Virgiliu Gheorghe: TINERII IN ERA DIGITALA. EROTISM SI INTERNET [conferinta VIDEO]/ Dependenta de telefoane si internet: clasificata drept TULBURARE MINTALA?

18-06-2014 2 minute Sublinieri

Tinerii in era digitala. Erotismul mediatic si internetul (Virgiliu Gheorghe, Bacau, 14 mai 2014)

Medicii psihiatri trag un semnal de alarmă în legătura cu dependența tinerilor de telefoanele inteligente și internet, militând ca aceasta să fie recunoscută drept o boală psihologică, relatează duminică France Presse.

Singapore este una dintre țările din Asia cele mai afectate de acest fenomen, întâlnit și în Coreea de sud, China și Taiwan.

Conform unui raport publicat anul trecut de Nielsen, lider la nivel global în cercetare de piață, Singapore și Hong Kong dețin recordul în Asia cu cel mai mare număr de utilizatori de smartphone-uri pe cap de locuitor.

Aproximativ 87% din cei 5,4 milioane de locuitori ai orașului-stat (Singapore) dețin un telefon multifuncțional, față de 65% în SUA. Ei petrec în medie 38 de minute pe rețeaua socială Facebook, de aproximativ două ori mai mult decât americanii, potrivit societății Experian.

Dependența de internet ar trebui clasificată ca tulburare mintală, apreciază Adrien Wang, psihiatru la centrul medical Gleneagles. Medicul evocă cazul unui tânăr de 18 ani ale cărui simptome erau extreme. Era neras, slab, cu părul lung, nu făcuse duș de mai multe zile. Avea înfățișarea unui om fără adăpost, povestește Wang. Adolescentul a venit împreună cu tatăl său la medic pentru că acesta a vrut să-i confiște calculatorul. Și când i-a tăiat accesul la internet acasă, băiatul a rătăcit prin cartier pentru a reuși să se conecteze la rețelele wireless ale vecinilor. În final, a trebuit să fie spitalizat, i s-au administrat antidepresive și face psihoterapie.

“Dependența de internet ca boală nici măcar nu este menționată în manualele noastre psihiatrice cele mai recente, deplânge un psihiatru din Singapore. Ea este menționată doar în anexă ca o tulburare ce necesită în continuare cercetare.

Utilizarea calculatorului și smartphone-urilor are efecte și în plan fizic, din ce în ce mai mulți oameni suferind de ‘text-neck’ și l”iNeck’, însemnând dureri cervicale din cauza proastei poziții în timpul utilizării dispozitivelor mobile, mai spun medicii.

În Asia numeroase state au deschis deja centre de tratament pentru tinerii dependenți de internet, în special în Coreea de Sud, China și Taiwan. China deține aproximativ 300 de centre de tratament, în timp ce un studiu estima la 24 de milioane numărul tinerilor dependenți de internet, potrivit unui reportaj prezentat de televiziunea publică CCTV.

În 2013 un studiu indica că 7% din cei 50 de milioane de sud-coreeni prezintă ‘un risc ridicat’ de dependență de internet. Procentajul a urcat la aproape 20% în rândul adolescenților.

Simptomele dependenței sunt incapacitatea celor afectați de a se opri din navigare, anxietate atunci când nu au smartphone-ul la ei, pierderea eficienței la locul de muncă sau la școală, nevoia de a verifica tot timpul dacă are telefonul asupra lor.

Părinții trebuie să se abțină total de a le da copiilor un smartphone sau o tabletă pentru a-i ține ocupați sau pentru a-i face să tacă, previn specialiștii.

*

***


Categorii

Bolile generatiei digitale, Virgiliu Gheorghe

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Virgiliu Gheorghe: TINERII IN ERA DIGITALA. EROTISM SI INTERNET [conferinta VIDEO]/ Dependenta de telefoane si internet: clasificata drept TULBURARE MINTALA?

  1. “Nu veti sti niciodata cat de inteligent puteati sa fiti !”

    transcriere prima parte din conferinta dlui Virgiliu Gheorghe de anul trecut de la Dorohoi (link mai jos):

    http://www.youtube.com/watch?v=X-D53e8ueqk

    „Varstnicii care acumuleaza multe ore in fata televizorului risca aparitia problemelor de cognitie, un viitor Alzheimer. Sunt publicate astfel de studii: batranii care petrec foarte mult din timpul unei zile in fata TV, nemaiesind afara in parc, nemaivand alte activitati, risca sa-si distruga creierul. Atrofiile corticale oricum apar in mod natural la aceasta varsta, dar cand aceste atrofii covarsesc organizarea creierului se ajunge la simptomatologia dementei Alzheimer (pierderea memoriei, s.a.m.d.)

    Dar copilasii nu au discernamant, sa aleaga ce fac
    Din pacate oameniii se maturizeaza astfel mult mai greu (doar dpdv sexual…)dar nu al cugetarii, al reflexiei, adica ca oameni cum se intampla in istorie
    Cred si vorbeam odata cu un antropolog ca noile generatii se mentin la un nivel extrem de redus al asteptarilor de viata, pentru ca asa i-a modelat mass-media, asa le-a construit perspectiva si imaginea despre lume

    Problema principala sunt copiii !
    Creierul lor este setos de experienta, iar TV le ofera o experienta nefasta – copii ajung sa nu mai fie creativi ci doar repetivi
    Parintii se bucura (cand copiii sunt f.mici) ca ia uite cate reclame a invatat de la televizor, in loc sa se bucure de cate cantece si poeziii stie…
    In clasa 3 sau 4 parintii incep sa-si dea seama ca copiii lor nu pot fi atenti la scoala, nu au motivatie, sunt putin hiperactivi; mai tarziu la clasa a 6 sau a 7-a, isi dau seama ca copiii nu prea inteleg..si „uite, pe copilul meu nu-l prea duce mintea” dar tipa la el, trag de el sa-si faca temele insa el prefera sa stea in fata calculatorului sau sa vada televizor decat sa-si faca temele sau sa citeasca o carte. Si lucrurile avanseaza, trec anii..si ne trezim cu un tanar care in afara de a se distra nu stie nimic. Si apar frustrarile pentru ca un om care n-a acumulat cunostintele necesare si capacitatile necesare de a vietui si de a se manifesta ca om – acumuleaza foarte multe frustrari !
    Frustrarile sunt una din cele mai importante cauze ale nefericii omului modern.
    Frustrarea de a nu putea comunica gandurile, frustrarea de a nu putea exprima ceea ce simt, frustrarea de a nu putea munci, frustrarea de a nu putea citi, frustrarea de a nu ma putea afirma ca OM prin ceea ce sunt nu prin imaginea pe care mi-o formeaza altii, frustrarea de a nu avea o identitate clara, precisa (asa cum se intampla dintotdeauna, in orice societate. Azi omul are o identitate „fluida” legata de ceea ce vede..daca a vazut multa Madonna se manifesta ca Madonna, etc Adopta un personaj, il imita pana in masura in care se identifica cu el pana in amsura in care se identifica cu acel eprsonaj; cand acel personaj dispare de pe micul ecran, omul se trezeste cu o identitate care NU-I APARTINE)
    Nu asa se intampla de demult
    Aceste lucruri sunt din cauza mass-mediei vizuale (televiziune si internet)

    Ne trezim ca si parinti cum copiii de langa noi nu sunt copiii nostri, adica nu ne reprezinta, nu ne regasim in ei…

    Cum poate afecta acest TV nevinovat mintile si viata copiiilor nostri?

    Inca din anii 1970 se stie ca atunci cand ne uitam la televizor creierul nostru nu functioneaza normal. Ceea ce probabil n-ati mai auzit si, in general, despre care nu se vorbeste.
    Creierul intra intr-o stare caracterizata de unde de frecventa redusa (unde alfa): asociate starii de somnolenta, starii de visare cu ochii deschisi, starii in care se gasesc de obicei idiotii care nu se gandesc la nimic si se uita la un perete alb – va spun ce scriu studiile de specialitate !
    Omul are multe momente in viata cand trece prin unde alfa, problema este ca el nu trebuie sa stea mult in alfa ! Mintea trebuie sa fie activa ! Acum dvs, ascultatorii din sala sunteti in stare beta, de la 40 de Hz in sus, pana la 70 Hz. Acum au descoperit o noua activitate de frecventa mai mare (frecventa gamma), pentru cei care fac asociatiii complexe adica gandesc asociativ si creativ (cum zice romanul „ii merge mintea lu’ asta, ii merge repede mintea, are minte iute”)
    Problema cand te uiti la ecran este ca mintea nu-ti merge repede, ci merge incet. De ce? Nu poate creierul sa proceseze informatia fiind foarte rapida. Nu poti procesa 25 de cadre/secunda cum este la televizor (& internet) si sa-ti dai seama ce se intampla…Nu poti procesa cu viteza luminii – aceasta este viteza cu care se schimba cadrele pe ecran. Creierul este bombardat, bulversat de aceste 25 de schimbari (cadre) pe secunda care se intampla si creierul reduce activitatea. Noi avem o multime de mecanisme automate prin organismul se apara in fata unui agresor. Acest tip de informatie este extrem de agresiv pentru creierul omului, de aceea isi reduce activitatea mai ales pe emisfera stanga, in cortexul prefrontal si corpul calos (partea care face legatura intre cele 2 emisfere ale creierului si prin care ele comunica).
    Problema care este?
    Creierul invata.
    Ceea ce faci azi, ceea ce faci maine, o saptamana doua, un an…el, creierul, invata. Si are tendinta sa repete ceea ce a invatat.
    Deci ceea ce am invatat si am repetat – aia vom face.
    Acest lucru este atat de bine fundamentat si dovedit teoretic si practic incat nu exista nici un dubiu.
    Deci daca vedeti un copil ca sta in fiecare seara la televizor sau la calculator, trebuie sa stiti ca creierul lui se invata cu acea stare si o invata.
    La adult (spre deosebire de copil) conexiunile neuronale sunt deja formate, asa incat daunele sunt mai mici pe termen scurt (daune sunt pe termen lung). Dar la copil creierul este ca o „plastilina”, este plastic si se formeaza, se intipareste usor. Ei, cu ce-l intiparesti asta va avea! asta – adica unde alfa…
    Starea de unde alfa este o stare semi-hipnotica, daca eu v-as hipnotiza acuma ati intra in starea undelor alfa, dar pe unii dintre dvs i-ar putea apuca somnul (sper sa nu fie asa…) si din alfa trec usor-usor in starea de unde teta adica unde de somn-usor, atipesc.
    Problema este ca omul se invata cu aceasta stare si nu mai are chef sa treaca in starea de unde beta: adica SA GANDEASCA. Nu va mai avea chef sa munceasca, ci va fi atras de tot felul de activitati care genereaza alfa. Care sunt acestea? Bautura, fumatul, drogurile, pornografia, divertismentul, muzica cu ritmul acesta (bata in masa un ritm sacadat, ca muzica house…) house si nu numai house…
    Practic lasandu-i la televizor (si internet) noi ne lasam copiii…SA SE DROGHEZE.
    Desi nu le aratam drogurile. Apoi ne intrebam candid de ce le plac etnobotanicele? E foarte simplu, pentru ca creierul s-a obisnuit cu starea alfa, vrea sa viseze !
    In anii `70 apare prima explozie de droguri in SUA, in `70 se maturizeaza prima generatie de copii cu foarte mult televizor (ei au din anii `50 televizor). In momentul in care au intrebat tinerii cum este sa te droghezi ei au raspuns: „ca si la televizor, ca si cum ai vedea un film”. Unul din cei mai mari cercetatori in domeniul comunicarii McLaren(?) spune tot asa: „a-i creste pe copiii cu televizorul si pe urma a-i intreba de ce se drogheaza este un lucru absurd, pentru ca ei se vor simti atrasi de droguri ca si fata de apa” chiar asta este comparatie lui
    Prin unde alfa ii initiem pe copii in aceasta cultura

    2. emisfera stanga isi reduce activitatea fff mult, emisfera stanga proceseaza gandirea analitica, logico-matematica, gandirea cauzala, gramatica, sintagma, sintaxa, poezia
    In emisfera dreapta – emotii, imagini, simboluri
    Cand copiii nostri cresc cu mult TV si internet vor avea emisfera stanga mai putin dezvoltata decat emisfera dreapta, ca FUNCTIUNE.
    S-a experimentat: cand copiii americani erau pusi sa arunce mingea pe sub piciorul stang si pe sub piciorul drept – pe sub piciorul stang o aruncau bine, dar pe sub piciorul drept nu reuseau…Asta arata ca emisfera stanga nu este dezvoltata (emisfera stanga coordoneaza partea dreapta a corpului si invers)
    De aceea astazi : putini oameni se intreaba DE CE se petrece ceea ce se petrece (nu mai au gandire cauzala), tanara generatie nu mai este interesata de stiintele exacte, prefera cele umane tocmai pentru ca emisfera stanga a creierului nu mai este dezvoltata
    Asta inca n-ar fi nimic..
    Cea mai mare problema este la nivelul imaginilor
    Sunt pline scolile in America (si acum si in Romania) cu copii care nu pot sa vorbeasca, nu pot sa-si dezvolte limbajul – multele ore la TV le distrug retelele neuronale care proceseaza limba. De altfel limbajul tinerilor de astazi (cei care sunt profesori in sala stiu) a scazut fff mult. Din cauza televizorului unde suma de cuvinte folosite este f mica, de ex in Grecia (limba greaca are 6 milioane de cuvinte), suma este 150 de cuvinte !! Va dati seama cat de redusa este gandirea omului care foloseste doar 150 de cuvinte [din 6 milioane disponibile]?!
    Vreau sa va spun ca in trecut oamenii puteau sa foloseasca cuvinte mai putine fiindca cuvintele aveau alta adancime semantica, un cuvant era ca un ocean!, vorbirea lor era metaforica, mai mult poetica…si cum se exprimau, puneau mult mai mult sentiment. Astazi nici sentiment nu mai punem in cuvinte, nici valoare simbolica, [cuvintele] sunt ca niste caramizi.
    De aceea comunicarea tinerllor este defectuoasa si folosesc stereotipii verbale, de genul: naspa, cu care un tanar de astazi se dovedeste foarte inteligent! Din pacate el ascunde o neputinta: incapacitatea de a se exprima, nu-si mai poate exprima gandurile si atunci zice Naspa! Intr-adevar, e naspa :-)…dar el nu-si da seama de ce este naspa. E naspa fiindca el este intr-un impas pus de cultura in care a trait. Si SUFERA foarte mult pentru asta. O sa-si dea seama mai tarziu [cat sufera]
    Aceasta caracterizeaza cultura in care traim: transformarile sunt mici (nu sunt constientizate usor), dar in timp devin mari si atat de greu reversibile incat se pot numi ireversibile

    3.nu functioneaza normal cortexul prefrontal care este „guvernul” creierului
    Aici sunt procesate atentia, motivatia, concentrarea, initiativa, curiozitatea, planificarea, organizarea, controlul emotiilor, controlul comportamentelor, controlul instinctelor – Toate procesele de CONTROL si de ATENTIE
    Problemele de atentie se vad imediat pe fata: priveste prin tine, nu mai focalizeaza…
    Ce este motivatia?: cel mai important motor care alimenteaza vointa omului. Orice face omul in viata trebuie sa aiba o motivatie. Din pacate televiziunea si internetul afecteaza grav sistemul motivational astfel incat, dupa cum spun cercetatorii in SUA, tinerii de azi chiar daca vor sa faca ceva NU MAI POT sa faca. Nu ca nu vor, nu pot ! ! Ei ar dori sa faca, le spui sa faca, au bunavointa, se apuca dar… Angajezi astazi un om si-l pui sa-ti vopseasca un perete. N-are bani, o duce foarte greu, incepe dar nu termina, pleaca…. E, asa sunt tot mai multi oameni: ei asteapta rasplata rapid si sa fie consistenta („ma, sa stiu pentru ce-am muncit!”). Inainte oamenii munceau si asteptau pe urma rasplata, ziceau „daca o vrea, cat o vrea sa-mi dea, atata sa-mi dea..” Astazi : vrea atata dar pe parcurs tot creste fiindca el trebuie sa-si sustina nivelul motivational (motivatia lui este bolnava). Sigur ca sunt mai multe procese prin care motivatia omului este anihilata in societatea moderna, unul din ele este impatimirea: cu cat are omul mai multe patimi, cu atat se poate motiva mai greu (il motiveaza doar sa-si urmareasca patima respectiva)
    Ii intrebi pe tinerii de astazi (crescuti cu multa televizor si cu aceasta cultura): „Ce vrei sa faci in viata?” Nu s-a gandit la lucrul asta, vede el ce se intampla…
    Marea problema a tineretului in strainatate este LIPSA DE SENS. Nu stiu in ce masura este valabil si aici (Dorohoi) dar VA FI.
    Lipsa de sens = nu ne mai motiveaza nimic.
    [Tinerii] Nu stiu ce sa faca…Sunt atatea de facut in tara asta!!! Imi spunea ieri un parinte ca e o femeie oarba, singura (in Suceava, nu in America!) nimeni nu o intreaba cum se descurca, cum isi ia paine, etc
    Atatea de facut si facem atat de putin!
    Nu mai este motivatie.

    Planificarea – o sa vedeti ca astazi cei mai multi bani se dau pentru cei care ocupa posturile manageriale. De ce? Pentru ca managerii trebuie sa aiba niste functii de control foarte bine dezvoltate. Adica sa stie sa planifice si sa organizeze procese, sa urmareaza procese. Ceea ce se pare ca din ce in ce mai putini pot s-o faca…Eu pot sa-mi fac treaba mea micuta aici, dar mai mult sa nu ma pui sa fac!

    (Paranteza:
    Mintea lucreaza PRIN creier.
    Mintea tine de suflet.
    Dar daca creierul nu este dezvoltat, ea nu poate lucra prin el. )

    Controlul instinctelor – instincte devin tot mai agresive
    Controlul emotiilor – sunt cand exuberati cand depresivi, apoi iar depresivi, iar exuberanti – nu aceasta este starea normala, cea fireasca este cand te poti bucura fara a exagera, poti sa te mahnesti fara sa ai depresie

    ……………………………..

    Jocurile pe calculator sunt MULT mai agresive, sunt mult mai distructive pentru creier.
    Din 2002 un studiu japonez (Tokoshima) arata ca cu cat se jucau mai mult pe calculator, cu atat scadea capacitatea de socializare, cu atat crestea agresivitatea si scadea atentia, iar cei care se jucau >6h/zi nu se puteau concentra la nici un alt fel de activitate (japonezii au publicat cartea si au inceput sa fie sabotati in Occident fiindca din jocurile pe calculator se castiga sume mai mari decat va puteti imagina…)

  2. Se pare ca face parte din program, deoarece vor introduce de anul acesta manuale digitale chiar la copiii din clasa intai:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/05/20/manuale-digitale-2017/

  3. Pingback: FACEBOOK face EXPERIMENTE PSIHOLOGICE ASCUNSE cu utilizatorii/ Marea Britanie: reteaua sociala introduce 70 de optiuni noi pentru GEN, printre care “ANDROGIN” si “TRANSGENDER” / “What’s on Your Mind” sau VIATA REA
  4. Pingback: FACEBOOK decide pentru dumneavoastra!/ Copiii intre CONEXIUNEA DIGITALA si CONECTAREA AFECTIVA/ LUMINA emisa de TELEFONUL MOBIL – afecteaza somnul si vederea - Recomandari
  5. Pingback: Virgiliu Gheorghe: INTRE EDUCATIA PENTRU VIATA SI EDUCATIA PENTRU MOARTE [conferinta VIDEO] - Recomandari
  6. Pingback: Presbitera CORINA NEGREANU despre PROBLEMELE IGNORATE ALE NOII GENERATII DE ADOLESCENTI si MAGIA INFERNALA A LUMII VIRTUALE: “Prin acest instrument, puterea demonică și rapiditatea lucrărilor ei devin uriașe. CUTIA PANDOREI A FOST DESCHISĂ, TĂ
  7. Pingback: POKEMON GO. O aplicatie produsa de creatorul GOOGLE EARTH a produs o bizara ISTERIE GLOBALA, numai buna pentru a experimenta DIRIJAREA COLECTIVA PRIN INTERMEDIUL TEHNOLOGIEI, chiar si pentru motive absurde sau puerile, generand inclusiv CONSECINTE PERICUL
  8. Pingback: FACEBOOK CREAT ÎN MOD DELIBERAT PENTRU A DA DEPENDENȚĂ, exploatând "o vulnerabilitate în psihologia umană". "Mințile noastre pot fi manipulate. Alegerile noastre nu sunt așa libere cum credem"; "EXISTĂ UN SCOP ASCUNS ÎN
  9. Pingback: Părintele Sorin Mihalache despre MECANISMELE PLĂCERII ȘI ADICȚIILOR (video, text). “Ai putea crede că TELEFOANELE MOBILE au conexiune directă cu creierele noastre. Puţine lucruri pe care vreodată le-am visat, fumat sau injectat creează o as
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare