RUGACIUNE CATRE SFANTA TREIME

13-06-2011 Sublinieri

Preasfanta Treime, Stapanire de o fiinta, pricinuitoare a tot binele; ce vom rasplati Tie pentru toate cate ne-ai dat noua, pacatosilor si nevrednicilor, pe care mai inainte de a ne naste noi in lume le-ai randuit, si pentru toate cele ce ne dai fiecaruia din noi in toate zilele si pentru cele ce ai gatit noua tuturor in veacul cel viitor?

Deci se cuvenea pentru atatea binefaceri si indurari, sa multumim Tie nu numai cu cuvintele, ci mai ales cu faptele, pazind si implinind poruncile Tale; iar noi cu patimile noastre si cu obiceiurile cele rele in nenumarate pacate si faradelegi ne-am aruncat…

Pentru aceasta, ca cei ce suntem intinati, nu numai ca nu indraznim a ne arata inaintea preasfintei fetei Tale celei intreit stralucitoare, ci nici preasfant numele Tau a-l chema, de nu ai fi binevoit Insuti Tu spre a noastra mangaiere a ne vesti noua; ca pe cei drepti si curati iubesti, iar pe pacatosii care se pocaiesc ii mantuiesti si cu milostivire ii primesti.

Deci, cauta, o Dumnezeiasca Treime, din inaltarea sfintei slavei Tale asupra noastra, mult pacatosilor; si bunavointa noastra in loc de fapte bune o primeste, si ne da noua duhul pocaintei celei adevarate; ca, urand tot pacatul, intru cuviosie si dreptate pana la sfarsitul vietii noastre sa petrecem, facand voia Ta cea sfanta si slavind cu cuget curat si cu fapte bune preadulcele si preaincuviintat numele Tau.

Amin.

(Acatistul Sfintei Treimi)


Cititi si:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Praznicul Sfintei Treimi, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “RUGACIUNE CATRE SFANTA TREIME

 1. http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.com/2011/06/preasfanta-treime-dumnezeul-nostru.html

  Părinte, Cel Ce pe Fiul ne-ai trimis ca să reînnoiască legătura iubirii şi să strice blestemul lui Adam, tulburând adâncurile iadului, Cel Ce nu ai lăsat până în sfârşit făptura Ta să zacă în adâncurile durerii, caută cu milostivire spre noi, cei biruiţi de veninul patimilor şi de povara neputinţelor trupeşti. S-ar cuveni să acoperim mulţimea facerilor Tale de bine cu tăcerea, de vreme ce suntem neputincioşi a povesti toate darurile milostivirii Tale. S-ar cuveni doar să plecăm genunchi smerit şi să aducem mulţumiri cu lacrimi pentru că îngădui nevrednicia noastră a alerga pe marea acestei vieţi, voind ca să ne aduci pe toţi la limanul mântuirii. Dar ce voi face Doamne, căci mulţimea milostivirilor Tale nu o pot lua în gând, de vreme ce sunt în toată vremea chinuit de cârtire şi văd numai necazurile acestei vieţi trecătoare ? A Te lăuda pe Tine nu mă pricep şi nici nu încerc să mă ostenesc spre aceasta, de vreme ştiu că şi îngerii nu pot zugrăvi în laude frumuseţea Ta neînchipuită ochilor minţii mele. Pământ şi cenuşă sunt, gârbovit de patimi cumplite şi nu îndrăznesc a ridica ochi spre cer şi a sta cu îndrăzneală înaintea Ta din pricina mulţimii păcatelor mele. Nici rugăciunea cea de pocăinţă nu am dobândit, nici zidurile împietririi nu le-am sfărâmat. Deci, văzând sărăcia cugetului meu şi viaţa mea cea ticăloasă, Cel Ce eşti Adâncul milostivirii, Însuţi mă miluieşte şi cu mâna Ta cea tare ridică-mă din groapa fărădelegilor mele. Căci fără ajutorul Tău nu pot a face nimic bineplăcut înaintea Ta. Întăreşte-mă întru răbdarea necazurilor şi dă-mi sabia rugăciunii, ca să mă păzesc cu aceasta de toată răutatea protivnicului meu.
  Hristoase, Îndurate, Cel Ce pentru neamul omenesc ca Un Soare al dreptăţii Te-ai pogorât din înălţimile cereşti şi pe pământ ai umblat, acoperindu-Ţi razele slavei Tale, ca să nu ne înfricoşezi pe noi, cei ce nu suferim apropierea de taina celor dumnezeieşti, din pricina prunciei noastre duhovniceşti, Însuţi Împărate Multmilostive, nu-Ţi închide izvoarele milostivirii Tale pentru mulţimea nevredniciei noastre. Pe pământ ai vieţuit şi neputinţele poporului ai luat din milostivire, nesuferind a vedea făptura Ta muncită de răutate. Doar prin cuvântul Tău dumnezeiesc şi cu putere ai ridicat pe cei bolnavi, pe morţi ai înviat şi ai iertat pe cei greu căzuţi în adâncul păcatelor. Nu Te-ai despărţit de inimile ucenicilor Tăi nici după înălţarea Ta la cer, ci cu puterea Duhului Tău şi cu voia Tatălui ai lucrat întru ei toate cele spre mântuirea neamului omenesc. Deci, cunoscând prea firave raze ale milostivirii Tale arătate pe pământ şi luând în minte nevrednicia mea, la Tine cad cu gând de umilinţă în cămara inimii şi dintru adâncurile sufletului tulburat strig către Tine: Cu nevredncie port chipul Tău, pe care în toate zilele l-am întinat cu fapte nevrednice, n-am suferit a păzi cuvântul Tău şi niciodată n-am voit să merg pe calea poruncilor Tale. Dar Te rog, nu mă părăsi până în sfârşit, ci adu-mă iar în staulul oilor Tale cuvântătoare şi Însuţi mă învaţă a Te lăuda pe Tine cu mulţumire în toate zilele vieţii Mele, împreună şi pe Tatăl şi pe Duhul Sfânt.
  O, Preasfinte Duhule, Sfinţitorul sufletelor noastre, Oglinda închipuirilor dumnezeieşti, Cel Ce cu blândeţe vii în sufletele smerite şi înveţi pe toţi tainele înţelepciunii Cuvântului, Izvorule al vieţii şi Mângâierea sufletelor celor necăjite, pe mine, cel ce pururea alerg în căile patimilor şi mă primejduiesc pe marea ispitelor vieţii mă îndreptează cu suflarea Ta lină la limanul cel ceresc al mântuirii. Îndreptează paşii gândurilor mele către cele dumnezeieşti şi alungă din sufletul meu răutatea cea ucigătoare. Învaţă-mă să păzesc poruncile părinteşti, ca să mă învrednicesc şi eu cu toţi Sfinţii de moştenirea Raiului şi să Te laud neîncetat cu mulţumire pe Tine, împreună şi pe Tatăl şi pe Cuvântul strigând: Treime Sfântă, Pacea Cea nestricată a cetăţii inimilor noastre, slavă Ţie şi mulţumire pentru toate !

 2. Catavasii la Sfanta Treime (Rusalii)

  “Veniti popoarelor sa ne inchinam dumnezeirii celei in trei Ipostasuri: Fiul intru Tatal impreuna cu Sfantul Duh, ca Tatal fara de ani a nascut pe Fiul impreuna vesnic si impreuna pe scaun sezator; si Duhul Sfant era in Tatal impreuna cu Fiul preamarit: o Putere, o Fiinta, o Dumnezeire, careia toti inchinandu-ne zicem: Sfinte Dumnezeule cel ce toate le-ai facut prin Fiul cu impreuna lucrarea Sfantului Duh; Sfinte tare prin care pe Tatal am cunoscut si Duhul Sfant a venit in lume; Sfinte fara de moarte Mangaietorule Duhule care din Tatal purcezi si in Fiul odihnesti: Treime Sfanta slava Tie.

  Preasfinte Duhule cel ce purcezi din Tatal si prin Fiul ai venit la invataceii cei necarturari, pe cei ce Te cunosc pe Tine Dumnezeu, mantuieste-i si miluieste-i pe toti. (de 2 ori)

  Slava…Si acum

  Lumina este Tatal, lumina este Cuvantul, Lumina si Duhul Sfant Care li s-a trimis apostolilor in limbi de foc si printransul toata lumea se lumineaza a cinsti pe Preasfanta Treime.”
  (Octoih, 1915)

 3. Pingback: PREDICI, RUGACIUNI SI CANTARI LA SFANTA TREIME – TAINA IUBIRII SUPREME: “Sa ne nevoim sa castigam pre Dumnezeu oaspete in sufletele noastre” (si audio) -
 4. Pingback: A DOUA ZI DE RUSALII. Predici audio ale pr. Ciprian Negreanu la Sarbatoarea DESCOPERIRII SFINTEI TREIMI. Cum lucreaza Duhul Sfant in Biserica si in noi? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate