DE CE ERA TRIST IISUS? DE CE AR FI TRIST SI ASTAZI? CUM A FOST INTELES MESAJUL LUI? – Predica puternica a IPS Teofan in Duminica Floriilor (video, 2011)

17-04-2011 Sublinieri

“… si astazi se doreste – uneori chiar si in Biserica nu smerenia, ci slava, marirea si puterea…”

Cititi si:

Sursa: Doxologia

Transcrierea unui extras din predica IPS Teofan:

Despre cele patru stari ale Saptamanii Mari: starea de bucurie duhovniceasca, starea de tristete, starea de smerenie si disponibilitatea de a iti iubi vramasii.

[…] De ce tristete? Pentru ca unul din evanghelisti, amintind despre bucuria cetatii sfinte la intrarea Domnului in Ierusalim spune: ”Si Iisus era trist”. Cetatea se bucura, copiii striga Osana celui dintru inaltime, Hristos este aclamat cu ramuri de finic si de maslini, semne ale bucuriei, iar El este trist. De ce este trist?

Pentru ca are constatarea ca mesajul Sau n-a fost inteles de catre lume.

El se pregateste sa fie imparat peste inimi, oamenii doresc sa il puna Imparat peste cetati, peste armate, sa devina cuceritor si stapan in sensul omenesc al cuvantului.

El cheama la smerenie, dar doi dintre ucenicii Sai cer sa fie de-a dreapta si de-a stanga Lui in imparatia cea lumeasca pe care sperau ei sa o infiinteze.

Este trist pentru ca doar peste cateva zile rugaciunea Lui va fi atat de incordata, atat de puternica inaintea paharului mortii, incat sudoarea Lui se transforma in picaturi de sange.

Este trist pentru ca il aude pe apostolul Petru zicand: ”Doamne, sa nu Ti se intample Tie sa fii rastignit!”, intelegand Domnul Hristos ca apostolul Petru nu pricepuse nimic din mesajul pe care timp de trei ani si jumatate il lansase apostolilor si, prin ei, lumii.

Este trist pentru ca il vede pe Petru tradand doar peste cateva zile.

Este trist pentru ca il vede pe Iuda care se plange pentru risipa mirului de nard pe care Maria, sora lui Lazar, il varsase pe trupul lui Iisus preintampinand mirul si miresmele care aveau sa unga trupul mort al Domnului Hristos doar peste cateva zile. Si il vede deja pe Iuda tradandu-L in Gradina Ghetsimani. Si tristetea lui era si mai mare, stiind ca acesta, in loc sa aleaga calea regretului pentru fapta facuta, prin harul pocaintei, avea sa se sinucida.

De aceea, Domnul Hristos era trist.

Si spre aceasta tristete a Domnului suntem chemati in aceasta saptamana sa ne indreptam, intelegand ca si astazi mesajul Domnului Hristos nu este inteles asa cum se cuvine.

Intelegand ca si astazi se doreste – uneori chiar si in Bisericanu smerenia, ci slava, marirea si puterea.

Intelegand, de asemenea, ca sunt si astazi destul de multi crestini care nu inteleg sensul crucii, taina suferintei, taina cea mare a rastignirii prin care crestinul este chemat sa treaca.

Si, mai ales, intelegem ca si astazi sunt multe persoane cu caracter de Iuda, care insala, mint si duc la disperare pe atatia...

[…]

CITITI SI:

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. Slider, Cuvantul ierarhilor, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Intrarea Domnului in Ierusalim (Floriile), IPS Teofan, Razboiul nevazut, Triodul si Postul cel Mare, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

62 Commentarii la “DE CE ERA TRIST IISUS? DE CE AR FI TRIST SI ASTAZI? CUM A FOST INTELES MESAJUL LUI? – Predica puternica a IPS Teofan in Duminica Floriilor (video, 2011)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

  1. Pingback: SARBATOAREA CELUI SINGUR, TRIST SI LEPADAT… Cuvinte duhovnicesti zguduitoare la INTRAREA IN IERUSALIM si intrarea in SAPTAMANA PATIMILOR LUI HRISTOS. “Daca nu exista in noi trairea si trecerea prin aceste PATIMIRI, nu vom putea niciodata sa gu
  2. Pingback: FII CREDINCIOS PANA LA CAPAT, PANA LA MOARTE! – Nevoia esentiala de HOTARARE si STATORNICIE in viata duhovniceasca. “Cati tineri n-au pierit duhovniceste din pricina lipsei de rabdare!” PERICOLUL de a te increde in propriile stari suflet
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate