AM INALTAT SFANTA CRUCE IN INIMILE NOASTRE?

14-09-2007 Sublinieri

h3isbmcvnd6r29vry6hyce05i.jpg

“Astazi sarbatorim Inaltarea Sfintei Cruci, cand semnul sfant al mantuirii noastre este ridicat in toate bisericile. Insa aceasta este doar o manifestare exterioara, existand si o inaltare interioara a Crucii, ce se petrece in inima noastra. Ea este desavarsita atunci cand omul hotaraste sa se rastigneasca pe sine sau sa se curete de patimi. Potrivit Apostolului Pavel, sunt crestini cu adevarat numai cei care isi rastignesc trupul, omorand in felul acesta dorintele si patimile.

Fiecare crestin trebuie sa isi puna intrebarea daca semnul sfant al Crucii este inaltat si in inima lui. Sa fim cu totii atenti ca nu cumva constiinta sa nu se spuna: „Te interesezi numai de dorintele trupesti. In inima ta, Crucea lui Hristos nu e inaltata. Ai aruncat-o in groapa patimilor, unde a putrezit din cauza indiferentei si a dispretului tau”.

Dupa ingroparea Domnului, Crucea a ramas pe Golgota. Mai tarziu, a fost aruncata intr-o groapa, printre niste gunoaie. Orasul Ierusalim a fost ocupat de soldatii romani, iar cladirile sale au fost facute una cu pamantul. Atunci cand a reinceput construirea, la sfatul diavolilor, romanii au pus in locul Rastignirii idolul Afroditei, o veche zeitate a imoralitatii.

Un lucru asemanator se intampla si cu crucea noastra interioara. Cand vrajmasul domneste peste suflet, adica peste Ierusalimul cel intelegator, crucea noastra duhovniceasca este aruncata de pe Golgota inimii si acoperita cu gunoaiele patimilor si ale desfranarii. Dupa aceea, inlauntrul nostru sunt ridicati idolii cei rusinosi, pe care numai interventia cu multa putere a harului ii poate distruge”.

sf-teofan.jpg

(Sfantul Teofan Zavoratul, Ne vorbeste Sfantul Teofan Zavoratul. Scrisori, Editura Egumenita)


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 2. Special, Inaltarea Sfintei Cruci, Sfantul Teofan Zavoratul

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “AM INALTAT SFANTA CRUCE IN INIMILE NOASTRE?

 1. Pingback: Război întru Cuvânt » Crucea cea usoara
 2. Pingback: Război întru Cuvânt » Ierom. Ioan Buliga: CRUCEA - SEMNUL IUBIRII LUI DUMNEZEU PENTRU LUME
 3. as dori,ca,prin acest mijloc ,sa imi exprim regretul ca putina lume din Bucuresti, stie ca la biserica Sf.Vasile din Bucuresti,situata pe Calea Victoriei,se afla CEA MAI MARE BUCATA DIN LEMNUL SFINTEI CRUCI din Romania.Spun asta,pentru ca am fost la liturghie pe 14 septembrie si am vazut ce putina lume era …Stiu ca mesajul meu nu are legatura cu articolul,dar,totusi ,va rog sa-l postati si ,poate,anul viitor ,vor fi mai multi inchinatori.Deasemenea,nu stiu cata lume stie ca la biserica Mihai Voda, tot din bucuresti,se afla o particica din moastele SFintei Paraschiva,care se scot la inchinare cu 1 zi inainte de ziua praznicului.

 4. Pingback: Duminica a 3-a din Post: Luarea Crucii si urmarea lui Hristos | CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ
 5. Pingback: INALTAREA SFINTEI CRUCI. Predicile Sfantului Luca al Crimeei: "Dumnezeu Si-a ales cele slabe ale lumii, ca sa le rusineze pe cele tari..."
 6. Pingback: INALTAREA SFINTEI CRUCI. "Sa vina peste voi bucuria aceea pe care a avut-o Sfanta Elena cand a aflat cinstita Cruce!" (din Taina Cununiei)
 7. Pingback: INALTAREA SFINTEI CRUCI. Predica despre sensul Crucii a PARINTELUI SOFIAN BOGHIU, chemat la Dumnezeu, acum 10 ani, in ziua acestui mare praznic -
 8. Pingback: Predicile Sfantului Teofan Zavoratul la INALTAREA SFINTEI CRUCI -
 9. Pingback: Crucii Tale ne inchinam, Hristoase… INALTAREA SFINTEI CRUCI -
 10. Pingback: OMUL IN FATA CRUCII. Predici (text, audio, video) miscatoare si trezitoare la Inaltarea Sfintei Cruci: “Marea tragedie a omenirii este neintelegerea Crucii” -
 11. Pingback: Inaintea Inaltarii Sfintei Cruci: CE INSEAMNA A IUBI, CU ADEVARAT, in vremurile abuzului, viclesugului si minciunii generalizate? CUM PUTEM MARTURISI CRUCEA IN VIATA NOASTRA si CE FERICIRE PUTEM GASI IN IADUL LUMII? (predici audio) -
 12. Pingback: PREDICI AUDIO in Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci, de folos exceptional tuturor celor preocupati de viata duhovniceasca: UN INTELES NEASTEPTAT AL LUARII CRUCII “IN FIECARE ZI”: Sa avem incredere in Dumnezeu! -
 13. Pingback: INALTAREA SFINTEI CRUCI. Predici sensibile si insufletitoare de la Manastirile PUTNA si SIHASTRIA PUTNEI. “Nu esti singur atunci cand iti duci crucea! Eu nu vreau sa te las singur! Un singur lucru cer de la tine: cheama-Ma!”/ URMAREA LUI HRIST
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate