Sfantul mucenic Sava de la Buzau sau Trei moduri de a NU trece puntea impreuna cu dracul
In timpul unor prigoane pornite de gotii idolatri impotriva crestinilor, Sfantul praznuit astazi, Mucenicul Sava Gotul sau Sava de la Buzau, un tanar crestin ce citea psalmi in Biserica, a imbratisat curajos indemnul Scripturii care ne cere sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni (Fapte, 5, 29) si ca nu putem fi duplicitari, slujind la doi domni in acelasi timp, aratand prin fapta ca in atitudinea fata de diavol nu trebuie sa se faca nici o concesie, de la bun inceput, oricat de justificata ar parea aceasta. De asemenea, este o intrupare vie a cuvintelor Mantuitorului care arata net ca nu exista nici o cale de a impaca si pe diavol si pe Dumnezeu si de a cauta sa treci puntea vietii infratindu-te cu cel dintai.
Intr-o prima navalire in satucul unde vietuia Sfantul Sava, gotii au cerut ca populatia satului sa se hraneasca cu carnurile folosite ca jertfe idolesti. Locuitorii necrestini ai satului, pentru a-i scapa de supliciu si pe crestini si pentru a-i feri de a se „spurca”, au inlocuit carnurile ritualice cu unele normale, nefolosite pentru idoli. Sfantul Sava s-a opus insa acestei eludari prin siretlic a prigoanei si a tiraniei faradelegii: „Daca va manca cineva din carnurile acestea (nejertfite idolilor!, n. noastra), acela nu poate fi crestin”.
Drept urmare, cei care au nascocit aceasta inselaciune l-au alungat din sat pentru o perioada. In a doua navalire a prigonitorilor, locuitorii satului gasesc alta modalitate de eludare a infruntarii acestora. De aceasta data, cei care nu erau crestini erau gata sa jure in fata lor ca nu este nimeni crestin in acel sat. Sfantul Sava a mers insa in mijlocul lor si a cerut ferm: „Pentru mine sa nu jure nimeni, caci eu sunt crestin”. Satenii au jurat ca nu se afla crestini, in afara de unul. Prigonitorul, cand a vazut saracia Sf. Sava, l-a ignorat cu dispret, considerand ca „un astfel de om nu poate vatama“. Si cu adevarat un singur crestin, adica Sava, s-a si aflat acolo, pentru ca toti ceilalti s-au lepadat!
Dupa ce, a treia oara, in a treia zi de Pasti, supliciul Sf. Sava nu a mai fost oprit, i se ofera sfantului mucenic o ultima ocazie de a primi concesie din partea bunavointei omenesti. Dupa multele chinuri la care a fost supus, capetenia gotilor ordona inecarea lui in rau. Cei care il duceau, considerand ca este nevinovat, au incercat sa ii ofere prilejul sa fuga, pentru a nu muri inecat, de moarte silnica si nedreapta. Sf. Mucenic Sava a raspuns insa: „De ce graiti desertaciuni si nu indepliniti ceea ce vi s-a poruncit? Eu vad ceea ce voi nu puteti vedea. Iata, de fata stau in slava cei ce au venit sa ma primeasca”.
Iata deci trei moduri de a respinge concesia pe care viclenia vrajmasului sau chiar si bunavointa omeneasca o gasesc drept mijloc de eludare a jertfei pentru numele lui Hristos. Satenii pagani au dorit sa scape pe convietuitorii lor de prigoana gotilor; slujitorii capeteniei gotilor au incercat sa il scape de moarte pe cel pe nedrept muncit si condamnat.
Sfantul Sava vedea insa, prin credinta vie, ceea ce nu vedeau ceilalti, morti sufleteste prin apostazie sau oameni cu gandire fireasca (usor de penetrat de Satana), ca si Apostolul Petru cand incerca sa-l opreasca de la Cruce pe Hristos: ca marturisirea este chemarea lui Hristos si ca frica cea laşă este straină credinciosului autentic, care vede slava lui Dumnezeu inaintea sa si nu-si iubeste viata in lumea aceasta mai mult decat pe Hristos, Viata cea adevarata (Ioan, 12,25, Matei 10,39).
Rugãciune cãtre Sfântul Mucenic Sava
Sfinte mucenice Sava, alesule al lui Hristos, care din tinereţe ai urmat calea Bisericii, roagã-te lui Dumnezeu pentru noi, pãcãtoşii, care cinstim cu multã evlavie ale tale nevoinţe şi pãtimiri pentru dreapta credinţã.
Adu-ţi aminte de toţi binecredicioşii ţãrii noastre, ca şi noi sã dobândim milã şi har înaintea lui Dumnezeu.
Fii rugãtorul nostru fierbinte înaintea Dreptului Judecãtor în Ziua cea mare a Dreptãţii lui Dumnezeu, care va sã vie.
Ajutã-ne, Sfinte mucenice Sava, sã ne îngrijim de mântuirea sufletelor noastre, sã iubim cele cereşti şi sã cugetãm mereu la cele veşnice, pentru ca şi noi sã ne învrednicim a moşteni împãrãţia cereascã împreunã cu toţi sfinţii.
Amin!
da ,intradevar A TACEA =A ELUDA ADEVARUL ,adica a te face frate cu dracul ca sa scapi ,iar nemarturisirea dreptei credinte este ,asa cum f. clar ne arata sf SAVA LEPADARE DE HRISTOS.Nici EL nu ne va marturisi inaintea TATALUI daca tacem…de frica sau din cine stie ce calcule.
Primit de la Mirela Ciuca:
Viaţa şi acatistul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău au fost realizate de Părintele Mihail Milea care slujeşte în Catedrala Sfântul Sava din municipiul Buzău, unde se află şi o parte din moaştele Sfântului Stelian (al doilea ocrotitor al catedralei). Vocea din înregistrarea audio este chiar a Părintelui Mihail Milea, foarte cunoscut în zonă pentru marile fapte de milostenie şi pentru modestia sa, dar şi pentru alte lucruri minunate.
Minunat, ziditor, de luat aminte!
Multumim!!!
dar in ce data se praznuieste Sf Mc Sava Gotul?
12 aprilie
Frati Crestini,
excelenta postarea si va multumesc ! am incercat sa vad si pe linkul “Viata si acatistul Sf. Mc. Sava de la Buzau” de mai sus si… nu se afiseaza nimic ! poate aveti timp sa reglati neregula asta
Doamne ajuta la toata lumea si noua !
@ Iulian:
A fost modificat linkul original, am inlocuit acum.
Frati Crestini,
multumesc mult ! am incarcat si acatistul Sf Mc Sava, si pe linkul care acuma merge sint multe de citit si ascultat (pt cei care inca n-au avut timp sau posibilitatea sa caute…)!
sa va dea Dumnezeu multa sanatate !
Doamne ajuta !