SFANTUL NICOLAE – chipul blandetii, al ravnei pentru adevar si al milei de oameni puse in lucrare

5-12-2010 Sublinieri

***

 • Foarte multe materiale cu Parintele Nicolae TanaseAICI.

Cine doreste sa-l asculte si sa-l urmeze pe Parintele vrednic urmator al pildei Sfantului Nicolae?

***

icoanasfnic01.gif

Intru cinstirea Marelui Dascal al Lumii si Ierarh Nicolae, Milostivul, Daruitorul, Grabnic Izabavitorul din nevoi si din primejdii, Pazitorul fecioriei, Ocrotitorul copiilor si Mangaietorul saracilor, Facatorul de Minuni si unul dintre cei mai iubiti sfinti din toate timpurile ai Bisericii, orice cuvinte ale noastre ar fi mult prea sarace si proaste si ar risca sa umbreasca din lumina tainica a slavei acestui mare praznic.

Va vom lasa sa ascultati si sa cititi in liniste cantarile si rugaciunile speciale ce-i sunt dedicate si sa cugetam impreuna cu un alt Sfant care-i poarta numele, Nicolae Velimirovici, asupra a doua momente cruciale ale vietii sale:


Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

***

icoana-sf-nicolae-cu-hristos-si-maica-sa2.jpg“In icoanele care îl închipuie pe Sfîntul Nicolae este reprezentat şi Mîntuitorul Hristos cu Sfînta Evanghelie în mîini, stînd de o parte a lui, iar de cealaltă parte Maica Domnului ţinînd în mîini un omofor arhieresc.

Reprezentarea aceasta are o îndoită semnificaţie istorică: mai întîi este semnificată chemarea Sfîntului Nicolae la treapta arhierească, iar în al doilea rînd este semnificată exonerarea lui de pedeapsa caterisirii care ar fi trebuit să urmeze după confruntarea cu necuratul Arie.

Sfîntul Melodie Patriarhul Constantinopolului zice: “A văzut într-o noapte Sfîntul Nicolae pre Domnul în slavă, stînd lîngă el şi întinzîndu-i cartea Evangheliei, legată în aur şi în mărgăritare de preţ. Iar de cealaltă parte a văzut pre Maica lui Dumnezeu, care i-a aşezat pe ai săi umeri pallium-ul arhieresc“.

La scurtă vreme după această vedenie, Sfîntul Ioan Arhiepiscopul Mirelor a murit iar Sfîntul Nicolae a fost ridicat Arhiepiscop al acelei cetăţi. Aceasta a fost o minune.

A doua minune s-a întîmplat la vremea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea, cînd, văzînd îndărătnicia diavolească şi reaua credinţă cu care Arie refuza şi răstălmăcea cuvintele Sfinţilor Părinţi care voiau să îl oprească prin dezbatere raţională pe acesta de la a mai huli Numele Domnului şi al Preacuratei Sale Maici, Sfîntul Nicolae a păşit şi l-a lovit cu putere pe eretic peste diavoleasca lui faţă.

Sfinţii Părinţi, după canoane, l-au scos pe Sfîntul Nicolae din Sinod şi au ridicat de la el însemnele rangului lui arhieresc. In chiar aceeaşi noapte, mai mulţi Sfinţi Părinţi de frunte ai Sinodului au avut cu toţii, separat, una şi aceeaşi vedenie minunată şi lor înfricoşată: anume L-au văzut pre Domnul stînd de o parte a Sfîntului Nicolae, şi întinzîndu-i cu mîinile Sfînta Evanghelie, iar pe a Sa Preacurată Maică de Dumnezeu Născătoarea stînd de cealaltă parte a lui şi aşezînd pe ai Sfîntului umeri pallium-ul arhieresc, investindu-l iar cu toate insemnele rangului de Arhiepiscop.

Văzînd aceasta cu înspăimîntare acei Sfinţi Sfinţiţi Părinţi, au grăbit şi au întors cu umilinţă Sfîntului Nicolae ceea ce ridicaseră de la el. Ei l-au înconjurat cu respectul adînc al smereniei şi evlaviei care se cuvine unui ales al lui Dumnezeu, şi au arătat că lovirea lui Arie nu a fost gestul mîniei trupeşti şi neînfrînate, ci dimpotrivă, acela al rîvnei de foc pentru adevărul lui Dumnezeu”.

(“Cugetare” a Sf. Nicolae Velimirovici, din Proloagele de la Ohrida“, vol. II, preluat de aici)

***

The Virgin Nativity Cathedral

Alte linkuri folositoare:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Nicolae Velimirovici, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “SFANTUL NICOLAE – chipul blandetii, al ravnei pentru adevar si al milei de oameni puse in lucrare

 1. Ma bucur ca am prilejul sa urez tuturor cititorilor acestui site care poarta numele de Nicolae si alte derivate ale acestuia,multa sanatate,ajutor de la Dumnezeu,multa evlavie la Sfantul al carui nume il poarta ,curaj in marturisirea dreptei credinte si tot ce isi doresc bun spre mantuirea sufletelor!Fie ca Sfantul Nicolae,sa fie “indreptatorul credintei”tuturor crestinilor ortodocsi de pretutindeni si pazitorul intregii turme a lui Hristos!Amin!

 2. “LA MULTI ANI”!

 3. LA MULTI ANI ! Parintelui Nicolae Tanase !
  Domnul si Sfantul Mare Ierarh Nicolae sa-i trimita oamenii Lui, care sa dea ajutor in lucrarea jertfelnica pe care o face Parintele Nicolae Tanase! Amin.

 4. O , preabunule Parinte Nicolae , pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune , te cheama pe Tine , sargauieste degrab’ a le ajuta ; izbaveste turma lui Hristos de lupii cei ce o rapesc pe ea si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste prin Sfintele tale Rugaciuni de galcevile lumesti , de cutremur , de venirea altor neamuri , de robie , de razboiul cel dintre noi , de foamete , de potop , de sabie , de boala si de moarte grabnica ; si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in temnita si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de taierea sabiei , asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea , cu cuvantul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca , prin solirea Ta , cu ajutorul , cu mila si cu Harul lui Hristos , Dumnezeu sa ne dea viata lina si fara de pacat , ca sa vietuim in veacul acesta , si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca si in partea de-a dreapta , impreuna cu toti Sfintii sa ne invrednicim. AMIN.

  LA MULTI ANI !!!

  TUTUROR ! celor ce poarta numele blandului si milostivului Sfant NICOLAE !

  Doamne ! iarta-ne…si ajuta-ne…

  Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

 5. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE NICOLAE TANASE: “Ne-nasterea duce la razboi si la disparitia neamului. Inotam in sange peste cap. Cum s-a ajuns aici? Mintindu-ne…”
 6. Sfinte Ierarhe Nicolae,
  Părinte al milostivirii
  Şi-al dragostei nevinovate
  Ce arde-n scopul mântuirii,

  Din faşă ţi-ai vădit virtutea
  De ,,vertical’’ şi postitor
  Prin cele mai presus de fire,
  De blând şi sfânt apărător.

  Prin viaţa ta cea minunată
  N’ai lăudat cultura lumii
  Şi n’ai făcut-o misiune
  Pe-o slujitoare a minciunii.

  N’ai scris cuvinte din cuvinte
  Ci-n fapte mari şi minunate
  Ai apărat sfânta credinţă
  De erezie şi păcate.

  Cu viaţa ta ai scris în inimi
  Cuvintele lui Dumnezeu,
  Prin împlinirea misiunii
  De ‘adevărat arhiereu.

  Nu ai vorbit savant în public
  Ci ai adus rapid răspuns
  Celor primejduiţi de moarte
  Care’au crezut în Iisus.

  Nu te-ai plecat puterii lumii
  Şi-n misiunea de păstor
  Ţi-ai dovedit ortodoxia
  Prin fapte-n faţa tuturor.

  Tu nu ai scris teologie
  Ci ai lucrat-o pe pământ
  Prin duh, smerenie şi fapte
  Fără să scrii nici un cuvânt.

  Ai socotit că pentru lume
  Este de’ajuns sfânta scriptură
  Şi mărturiile din fapte
  Ca pildă şi învăţătură.

  Că ce s’a scris până la tine
  Plindu-se ar fi de’ajuns
  Spre mântuirea omenirii
  De-l ascultăm pe Iisus.

  Noi scriem carte după carte
  Şi ne ‘adâncim teologia
  În vorbe’adânci dar netrăind-o
  Nu-i dovedim temeinicia.

  Telogia ta părinte
  Nu străluceşte prin ce-ai spus
  Ci prin minuni şi vrednicia
  Ce-ai dovedit-o în Isus.

  Tu ars de dragostea divină
  Pe Arie l-ai pălmuit
  Că n’ai putut îndura hula
  Şi crezul lui nelegiuit.

  Noi ne pupăm cu rătăciţii
  Şi’noitorii din apus
  Şi le’acordăm nume de cinste
  Chiar de biserici în Iisus.

  Findcă primim mândria lumii
  Minciunile şi înşelarea
  Sub vicleniile ,,iubirii’’
  Ce le-a adus globalizarea.

  Noi astăzi sfinte, vorbim altfel
  De profunzimile iubirii
  Şi ne’nfrăţim cu rătăciţii
  ,,Cică’’ în scopul mântuirii.

  Noi nu mai curăţăm lăuntru
  Ci strălucim pe dinafară
  Prin umanism, ziduri şi cântec
  Findcă asceza-i de …ocară.

  Pe tine te cinstim ca .. moşul…
  Cel milostiv şi iubitor
  Nu ca pe cel ce pălmuieşte
  Pe’orice eretic hulitor.

  Ajută-ne sfinte părinte
  Să-ţi înţelegem misiunea
  Şi scopul pentru care-n lume
  Î-ţi arăţi mila şi minunea.

 7. Pingback: SFANTUL NICOLAE. Predica IPS Bartolomeu Anania (audio), cantari si slujbe inchinate iubitului Mare Ierarh din Mira Lichiei
 8. Pingback: Moş Nicolae şi palma Sf.Nicolae » Alex Rădescu Blog
 9. Pingback: Parintele Staniloae si Parintele Cleopa despre SFINTENIA UNIVERSALA SI SFINTENIA ROMANEASCA -
 10. Pingback: Predica Parintelui Sofian Boghiu (Manastirea Antim) la SFANTUL IERARH NICOLAE si SFANTA MUCENITA FILOFTEIA -
 11. Pingback: Lidia Staniloae despre SFANTUL NICOLAE sau CUM TRAIAU COPIII DE ODIONIOARA MIRACOLUL SARBATORII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: SFANTUL NICOLAE. Predica Parintelui Arsenie Boca despre cel mai iubit sfant al crestinatatii: “INIMA LUI DE PARINTE AL CRESTINILOR A ARS CA O FACLIE” -
 13. Pingback: SFANTUL NICOLAE. Predici despre chipul RAVNEI MILOSTIVE si al ADEVARATEI CUCERNICII oglindit in viata Sfantului Mare Dascal al lumii si Ierarh iubitor de oameni -
 14. Pingback: SFANTUL NICOLAE, cel care ne iubeste dupa chipul dragostei Maicii Domnului, SFANTUL A CARUI INIMA DOARE PENTRU NOI si SARE CU GRABIRE LA TOATE NECAZURILE NOASTRE. Predica Pr. Ciprian Negreanu (si audio) -
 15. Indreptator credintei si chip blindetilor,invatator infrinarii te-a aratat pe tine,turmei tale,adevarul lucrurilor.Pentru
  aceasta ai dobindit cu smerenia cele inalte si cu saracia cele bogate ,parinte ierarhe nicolae, roaga pe hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.
  Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi ca sa-ti aduc tie cantare,Parinte Nicolae,mare facator de minuni!
  Aratatu-te-ai in vis imparatului celui cinstitor de dumnezeu si pentru moartea voievozilor acelora l-ai ingrozit pe el si degrab ascultand de porunca ta,Nicolae ,a poruncit ca sa-i slobozeasca pe dansii.Pentru aceea,ei au fost cuprinsi de bucurie si de frica,iar eu cu dansii strig tie,sfinte Nicolae: BUCURA-TE,SFINTE NICOLAE, MARE FACATOR DE MINUNI!

 16. Pingback: Lidia Staniloae despre SFANTUL NICOLAE sau CUM TRAIAU COPIII DE ODINIOARA MIRACOLUL SARBATORII | Cuvântul Ortodox
 17. Pingback: SFANTUL IERARH NICOLAE si INFRICOSATOAREA MINUNE DIN RUSIA COMUNISTA, “Zoia impietrita” (VIDEO, AUDIO). “Să strângem icoana lui la piept cu cinstire şi cu rugăciune ca să ne fie de ajutor în tot întunericul acestei lumi” | C
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate