandru Victor Micula pe tema respingerii solicitării Ungariei de a deschide birouri consulare la Oradea şi Târgu Mureş, relatează MTI.

Ambasadorul a schimbat note verbale cu secretarul de stat Vince Szalay-Bobrovniczky, a declarat Anna Nagy, o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Oficialul ungur a exprimat “neînţelegerea” Ungariei faţă de reticenţa României de a emite documente pentru două noi birouri consulare, a precizat ea.

Ambasadorul a promis că va transmite cererea Ungariei pentru ca partea română să-şi “reanalizeze” decizia, potrivit lui Nagy.

Potrivit notei verbale, solicitarea Ungariei nu vizează deschiderea unor consulate generale, ci unor birouri consulare în cadrul consulatelor generale de la Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Anterior, Ministerul român de Externe a declarat pentru MTI că a respins solicitarea părţii ungare pe baza principiilor reciprocităţii şi proporţionalităţii. Bucureştiul a citat Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, argumentând că România are dreptul suveran să aprobe sau nu extinderea reprezentării consulare a altui stat pe teritoriul românesc. Ministerul a subliniat că Ungaria are deja o reţea consulară “semnificativă” în România.

Ministerul român şi-a confirmat totodată angajamentul faţă de consolidarea relaţiilor bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic România-Ungaria. […]/ integral pe voceatransilvaniei.ro

UDMR pregateste un proiect de lege privind autonomia, urmand ca acesta sa fie lansat in dezbatere publica pe data de 11 iulie, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul uniunii. Potrivit acestora, proiectul de lege, elaborat impreuna cu Partidul Civic Maghiar, va fi insotit si de un pachet de propuneri privind revizuirea Constitutiei. Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, citat de presa maghiara, ca una din propuneri se va referi la introducerea declaratiei Marii Uniri de la Alba Iulia in Constitutie. Contactat de HotNews.ro, Kovacs Peter a confirmat ca un grup de lucru elaboreaza acest proiect de lege, dar a evitat sa intre in detalii inainte de data lansarii.

“Sunt doua variante de proiect de lege aflate acum pe masa de lucru. Una care se incadreaza in Constitutia actuala, cealalta are in vedere o Constitutie noua sau amendata. Pozitia UDMR este ca avem nevoie de o noua Constitutie”, a precizat pentru HotNews.ro  Kovacs Peter. Secretarul general al UDMR a adaugat ca Uniunea si comunitatea maghiara doresc sa atinga acest deziderat al autonomiei prin dezbateri publice, prin dialog cu partidele romanesti. “Nu vom recurge niciodata la alte variante decat dialogul politic”, a subliniat Kovacs Peter.

In declaratia din 1918 exista un articol care le garanteaza minoritatilor o serie de drepturi, acest articol fiind deseori invocat de sustinatorii autonomiei. In declaratie Adunarea Nationala a proclamat, ca principii fundamentale la alcatuirea noului stat roman “deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc”.

Pe de alta parte, sursele HotNews.ro au mai precizat ca relatiile dintre UDMR si PSD la guvernare sunt deja tensionate din cauza unui litigiu. Comisia Europeana a respins anul trecut un proiect de initiativa cetateneasca sustinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistica si culturala pentru minoritatile autohtone. Comisia a aratat ca un astfel de proiect incalca Tratatul de la Lisabona, care arata ca astfel de chestiuni tin de competenta statelor membre, nu de competenta europeana. Ca atare, nu se poate impune o directiva europeana in acest sens, ci legi nationale (principiul subsidiaritatii).

[…]

Lansarea proiectului de lege privind autonomia va avea loc cu putin timp inainte de scoala de vara de la Baile Tusnad. Pe 26 iulie este asteptat sa participe si premierul Ungariei, Victor Orban. La Balvanyos unt anutate dezbateri inclusiv pe tema autonomiei. Potrivit Agerpres, presedintele executiv al CNMT, Sandor Krisztina, a declarat marti, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca alaturi de premierul Ungariei va fi prezent si europarlamentarul Tokes Laszlo.

“Premierul Ungariei, Orban Viktor, va participa la cea de-a 25-a editie a Universitatii de Vara si Taberei Studentesti ‘Balvanyos’ de la Baile Tusnad, alaturi de europarlamentarul Tokes Laszlo. Orban a confirmat ca va fi prezent sambata, 26 iulie. De asemenea, vor mai fi prezenti, printre altii, si secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, dar si politicieni maghiari din Bazinul Carpatic. Am invitat si politicieni maghiari din Romania, cum sunt liderul UDMR, Kelemen Hunor, sau cel al PPMT, Toro T. Tibor, dar si oameni politici din Catalonia si Tirolul de Sud. Vor fi mese rotunde in care se va discuta despre subiectul autonomiei si relatiile romano-maghiare’, a mentionat Sandor Krisztina.

[…]/ integral pe hotnews.ro


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Ungaria, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Ungaria sfideaza Romania: AUTORITATILE DE LA BUDAPESTA AU CONVOCAT AMBASADORUL ROMAN. Litigiul: intentia Ungariei de a deschide CONSULATE in Targu Mures si Oradea/ Concomitent, UDMR pregateste un proiect de lege privind AUTONOMIA si REVIZUIREA CONSTITUTIEI

  1. Pingback: COMPROMIS PE PROCESUL AUTONOMIEI. UDMR si PSD au stabilit ca Romania sa nu mai sustina activ COMISIA EUROPEANA intr-un proces in care aceasta RESPINGEA autonomia pe criterii culturale/ AUTONOMIA CA GHETOU – analiza - Recomandari
  2. Pingback: Vicepremierul Ungariei sfideaza Romania. Guvernul de la Budapesta isi ASUMA AUTONOMIA TERITORIALA a maghiarilor din ARDEAL/ Toro Tibor vrea FEDERALIZARE/ Semjen Zsolt participa la ceremonii ilegale de AFISARE A STEAGULUI SECUIESC - Recomandari
  3. Pingback: UDMR ataca cu proiectul AUTONOMIEI TERITORIALE a TINUTULUI SECUIESC. Regiunea ar urma sa aiba PRESEDINTE PROPRIU si buget separat/ Presedintele Forumului Romanilor: SE DORESTE DEZMEMBRAREA TRANSILVANIEI DE ROMANIA [VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare